Noile norme ale UNIUNII EUROPENE in materie de alimentatie sanatoasa DEMONTEAZA ”mitul” produselor naturale!

13-12-2012 2 minute Sublinieri

Regulile UE favorizeaza bauturile energizante fata de ceaiuri!

Uniunea Europeană a autorizat o serie de reguli privind alimentaţia sănătoasă, pentru a desfiinţa percepţiile false sau nedovedite asupra mâncărurilor şi a băuturilor, precum promisiunile de pierdere în greutate sau cele privind buna funcţionare mintală sau sănătatea inimii.

Regulile de Nutriţie şi Sănătate făcute publice de Uniunea Europeană privind alimentaţia sănătoasă demontează (!) exemplele clasice de “regim sănătos”, precum fructele, legumele, peştele gras, seminţele, ouăle, nucile şi carnea de pasăre, scrie Daily Mail.

În timp ce se presupune că decizia organismului european va afecta site-uri şi firme mari de produse care promit pierderea în greutate, dieteticienii se menţin reticenţi în privinţa schimbărilor. Potrivit acestora, multe dintre produsele regăsite pe listele nou aprobate sunt ingrediente procesate, iar multe mâncăruri evident benefice nu pot ridica îndoieli privind efectele asupra sănătăţii, ca de exemplu sucul de roşii, mierea, seminţele de dovlec şi broccoli.

Principalele aspecte ale noii liste aprobate de grupul de experţi al Comisiei Europene sunt următoarele, comentate de dieteticianul autorizat Carrie Ruxton:

“Sănătos pentru inimă”

  • Nou: Esterii de stanoli din plante sau sterolii din plante reprezintă ingredientul activ din unele produse care pretind că reduc nivelul de colesterol.

Sunt necesare trei grame pe zi de astfel de ingrediente pentru a reduce cu 10 la sută lipoproteinele cu densitate mică (LDL sau “colesterolul rău”), dar ingredientele sunt patentate, însemnând că se găsesc foarte greu.

Produsele care conţin grăsimi Omega-3 sunt, de asemenea, bune pentru reducerea nivelului de colesterol.

  • Vechi: Soia. În ciuda a diverse teste clinice care au demonstrat că produsele din soia pot menţine nivelul de colesterol din sânge la o valoare sănătoasă, constatarea a fost respinsă pentru că specialiştii nu au identificat de unde provenea efectul benefic, din proteinele din soia sau de la alte substanţe naturale din soia.
  • Părerea dieteticianului: Încă merită să consumăm mâncare de soia pentru sănătatea inimii, pentru că nu contează un detaliu ca provenienţa efectului cât timp ştim că există unul. Ovăzul , de asemenea bun pentru noi, a primit aviz pozitiv din partea UE.

“Menţin funcţionarea normală a intestinelor”

  • Nou: Lactuloza, dizaharidul sintetic prescris de obicei pentru oameni vârstnici şi bebeluşi, îşi va face efectul dacă e servit într-o lingură mare. Cărbunele medicinal a fost, de asemenea, identificat drept remediu pentru flatulenţă.
  • Vechi: Probioticele
  • Părerea dieteticianului: Alegeţi soluţia naturală a prunelor.

“Te păstrează sătul pentru mai mult timp”

  • Nou: Hidroxipropil metilceluloza, o fibră mai puţin cunoscută, a fost introdusă în evidenţa UE de substanţe sănătoase pentru că pretinde că menţine zahărul din sânge la un nivel stabil.
  • Vechi: Mâncarea cu index glicemic scăzut. Produsele alimentare bogate în proteine care se presupune că te păstrează sătul pentru mai mult timp au fost, de asemenea, excluse din lista alimentelor benefice pentru sănătate.
  • Părerea dieteticianului: Alimentele cu index glicemic scăzut, precum ovăzul, pastele, orezul integral şi seminţele de leguminoase, sunt în continuare bune, fără efecte secundare.

“Cresc energia”

  • Nou: Magneziul şi vitaminele B, ca riboflavina, B6 şi niacina. Acestea sunt acum adăugate în băuturile energizante – de obicei alături de stimulenţi precum cofeina.
  • Vechi: Ceaiul. În ciuda unor evidenţe pozitive care arată că nivelurile mici de cofeină, precum cele aflate în ceai, te înviorează, o avertizare de sănătate a fost dată doar în privinţa produselor cu doză ridicată de cofeină.
  • Părerea dieteticianului: Ceaiul este o sursă mai sănătoasă de cofeină decât băuturile energizante, întrucât nu conţine zahăr în mod natural.

“Menţin imunitatea”

  • Nou: Vitaminele A şi C sunt elementele nou adăugate, schimbarea însemnând, de exemplu, că un sirop care conţine fructe în proporţie de cinci la sută poate fi sănătos datorită adaosului de vitamine.
  • Vechi: Broccoli a fost respins de pe noile liste UE, pentru că studiile nu au fost destul de controlate, iar grupul de experţi a considerat că era prea multă diversitate printre speciile de broccoli. Mierea Manuka a fost şi ea respinsă, deoarece compoziţia ei variază în funcţie de sursă.
  • Părerea dieteticianului: Păstraţi lucrurile naturale. Morcovii şi spanacul sunt bogaţi în vitamina A, în vreme ce kiwi, portocalele şi napii furnizează suficientă vitamina D.

Nota noastra:

Uniunea Europeana, chipurile, vrea sa combata comertul facut de firmele de produse organice, obtinute natural, ce pretind diverse efecte bune pentru sanatate. Insa pretextul e perfect ipocrit, pentru ca agentia UE pentru alimentatie sanatoasa avizeaza, in schimb, o serie de produse chimice, obtinute pe cale artificiala, adica, pe scurt, face lobby pentru marile corporatii alimentare ce folosesc E-uri, aditivi, etc. De altfel, aceeasi agentie a respins, de curand, si studiul de la Univ. Caen cu privire la efectele cancerigene ale porumbului OMG Monsanto

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Alimentatia (E-uri aditivi cancerigeni), Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

9 Commentarii la “Noile norme ale UNIUNII EUROPENE in materie de alimentatie sanatoasa DEMONTEAZA ”mitul” produselor naturale!

  1. Criminali în toată regulă!…

  2. Apoi daca UE a decis asa apoi plantele trebuie sa se conformeze, nu? Parerea mea…

  3. In Québec si probabil in toata Canada exista o adevarata pasiune pt medicina naturista si pentru tratamentele din plante, drept pt care comertul cu aceste produse este (sau mai bine zis era) foarte raspandit si bine organizat.De vreo 2 ani insa, conducatorii si-au pus in cap sa distruga acest comert, impunandu-le celor care il practica sa-si restranga mult aria, daca se poate spre zero.
    Numai ca opinia publica a reactionat si farmaciile naturiste cu produsele lor exista inca.
    Cred ca, vazand asta, cei de la conducere au inteles ca numai schimband conceptele si apoi legile vor ajunge sa desfiintezez aceasta sursa, ca incet-incet sa ramana numai tratamentele lor fara aspartam, dar cu zaharina, fara benzoat de sodiu, dar cu aluminiu, etc. Ca doar felul in care vrei sa mori poti sa-l alegi, caci daca vrei sa traiesti nu ti se permite.
    Trebuie umblat la dogma, la ‘,stiinta”, ca sa ajungi sa prostesti masele sa accepte nitratii pe post de piramidon ”natural”.

  4. In multe tari occidentale exista in tendinta populatiei apropierea tot mai mare de alimentele, retetele naturale/naturiste si de “remediile bunicii” cum le numesc francezii. 🙂 Probabil ca asta nu le convine industriasilor si retailer-ilor, si atunci hai cu o lege la Bruxelles ! Dar nu cred ca vor reusi, poate doar cand o veni antihristul si vor obliga oamenii sa aleaga piata industrializata, sau moartea…
    Deocamdata, cu orice lege, nu vor putea stopa reintoarcerea omului spre alimente, medicamente cat mai naturale.
    Totul este sa rezistam in fata tavalugului…variante exista doar ca trebuie asumate.

  5. La ce poti sa te astepti de la jegul UE?Decat la jeg,nu?

  6. america incepe sa legalizeze drogurile usoare; probabil o urmeaza curand draga europa. Stai sa vezi atunci demonstratie stiintifica cum ca da’ de ce is mai bune marihuanele decat ceapa si usturoiul

  7. Interesant… De mii de ani mancam ca prostii si nu am stiut ca unele chestii ne fac rau!
    Bine ca a venit UE sa ne spuna ce sa mancam si ce nu! Prin lege!
    Nici macar comunistii nu au indraznit sa faca asta!
    In ce societate traim?!?

  8. Am fost recent in America de Sud. Acolo, oamenii consuma mai ales alimente naturale locale, nu chestii procesate si tampenii. I-am intrebat ce cred ei de criza si mi-au spus razand ca au auzit ca exista asa ceva in Europa si america de Nord.
    Nu am vazut nicaieri in lume popoare mai fericite ca acolo. Chiar daca nu sunt bogati, in acceptiunea occidentala a cuvantului. Dar au de toate, din cele ce trebuie unui trai normal!

  9. Domnilor! Și mătrăguna, cucuta sînt produse naturale. Nu înseamnă că tot ce e natural, se și mănîncă.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare