Revolte in Egipt impotriva presedintelui islamist MORSI
Vineri, 7 decembrie, o nouă zi de proteste masive în Egipt, după discursul ofensiv de joi seară al preşedintelui Mohamed Morsi. El a cerut pedepsirea protestatarilor violenţi şi a rămas ferm pe poziţii în privinţa noilor sale prerogative. Apar însă şi tensiunile din interior. Cinci consilieri prezidenţiali au demisionat în decurs de două zile. Opoziţia a chemat oamenii la proteste masive în toată ţara, după rugăciunea de vineri.
Sfidător. Aşa a fost calificat discursul liderului islamist al Egiptului, Mohamed Morsi, susţinut joi seară, la o zi după confruntările mortale dintre partizanii şi detractorii săi. Oficial, el a invitat Opoziţia la dialog pe tema noii Constituţii, despre care liberalii spun că nu respectă libertăţile religioase şi pe cele ale femeilor. Practic, însă, liderul de la Cairo nu lasă nici o uşă deschisă. Cererile Opoziţiei sunt respinse.
Decretul prezidenţial prin care deciziile preşedintelui sunt incontestabile în justiţie nu va fi retras, chiar dacă şi cea mai înaltă instanţă sunită a ţării i-a solicitat lui Morsi să renunţe la puterile excepţionale pe care şi le-a arogat. În plus, referendumul nu va fi amânat, ci va avea loc, aşa cum a fost stabilit, pe 15 decembrie.
“Poporul îşi va exprima voinţa”, a explicat Morsi. “Respectăm libertatea de exprimare atunci când are loc paşnic, dar nu vom lăsa niciodată pe nimeni să participe la crime şi acte de sabotaj”, a avertizat Morsi.
Reacţia străzii
Imediat după discursul său televizat, manifestanţii au incendiat sediul de la Cairo al grupării din care face parte preşedintele, Frăţia Musulmană. Armata a reuşit cu greu să îi convingă pe manifestanţi să plece din faţa palatului prezidenţial. Pentru a fi siguri, localnicii au înălţat baricade, la fel cum s-a întâmplat la apogeul protestelor ce au dus la căderea lui Hosni Mubarak, notează Le Monde.
Fără a se lăsa impresionaţi de apelul la dialog al preşedintelui şi nici de ameninţările că vor fi traşi la răspundere, protestatarii au ieşit din nou vineri pe străzi. Frontul Salvării Naţionale, o coaliţie a mai multor formaţiuni de Opoziţie, a chemat vineri la proteste masive “faţă de un preşedinte care şi-a pierdut legitimitatea”. În replică, Frăţia Musulmană a avertizat, pe Twitter, că liderii Opoziţiei vor fi făcuţi responsabili pentru escaladarea violenţei şi incitarea partizanilor lor.
Lideri ai Opoziţiei, anchetaţi pentru conspiraţie
Ca un semn al unor posibile noi tensiuni, vineri dimineaţă, procurorul general abia numit de preşedinte a anunţat că principalii lideri ai Opoziţiei sunt anchetaţi pentru conspiraţie în vederea unei lovituri de stat. E vorba de Hamdeen Sabahi, Amr Moussa, fost lider al Ligii Arabe şi chiar de laureatul premiului Nobel pentru Pace, Mohamed El Baradei.
Regimul lui Morsi se transformă pe zi ce trece într-o dictatură, spun protestatarii din Piaţa Tahrir. Şi dincolo de contestarea populară, liderul se loveşte mai nou şi de tensiuni în interiorul puterii. Doar în ultimele două zile, cinci consilieri prezidenţiali au părăsit administraţia lui Mohamed Morsi, relatează CNN.
Armata egipteană a creat joi un perimetru de securitate în jurul palatului prezidenţial cu scopul de a-i ţine la distanţă pe manifestanţi, după o noapte de confruntări violente între susţinători şi opozanţi ai preşedintelui Mohamed Morsi, transmite un corespondent al AFP.
Soldaţii au ridicat bariere de sârmă ghimpată pe o rază de 150 metri în jurul complexului oficial, după ce li s-a ordonat manifestanţilor să evacueze zona.
Simpatizanţii preşedintelui au plecat, însă militanţi ai opoziţiei s-au regrupat într-o piaţă situată la aproximativ 300 metri de palat. Cinci manifestanţi şi-au pierdut viaţa şi 644 au fost răniţi în cursul nopţii de miercuri spre joi, în zona palatului prezidenţial, conform autorităţilor.
În prezent, Egiptul se confruntă cu cea mai gravă situaţie politică de la demisia forţată a lui Hosni Mubarak, în februarie 2011, în contextul unor ample mişcări de protest regionale denumite generic ‘Primăvara arabă’. AGERPRES
Preşedintele Egiptului, Mohamed Morsi, ar putea accepta amânarea referendumului pe tema proiectului constituţional, afirmă vicepreşedintele Mahmoud Mekki.
Morsi este dispus să amâne referendumul dacă opoziţia va accepta ca textul să fie supus plebiscitului şi după expirarea termenului de două săptămâni prevăzut în prezent de lege, a explicat Mekki.
Manifestanţii care cer demisia preşedintelui Egiptului, Mohamed Morsi, au trecut, vineri după-amiază, de gardul de sârmă ghimpată din jurul Palatului prezidenţial din Cairo, însă militarii îi împiedică să pătrundă în complex.
Peste 10.000 de persoane s-au adunat în jurul Palatului prezidenţial, unde sunt staţionate tancuri. “Vom recurge la toate mijloacele pentru a obţine căderea regimului”, a spus Ahmed Dewedar, un tânăr manifestant venit în Piaţa Tahrir, unde opoziţia protestează de două săptămâni.
În Piaţa Tahrir este o banderolă pe care scrie: “Jos Adolf Morsi, jos noul Hitler”. Protestatarii cer abrogarea decretului emis de preşedinte pe 22 noiembrie, prin care acesta îşi sporeşte prerogativele.
Legaturi:
- IPS Ilarion despre “revolutiile arabe”, radicalizarea islamului si persecutarea crestinilor
- EGIPT IN REVOLUTIE PERMANENTA
- “Daca Israelul va ataca Gaza, Egiptul va declara razboi regimului sionist” – sau cum vrea Mohamed ELBaradei sa castige alegerile prezidentiale din Egipt
- ARTICOLELE SAPTAMANII (3): Filiere revolutionare sau cum au fost scoliti bloggerii lideri ai miscarii egiptene si pe banii cui?
- Semnificatiile exploziilor “revolutionare” din tarile arabe
http://www.mediafax.ro/externe/mohamed-morsi-anuleaza-descretul-prin-care-isi-acorda-puteri-sporite-10379058