ROMANIA, NOUA ARGENTINA? Tot mai multe voci “prevestesc” revolte violente, razboi civil, faliment national “in urmatoarele luni”. COMISIA EUROPEANA SI FMI APARA BANCILE, INCALECA TOTAL ROMANIA SI DICTEAZA CONTINUAREA EXPERIMENTULUI GENOCIDAL AL “AUSTERITATII”/ Catastrofa “Legii Educatiei”. LIMBA ROMANA, PREDATA CA LIMBA STRAINA MINORITATILOR/ Atentie: campania de vaccinare impotriva gripei sezoniere inseamna si vaccinarea de gripa porcina! CATRE “VACCINUL UNIVERSAL”/ Din istoria rusinoasa a CONTROLULUI DEMOGRAFIC/ Amenintari teroriste “credibile” si jocuri de glezne sub umbrela scutului NATO/ M.I.S.A. SI EVENIMENTELE SUB CARE SE CAMUFLEAZA/ Despre inutilitatea dietelor si a regimurilor si rostul vietii comunitare normale (STIRI 28-31 OCTOMBRIE 2010)

1-11-2010 36 minute Sublinieri

Nota Razboi intru Cuvant: O posibila stire de ultima ora… Jeffrey Franks a fost desk economist in Argentina pentru cativa ani, incepand cu 1997, adica exact in perioada in care tara sud-americana a cunoscut una din cele mai grave crize economice si sociale din ultimii ani!


UPDATE 1 nov. 2010:

FMI şi oficialii români au ajuns la un acord privind următoarea tranşă. Negocieri pentru un nou acord, în 2011

Şeful delegaţiei FMI în România, Jeffrey Franks, a anunţat, luni, într-o conferinţă de presă, că oficialii  Fondului, cei ai Comisiei Europene şi cei ai Băncii Mondiale au ajuns la o înţelegere cu oficialii de la Bucureşti pentru acordarea următoarei tranşe din împrumut. Totodată, delegaţia Fondului şi oficialii români vor demara la începutul anului viitor negocierile pentru încheierea unui nou acord.

“La nivel de experţi am ajuns la un acord în ceea ce priveşte evaluarea. Rezultatele la zi au fost bune şi am convenit asupra politicilor de la acest moment înainte. După ce condiţionalităţile vor fi implementate vom putea să solicităm aprobarea bordului la mijlocul lunii ianuarie, conform aşteptărilor noastre, a anunţat Franks.

Şeful misiuniii a arătat că ţintele pentru sfârşitul lunii septembrie au fost în linii mari atinse. Potrivit acestuia, scăderea economică va fi în acest an de circa 2%, însă va ajunge anul viitor undeva la 1,5%. totodată, Franks a precizat că inflaţia a urmat, în linii mari, traiectoria anticipată.

“Suntem pe drumul cel bun în a atinge ţinta de deficit la nivelul întregului an. Am să repet ceea ce am spus şi data trecută. Am fost impresionaţi de determinarea autorităţilor de a efectua ajustările necesare în condiţii economice şi sociale foarte dificile. Ajustarea nu a fost impusă de FMI, ea a devenit necesară din cauza situaţiei economice cu care se confruntă România”, a declarat Jeffrey Franks.

“Ne-am confruntat cu unele provocări, dar am ajuns la un acord cu privire la modul în care să le soluţionăm”, a mai spus şeful delegaţiei FMI.

(…) Oricine ar veni la conducere, vine degeaba. Avionul s-a apropiat prea tare de pământ si prăbușirea e inevitabilă.

O explozie sângeroasă se va produce în următoarele luni.

Ca să înceapă un război civil, o tara trebuie sa fie împărțită in grupuri de oameni care sa se urască intre ei pe viața si pe moarte. Condiția asta e deja îndeplinită. In România exista mai multe asemenea grupuri: pe de o parte este clasa politica, iar pe de alta parte este populația. Clasa politica disprețuiește populația României (deși varsă pe gura doar fraze patriotice). De 20 de ani, o fura cat poate. La rândul ei, populația ii urăște pe politicieni din adâncul sufletului (“toți e hoți, maica”) si abia așteaptă “sa înceapă ceva”. Si “ceva” o sa înceapă, chiar in aceasta iarna. Așa ca n-o sa găsiți pe nimeni care sa apere vreun politician si sa-l scape de la linșaj.

Dar si clasa politică este împărțită in doua: pro-Băsescu si anti-Băsescu. Ăștia se împroașcă unii pe alții cu rahat, fără sa-si dea seama ca mirosul ii face pe toți respingători si le grăbește sfârșitul. Iar din punct de vedere economic, micul lor război este egal cu zero. N-are nici o legătură cu problemele României. Iar astea sunt doar grupurile mari. In plus, in fiecare județ si in fiecare cartier exista grupulețe care abia așteaptă sa se măcelăreasca unele pe altele, din motive total personale. Iar corupţia justiției si politiei (niște șpăgari nenorociți, care nu mai sperie pe nimeni) ii obliga pe oameni sa-si facă singuri dreptate.

Amuzant e că băieţii din opoziţie au impresia că pe ei lumea îi iubeşte, şi că prăbuşirea statului înseamnă doar prăbuşirea PDL-ului. Asta arată cât de rupți de realitate sunt! De fapt, după prăbușirea guvernului Boc, următorul guvern nu va dura mai mult de 3 luni. Iar după aceea va începe haosul. (…)

 • Adevarul:

FMI se face al naibii. Condiţii tot mai dure

Adrian Severin, europarlamentar PSD: Un război în Europa? Nu este exclus“

(…)  Consecinţa este că oamenii care demonstrează şi nu obţin nimic se vor duce acasă şi le vor spune celor de acolo: a fost degeaba. Ce anume fost degeaba? De exemplu, e degeaba să încerci să intri într-o formulă de dialog, chiar şi prin intermediul protestului de stradă, cu instituţiile statului. Şi este degeaba ca aceste demonstraţii să se menţină în anumite limite rezonabile, ca formă de manifestare. Şi atunci, vor fi tot mai mulţi oameni gata să facă primul pas: vor fi demonstraţii care nu vor încerca să transmită un mesaj instituţiilor, ci să le distrugă. Şi aceste demonstraţii nu vor fi în limitele unei manifestări rezonabile, ci vor tinde spre manifestări violente. (…)

Ovidiu Nahoi.: Cum vi se pare ideea de modificare a Tratatului European, în vederea întăririi rigorii bugetare şi a guvernanţei economice europene?

Adrian Severin: Este clar că Pactul de stabilitate, care permite utilizarea unei monede unice, fără o guvernare economică, nu a funcţionat. Şi, din acest motiv, este nevoie de un mecanism care să permită nu doar intervenţii post-factum, ci şi o reglare a lucrurilor în evoluţia acestora. Dacă un asemenea mecanism necesită modificarea tratatelor, atunci ele trebuie modificate.

Ion M. Ioniţă: Dar nu e acesta un risc prea mare, într-o perioadă complicată a construcţiei europene?

A.S.: Nu, este mai degrabă un obstacol psihologic, după toată odiseea Tratatului de la Lisabona. Care să fie riscul? Ca această modificare să nu fie ratificată în toate cele 27 de state? Aceasta nu va afecta cu nimic Tratatul de la Lisabona. Deci, dacă un nou tratat nu se va încheia, va rămâne Tratatul de la Lisabona. Nu e simplu, dar nici atât de complicat. Dar, să nu uităm, dacă am avut probleme în Republica Cehă, nu a fost din cauza Tratatului de la Lisabona, ci a manierei, aş spune eu, neloiale, prin care s-a încercat câştigarea de capital politic de către unii lideri de la Praga. În Irlanda, tratatul a căzut într-o primă etapă nu pentru că el a fost rău, ci pentru că a fost rău explicat, iar unii au încercat să inducă în eroare populaţia. Dacă ase­me­nea atitudini ale lide­rilor, nu ale popoarelor, vor fi evitate, nu va fi niciun fel de problemă.

România trebuie să susţină Europa federală

O.N.: Există comentarii referitoare la transformarea Germaniei într-un fel de hegemon al Uniunii Europene, odată cu introducerea normelor de guvernanţă economică. Ce părere aveţi?

A.S.: Depinde în ce fel reglementăm această idee. Dacă vom lăsa ca aceste măsuri să fie decise de către Consiliu, prin votul statelor membre, deci, printr-o metodă interguvernamentală, normal că cel mai puternic, şi acesta este Germania, poate să adopte o atitudine hegemonică. Dar dacă vom folosi metoda federală şi vom spune că nu statele decid, ci instituţiile europene transnaţionale, atunci nu va mai fi nimeni hegemon. Şi eu cred că România trebuie să susţină această din urmă formulă.

I.M.I.: Apropo de această hegemonie. Despre recenta Trilaterală de la Deauville s-a spus că ar exista un fel de pact al statelor mari: Germania, Franţa, Rusia care, la un moment dat, va fi impus lumii. Cum aţi privit această reuniune?

A.S.: Mie în sine, întâlnirea mi s-a părut bine-venită şi cu rezultate bune, în măsura în care le cunoaştem exact. Pe de altă parte, ar fi pe departe preferabil ca Uniunea Europeană să se întâlnească cu Rusia la Deauville, şi nu doar două state membre. Din acest punct de vedere, observăm fenomenul de renaţionalizare a Uniunii Europene. Adică transferarea accentului de pe instituţiile comunitare europene către guvernele naţionale. Fără îndoială că această evoluţie nu este de bun augur şi, în orice caz, din punctul de vedere al României este extrem de îngrijorătoare.(…)

N.n.: Se observa aceleasi teme in discurs ca in articolele lui Eugen Ovidiu Chirovici, seful masoneriei romane. Deh, spiritele albastre se intalnesc… Aceste teme sunt: pericolul extremismelor, al revoltelor violente, al dictaturilor si, evident, singura solutie salvatoare, Europa federala.

Pe acelasi europarlamentar, participant la intrunirea recenta a Comisiei Trilaterale de la Bucuresti, l-am auzit si aseara, la “Sinteza zilei” de pe Antena3, cum isi exprima si el convingerea (noi credem ca bazata pe informatii certe de la “sursa”) ca in Romania se va ajunge la miscari de strada foarte grave, motivate de furia populatiei.


(…) Cam asta vrem cu toţii, să trăim ca în Uniunea Europeană. Mesajul din 2007 că dacă am intrat în Uniunea Europeană o să şi trăim ca în Uniunea Europeană este valabil numai pe termen îndelungat. Probabil că nu pentru generaţia noastră, dacă suntem corecţi cu noi şi nu ne îmbătăm cu apă rece”, a spus Isărescu. De asemenea, el a atras atenţia că este posibil ca mesajul să nu fie valabil nici pentru a doua generaţie dacă se va încerca să se crească nivelul de trai prin legi şi decrete. “S-ar putea ca mesajul să fie nevalabil şi pentru a doua genetraţie după noi, dacă credem că numai prin legi, prin decrete sau prin bunăvoinţă putem să trăim ca în Uniunea Europeană, aici în România. Pentru cei care eventual migrează, să zicem că cel puţin nu vor avea iluzia că vor trăi ca în Uniunea Europeană. Cu toate că şi acolo sunt pături sociale şi diferenţele sunt mari”, a mai spus guvernatorul BNR.

N.n.: Inca o mostra de macro-ipocrizie a la Isarescu…

 1. Programul de ajustare dovedeşte ignoranţă sau slabe cunoştinţe de macroeconomie. Este foarte simplu. Vorbim acum că strângem cureaua pentru a avea ritmuri de creştere mari în viitor. Nimic mai fals! Evidenţele empirice arată foarte clar. Ţările care au datorii publice nesustenabile au ritmuri de creştere mici. În plus, sunt mult mai puţin imune la viitoare crize.
 2. Pachetul de ajustare nu cuprinde reforme pro creştere economică sustenabilă. Reforme pe piaţa muncii – zero, reforme pe piaţa bunurilor – nu iar reformele pe piaţa financiară sunt în faza incipientă. Motoare de creştere economică endogenă – investiţii în cercetare dezvoltare, inovare, cunoştinţe, capital uman – lipsă. Reforme structurale în agricultură şi infrastructură – nema. Cu ce vreţi fraţilor să creşteţi sustenabil? Cu speculaţii imobiliare, consum şi importuri? Nu v-a ajuns odată?
 3. Programul de ajustare este inechitabil. A început cu ajustarea puternică a sectorului privat şi a veniturilor indivizilor dar nu a înlăturat risipa banului public. Cheltuielile cu bunurile şi serviciile făcute de administraţie nu numai că nu au scăzut dar la 9 luni chiar au crescut cu 1,3% faţă de aceeaşi perioadă din anul trecut. Evaziunea fiscală este endemică (Aici chiar mă deranjează când aud tot soiul de imbecili care spun că evaziunea se reduce pe termen mediu, în câţiva ani, nu în câteva luni. Fraţilor, timpul a trecut. Sunt doi ani de când a început programul de ajustare. Până acum aduceam 1,5% din PIB din evaziune la bugetul de stat). În plus, orice program de ajustare credibil merge cu măsuri bine ţintite către cei vulnerabili. Asta dacă nu vrei să se transforme într-un experiment social de genul unui genocid. (…)

N.n.: Problema este ca “povestea” cu revenirea este folosita chiar de guvern si FMI si a tooooot fost “povestita” de insusi presedintele, cand avea acest interes, pentru a justifica actualele masuri de “austeritate” in virtutea unui fagaduit viitor luminos…

FMI a incalecat si Romania. Traian Basescu nu are putere, nici sa rupa acordul cu FMI, convins ca asta ar insemna un dezastru economic, falimentarea tarii, izolarea ei pe piata mondiala. Iar vineri, la Bruxelles s-a vorbit despre o directiva prin care daca un stat membru intra in faliment, UE nu are obligatia de a-l ajuta. Adica, o predare directa catre guvernarea mondiala a FMI. (…) Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isarescu, a declarat ca “nici nu vreau sa ma gandesc si nici sa vorbesc, pentru ca sunt superstitios, ce ar insemna acum sa rupem acordul cu FMI”. Dar un FMI despre care se spune ca se afla acum la conducerea Romaniei, iar Jeffrey Franks, seful misiunii in Romania, este adevaratul premier al tarii, iar Boc este executantul. Numai ca lui Franks ii place de Boc. De aici a inceput sa circule printre politiceni, inclusiv cei ai puterii, snoava: “De ce nu poate fi Elena Udrea prim ministru? Pentru ca nu vrea Jeffrey Franks…” (…)

Basescu nu avea atunci in minte ca Ordonanta 50 ar putea sa puna bete-n roate. O ordonanta privind comisioanele si creditele bancare, care ar fi in favoarea populatiei. Cum, insa, FMI reprezinta bancile, gruparile mari bancare ale lumii, era si firesc sa ceara abrogarea acesteia. Ca doar bancile conduc Romania. Asta e si motivul pentru care parti foarte mari din primele transe ale FMI si BM s-au dus catre bancile straine din tara noastra, pentru finantarea acestora, care banci au scos banii din tara catre institutiile mama din strainatate, ca sa sustina economiile Occidentale. Iar din toata aceasta afacere, romanii au ramas fara bani, cu salarii si pensii taiate, in prag de colaps financiar. Iar acum, aceste economiii Occidentale doresc sa nu ne ajute financiar nici daca intram in faliment. O foarte buna afacere a guvernarii de la Cotroceni si Palatul Victoria. Pentru clientela politica, insa. Deoarece restul banilor, cei care nu se duc la banci, pot fi furati, cu succes, prin afaceri cu statul, de gasti economice precum Videanu, Berceanu, Cocos & Co.

Nota Razboi intru Cuvant:

1. Sensul “snoavei” nu este compatimirea fata de parvenita ibovnica prezidentiala, ci sublinierea faptului ca slugarnicia desavarsita a unuia ca Boc este ideala pentru stapanii FMI.

2. Problema nu e ca Basescu nu ar avea putere sa rupa acordul cu FMI, ci ca nici nu se pune problema sa-si doreasca asta vreo clipa. Pactul probabil al celei mai mari tradari nationale din istoria noastra a fost “semnat” deja inainte de alegerile de anul trecut... Zarurile au fost aruncate!

 • Gandul:

Franks: Am avut discuţii dure la Bucureşti şi cred că suntem în postura de a ajunge la o înţelegere

FMI nu ne mai dă bani dacă Guvernul nu MODIFICĂ ORDONANŢA CREDITELOR. Ce se întâmplă dacă executivul cedează

Băsescu a promis Fondului că nu va promulga legile privind reducerea TVA la alimente şi neimpozitarea pensiilor

Big Banker. Creditul FMI doar cu buletinul

Este timpul ca românii să nu mai fie trataţi de către bancheri ca o simplă sursă de profit, ci ca un partener de business.

În ceea ce priveşte şantajul, pe faţă, al FMI, acesta este cu atât mai ciudat cu cât Fondul, acest Big Banker al sistemului bancar mondial, ştie foarte bine cât de importantă este relaţia cu clientul, măcar pentru a fi sigur că acesta îţi rambursează creditul.

Tratatul de la Lisabona ar putea fi modificat pentru a se introduce sancţiuni noi

Pentru a putea lua măsuri mai dure împotriva ţărilor care încalcă normele fiscale ale UE, Franţa şi Germania cer modificarea Tratatului de la Lisabona.

Liderii Uniunii Europene au acceptat propunerea franco-germană de modificare a tratatului de la Lisabona în vederea consolidării disciplinei bugetare în statele membre, pentru a preveni astfel declanşarea unor noi crize financiare, transmite Reuters. Participanţii au convenit joi noaptea că sunt necesare schimbări pentru tratarea problemelor legate de datoriile suverane şi au susţinut introducerea unor reguli bugetare mai stricte, inclusiv sancţiuni destinate statelor care nu ţin sub control deficitele şi datoriile. Autorităţile de la Berlin nu au reuşit să atragă sprijin şi pentru măsura de suspendare a drepturilor de vot ale ţărilor care încalcă aceste reguli. Liderii Uniunii au cerut preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, să pregătească modificările tratatului de la Lisabona în colaborare cu Comisia Europeană, care să fie aprobate la un summit din decembrie. “Am recomandat crearea unui mecanism credibil, permanent pentru rezolvarea crizelor, în vederea menţinerii stabilităţii financiare în zona euro”, a declarat Rompuy într-o conferinţă de presă. Modificările urmează să fie aprobate până la jumătatea anului 2013 şi fac parte din efortutile Europei de prevenire a unei noi crize a datoriilor suverane, de tipul celei din Grecia care a pus în pericol viitorul euro. Germania, sprijinită de Franţa, a explicat că este necesar un sistem permanent de protecţie care să înlocuiască programul temporar, de 440 miliarde de euro, creat în luna mai pentru toate ţările de zona euro. Iniţial, propunerea de revizuire a tratatului a fost primită cu ostilitate, întrucât majoritatea liderilor sunt împotriva unor schimbări majore. Liderii au acceptat totuşi amendamente minore, necesare protejării euro. Marea Britanie şi-a condiţionat sprijinul de ţinerea sub control a cheltuielilor UE, în timp ce Polonia va susţine planul dacă va avea loc un acord legat de reforma pensiilor. Orice modificare a tratatului UE trebuie aprobată în unanimitate şi ratificată de statele membre, fie prin votul Parlamentului fie prin referendum. Schimbarea trebuie aprobată şi de Parlamentul European.

 • Adevarul:

Doi giganţi bancari sunt acuzaţi de manipularea pieţei

„Dictatura“ Germaniei deranjează Europa

China vânează ţările cu probleme din UE

 

***


Guvernul si-a asumat joi raspunderea in fata Parlamentului pe legea Educatiei Nationale. Printre cele mai importante modificari aduse de lege se numara dreptul dat minoritatilor nationale de a studia si istoria si geografia in limba materna, in timpul gimnaziului si al liceului, si faptul ca minoritatile vor invata limba romana in regim de limba straina. Sunt acestea castiguri reale pentru minoritati sau doar puncte de imagine? Modificarile vin din nevoia de a apara identitatea culturala, sustine ministrul Culturii, Kelemen Hunor. Democrat-liberalul Ioan Oltean vorbeste despre “un compromis” intre PDL si UDMR, in timp ce specialistii din domeniu spun ca elevii apartinand minoritatilor nationale vor porni la drum cu un handicap: nu vor sti limba romana, iar integrarea pe piata muncii va fi anevoioasa.

Ce aduce nou Legea Educatiei in ceea ce priveste minoritatile:

 • “In cadrul invatamantului preuniversitar cu predare in limbile minoritatilor nationale, toate disciplinele se studiaza in limba materna, cu exceptia disciplinei Limba si literatura romana”. “In invatamantul primar, gimnazial si liceal cu predare in limbile minoritatilor nationale, disciplinele Istoria si Geografia Romaniei se predau in aceste limbi, dupa programe scolare si manuale identice cu cele pentru clasele cu predare in limba romana, cu obligatia transcrierii si a insusirii toponimiei si a numelor proprii romanesti si in limba romana”. Prin aceste articole din lege, minoritatile nationale au obtinut dreptul de a studia si istoria si geografia in limbile minoritatilor, in timpul gimnaziului si al liceului; pana acum, istoria si geografia se studiau in limba materna numai in clasele primare.
 • “Disciplina Limba si literatura romana se preda, pe tot parcursul invatamantului preuniversitar, dupa programe scolare si manuale elaborate in mod special pentru minoritatea respectiva”. Ceea ce inseamna ca minoritatile vor invata limba romana in regim de limba straina.
 • “Pe raza unei unitati administrativ-teritoriale, cu mai multe unitati de invatamant cu predare in limbile minoritatilor nationale, functioneaza cel putin o unitate scolara cu personalitate juridica, pentru fiecare limba materna, indiferent de efectivul de elevi. In cadrul unitatilor de nivel gimnazial sau liceal, cu predare in limbile minoritatilor nationale, singulare in municipiu, oras sau comuna se acorda personalitate juridica, indiferent de efectivul de elevi”.
 • “In invatamantul gimnazial cu predare in limbile minoritatilor nationale se introduce, ca disciplina de studiu, istoria si traditiile minoritatilor nationale respective, cu predare in limba materna”.

Kelemen Hunor: Eu zic sa nu va faceti griji pentru tinerii care isi termina studiile in alta limba

“Pe mine ma amuza ca se pune problema angajarii” tinerilor absolventi de scoli cu predare in limbile minoritatilor nationale, a declarat ministrul Culturii, Kelemen Hunor. Contactat de HotNews.ro, acesta a lansat urmatorul mesaj: “eu zic sa nu va faceti griji pentru ei”. “Cei care sunt destepti si se tin de scoala vor invata si romana si o alta limba si nu vor avea probleme la angajare. (si cei care nu sunt atat de destepti?! n.n.) Numai daca inveti se poate sa te angajezi fara probleme”, a explicat ministrul, precizand ca “acum este greu pentru toata lumea sa se angajeze”. In alta ordine de idei, nu se pune problema existentei unei nevoi sociale de a invata in limba materna, ci nevoia de a apara identitatea culturala, a precizat Kelemen Hunor.

Daniel Funeriu: Daca minoritatile invata mai bine istoria si geografia in limbile materne, de ce sa ne opunem?

Iata ce spune ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, despre cele trei puncte din Legea Educatiei care privesc minoritatile: “interesul educational este ca acei elevi sa invete istoria si geografia. Daca ei o fac mai bine in limba lor materna, de ce sa ne opunem? In acelasi timp, (…) minoritatile nationale vor putea invata limba romana dupa manuale special facute pentru ei. Nu exista o modalitate mai buna de a-l impiedica pe un elev de 6 ani care nu stapaneste limba romana sa invete limba decat a-i pune in fata un manual facut pentru romani, din care nu intelege nimic”. Referitor la informatiile potrivit carora aceste puncte reprezinta o concesie facuta UDMR-ului pentru ca PDL sa nu pice la motiune pe votul UDMR, Funeriu a declarat ca nu a actionat niciodata “sub santaj sau presiune”.

In ceea ce priveste acordarea de personalitate juridica scolilor cu predare in limbile minoritatilor, Funeriu sustine ca aceasta prevedere “nu ar duce la crearea de foarte multe noi personalitati juridice”. Este vorba despre scoli care, prin aceasta modificare, vor avea o structura proprie de conducere. Manualele realizate conform noilor prevederi ale legii vor fi tiparite pe banii statului, dar ele “nu reprezinta un cost semnificativ”. O angajare bugetara in acest context al manualelor speciale de limba romana pentru minoritati nu reprezinta o implicare financiara substantiala”, a precizat Funeriu.

Timea Racz, absolventa de liceu de limba maghiara: Doua materii nu pot sa rapeasca din oportunitatile tinerilor absolventi ai acestor scoli

Timea Racz este absolventa unui liceu de limba maghiara, din Cluj, si sustine ca solutia cea mai buna pentru minoritati ar fi “o educatie bilingva”. “Educatia de baza ar trebui sa fie in maghiara, dar cu explicatii in limba romana. Trebuie sa stim numele oficial al personalitatilor istorice, al marilor evenimente, al localitatilor”, sustine aceasta. In ceea ce priveste dreptul ca minoritatile nationale sa studieze si istoria si geografia in limba materna, in timpul gimnaziului si al liceului, Timea Racz este de parere ca “doua materii in plus sau in minus nu pot sa rapeasca din oportunitatile tinerilor absolventi ai acestor scoli“. “Eu nu am avut probleme in a ma integra la locul de munca si nici colegii mei nu stiu sa fi avut probleme in a se angaja”, a continuat aceasta. Intrebata la ce scoala si-ar trimite copiii, aceasta a declarat: “la o scoala cu predare in limba maghiara, in mod sigur, pentru ca la o scoala in limba romana nu ar avea posiblitatea sa invete limba si literatura maghiara. Si pentru ca ar fi dificil pentru un copil care acasa vorbeste maghiara sa inteleaga matematica, de exemplu, daca materia ar fi predata folosind termenii de specialitate in romana”.

Cum se vad modificarile aduse la lege, prin ochii profesorilor din sudul tarii

“Minoritatile nationale se auto-pacalesc daca sustin ca traditiile lor sunt mai importante decat integrarea pe piata muncii. Ce angajator isi va permite sa plateasca un salariat care nu cunoaste bine limba tarii in care se afla? Pe de alta parte, cat de bine o sa stie limba romana un tanar care termina scoala in limba materna, iar acasa vorbeste de asemenea in limba materna? Raspunsul il va da piata muncii, dar ei se pacalesc singuri trecand peste limitele pragmatice, pentru conservarea unui mod de viata”, a explicat pentru HotNews.ro Stefan Vlaston, presedintele Asociatiei Profesionale pentru Educatie si Cercetare – Edu Cer. In ceea ce priveste existenta unui numar “suficient” de profesori care sa predea in limbile minoritatilor nationale, aici “nu este nicio problema”. “Ei au resursele lor pe care le conserva si nu intampina probleme la acest capitol”, sustine Vlaston.

Gheorghe Paun este profesor de limba franceza la un liceu teoretic din judetul Ialomita si sustine ca “modificarile legislative ii vor afecta in primul rand pe copiii care apartin minoritatilor nationale. Si ii vor afecta in mod negativ, pentru ca dupa 12 ani in care inveti intr-o alta limba decat cea a tarii in care te afli, vei afla mari probleme de integrare. Sa luam exemplul unui elev care a terminat 12 clase si vrea sa se angajeze.

Primul blocaj pe care il va avea va fi la interviul de angajare, pentru ca el nu va cunoaste bine limba in care se desfasoara acest interviu. Apoi cum se va integra el intr-o colectivitate in care toti vorbesc limba romana la perfectie, iar el nu? Eu cred ca vom avea de-a face cu insule de tineri care nu se vor putea adapta decat foarte greu la cerintele sociale ale tarii in care traiesc. Foarte putini sunt cei care, la finalul liceului, stapanesc limbile straine invatate in scoala la perfectie. Ce se va intampla cu acesti tineri, care vor invata limba romana ca limba straina?”

Mihai Stoica, specialist in resurse umane: “Limba va reprezenta un handicap pe piata muncii”

Nicaieri in Romania nu exista job-uri in care cunoasterea temeinica a limbii romane sa nu fie o necesitate, sustine Mihai Stoica, specialist in resurse umane. Acesta a declarat pentru HotNews.ro ca tinerii care cunosc mai bine o alta limba decat pe cea romana au dificultati de adaptare oriunde ar lucra. “Chiar si in multinationale, cea de-a doua limba este ceruta de obicei pentru realizarea unor documente. Insa comunicarea de zi cu zi se face in limba romana. Ceea ce ma face sa sustin ca tinerii care vor iesi dintr-un astfel de sistem de scolarizare se vor confrunta cu un handicap din start. Limba va reprezenta o prima bariera, pe care nu este usor sa treci”, a explicat Stoica.

Guvernul a hotarat in urma cu trei saptamani sa-si angajeze raspunderea in Parlament pentru Legea Educatiei Nationale. Decizia a fost luata deoarece dezbaterile si adoptarea Legii Educatiei au fost blocate in Senat, a explicat premierul Emil Boc. Este pentru a doua oara cand Executivul isi asuma raspunderea pe Legea Educatiei, dupa ce anul trecut un proiect elaborat de fosta guvernare PDL-PSD a fost adoptat astfel. Curtea Constitutionala l-a declarat insa neconstitutional, motivand ca asumarea raspunderii nu era oportuna si ca dezbaterea in procedura obisnuita in Parlament ar fi permis societatii civile implicarea in problema educatiei nationale.

Acum, Guvernul se afla in aceeasi situatie, iar CCR ar putea declara din nou neconstitutional proiectul. Democrat-liberalii sustin insa ca e vorba despre un “compromis” cu UDMR pe “o problema delicata”, si nu de un santaj. “E o problema delicata. Nu putem vorbi de un santaj. Cand esti la guvernare, e nevoie si de anumite compromisuri, asta este, intelegeti?”, a declarat vicepresedintele democrat-liberal Ioan Oltean. Potrivit acestuia, in cazul legii educatiei “nu e vorba de santaj”, ci de un compromis facut pentru “pentru un invatamant foarte serios si corect in Romania”, transmite Agerpres. (…)

***

Câţi dintre noi citim lista de ingrediente la cosmeticele pe care le folosim zilnic? Consumate în exces, unele substanţe pot fi dăunătoare pentru organism.

Cercetătorii din Uniunea Europeană atrag atenţia asupra riscului ca unele dintre substanţele din produsele de îngrijire să crească rezistenţa bacteriilor la antibiotice.

Suntem într-o continuă luptă cu bacteriile. De asta cumpărăm şi folosim zilnic zeci de produse cosmetice care să ne ferească de boli.

Puţini sunt cei care aleg după ingrediente. Şi mai puţini sunt cei care ştiu că produsele de îngrijire conţin Triclosan. O substanţă antibacteriană. În concentraţie mai mare de 0,3% Triclosanul devine periculos.

Potrivit testelor făcute de experţii europeni şi americani substanţa, dacă e folosită des şi timp îndelungat, poate face bacteriile mai rezistente. În cazul femeilor poate duce chiar şi la tulburări hormonale.

Pastă de dinţi, săpun sau gel dezinfectant. Produse pe care le folosim zilnic dar conţi triclosan. Specialiştii ne avertizează că, deşi ar trebui să ne protejeze de bacterii, tocmai această substanţă le poate creşte rezistenţa la antibiotice.

Producătorii de cosmetice spun însă că doza de Triclosan e mică în fiecare produs. “În produsele noastre, triclosanul este folosit în cantităţi reduse, iar aceste produse sunt supuse unor evaluări periodice a siguranţei în utilizare” a declarat reprezentantul unui producător de cosmetice.

Şi, pentru că nu putem renunţa la pastă de dinţi sau săpun, specialiştii ne recomandă să le căutăm pe cele care au cât mai puţine ingrediente chimice

Inapoi la ora astronomica. Cum ne afecteaza “ora de iarna”

Companiile farmaceutice rescriu articole stiintifice pentru a exagera virtutile medicamentelor nou-introduse pe piata – studiu

O cercetare recenta sustine ca mari companii farmaceutice rescriu articole stiintifice pentru a exagera virtutile unui medicament si a-i masca efectele secundare nefavorabile. Medicii scriu retete in baza acestor informatii false, informeaza revista italiana L’Espresso in editia de miercuri, intr-un articol semnat de Silvio Garattini, directorul Institutului de Cercetari Farmacologice Mario Negri din Milano, preluat de Agerpres.

Procesul popularizarii studiilor clinice controlate privind medicamente noi este urmatorul: studiul este prezentat in articole stiintifice, care sunt folosite ca baza pentru articole mai populare. Medicii, care rareori citesc articolele stiintifice originale, sunt influentati de informatiile prelucrate in prescrierea medicamentelor respective, sustine Silvio Garattini.

Industriile farmaceutice profita de ocazie pentru a redacta articole cat mai favorabile noului medicament, ele fiind revizuite sau chiar rescrise in intregime de experti care raman anonimi, asa-numitii autori fantoma (ghost writers). Ei nu modifica rezultatele studiilor clinice, insa le prezinta intr-un ambalaj mai atragator, evidentiind rezultatele pozitive si minimalizand prezenta efectelor adverse. Rezumatul studiului, care de obicei nu intereseaza in mod deosebit evaluatorii, atrage atentia cititorului, care este cel mai frecvent atras exact de aceasta informatie.

Strategia este in mod evident neetica, spune Garattini, si nu priveste numai industriile interesate, ci si cercetatorii clinici care accepta sa semneze lucrari stiintifice scrise de altii.

Un alt studiu publicat in Plos Medicine analizeaza documente puse la dispozitie de Justitia Federala din SUA care privesc articole favorabile terapiei hormonale la menopauza scrise de o firma specializata in elaborarea de articole stiintifice cu plata. Ghost writers au incercat sa minimalizeze riscul crescut de dezvoltare a tumorilor mamare datorat terapiei hormonale, amplificand beneficiile cardiovasculare si prevenirea dementei senile, a maladiei Parkinson si chiar a ridurilor, fara o baza stiintifica.

Toate acestea, spune Silvio Garattini, dauneaza terapiilor, servind in schimb la umflarea retetelor si profiturilor. Medicii trebuie sa fie critici in analiza documentatiei pe care o primesc, verificand, pe cat posibil, datele din lucrarile originale.

Serviciul national de sanatate are la randul sau un rol important in difuzarea de informatii obiective, in scopul de a reduce diferentele evidente intre mesajele industriei farmaceutice si informatia independenta. (…)

Începând de mâine, 1 noiembrie, persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire vor fi vaccinate gratuit împotriva gripei de sezon, în cabinetele medicilor de familie şi în unităţile sanitare cu paturi. Vaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenire a gripei de sezon. Campania este desfăşurată de Ministerul Sănătăţii, care a achiziţionat 1.300.000 de doze de vaccin antigripal destinate persoanelor de peste 65 de ani, celor cu boli cronice (în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli renale, diabet zaharat etc), copiilor şi bătrânilor instituţionalizaţi şi personalului medico-sanitar. Ministerul Sănătăţii recomandă vaccinarea antigripală şi pentru persoanele care nu intră în categoria celor cu risc mare de îmbolnăvire.

“Prognozele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi ale Centrului Naţional de Referinţă pentru Boli Transmisibile arată că nu există un risc iminent de epidemie prin gripă. Tulpina gripală B nu este epidemică, iar AH3N2 nu va da epidemii de mari proporţii. Vaccinul cuprinde tulpinile H3N2, B şi acel H1N1 pandemic din 2009, care ar putea da focare reziduale”, a spus Geza Molnar.

 • Adevarul:

Noi descoperiri privind vaccinarea contra gripei

În următorii ani vom putea face imunizarea împotriva gripei prin aplicarea unui plasture sau prin administrarea unor pastile dulci. Pentru a creşte numărul persoanelor care fac anual vaccinul gripal, cercetătorii caută diverse metode prin care imunizarea să devină cât mai accesibilă.

Plasturii, disponibili peste cinci ani

Până în anul 2015, ne vom putea procura plasturi destinaţi vaccinării gripale din farmacii şi din magazinele mari. Aceşti plasuri sunt produşi de cercetătorii de la Institutul de Tehnologie din Georgia, SUA, şi sunt prevăzuţi cu sute de ace microscopice care penetrează suprafaţa superficială a pielii şi apoi se absorb, eliberând o doză de vaccin antigripal. În acest fel, orice persoană se va putea vaccina singură, fără a mai avea nevoie de asistenţă medicală. În plus, acest tip de imunizare este nedureroasă şi se preconizează că nu va costa mai mult decât vaccinul convenţional.

„Vaccinul sub formă de plasture pare a avea un viitor sigur, dacă testele pe oameni se vor finaliza cu rezultate favorabile. Principalul avantaj al acestui tip de imunizare îl constituie imposibilitatea contaminării cu boli contagioase, o problemă destul de frecvent întâlnită în cazul metodei clasice, cu ac. Pe de altă parte, nu este de neglijat nici aspectul psihologic al unui vaccin care nu doare. În aceste condiţii, numărul celor care se vor vaccina va creşte substanţial, ceea ce va determina o limitare a apariţiei epidemiilor virale”, spune Radu Leon George, medic de familie la Clinica Leomedica din Bucureşti.

Va exista alternativa administrării orale

În maximum doi ani, vaccinurile gripale se vor putea face prin simpla administrare a unei pastile acoperită cu zahăr. Astfel, cercetătorii de la Universităţile „Cambridge” şi „Reading” din Marea Britanie au observat că, dacă învelesc virusurile ce intră în compoziţia vaccinurilor cu o crustă din zahăr pudră, acestea nu mai sunt distruse de sucul gastric.nÎn plus, în acest fel, virusul va rămâne activ suficient timp astfel încât să stimuleze sistemul imunitar. Specialiştii intenţionează să aplice această tehnică în aproape toate tipurile de vaccinuri.

Vom avea şi un vaccin universal

În prezent, cercetătorii de la Şcoala de Medicină Mount Sinai din SUA dezvoltă un nou tip de vaccin, care acţionează împotriva mai multor tulpini de virusuri gripale. În aceste condiţii, cercetătorii preconizează că, în curând, o singură vaccinare va oferi protecţie timp de mai multe sezoane de epidemie gripală. Testele au confirmat faptul că vaccinul este eficient şi în cazurile în care virusul a suferit mutaţii.

 • Adevarul:

82% din adolescenţii spanioli, conectaţi la reţelele sociale

Doar aproximativ 3% din adolescenţii spanioli nu au auzit de Facebook. Experţii îi sfătuiesc pe părinţi să îşi facă şi ei conturi pe reţelele sociale, pentru a cunoaşte mai bine modul de folosire a acestora.

MISA declanşează operaţiunea „Săptămâna arhanghelilor“

Oficial,  organizatorii, care neagă orice legătură cu MISA, susţin că vor să compenseze „ impactul malefic al Halloween-ului şi promovam organizarea în aceeaşi perioadă a Săptămânii Îngerilor, manifestare spirituală care se derulează simultan în mai multe oraşe din ţară şi din străinătate. Prin această iniţiativă unică la nivel planetar, mii de oameni apelează la unison graţia şi susţinerea lumii îngerilor. Astfel că fiecare dintre noi avem de ales: teroarea demonilor sau binecuvântarea paradisului. Ambele ne sunt la îndemână, alegerea e a noastră!“.

Invitaţia la eveniment, la Braşov, este făcută online pe  http://angelinspir.ro/saptamana-ingerilor/saptamana-ingerilor-la-brasov.html. Site-ul este inregistrat pe numele Bogdan Penescu, membru MISA (e trecut in lista ONG-urilor) si instructor MISA in Bucuresti, care a preluat anul 1 de curs. A tinut alaturi de presedintele MISA, Gabriela Ambarus, conferinta de deschidere a cursurilor MISA de anul acesta: CITEŞTE AICI.

Acest eveniment ce se vrea a fi cultural-umanitar, care pina anul trecut purta numele de “Saptamana Ingerilor”, este organizat de ani de zile de mult controversata secta MISA care il are ca lider pe Gregorian Bivolaru. Initial, in anul 2005, MISA si-a asumat “paternitatea” pentru acest eveniment, in anii urmatori insa, datorita problemelor pe care le are cu justitia, presa si opinia publica, a inchiriat spatiile necesare desfasurarii acestui eveniment prin diverse fundatii si asociatii pe care le controleaza din umbra (Sophrozin, Satya , Diamant, Anima Mundi etc).

Pina anul trecut, de pe site-ul oficial al MISA reiesea clar ca evenimentul a fost initiat de aceasta organizaţie :

“Şcoala de Yoga MISA organizează în fiecare an în mai multe oraşe din România şi străinătate “Săptămâna Îngerilor”, o manifestare inedită în timpul căreia au loc spectacole artistice, expoziţii, conferinţe şi numeroase meditaţii. În timpul acestei săptămâni, lumea îngerilor revărsă asupra celor care meditează la unison, un ocean infinit de iubire şi graţie divină.”

Dupa articolele din presa de anul trecut au scos acest pasaj din articolul de pe site-ul oficial. Pe site-ul oficial al Saptamanii Arhanghelilor de anul acesta se anunta ca, la Brasov, evenimentul ar fi organizat de Casa de Cutura a Studentilor si de Asociatia Civica Egalitatea. In toamna anului 2009, cu putin inainte de “Saptamana Ingerilor”, in doua articole din Gardianul au fost prezentate doua cursante MISA, prestatoare de videochat erotic, care in anii trecuti au participat pe post de “ingeri” la “Saptamana Ingerilor” din Timisoara si Brasov.

Tot anul trecut au fost retrasi de la eveniment copii de la o gradinita din Galati si elevi de la o scoala din Hintesti si de la un liceu din Pitesti, care urmau sa participe la diverse spectacole din cadrul Saptaminii Ingerlilor din orasele respective.

In legatura cu nivelul spectacolelor din cadrul Saptamanii Ingerilor de anul trecut de la Brasov se poate edifica oricine vizioneaza clipul publicitar postat pe youtube anul trecut:

„Ca fosta instructoare la filiala MISA din Essen, Germania, ma aflu in posesia unor informatii (expuse si pe forumul www.exmisa.ro) ca mai tot ce s-a scris in presa romana despre aceasta secta este adevarat.  Cea mai grava problema, pentru mine ca femeie si mama a unei fete de 17 ani, este faptul ca MISA, sub paravanul unei scoli de yoga, isi trimite adeptele (printre ele multe cu studii superioare: medicina, biologie, etc) sa lucreze pe videochat erotic sau in baruri de striptease (luindu-le apoi banii) si ca este implicata in productia de filme pornografice (de multe ori chiar fara ca protagonistele sa stie ca vor fi “vindute la taraba”)“, a delcarat, pentru Adevărul, Cecilita Tiz.
Din acest motiv, Cecilia a sesizat CAsa de Cultura a Studenţilor, însă răspunsul a determinat-o să se adreseze presei. (…)

Pe de altă parte, organizatorii sustin că vor avea loc expozitii de pictura cu tema “Lumea ingerilor”, conferinte cu invitati care vor vorbi de angeologia crestina, teatru de papusi pentru copii, teatru initiatic pentru cei mari, concerte de muzica inspirata de ingeri, filme documentare despre ingeri. Saptamana ingerilor are deja o traditie de 7 ani si spre deosebire de anii trecuti acest eveniment poarta denumirea de Saptamana Arhanghelilor, deoarece anul acesta vom celebra arhanghelii.

Locaţiile din ţară sunt următoarele:

Bucuresti: http://angelinspir.ro/saptamana-ingerilor/saptamana-ingerilor-la-bucuresti.html
Bacau: http://angelinspir.ro/saptamana-ingerilor/saptamana-ingerilor-la-bacau.html
Brasov: http://angelinspir.ro/saptamana-ingerilor/saptamana-ingerilor-la-brasov.html
Constanta: http://angelinspir.ro/saptamana-ingerilor/saptamana-ingerilor-la-constanta.html
Cluj-Napoca: http://angelinspir.ro/saptamana-ingerilor/saptamana-ingerilor-la-cluj-napoca.html
Iasi: http://angelinspir.ro/saptamana-ingerilor/saptamana-ingerilor-la-iasi.html
Oradea: http://angelinspir.ro/saptamana-ingerilor/saptamana-ingerilor-la-oradea.html
Ploiesti: http://angelinspir.ro/saptamana-ingerilor/saptamana-ingerilor-la-ploiesti.html
Sinaia: http://angelinspir.ro/saptamana-ingerilor/saptamana-ingerilor-la-sinaia.html
Timisoara: http://angelinspir.ro/saptamana-ingerilor/saptamana-ingerilor-la-timisoara.html
Vaslui: http://angelinspir.ro/saptamana-ingerilor/saptamana-ingerilor-la-vaslui.html

Arhanghelii sărbătoriţi sunt :
Duminica, 31 octombrie – Arhanghelul Gabriel
Luni, 1 noiembrie – Arhanghelul Uriel
Marti, 2 noiembrie – Arhanghelul Rafael
Miercuri, 3 noiembrie – Arhanghelul Mihail
Joi, 4 noiembrie – Arhanghelul Zadakiel
Vineri, 5 noiembrie – Arhanghelul Metatron
Sambata, 6 noiembrie – Ingerul Pazitor
Duminica, 7 noiembrie – Arhanghelul Mihail

Viaţa de cuplu: mariaj sau concubinaj?

Raportat la anii ’70, primul deceniu de democraţie a făcut ca numărul căsătoriilor să scadă cu aproape 25%, iar uniunile consensuale să adune cu până la 60% mai mulţi adepţi. Schimbările survenite în concepţiile legate de cuplu, posibilitatea de a forma cea mai simplă adunare fără alte obligaţii, dorinţa de a exploata cât mai mult o relaţie înainte de urca scările de la Starea Civilă sau, poate, libertatea care avea alt sens după 1989 au făcut ca, pentru multe perechi, căsătoria să devină anacronică pentru stilul lor de viaţă. Astfel, rebelii societăţii de altădată au putut să rupă regulile tradiţionale şi să nu-şi asume obligaţiile sau drepturile unei legături prin acte, dar să-şi atribuie, în acelaşi timp, responsabilităţile de cuplu. (…)

Sociologii spun însă că aceste relaţii sunt mult mai fragile decât cele încheiate prin căsătorie, pentru că nu implică un angajament. Concubinajul nu este reglementat de lege, iar cuvinte grele pentru căsătorie, precum „partaj”, nu au nicio valoare pentru uniunile consensuale. Potrivit prevederilor Codului Familiei, statul român ocroteşte căsătoria şi familia, apără interesele mamei şi ale copilului şi recunoaşte căsătoria încheiată în faţa ofiţerului de stare civilă. Pentru concubini însă, în România, nu a fost creată încă nicio instituţie care să legifereze raporturile în cuplu, dar nici care să le interzică. (…)

„Concubinajul, o formă de evaziune matrimonială”

Actorul Mircea Diaconu, director al Teatrului Nottara şi senator PNL, spune că valoara căsătoriei nu va putea fi egalată vreodată de concubinaj. „Concubinajul nu este nimic altceva decât o formă de evaziune matrimonială. Atunci când doi oameni vor să-şi întemeieze o familie, să aibă copii şi să-şi construiască o viaţă împreună, pasul firesc este acela al căsătoriei, nu al aranjamentelor. O căsătorie înseamnă dragoste, seriozitate şi legalitate”, consideră actorul. Mircea Diaconu este căsătorit cu actriţa Diana Lupescu din anul 1980. (…)

După 1990, şi mai ales în ultimii ani, în România au fost făcute mai multe filme despre încercarea lui Ceauşescu de a mări populaţia. Să amintim doar titluri ca “Născuţi la comandă, decreţeii” şi “4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile” şi-i destul. Presa a făcut comentarii de tot felul şi într-un caz, şi în altul – mai ales în cel de-al doilea, premiat şi mult lăudat la Cannes, în 2007 –, însă problema de bază a controlului populaţiei, aşa cum a fost ea dezvoltată pe plan internaţional, nu a fost deloc dezbătută.

În România de astăzi, din păcate, nu se ştie mai nimic despre cea de-a doua parte a controlului populaţiei, adică despre politicile de reducere a populaţiei. Când Ceauşescu impunea legea împotriva avorturilor în România, în 1966, în aceeaşi perioadă, în Occident, în SUA cu precădere, se vorbea pe larg despre “iresponsabilitatea” celor care aduc pe lume prea mulţi copii. Şi de la guvernele marilor puteri politice până la marile trusturi ale industriilor medicale, alimentate de organizaţii internaţionale filantropice, căutau frenetic posibilităţi şi mijloace de a reduce numărul copiilor. Aşa a apărut şi s-a răspândit rapid mitul suprapopulării Globului sau al epuizării resurselor. Tot atunci, în Occident, se citea, cu respiraţia întretăiată, la nivel de masă, best-sellerul “Bomba demografică” (1968), de Paul Ehrlich. Puţin mai târziu, în 1974, SUA au început să utilizeze, în mod oficial, prin USAID, pârghia ajutoarelor externe pentru ţările din lumea a treia, în funcţie de felul cum adoptau ele programele de planificare familială.

(…) Cartea lui Matthew Connelly “Fatal Misconception. The Struggle to Control World Population” (The Belknap Press of Harvard University Press, 2008) expune eşecul mişcării controlului populaţiei, începute în anii ’60 ai secolului trecut. “Marea tragedie a promotorilor controlului populaţiei, confuzia lor fatală a fost să creadă că cineva ar putea cunoaşte interesele particulare ale unor oameni mai bine decât aceştia înşişi”, spune profesorul de istorie la Universitatea Columbia din Statele Unite în prima carte despre istoria controlului populaţiei. Deşi cartea sa, în ansamblu, este o recunoaştere a aşa-numitului “drept la reproducere”, istoricul susţine cu voce tare că mişcarea pentru controlul populaţiei, din punct de vedere istoric cel puţin, a călcat în picioare drepturile fundamentale ale oamenilor din ţările în curs de dezvoltare. Cel puţin, volumul are meritul de a ilustra modul în care elite puternice şi bogate ale lumii au iniţiat o mişcare, în secolul al XX-lea, “pentru a reface umanitatea prin controlul populaţiei lumii”, mişcare ce n-a fost străină de abuzuri şi persecuţii.

India, prima ţară supusă “planificării familiale”

Puţini oameni cunosc, probabil, că, în 1952, India a fost prima dintre ţările mai puţin dezvoltate care au adoptat o politică de control al populaţiei, fiind mult încurajată de către Statele Unite şi alte puteri mondiale. În anii 1960, preşedintele SUA Lyndon Johnson a creditat cu ajutoare alimentare India, ajutoare ce vizau cauza planificării familiei în perioada când această ţară a avut recolte foarte proaste, creând astfel stimulente pentru programul de sterilizare. Stimulentele pot exercita, în mod subtil, presiune asupra populaţiei, chiar şi în cele mai bune perioade din punct de vedere economic. Dar atunci când indienii subzistau cu mai puţin de 900 de calorii pe zi, iar acceptarea steriletelor sau a sterilizării însemna să mori sau nu de foame, evident că stimulentele oferite au fost cel puţin cinice şi sfidătoare. Ministrul sănătăţii şi planificării familiale din India recunoştea: “Numărul mare de sterilizări şi inserţii a steriletelor, în perioada 1967-1968, s-a datorat condiţiilor de secetă”. În cele din urmă, stimulente mai multe şi mai sofisticate, ca biciclete, aparate de radio cu tranzistor ş.a., au fost folosite pentru a mitui populaţia rurală indiană să accepte sterilizarea.

Sub Indira Gandhi, la mijlocul anilor ’70, sterilizarea a devenit o condiţie nu numai pentru alocarea de loturi de pământ, dar pentru apa necesară irigaţiei, electricitate, cartele pentru raţii alimentare, licenţe pentru ricşă, îngrijirea medicală sau pentru creşterea salariului şi promovarea la locul de muncă. Toată lumea, de la oficialii guvernamentali la conductorii de tren şi poliţişti, primea câte o “cotă” pentru acceptarea programului de sterilizare.

Natura opresivă a acestui program este descrisă astfel într-un raport: “Evident, istorisirile… despre modul în care bărbaţi tineri şi necăsătoriţi erau mai mult sau mai puţin forţaţi spre locurile unde se efectua sterilizarea sunt adevărate în mult prea multe cazuri”. În decursul unui an, în acea perioadă, au fost înregistrate opt milioane de sterilizări: 6,2 milioane de vasectomii (sterilizări masculine) şi 2,05 milioane de tubectomii (începărtarea trompelor falopiene la femei).

Mai ales casta daliţilor sau paria a fost vizată în mod ruşinos de acest tip de demers. Ei aveau dreptul la burse şi alte tipuri de asistenţă ca minoritate, asistenţă necesară integrării lor în societatea indiană. În aceste condiţii, atât în statul Maharashtra, cât şi în Uttar Pradesh, autorităţile le tăiau daliţilor, care aveau mai mult de trei copii, aceste drepturi. În statul Uttar Pradesh, de exemplu, unde daliţii alcătuiau 29% din populaţie, ei au constituit 41% din cei supuşi vasectomiei. Şi în unele state din SUA mişcarea pentru eugenie viza cu succes segmentele “degenerative” ale populaţiei pentru sterilizare, dar nu la scara la care s-a acţionat în India.

Sterilizări forţate în China şi milioane de avorturi

Deşi cunoşteau modul coercitiv de aplicare a programului de control al populaţiei Chinei, oficialii Fondului Naţiunilor Unite pentru Populaţie (UNFPA) şi ai Federaţiei Internaţionale de Planificare Familială (IPPF) nu au încetat să-l sprijine – la urma urmei, ambele organizaţii avuseseră anterior o implicare masivă în programele forţate din India. Connelly afirmă că, în momentul în care cele două superagenţii şi-au intensificat sprijinul, programul Chinei a devenit şi mai coercitiv. Vehiculele care transportau femei din Canton la spitale pentru avorturi erau “pline de tânguiri şi jale“. Unele femei însărcinate erau încătuşate, altele erau legate cu frânghii sau puse în coşuri pentru porci. Acest tip de ştiri cauzau oficialilor UNFPA şi IPPF anumite nelinişti, totuşi grijile lor erau spulberate uşor de reasigurările repetate ale oficialilor chinezi că acolo totul este bine. În cea mai coercitivă fază a programului, China a cerut ca tuturor femeilor cu un singur copil să li se insereze sterilete din oţel inoxidabil, rezistente la manipulare, părinţii cu mai mult de doi copii să fie sterilizaţi, iar toate sarcinile neautorizate să fie avortate. În 1983, 16 milioane de femei şi peste 4 milioane de bărbăţi au fost sterilizaţi, unui număr de 18 milioane de femei li s-au inserat un sterilet şi peste 14 milioane au fost supuse avortului.

Ei bine, conştienţi de ceea ce se întâmpla în China, oficialii UNFPA au conferit, cu toate acestea, în acelaşi an, medalia de aur pentru Populaţie lui Qian Xinzhong, şeful campaniei pentru controlul populaţiei duse, bineînţeles, în stil militar, în China.

Alături de Qian Xinzhong, secretarul general de atunci al ONU, Perez de Cuellar, a oferit acelaşi premiu lui Indira Gandhi, împreună cu “aprecierea profundă” pentru “distribuirea resurselor necesare implementării politicilor demografice la scară mare”.

(…) Dupa circa trei ani, ne-am luat un caine. Brusc si dintr-o data, vecinii proprietari de caini au inceput sa ma salute cordial, de parca am fi stat la povesti din totdeauna. Dupa inca un an, am ramas insarcinata. Nici macar acum nu am fost demna de increderea unui salut chiar din partea tuturor, dar mai furam cate un zambet al unei babute. Am nascut si am inceput sa o scot pe cea mica afara la plimbare. Probabil curiozitatea de a vedea copilul era prea mare si aceiasi vecini s-au vazut obligati sa ma onoreze totusi cu un salut.

Acum vreo doua saptamani, in urma unui articol pe care l-am scris pe site-ul SmartWoman.ro, am aparut la o emisiune tv. In aceasta dimineata, urcand scara blocului, ma intalnesc cu o vecina care trece pe langa mine si imi spune cu voiosie: Buna dimineata, doamna! Pentru moment, m-am pierdut. Sigur am auzit bine? Mie mi se adreseaza? Oare eu sa fiu “doamna” la care face referire? Pentru o fractiune de secunda, am rederulat secventa in minte si n-am detectat nicio ironie. Am ingaimat un “buna dimineata” nedumerit si continuand sa coboare scarile, vecina completeaza: “V-am vazut la televizor!”

In fine, asa se explica! Nu esti o doamna daca te mariti, nici daca faci un copil, nici daca esti o femeie civilizata si decenta, ci numai daca apari la televizor.

***

Potrivit datelor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cele mai multe cereri de mandate de interceptare au fost solicitate în a două parte a anului trecut. Mai exact, procurorii au cerut şi au primit 1.629 de mandate de interceptare, cu aproape 300 mai multe faţă de prima jumătate a anului trecut. Coincidenţă sau nu, în acea perioadă era în plină desfăşurare campania electorală pentru prezidenţiale. Colonelul SRI în rezervă Ioan Dedu a spus în exclusivitate pentru Realitatea TV că numărul mare de mandate se datorează amplificării ameninţărilor la adresa securităţii naţionale. “Această statistică poate să inducă oricum practic prezumţia că la nivelul ţării noastre s-au amplificat faptele, adică amenintari la adresa siguranţei naţionale. În cazuri excepţionale, primele 48 de ore fără mandat, se pot intercepta convorbirile unor persoane pe o perioadă de 48, dacă judecătorul constată ca nu e temeinic judecătorul poate opri interceptarea”, Ioan Dedu, colonel SRI.

CTP: … ca să discutăm despre un subiect care, aşa cum dovedesc accesările, a preocupat mult pe cititorii ziarului. Este vorba de stenograme. N-o să discutăm numai de stenograme, o să discutăm şi de alte lucruri legate de acest capitol esenţial pentru funcţionarea României, care este Justiţia. Mai întâi aş vrea să vă sesizez un aspect pe care mi-l amintesc de dinainte de 1989. Atunci se discuta în şoaptă pe la colţuri, pe la burlan, cum se mai spunea, în wc Exista acea crispare continuă a oamenilor în legătură cu posibilitatea de a fi ascultaţi, interceptaţi, posibilitatea ca Securitatea să afle ce discută ei Şi înainte de ’89 nu existau nici telefoane mobile, teoretic nici posibilitatea de înregistrare ambientală, nici toate sculele superperformante de înregistrare de astăzi. Dar această stare poate fi regăsită, acum, printre cetăţenii României, profesorii în cancelarii, medicii la spital, funcţionarii când au ceva de spus, de discutat, ce consideră că ar fi mai delicat, dintr-o dată se crispează, încearcă să vorbească în locuri mai ferite, din nou a apărut acest sentiment. Vi se pare ciudat faptul că a apărut asta, după numărul mare de stenograme, înregistrări, interceptări ale unor convorbiri în scopuri de cercetare penală, care, însă, au ajuns publice, au ajuns să fie subiecte de mare senzaţie în presă? (…)

Comisia de Petiţii a Parlamentului European a declarat admisibile petiţiile împotriva introducerii în Strategia Naţională de Apărare (SNAp) a presei ca vulnerabilitate, urmând ca forul să ceară CE şi Guvernului României elaborarea unui punct de vedere oficial în legătură cu acest subiect, transmite NewsIn.

***


Un sfert din portavioanele nucleare ale lumii, în preajma Iranului

Marea Arabiei, situată în apropierea Golfului Persic şi a Iranului, a devenit locul de întâlnire a portavionului Charles de Gaulle cu USS Harry S. Truman, care deserveşte Flota a V-a a Statelor Unite. În timp ce Iranul şi Statele Unite nu reuşesc să ajunga la un acord pentru începerea negocierilor în dosarul nuclear al Teheranului, Washingtonul a trimis şi portavionul Abraham Lincoln în sprijinul Flotei a V-a. SUA deţin 11 din cele 12 portavioane nucleare operaţionale din lume, Charles de Gaulle fiind singurul asemenea vas neamerican. Aşadar, în Marea Arabiei se află un sfert din portavioanele nucleare ale lumii. (…)

Rusia îşi testează rachetele fabricate în timpul Războiului Rece

Rusia a lansat, joi, trei rachete intercontinentale pentru a testa componentele arsenalului strategic, armata rusă efectuând periodic astfel de teste, relatează Mediafax. Testele au început cu lansarea unei rachete strategice de tip Topol RS-12M (SS 25 Sickle, potrivit terminologiei NATO) fabricată în 1987, verificarea vizând dacă durata de exploatare a rachetei mai poate fi prelungită. “Racheta care a fost lansată a fost construită în 1987, iar până în 2007 era operaţională, după care a fost plasată în arsenalul forţelor strategice ruse”, a explicat Vadim Koval, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării. (…)

Timp de 45 de minute comunicaţiile armatei americane cu 50 de rachete nucleare din arsenal au fost întrerupte. Incidentul a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, dar, din motive de securitate problema a fost ascunsă presei până acum. Cauza acestei disfuncţii ar fi fost o pană de curent care a afectat baza aeriană Warren din Wyoming moment în care centrul de control a pierdut legătura cu rachetele.

 • Gandul

România şi Bulgaria, luate în considerare pentru o bază radar a NATO, dacă Turcia refuză

Băsescu: România susţine fără rezerve un sistem antirachetă al NATO, şi nu la nivel bilateral

Spionajul, necesar pentru a împiedica Iranul să fabrice bomba nucleară – MI6

Kievul şi Moscova vor construi în Ucraina o uzină de combustibil nuclear

Complotul care viza metroul din Washington, dejucat de agenţi care pretindeau că sunt terorişti

Pachete suspecte găsite în cel puţin două locuri din străinătate şi destinate unor organizaţii evreieşti din Statele Unite “aparent, conţin material explozibil“, a anunţat vineri preşedintele Barack Obama, precizând că este vorba despre o “ameninţare credibilă împotriva ţării”, relatează CNN. Oficialii SUA cred că în spatele incidentului se află Al-Qaida din Peninsula Arabică (AQAP). Unul dintre pachetele suspecte, găsit în Marea Britanie, conţinea un cartuş de imprimantă “manipulat” şi avea un praf alb pe el, ca şi un circuit şi fire.

***


Fiind un moment culminant al unui sir de miscari sociale ale secolului al-XVIII-lea, supranumit si secolul luminilor si ratiunii, revolta românilor din Transilvania, prin obiectivele sale, maniera de desfasurare, profilul conducatorilor si suita de elemente comune cu alte doua mari cutremure politice si revolutionare ale epocii, Razboiul de Independenta al SUA si Revolutia Franceza, are evidente trasaturi ce o înscriu în marele scenariu al cluburilor revolutionare si lojelor masonice de ridicare a popoarelor-natiuni împotriva anacronicelor rânduieli feudale.

Câteva întrebari

Trecerea în revista si încercarea de elucidare a unor mistere ce mai planeaza si astazi în privinta acestei miscari, facute de unii istorici, conduc la concluzii mai putin operate de catre istoriografia noastra traditionala. În principiu, ele converg spre raspunsul la unele întrebari, întrebari care fie au fost ocolite, fie au fost catalogate drept mai mult sau mai putin fortate sau chiar exagerate de unii istorici. Acestea ar fi: A fost Revolutia lui Horea un experiment al lojelor masonice pentru pregatirea Revolutiei Franceze? Cine sunt cu adevarat corifeii acestei miscari? Cei trei martiri, Horea, Closca si Crisan, au fost simpli iobagi ridicati la lupta pentru drepturi sociale, sau dimpotriva, lideri charismatici, bine alesi si instruiti, nu pentru o rascola, ci pentru o miscare national-revolutionara în spiritul marilor curente ale vremii? Sunt întrebari al caror continut si raspunsuri se regasesc, prin analogie, în cele ce urmeaza.

Considerat episcop martir, în anii 1930 serviciile secrete româneşti l-au citat Bogdánffy pe ca fiind unul dintre membrii Organizației de Autoapărare din Valea lui Mihai, pregătite să întâmpine armata ungară prin atentate împotriva autorităţilor şi populaţiei româneşti.

Învăţătoarea Cristina Anghel a declarat, sâmbătă, că va renunţa la greva foamei luni, când va împlini 70 de zile de protest, precizând că a luat această decizie în urma unei discuţii pe care a avut-o cu Episcopul Covasnei şi Harghitei, Preasfinţitul Ioan.

Învăţătoarea din Caracal a precizat că Preasfinţitul Ioan nu i-a cerut în mod expres să renunţe la greva foamei, însă din discuţia cu acesta a înţeles că trebuie să se gândească la starea ei de sănătate.

“Nu mi-a cerut explicit să renunţ la această formă de protest, dar din vorbele dumnealui am înţeles că ar trebui să mă gândesc la starea sănătăţii mele. Acum vreau să mă refac, am nevoie de o perioadă de refacere, dar nu voi ezita niciodată să o iau de la capăt sau să recurg la alte mijloace pentru a îndepta lucrurile”, a spus Cristina Anghel.

De asemenea, învăţătoarea a spus că se simte slăbită şi că are o familie de care vrea să aibă grijă, precizând că “nu vrea să fie un martir”.

“Mesajul meu către români este că ei ar trebuie să înţeleagă faptul că nu putem trăi fără demnitate”, a precizat această la RTV. Învăţătoarea din Caracal a mai spus că, dacă este nevoie, va relua protestul. “Cei care ne conduc trebuie să ştie că, daca este cazul, voi relua greva foamei. Dar eu sper să nu fie nevoie.”

Chiar dacă a anunţat astăzi că a fost convinsă să renunţe la protest, va încheia greva foamei luni, la 70 de zile de la începutul protestului. “Astăzi sunt în greva foamei. Şi mâine voi fi”. Ea a spus că va înceta greva foamei, cel mai probabil, de luni. Învăţătoarea Cristiana Anghel este internată  la Institutul de Diabet şi Boli de Nutriţie “N. Paulescu”, din Bucureşti.

Cristiana Anghel a spus că a luat decizia după ce a fost vizitată de Înalt Prea Sfinţia Sa Ioan Selejean, Arhiepiscopul Covasnei şi Harghitei. “Mi-a spus că sunt atâtea probleme în Harghita şi Covasna, încât e nevoie de mine vie, pentru a le rezolva”.

În urmă cu câteva zile, învăţătoarea din Caracal afirma că că nu vreau să mor, nu sunt sinucigaşă, cred în Dumnezeu, sper să mă ajute şi sunt convinsă că mă voi întoarce la catedră cu bine. Eu sper ca până la urmă aceşti guvernanţi să-şi dea seama că e o mizerie ce fac”.

Aceasta a ţinut să precizeze că nu regretă nimic din cele 68 de zile de greva foamei. “Am purtat totul ca pe o binecuvantare şi poate de aceea Dumnezeu m-a ajutat să rezist atâta timp”, a mai declarat învăţătoarea la RTV.

dar si…

Ar fi trist ca acest eveniment sa aiba un subtrat politic si sa arate un partizanat sau un angajament in lupta politica de partea unuia dintre partide… Dar si mai trist este ca simte nevoia sa spuna in conferinta de presa de azi:

“Eu sunt crestina, dar nu crestina bigota... Nu ma duc in fiecare zi [?!] la biserica, nu-mi fac cruce de cate ori trec pe langa o biserica, nu fac temenele, nu fac chestiuni de genul acesta; consider ca acea credinta trebuie sa fie in sufletul nostru…”.

 • Realitatea.net:

Un copil a căzut de la etajul 4 şi nu a păţit nimic

Chinezii au construit cel mai rapid supercomputer din lume

În 2000, economistul Jeremy Rifkin a declarat: “În următoarele decenii, modul nostru de viaţă se va transforma radical. O asemenea transformare, în trecut, a durat mii de ani”.

“După părerea mea, această declaraţie este, de fapt o subestimare”,
spune Morris. “După calculele mele, dezvoltarea socială care începe acum şi până în 2050 va fi de două ori mai mare decât în ultimii 15.000 de ani. Iar din 2050 până în 2100, se va dubla din nou. Vom avea oraşe cu 140 de milioane de oameni. Iamginaţi-vă Tokyo, Mexic, New York, Sao Paulo, Mumbai, New Delhi şi Shanghai, toate într-un singur oraş. Roboţii vor fi cei care vor purta războaiele. Nanotehnologia va transforma obiectele în arme mortale. Nanotehnologia şi roboţii ne vor anihila pe toţi. Vom fuziona cu roboţii şi vom înceta să mai fim oameni. Corpul uman s-a transformat în ultimii 100 de ani mai mult decât a făcut-o în 100.000 de ani. Dar schimbările care vor avea loc în următorii 100 de ani vor fi şi mai spectaculoase. În 2020, oamenii de vârstă mijlocie din ţările bogate vor putea să arate mai bine decât în adolescenţă. Deja, se fac teste genetice care oferă părinţilor posibilitatea să renunţe la fetuşii predispuşi la deficienţe nedorite. În plus, designerii de bebeluşi poate fi o opţiune. De ce să laşi Natura să-şi joace rolul când ai posibilitatea să obţii bebeluşul perfect?, susţine istoricul.

Inventatorul Ray Kurzweil susţine că, în 2030, creierul uman va putea fi scanat, neuron cu neuron, şi încărcat pe un robot.

Unul dintre cei care şi-au exprimat punctul de vedere, Nick Bostrom, directorul Institutului pentru Viitorul Umanităţii de la Universitatea Oxford, crede că adevăratele ameninţări care pot duce la sfârşitul lumii sunt tehnologia armelor, inteligenţa artificială şi biologia sintetică.

“Roboţii ar putea în viitor să-şi îmbunătăţească propria inteligenţă şi să o depăşească pe cea umană”, a declarat Bostrom, care a tras astfel un semnal de alarmă în ceea ce priveşte dezvoltarea roboţilor tot mai inteligenţi, care ar putea ajunge, la un moment dat, să ucidă întreaga omenire.

Potrivit lui Morris, fuzionarea omului cu maşina va însemna un alt mod de a trăi, lupta, munci, gândi şi iubi. Un alt mod de a te naşte, creşte şi muri. Va însemna sfârşitul tuturor acestor lucruri.

 • Realitatea.net sustine puternic campania mediatica de acreditare a realitatii fenomenelor de tip OZN, menite sa obisnuiasca oamenii pentru “minunile” dracesti din vazduh…

Nu suntem singuri: Una din patru stele are o planetă ca Pământul

OZN-urile, tot mai prezente în jurul Terrei

(…) Un cercetător de la Universitatea din Minnesota, David Lykken, susţine că jumătate din bucuria de a trăi, satisfaction with life în original, provine dintr-o determinare genetică şi că restul procentelor aparţin liberului nostru arbitru. Adică şi-o mai şi face omul cu mâna lui, deci trăim, cel puţin teoretic, într-un echilibru fragil, dar sănătos.

Am citit în preambulul cărţii lui Malcolm Gladwell, “Outliers”, despre un orăşel din SUA care a devenit celebru prin anii ’50 pentru că locuitorii săi nu prea aveau de-a face cu bolile de inimă peste pragul de vârstă de la care restul populaţiei nu se simţea grozav. Fiind vorba despre epicentrul colesterolului şi despre un moment istoric în care nu se ştiau prea multe despre acest subiect, descoperirea acestui loc straniu a creat vâlvă în lumea medicală.

În acele timpuri, pragul de 55 de ani nu era de bun augur pentru mulţi americani şi un medic care-şi petrecea vacanţele de vară în împrejurimile orăşelului a aflat întâmplător că există o comunitate în care statisticile generale legate de boală şi speranţă de viaţă nu funcţionează decât parţial. Toţi indicatorii erau reduşi la o treime sau cel mult la jumătate faţă de rest. La prima vedere părea un miracol, explicabil în parte prin originea italiană a locuitorilor acestui orăşel. Toţi proveneau dintr-un sat aflat la 100 de mile depărtare de Roma, unde trăiau la limita sărăciei din exploatarea pământului sau din lunca grea de la o carieră de marmură.

Din 1882 până în 1894 satul s-a golit treptat, şi în cele din urmă a rămas pustiu. Aproape toţi locuitorii lui au recreat încet peste Ocean un nou Roseto, în care trăiau o viaţă de enclavă, feriţi de orice influenţe. La marginea aşezării lor au apărut comunităţi similare de irlandezi sau germani, dar interferenţele culturale au fost zero. Iniţial echipele de cercetători au crezut că regimul mediteraneean e cauza stării de sănătate uluitoare a italienilor din Roseto, Pennsylvania.

Nu existau sinucideri, alcoolism, dependenţă de droguri, iar criminalitatea era aproape inexistentă. Diferenţele de statut social erau ţinute în frâu de un spirit de egalitate general consimţit, care estompa etalarea bogăţiei şi încerca să vindece suferinţa sărăciei. Surpriza a apărut când cercetătorii au aflat că în bucătăria locală se foloseşte slănină şi nu ulei de măsline, că pizza nu are blat subţire, ci crescut, şi că, în plus, conţine ingrediente deloc dietetice. Joggingul nu era o preocupare foarte populară, aşa că la toate aceste dileme stupefiante se mai adăugau şi obezitatea şi plăcerea fumatului excesiv.

Cum ipoteza alimentaţiei sănătoase cădea, a urmat teza unei moşteniri genetice extrem de fericite, care îi predispunea la viaţă lungă. Aşa că au fost căutaţi alţi descendenţi ai emigranţilor din satul de lângă Roma, care trăiau în alte părţi ale SUA. Surpriză, însă, erau la fel de bolnavi ca majoritatea populaţiei. A urmat o cercetare în împrejurimi, în comunităţile învecinate, pentru că ar fi putut fi ceva în aerul locului, o calitate subtilă a acelui areal. Din nou, dezamăgire.

Toţi cei care nu trăiau în Roseto aveau motive serioase de îngrijorare în privinţa speranţei de viaţă sau a sănătăţii, în general. Cum asta era ultima pistă posibilă, a mai rămas stilul de viaţă. Au observat că trăiau trei generaţii sub un acoperiş şi că autoritatea bunicilor era neştirbită, că la o populaţie de 2.000 de oameni existau 22 de organizaţii civice, că oamenii vorbeau mult unii cu alţii pe stradă, că se vizitau foarte des, găteau unii pentru alţii în curţile din spatele caselor şi că slujba de duminică avea o frumuseţe şi o seninătate aparte şi explica în parte armonia acestei comunităţi aproape extraterestre.

Dacă suntem rezultatul lumii în care trăim şi al valorilor ei, atunci chiar putem să o lăsăm mai uşor cu dieta şi genetica. Nimeni până la această poveste aparent misterioasă nu se gândise că sănătatea sau voglia di vivere pot fi o consecinţă a locului şi a atmosferei, un efect al vieţii în comunitate. Aşa că e posibil ca totul să fie bine când se termină în coadă de peşte.

P.S.: Am văzut Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu şi am înţeles din nou de ce ar fi important să avem o tăbliţă cu o cruce roşie la graniţe. Oportunismul este un cuvânt aproape lipsit de sens pe lângă ceea ce se poate auzi în discursurile etalate în film. Şi e o vocaţie naţională, ca şi nefericirea generală. Adaug că ar fi bine ca la intrarea în sală să se distribuie nişte suc de lămâie – greaţa poate fi şi o consecinţă a istoriei. Măcar să fim un popor bogat în vitamina C şi plin de greaţie.

Putem constata astăzi, deşi numai în situaţii izolate, solicitarea exagerată a unor credincioşi ca pentru împărtăşirea lor cu Sfântul Trup şi Sânge al Mântuitorului să fie întrebuinţate mai multe linguriţe, sterilizate succesiv în timpul întrebuinţării lor. Aceasta, pornind de la frica pe care ei o manifestă, aceea de a nu se contamina cu unele boli transmisibile, prin împărtăşire.

Împotriva acestei frici, trebuie în primul rând subliniat faptul că Sfânta Împărtăşanie ni se dă “spre sănătatea sufletului şi a trupului” şi că în nici un caz primirea ei nu ne poate îmbolnăvi. Acest fapt este accentuat în repetate rânduri în rugăciunile cuprinse în Canonul de pregătire pentru primirea Sfintei Împărtăşanii.

În faţa unor astfel de pretenţii nefundamentate, preotul trebuie, cu răbdare, să-i lămurească pe credincioşi asupra faptului că Sfânta Împărtăşanie o primim spre viaţă, şi încă spre viaţă veşnică, şi în nici un caz spre boală sau spre moarte. Prin urmare, atingerea linguriţei de buzele noastre ni-L dăruieşte pe Hristos în chip euharistic, ori aceasta trebuie să genereze în inimile noastre bucuria şi dorinţa neîncetată de a ne împărtăşi cu El, şi în nici un caz frica de îmbolnăvire. Dacă prin această folosire succesivă a linguriţei ne-am putea îmbolnăvi, atunci cei dintâi pasibili de contaminare ar fi preoţii, pentru că ei potrivesc, adică consumă după fiecare Sfântă Liturghie tot ceea ce a rămas în Sfântul Potir, după împărtăşirea credincioşilor. Or, că lucrurile nu stau aşa, ne-o demonstrează realitatea, pentru că nici un preot nu s-a îmbolnăvit ca urmare a potrivirii Sfintelor Taine din Potir.

Sfânta Împărtăşanie nu este cauză a îmbolnăvirii noastre, ci izvor de viaţă şi de sănătate. Or, acest fapt trebuie ştiut de către credincioşii noştri, ei fiind învăţaţi despre roadele minunate ale Sfintei Împărtăşanii în viaţa lor, în cadrul programelor catehetice desfăşurate în parohie.

Trebuie să precizăm de asemenea faptul că o astfel de solicitare, aceea de a fi împărtăşiţi cu linguriţe separate, vine întotdeauna din partea credincioşilor puţin integraţi în viaţa liturgică a Bisericii, aceştia necunoscând realităţile credinţei creştine.

Astfel de solicitări nu trebuie niciodată încurajate şi nici îndeplinite, pentru că a accepta folosirea mai multor linguriţe pentru împărtăşire, fie şi numai pentru a-i menaja pe cei mai slabi în credinţă, înseamnă mai degrabă a le spori mereu susceptibilitatea în ceea ce priveşte posibilitatea îmbolnăvirii lor prin împărtăşire. De asemenea, pentru cei credincioşi, care niciodată nu şi-au pus problema îmbolnăvirii lor prin împărtăşirea cu aceeaşi linguriţă, această practică devine smintitoare sau chiar poate introduce şi în inima lor aceeaşi îndoială şi teamă.

În concluzie, o astfel de solicitare, pe lângă faptul că este absurdă, vădeşte şi necredinţa în realitatea împărtăşirii cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Hristos. Aceasta întrucât, cei care cred că primirea Sfintei Împărtăşanii cu aceeaşi linguriţă poate îmbolnăvi, nu ştiu şi nu cred de fapt că ea ne dăruieşte sănătate şi viaţă, pentru că ni-L dăruieşte, de fapt, pe Însuşi Hristos-Viaţa noastră. (pr. lect. dr. Lucian Farcaşiu)


Categorii

Acordul cu FMI, Al treilea razboi mondial, Criza mondiala, Era Big Brother, Facebook, Razboiul impotriva familiei / vietii/ copiilor, Razboiul impotriva populatiei, Razboiul impotriva Romaniei, Razboiul impotriva sanatatii, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE), Vaccinuri / legea vaccinarii obligatorii

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

24 Commentarii la “ROMANIA, NOUA ARGENTINA? Tot mai multe voci “prevestesc” revolte violente, razboi civil, faliment national “in urmatoarele luni”. COMISIA EUROPEANA SI FMI APARA BANCILE, INCALECA TOTAL ROMANIA SI DICTEAZA CONTINUAREA EXPERIMENTULUI GENOCIDAL AL “AUSTERITATII”/ Catastrofa “Legii Educatiei”. LIMBA ROMANA, PREDATA CA LIMBA STRAINA MINORITATILOR/ Atentie: campania de vaccinare impotriva gripei sezoniere inseamna si vaccinarea de gripa porcina! CATRE “VACCINUL UNIVERSAL”/ Din istoria rusinoasa a CONTROLULUI DEMOGRAFIC/ Amenintari teroriste “credibile” si jocuri de glezne sub umbrela scutului NATO/ M.I.S.A. SI EVENIMENTELE SUB CARE SE CAMUFLEAZA/ Despre inutilitatea dietelor si a regimurilor si rostul vietii comunitare normale (STIRI 28-31 OCTOMBRIE 2010)

 1. O stire mai groaznica decat alta. Foarte rar ceva pozitiv, ceva frumos. Simti aproape un rau fizic parcurgand doar titlurile. Noi romanii am ajuns oare la cheremul tuturor?

 2. `videochat erotic sau in baruri de striptease (luindu-le apoi banii) `

  Asta e supararea doamnei `mama de fata de 17 ani` vis a vis de MISA…ca le ia apoi banii la fete ?? ca nu vine fata cu banutzu acasa, pe criza asta ?

 3. Adrian Severin: “În Irlanda, tratatul a căzut într-o primă etapă nu pentru că el a fost rău, ci pentru că a fost rău explicat”
  Afirmatia asta nu este decit o parafraza a :”Comunismul ese bun, numai ca a fost rau aplicat”. Mereu aceeasi limba de lemn menita sa blocheze orice reflectie.
  Da, vestile sunt din ce in ce mai rele, se lucreaza pe toate fronturile ca sa fim scosi la mezat, exterminati. Doamne, nu ne lasa!

 4. Eu am scris asta pe 26 octombrie. Daca si in EVZ, Exarhu a scris tot despre acest lucru, atunci trebuie ca exista o preocupare vis-avis de rolul bunicilor. Asta acum, cand guvernul mareste varsta de pensionare, ca sa stim la ce efecte sa ne asteptam. Sau poate ca cineva se va gandi si cum sa ne opunem.

  “Exista in aceste timpuri in mai multe tari europene o politica de crestere a varstei de pensionare. Cica nu sunt bani de pensii. A scazut foarte mult natalitatea si generatiile nu se mai reproduc suficient de mult pentru ca populatia activa sa poata intretine populatia pensionata. Asa ca marim varsta de pensionare, ca sa avem populatie activa mai multa. Simplu, logic, schematic.
  De fapt o crima. Si nu e vorba de o crima la adresa persoanelor de o anumita varsta, este o crima impotriva viitorului unui popor.
  Cred, o fraza citita la Neagu Djuvara suna cam asa: lumea bunicilor nostri moare odata cu noi. Sa o explic este inutil. Dar fraza oglindeste o realitate existenta pana la varsta mica a actualei generatii active: am fost crescuti de bunici, am crescut cu povestile lor si educati conform experientei si educatiei pe care ei, bunicii nostri au primit-o in tineretea lor. Astfel, lumea bunicilor nostri inca mai traieste in noi.
  Iar in lumea aceea, muribunda, dar inca prezenta in amintirea noastra ca popor si ca indivizi nu erau homosexuali-transsexuali, nu erau avorturi, nu erau copii sinucigasi, nu erau multe din problemele de azi. Si nici chiar in copilaria noastra nu prea erau acestea. Stiu, primul impuls e sa “acuzam” comunismul, totusi nu este asa. Noi am fost crescuti de bunicii nostri, parintii nostri au fost crescuti pe langa bunicii lor, bunicii nostri inca mai povesteau despre bunicii lor pe care i-au iubit. Lumea se transmitea pe sine din generatie in generatie.
  Astazi, insa, s-a produs o ruptura. Bunicii nu mai pot sa se ocupe de nepotii lor. Ei sunt inca angajati, se duc la munca. Varsta de pensionare este deja prea mare. Un calcul simplu: daca varsta medie a unui parinte este de 25 de ani, atunci nepotul se va naste la varsta de 50 de ani a bunicului. Tanar, verde si in campul muncii. Si atunci cine se ocupa de copiii nostri? Aproape intotdeauna niste straini, numite bone, apoi institutiile de invatamant prescolar. Cei sapte ani de acasa se topesc sub ochii nostri. Copiilor le va lipsi caldura familiei, iubirea bunicilor si rabdarea lor. Tot ce vor invata va fi doar spre folosinta imediata. Sa manace singuri, sa ceara la baie, sa se imbrace singuri. Apoi, sa asculte de autoritatea reprezentata de educatoare.
  Dar si cei ce ar trebui sa fie parinti, de ce sa mai faca copii? Cine sa le creasca copiii? Niste straini numite bone? Niste institutii de invatamant scumpe si nu foarte bine incalzite iarna? Macar acestea de ar fi suficiente si cu educatori si ingrijitori calificati si mai ales dedicati…, dar vai, nici acestea nu sunt. De ce ne miram atunci ca se fac avorturi?
  De ce ne miram ca in ultimii ani au aparut in mod “natural” fenomene necunoscute acum 30-40 de ani, cum ar fi transsexualitatea? Tulburarile acestea de personalitate care apar la din ce in ce mai multi copii si adolescenti sunt urmarea directa a celor sapte ani care lipsesc din viata lor. Ani in care le lipseste iubirea familiei si rabdarea bunicilor. Parintii, departe de a putea suplini aceasta lipsa, ei sunt cu atat mai mult mai ocupati cu altele, la serviciu.
  Si atunci, cu cat mai mare varsta de pensionare, cu atat mai putini copii vor fi. E ca un bulgare de zapada care in loc sa se mareasca, scade cu fiecare rostogolire. Situatia va fi si mai proasta economic peste cativa ani. Tinerii vor face copii din ce in ce mai tarziu, pentru ca abia atunci vor avea bunici sa ii creasca si sa-i educe. Dar batranii care se vor ocupa de copii vor fi din ce in ce mai batrani si bolnavi. In plus, la varste crescute, multi nici nu mai pot fi parinti si multe sarcini vor fi pierdute. Viitorul nu suna deloc bine. De fapt, viitorul nu mai suna deloc. Clopotele bat acum. Guvernele ne duc la groapa viitorul lasandu-ne fara pensionari. Familia isi pierde rostul ei cand bunicii nu isi mai cresc nepotii. “

 5. `azi in Franta traiesc aprox 15000 (cincisprezece mii) de centenari (persoane peste 100 de ani). 9 din 10 sunt femei.

  predictia pentru 2050 este , pentru Franta, de 200 000 de centenari.`

  Acestea sunt informatii difuzate pe un canal central de TV francez zilele trecute. NU le-am verificat (nici nu prea stiu cum as face-o). Pot fi cifre reale sau prea bine pot fi argumente pentru 62 vs 60 ani pensionarea.

  Acelasi reportaj TF spunea ca 1 din 2 centenari locuieste singur, deci este autonom, sigur in conditiile sistemului social francez.

 6. Textele Comisiei Teologice Mixte de Dialog dintre Ortodocși și Catolici nu ajung în Sinoadele Bisericilor Ortodoxe pentru discuție și aprboare a declarat Mitropolitul Ierotheos al Nafpaktei și Sfântul Vlasie
  http://graiulortodox.wordpress.com/

 7. Undeva in text se spune apropo de mult-asteptata, de unii, revolta: “In plus, in fiecare județ si in fiecare cartier exista grupulețe care abia așteaptă sa se măcelăreasca unele pe altele, din motive total personale.” De fapt, asta este cheia. In decembrie 89, in afara de securitate si armata singurele care aveau armament si pregatirea necesara, nimeni altcineva nu detinea arme, nu era obisnuit sa le foloseasca, si unanimitatea populatiei era foarte clara: toata lumea (cu citeva exceptii) avea o singura tinta a urii: Ceausescu si cei de pe linga el. Atunci bandele tiganesti erau cu mult mai slab organizate decit acum. Atunci nu exista fenomenul “baietilor de cartier”, un adevarat butoi de pulbere si de violenta locala/stradala, atunci nu exista fenomenul golanilor adolescenti pusi exclusiv pe distrugere si cam atit. Si, important, atunci nu existau atitia indivizi cit casa, buni de munca, dar care lucreaza pe post de “paza si securitate”, nu in insitutii ale statului, adica intr-un cadru capabil sa-i tina in friu, ci in diverse firme dubioase si care sint cu mult mai multi decit in alte state. Si dincolo de orice, nu exista diviziunea populatiei. Din contra, la revolutie sau ce-a fost ea, au existat nenumarate dovezi de solidaritate ale populatiei care nu s-au mai rpetat de atunci. Acum populatia este enclavizata. Noi insine sintem cea mai buna dovada in acest sens (sintem enclava crestin -ortodoxa, de bine de rau, practicanta).

 8. Dupa venirea comunistilor generatiile parintilor si bunicilor nostri i-au tot asteptat pe americani. Acum in sfarsit au venit calare pe coca-cola si burgeri si pe baze militare. Ne-am luat o piatra de pe inima. Cand s-a facut referendumul de aderare la UE, majoritatea romanilor au votat cu entuziasm ca sunt de acord. Ni s-a tot bagat in cap, sau ne-am autosugestionat noi, nu stiu, ca tot ce vine din afara trebuie sa fie neaparat bun si tot ce e autohton e de mana a doua sau demn de dispret. Complet fals! Daca noi nu ne apreciem valoarea si nu suntem uniti, cum sa pretindem altora sa ne respecte? Ne-am transformat treptat, treptat din popor in populatie.

 9. ciprian,
  in Franta si nu numai,centenarii locuiesc oficial singuri. In fapt, sunt asistati 24 din 24 de femei din Romania, Moldova, Ucraina…Femei care acasa au lasat copii,soti, parinti batrani (chiar daca nu centenari) pentru o nenorocita de mie de euro.

 10. Ioana,

  aveti dreptate. Asta arata tragedia in care ne cufundam ca stat. Poate, cine stie, o sa ne mutam in alta parte a lumii, in Italia si Spania fiind deja comunitati de peste 1 milion de roman. Se poate vedea impanzirea italiei de Parohii si chiar Manastiri Ortodoxe Romanesti.

  O fi asta solutia ??

 11. Traim intr-o angaosa permanenta si anume:in curand va incepe cea de-a treia conflagratie mondiala si ne vom pierde fratii,fii si tatii!Ce interes are statul roman sa sileasca pe barbatii de peste 18 ani sa se prezinte la birourile M.Apararii pt a li se reevalua statutul militar.Ce se urmareste de fapt?Folosirea unor tineri fara pregatire militara drept care de tun?Asta am obtinut?Pentru ce mamele s-au chinuit cu fii lor,ca sa-i vada in mormant si sa n-aiba sprijin la batranete?Pentru NATO?De ce nu ies oamnenii in strada pt. aceasta,ci numai pt. salarii?Oare viata fiilor nostri nu valoreaza nimic?!Pt. NATO si straini au crescut copiii nostri?As face greva foamei pt. asta.

 12. Pingback: Razboi întru Cuvânt » CAT DE NATIONALA MAI ESTE BANCA NATIONALA?/ Franks, Basescu si Isarescu – artizanii prabusirii Romaniei/ COLAPSUL ECONOMIC AL ARGENTINEI (documentar video subtitrat in limba romana) – UN SCENARIU CU REPETITIE LA N
 13. Pingback: Razboi întru Cuvânt » CAT DE NATIONALA MAI ESTE BANCA NATIONALA?/ Franks, Basescu si Isarescu – artizanii prabusirii Romaniei/ COLAPSUL ECONOMIC AL ARGENTINEI (documentar video subtitrat in limba romana) – UN SCENARIU CU REPETITIE LA N
 14. Pingback: Razboi întru Cuvânt » IN GERMANIA AU INTRAT IN VIGOARE BULETINELE BIOMETRICE/ Ministrul comunicatiilor sugereaza ca trebuie modificate legile privind datele personale/ ISTERIA TERORISTA MAI URCA NISTE GRADE IN EUROPA. DECI E NEVOIE DE MULTA FRICA
 15. Fratilor,

  Vine postul Nasterii Domnului, ocazie buna sa ne curatam de pacate, sa incepem sa ne gandim serios ca oricand “o putem lua din loc” spre cele vesnice. Cu lacrimi in ochi sa-l rugam pe Bunul Dumnezeu sa ne ierte, straduinta mare sa ne iubim unii pe altii caci toti suntem in aceeasi oala clocotitoare.
  Tot ce scrie mai sus nu este altceva decat o mare si puternica sirena de alarma, care urla de ceva vreme dar parca la urechi surde. Suntem in cadere libera nu numai noi ca natie, din pacate intreaga lume.
  Chiar ca se amana, in fiecare zi se amana, Bunul Dumnezeu ne asteapta, inca, El are rabdare, dar noi ce facem cu rabdarea Lui si timpul asta pe care ni-l da?
  Rachete nucleare la care s-a pierdut controlul?…asta inseamna ca putem trece dincolo in orice clipa. Sa ne pregatim fratilor sa ne pregatim.

 16. Pingback: Razboi întru Cuvânt » 9 mai – ZIUA UNIUNII EUROPENE. ”Dosarul” incomplet al Molohului de la Bruxelles in actiunile si ideologia sa manifesta din ultimii ani: CE ESTE UNIUNEA EUROPEANA SI SPRE CE NE INDREPTAM?
 17. Pingback: SE TRECE LA FAPTE: Nicolas Sarkozy (Franta) si Angela Merkel (Germania) vor un GUVERN EUROPEAN CONDUS DE VON ROMPUY
 18. Pingback: Presedintele Traian Basescu - tradare nationala pana la "cedarea masiva de suveranitate": ESTE NECESARA CREAREA STATELOR UNITE ALE EUROPEI!
 19. Pingback: ASASINUL ECONOMIC JEFFREY FRANKS ESTE MORMON. Mormonii – secta antihristica si bazin de recrutare pentru CIA si FBI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 20. Pingback: MISA, secta pornografica a lui Gregorian Bivolaru, SI-A DESCHIS “UNIVERSITATE” IN PIPERA - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 21. Pingback: Ilie Serbanescu: JEFFREY FRANKS, STAPANUL DE SCLAVI SATISFACUT DE MISIUNEA INDEPLINITA: INMORMANTAREA ROMANIEI. Cum slugarim bancilor straine si lasam in paragina agricultura. Verdictul probabil: SUBMINAREA ECONOMIEI NATIONALE - Razboi întru Cuvânt - Re
 22. Pingback: COLAPSUL ECONOMIC AL ARGENTINEI SUB DICTATURA FMI: documentarul video integral, subtitrat in romana - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 23. Pingback: ANTENA 3 promoveaza secta orgiastica MISA si favorizeaza pe homosexuali? Cat de "conservator" mai este trustul lui VOICULESCU? Crede ca poate rezista prigoanei regimului neo-securistic LUPTAND IMPOTRIVA LUI DUMNEZEU? - Razboi întru Cuvânt - Re
 24. Pingback: In atentia Patriarhiei si a Arhiepiscopiei de Alba Iulia: ACUZATII SERIOASE CONFORM CARORA ACTIUNEA ”SAPTAMANA INGERILOR” ESTE INSPIRATA SI ORGANIZATA DE MEMBRI AI M.I.S.A. LUI BIVOLARU! - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare