SANTAJUL “CRIZEI”: Bolnavii de cancer din Grecia au ramas fara medicamente

18-09-2011 1 minut Sublinieri

victime cancer tratament

  • Gandul:

Bolnavii de cancer din Grecia au rămas fără medicamente. Roche a sistat livrările tratamentelor oncologice

Gigantul producător elveţian de medicamente, Roche Holding AG a sistat livrările de produse farmaceutice în spitalele de stat din Grecia, lăsând astfel pacienţii bolnavi de cancer şi alte afecţiuni fără tratament. Decizia a fost luată din cauza datoriilor mari pe care statul elen le-a acumulat la această companie de medicamente. Reprezentanţii firmei avertizează că astfel de măsuri vor fi luate şi în alte ţări din Uniunea Europeană dacă acestea nu îşi vor achita datoriile la timp, informează ediţia online a Wall Street Journal. Printre ţările vizate se află Spania, Portugalia şi Italia.

Severin Shwan, directorul companiei Roche, a declarat că bolnavii de cancer îşi vor putea procura medicamentele necesare tratamentului numai contra-cost, solicitând, ulterior, recuperarea banilor de la stat. “Există unele spitale de stat care nu şi-au mai achitat facturile către noi de trei-patru ani“, a spus directorul companiei farmaceutice.

El a a precizat că spitalele de stat din Grecia obişnuiau să îşi nu achite facturile la producătorii de medicamente şi materiale sanitare cu anii. La începutul anului, guvernul elen a încercat să rezolve problema datoriilor şi a propus ca medicamentele să nu fie plătite cu bani, ci cu obligaţiuni. “Nu am avut de ales. Toţi primeau obligaţiuni. Ori acceptai obligaţiuni, ori nu primeai nimic. Oricum ele au fost vândute imediat“, a spus directorul.

Roche nu este prima companie farmaceutică care a recurs la acest gest. Anul trecut, din cauza neînţelegerilor cu Guvernul grec, firma daneza Novo Nordisk a sistat livrările de insulină – tratament necesar bolnavilor de diabet, după ce autorităţile de la Atena şi-a anunţat intenţia de a reduce preţul la acest tratament cu 25%. Dupa mai multe luni de tratative, compania daneză de medicamente a decis sa reia exportul de insulină.

Asociaţia Companiilor Farmaceutice din Grecia a precizat că statul elen a achitat doar 37% din datoria pe care spitalele le au la firmele farmaceutice, sumă ce reprezintă 1,9 miliarde de euro.

Germania avertizează Grecia: Nimeni nu trebuie să îşi facă iluzii. Fără o evaluare pozitivă din partea CE, BCE şi FMI, viitoarea tranşă de împrumut nu poate fi plătită

Grecia trebuie să se decidă în privinţa viitorului său în zona euro şi să nu îşi facă iluzii în legătură cu obligaţiile care îi revin, este avertismentul dur dat duminică de ministrul germen de Finanţe Wolfgang Schaeuble, transmite Reuters. “Apartenenţa la uniunea monetară este o oportunitate, dar şi o povară grea. Măsurile de corecţie sunt foarte dificile. Grecii trebuie să decidă dacă vor să suporte această povară”, a declarat Schaeuble publicaţiei Bild am Sonntag.

El a arătat că ajutorul financiar internaţional este acordat cu condiţii clare, pentru a ajuta statul elen să aducă sub control problema datoriilor. “Nimeni nu trebuie să îşi facă iluzii. Fără o evaluare pozitivă din partea troicii Comisiei Europene (CE), Băncii Centrale Europene (BCE) şi Fondului Monetar Internaţional (FMI), că Grecia îşi respectă angajamentele, viitoarea tranşă de împrumut nu poate fi plătită”, a avertizat oficialul german.

Schaeuble a precizat că grecii trebuie să prezinte date care să dovedească faptul că respectă planul de austeritate. Ministrul a încercat să respingă îngrijorarea legată de divergenţele din coaliţia aflată la putere în Germania, privind Grecia. Parlamentul german urmează să voteze pentru suplimentarea atribuţiilor Facilităţii Europene de Stabilitate Financiară pe 29 septembrie. Schaeuble a arătat că există o majoritate clară în Parlament care sprijină consolidarea facilităţii, astfel încât votul va fi fără emoţii.Categorii

1. DIVERSE, Criza mondiala, Razboiul impotriva sanatatii

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare