TURCIA REFUZA MEDIEREA SUA IN CONFLICTUL CU ISRAEL/ Palestina nu sta nici ea degeaba

18-09-2011 2 minute Sublinieri

Turcia refuză o eventuală mediere a Statelor Unite pentru rezolvarea crizei diplomatice cu Israelul, a declarat, sâmbătă, ministrul turc de Externe, Ahmet Davutoglu.“Nu avem nevoie de mediere (…) în nici un fel”, a declarat Davutoglu, într-o conferinţă de presă televizată susţinută în provincia Konya, răspunzând unei întrebări privind o eventuală implicare americană în criza declanşată cu mai mult de un an în urmă.

“Nu suntem într-o situaţie care să necesite o mediere. Cererile Turciei sunt clare”, a spus el, reamintind că relaţiile dintre cele două ţări ar putea fi subiect de discuţie în cursul întâlnirii dintre preşedintele american, Barack Obama, şi premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, programată să aibă loc în timpul adunării generale ONU de la New York. “Cei care cunosc cel mai bine poziţia Turciei pe această temă sunt, cu siguranţă, responsabilii americani”, a adăugat Davutoglu.(…)

  • Hotnews:

Mahmoud Abbas anunta ca va cere la ONU recunoasterea cu drepturi depline a Palestinei

Presedintele Autoritatii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a declarat vineri ca va solicita recunoasterea cu drepturi depline a Palestinei la ONU, atunci cand va lua parte saptamana viitoare la Adunarea Generala a Natiunilor Unite de la New York, transmite Reuters. Agentia noteaza ca acest lucru va duce cel mai probabil la o confruntare diplomatica cu Israelul si Statele Unite.

“Vom merge la ONU pentru a ne cere dreptul nostru legitim, obtinerea calitatii de membru cu drepturi depline pentru Palestina in cadrul acestei organizatii”, a afirmat Abbas intr-un discurs televizat. Presedintele Autoritatii Palestiniene a indicat ca va solicita un vot in aceasta chestiune in cadrul Consiliului de Securitate al ONU. Atat Israelul, cat si Statele Unite se opun ferm unei astfel de decizii, afirmand ca un stat palestinian poate fi creat doar prin negocieri directe. Administratia de la Washington a anuntat deja ca isi va exprima dreptul de veto in cazul unui posibil vot in Consiliul de Securitate.

Joia trecuta, palestinienii au lansat oficial campania de recunoastere a statului lor ca membru cu drepturi depline al ONU, anuntand ca vor organiza o serie de demonstratii pasnice in zilele urmatoare, inainte de debutul Adunarii Generale a Natiunilor Unite, la 21 septembrie. Reuters scria recent ca, deoarece negocierile de pace cu Israelul au inghetat din cauza controversei legate de constructia de asezari israeliene pe teritoriul palestinian, acestia din urma au anuntat ca vor cauta recunoasterea statului lor, compus din Fasia Gaza si Cisiordania, cu capitala in Ierusalimul de Est.

Israelul se opune efortului palestinian la ONU, afirmand ca discutiile sunt singurul mod de a rezolva conflictul si de a crea un stat palestinian. Pozitia guvernului de la Ierusalim este sustinuta de Statele Unite. New York Times preciza zilele trecute ca oficialii de la Washington au lansat un efort diplomatic major pentru a evita o confruntare ce ar putea aparea ca urmare a incercarilor palestinienilor de a obtine recunoasterea ca stat cu dreptuti depline la ONU. Potrivit unor oficiali americani si diplomati straini, Administratia Obama a propus un plan de reluare a negocierilor directe dintre israelieni si palestinieni, pentru a incerca sa-l convinga pe Abbas sa renunte la intentia de a solicita recunoasterea la ONU, in cadrul Adunarii Generale din septembrie.

Washingtonul insa nu beneficiaza de sustinere suficienta pentru a bloca un posibil vot in Adunarea Generala, care sa modifice statutul palestinienilor, de la un stat “observator fara drept de vot” la o “entitate fara drept de vot”. Acest lucru ar permite palestinienilor sa adere la numeroase organizatii din cadrul ONU si sa deschida procese impotriva Israelului la Tribunalul Penal International.

Teodor Baconschi: Romania se va abtine de la vot in chestiunea recunoasterii Palestinei

Ministrul de Externe Teodor Baconschi a declarat vineri pentru AP ca Romania se va abtine de la vot daca Palestina va cere recunoasterea deplina la Adunarea Generala ONU de saptamana viitoare.

Nota noastra:

Demersul palestinian va tensiona suplimentar situatia din Orientul Mijlociu, avand in vedere ca Fasia Gaza este cuprinsa tocmai in teritoriul disputat disputat cu Israel. Turcia este sustinator vocal “cauzei” palestiniene, diferendul asupra blocadei impusa de Israel Fasiei Gaza fiind unul din cele doua mari motive de incordare intre cele doua tari. Celalalt motiv, asa cum am aratat, tine de explorarile pe care Cipru impreuna cu Israel vor sa le faca in apele estice ale Mediteranei.

 Categorii

1. DIVERSE, Al treilea razboi mondial, Israel

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “TURCIA REFUZA MEDIEREA SUA IN CONFLICTUL CU ISRAEL/ Palestina nu sta nici ea degeaba

  1. Pingback: TURCIA ANUNTA INGHETAREA RELATIILOR cu Uniunea Europeana. RENASTE IMPERIUL OTOMAN?
  2. Pingback: ATAC CU BOMBA in centrul capitalei TURCIEI! Un raspuns dur si fara echivoc la atitudinea Turciei din ultima vreme?
  3. Pingback: TURCIA: ISRAEL, o "amenintare atomica" in Orientul Mijlociu
  4. Pingback: ERDOGAN catre Obama: "actionati ca un AVOCAT AL ISRAELULUI"
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare