SCANDALURI ALIMENTARE in serie cu produsele romanesti din EUROPA. RAZBOI COMERCIAL IMPOTRIVA INDUSTRIEI ALIMENTARE NATIONALE?

15-03-2013 5 minute Sublinieri

carne

  • Antena3:  

Scandalul alimentar zdruncină economia României. Urmează scumpiri, exporturile au stagnat, iar pierderile sunt de circa 50%

De aproape o lună, de când a început scandalul produselor alimentare contaminate, productorii şi procesatorii din România înregistrează pierderi zilnice. 

Producătorii şi procesatorii se plâng de pierderi foarte mari. De când francezii ne-au acuzat că le-am trimis carne de cal în loc de carne de vită, exporturile de carne de vacă au stagnat.

Producătorii spun că străinii nu mai au încredere să cumpere vită românească, cât despre exportul de carne de cal nici nu poate fi vorba.

Scandalul laptelui a început de o săptămână, iar producătorii şi procesatorii spun că au înregistrat pierderi de până la 50%. În numai şapte zile, pierderile se ridică la zeci de mii de euro.

Spre exemplu, un singurator procesator a fost nevoit să distrugă într-o săptămână 60.000 de litri de lapte, ceea ce înseamnă în bani aproximativ 30.000 de euro pentru fiecare jucător în parte.

Cauzele sunt multiple – consumul de lapte a scăzut drastic, pentru că oamenii nu mai au încredere să consume lactate, iar pe de altă parte, hipermarketurile au decis să retragă de la raft unele sortimente de lactate.

În acelaşi timp, inspectorii sanitar-veterinari au pus sechestru pe marfă, acolo unde aveau suspiciuni. Până când au ieşit buletinele de analize însă, care au demonstrat contrariul – că marfa este conformă, marfa a expirat între timp, pentru că este perisabilă.

Având vânzări foarte mici, şi pierderile la bugetul de stat sunt foarte mari. În acelaşi timp, producătorii şi procesatorii avertizează să ne aşteptăm la falimente, cât şi la scumpiri în industria lactatelor.

După ce o peste 85 de tone de lapte au fost contaminate cu aflatoxină, s-a descoperit carne de curcan ce conţinea antibiotic şipeste 200 de kilograme de carne de mici ce conţinea carne de cal.

ANSVSA a fost implicată, în ultima perioadă în scandalul alimentar internaţional, soldat cu demisia şefului instituţiei, Mihai Ţurcanu.

România, într-un nou scandal alimentar. Curcan toxic de la noi, în Germania, Austria şi Marea Britanie. Nu se ştie dacă a ajuns carnea şi pe piaţa noastră

Update 14.13 – Inspectorii sanitar-veterinari verifică, miercuri după-amiază, o fermă de curcani din Codlea, judeţul Braşov. Controlul vine după apariţia unei alerte potrivit căreia din România ar proveni carne de curcan cu nivel ridicat de antibiotic exportată în Germania, Austria şi Marea Britanie.


Update 13.10
 – Şeful ANSVSA a confirmat că ştie de noul scandal, dar nu a spus dacă vreun lot de astfel de carne de curcan cu reziduuri de antibiotice a ajuns pe piaţa din România.

De asemenea, Mihai Ţurcanu nu a dorit să facă public numele producătorului de carne din ţară.

Update 12.15 – Scandalul alimentar pare să se ţină scai de România. Altă cantitate de lapte contaminat cu aflatoxină a fost găsit în două centre de distribuire.

Update 11.55 – Medicii nutriţionişti atrag atenţia că reziduurile de antibiotice din carnea pe care o consumăm pot avea efecte grave, ducând chiar la şoc anafilactic.

“Reziduurile de antibiotice întâlnite în carne nu sunt deloc bune. (…) Ele pot să fie cauza unor fenomene alergice şi să ne sensibilizăm la acel medicament, în speţă antibioticul, la care putem căpăta rezistenţă”, a explicat medicul nutriţionist Corina Zugravu, miercuri, la Antena 3.

În concluzie, consumul de carne cu reziduuri de antibiotice “poate fi grav, ducând chiar până la şoc anafilactic”, a atras atenţia medicul.

Update 11.45 – Carne de curcan cu reziduuri de antibiotic ar fi ajuns în Germania de la o fermă din România, fiind trimisă o notificare în acest sens prin Sistemul Rapid de Alertă, a confirmat, miercuri, vicepreşedintele ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu.

Mănăstireanu a precizat că, după primirea alertei, inspectorii sanitar-veterinari s-au dus la unitatea incriminată pentru a face ancheta privind carnea de curcan care a plecat la export intracomunitar. Vicepreşedintele ANSVSA a mai spus că după finalizarea anchetei se poate spune unde a ajuns carnea de curcan despre care există suspiciuni că ar avea reziduuri de antibiotic.

El a precizat că în momentul în care suspiciunea este transmisă prin Sistemul Rapid de Alertă, întreaga cantitate de carne suspectată este retrasă de la vânzare.

Inspectorii sanitar-veterinari vor preleva probe care vor fi trimise la laborator, iar în rezultatele testelor şi verificărilor făcute s-ar putea faced în 4-7 zile.

Update 11.26
 – Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoş Frumosu, este sceptic în ce priveşte modul în care se spune că ar fi fost vândul curcanul de la noi în Germania şi cere demisia şefului ANSVSA.

Carne de curcan prăjită, exportată… Eu n-am mai auzit până acum să exportăm carne în forma asta, dar o fi, nu exclud aşa ceva. (…) Nu sunt mulţi producători de carne de curcan în România”, a declarat Dragoş Frumos, miercuri, la Antena 3.

Având în vedere scandalul alimentar în care ţara noastră a fost implicată în ultima perioadă şi poziţia ANSVSA, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară a cerut demisia şefului autorităţii.

“S-a declanşat o isterie naţională. Cer prim-ministrului ca acest preşedinte al Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor să fie schimbat, să fie demis cât mai repede, că avem nevoie de linişte”, a adăugat Frumosu.

Update 11.13 – Carnea de curcan toxică a fost vândută şi în Austria, şi Marea Britanie.
___________________________________

O nouă alertă de mâncare toxică în România. Cea mai recentă informaţie vine din Germania, care a anuţat prin Sistemul Rapid de Alertă, că inspectorii sanitar veterinari au descoperit piept de curcan prăjit, provenit din România, şi care ar fi infestat cu reziduuri de medicamente de tip veterinar.

Preşedintele ANVSA, Mihai Ţurcanu spune că nu are habar de aceste alerte.

Potrivit alertei, carnea de curcan ar avea un nivel ridicat de enrofloxacină – reziduuri de medicamente de tip veterinar.

Ioan Popa, proprietarul Transavia, unul dintre cei mai importanţi producători de carne de pui din România, a încercat să explice pentru cotidianul.roriscul enorm al scandalurilor „alimentare” din ultima perioadă. El crede că acestea reprezintă un atac cu consecinţe foarte grave pentru industria alimentară din ţara noastră.

„Ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă reprezintă un atac foarte violent la adresa industriei alimentare româneşti. Dacă ai întreba pe cineva în acest moment ce ar vrea să mănânce dimineaţa, când se trezeşte, sincer omul ar sta mult pe gânduri. Spun asta pentru că, în ultima perioadă, nu a existat o zi fără o alarmă alimentară. Aflăm zilnic din media că nu avem voie să mâncăm pui, pentru că este infestat cu salmonela, carnea de vită este de fapt de cal, laptele este contaminat cu aflatoxină, fructele şi legumele sunt toxice ş.a.m.d. Nu este normal ceea ce se întâmplă. Nu este normal să generalizezi, să distrugi industria naţională pentru că vei avea consecinţe foarte grave pe termen lung. Mă întreb dacă nu cumva cineva vrea ca noi să importăm din ce în ce mai mult, dacă nu există un interes pentru asta…”, a declarat pentrucotidianul.ro Ioan Popa, fondatorul şi directorul general al Transavia, companie care activează de 22 de ani pe piaţa avicolă din România.

Întrebat cum consideră că au gestionat autorităţile române scandalurile alimentare recente, proprietarul Transavia este de părere că acestea reacţionează foarte lent şi târziu.

„Am senzaţia că cineva iese să declare numai atunci când este trimis să spună ceva. Or, nu poţi face asta. Trebuie să reacţionezi cu profesionalism. Autorităţile trebuie să acţioneze cu rapiditate, să vină imediat cu răspunsurile clarificatoare. Ele au obligaţia să apere încrederea populaţiei şi producţia internă”, a spus acesta.

Ioan Popa a mai adăugat că autorităţile sunt la curent cu activităţile producătorilor şi ştiu exact ceea ce se întâmplă, lucru care ar trebui să conducă la o comunicare promptă, fără „bâlbâieli”.

„Producătorii, înainte de a sacrifica animalele, au obligaţia să facă diferite teste atât din dejecţiile acestora, cât şi din carne. Toate aceste teste se efectuează înainte de a le introduce într-un abator. Producătorii nu sunt iresponsabili. Nu au cum să identifice o problemă şi să o introducă în lanţul de industrializare. În plus, Autoritatea Sanitar Veterinară are un om care răspunde de fiecare unitate producătoare şi nu este admis ca această persoană să nu cunoască activitatea zilnică. Prin urmare, autorităţile sunt informate în fiecare clipă de ceea ce se întâmplă în fiecare unitate din ţară. Din păcate, alarmele acestea amplificate de televiziuni, de comunicarea proastă cu populaţia pun în pericol o industrie, o piaţă şi aşa firavă şi zdruncină încrederea oamenilor în produsele româneşti”, a spus Ioan Popa.

Frauda cu semipreparate din carne de cal a făcut o victimă: România, considerată în mod greşit la originea scandalului. Astăzi, întreaga agricultură a ţării va trebui să se mobilizeze pentru a recâştiga încrederea Europei.

Nicu Teodorescu

“Pornit de la un banal test ADN, scandalul cărnii de vită care s-a dovedit a fi de cal s-a întins cu repeziciune în majoritatea statelor din UE – numărul celor afectate ar fi ajuns la 16”, scrie, în Revista 22,jurnalistul Nicu Teodorescu. Consecinţele lui se vor face simţite mult după ce ultimul bidiviu va fi fost alungat din furculiţele şi frigiderele europenilor. Gustul pe care l-a lăsat în urmă scandalul cărnii de cal e fără îndoială amar.

Amar pentru Marea Britanie şi Franţa, care au dat o demonstraţie de cum nu trebuie gestionată o asemenea criză, începând cu presa şi terminând cu diferiţi (i)responsabili guvernamentali. De partea cealaltă a continentului, amar pentru România, care s-a trezit aruncată cu nasul în bălegarul acuzaţiilor, din câte se ştie până acum, pe nedrept. Şi în fine, amar pentru Uniunea Europeană, care a arătat din nou că mai are cale lungă până la atingerea solidarităţii pe care să poată construi edificiul federal visat.

Imediat după ce s-a aflat că produsele de carne tocată vândută în Marea Britanie ca fiind de vită ar conţine de fapt şi carne de cal, britanicii şi-au îndreptat privirile peste graniţă, în căutarea vinovaţilor. Primii în luneta presei şi a unor responsabili britanici au fost irlandezii. Gurile rele spun că probabil din simplul motiv că au mulţi cai. Apoi, desigur, francezii, pentru că – spun aceleaşi guri rele – se ştie bine că de-acolo vin oricum toate nenorocirile peste Canal. Şi, the baddie of the day, România.


Categorii

1. DIVERSE, Criza preturilor, criza alimentara, Razboiul impotriva Romaniei, Razboiul impotriva sanatatii

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

16 Commentarii la “SCANDALURI ALIMENTARE in serie cu produsele romanesti din EUROPA. RAZBOI COMERCIAL IMPOTRIVA INDUSTRIEI ALIMENTARE NATIONALE?

  1. Asta se intampla pentru ca cei de afara au interesul sa distruga si ce a mai ramas din industria noastra alimentara. Nu trebuie sa mai spunem ca totul se intampla cu ajutorul instrumentelor media de la noi din tara care e clar ca servesc cu totul alte interese decat cele ale acestei natii.

    Eu unul voi cauta NUMAI produse romanesti. M-am intors de curand din germania si austria si m-am speriat de cate chimicale frumos ambalate baga aia in ei. De aia vezi atat de multe persoane cu handicap pe strada. Asta vor sa faca si la noi si din pacate prin nepasarea noastra vor reusi.

    Ar trebui cu totii sa cumparam numai produse made in Romania, e adevarat nu chiar orice, sa fim putini selectivi, dar in rest sunt sigur ca produsele noastre sunt cel putin la fel de bune daca nu chiar mai bune/sanatoase.

  2. Eu de mult timp imi fac aprovizionarea de la piata si incerc sa evit, pe cat posibil, supermarket-urile. Lapte, branza, carne, oua, legume, fructe cumpar de la producatorii locali. In felul acest sprijin, atat cat pot (o picatura!) producatorii locali si imi hransc sanatos familia (atat cat se mai poate!). Bine ar fi daca ar proceda la fel toti romanii. Din pacate foarte multi sunt superficiali si la capitolul acesta ca si la cel duhovnicesc. Adica sunt interesati de ambalaj. Ca sa nu mai discutam de lenea de a gati!

  3. Asa este,ii dau dreptate lui Dave.In Austria tot ce este in galantarele din supermarketuri,este plin de chimicale.Doar in magazinele BIO gasesti hrana sanatoasa.Si au foarte multi oameni cu cu handicap pe strada.In Romania,tara atat de hulita si batjocorita,nu vezi atata mizerie umana,atatia oameni bolnavi.In Vest nu mai simti nimic sfant,nimic,nimic.
    In ciuda faptului ca romanii sunt asa cum sunt….ca situatia incepe sa semene cu ce-i afara,sunt convinsa ca la noi nu vor reusi.
    Atunci cand vin in tara,simt ceva special….tara asta are ceva sfant.

  4. “Mă întreb dacă nu cumva cineva vrea ca noi să importăm din ce în ce mai mult, dacă nu există un interes pentru asta…”…omul asta a lipsit de pe planeta in ultimii 20 de ani ?

  5. totul este o manipulare media ,ramii consternat cand dai pe televiziunile de stiri toate ;realitatea antene rtv giga nasul o apa si-un pamant ,nu poti lua in serios nimic ,o cearta continua cum de nu se paruiesc in plina emisiune ,ma uit la fatucele care modereaza cat sunt de analfabete cum puteti promova asa ceva d-lor producatori au scoala jurnalistica sau au coborat de pe bara direct ,rujate ,oachese aterizeaza direct pe micul ecran ca sa transmita ce……in afara de barfe de mahala fara nici o finalitate nimic….si reluate la nesfarsit ….unde sunteti producatorilor de stiri, editori pt. ce sunteti platiti ,ati terminat ciclu gimnazial ……catastrofe

  6. @ Alexandra

    Semnez si eu comentariul tau, dar dintr-un alt colt al Europei…

  7. Da, sigur ca exista si interesul de a ne scoate de pe piata si de a deveni doar piata de desfacere pt produsele altora, sigur ca toate scandalurile astea scad drastic increderea oamenilor in ce cumpara si ce mananca, DAR sa nu trecem prea usor peste faptul ca si “ai nostri” prea dau ocazia aparitiei acestor scandaluri…
    Da, f multe dintre aceste scandaluri ne lovesc pe nedrept, dar ce a facut Romania (autoritati, asociatii de producatori etc.) ca sa-si reabiliteze imaginea dupa scandalul carnii de cal? E drept ca era foarte greu de reparat ce au facut niste tembeli (pt ca asa par ca sunt vesticii astia!), dar nu stiu (chiar nu stiu) daca s-a incercat ceva, in ce fel si cu ce efect…
    Inca ceva: spune Ioan Popa (Transavia) ca:

    Autoritatea Sanitar Veterinară are un om care răspunde de fiecare unitate producătoare şi nu este admis ca această persoană să nu cunoască activitatea zilnică. Prin urmare, autorităţile sunt informate în fiecare clipă de ceea ce se întâmplă în fiecare unitate din ţară.

    Pai da, dar daca acel om de la ANSV este “uns” cum trebuie, atunci autoritatile stiu doar ce trebuie. Si in evidentele lor totul e frumos, iar in spatele gardului – leopardul…
    “Complot, complot” – mai, dar noi suntem chiar asa corecti?
    A aparut scandalul asta pt ca au descoperit nemtii, austriecii etc. niste lucruri, dar ce mancam noi este intr-adevar monitorizat, controlat etc.?

  8. @c2
    Domnul de la Transavia pare asa un naiv, uite ce spune si aici:
    “Producătorii nu sunt iresponsabili. Nu au cum să identifice o problemă şi să o introducă în lanţul de industrializare. În plus, Autoritatea Sanitar Veterinară are un om care răspunde…” bla bla
    Dansul n-a auzit de E-uri, de tot felul de agenti de ingrosare, de medicamente, hormoni de crestere, fel si fel de porcarii care ajuta doar produsul, dar dauneaza consumatorilor (unele foarte rau si pe termen foarte lung)???

  9. As spune mai mult decat ca ar trebui toti sa cumparam produse romanesti. As spune ca este o minima obligatie morala sa cumparam numai de pe piata taraneasca. Este spre binele Romaniei profunde.

  10. Scandalurile astea sunt doar coaja de pe buba. Eu nu le vad ca “atacuri” ci pur si simplu in sfarsit au inceput autoritatile sa isi faca datoria. Realitatea este mult mai dura, cu adevarat noi mancam otrava (vezi documentarul TOXIC al Dr. Mencicovski)

    Pe de alta parte, nu vi se pare o coincidenta prea mare ca toate astea apar acum inaintea postului, ca si cum Dumnezeu ar indemna cat multi sa prinda curaj sa tina postul? Daca imi aduc bine si in anii anteriori s-a intamplat la fel, in fiecare primavara inainte de post apar tot felul de stiri de carne si lapte cu probleme.

  11. @Gigel Chiazna:

    Aici era vorba totusi (si) de niste razboaie comerciale, atat din exterior cat si in interior, de interese, de scos din piata diversi actori/industrii nationale…

  12. categoric este vorba de razboi, insa nu (doar) comercial. in Romania alimentele sunt inca relativ ieftine, iar industria procesatoare locala tine preturile jos in detrimentul concurentei straine care vrea astfel sa le arunce in aer, ca sa puna presiune pe robi, ..ne mana incet spre rabufnire, spre revolta, daca ne razvratim le va fi mai usor sa ne sfartece si sa ne corijeze,… suntem sub asediu…puterea de cumparare este la limita suportabilului…de n-ar fi debuseele traditionale.., o vaca, un porc.., o gaina , un pumn de faina …eram demult cu dintii sparti pe meterez…da’ ne vor lucra pana la istovire…si cred, in sensu ca Cred!, muncile astea cu care ne lupta si-or sa ne lupte sunt fatis indreptate impotriva Ortodoxiei, e lupta satanei cu Biserica lui Hristos, noi suntem biete slugi care ne vom vinde sau nu sufletele pe o mana de triticale…Sa nu cumva sa deznadajduim!

  13. @Alexandra:
    ce frumos sentiment ai fata de tara noastra…avem cu adevarat destule lucruri care iti pot da un astfel de sentiment.Ce doresc eu sa punctez aici este un subiect dezbatut la Mihai Gadea despre imaginea proasta a romanilor in Germania.Am calatorit si eu in lumea larga.Am trecut si prin Germania ca turist.Deci nu am intrat in amanunte pe unde am trecut.Asa ca m-a uimit o informatie data in emisiunea respectiva:intr-un orasel mic din Germania-imi pare rau ca nu am retinut numele(dar cred ca au inregistrari ale emisiunilor)exista 70 de bordeluri si 400 de prostituate.Din pacate majoritatea sunt romance.In Romania nu e rai.Probabil ca se petrec destul de multe lucruri de neconceput,dar asa ceva…imperiul roman a picat din pricina degradarii…poate suntem pe final de civilizatie asa cum o stim in acest moment…nu zic ca trebuie sa fim toti sfinti,ar fi ideal,dar nici asa.Deci Germania cu toate calitatile ei,are si “umbre” foarte mari,mai mari chiar decat ale noastre.Asta a fost concluzia mea.
    Imi cer iertare pentru subiectul relatat.Dar pentru mine apropierea de ortodoxia noastra ma ajuta mult sa ma regasesc.Nu as putea din acest motiv sa plec in alta parte in acest moment,desi mi-a trecut prin minte…in Grecia ma simt ca acasa,probabil datorita apropieri de Parintii imbunatatiti pe care ii au dumnealor si pe care nu ma satur sa ii citesc.Si chiar a bisericilor ce par a fi bijuterii…ma refer mai ales la pictura bisericilor.

  14. Ca sa fii piata de desfacere presupune sa ai putere de cumparare. La un salar minim pe economie de abia ajunge oamenilro sa plateasca o chirie si un minim necesar pt traiul zilnic nu prea vad cum ar genera treaba asta profituri relevante incat sa fim piata de desfacere mai degraba cred ca e vorba de sabotare completa dpdv economic: locuri de munca desfiintate si resurse financiare reduse deci colaps efectiv atentuat pe alocuri de cele cateva ramuri din economie care mai rezista si de banii adusi de afara.

    In rest doar cine dispune de gospodarie la tara poate mai isi permite o hrana sanatoasa, insa si acolo sunt impozitele pe terenuri care se aplica si se prespune posibiliatatea de a lucra pamantul si utilajele aferente de care trebuie sa dispui etc…

  15. Dragii mosului, eu sunt mai sceptic in ceea ce priveste “razbelul” impotriva Romaniei. Tind sa dau mai degraba dreptate colegului Gigel Chiazna: din cand in cand mai afla si oamenii (ca-s romani sau alte natii, importa prea putin) ce mananca. Exista destule documentare pe net (multe si subtitrate in romaneste) referitoare la acest subiect. Numai ca nu ne intereseaza. Nu ne uitam ce contin produsele pe care le cumparam, nu ne uitam cand expira etc. Si ne miram ca facem vreo toxiinfectie… Mai sunt unii interesati si de aspectele astea si producatorii (“cinstiti si saraci”) isi mai iau plata. Chiar credeti ca mai tin seama producatorii de etica ? E foarte putin probabil. Mi-au spus niste bulgari ca Romania e “tara tuturor posibilitatilor”. Asta spune multe. Avem prea mare incredere in patroni si in brand-uri. Dar nu e numai la noi asa. Am auzit – din surse credibile – de patroni nemti care rosesc peste noapte capsunile cu solutie (si au si patalama de producatori eko). Banul e pe primul loc – restul conteaza prea putin. Stiu – de exemplu – cum sunt produse rosiile si la noi in tara si in alte tari, din experienta. Cumparatorii sunt prostiti pe fata. Se merge pe ideea: “Daca nu-l pacalesc eu, tot il pacaleste altul si-i ia banii”. De aceea eu nu cred in conspiratiile impotriva economiei (care economie, fratilor ??) romanesti. Pur si simplu, uneori mai “transpira” si catre publicul larg bucatele de adevar.

  16. @sale y pepe:

    Da, ca si observatiile lui Gigel, acest comentariu e pe langa cestie… Razboiul comercial se practica si cand produsele sunt naturale, si cand sunt chimicale, si cand e vorba de miere si cand e vorba de curcan antibiotic. E altceva!

    Altminteri e asa de amuzant gandul unei conspiratii universale in favoarea…. postului si a sanatatii noastre, incat nu stim daca nu a reusit sa-l intreaca in nostimada pe acela cum ca, in sfarsit, “auoritatile” isi fac subit datoria (taman cand e mai mare haosul si razboiul intre diversele ‘autoritati”). Cine nu traieste intr-o negatie a realitatii si urmareste cat de cat ce se intampla isi da seama usor ca nu poate fi asa.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare