ADEVARATA FATA A NOULUI PAPA: “Aparatorul saracilor” sau PAPA AL WASHINGTONULUI? Rolul controversat al Papei Francisc in legitimarea JUNTEI MILITARE OPRESIVE impuse de CIA in ARGENTINA

16-03-2013 9 minute Sublinieri

Pope+Francis+I-1

“Papa Washingtonului?” Cine este Papa Francisc!? Cardinalul Jorge Mario Bergoglio si “Razboiul murdar” din Argentina

de Prof Michel Chossudovsky

Sursa: GlobalResearch.ca

Conclavul Vaticanului l-a ales pe cardinalul Jorge Mario Bergoglio a fi Papa Francisc I.

 Cine este Jorge Mario Bergoglio?

In 1973 el a fost numit liderul in Argentina (“Provincial”) al Societatii lui Isus. In acesta calitate, Bergoglio a fost iezuitul cu functia cea mai inalta din Argentina pe perioada dictaturii militare conduse de generalul Jorge Videla (1976-1983). Mai tarziu, a devenit episcop si arhiepiscop de Buenos Aires. Papa Ioan Paul al II-lea l-a ridicat la rangul de cardinal in 2001.

kissinger videla

Henry Kissinger si Jorge Videla

Cand junta militara a cedat puterea in 1983, presedintele ales Raul Alfonsin a infiintat Comisia Adevarului care sa studieze crimele din perioada “Razboiului murdar”. Junta a fost sustinuta deschis de Washington. Secretarul de stat Henry Kissinger a fost implicat in culisele loviturii militare din 1976. Adjunctul lui Kissinger pentru America Latina, William Rogers, i-a spus cu doua zile inainte de lovitura militara ca

“trebuie sa ne asteptam la un anumit grad de represiune, probabil chiar mult sange care sa curga in Argentina nu peste mult timp” (Arhiva Nationala de Securitate, 23 Martie 2006).

“Operatiunea Condorul”

In mod ironic, un proces amplu a debutat in Buenos Aires pe 5 martie 2013, cu o saptamana inaintea numirii ca pontif a cardinalului Bergoglio. Procesul in curs (vezi)

“analizeaza ansamblul crimelor savarsite sub Operatiunea Condorul, o campanie coordonata a diverselor dictaturi latino americane sustinute de SUA in anii 70 si 80 de a prinde, tortura si ucide zeci de mii de opozanti ai acestor regimuri”.

Pentru mai multe detalii vezi Operation Condor: Trial On Latin American Rendition And Assassination Program de Carlos Osorio si Peter Kornbluh.

Junta militara condusa de generalul Jorge Videla a fost responsabila de nenumarate asasinate, inclusiv ale preotilor si calugarilor care s-au opus regimului militarizat care a urmat lovitura de stat sponsorizata de CIA din 24 martie 1976 care a rasturnat guvernul condus de Isabel Peron:

“Videla a fost printre generalii condamnati pentru incalcari ale drepturilor omului, inclusiv “disparitii” ale unor persoane, tortura, crime si rapiri. In 1985, Videla a fost condamnat la inchisoare pe viata in inchisoarea militara Magdalena.”

Wall Street si agenda economica neoliberala

martinez-de-hoz-rockefeller-videla

De la stanga la dreapta: Jose Alfredo Martinez de Hoz, David Rockefeller si generalul Jorge Videla

Una din numirile cheie ale juntei militare (la solicitarea Wall Street) a fost cea a ministrului economiei, Jose Alfredo Martinez de Hoz, membru al comunitatii de afaceri din Argentina si prieten apropiat al lui David Rockefeller.

Pachetul politic macroeconomic liberal adoptat sub Martinez de Hoz a fost o copie la indigo a celui impus in octombrie 1973 de dictatura Pinochet in Chile la recomandarea “Chicago boys” (n. trad.: tinerii economisti chilieni formati la scoala lui Milton Friedman) dupa lovitura de stat din 11 septembrie 1973 si asasinarea presedintelui Salvador Allende. Salarile au fost imediat inghetate prin decret. Puterea reala de cumparare s-a prabusit cu peste 30 de procente in cele 3 luni care au urmat loviturii din 24 martie 1976. Populatia Argentinei a fost saracita. Sub conducerea ministrului economiei Martinez de Hoz, politica monetara a bancii centrale a fost in cea mai mare parte stabilita de Wall Street si FMI. Piata valutara a fost manipulata. Peso a fost supraevaluat in mod intentionat, ceea ce a dus la un deficit extern insurmontabil. Intreaga economie nationala s-a prabusit in faliment.

Wall Street si ierarhia Bisericii Catolice

Wall Street a sustinut puternic junta militara care a purtat “Razboiul Murdar” in locul sau. La schimb, ierarhia Bisericii Catolice a jucat un rol central in sustinerea legitimitatii juntei. Ordinul lui Isus [iezuitii, n.n.] – care reprezinta factiunea conservatoare, dar si cea mai influenta din Biserica Catolica, legata strans de elitele economice din Argentina – a sustinut puternic Junta impotriva asa-numitilor “stangisti” ai miscarii Peron.

francis videla-203x300

Jorge Mario Bergoglio si Jorge Videla

“Razboiul murdar”: acuzatii impotriva cardinalului Jorge Mario Bergoglio

In 2005, avocatul specializat in drepturile omului Myriam Bregman a intentat proces penal cardinalului Jorge Bergoglio, acuzandu-l de asociere cu junta militara in rapirea a doi preoti iezuiti in 1976. Bergoglio, care pe atunci era conducatorul local (“Provincial”) al Societatii lui Isus, le ceruse celor doi preoti iezuiti “stangisti” sa-si “paraseasca munca pastorala” (n.a. i-a concediat) ca urmare a sciziunilor produse in interiorul Societatii lui Isus pe tema rolului Bisericii Catolice si a relatiei sale cu Junta. Condamnarea dictaturii militare (inclusiv privind incalcarea drepturilor omului) a fost un subiect tabu in interiorul Bisericii Catolice. Pe cand inaltii ierarhi sprijineau Junta, baza bisericii se opunea ferm impunerii regimului militar.

In 2010, supravietuitorii “Razboiului murdar” l-au acuzat pe cardinalul Bergoglio de complicitate in rapirea celor doi membri ai Societatii lui Isus: Francisco Jalics si Orlando Yorio (vezi El Mundo, 8 November 2010). Pe parcursul procesului demarat in 2005,

“Bergoglio a invocat in doua randuri dreptul oferit de legislatia argentiniana de a refuza sa compara in fata curtii, iar cand, intr-un final, a depus marturie, raspunsurile sale au fost evazive”. “Cel putin doua cazuri l-au privit direct pe Bergoglio. Unul ancheta torturarea a doi preoti iezuiti – Francisco Jalics si Orlando Yorio – rapiti in 1976 din suburbiile unde propovaduiau teologia eliberarii. Yorio l-a acuzat pe Bergoglio ca, refuzand sa arate ca sustine activitatea pe care cei doi o depuneau,… i-ar fi pus in fata plutonului de executie. Jalics a refuzat sa discute acest episod dupa ce a ales izolarea intr-o manastire germana.” (vezi Los Angeles Times, April 1, 2005)

Acuzatiile impotriva lui Bergoglio in privinta rapirii preotilor iezuiti sunt doar varful aisbergului. Desi Bergoglio era o figura marcanta a Bicericii Catolice, nu era nicidecum singurul care sprijinea junta militara. Potrivit avocatului Myriam Bregman:

“declaratiile lui Bergoglio arata ca reprezentantii bisericii stiau de la inceput ca junta tortura si ucidea propriul popor, si totusi au sprijinit public dictatorii. “Dictatura nu s-ar fi dezvoltat in acelasi mod fara acest sprijin esential” (Los Angeles Times, April 1, 2005)

bergogliovidela-300x168

“Impartasirea” generalului Videla de catre preotul Bergoglio

Intreaga ierarhie catolica a sprijinit dictatura militara sponsorizata de SUA. Merita amintit ca pe 23 martie 1976, in ajunul loviturii militare:

“Videla si alti complotisti au primit binecuvantarea arhiepiscopului de Parana, Adolfo Tartolo, care a fost si vicar al fortelor armate. In chiar ziua preluarii puterii, liderii militari au avut o lunga intalnire cu liderii conferintei episcopale. Iesind de la reuniune, arhiepiscopul Tortolo a declarat ca “biserica are misiunea sa specifica…exista circumstante in care nu poate sa nu se implice chiar daca este vorba de probleme specifice ordinii statale.” El a chemat argentinienii sa “coopereze intr-un mod pozitiv” cu noul guvern.” (The Humanist.org)

Intr-un interviu cu El Sur, generalul Videla, care in prezent ispaseste pedeapsa de inchisoare pe viata pentru crime impotriva umanitatii, a confirmat ca :

«a tinut ierarhia catolica argentiniana la curent cu politica regimului de a “face sa dispara” opozantii politici si ca ierarhii catolici ofereau consultanta asupra modului de gestionare a acestei politici. Videla a spus ca a avut «multe conversatii» cu primatul Argentinei, cardinalul Raul Francisco Primatesta, despre razboiul murdar al regimului impotirva activistilor de stanga. A mai declarat ca au avut loc discutii si cu alti episcopi de frunte din conferinta episcopala a Argentinei, precum si cu nuntiul papal al tarii de la acea vreme, Pio Laghi. «Ne-au sfatuit asupra modalitatii in care sa stapanim situatia» a spus Videla . » (Tom Henningan, Former Argentinian dictator says he told Catholic Church of disappeared, Irish Times, July 24, 2012)

Merita notat ca, potrivit unei declaratii din 1976 a arhiepiscopului Adolfo Tortolo, regimul militar se consulta intotdeauna cu un membru al ierarhiei catolice atunci cand era “arestat” un membru al clerului de rang inferior. Declaratia a fost facuta cu referinta speciala la cei doi preoti iezuiti rapiti, a caror activitate pastorala se desfasura sub autoritatea liderului provincial al Societatii lui Isus, Jorge Mario Bergoglio (El Periodista Online, March 2013).

Aratandu-si sustinerea fata de junta militara, ierarhia catolica a devenit complice la tortura si ucideri in masa, se estimeaza la 22 000 numarul mortilor si disparutilor intre 1976 si 1978… Mii de alte victime au fost ucise intre 1978 si 1983 cand regimul militar a fost alungat de la putere» (National Security Archive, March 23, 2006).

Rolul Vaticanului

videla-piolaghi-150x150Vaticanul sub Paul al VI-lea si Ioan Paul al II-lea a avut un loc central in sprijinirea juntei militare argentiniene. Pio Laghi, nuntiul apostolic al Vaticanului in Argentina a recunoscut ca a inchis ochii in fata torturilor si masacrelor. Laghi a avut legaturi personale stranse cu junta, inclusiv cu Videla si cu amiralul Emilio Eduardo Massera.

Biserica Catolica: Chile contra Argentinei

Trebuie notat ca imediat dupa lovitura militara din Chile de pe 11 septembrie 1973, cardinalul din Santiago de Chile, Raul Silva Henriquez, a condamnat deschis junta militara condusa de generalul Pinochet. In opozitie cu ce s-a intamplat in Argentina, aceasta pozitie a ierarhiei catolice din Chile a fost esentiala in stoparea valului de asasinate politice si de violari ale drepturilor omului indreptate impotriva suporterilor lui Salvator Allende si a opozantilor regimului militar. Daca ierarhia catolica din Argentina si Jorge Mario Bergoglio ar fi adoptat aceeeasi atitudine cu a cardinalului Raul Silva Henriquez, mii de vieti ar fi putut fi salvate.

«Operatiunea Condorul» si Biserica Catolica

Alegerea drept nou papa a cardinalului Bergoglio va avea consecinte imediate asupra judecarii procesului “Operatiunii Condorul” in Buenos Aires. Biserica a fost implicata in sprijinirea juntei militare. Aceasta va iesi la lumina in cursul audierilor din process. Fara indoiala, vor exista incercari de a minimaliza rolul ierarhiei catolice si al noului papa Francisc I, care a fost cap al ordinului iezuit in Argentina pe perioada dictaturii militare.

Jorge Mario Bergoglio: «Papa al Wasghingtonului la Vatican?»

Alegerea papei Francisc I are largi implicatii geopolitice pentru intreaga America Latina. In anii 1970, Barack+Obama+Cristina+Fernandez+de+Kirchner+FJaOPLSn0hnlJorge Mario Bergoglio a sprijinit dicatura militara sponsorizata de SUA. Ierarhia catolica din Argentina a sprijinit guvernul militar. Interesele Wall Street au fost sustinute prin prezenta lui Martinez de Hoz ca ministru al economiei. Biserica Catolica are influenta politica in America Latina. Are impact si asupra opiniei publice. Aceasta se stie si este inteles de arhitectii politicii externe a SUA. In America Latina, unde mai multe guverne pun sub semnul intrebarii acum hegemonia SUA, ne-am putea astepta – dat fiind trecutul lui Bergoglio –  ca noul suveran pontif, din pozitia de conducator al Bisericii Catolice, sa joace de facto un discret rol «sub acoperire» in beneficiul Washingtonului. Cu Jorge Bergoglio devenit papa Francisc I (servind cu credinta interesele SUA in vremea de glorie a generalului Videla), ierarhia catolica din America Latina poate fi din nou manipulata eficient pentru subminarea guvernelor «progresiste» (stangiste), nu doar in Argentina (in relatie cu guvernul lui Cristina Kirchner), dar in intreaga regiune, incluzand Venezuela, Ecuador si Bolivia.

Papa al Washingtonului si al Wall Street la Vatican?

Departamentul de Stat al SUA exercita constant presiuni asupra Consiliului de Securitate ONU pentru a influenta votul asupra rezolutiilor Consiliului de securitate. Operatiuni secrete sau actiuni de propaganda sunt folosite in mod obisnuit pentru a influenta alegerile nationale in diverse locuri de pe glob. A incercat oare SUA sa influenteze alegerea noului suveran pontif ? Bergoglio a fost candidatul favorit al SUA. Au fost oare exercitate presiuni de culise de catre Washington in interiorul Bisericii Catolice, in mod direct sau indirect, asupra celor 115 cardinali membri ai conclavului de la Vatican pentru a fi ales un papa care sa serveasca cu credinta interesele externe ale SUA in America Latina?

Nota autorului

michel chowDe la inceputurile regimului militar in 1976, am fost profesor invitat la Institutul de Politica sociala al Universidad Nacional de Cordoba, Argentina. Cercetarea mea s-a concentrat atunci asupra studierii impactului social al reformelor macroeconomice ucigase adoptate de Junta miltara. Am predat la Universitatea din Cordoba pe durata primului val de asasinate care au vizat si membri progresisti ai clerului de nivel inferior. Cordoba, oras industrial din Nord, a fost centrul  unei miscari de rezistenta. Am fost martorul sprijinului activ si repetat pe care ierarhia catolica l-a oferit juntei, creand o atmosfera de intimidare si frica in intreaga tara. Sentimentul general atunci era ca argentinienii au fost tradati de inaltii ierarhi ai Bisericii Catolice. Trei ani mai tarziu, in timpul loviturii militare din Chile de pe 11 septembrie 1973, care a dus la inlaturarea guvernului de unitate populara al lui Allende, am fost profesor invitat la Institutul de economie al Universitatii Catolice din Chile. Imediat dupa lovitura, am vazut cum cardinalul de Santiago, Raul Silva Henriquez, in numele Bisericii Catolice, s-a opus dictaturii militare.

– traducere pentru razbointrucuvant.ro de S.M. Preluarea nu se poate face decat cu acordul nostru explicit – 

bergoglio_2607368_620x350

***

Olga Wornat, o jurnalistă din Argentina, este una din puţinele persoane din afara Bisericii Catolice care a interacţionat îndeaproape cu Jorge Mario Bergoglio, actualul Papă Francisc. L-a intervievat în timp ce se documenta pentru cartea pe care avea să o scrie “Sfânta noastră Mamă. O istorie publică şi privată a Bisericii Catolice“, iar de atunci au rămas apropiaţi.

Olga a fost intervievată la rândul ei de jurnaliştii de la Huffington Post şi a fost întrebată despre controversele, dar şi despre “părţile întunecate” care tronează asupra omului pe care planeta întreagă l-a numit “Părintele sărmanilor”.

Huffington Post: Cine este bărbatul din spatele Papei Francisc?

Olga Wornat: Ca toţi iezuiţii, este un personaj fascinant. Aparţine unei congregaţii din care fac parte oameni extrem de inteligenţi, iar el la rândul lui este aşa: briliant. Este un om enigmatic, căruia nu îi place să îşi dezvăluie adevărata sa personalitate celor mulţi. Iezuiţii sunt cei mai de vază oameni ai Bisericii Catolice,
într-un cuvânt ei “SUNT” Biserica. Sunt nişte oameni interesaţi de starea lumii, sunt interesaţi de politică şi de modul în care Biserica poate influenţa deciziile politice. Papa Ioan Paul al II-lea i-a forţat pe iezuiţi să dispară din primele rânduri ale Bisericii, pentru că îi considera Marxişti, rebeli şi revoluţionari.

HP: Cum l-ai descrie din perspectiva ta, de scriitoare?

OW: Este un om dificil pentru că nu vorbeşte mult. Mai degrabă ascultă. Este un om care vorbeşte puţin, şi spre deosebire de Ioan Paul al II-lea nu este o persoană cu care poţi ţine uşor o conversaţie. Este foarte neîncrezător. Atunci când l-am intervievat cu privire la cartea pe care o scriam la acea perioadă, şi când i-am spus că va exista un capitol întreg în care voi vorbi despre el, s-a comportat foarte ciudat. A devenit foarte agitat şi nervos – probabil pentru că ştia că în viaţa lui a existat o “perioadă neagră” în care s-a implicat în dictatura militară din Argentina.

HP: Care a fost poziţia Papei în timpul dictaturii militare din Argentina?

OW: Sunt lucruri şi poziţii diferite. Am intervievat mai multe persoane, iar cei mai mulţi mi-au spus că el a fost un colaborator al dictatorilor de la acea vreme. În perioada dictaturii el era directorul de la Colegio Maximo, o şcoală de renume din Buenos Aires, unde sunt formaţi toţi iezuiţii din regiune. Sunt acuzaţii clare împotriva lui, despre cum a oferit guvernului liste cu numele unor membri din “Compania lui Iisus” care erau implicaţi sau aveau legături cu “guerilele”. Două persoane, pe care le-am intervievat au spus lucruri grave despre el.

HP: Ai atins acest subiect atunci când l-ai intervievat? Ce a declarat?

OW: A negat totul, mi-a spus că acuzaţiile nu erau adevărate, ba mai mult, el obişnuia să militeze cu soldaţii pentru preoţii care fuseseră răpiţi. Este un nor negru care tronează peste istoria lui de preot, un nor plin de contradicţii. Sunt oameni care îl iubesc şi oameni care îl urăsc. Nu există persoane care să aleagă calea de mijloc. Dar acest episod nu este singurul care ridică suspiciuni în trecutul lui.

HP: Care este cealaltă parte întunecată în viaţa Papei Francisc?

OW: Nu mi-a spus niciodată de ce “Compania lui Iisus” l-a părăsit. A fost trimis ca într-un fel de exil spiritual într-un oraş din Argentina, unde a locuit pentru o lungă perioadă de timp. Cât a stat acolo a fost izolat şi a suferit o depresie cumplită. Este un om care din punct de vedere intelectual este fascinant, dar politic este inconsistent. Este un opozant feroce al avortului, al căsătoriilor dintre persoanele de acelaşi sex, dar în viaţa personală este o persoană caldă. Nu ridică niciodată vocea, iar atunci când îi adresezi o întrebare îţi răspunde în cuvinte puţine, dar oferă întotdeauna răspunsul potrivit, este foarte diplomat, iar când te desparţi de el, la plecare încheie întotdeauna cu rugămintea: “Să mă purtaţi în rugăciunile voastre”.

HP: Care este motivul pentru care a fost pedepsit?

OW: Nu ştiu. Nu a vrut să îmi spună. Eu în prezent scriu un material despre acest subiect, dar mai am multe piste pe care trebuie să merg şi multe zvonuri care trebuie să fie confirmate. Dar pot să spun că este la fel ca toţi membrii din “Compania lui Iisus”: este timid, şi nu este un bărbat carismatic. Cu toate astea, este foarte legat de oamenii săraci.

HP: Care este poziţia Papei în ceea ce privelte partea “NEAGRĂ” a Bisericii, cea legată de cazurile de pedofilie?

OW: În cartea pe care am scris-o şi în care l-am intervievat şi pe Papa Francisc, am vorbit şi despre Arhiepiscopul Storni, care a fost al treilea membru din Biserica Catolică cu o funcţie înaltă şi care a fost acuzat de acte de pedofilie. Eu am scris despre această poveste terifiantă, iar arhiepiscopul a mers de urgenţă la Vatican şi s-a refugiat în braţele lui Ratzinger, care era conducătorul “Doctrinei şi Credinţei” în timpul pontificatului lui Ioan Paul al II-lea. Ratzinger i-a spus să se întoarcă în Argentina şi să se predea autorităţilor. Când l-am întrebat pe Bergoglio dacă Biserica avea să îl apere pe Storni, el mi-a răspuns că “Justiţia va avea grijă de el”. După aceea am aflat cu stupoare că avocaţii care l-au apărat în procesele intentate au fost angajaţi de Episcopia Argentinei, din care Bergoglio făcea parte. Când am aflat i-am spus lui Bergoglio că ceea ce au făcut a fost teribil, pentru că Episcopia plătea avocaţii care îl apărau pe un pedofil care abuzase un adolescent de 14 ani. Nu mi-a raspuns la această acuzaţie, ci mi-a zis că “aşa stau lucrurile, iar regulile Bisericii sunt foarte stricte”.

papa_10_59b7a4874f

Nota noastra:

Merita punctat modul absolut uluitor de pozitiv in care este relatata prima predica a papei Francisc I in mass-media romaneasca. Un exemplu este aici: BICIUL DE FOC AL PAPEI. Predică uluitoare a noului Suveran Pontif. Aşa ceva nu s-a mai auzit la Vatican!

Ganditi-va numai cat de negativ reactioneaza presa noastra cand ajunge in fluxurile de stiri predica mai marturisitoare a cate unui ierarh! Cum ar infiera medievalismul si inapoierea Bisericii Ortodoxe daca ar indrazni un ierarh sa echivaleze lumescul cu diavolescul, cum a facut-o actualul papa… Lucru care arata atat un reflex mental al bravilor nostri “jurnalisti” iute osanditorii de BOR dar degraba iubitorii de teatru catolic, cat si, mai mult in acest caz, o agenda precisa, prin care se impune imaginea acestui papa.

*


Categorii

Noile totalitarisme, dictatura si reeducare, Papa (Papism), Traduceri

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

35 Commentarii la “ADEVARATA FATA A NOULUI PAPA: “Aparatorul saracilor” sau PAPA AL WASHINGTONULUI? Rolul controversat al Papei Francisc in legitimarea JUNTEI MILITARE OPRESIVE impuse de CIA in ARGENTINA

 1. http://www.antena3.ro/externe/papa-francisc-face-parte-din-ordinul-iezuitilor-scopul-final-al-iezuitilor-este-acela-de-a-conduce-lumea-206812.html

  ce mi s-a parut interesant e scopul iezuitilor:

  “Reporter: Care este scopul suprem al iezuitilor?
  Phelps: Scopul lor final este acela de a conduce lumea, cu ajutorul Papei, din interiorul templului lui Solomon reconstruit din Ierusalim.”

 2. Interesante si de urmarit reactiile ce vin dinspre anglicani si, intr-o oarecare masura, protestanti. Negocierea va fi dura cu factiunile aiastea.

  DW: Papă nou, atacuri mai vechi

  Nu toţi argentinienii sunt entuziasmaţi de noul Papă. Că preşedinta Cristina Fernandez de Kirchner l-a felicitat rece şi cu întârziere pe fostul arhiepiscop de Buenos Aires pentru alegerea sa în fruntea Bisericii Romano-Catolice, era de aşteptat. Preşedinta cu înclinaţii populiste şi prelatul conservator nu au fost niciodată amici politici şi, potrivit tuturor probabilităţilor, nici nu vor deveni vreodată.

  Alţii în schimb, nu numai că se ţin la distanţă de Papa Francisc, dar sunt ferm încredinţaţi că alegerea sa a fost o greşeală. “La început am crezut că e vorba de o glumă. Nu e bine deloc pentru noi“, afirmă Graciela Lois, membră a organizaţiei “Rudele celor arestaţi sau dispăruţi din motive politice”. Lois şi alţi activişti argentinieni pentru drepturile omului îi reproşează Papei Francisc o prea mare apropiere de dictatura militară a anilor 70. Pe atunci Jorge Mario Bergoglio era şeful Ordinului Iezuit din Argentina.

  In concluzie, mi se pare mie sau iezuitii sunt, intre altele, adeptii motto-ului: “scopul scuza mijloacele“?

 3. In contextul alegerii noului papa Fransisc : pot fi catolicii preoti adevarati (si , mai departe , episcopi) daca nu au dreapta credinta ?

  Redau mai jos, pentru cei care n-o stiu , o intamplare a Cuv. Paisie Aghioritul :

  “Staretul a povestit si urmatoarea intamplare : “Odata a venit la schit un preot . Cand l-am vazut , am primit instiintare de la Dumnezeu ca acela nu era preot .
  Din discutie mi-am dat seama ca era catolic . Atunci i-am spus cu asprime : <>
  Acesta ERA PREOT CATOLIC si asa cum am aflat mai tarziu , se numea Bonifatie , dar se imbraca potrivit imprejurarilor pentru a duce in eroare . Cand era cu clerici ortodocsi greci se imbraca precum acestia , cand era cu clerici rusi la fel ca ei si asa mai departe .”
  Desi l-a vazut purtand par lung , barba si rasa , Staretul nu s-a lasat inselat de acestea . Harul dumnezeiesc i-a descoperit inauntrul sau ca cel care parea preot NU AVEA PREOTIE .”

  Sursa : Ieromonahul Isaac , “Viata Cuviosului Paisie Aghioritul” , pg 170 ; Editura Evanghelismos , 2005

 4. Probabil ca toti cei care au cautat cateva date despre ordinul iezuit au ajuns la http://www.scribd.com/doc/14097719/Istoria-Secreta-a-iezuitilor .

  Ignaţiu a înţeles mai bine decât orice alt conducător care l-a precedat că cea mai bună cale de a educa un om pentru un anumit ideal este să devii stăpânul imaginaţiei lui. Noi „îmbibăm în el forţe spirituale pe care mai târziu el nu le va mai putea elimina decât cu greu, forţe care durează mai mult decât cele mai bune principii şi învăţături; aceste forţe pot ieşi la suprafaţă după ani în care nici să nu fi fost observate, şi să devină atât de imperative încât voinţa este neputincioasă în a li se opune şi trebui să le urmeze impulsul irezistibil”

  – „Exerciţii spirituale” – manualul iezuitilor.

  Ceea ce mie mi se pare interesant, este accentul pe care iezuitii il pun pe trairea, pe simtirea cu mare intensitate a dogmelor catolice. N-ar fi astfel de mirare sa constatam curand cum invataturi ale ortodoxiei se vor regasi partial (si denaturate) in cuvantarile papei, spre deplina liniste si impacare a celor care acum il admira suficient pentru a-i urma sfaturile si, de ce nu, exemplul mai tarziu.

  http://www.dcnews.ro/2013/03/discursul-uluitor-al-lui-papa-francisc-i/

 5. Deci, baetz, deci mie imi dau lacrimele, crez ca is si pacatele mele la mijloc pentru cele tri picaturi ivite, dara oricum, cand cetesti asa ceva este imposibil sa nu fi impresionat. Pana la lacrimi.

  Papa Francisc I: Aş vrea atât de mult o Biserică săracă, pentru săraci

  Papa Francisc a declarat sâmbătă, într-o întâlnire cu jurnalişti la Vatican, că doreşte “o Biserică săracă, pentru săraci”, relatează AFP.

  “Aş vrea atât de mult o Biserică săracă, pentru săraci”, le-a spus Suvernaul Pontif jurnaliştilor.

  Noul Papă a explicat anterior de ce a ales numele de Francisc, referindu-se la Sfântul Francisc din Assisi, sfântul săracilor.

  “Francisc este numele păcii, aşa mi-a intrat în inimă acest nume”, a spus el.

  Altfel, daca e sa analizam olecutza, domnul papa are o fractura logica cat falia san andreas.
  Data fiind cunoscuta aplecarea spre social a catolicilor (una din caracteristicile lor, as far as I know) si dorinta asta a domnului Francisc de a-i ajuta pe saraci…ma intreb cum ar putea-o face, conducand o biserica saraca?!

  Mare pishicher, conu’ Francisc.
  Sa-mi mai deie cineva o batista, nu ma poci opri.

 6. @Ioan R:

  A fost destul de recent publicat si aci, pe site, un articol extrem de lamuritor al parintelui Hierotheos Vlachos in ceea ce priveste aceste aspecte (via Graiul Ortodox, prin osteneala traducatorului Mihai Ilie, caruia ii si multumesc pe aceasta cale).

  În limbajul teologic al Bisericii Ortodoxe se spune despre creştinismul apusean că a fost scos afară din Trupul Bisericii lui Hristos. Asta s-a întâmplat la început cu Vechea Romă, şi anume cu Papa, iar mai apoi cu protestanţii, care au fost eliminaţi [din Biserica Romano-Catolică] de către Papă.

  Cauzele scoaterii Vechii Rome din Biserica Ortodoxă au fost politice şi teologice. În fapt, însă, creştinii apuseni au fost cei care s-au diferenţiat [de Biserică] în ceea ce priveşte dogma şi, mai ales, în ceea ce priveşte metodologia dogmei, care este Tradiţia isihastă – care constă în faptul că omul dobândeşte cunoaşterea lui Dumnezeu prin metoda isihastă şi în continuare această cunoaştere este pusă în cuvinte, este codificată prin termeni-dogme. Când, însă, cunoaşterea empirică a lui Dumnezeu se pierde, atunci se deformează şi dogmele. Vom vedea pe scurt aceste deosebiri.

  Sursa: Război întru Cuvânt ( http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2013/02/10/ips-hierotheos-vlachos-ortodoxie-catolicism/ )

 7. Foarte interesanta partea asta:

  “Arhiepiscopul Storni, care a fost al treilea membru din Biserica Catolică cu o funcţie înaltă şi care a fost acuzat de acte de pedofilie. …arhiepiscopul a mers de urgenţă la Vatican şi s-a refugiat în braţele lui Ratzinger, care era conducătorul “Doctrinei şi Credinţei” în timpul pontificatului lui Ioan Paul al II-lea. Ratzinger i-a spus să se întoarcă în Argentina şi să se predea autorităţilor. Când l-am întrebat pe Bergoglio dacă Biserica avea să îl apere pe Storni, el mi-a răspuns că “Justiţia va avea grijă de el”. După aceea am aflat cu stupoare că avocaţii care l-au apărat în procesele intentate au fost angajaţi de Episcopia Argentinei, din care Bergoglio făcea parte…Episcopia plătea avocaţii care îl apărau pe un pedofil care abuzase un adolescent de 14 ani. …mi-a zis că “aşa stau lucrurile, iar regulile Bisericii sunt foarte stricte”. Cam multa risipa de cuvinte. Putea sa foloseasca doar unul: “Soarta!”

  Buni avocati si priceputi.
  Daca pedofilia l-ar fi revoltat chiar atat de mult, ii statea in putere sa faca o exceptie de la regulile bisericii si nu s-ar fi suparat nimeni decat pedofilii. Dar felul in care a reactionat, seamana mai mult cu: “una zicem si alta facem. Noi sa fim sanatosi!”.

 8. @Alin-7 ,
  Da . Si tot aici pe site , un cuvant-concluzie a unui episcop ortodox luptator (Augustin al Florinei) , anume :

  “Multe sunt diferenţele

  Cu siguranţă este tristă schisma şi divizarea catolicilor. Noi la fiecare Dumnezeiască Liturghie ne rugăm „Pentru … unirea tuturor…”. Vrem unitatea. Căci icoana supremă a unităţii este Sfânta Treime. Diferenţele faţă de catolici sunt multe şi la destule s-a făcut referire…

  Nu există episcop în romano-catolicism[12]. Toţi sunt nişte marionete[13] (paiaţe, manechini, momâi). „A zis papa“, şi toţi se supun şi toţi semnează fără cea mai mică obiecţie.

  Noi trebuie să ne ţinem la distanţă de ei.

  Trebuie să păstrăm integritatea credinţei ortodoxe. Fără adăugiri, fără omiteri.

  † Augustin al Florinei”

  Sursa: Război întru Cuvânt ( http://www.cuvantul-ortodox.ro/2010/09/20/de-tinut-cont-in-lucrarile-comisiei-de-dialog-ortodoxo-catolic-de-la-viena-20-27-sept-episcopul-augustin-kandiotul-despre-papism/ )

 9. Pingback: Cum a început să se gândească la săraci noul Papă « Gigel Chiazna
 10. Problema centrala ramane, cred, cea la care facea referire si fratele Alin (Alin-7) intr-o postare la alt articol pe acelasi subiect, anume ca actualul papa e produsul unui sistem, cel iezuit. Si nu cred ca se asteapta nimeni sa se ridice impotriva acelui sistem, mai ales vazand trecutul sau indoielnic pe alocuri (chiar fara a discuta despre faptul ca acest trecut il poate face santajabil). Chiar catolicii lucizi spun ca, de fapt, un papa iezuit reprezinta o acumulare fara precedent de forta in mainile iezuitilor. Nu e intamplator faptul ca nu s-a mai intamplat pana acum, caci, cu exceptia perioadei cand au cazut in dizgratie, iezuitii au condus, practic, Biserica Catolica (puterea lor o depaseste si pe cea a Opus Dei). E cazul si in prezent, iar de acum incolo nu are cine le contrabalansa pozitia.

  Iarasi merita amintit ca Ratzinger a reprezentat inca de la inceput o solutie de tranzitie. Deci alegerea noului papa nu este nicidecum o supriza, asa cum se vehiculeaza sau, mai bine zis, vor sa ne faca sa credem (se vede clar si doar uitandu-ne la cat de reprede s-a luat decizia), ci o miscare minutios pregatita, care a justificat “interimatul” asigurat de Ratzinger. Sigur, Ratzinger a fost sacrificat si pentru a deveni un fel de tap ispasitor pentru problemele financiar-bancare in care a intrat BC. Acestea fiind zise, as zice ca o sa asistam la o pozitie in ofensiva a BC in perioada urmatoare.

 11. Ceea ce se intampla acum este ireal; faptul ca posturi de tv, din dorinta unei audiente zdrobitoare, aduc in prim-plan evenimentele lumii catolice, eretice, faptul ca se pune mare accent pe trairea, pe simtirea acelui “ceva” indescriptibil care face ca sufletul sa vibreze, este, dupa parerea mea, o mare inselare. Este ca un fel de transa hipnotica, o isterie, o mistica falsa, indusa, bine controlata. Ascultam cum, pe un post tv, un preot catolic isi exprima emotiile comparand aceste momente cu reintoacerea in vremea lui Iisus, ca si cand Mantuitorul ar fi astazi si acum prezent printre noi… dar in mijlocul slujbelor catolice. Sa ne fereasca Bunul Dumnezeu ca starea aceasta falsa sa se rasfranga si asupra noastra!

 12. Pingback: FARA PRECEDENT DE LA SCHISMA DIN 1054: Patriarhul Ecumenic Bartolomeu va participa la inscaunarea PAPEI FRANCISC - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 13. Astăzi,după Sfânta Liturghie, parintele de la Biserica la care merg, cea parohială, l- a adus în fața enoriașilor ca exemplu pozitiv de smerenie, modestie, rugăciune, pe actualul papă, subliniind că în ortodoxie ”aproape că nu există așa ceva”, în special printre ierarhi. Era mulțumit,satisfăcut, că în sfârșit, lucrurile vor merge mult mai bine. Am fost profund mâhnită de acest lucru,deoarece cu puțin timp în urmă se citise Cazania cu exemple nenumărate de postitori ai Vechiului și Noului Testament. Câte exemple are Ortodoxia și ce ușor suntem păcăliți atunci când nu o trăim și nu- i cunoaștem adevărata valoare! Ce să mai spunem de cei ce vor veni în numele Mântuitorului care vor face minuni, câte victime ale înșelării vor fi? Vai de noi cât de ușor suntem înșelați! E dureros că însuși păstorul își duce oile la pieire. Ce știe săracul om de rând? Ce spune preotul la Biserică, e ”sfânt”. M- am întrebat atunci in sine dacă este cineva care știe adevărul și care poate discerne cele spuse de părinte pentru a nu fi înșelați. Puțin a fost de nu mi- am arătat mâhnirea profundă și cu mult greu m- am abținut să nu izbucnesc. Ce- ați fi făcut în locul meu? Cred că e vremea mărturisirii(dacă ai cui spune, dacă nu, pietrele vor asculta). Vă rog să mă iertați!

 14. Pingback: PAPA FRANCISC MEGASTAR - campanie de PR fara precedent pentru un lider religios, intr-un "spectacol" mondial cu iz antihristic al VEDETISMULUI "UMILINTEI" SI AL OSTENTATIEI... "SARACIEI" - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 15. Pingback: PAPA FRANCISC MEGASTAR - campanie de PR fara precedent pentru un lider religios, intr-un "spectacol" mondial cu iz antihristic al VEDETISMULUI "UMILINTEI" SI AL OSTENTATIEI... "SARACIEI" - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 16. Mărturisesc că ceea care m-a frapat la noul episcop al Romei este numele. Care, desigur, poate impresiona profund mulți romano – catolici însă pentru ortodocși rămâne, în cel mai bun caz, un avertisment. Căci este greu de uitat faptul că Francisc de Assisi, este pildă de umilință hrănită de o trufie fără margini. Carmen amintește, în comentariul său, afirmația unui preot catolic care compara alegerea lui Bergoglio cu prezența lui Hristos printre noi. Ironia este că nu se afla departe de adevăr din punctul de vedere al papismului căci, nu rareori. Francisc il poverello este numit în texte catolice – al doilea Iisus. Sper doar să nu ne fie nouă a cădea în mlaștina dulceagă a minciunii.

 17. Foarte interesant! Si la biserica la care am fost astazi s-a spus ceva de genul “Probabil stiti din mass-media ca a fost ales un nou papa”. Cred ca parintele trebuia sa bifeze un punct in predica (primit ca indicatie). Saptamana aceasta s-a vorbit extrem de mult si numai admirativ depre noul papa. Este clar ca jurnalistii lucreaza de zor, conform indicatiilor, la fabricarea imaginii papei. Ne-a avertizat Virgiliu Gheorghe cum se creaza o imagine. Apoi, odata imaginea creata, il vor urma cu totii, fara sa mai gandeasca! Aseara la radio (referindu-se la mersul pe jos al papei printre credinciosi, pentru nu stiu care slujba de-a lor) spunea cineva ca este doar o proba. Deci proba, ca la teatru! Este clar ca totul este regizat!

 18. Pare a fi o mare lovitură de imagine și un nou mod de a face ”PR” pentru biserica catolică, acest nou papă.
  Inițial, în neștiința mea, mi se păruse ceva bun că acest papă pare așa, mai milos, mai aplecat spre săraci. Însă citind mai multe despre el și văzând și reacțiile din mass-media, observ că nu există niciun motiv de bucurie, ci dimpotrivă…

  Reacțiile pozitive din media, față de ”sfântul” părinte Francisc, la discursul său lacrimogen despre săraci și biserica săracă, nu fac decât să întărească încă o dată ideologizarea, interesele și politica la care se închină majoritatea covârșitoare a presei. Cum ar fi fost să existe în mass-media articole de genul ”Mărturisire energică de credință și verticalitate a ÎPS Serafim de Pireu”, în loc de ”antisemit”, ”fundamentalist” și cum l-au mai jignit.

  Dumnezeu să ne întărească!

 19. Faptele lui viitoare il vor arata asa cum este si nu asa cum il *construieste* media acum ….Sa lasam timpul sa lucreze, caci *…pomul dupa roade si omul dupa fapte se cunosc*

 20. Se pare ca votul decisiv pentru noul papa Francisc a fost cel “american” – al cardinalilor americani, adica, pe fondul rivalitatii intre cardinalii italeni (motiv pentru care “favoritul” Scola nu a reusit sa stranga voturile necesare).

  This because especially true after the team from the United States—guided by the Archbishop of Washington Donald Wuerl—preferred directing its votes to the Argentine Bergoglio. According to Paolo Rodari of La Repubblica, for example, Wuerl was the principal “Pope Maker” of this conclave.

  http://www.huffingtonpost.com/2013/03/17/election-of-pope-francis-_n_2895720.html

 21. Comparatie între mistica lui Francisc de Assisi si cea a Sfântului Serafim de Sarov

  http://www.odaiadesus.ro/comparatie.html

 22. Pingback: INTRONIZAREA PAPEI FRANCISC si noile elemente ale mitologiei de PR care consacra "Bergoglio style", provocator de delir colectiv (FOTO, VIDEO) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 23. Pingback: Cunoscutul duhovnic grec NECTARIE vede legatura intre DEMISIA PAPEI BENEDICT, NOUL PAPA SI IMPLINIREA APOCALIPSEI sub ochii nostri: "Sa ne pregatim duhovniceste pentru ultimul RAZBOI IMPOTRIVA CRESTINILOR!" - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 24. Pingback: Papa Francisc si primele semne ale ECUMENISMULUI SINCRETIST. Patriarhul Bartolomeu a vorbit Papei despre UNITATEA BISERICILOR CRESTINE [video]/ Care este atitudinea REALA a noului papa pe tema HOMOSEXUALITATII? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 25. Pingback: GHERONDA NECTARIE - mesaj de "felicitare" pentru papa Francisc/ CINE SUNT IEZUITII si CINE ESTE "PAPA NEGRU"?/ Papa - asteptat cu nerabdare in Israel/ DOCUMENTAR TVR despre "Profetia Papilor" (VIDEO) - Razboi întru Cuvânt -
 26. Pingback: Cum acoperea si justifica VATICANUL cruntele REPRESIUNI ale regimului NEOLIBERAL PINOCHET. Cugetari despre "NATURALETEA VARSARILOR DE SANGE" - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 27. Pingback: MERKEL (SI) LA VATICAN. Papa Francisc vrea o EUROPA PUTERNICA - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 28. Pingback: Papa Francisc admite existenta unui LOBBY GAY influent la VATICAN - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 29. Pingback: “Smeritul” Papa Francisc zguduie catolicismul: “CINE SUNT EU SA JUDEC PREOTII HOMOSEXUALI? Nu homosexualitatea este problema…” - Recomandari
 30. Pingback: Poate fi imblanzita “SECTA MAGNATILOR” GLOBALISTI prin Forumurile gen DAVOS si predicile sicofante ale PAPEI FRANCISC? - Recomandari
 31. Pingback: “Profetie” surprinzatoare a PAPEI FRANCISC: estimeaza ca mai are doar 2-3 ani de viata si nu exclude DEMISIA - Recomandari
 32. Pingback: PAPA FRANCISC, MEGASTAR IN ROMÂNIA. Din nou despre MODESTIA... OSTENTATIVA, pe profil antihristic, a "Sfantului Parinte". "MINUNILE" METEOROLOGICE si "PIOSENIA" FATARNICA a ziaristilor globalisti si a activistilor atei care
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare