Scrisoare de Anul Nou de la parintele ARSENIE PAPACIOC, de acum jumatate de veac… “Nu e rusinos pentru om a cadea strivit de durere, e rusinos de a muri istovit de placeri”

1-01-2018 2 minute Sublinieri

foto: adevarul.ro

Element “mult prea mistic”, care “face caz de haina calugareasca”, “fanatic” religios, cu dosar extrem de prost – legionar activ, iar in inchisoare unul din cei care resping reeducarea de la Aiud – parintele Arsenie Papacioc, dupa eliberarea din 1964, este urmarit neincetat de Securitate. Fiecare cuvintel, fiecare sfat, fiecare spovada este, literalmente, un act suspect in ochii autoritatilor. Care folosesc informatori din manastirile pe unde ajunge, din cercurile sociale apropiate, care ii fac inscenari, pentru a-i stirbi reputatia si reduce influenta (de altfel, unele din expresiile citate la inceput apartin chiar unora dintre informatorii calugari). Incearca sa inventeze ba inchipuite relatii trupesti, ba avaritie. Toate esueaza, iar altele nici nu mai sunt luate in calcul de aparatul securitatii.

Este de retinut ca, pe timpul inchisorii (cea de-a treia “etapa”, cea legata de dosarul Rugului Aprins), informatorii il toarna pe parintele Arsenie pentru cuvintele de lauda si de aparare a Patriarhului Iustinian. Parintele aprecia ca strategia non-confrontationista adoptata de patriarhul Iustinian este cea corecta, dar, mai ales, aprecia faptul ca acesta sustinuse opera de renastere monahala infaptuita alaturi de parintele Cleopa, secondat de parintele Arsenie, in cateva mari manastiri din Moldova (Slatina, Sihastria). Dupa eliberare, tot patriarhul Iustinian l-a reintegrat in viata bisericeasca si l-a numit, intr-un final, staret al Manastirii Cheia. De aici, pe 2 ianuarie 1968, de acum 50 de ani, parintele Arsenie scrie aceasta scrisoare de mai jos care, evident, nu mai ajunge la destinatari, fiind retinuta de Securitate. Continutul sau “dusmanos” si “subversiv”, dar, mai ales, “legionar”, este evident.

Dincolo de ironie, trebuie precizat ca mai important decat paranoia de pe timpul comunismului, mai important si decat faptul ca se mintea, rastalmacea si inventa aproape orice, in functie de necesitatile politice ale regimului, este faptul ca acest tip de limbaj devenise un cod uzual si unilateral de intelegere a lumii si a oamenilor. Astfel stand lucrurile, rastalmacirea, paranoia si minciuna se institutionalizeaza si nu mai depind doar de vointa cuiva, ca “simple” pacate, ci sunt moduri de functionare a acelei lumi. In aceste conditii, fireste ca e imposibil sa scapi de eticheta de “legionar”, oricat de de multe ori te-ai delimitat de trecutul organizational, de doctrina si de actiunea politica, si oricat de mult insisti exclusiv pe latura vietii religioase, monahale, duhovnicesti…

Intr-un astfel de climat intoxicat, imbacsit, imbolnavit, parintele Arsenie Papacioc reuseste sa instituie oaze de normalitate, de aer curat, aerisit, de viata si prietenie duhovniceasca. Aceasta este inca una din marile lucrari, mai putin spectaculoase, dar mai anevoios de realizat, ale celor care au patimit in temnitele comuniste. Sa reusesti nu doar sa ramai cu mintea intreaga si deschis catre oameni desi esti urmarit la tot pasul pentru a ti se pune bete in roate, dar sa prinzi vesnicia intr-o clipa si s-o daruiesti, cu dragoste, aproapelui tau.

Scumpii si iubitii mei,

Acum cateva ore am primit scrisoarea si ma grabesc sa va raspund cu mare placere si drag. Am slujit, e duminica, ma simt bine, atat de bine!

Spun mereu tuturor, ca o descarcare a mea parca, ca e bine sa lupti pe toate fetele fronturilor si sa-ti stabilesti o liniste si sa ti- tii mereu asa, proaspata.

Am vazut ca se incearca serios, din afara, sa-mi patrunda aceasta pace si, pana acum, cu mila bunului Dumnezeu, am mereu aceasta aleasa bucurie, sunt vesel si vreau sa fiu mereu si ce bine ma simt gandind simplu la niste neguri indepartate, dar nu vreau sa-mi scape din ochi si de sub picioare realitatile, macar ca destul de repetat ma lovesc crunt cu bulgari… de gheata.

Maine incepe prima zi dintr-un an nou. Emotie, liniste adanca?

Omul, vad, are emotii totdeauna cand incepe, sa zicem, de la cap, parca, viata lui.

Vrea saracul sa scape de dureri, de momente cand crucea nu i-a fost usoara. Traieste cu nadejdea ca stapanul ii va inverzi calea si se va trezi viersuind de fericire.

E bine ca se sprijina in NADEJDE, ca nu va fi in zadar lucrarea aceasta… Dumnezeul acesta mare ne arata iubire mai mare cand ne incearca cu lectii mai grele, cu bulgari… inghetati si in tot felul…

Tocmai aici este pacea, mare pace a eroismului crestin, mult iubitii mei.

Urez totusi la toti sa le aduca ziua si anul de maine bucurie mare… si casei voastre, scumpii mei, si sa va aduca o inveselire sa se inspaimante toti varjmasii care abia asteapta sa ne vada doborati pe muntele sfintei noastre cruci…

Nu e rusinos pentru om a cadea strivit de durere, e rusinos de a muri istovit de placeri.

Zilele acestea din urma au fost, in sfarsit, si la Cheia, vazduh linistit si soare si vreme moale. Se scurg stresinile, dar, ca orice om patit, ma uit pe toate varfurile de nori si de munti, sa nu inceapa cu sagetile, asa, fara de veste, si sa fiu nepregatit. Asa cred ca e aici…

Va rog sa ma scuzati ca va spun mereu ca, oricum, eu tare ma simt bine. Inauntrul meu ma simt simplu si eliberat.

Dle Victor, va rog f. mult sa vedeti ce se poate face, ca am vazut ca recidivistii nu beneficiaza de Decret. As fi foarte, foarte bucuros sa scape si FILOFTIAN.

Ma gandesc neintrerupt la copilul lui, ca nu va fi usor pentru mama lui singura.

Ea va avea, sigur, ce-i va trebui, dar vedeti ca nu trebuieste numai mancare, ci si inima linistita, ca langa tine este o inima care te face sa zambesti si sa te acopere cu iubire, cand bate ingrijorarea de viitor la casa ta.

Va rog din toata inima, incercati cu vreo posibilitate sa-l scapam, chiar daca ne-am mai costa ceva. Scuzati-ma.

Va imbratisez duhovniceste, cu multa si mare iubire.

Arhim. Andrei Tudor, Mariana Conovici, Iuliana Conovici (ed), Am inteles rostul meu… Parintele Arsenie Papacioc in dosarele Securitatii, Humanitas, 2014


Categorii

Inchisorile comuniste/ Crimele comunismului, Parintele Arsenie Papacioc

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “Scrisoare de Anul Nou de la parintele ARSENIE PAPACIOC, de acum jumatate de veac… “Nu e rusinos pentru om a cadea strivit de durere, e rusinos de a muri istovit de placeri”

  1. Pingback: RUGACIUNI SI URARI PENTRU ANUL NOU 2020... (audio, video) - Cuvântul Ortodox
  2. Pingback: RUGACIUNI DE MULTUMIRE SI DE BINECUVANTARE LA INTRAREA IN NOUL AN (video, text). CUVINTE DE INVATATURA pentru cei care doresc sa aiba un an 2020 bineplacut lui Dumnezeu (VIDEO) | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare