DOSARUL “AIUD – IULIUS FILIP”. Continuitatea nemuritoarei Securitati sau “SOBOLANII ROSII” DE IERI AU PUTEREA SI AZI (I). Dezvaluirile explozive ale jurnalistilor Sorina Matei, Ion Spanu si Radu Soviani despre “CARACATITA” Lazar-Musat-Iohannis: AVOCATUL PRESEDINTELUI, TURNATORUL LUI IULIUS FILIP DIN PUSCARIE (si video)
“După ce a terorizat poporul sub comuniști, Securitatea conduce acum procesul de colonizare a României”
Stiri pe surse: Grupul pentru Dialog Social (GDS) îl premiază pe Augustin Lazăr, în plin scandal legat de trecutul procurorului general
Ingrid Mocanu
Pe Iulius Filip l-a turnat în închisoare un securist acoperit, cu nume conspirativ MIRON (spune Sorina Ruxandra Matei în emisiunea ei). Acest Miron este Gheorghe Mușat, avocatul lui Iohannis în dosarul caselor sale.
“Mușat a fost timp de 13 ani ofiter de Securitate (1970-1983), după care este trecut în rezervă și devine avocat. În 1984, este arestat pentru că a dezvăluit unor cunoștințe că fusese securist și este condamnat la închisoare. Face 4 ani de detenție la Aiud, unde este din nou recrutat de Securitate ca informator, având numele conspirativ MIRON. Își indeplinește conștiincios datoria și întocmește peste 100 de note informative despre colegii săi de celulă, majoritatea condamnați politic”.
Printre ei și Iulius Filip. Mușat este liberat condiționat.
Acum înțelegeți legăturile lui Iohannis cu fosta Securitate? Un Securist turnător, inclusiv al lui Filip (așa cum spuneau ei, trebuia să devii informator ca să ieși liberat condiționat) îi este avocat și pe procurorul torționar îl pune procuror general.
Cum să îl demită pe torționarul lui Filip dacă pe turnătorul lui Filip și l-a luat avocat?
PS – Mușat a fost și avocatul lui Ludovic Orban.
Iulian Capsali:
KWI și Securitatea
Deci avocatul președintelui Johannis în procesele cu casele dobândite fraudulos – G. Mușat, fost ofițer de Securitate – este turnătorul lui Iulius Filip din celula de la Aiud, iar procurorul său (că el l-a pus în funcție) este cel care i-a blocat eliberarea eroului anticomunist din iadul Aiudului.
Nu-i tare asta?
E foarte probabil ca tânărul procuror comunist A. Lazăr să fi fost, datorită funcției de răspundere cu totul specială (responsabil de deținuții politici anticomuniști), ofițer acoperit al Securității. De asta CNSAS nu-i poate găsi vreo fișă, că Securitatea a aruncat în față, după 1989, turnătorii și și-a protejat acoperiții.
Mai mult, este cel care i-a clasat dosarul “case” (cu NUP) actualului președinte , pe vremea când era adjunct.
Ca bonus, Carmen Mușat, soția turnătorului lui Filip, care conduce revista “Observator Cultural” (organ ideologic neomarxist, ce a implementat la meridian local corectitudinea politică), i-a scris cărțile lui Klaus Johannis.
What?! Suntem la 30 de ani de la căderea comunismului și avem încă asemenea specimene ce-și lasă dârele în pereții cetății? Perfecte ca să fie folosite de UE în hinterland, nu-i așa Kodruțo, Lazăre, Macoveico?
Păi când ai asemenea politicieni și intelighenție, poți să faci cam orice p’acilea.
Cert e un lucru, Securitatea nu a murit decât un pic, pe 22 decembrie. După ce a terorizat poporul sub comuniști, ea conduce acum procesul de colonizare a României.
***
Sorina Matei:
Domnule Muşat aka “Miron” din Aiud,
V-aş ruga ca mare avocat al ţării ce sunteţi să nu o mai luaţi pe ocolite, să nu mai mergeţi prin învăluire şi prin alte tactici apuse, pentru că noi, ziariştii, nu suntem re-educabili, nu putem fi frăgeziţi şi nu dăm dovezi de îndreptare. Documentele sunt documente, faptele sunt fapte, la fel ca şi declaraţia dvs din 2010, când era scandalul cât casa, în care aţi spus că sunteţi dispus “oricând” să discutaţi despre trecutul dvs în contraspionaj cât şi despre perioada petrecută în Aiud, pentru că, domnule mare avocat, nu aveţi “nimic de ascuns”. Aşa cum ştiţi foarte bine, aveţi o invitaţie deschisă, transparentă, repetată, transmisă de mine, de vineri 12 aprilie 2019, prin secretara dvs, să vorbiţi de Iulius Filip. Invitaţia pentru interviu (înregistrat audio sau/şi video) rămâne deschisă, publicul trebuie să cunoască adevărul. Noi cu asta ne ocupăm. Ca atare, domnule Muşat aka “Miron” din Aiud, sunteţi invitat frontal, sincer, cinstit, transparent, în văzul tuturor şi cu bună credinţă, să vorbiţi oamenilor de Iulius Filip. Oricând, oriunde, pe Iulius Filip, pentru că – nu-i aşa? – nu aveţi “nimic de ascuns”.
Acum înţelegeţi de ce nu a găsit NIMENI nota informativă a informatorului turnător ofiţer de securitate Gheorghe Muşat aka MIRON din Aiud pe Iulius Filip care era de 9 ani!!!! PE NET? Adică publică? Pentru că acuzatorii lui Lazăr Augustin comunistul de la Aiud executant al Securităţii pe Iulius Filip ca şi apărătorii aceluiaşi Lazăr Augustin comunistul de la Aiud executant al Securităţii sunt bara bara tare cu turnătorul lui Iulius Filip de la Aiud ce a sedimentat deciziile comunistului Lazăr de la Aiud aka PG al României. Şi totuşi Iulius Filip i-a învins pe toţi. Şi Securitatea, şi Armata, şi pe comunişti, şi pe Miron, şi pe toţi, şi apărători şi acuzatori. Ştiţi de ce? Pentru că e singur. E imbatabil. Pentru că viaţa lui Iulius Filip este un fir roşu care îi devoalează pe toţi şi toate manţocăriile lor sinistre. Pică toţi ca piesele de domino.
***
Ion Spanu/ Cotidianul:
DOCUMENTE / Reţeaua Securităţii de ieri şi de azi: Iohannis – Lazăr – Muşat
Fenomenală emisiunea „Actualitatea românească” de vineri a Sorinei Matei la B1 TV despre „Cazul disidentului Iulius Filip”! Din punctul meu de vedere, aceasta este cel mai spectaculos act de presă pe marginea acestui subiect, lărgind cu mult spectrul în care a fost analizat pînă acum subiectul fostului disident Iulius Filip, devenind, în acest fel, piatră de moară la gîtul torţionarului Augustin Lazăr, precum şi la gîtul tuturor celor care îl susţin, în frunte cu preşedintele Klaus Iohannis, la care se adaugă şi avocatul Gheorghe Muşat.
Prima parte a emisiunii s-a focalizat pe decizia incredibilă a „Grupului de Dialog Social” (GDS) de a-i oferi Premiul GDS tocmai lui Augustin Lazăr, acordat în februarie 2019, festivitatea urmînd să aibă loc săptămîna viitoare:
În timp ce Gabriel Liiceanu, Andreea Pora, Laura Ştefan şi ceilalţi membri GDS au refuzat să explice cum au luat această decizie şi de ce nu i-au retras premiul, anulînd festivitatea de miercuri, eurodeputatul Cristian Preda a intrat în direct prin telefon, făcîndu-se efectiv de rîs cu explicaţiile sale.
DOCUMENTE EXCEPŢIONALE DIN DOSARUL DE URMĂRIRE INFORMATIVĂ A LUI IULIUS FILIP
Partea a doua a emisiunii Sorinei Matei a fost colosală. Realizatoarea a scos din arhivă documente uluitoare din dosarul de urmărire informativă (care este altceva decît dosarul anchetei penale), între ele aflîndu-se şi patru „Note informative” ale unor colegi de celulă cu Iulius Filip, care completează tabloul acestui fenomenal disident, în faţa căruia ar trebui să ne înclinăm cu toţii!
Culmea este că aceste „Note informative” fuseseră publicate încă din 29 ianuarie 2010, într-o anchetă mult mai amplă pe site-ul https://asymetria-anticariat.blogspot.com, numai că, din păcate, atunci, în România, numele lui Iulius Filip nu era decît foarte puţin cunoscut, deşi în străinătate el era erou înainte de Revoluţie! Le reproducem integral mai jos, aşa cum au apărut în 2010:
– 1. „DECLARAŢIE
Penit.Buc., secţia specială, cdt.secţie cpt.Stroiescu, cdt. Penit. Borcan Constantin (Asteriscurile reprezintă anonimizări C.N.S.A.S. care nu au putut fi eliminate – n.a.)
Subsemnatul Ilie Ion născut la 17 octombrie 1938 fiul lui Toma şi Maria, în prezent deţinut în Penitenciarul Bucureşti condamnat la 6 (şase) ani pentru propagandă declar următoarele:
Mă aflu în camera nr. 141 în care este deţinut şi FILIP IULIUS, de la data de 19 noiembrie 1982. Am constatat încă din primele zile că FILIP IULIUS este recalcitrant, în sensul că nu respectă programul de cameră, fiind gălăgios şi foarte nervos. Faţă de faptul că ceilalţi deţinuţi au manifestat regrete pentru faptele comise, Filip Iulius s-a manifestat jignitor la adresa celorlalţi deţinuţi din cameră zicându-le că sînt fricoşi şi reeducaţi.
De câteva ori cînd a fost sfătuit mai insistent să se potolească a sărit la bătaie. Astfel că aşa s-a întîmplat cu deţinutul Iordănescu, cu şeful de cameră Ilie Ion şi cu deţinutul * . Deţinutul FILIP IULIUS prezintă stări de nervozitate excesivă, rîde sau plînge fără motiv, cîntă cu voce tare.
Fiind seara la televizor, toţi cei din cameră, FILIP IULIUS s-a manifestat ironic cu privire la unele emisiuni..”.
DUI Iulius Filip – fila 136
– 2. Declaraţie
Penit.Aiud, cdt. RUS VASILE, securist lt col LAZĂR GH, plt ISPAS, 1983 – 1987.
„Subsemnatul Borbely Erno, născut la 30.03.1951, fiul lui Ioan şi Iuliana, condamnat la 7 ani închisoare pentru asociere la acţiuni C.S.S., declar următoarele:
Deţinutul Filip Iulius are dese momente de manifestare duşmănoase, atît la adresa conducerii de partid şi de stat, cît şi la adresa organelor de securitate şi a cadrelor penitenciarului. Aceste manifestări sînt de cele mai multe ori spontane, începe să vorbească de unul singur, fără să fie în discuţie cu vreun coleg de cameră. Este de ajuns, de exemplu, să audă la difuzor ceva cu ce el nu este de acord şi deja începe să vorbească în sensul mai sus arătat.
Într-o duminică, în luna noiembrie 1986, am fost scoşi la televizor numai două camere, 66 şi 67. Filip Iulis a refuzat să iasă, spunînd supraveghetorului că nu va ieşi pînă nu vor fi scoşi şi ceilalţi deţinuţi, din celelalte camere. Supraveghetorul i-a explicat că nu are ce să facă, aşa a primit ordin şi trebuie să-l respecte, iar în cameră nu poate să rămână singur. După multe insistenţe ale supraveghetorului a ieşit dar a stat cu spatele la televizor, spunînd că asta este dreptul lui de a se manifesta.
Am aflat de la colegii de cameră, respectiv de la * şi * că Filip Iulius de mai multe ori s-a legat de ei pentru modul cum au trăit afară, înainte de a fi arestaţi. S-a legat de faptul că au trăit în prea mare bunăstare, că au avut mulţi bani obţinuţi pe căi ilegale, pe * l-a făcut hoţ, iar pe * escroc. Din cîte am înţeles eu, aceste vorbe ale lui Filip sînt şi cauza neînţelegerilor dintre ei.
De două ori s-a legat şi de deţinutul * şi anume de faptul că un bărbat aşa de tînăr şi originar de la ţară de unde a putut …”
DUI Iulius Filip – fila 136
– 3. Informare
Penit.Aiud, cdt. RUS VASILE, securist lt col LAZĂR GH, plt ISPAS
„Subsemnatul Borbely Erno, născut la 30.03.1951, fiul lui Ioan şi Iuliana, condamnat la 7 ani închisoare pentru asociere la acţiuni C.S.S., vă aduc la cunoştinţă următoarele:
În urma unei discuţii ce a avut loc în cameră, în săptămîna 28 iulie – 2 august a.c., între deţinutu Filip Iulius şi Marcu Gheorghe, cît şi din altele mai scurte, fragmentare şi din unele aluzii am aflat următoarele:
Deţinutul Filip Iulius are intenţia să-i convingă pe deţinuţii cu infracţiuni de natură politică să formuleze şi să înainteze către Consiliul de Stat o cerere prin care să solicite să li se acorde statutul de deţinuţi politici şi toate drepturile ce decurg din aceasta. Această cerere ar urma să fie înaintată procurorului care vine în penitenciar ca să participe la şedinţele comisiei de liberare condiţionată. Conform planului lor, nu toţi deţinuţii cu infracţiuni C.S.S. ar urma să semneze cererea, ci numai cei în care “se poate avea încredere”.
Pentru punerea în aplicare al acestui plan Filip Iulius a discutat cu deţinuţii Drăghici Ion, Năstăsescu Gheorghe, Purcaru Constantin şi Iancu Lucian Spiru. Au căzut de acord să amîne întocmirea cererii pînă la ieşirea lui Iuga Dumitru de la restrictivă, ca să se sfătuiască şi cu el.
Discuţia mai sus amintită, dintre Filip Iulius şi Marcu Gheorghe, a avut la iniţiativa primului, cu intenţia de a-l convinge pe celălalt ca să i se alăture şi el formulării şi semnării cererii. Marcu Gheorghe i-a spus că este de acord cu ideea lor, dar a refuzat să se alăture acţiunii, motivînd că mai are puţină pedeapsă de executat şi că în luna septembrie intră în comisie şi nu vrea să-şi creeze probleme, neplăceri. L-a asigurat pe Filip Iulius că n-o să-i spună nimănui nimic despre cele discutate.
Tot din această discuţie a reieşit şi faptul că şi Iancu Lucian Spiru a refuzat propunerea lui Filip Iulius, spunînd că nu se asociază la astfel de acţiuni, are pedeapsă prea mare şi vrea linişte, vrea să fie lăsat în pace.
Ceilalţi deţinuţi enumeraţi mai sus sînt de acord cu iniţiativa lui Filip Iulius de a pune în…”
DUI Iulius Filip – fila 165.
– 4. Notă informativă privind pe FILIP IULIUS
Sursa: MIRON (Muşat Gheorghe – precizare autor) / Lt. col. Lazăr Gh. / 14.10.1986.
Înch. Aiud, şef secţie lt.mj. Trifan, plt.Ispas.
„După pedeapsa cu izolarea pe care a primit-o în luna august am remarcat o schimbare în comportarea lui FILIP IULIUS în sensul că a devenit mai reţinut în comentariile sale politice cît şi în relaţiile cu ceilalţi colegi de cameră schimbare datorată şi faptului că a primit reproşuri din partea fiecăruia, datorită atitudinii şi comportării lui în cameră şi în special datorită unor comentarii despre unii colegi de cameră, comentarii făcute în lipsa acestora. (Şi faţă de alţi deţinuţi de pe secţie). Ca urmare convorbirile lui cu ceilalţi colegi de cameră sînt reduse şi în general se rezumă la aspecte lipsite de importanţă.
Sporadic, îşi manifestă nemulţumirea faţă de unele evenimente politice şi economice interne şi faţă de situaţia economică din ţara noastră, îndeosebi cu ocazia citirii unor articole din presa zilnică sau cotidiene săptămânale.
În astfel de situaţii criticile lui sînt îndreptate împotriva Partidului Comunist Român, conducerii superioare de partid şi politica internă promovată de P.C.R. Contestă legitimitatea procesului de industrializare a ţării noastre luate de conducerea de partid şi de stat pe plan economic şi social îndeosebi după Congresul al IX-lea. Contestă deasemenea activitatea P.C.R. între cele două războaie mondiale şi consideră că mijloacele de publicare în masă dezinformează populaţia asupra acestei perioade cît şi în ceea ce priveşte prezentarea evenimentelor care au avut loc după anul 1944. Este un subiect asupra căruia Filip Iulius revine adesea dar de fiecare dată exprimă aceleaşi puncte de vedere şi anume că înainte de 23 august 1944 în România exista democraţie şi că după această dată a fost instaurat “regimul dictaturii.”
DUI Iulius Filip – fila 166.
Dintre toate aceste „denunţuri” împotriva lui Iulius Filip, ultimul (publicat de Sorina Matei pe Facebook-ul său) atrage în mod special atenţia: cel semnat „MIRON”, în spatele căruia se ascunde numele GHEORGHE MUŞAT, nimeni altul decît celebrul avocat al firmei „MUŞAT & Asociaţii”.
Toate documentele de mai sus trebuie citite cu mare atenţie, căci ele arată profilul uluitor al disidentului Iulius Filip, un om atît de luminos, încît nici măcar în penitenciarul Aiud, după zeci de zile de carceră severă, legat în lanţuri de vestitul „belciug”, n-a renunţat la principiile sale, la crezul său.
CE-I UNEŞTE PE KLAUS IOHANNIS, AUGUSTIN LAZĂR ŞI GHEORGHE MUŞAT?
Poate părea surprinzător pentru mulţi, dar readucerea în discuţie a denunţurilor lui Gheorghe Muşat (alias „Miron”), apărute prima oară în 2010, complică şi mai mult situaţia lui Augustin Lazăr, avînd repercusiuni directe şi asupra lui Klaus Iohannis, cel care-l ţine în braţe de atîta timp, deşi avea obligaţia să-i semneze revocarea imediat după ce ministrul Justiţiei i-a cerut-o!
Pe baza informaţiilor cunoscute de opinia publică, noi am întocmit schema acestei „caracatiţe”, devoalată în chip surprinzător de dosarul de disident al domnului Iuslius Filip, pe care vă invităm s-o urmăriţi cu atenţie:
Pentru înţelegerea acestei scheme a „Caracatiţei” de mai sus, reţineţi următoarele date semnificative:
– Turnătorul Gheorghe Muşat a scris un denunţ împotriva lui Iulius Filip către Securitate. În baza lui, penitenciarul l-a pedepsit cu zile de izolare.
– Augustin Lazăr, ca preşedinte al Comisiei de liberare condiţionată, lua act de pedeapsa dictată de penitenciar şi i-a amînat liberarea condiţionată.
– Augustin Lazăr este cel care i-a închis cu NUP sau prin casare multe dintre dosarele penale deschise împotriva lui Klaus Iohannis, în timp ce acesta era primarul Sibiului.
– Klaus Iohannis l-a numit pe Augustin Lazăr Procuror general al României şi tot el se opune revocării acestuia la propunerea ministrului Justiţiei.
– În procesul de integritate, Klaus Iohannis a fost apărat de casa de avocatură Muşat&asociaţii, aceeaşi care o apără şi pe Carmen Iohannis.
– Cercul se închide prin dezvăluirile lui Radu Vancu, de la „Timpul”, care a spus că volumul „Pas cu pas” a fost scris de cei din redacţia revistei „Observator cultural”, proprietatea familiei Gheorghe Muşat, mai exact a Fundaţiei „Observator cultural”, al cărei preşedinte este Carmen Muşat, soţia lui Gheorghe Muşat!
Să analizăm pe scurt şi pesonajele acestei „Caracatiţe”, care sînt legate ombilical de „Cazul Iulius Filip”:
– GHEORGHE MUŞAT. A fost timp de 13 ani ofiţer de securitate (1970-1983) şi, la un an după ce a plecat din Sistem, a fost arestat şi condamnat, executînd pedeapsa la Penitenciarul Aiud. Aici a fost racolat de către foştii săi colegi din Securitate pentru a-şi turna colegii de celulă din penitenciar! Conform CNSAS, Gheorghe Muşat a întocmit 100 de denunţuri sub numele conspirativ „MIRON”, între care şi despre Iulius Filip, aşa cum vedeţi în facsimilul de mai sus!
Cei care au avut în anii ’90 acces la întîlnirile AFDPR îşi amintesc că Gheorghe
Filipapărea deseori la braţ cu Constantin Ticu Dumitrescu, beneficiind de simpatia tuturor pentru anii petrecuţi la Aiud. Pe atunci, însă, nimeni nu ştia că Gheorghe Muşat era „Miron”, turnătorul de la Aiud!În anul 2010, CNSAS îl declară „colaborator al Securităţii ca poliţie politică” şi cîştigă procesul în primă instanţă, numai că la ÎCCJ, condusă atunci de Livia Stanciu, Gheorghe Muşat cîştigă procesul în recurs şi părea că totul era rezolvat. În proces, a fost prezentat inclusiv denunţul împotriva lui Iulius Filip, numai că, la vremea aceea, numele disidentului nu era atît de cunoscut, aşa încît denunţul lui Gheorghe Muşat a trecut neobservat.
Numai că, explodînd din nou „Cazul Iulius Filip”, turnătoria lui Gheorghe Muşat devine relevantă nu numai pentru implicaţiile din 1986, cînd disidentul Filip era amînat la liberare condiţionată de Augustin Lazăr, pe baza acestor denunţuri ale lui Muşat, ci şi pentru că acelaşi Gheorghe Muşat avea să devină avocatul familiei Iohannis, iar soţia lui Muşat, Carmen Muşat, redactor şef al revistei „Observator cultural”, avea să se implice direct în redactarea cărţii „Pas cu pas” a lui Klaus Iohannis! Acelaşi Klaus Iohannis care refuză revocarea lui Augustin Lazăr!
– CARMEN MUŞAT. Soţia lui Gheorghe Muşat conduce revista „Observator cultural”. Într-un interviu acordat pentru „Turnul sfatului TV”, Radu Vancu, editor al revistei „Timpul” a făcut o dezvăluire senzaţională: cartea „Pas cu pas” a lui Klaus Iohannis a fost „montată” în redacţia „Observator cultural” (v. https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=VltlpxlCQ40, de la min. 18:29). Ulterior, Radu Vancu a fost convins să-şi „nuanţeze” dezvăluirea, dar ştirea iniţială, care este confirmată de interviul citat mai sus, suna aşa:
„Cartea președintelui Klaus Iohannis, ”Pas cu Pas” a fost montată de către colectivul redacțional al revistei Observatorul Cultural, ea fiind la bază un colaj de interviuri acordate de către fostul primar al Sibiului. Informația a fost prezentată de poetul Radu Vancu, în cadrul unei emisiuni Turnul Sfatului TV. ”Am răsfoit-o (n.r. cartea «Pas cu Pas»”) și am constatat, mi-a fost și confirmată această constatare a mea de către doamna Carmen Mușat, directoarea Observatorului Cultural, că nu sunt lucruri noi, e de fapt un montaj din interviuri mai vechi, nu e o carte scrisă dintr-un jet. E montată în redacția Observatorului Cultural de către doamna Carmen Mușat, alături de alți admiratori ai domnului Klaus Iohannis”, a declarat Radu Vancu. El spune că deși nu are o valoare literară foarte mare, ea are un rol bine definit. ”Nu e miza ei să aibă o valoare literară. Miza ei e să aibă un vehicul pentru niște idei politice care au prins. Deci și-a făcut treaba. Primul pas, nu am nicio idee. M-ar mira să fie tot un montaj de interviuri, pentru că nu cred că a dat atâtea interviuri, încât să poată să scoată o altă carte”, a mai spus Radu Vancu”.
– KLAUS IOHANNIS. Cînd Iohannis a anunţat că nu va semna revocarea lui Augustin Lazăr, nici nu bănuia că tocmai această atitudine avea să-l lovească exact în moalele capului. Au fost mai întîi dezvăluirile referitoare la dosarele familiei Iohannis, pe care le-a închis tocmai Augustin Lazăr, dar totul a explodat atunci cînd actualul Procuror general, numit de Iohannis, a fost dovedit ca torţionar al deţinuţilor politici, fiind arma „legală” a Securităţii! Nici acum, cînd scandalul a devenit uriaş, Klaus Iohannis nu-l revocă pe Augustin Lazăr, ceea ce amplifică şi mai mult lucrurile.
Cu atît mai mult, cu cît familia Iohannis este legată şi de relaţia cu familia Muşat (Gheroghe Muşat, alias „Miron”, fiind denunţătorul lui Iulius Filip): casa de avocatură Muşat&asociaţii l-a apărat în procesul integrităţii, care-l putea scoate din cursa prezidenţială, o apără şi pe Carmen Iohannis, iar, conform dezvăluirilor lui Radu Vancu, cartea „Pas cu pas” a fost montată în redacţia „Observator cultural” chiar de către Carmen Muşat, nimeni alta decît soţia lui Gheorghe Muşat, turnătorul lui Iulius Filip!
– AUGUSTIN LAZĂR. Despre acesta lucrurile sînt atît de cunoscute încît nu mai este nevoie de precizări suplimentare. Poate doar faptul că el este cel care face legătura între toate personajele „Caracatiţei”, căci refuzul de a-l elibera pe disidentul Iulius Filip avea la bază denunţurile lui Gheorghe Muşat, tot el fiind cel care i-a închis toate dosarele lui Klaus Iohannis.
Cei care se mai întreabă de ce Klaus Iohannis nu-l revocă pe Augustin Lazăr au acum argumente şi mai solide pentru a-şi formula singuri un răspuns. Caracatiţa vechii şi noii Securităţi are în comun personaje despre care se poate spune că formează o reţea de interese pentru care sînt dispuse să joace cartea solidarităţii pînă la capăt.
Grav este că după zeci de ani de cînd disidentul Iulius Filip era torturat în beciurile penitenciarului Aiud, „reţeaua” continuă să mistifice adevărul, ca o palmă dată din nou celui pe care noi ar trebui să-l punem în galeria eroilor poporului român.
***
Radu Soviani:
Despre infiltratul de la Aiud – Gheorghe Mușat, despre ,,biciul securității” – Augustin Lazăr și despre amnezia SRI – serviciu NATO
,,Erai transformat într-un animal. Aveam 39 de kilograme”, povestește Iulius Filip, deținut politic la Aiud care astăzi, 14 aprilie 2019, marchează 32 de ani de la prima noapte în libertate, după mai mult de 5 ani de detenție și tortură. El a executat întreaga pedeapsă la care a fost condamnat în 14 decembrie 1981, pentru propagandă împotriva orândirii socialiste. Două personaje cheie au contribuit la executarea întregii pedepse a deținuților politici de la Aiud, lui Iulius Filip fiindu-i refuzată liberarea condiționată: Augustin Lazăr, actualul procuror general al României, la acel moment șeful comisiei de liberare condiționată a penitenciarului Aiud și Gheorghe Mușat actual avocat de afaceri și avocat al lui Klaus Iohannis în dosarul cu casele obținute în baza unui testament falsificat, fost ofițer al Securității și turnător al Securității sub numele ,,Miron”.
Cazul Iulius Filip – deținut politic și obiectiv ,,FODOR” al Securității înainte de 1989, vorbește și azi, după 40 ani despre fapte, personaje și instituții care încă au un rol activ în societatea capitalistă românească, la cel mai înalt nivel. Printre personaje și instituții:
- Gheorghe Mușat – fondatorul casei de avocatură Mușat și Asociații. El este sursa ,,MIRON” infiltrată de securitatea București în înschisoarea Aiud, pentru înrăutățirea situației juridice a deținuților politici, printre care și Iulius Filip; Gheorghe Mușat a turnat și voluntar, înainte să fie încadrat ca sursă.
- Augustin Lazăr – actual procuror general al României, la momentul detenției lui Iulius Filip acționând sub ,,masca răzbunării” partidului comunist Român, ca procuror comunist notat doar cu ,,foarte bine”, în fapt biciul securității pe Iulius Filip și pe deținuții politici de la Aiud;
- Serviciul Român de Informații, care suferă de o amnezie profundă privind cadrele securității preluate în 1990, dar luptă ca un partener de nădejde al NATO.
Documentele prezentate în exclusivitate de către Sorina Matei în data de 12 aprilie 2019, la B1TV (printre ele o notă informativă cu sursă ,,Miron” din 14 octombrie 1986, dovedesc fără niciun fel de dubiu, că ,,sursa” Miron (Gheorghe Mușat) l-a turnat pe deținutul politic Iulius Filip:
Cine a fost Gheorghe Mușat
A fost ofițer activ al Securității Statului între 1970-1983, conform unei caracterizării intrate în posesia CNSAS și dezvăluită încă din Septembrie 2010 de către ancheteonline.ro: ,,A fost ofițer activ în Ministerul de Interne între anii 1970-1983. În cei 13 ani cât și-a desfășurat activitatea, s-a remarcat ca ofițer energic, conștiincios, perseverent, care a muncit cu simț de răspundere pentru executarea atribuțiilor de serviciu. A fost serios, disciplinat, cu o comportare corectă’‘. A urcat până la gradul de locotenent major în Securiate, până când este trecut în rezervă, în 1983.
Notă: una dintre modalitățile de legendare ale fostei securități pentru ofițeri încă activi era TRECEREA ÎN REZERVĂ pentru a fi relocați pe un alt palier de conspirare. Spre exemplu. Mugur Isărescu a fost legendat în turnător, sub numele de cod Manole.
Revenind la Mușat, după trecerea sa în rezervă în 1983, devine avocat. CNSAS a solicitat recent Serviciului Român de Informații să predea listele cu ofițeri ai Securității care au intrat la facultatea de drept, FĂRĂ EXAMEN DE ADMITERE, beneficiind de statutul de ofițer. Foarte probabil, Gheorghe Mușat se află printre ei.
ARESTAREA LUI MUȘAT. LEGENDAREA
În data de 28 martie 1984, potrivit ancheteonline.ro, Gheorghe Mușat este arestat pe motiv că a dezvăluit unor cunoștințe calitatea sa de fost ofițer de securitate, lucru pe care îl susține și el.
Aceasta pare mai degrabă o legendă pentru trecerea pe un alt palier informativ al Securității, întrucât și atunci și acum, pentru deconspirare, pedepsele erau de 25 de ani.
Or, Gheorghe Mușat este condamnat prin sentința 771/9 octombrie 1984 la doar 5 ani și 4 luni de închisoare (din care va excuta doar 4, fiind eliberat condiționat în ianuarie 1988, posibil de același Augustin Lazăr). Capetele de acuzare erau: ,,divulgare de date privind munca operativă a organelor de securitate, deținere de mijloace folosite în munca de securitate și nerespectarea regimului privind mijloacele de plată străine”. Un fost ofițer al Securității Statului mi-a mărturisit că astfel de capete de acuzare erau folosite pentru ofițeri ai securității care erau prinși cu găinării, folosindu-și funcția.
O altă sursă îmi confirmă că motivul pentru care a fost condamnat Gheorghe Mușat prin sentința 771/9 octombrie 1984 este infracțiunea de DELAPIDARE. Dacă e așa, de ce a ajuns un deținut de drept comun în preajma deținuților politici de la Aiud? A fost infiltrat, legendat?
Răspunsul din documente OFICIALE
Începând cu data de 13 iulie 1986, Gheorghe Mușat, aflat în Penitenciarul Aiud, a devenit OFICIAL turnător al Securității, sub numele de ,,Miron”, așa cum demonstreză documentele CNSAS reținute în sentința nr. 7814 din dosarul 6433/2/2010 judecat de Curtea de Apel București, sentință pronunțată în 21 decembrie 2011. Extras din Sentință:
,,Motivul recrutării l-a reprezentat încadrarea informativă a deținuților din acest penitenciar‘‘ se reține în sentință, care citează din nota de recrutare pusă la dispoziție de CNSAS. Rețineți data: 13 iulie 1986.
Mușat este recrutat așadar ca informator al Securității de Gheorghe Lazăr (din Penitenciarul Aiud), la numai 5 zile după ce Augustin Lazăr, actualul procuror general al României, pe atunci șef al comisiei de liberări condiționate îl condamna practic încă o dată pe Iulius Filip să execute întreaga pedeapsă, alegând modalitatea de a îi refuza ultima posibilitate de eliberare condiționată, deși îndeplinise fracția de pedepsă care îi permitea eliberarea condiționată, întreaga condamnare urmând să fie ispășită la 13 aprilie 1987. Era al doilea refuz, pentru motive similare. Documentul este datat 13 iulie 1986:
Documentul semnat de către Augustin Lazăr în data de 13 iulie 1986 reține ca motiv al refuzului unei propuneri de eliberare condiționată: ,,Starea de fapt: În ultima perioadă a purtat discuții dușmănoase la adresa RSR, a redactat mai multe materiale, scrisori și memorii cu conținut dușmănos pe care le-a difuzat atât cunoscuților cât și unor organe oficiale”.
Ca MENȚIUNI SPECIALE reține: ,,NU A DAT DOVEZI DE ÎNDREPTARE. A mai fost discutat în comisia de propuneri la 9 iulie 1985 și a fost amânat 1 an.. Nu a făcut cerere pentru liberare condiționată. În timpul amânării nu a fost pedepsit”. Și propunerea comisiei conduse de Augustin Lazăr (facsimil): ,,Filip Iulius nu poate fi eliberat condiționat, se amână la termen, respectiv 13 04.1987, pentru că timpul executat nu prezintă garanția unei deplinei reeducări”, stabilea șeful comisiei de propuneri, Augustin Lazăr.
Din documentele CNSAS care au stat la baza sentinței Curții de Apel București din 2011 prin care Gheorghe Mușat a fost demonstrat ca turnător al Securității și chiar Curtea a constatat că a făcut poliție politică (decizie de poliție politică anulată în calea de atac de prietenoasa instanță cu Gheorghe Mușat a ICCJ) aflăm și CUM a fost recrutat Gheorghe Mușat, de CINE, și CÂND.
GHEORGHE MUȘAT A TURNAT VOLUNTAR ANTERIOR RECRUTĂRII, ÎNAINTE DE A FI RECRUTAT CA INFORMATOR
Ofițerii Direcției IV – Contrainformații, căpitan Torja Iosif și lt.col. Lazăr Gheorghe din închisoarea Aiud (rețineți numele Gheorghe Lazăr, apare în comisia prezidată de Augustin Lazăr fiind cel care a avansat/i-a argumentat lui Augustin Lazăr, fără să fie contrazis, că Iulius Filip ,,nu a dat dovezi de îndreptare”), concluzie cu care Augustin Lazăr a fost de acord. Gheorghe Lazăr și Torja Iosif primesc de la Securitatea București misiunea de a îl ,,recruta” pe Gheorghe Mușat, ca informator, sub numele Miron, anterior datei de 13 iulie 1986.
Documentele de la CNSAS citate de ancheteonline arată că Gheorghe Lazăr întocmește următorul raport:
,,Raportez că sus-numitul corespunde scopului propus. Cunoscând activitatea pe care o desfășoară organele noastre, este profund afectat de situația în care se află, iar din discuțiile purtate cu el rezultă că este hotărât să facă orice pentru a dovedi că nu este dușman al orânduirii noastre. A făcut afirmații că nu și-a schimbat concepțiile și atașamentul față de politica statului nostru, chiar dacă are unele nemulțumiri în ceea ce privește pedeapsa primită. A cerut să îi acordăm sprijin, în sensul de a nu-l lăsa să se abrutizeze, să îl scoatem la o activitate oarecare, pentru a obține dreptul de a-și vedea familia mai des”. Raportul este anterior datei recrutării.
Cei doi securiști, Gheorghe Lazăr și Iosif Torja arată că ,,rezervistul” Securității, Gheorghe Mușat le-a înmânat imediat 20 de materiale cu privire la colegii săi deținuți. Rețineți, anterior recrutării din 13 iulie 1986, VOLUNTAR.
Este foarte probabil ca printre aceste informări să se fi aflat și cele care au stat la baza/au fost folosite în raportul întocmit de Gheorghe Lazăr și asumat de către Augustin Lazăr(actualul procuror general al României) pentru RESPINGEREA ELIBERĂRII CONDIȚIONATE a deținutului politic Iulius Filip, în data de 8 iulie 1986, pe motiv de ,,discuții dușmănoase la adresa RSR” și ,,nu a dat dovezi temeinice de îndreptare”, deși nu fusese pedepsit în ultimul an. Se desprinde concluzia că amânarea din iulie 1986 a fost motivată, exclusiv, de TURNĂTORII.
Turnătoriile făcute voluntar de către Mușat au fost considerate valoaroase anterior recrutării ca informator și refuzului eliberării lui Iulius Filip și au fost valorificate de către Gheorghe Lazăr, probabil chiar în dosarul de respingere a eliberării condiționate din 8 iulie 1986 din moment ce, CNSAS a descoperit și înmânat instanței civile următorul document de RECRUTARE a turnătorului Gheorghe Mușat:
,,Astăzi (13.07.1986), am procedat la efectuarea recrutării informatorului MIRON. Candidatul după ce a fost adus la locul recrutării a manifestat receptivitate la observațiile făcute, promițând că pe viitor va dovedi prin fapte că este un element corect și că nu va face nimic și că nu va permite nici altora din jurul lui să comită acte ce contravin prevederilor regulamentare”.
Documentul prezentat în 12 aprilie 2019 de Sorina Matei și care se găsește publicat de ziariștionline.ro (AICI) reprezintă o notă informativă a turnătorului ,,sursa” Miron (Gheorghe Mușat), este adresată lui Gheorghe Lazăr și datat 14 octombrie 1986:
Documentul ,,Notă informativă privind pe Filip Iulius”, cu sursă MIRON, este datat 14 octombrie 1986, poartă ștampila CNSAS și cel puțin data de la care era disponibil la CNSAS 18.10.2002. Conținutul lui demonstrează că Miron (Gheorghe Mușat) acționează în linie cu motivul pentru care a fost încadrat informativ de securitate, ca turnător: ,,încadrarea informativă a deținuților”.
Textul informării (publicat pentru prima dată AICI, provine din dosarul de urmărire informativă ,,obiectiv FODOR”, făcut de Securitate lui Iulius Filip. Iată și textul, din 14 octombrie 1986.
,,După pedeapsa cu izolarea pe care a primit-o în luna august am remarcat o schimbare în comportarea lui FILIP IULIUS în sensul că a devenit mai reţinut în comentariile sale politice cît şi în relaţiile cu ceilalţi colegi de cameră schimbare datorată şi faptului că a primit reproşuri din partea fiecăruia, datorită atitudinii şi comportării lui în cameră şi în special datorită unor comentarii despre unii colegi de cameră, comentarii făcute în lipsa acestora. (Şi faţă de alţi deţinuţi de pe secţie). Ca urmare convorbirile lui cu ceilalţi colegi de cameră sînt reduse şi în general se rezumă la aspecte lipsite de importanţă. Sporadic, îşi manifestă nemulţumirea faţă de unele evenimente politice şi economice interne şi faţă de situaţia economică din ţara noastră, îndeosebi cu ocazia citirii unor articole din presa zilnică sau cotidiene săptămânale. În astfel de situaţii criticile lui sînt îndreptate împotriva Partidului Comunist Român, conducerii superioare de partid şi politica internă promovată de P.C.R. Contestă legitimitatea procesului de industrializare a ţării noastre luate de conducerea de partid şi de stat pe plan economic şi social îndeosebi după Congresul al IX-lea. Contestă deasemenea activitatea P.C.R. între cele două războaie mondiale şi consideră că mijloacele de publicare în masă dezinformează populaţia asupra acestei perioade cît şi în ceea ce priveşte prezentarea evenimentelor care au avut loc după anul 1944. Este un subiect asupra căruia Filip Iulius revine adesea dar de fiecare dată exprimă aceleaşi puncte de vedere şi anume că înainte de 23 august 1944 în România exista democraţie şi că după această dată a fost instaurat “regimul dictatorii.”
Turnătoria lui Mușat la adresa lui Iulius FILIP vorbește peste timp, după 33 de ani
Rețineți cronologia:
- Gheorghe Mușat face voluntar 20 de note informative despre deținuții din Aiud, anterior datei recrutării, de 13 iulie 1986.
- În data de 8 iulie 1986, Augustin Lazăr (actualul procuror general al Romaniei), pe baza informărilor obținute de Gheorghe Lazăr de la informatori deja recrutați sau persoane care au turnat voluntar, încă nerecrutate, propune ca Iulius Filip să nu fie eliberat din închisoare și să ispășească întreaga pedeapsă, fără posibilitatea de a mai face cerere de eliberare condiționată.
- În 14 iulie 1986, o zi mai târziu după ce Gheorghe Mușat este recrutat ca informator sub numele Miron, Iulius Filip îi scrie această scrisoare lui Augustin Lazăr, actual procuror general, atunci ,,Președintele Comisiei de Propuneri”. Scrisoarea începe așa: ,,Frate române, am citit caracterizarea pe care mi-ați făcut-o și cunosc cine v-a pus la dispoziție materialul informativ”
- Ulterior transmiterii acestei scrisori, turnătoria lui Gheorghe Mușat din 14 octombrie 1986, demonstrează că Iulius Filip a fost pedepsit încă o dată, cu IZOLARE, în luna august. Mușat își face datoria asumată de TURNĂTOR și raportează prin nota informativă din 14 octombrie 1986 că ,,Filip Iulius a devenit mai reținut în comentariile sale politice cât și în relațiile cu ceilalți colegi de cameră datorită faptului că a primit reproșuri din partea fiecăruia (nota mea: se înțelege că și din partea lui Mușat, în linie cu angajamentul semnat), datorită atitudinii și comportării lui”
- Prin aceeași notă informativă, Gheorghe Mușat îl toarnă încă o dată pe Iulius Filip: ,,Criticile lui sunt îndreptate împotriva Partidului Comunist Român, conducerii superioare de partid” (…) ,,Este un subiect asupra căruia revine adesea dar de fiecare dată exprimă aceleași puncte de vedere și anume că înainte de 23 august 1944 în România exista democrație, și că după această dată a fost instalat ,,regimul dictatorial”’
Mai aveau nevoie Augustin Lazăr și Gheorghe Lazăr de alte argumente decât cele oferite prin turnătoria lui Gheorghe Mușat, că Iulius Filip ,,NU DĂ DOVEZI DE ÎNDREPTARE”? Eu spun că erau suficiente, cu știința lui Augustin Lazăr, care oricât ar vrea să se vopsească acum în paiață a Securității, nu putea să nu aibă acces ca șef al Comisiei de propuneri la notele și susținerile lui Gheorghe Lazăr care curpindeau informările lui Gheorghe Mușat și ale altora.
Acest lucru demonstrează cu grad mare de probabilitate că, atâta timp cât Iulius Filip știa cine a pus la dispoziție ,,materialul informativ” – așa cum a arătat în scrisoarea către Lazăr din 14 iulie 1986, pentru care a fost băgat la izolare, și Augustin Lazăr ȘTIA atât despre Gheorghe Mușat, cât și despre angajamentul lui cu Securitatea.
Foarte probabil același Augustin Lazăr (sau urmașul lui) a făcut propunerea de eliberare condiționată în preajma lunii ianuarie 1988 a lui Gheorghe Mușat – informatorul ,,Miron”, tocmai pentru că Mușat, devenit în 1986 turnător și contribuind la menținerea în pușcărie a deținuților politici, ,,a dat dovezi de îndreptare/reeducare, pe deplin”.
Gheorghe Mușat a fost eliberat din închisoare înainte de termen și pentru că a contribuit la argumentele folosite de securitate ca adevărații deținuți politici să rămână în închisoare. Ca Iulius Filip.
Acest lucru nu putea fi validat atunci decât de Augustin Lazăr (actualul procuror general al Președintelui Iohannis) la acel moment șef al comisiei de propuneri din penitenciarul Aiud (sau de succesorulu lui). Iar validarea s-a făcut pentru cel pe care l-a cunoscut, informatorul Miron, și care este avocatul lui Klaus Iohannis în dosarul cu casele obținute prin fraudă, pe baza unui testament falsificat, așa cum ați putut citi în exclusivitate, în urmă cu mai mult de 2 ani, în februarie 2017, aici:
Romania’s Pitesti Court of Appeal rules against President of Romania who wanted to keep a house he got by fraud. Romania’s President was advised and defended by a former ‘’Securitate’’ officer in the case.
Ce s-a întâmplat cu Gheorghe Mușat/Informatorul Miron, după eliberararea lui înainte de termen, din Aiud
Iulius Filip este eliberat din închisoare fix în urmă cu 32 de ani, în 13 aprilie 1987, după ispășirea INTEGRALĂ a pedepsei.
Gheorghe Mușat mai stă în misiunea sa informativă de turnare a deținuților politici, până în ianuarie 1988, iar referatul făcut de ofițerul de securitate Negrilă Silviu (Direcția a IV-a Cluj), dezvăluit pe baza documentelor CNSAS văzute de anchteonline.ro, este aprobat de maiorul Aioanei Constantin, Șef Serviciu V, Direcția IV, și este pus în libertate.
,,Informatorul deținut MIRON a fost recrutat la data de 13.07.1986, pentru acoperirea informativă a deținuților condamnați contra securității statului, fiind dirijat în acțiuni informative. In activitatea de informare a organului nostru, informatorul a avut un aport informativ foarte bun, furnizând peste 100 de materiale cu conținut operativ. Informatorul s-a dovedit loial, sincer atașat de organul nostru, preocupat de realizarea sarcinilor și păstrarea în deplin secret a conspirativității legăturii cu organul nostru. Pe parcursul verificării nu a rezultat să fie preocupat de comiterea unor acțiuni negative.”.
În 13 aprilie 1987, Iulius Filip, condamnat pentru propagandă împotriva orânduirii socialiste, este eliberat după executarea întregii pedepse de 5 ani și 4 luni închisoare.
Tot ancheteonline.ro a arătat că, după ce Mușat este pus în libertate în ianuarie 1988 ,,este contactat din nou de securiști care îi propun să îl urmărească pe un fost coleg de celulă, ce tocmai ieșise și el din închisoare, după ce inspășise 6 ani pentru propagandă împotriva orânduirii socialiste‘‘. Iulius Filip?
Documentele văzute de ancheteonline.ro arată că Gheorghe Mușat ,,își arată hotărârea de sprijini organele de securitate” și se întâlnește cu fostul său coleg. Cu alte cuvinte, Gheorghe Mușat repetă rețeta turnătoriilor voluntare, de data aceasta aflat în libertate și cu angajamentul de turnător ,,Miron” expirat, întrucât, prin punerea în libertate, scopul transformării oficiale a lui în turnătorul Miron începând cu 13 iulie 1986 ,,acoperirea informativă a deținuților contra securității statului” nu mai putea fi îndeplinit, întrucât Mușat era liber și nu mai avea acces la deținuți.
Era nevoie nevoie astfel să fie reciclat și să treacă pe un alt palier de conspirativitate, după eliberare? Securitatea făcea asta în acele vremuri…
La dosarul care a stat la baza declarării în primă instanță a activității de poliție politică a lui Gheorghe Mușat, se găsește, potrivit ancheteonline.ro și un raport din martie 1988, întocmit de șeful Securității București, colonelul Gheorghe Goran, prin care propune ,,reînregistrararea informatorului Miron”. Martie 1988.
La momentul investigației ancheteonline.ro (Mihai Ionescu, Septembrie 2010), SRI nu mai trimisese la CNSAS, deși legea obligă, soluția dată de Securitate privind propunerea ,,reînregisrării informatorului Miron” și trecerea pe un alt palier de conspirativitate a acum avocatului, Gheorghe Mușat.
Deși nu a fost tranmisă de SRI la dosar, ne putem închipui ce soluție putea să aibă o propunere de reînregistrare ca informator făcută de Șeful Securității București, care trebuia aprobată de aceeași persoană, respectiv tot șeful Securității București? Exceptând situația în care Gheorghe Goran era complet nebun, eu nu pot întrezări o soluție de respingere a propriei propuneri.
Ulterior momentului propunerii colonelului de Securitate Goran Gheorghe (șeful securității municipiului București), respectiv în noiembrie 1988 (la 8 luni după propunerea de reînregistrare a lui Mușat), tot în dosarul de urmărire informativă a a lui Iulius Filip (dosar FODOR) apre o notă datată 13 noiembrie 1988:
,,În cadrul acțiunii ,,Petarda”, vă rugăm să ne comunicați cât mai urgent posibil cum este cunoscut de către dvs. Numitul Filip Iulius”. A comunicat Gheorghe Mușat ,,cum este cunoscut” de către el Iulius Filip, în urma notei din 13 noiembrie 1988?
Dacă da, înseamnă că cel mai probabil revoluția din 1989 l-a prins pe un alt palier de conspirativitate, unul în care șeful Securității București i se adresa colegial, cu ,,dvs”.
Iulius Filip era încă în țară la momentul 13 noiembrie 1988. El a părăsit România, împreună cu întreaga familie în 13 decembrie 1988, la o lună după ce șeful securității București cerea informații despre el. Dosarul lui de urmărire informativă ,,FODOR” se încheie abia în 29 iunie 1989, dat fiind că rămăsese fără obiect pentru Securitatea din România (Iulius Filip părăsind țara în 13 decembrie 1988 și mutându-se cu familia în SUA).
A predat SRI dosarul ,,Petarda” la CNSAS și răspunsul comunicat în urma solicitării din 13 noiembrie 1988 a colonelului Goran, cel care a propus reînregistrarea informatorului Miron? NU!.
Acest lucru este relevat într-un interviu din 20 octombrie 2014, cu Valentin Hurduc, cel care a publicat ziarul clandestin ,,Luneta” și care, la o zi după ce colonelul Goran cerea informații în această operațiune, punea, în 14 noiembrie 1988, teanc de manifeste pe portbagajul unui autoturism LADA, înmatriculat cu ,,corpul diplomatic”, la intersecția străzilor Sahia cu Batiște (ceea ce dovedește că Securitatea avea din timp informații privind tipărirea și răspândirea unor manifeste).
De ce ar fi răspuns SRI în septembrie 2004 că ,,în urma verificărilor efectuate în evidențele de securitate nu a fost identificate documentele menționate”, deși din nota șefului securității București, Goran reiese că s-au făcut acțiuni în dosarul ,,Petarda”? CUMVA PENTRU A ÎȘI PROTEJA INFORMATORII/OFIȚERII ACOPERIȚI/CADRELE DE ÎNCREDERE PRELUATE DUPĂ 1989, la SRI?
Ce statut a avut Gheorghe Mușat, fost ofițer al securității și turnător de deținuți politici sub numele ,,Miron” după momentul propunerii de reînregistare, ca turnător, din martie 1988? Într-un episod următor. Până atunci:
Concluziv pentru acest prim episod:
- Gheorghe Mușat fost ofițer al Securității și actual avocat al Președintelui Klaus Iohannis, l-a turnat la Securitate pe deținutul politic Iulius Filip
- Turnătoriile lui Gheorghe Mușat făcute în penitenciarul Aiud, au fost folosite de Gheorghe Lazăr, cadru al Securității și de Augustin Lazăr (președintele comisiei de propuneri) pentru a înrăutăți situația deținuților politici. Pentru Iulius Filip asta a însemnat inspășirea INTEGRALA a pedeapsei, și eliminarea posibilității de a fi eliberat condiționt, deși nu fusese pedepsit, exclusiv pe turnătorii: ,,nu a dat dovezi temeinice de îndreptare”, ,,e dușmănos”
- Augustin Lazăr, șeful comisiei de propuneri din Penitenciarul AIud, nu poate pretinde că nu îl știe pe Gheorghe Mușat încă din 1986 (sau chiar mai devreme)
- Klaus Iohannis refuză să semneze cererea de revocare a lui Augustin Lazăr – încă procuror general al României.
- Klaus Iohannis a fost apărat în procesul civil în care a pierdut casa pe care o obținuse în urma unui testament falsificat de Gheorghe Mușat, fostul ofițer al Securității și turnător al deținuților politici.
- Augustin Lazăr, ca procuror șef al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba a semnat rezoluțiii de clasare în dosarul caselor obținute prin fraudă de familia Iohannis, punând la mapa profesională în scopul de a fi numit de către Iohannis procuror general al României în 2016, rezoluția de clasare în dosarul cu casele al lui Iohanni.
- În acest moment, pe rolul Parchetului General condus de Augustin Lazăr, există o plângere penală privind câștigurile obținute de soții Iohannis din casele luate prin fraudă. Avocatul lui Carmen Iohannis la Parchetul condus de Augustin Lazăr este din casa de avocatură a fostului ofițer al Securității, Gheorghe Mușat.
- Augustin Lazăr ascunde faptul că avocații Mușat o asistă pe Carmen Iohannis în dosarul penal.Iată cum.
- Klaus Iohannis nu semnează propunerea lui Tudorel Toader de revocare a procurorului general Augustin Lazăr.
Fac precizarea că în data de 10 decembrie 2018 (în urmă cu 4 luni) am adresat următoarea întrebare domnului Augustin Lazăr (emailul meu în original, mai jos): ,,Având în vedere că (…) familia Iohannis a fost reprzentată de casa de avocatură a fostului lucrător al Securității, Gheorghe Mușat, condamnat înainte de 1989 pentru deturnare de sume din fondurile Securității Statului și despre care există informații publice că ar fi fost recrutat în penitenciarul Aiud sub numele ,,Miron”, fără să facă poliție politică, vă rog să îmi comunicați: a) ,,dacă doamna Carmen Iohannis este reprezentată convențional în prezentul dosar penal de avocați ai casei de avocatură Mușat și Asociații SPARL/SCPA.
Răspunsul lui Augustin Lazăr, oferit ,,cu celeritate” în 11 decembrie 2018 este fascinant pentru cel care pretinde după 4 luni că abia acum se vorbește despre Penitenciarul Aiud.
Prin adresa nr. 1581/VIII-3/2018 din 11 decembrie 2018, Augustin Lazăr, refuză să îmi confirme ceea ce eu știu din 2 surse că avocații fostului lucrător și turnător al Securității, Gheorghe Mușat, s-au ocupat de dosarul deschis pe numele lui Carmen Iohannis, dosar tergiversat de procurorii din subordinea lui Augustin Lazăr, prin audieri inclusiv noaptea. Gheorghe Mușat s-a ocupat și de dosarul civil al lui Iohannis în care statul a obținut restituirea caselor ajunse prin fraudă în patrimoniul familiei Iohannis.
Iată răspunsul lui Augustin Lazăr
Cat aș da să fi văzut reacția lui Augustin Lazăr, în 10 decembrie 2018, când i-am reamintit prin această solicitare de date de interes public că turnătorul Miron și apărătorul lui Klaus Iohannis a fost recrutat în penitenciarul Aiud, acolo unde el a fost președintele comisiei de propuneri!!!!
Mai poate pretinde vreodată Augustin Lazăr că nu l-a cunoscut pe Gheorghe Mușat, avocatul lui Klaus Iohannis?
Mai poate pretinde vreodată Klaus Iohannis că nu a beneficat de serviciile (și încă beneficiază) unor foști securiști și turnători ai securității, care au înrăutățit situația juridică a deținuților politici de la Aiud?
Poate nega Klaus Iohannis că legăturile documentate dintre turnătorul securității – Gheorghe Mușat și ,,biciul securității” – Augustin Lazăr (cel pe care Iohannis refuză să îl revoce) trec, prin intermediul lui Gheorghe Mușat, prin penitenciarul Aiud,?
Mai pot pretinde Klaus Iohannis sau Augustin Lazăr că ,,scandalul Aiud” a fost inițiat la sfârșitul lui martie 2019 pentru a fi împiedicat să candideze fostul procuror comunist, în condițiile în care personal, în decembrie 2018, i-am reamintit lui Lazăr, ceea ce nu a uitat nicio zi din viața lui de procuror comunist și procuror de protocol, că îl știe pe Gheorghe Mușat, de la Aiud, unde acesta a turnat la Securitate?
Sau este momentul ca Augustin Lazăr să înțeleagă ceea ce am afirmat public încă din octombrie 2018, și anume că lustrarea sa a început? Am scris asta, aici:
Episodul I – Multe DE CE-uri. Judecatori si procurori de ,,protocol” din civil și penal fac scut să-l apere de lustrație pe Augustin Lazăr.
Gheorghe Mușat a fost și va rămâne mereu turnătorul Miron, și este cel care, așa cum a apărut în spațiul public încă de ieri, l-a turnat pe disidentul Iulius Filip. Asta chiar dacă ICCJ, instituție aflată sub protocol cu SRI, a anulat în 25 februarie 2014 verdictul de poliție politică stabilit de Curtea de Apel București (CNSAS a argumentat cu alte cazuri decât Iulius Filip propunerea de constatare a calității de colaborator al Securității și poliție politică).
Despre cum și-a construit apărările încă din timp pentru a întoarce la ICCJ decizia Curții de Apel București și despre ceea ce pot să numesc Rețeaua Mușat, care leagă ocult persoane cheie din casa sa de avocatură cu instituții cheie ale statului de drept aflate sub tutela SRI prin protocoale TICĂLOASE, de la ICCJ, Curți de Apel, Parchetul General, inclusiv din Inspecția Judiciară, am mai scris, dar voi veni cu detalii și informații suplimentare documentate în ultimii 3 ani, într-un episod următor.
Despre fotografie: În stânga – Gheorghe Mușat – turnătorul Miron. La dreapta lui – Andrei Muraru acum consilier prezidențial al lui Klaus Iohannis. Andrei Muraru a fost între 2012-2014 Președintele Institutului pentru investigare a Crimelor Comunismului. Perioada coincide cu cea în care Gheorghe Mușat a fost declarat colaborator al Securității și că a făcut poliție politică (21 decembrie 2011). Ca președinte IICMER a început campania de deconspirare a foștilor torționari din regimul comunist (Vișinescu, Ficior), dar s-a oprit după doar 2. Nu a mai continuat cu investigațiile în privința torționarilor de la Aiud, contemporani cu sursa ,,Miron”. A demisionat de la Institut în martie 2014, la numai câteva zile după ce prietenoasa ICCJ, aflată sub protocol cu SRI, anulează, pe calea excepției, decizia de poliție politică a lui Gheorghe Mușat. În decembrie 2014, Muraru devine consilierul prezidențial al lui Iohannis, nemaiapucând vreodată să îl investigheze pe Mușat.
***
Lucian Davidescu/ Romania curata:
Belciugul
Scrisoare despre Iulius Filip către stimații domni procuror Augustin Lazăr, avocat Gheorghe Mușat și client Klaus Iohannis
Stimate domnule procuror Augustin Lazăr,
Așa au fost vremurile!
Nu este vina unui tânăr procuror care trebuia să urmeze proceduri legale pentru că domnul Iulius Filip a fost obligat să îndure până în ultima zi de condamnare calvarul de la Aiud. A fost oare vreun procuror dizident? A fost vreunul erou?
V-ați dovedit vocația și eroismul acum, când ați luptat împotriva corupției și pentru statul de drept.
Ca dovadă, vă premiază azi Societatea Timișoara iar miercuri Grupul pentru Dialog Social. Ce poate fi mai limpede de atât?
Dar, stimate domnule Augustin Lazăr, pe Iulius Filip nu-l decorează nimeni din România; doar de Lech Walesa a fost decorat. E drept oare?
Vă rog să luați în considerare să îi cedați domnului Filip cele două premii. E bătrân și bolnav, spălați-ne rușinea cât mai e vreme!
Dumneavoastră ați fost decorat cu un „Serviciu Credincios” încă din anul 2000 și oricum vă va decora și poporul, cu o pensie de merit.
Stimate domnule avocat Gheorghe Mușat,
Așa au fost vremurile!
Nu este vina unui tânăr ofițer de securitate că a ajuns pe post de „Miron” în iadul de la Aiud, alături de deținuții politici, și nici că a trebuit să își facă meseria pe care o știa cel mai bine, adică să dea note informative despre ce vorbesc oamenii între ei. Sigur nu e vina dumneavoastră că printre ei era Iulius FIlip.
Ați câștigat la ditamai Înalta Curte procesul contra CNSAS, care a încercat să spună că ați făcut poliție politică, așa că nu mai încape vreun dubiu asupra integrității dumneavoastră. Și oricum, ce era să faceți, cine a mai văzut securiști dizidenți?
Abia în libertate și democrație v-ați putut urma vocația și ați fondat cea mai de succes casă de avocatură din România, cu zeci de parteneri și asociați, cu fee-uri de ordinul zecilor de milioane de euro pe an, probă a competenței și profesionalismului.
Aveți clienți reputați care v-au acordat încrederea: mari companii, statul român atunci când are nevoie de reprezentare internațională, dar și pe Klaus Iohannis, Dan Voiculescu, Ludovic Orban, Sebastian Ghiță și atâția alții. Au fost formați de dvs. sute de avocați, începând de la o fiică de-a lui Traian Băsescu și o soție de-a lui Călin Popescu-Tăriceanu și terminând cu ilustre nume care și-au deschis propriile case de avocatură, care azi rivalizează cu a dvs.
Totuși, stimate domnule Gheorghe Mușat, mai rămâne o problemă. Noi suntem un popor cu memorie scurtă, salvați-ne onoarea!
Pe la Aiud nu mai trece nimeni să vadă memorialul celor care au suferit acolo – alături de dumneavoastră – sau și-au lăsat oasele.
Aveți un sediu prestigios în Bulevardul Aviatorilor. Vă rog să luați în considerare să cedați măcar un metru pătrat din splendida peluză de marmură pentru construirea unui memorial. Ceva modest, nu simandicos, dar un simbol puternic pe care să-l vadă trecătorii zi de zi, ca să nu uităm.
Poate să fie, de exemplu, Belciugul de la Aiud sau o reproducere a lui.
P.S.
Stimate domnule președinte Klaus Iohannis,
Măcar acum, vremurile s-au schimbat.
Au trecut însă și vremurile când „unde a scuipat boierul a sărutat Vodă și ți-a șters rușinea”; nu vă deranjați cu vreo decorație pentru Iulius Filip, ca să nu pățiți și dumneavoastră rușinea de a fi refuzat.
Totuși, vă rog să luați în considerare să faceți demersurile necesare pentru a le oferi sprijin instituțional domnilor procuror Augustin Lazăr și avocat Gheorghe Mușat, în caz că vor hotărî să aducă Belciugul.
***
Simona Ionescu/EvZ:
Șobolanii roșii
Șobolanii roșii. Aiudul, nenorocita aia de temniță comunistă, ne-a scuipat iar obrazul după 30 de ani. Cazul procurorului general Agustin Lazăr a rupt zăgazurile arhivelor istoriei, a răscolit amintirile multor români și a lăsat să sară în stradă guzganii.
Șobolani cu ADN-ul roșu, indiferent din ce partid fac parte, s-au repezit să ronțăie bucăți din sufletele unor bătrâni deținuți politici, bătuți cu pumnii și picioarele de torționarii lui Ceaușescu, spionați de turnători și oprimați de procurori și securiști obedienți, avizi să-și croiască rapid o carieră.
De ce Șobolanii roșii? Pentru că în 1991, un român fugit în Franța pe vremea lui Nea Nicu, ne-a aruncat în cinematografe (încă existau atunci!) un film tulburător. Ne-a pus o oglindă în față și ne-a arătat prezentul și viitorul: Șobolanii roșii veniseră din trecut, se instalaseră în cele mai de sus jilțuri ale puterii și ne desenau viitorul pe cel puțin 20 de ani. Profetul? Silviu Brucan. ”La vremuri noi, tot noi”, era mesajul filmului pe care deja mulți dintre noi îl descifrasem în perioada fenomenului ”Piața Universității”.
Florin Codre, scenarist și regizor al primului film românesc realizat cu bani proprii – ”Șobolanii roșii”, ni l-a adus încă de atunci pe Augustin Lazăr în prim-plan. Nu ca torționar, ci ca instrument al sistemului comunisto-securist care după căderea regimului nu a avut bunul-simț să se tragă deoparte, ci s-a cățărat mai sus, și mai sus: de la procuror-șef la Parchetul Alba la procuror general al României.
Augustin Lazăr, executantul acesta de legi și proceduri ”discutabile”, după cum s-a autoevaluat, continuă să ne uimească de vreo zece zile. El nu înțelege de ce ar trebui să-și pună cenușă în cap, de ce să plece acasă când a semnat fișele unor deținuți politici pe care scria că sunt condamnați pentru ”propagandă împotriva orânduirii socialiste” și când decidea, împreună cu membrii comisiei de eliberare (torționari, securiști, gardieni) ca oamenii aceia să nu se bucure de drepturile legale. Pentru Lazării Augustin și Gheorghe, șobolani roșii de Aiud, nu conta dreptul legal la eliberare după efectuarea fracției a lui Iulius Filip, Marin Iancu, Ion Munteanu, Florentin Scalețchi, Dumitru Iuga și alții. Ei îi țineau închiși încă un an, doi, trei, patru ca să se îndrepte, să privească socialismul, comunismul și pe dictatori cu ochi buni și să dea dovadă de entuziasm proletar. Să scrie ode Tovarășei Academician și să-i facă chip cioplit în lemn sau piatră (parcă așa se făcea prin atelierele închisorilor) lui Nea Nicu.
Ce ne arăta, în 1991, Florin Codre în filmul Șobolanii roșii? Pe scurt, pentru cei mulți care nu au văzut pelicula, pentru că nu s-a făcut niciun efort ca ea să fie promovată și difuzată, din motive lesne de înțeles: Ștefan era cascador, ca și prietenii săi, Sony și Stavros. Era, însă, și student la Arte Plastice. Din cauza convingerilor sale politice și a faptului că le spunea în gura mare i se cere să părăsească institutul. Se bate într-o zi cu un securist care îl urmărea și este anchetat de procuratură. După cutremurul din 1977, alături de prietenii lui cascadori ajută la scoaterea victimelor dintre dărâmături, dar Stavros moare. Ștefan fuge din țară și revine în România după 1989. Are un șoc când află adevărul despre nomenclaturiștii și securiștii care îl anchetaseră. Toți erau cocoțați în funcții mari politice, revoluționari sau disidenți.
Este altfel după 30 de ani de la căderea regimului Ceaușescu? Da, e altfel. Ei, guzganii, hoitarii, profitorii, sunt la locurile lor, dar societatea e divizată. Mustește ura și batjocura, tot ce trăim e politizat, nimic parcă nu mai are limite și toți politicienii trag de justiție ca de un elastic salvator. Evident, fiecare din motivul lor. Până și președintele Iohannis tot steagul justiției l-a fluturat după întâlnirea cu foștii deținuți de la Aiud, când, abil, șobolănește, l-a extras din contextul vinovăției morale pe procurorul general Augustin Lazăr, dar i-a împovărat subtil pe oamenii ”cu povești de viață zguduitoare”, care veniseră la el pentru un strop de dreptate înainte de a pleca definitiv din astă lume.
”Torționarii comuniști (n.a. știe că Lazăr nu a fost torționar în sensul legii!) trebuie să fie trași la răspundere și să suporte consecințele legii pentru faptele lor. Dar, trebuie să spun în același timp că încercarea PSD de a se folosi de necazul acestor doi foști deținuți politici pentru a-și legitima asaltul asupra justiției este o încercare de-a dreptul jalnică. Nu-mi imaginez că cineva care a fost neîndreptățit în perioada comunistă, cineva de care și-au bătut joc comuniștii, cineva care a trăit în perioada comunistă își dorește altceva decât o justiție independentă și o justiție dreaptă”, a spus Klaus Iohannis.
Am scris și eu, chiar înainte de declarația președintelui Iohannis, că PSD s-a cățărat pe sărmanii deținuți politici Marin Iancu și Ion Munteanu, ducându-i ”la consultări” la Cotroceni. De fapt, i-a sacrificat pe altarul lăcomiei electorale, cu o consecință previzibilă. Și ei niște șobolani roșii. Simpatizanții Opoziției și iubitorii de Lazăr s-au repezit să muște din bătrănii ăștia și să le toarne hârdaie de lături în cap, ca pe vremuri gardienii torționari care le răsturnau gamela cu ”zama” de fasole sau de cartofi ca să lingă lichidul de pe jos.
Pe de alta parte, a fost bine că președintele Klaus Iohannis a avut ocazia să-i audă pe foștii deținuți povestind prin ce au trecut, ce li s-a întâmplat, ce rol a jucat Augustin Lazăr la închisoarea de la Aiud. Deși ar fi putut să-i invite el la Cotroceni, înainte să aibă ideea liderii PSD. Dădea un semnal bun și PNL-ului și altora care s-au repezit să-l acopere cu pulpana sau să-l premieze sfidător pe ”scumpul” (ați aflat ce pensie va avea!) nostru procuror general, fost un prăpădit și umilit procuror la Aiud.
Mda, șobolanii roșii sunt toți la fel, sau aproape la fel! Ei mizează pe lipsa de informație a oamenilor, pe prostia lor, pe succesul manipulărilor lor, pe interesul sau dorințele membrilor cetății… Exact ca pe vremea partidului unic și a Securității. De deținuții politici din ”parohia” lui Lazăr își bat joc, refuzând să înțeleagă că acești bărbați, în vremea tinereții lor, au avut curajul să strige împotriva Ceaușeștilor în vremea când nouă ne era frică să spunem niște nevinovate bancuri sau să înjurăm la cozi.
Acum, în viziunea unora, Marin Iancu e doar un milițian în slujba PSD și puțin mai e până vor spune că și-a meritat soarta de a fi torturat la Aiud din cauza serviciilor în care a lucrat. Omul a fost milițian la Circulație, apoi când a început să aibă păreri și să enerveze, șefii Miliției București i-au făcut vânt la o secție de cartier. Iancu știa despre rivalitatea dintre Miliție și Securitate și, apelând la niște ”pile” (se purta la greu în anii 80!), s-a transferat la un departament al Securității care se ocupa cu paza demnitarilor străini, care ne vizitau țara, un gen de SPP.
L-am cunoscut pe colonelul Marin Iancu, după 90, într-un birou de la noua Poliție Rutieră. Colegii se mândreau cu el, luptase împotriva regimului Ceaușescu, era deținut politic, îi împușcaseră fata la Sala Dales, în noaptea de 21/22 dec 1989, și cealaltă fiică murise.
Revoluționarii de la Asociația ”21 Decembrie 89” îl făcuseră membru pe colonelul Iancu. Președintele Emil Constantinescu l-a făcut general.
Toți știau cazul Marin Iancu de la Radio Europa liberă, acolo unde se cerea eliberarea lui, a lui Goma, a lui Iulius Filip, Scalețchi, Radu Filipescu, se vorbea despre cei cu domiciliul forțat Doina Cornea, Mircea Dinescu etc, etc. Cum să-l crezi pe Augustin Lazăr că nu știa nimic despre ei?!
Prigoana începuse în 1980 și a ținut până în 1989. Trebuie spus și că după Revoluție, Marin Iancu, de care au tras toti să-l repună în drepturi, să se fălească, să-și pună-n cap democrația (l-au angajat la SRI, apoi la MAI) a realizat că e folosit de aceiași șobolani roșii și s-a pensionat, a ieșit din jocul ticălos. Până în ziua în care a aflat, de la televizor, cine l-a ținut în temniță patru ani pe motiv că nu s-a îndreptat: premiatul șobolan Gusti Lazăr!
Legaturi:
Suntem mai dezbinati ca niciodata si nu exista voci care sa indemne la temperatie. Asta-i ingrijorator. E Saptamana Patimilor la catolici, apoi urmeaza a noastra si am putea, ca popor, macar sa ne rugam unii pentru altii. Cam cronometrat tot spectacolul, dupa parerea mea si nu miroase a bine. Dumnezeu sa ne apere si sa ne ajute pe toti.
http://www.ziaristionline.ro/2019/04/23/iulius-filip-implineste-azi-72-de-ani-de-ce-el-nu-a-fost-o-lichea-a-regimului-comunist-ca-cei-care-i-au-conferit-lui-augustin-lazar-premiul-gds-cornea-si-liiceanu-liicheaua-exemplara/