SECRETOMANIE CARE NU ANUNTA NIMIC BUN. Agentia de stiri ROMFEA s-a RETRAS de la SINODUL PANORTODOX din cauza BARAJULUI INFORMATIONAL. “Se transmit fotografii si texte filtrate de zici ca se intalneste vreun club secret”

19-06-2016 3 minute Sublinieri
basilica.ro

basilica.ro

In toti acesti ani Romfea.gr a sustinut in mod constant organizarea Sfantului si Marelui Sinod. Am acoperit jurnalistic toate incercarile Patriarhiei Ecumenice de a organiza un Siond care sa marturiseasca public unitatea ortodocsilor.

Am aratat, fara a fi influentati asa cum unii ne acuza ca sa micsoreze lucrarea noastra, diferendele dintre Bisericile locale. Am fost primii care am vorbit despre acele evenimente si stiri care au sfarsit prin a deveni obstacolele in calea spargerii geamului (barierelor) dintre ortodocsi.

Romfea.gr a fost prima care a vorbit despre neintelegerile dintre Ierusalim si Antiohia referitoare la Qatar, disputa dintre Cehia cu Patriarhia Ecumenica, neintelegerile dintre Fanar si Antiohia, dintre Rusia si Atena, fie ca ele se refereau la Sinod sau la alte aspecte.

Am gazduit toate parerile, am dezvaluit documente si am dat tuturor posibilitatea de a se exprima.

Referitor la evenimentele care se intampla astazi, la actualitatea Ortodoxa:

Nu am filtrat nici o stire si am dat posibilitatea sa se exprime in paginile noastre tuturor celor care au vorbit pro si contra acestui eveniment important pentru Ortodoxie.

Totusi, motivele pe care le vom expune mai jos ne-au obligat sa ne retragem intreaga noastra echipa.

In primul rand: masurile de securitate sunt draconice si nu exista posibilitatea de a patrunde in niciuna din locatiile evenimentelor.

Chiar si jurnalistii si fotografii acreditati  (precum sunt si eu) singurul lucru pe care pot sa il faca este sa …se plimbe mandrii cu o cartela agatata de gat.

Singurii care au acces sunt fotografii oficiali ai Intai-statatorilor ca si cum noi, ceilalti, ne gasim in Creta pentru a socializa.

In acest fel, cum ar putea fi acoperit journalistic un asemenea eveniment? Doar cu materialele care sunt puse dispozitie pe cale oficiala? Ce informatii putem sa transmitem in acest fel?

Ar fi bine sa inteleaga ca nu am venit in Creta pentru … vacanta.

Chiar si Mitropolitii fara cartele si fara engolpion nu pot sa patrunda intr-o Biserica ca sa aprinda o lumanare. Atunci despre ce acoperire jurnalistica a evenimentului mai putem vorbi in aceste conditii?

In al doilea rand: informatia ne este data doar cu picatura si doar prin canalele oficiale ale organizatorilor.

Fotografii si texte filtrate de zici ca se intalneste vreun club secret si nu ar avea toti ortodocsii dreptul sa fie informati referitor la ce se intampla in Kolibari, Hania.

Zici ca s-au intalnit puternicii planetei ca sa vorbeasca despre indatorarea statelor la nivel mondial (si astfel sa intelegeti nivelul masurilor de securitate) si nu parintii Ortodoxiei care vor sa vorbeasca despre viitorul acesteia.

Cum vor vorbi inimilor credinciosilor ortodocsi?  Cum vor arata ca Ortodoxia este altfel, este Biserica iubirii si a marturisirii lui Hristos si nu  un club inchis pentru oameni cu putere si influenta…

Dezamagiti, asadar, ne retragem deoarece nu are sens sa ramanem in Creta.

Doar pentru informarea publicului, Romfea.gr va publica anunturile oficiale care sunt distribuite de catre organizatorii Sfantului si Marelui Sinod.

Emilios Poligenis
Director
Romfea.gr

traducere pentru Cuvantul Ortodox de e.p.

Sub titlul “Sinodul panortodox face viața grea mass-mediei”, ziarul La Croix a constatat că printre cei 140 de jurnaliștii acreditați în Creta să acopere Sinodul Panortodox, “cu zecile au renunțat, ca urmare a renunțării Patriarhului Moscovei de a veni în Creta, dar, de asemenea, din cauza unei organizări complicate. Fără experiență în acest domeniu, Biserica Ortodoxă a preferat să blocheze la maxim evenimentului, făcând condiții dificile de muncă jurnaliștilor prezenți”.

Trimisul special al ziarului din Kolymbari, Samuel Lieven scrie:

Este un cort mare ridicat la poalele Academiei ortodoxe, la 15 metri de un țărm cretan, ca într-o carte poștală. Până aici, totul este bine. Dar, în interior, 40 de grade la amiază, cu aerul condiționat care nu merge și sărăcia infrastructurilor au încercat deja nervii jurnaliștilor celor mai convinși să acopere Sinodul “Sfânt și Mare”, care are loc din dimineața zilei de 20 iunie până sâmbătă 25 iunie, sub președenția Patriarhului Ecumenic, Bartolomeu al Constantinopolului.

Anunțul că Patriarhul Kirill al Moscovei nu va face parte din partidă, a dezumflat deja în mod serios apetitul redactorilor internaționali, care privilegiau o lectură politică a evenimentului.

În ceea ce privește trimișii speciali din Kolymbari, la celălalt capăt al Cretei, unde se găzduiesc ședințele Sinodului, aceștia s-au confruntat încă de la început cu un dispozitiv de securitate care împiedică orice acces la cei 200 episcopi Mitropoliți care participă la Sinod. Atent escortați în grupuri de zece, jurnaliștii n-au putut să intre decât trei minute în hemiciclu unde Patriarhul Bartolomeu a pronunțat textul său de deschidere, timp abia pentru un selfie, sau pentru a înregistra câteva poze…

Organizatorii au făcut o greșeală gravă blocând totul” spune Andromaca Nikoulara, jurnalistă la televiziunea publică din Grecia, care n-a drămuit resursele, trimițănd acolo o echipă numeroasă pentru a se asigura transmiterea în direct, timp de cinci ore. Dezamăgire. In afară de imaginile luate de oficialii Patriarhilor, nici un alt aparat de fotografiat nu a fost admis în cenaclu.

Public nu a fost, de asemeni, la sărbătoarea Rusaliilor, unde Întaistătătorii au fost singuri la Catedrala Sf. Mina din Heraklion.Ce fel de mesaj de comuniune ne trimit așa? Comuniune cu cine?“- A comentat un alt jurnalist grec.

În cauză, o organizație cu contract, cu releu american al Patriarhiei de Constantinopol, incapabilă să asigura ținerea unui astfel de eveniment cu bani proprii, sau sprijinindu-se pe o infrastructură pe care nu o are.

sinodos_1


Categorii

1. DIVERSE, Traduceri

Etichete (taguri)

,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

27 Commentarii la “SECRETOMANIE CARE NU ANUNTA NIMIC BUN. Agentia de stiri ROMFEA s-a RETRAS de la SINODUL PANORTODOX din cauza BARAJULUI INFORMATIONAL. “Se transmit fotografii si texte filtrate de zici ca se intalneste vreun club secret”

 1. Într-adevăr… “nu anunță nimic bun”.

  Sub care duh se petrec aceste lucruri, deci?…

 2. Avand in vedere violentele care au loc peste tot in lume, este normal sa fie nevoie de securitate. Poate ca aici sunt prea exigenti. Insa…despre Patriarhul Antiohiei nu se stie inca nimic, dupa ce un atentator sinucigas s-ar fi aruncat astazi in aer la inaugurarea unui monument inchinat genocidului armean, din orasul Qamishli din nord-estul Siriei.

 3. Nu stiu daca se stie, dar azi dimineata s-a transmis in direct , in Germania si Austria, slujba SF.Liturghii care a avut loc in Creta, in Heraklion. Am fost extrem de mirata sa vad acest lucru, avand in vedere faptul ca este vorba despre un eveniment religiös din lumea ortodoxa si nu are nimic de-a face cu cea catolica sau evanghelica. Deci, care a fost MOTIVUL pt care media vestica a fost atat de interesata de acest eveniment???

 4. Carmen, e nevoie de securitate, dar nu de cenzură și secretomanie.
  Metoda cenzurii și secretomaniei se aplică atunci când se dorește evitarea boicotarilor sau protestelor în timpul discuțiilor – până se semnează hârtiile, de obicei.

  Să dea Domnul să nu fie cazul…

 5. @ Lucian: stiu, din pacate.

 6. Daca au luat hotarari cu privire la modificari necanonice ale Sfintelor Taine si vor tine secret acest lucru, cum ne vom d seama de aceste schimbari? Intreb si eu, pentru ca ma chinuie de mai mult timp aceasta intrebare!

 7. @mihaela

  Pai nu e vorba de documente secrete, caci ele sunt si vor gi publice. Secretomania e legata de dezbateri, care sunt inchise.

 8. @mihaela
  Modificările secrete asupra Tainelor sau dogmelor Biserici nu afectează efetiv pe credincioși pentru că ține strict de păcatele personale ale episcopilor; nu-i afectează decât pe ei direct, iar pe noi indirect. Problema mare este când sunt semnate documente oficiale cu conținut eretic.

 9. @exegeticus
  de ce e problema mare cand se semneaza documentele oficiale cu continut eretic?

 10. @enkidu@mrrr
  Dacă vor fi semnate documentele în forma prezentată înseamnă că toți participanții devin eretici în frunte cu Întâistătătorii lor prezenți acolo. Asta va însemna o despărțire radicală a apelor.

 11. In iulie 2007 murea “cu zile” PF Teoctist.
  In octombrie 2007, unii ierarhi din BOR au semnat la Ravenna, un document extrem de criticat de ortodocasii anti-ecumenisti.
  http://www.cuvantul-ortodox.ro/2008/12/09/documentul-de-la-ravenna-si-primatul-papei/

  PARTEA DUREROASA: S-A TINUT ASCUNS MULT TIMP CONTINUTUL DOCUMENTULUI !

  PRECEDENTUL DUREROS EXISTA !

 12. Stați așa, că am găsit explicația pentru care numai informațiile oficiale, de la “păstorii noștri” au pecetea Adevărului, restul fiind pline de erori:

  Cu precădere în vremurile noastre, circulă un număr ridicat de erori, iar argumentele utilizate de cei înșelători sunt în mod special sofisticate, ceea ce înseamnă că este nevoie de un efort coordonat din partea păstorilor Bisericii Ortodoxe pentru a informa credincioșii

  (Din “Cuvântul Sanctității Sale Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, președintele Sfântului și Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe” de Rusalii)

 13. Pingback: Critica PARINTELUI ANDREW LOUTH la adresa SINODULUI PANORTODOX (Video): “Felul in care se vor lua decizii este FARA PRECEDENT si IMPOTRIVA principiilor fundamentale ale ecleziologiei ortodoxe”/ IPS Hierotheos Vlachos despre DUBLUL LIMBAJ ECUME
 14. @Emanuel
  Am mai trimis un comentariu, dar vad ca nu-l afiseaza calculatorul. Ziceam ca am citit articolul despre G4S si ca am cautat si eu o data din curiozitate cu ce se ocupa BGS-ul de la noi. Printre altele, pot urmari pe cineva pana si in strainatate. Deci aceste companii de fapt formeaza o retea la nivel global.

 15. Si cu Basilica e la fel. Trinitasul este o televiziune plina de oameni plini de ei, incruntati de parca te duci sa le iei locul si nici macar nu sunt pregatiti pt a face presa. Am auzit ca jurnalismul se face fara bariere insa acolo li se da cu portia ce sa spuna si cat. Dar daca le spui adevarul in fata sar la gatul tau imediat. Daniel asta se crede pe timpul lui nea Ceasca. Controloeaza un trust de presa, suna pe la directori sa opreasca emisiile lui Patraru ca e deranjat de el ca spune adevarul despre derapajele din biserica si multe altele.

 16. Pingback: DOCUMENTUL “MISIUNEA BISERICII IN LUMEA CONTEMPORANA”, APROBAT FARA AMENDAMENTELE PROPUSE DE BISERICA GRECIEI. IPS Ioan Zizioulas a castigat confruntarea cu IPS Hierotheos Vlachos/ Conform siteului Pravoslavie, draftul enciclicei Sfantului si
 17. Pingback: DOCUMENTUL “MISIUNEA BISERICII IN LUMEA CONTEMPORANA”, APROBAT FARA AMENDAMENTELE PROPUSE DE BISERICA GRECIEI. IPS Ioan Zizioulas a castigat confruntarea cu IPS Hierotheos Vlachos/ VESTEA BUNA: Draftul enciclicei Sfantului si Marelui Sinod ar
 18. Costul Sinodului Pan-ortodox din Creta se ridică la 2.500.000 euro și în mare parte provine din donațiile americanilor de origine greaca. Declaratia apartine RIA NOVOSTI, membru al comitetului de organizare.

  Acesta este părintele Alexander Carloutsos aparținând Arhiepiscopiei.

  Potrivit acestuia, bugetul pentru un astfel de eveniment este mic.

  “Aceste 2,5 milioane de euro provin din toate organizațiile de caritate ale grecilor care trăiesc în principal în Statele Unite, în Grecia și America greacă”, a spus preotul.

  În același timp, banii din Statele Unite, provin numai din surse non-guvernamentale, guvernul Statelor Unite nu a avut nici o legătură cu organizarea și finanțarea Sinodului Pan-ortodox. De asemenea, multe companii oferă reduceri substanțiale.

  “Patriarhia Ecumenica nu ar fi în măsură să ofere acces la Internet la cei 500 de membri ai delegațiilor bisericii, fără sponsorizarea Wind Company Compania care a dat o reducere foarte mare”, a spus preotul.

  Printre alte elemente importante care costul este destul de costuri și de transport.

  “Au venit mai mulți oameni, mai mult de 500, cum a fost planificat și este necesar să se închirieze mașini, să se plătească salariile șoferilor, să se plătească pentru serviciile de sănătate, deoarece există preoți mai de vârstă, aparate de aer condiționat în centrul de presă … și alte cheltuieli “, a spus preotul Carloutsos.

  Mai mult, era necesar să se prevadă măsuri de securitate și de protecție strictă, angajarea de companii private de securitate, deoarece aceste nevoi nu pot fi îndeplinite in totalitate de catre poliția greacă, continuă el.

  Părintele Alexander a subliniat faptul că statul grec a ajutat foarte mult catedrala, subliniind prezența forțelor de poliție semnificative pentru a menține ordinea și funcționarea mașinilor și a infrastructurii.

  http://www.pentapostagma.gr/2016/06/%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CF%8C%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%81%CE%B8%CE%BF%CE%B4%CF%8C%CE%BE%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%85%CE%BD%CF%8C%CE%B4%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CE%BD.html

 19. Pingback: Arhiepiscopul Hrisostom al Ciprului eticheteaza CRITICII documentelor discutate la Sinodul Panortodox: FUNDAMENTALISTI, FANATICI | Cuvântul Ortodox
 20. Pingback: DOCUMENTUL “RELATIILE BISERICII ORTODOXE CU ANSAMBLUL LUMII CRESTINE”, APROBAT INTR-O FORMA CONTROVERSATA. Enciclica Sinodului Panortodox, in schimb, evoca Sinoadele Sf. Fotie cel Mare, Sf. Grigorie Palama, Sinodul care a respins unirea de la
 21. Pingback: Actualizare – SAPTE MITROPOLITI NU AU SEMNAT DOCUMENTELE SINODULUI PANORTODOX. Printre ei, IPS Hierotheos Vlachos si IPS Atanasie al Limassolului/ PRIMA REACTIE A IPS SERAFIM DE PIREU/ Varianta in română a MESAJULUI ”SFANTULUI SI MARELUI SINOD
 22. Pingback: “RELATIILE BISERICII ORTODOXE CU ANSAMBLUL LUMII CRESINE” – traducere din franceza a documentului SINODULUI PANORTODOX cu evidentierea diferentelor fata de textul pre-sinodal/ SCURT COMENTARIU ASUPRA PRESTATIEI PATRIARHIEI ROMÂNE LA SIN
 23. Pingback: SAPTE MITROPOLITI NU AU SEMNAT DOCUMENTELE SINODULUI PANORTODOX. Printre ei, IPS Hierotheos Vlachos si IPS Atanasie al Limassolului/ PRIMA REACTIE A IPS SERAFIM DE PIREU/ Varianta in română a MESAJULUI ”SFANTULUI SI MARELUI SINOD” | Cuvântul Ortodo
 24. Pingback: Actualizare: “RELATIILE BISERICII ORTODOXE CU ANSAMBLUL LUMII CRESTINE” – traducerea documentului SINODULUI PANORTODOX cu evidentierea diferentelor fata de textul pre-sinodal/ SCURT COMENTARIU ASUPRA PRESTATIEI PATRIARHIEI ROMÂNE LA SIN
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare