SERBIA INTRE EST SI VEST, via Kosovo? Alegeri prezidentiale si parlamentare pe 6 mai
Boris Tadici, candidatul prezidenţial al coaliţiei Alegere pentru o Viaţă mai Bună, a afirmat, azi, că alegerile generale din 6 mai sunt vitale pentru viitorul Serbiei.
”Numai dacă vom continua politica externă pe care am promovat-o până acum, ţara noastră va rămâne pe calea progresului”, a declarat Tadici, pentru postul public de radio și televiziune.
”Am stabilit un sistem care dă rezultate, în ceea ce priveşte investiţiile şi revitalizarea tehnologică a ţării noastre. Am realizat multe în procesul de reformare şi în sectorul public în general şi este necesar să rămânem pe acelaşi curs”, a explicat Tadici, liderul Partidului Democratic. (…)
Vocea Rusiei:
Corespondentul Vocii Rusiei despre alegerile din Serbia
Pe 6 mai, în Serbia vor avea loc alegeri prezidenţiale, parlamentare şi municipale. În ajunul noului eveniment politic al anului, corespondentul Vocii Rusiei, Timur Blohin, a vizitat nordul Kosovo. Iată ce ne-a relatat el.
După trecerea graniţei administrative dintre Serbia şi Kosovo, portretul ex-preşedintelui Boris Tadic dispare practic de peste tot. În schimbul lui apar portretele celor care au o atitudine sceptică faţă de UE: ex-premierul şi preşedintele Partidului Democrat din Serbia, Vojislav Kostunica, liderul sârbilor radicali, Vojislav Seselj, şi în fine, potrivit sondajelor de opinie, principalul oponent al lui Tadic – Tomislav Nikolic, liderul Partidului Progresiv Sârb.
Serghei Zaporojeţ, locuitor al Kosovska Mitroviţa a relatat următoarele.
„Aici, oamenii au obosit de politică. Nu ne interesează cine va învinge, ci dacă învingătorul va respecta Constituţia ţării, în care se specifică că provincia Kosovo este o parte a Serbiei. Nu susţin nici un partid, însă cred că provincia Kosovo va vota în favoarea lui Kostunica – el are programul său, căile sale de rezolvare a problemei Kosovo. Acum el este singurul care se ocupă de problema Kosovo, restul partidelor tac şi noi ne temem de această tăcere”.
Experţii afirmă că principalul succes al alegerilor sârbe din Kosovo va fi faptul că ele vor avea loc în general. La desfăşurarea alegerilor prezidenţiale şi parlamentare din Serbia va ajuta OSCE. În schimb, în majoritatea covârşitoare a municipiilor kosovare, alegerile locale nu se vor desfăşura. Cauzele sunt explicate de preşedintele comunităţii sârbe din Kosovska Mitroviţa, Krstimir Pantic.
„Albanezii ameninţă cu violenţe, au existat cazuri când au fost arestate persoane oficiale sârbe, membrii autoconducerii locale, ai organelor de ordine, angajaţii poştei. Se fac presiuni şi asupra locuitorilor”.
La sfârşitul anului trecut, din partea albaneză a Kosovska Mitroviţa s-au tras focuri de armă asupra cancelariei lui Krstimir Pantic. Fereastra spartă din cabinetul lui aminteşte până în prezent despre faptul că în Kosovo sunt nedorite orice institute sârbe ale puterii. Cu toate acestea, în două comunităţi sârbe din nordul Kosovo, probabil că va fi aleasă conducerea, cu toate că împotriva votării s-a pronunţat nu numai Occidentul, ci şi Belgradul.
„Autorităţile de la Belgrad au făcut tot posibilul pentru ca alegerile să nu se desfăşoare. Însă, aici este vorba despre presiunea unor ţări occidentale, care intenţionează să desfiinţeze toate institutele sârbe din Kosovo. Anularea alegerilor – este una din aceste metode”.
[…]
Corespondentul Vocii Rusiei despre alegerile din Serbia (partea a II-a)
Cu câteva zile înainte de sosirea noastră în Kosovo, cancelaria Asociaţiei solidarităţii culturale sârbo-slave a fost supusă tirului. După cum afirmă membrii Asociaţiei, atacul a fost întreprins de albanezi, ori din cartierele mixte, ori din partea de sud a oraşului. Potrivit secretarului Asociaţiei, Boban Kovacevic, atacul este încă un indiciu al amplificării tensiunii în preajma alegerilor. Boban Kovacevic se îndoieşte în privinţa transparenţei alegeri.
„Să luăm de exemplu Slovenia, unde în postul de premier a fost ales Iankovic, de naţionalitate sârb, însă după amestecul SUA a fost înapoiat fostul şef al guvernului. Mă tem că şi la noi se va întâmpla la fel”.
Jovan Vicentijevic, membru al Asociaţiei solidarităţii are de asemenea o atitudine pesimistă.
„Cred că nimic nu se va schimba în bine, deoarece influenţa ambasadelor şi serviciilor speciale străine în Serbia este prea mare şi ele fac totul pentru ca la putere să se afle „oamenii lor”. Din cercuri bine informate a apărut informaţia referitoare la aceea că una din primele sarcini ale viitoarelor autorităţi trebuie să devină dizolvarea acordul cu Rusia în privinţa South Stream, apoi urmează Tratatul referitor la comerţul liber şi aşa mai departe”.
Mitroviţa consideră că lupta politică se va reduce în ultimă instanţă la căutarea unui echilibru între menţinerea integrităţii teritoriale a ţării şi procesul euro-integrării.
Iată opinia lui Marko Jaksic, unul din liderii politici ai sârbilor kosovari.
„Dacă vor rămâne autorităţile actuale, cred că peste o anumită perioadă de timp, ele vor schimba constituţia, vor lăsa Kosovo în voia sorţii şi el va deveni un stat independent. Dacă va fi format un guvern cu Kostunica şi Nikolic, lupta pentru Kosovo va continua”.
[…]
Nota noastra:
In acest material al Reuters: http://news.yahoo.com/leading-candidates-back-eu-bid-ahead-serbia-vote-115335475.html se arata ca principalii candidati sunt Tadici si Nikolici, “umar la umar” in sondajele de opinie realizate inaintea alegerilor din 6 mai. Formatiunea condusa de Nikolici, fost politician apropiat de Slobodan Milosevici, cu un puternic discurs nationalist, anti-UE si pro-Rusia – Partidul Progesist – ar avea un infim avantaj fata de alianta care il sustine pe Tadici. Desi Nikolici este prezentat drept liderul politic agreat de Moscova, si probabil este asa intr-o mare masura, acesta si-a schimbat discursul anti-european din precedentele campanii prezidentiale, sustinand, in prezent, integrarea in UE. Reuters noteaza, de asemenea, ca Nikolici nu ar mai vazut ca “inacceptabil” de diplomatii cancelariilor occidentale, desi ar avea “multe de demonstrat” pentru a avea credibilitate in fata lor.
http://www.antena3.ro/externe/china-va-investi-1-5-miliarde-de-dolari-in-infrastructura-si-agricultura-din-bulgaria-165625.html
http://www.gandul.info/financiar/china-investeste-in-ungaria-1-miliard-de-euro-9584846
http://www.presseurop.eu/ro/content/article/1925291-bruxelles-voteaza-pentru-stabilitate