TURCIA: PROTESTE SOCIALE SAU “COMPLOT” MARCA SOROS? Protestatarii turci atacati cu SUBSTANTE CHIMICE. ARESTARI MASIVE in randul opozantilor politici

19-06-2013 7 minute Sublinieri

ERDOGAN DEZLANTUIT: PROTESTATARII SUNT “JEFUITORI” SI “EXTREMISTI”, IAR PARLAMENTARII EUROPENI “NU SUNT IN TOATE MINTILE”

turkey-protests-photo-gallery.jpeg11-1280x960

  • Mediafax: 

Forţele de ordine turce ar fi introdus substanţe chimice în tunurile cu apă, la Istanbul

Forţele de ordine turce au introdus substanţe chimice în apa utilizată pentru dispersarea protestatarilor din Istanbul, subiectul declanşând ample dezbateri în Turcia, relatează site-ul ziarului Hurriyet.

Potrivit presei, un gaz lichefiat a fost introdus în tunurile cu apă în cursul operaţiunilor de evacuare a manifestanţilor din Parcul Gezi Taksim. Experţii avertizează că nu există nicio bază legală pentru măsuri de acest fel, relatează site-ul ziarului Hurriyet.

Există imagini care surprind momentul în care agenţi de poliţie adăugau o substanţă în tunurile cu apă.

Un cunoscut avocat turc, Ömer Kavili, a calificat gestul autorităţilor ca fiind unul “extrem de periculos”, chiar o “crimă împotriva umanităţii”.

Guvernatorul regiunii Istanbul, Hüseyin Avni Mutlu, a explicat că apa a fost “igienizată” înainte de a fi utilizată împotriva demonstranţilor.

Protestele din Turcia: Zeci de persoane au fost arestate în legătură cu manifestaţiile antiguvernamentale

Poliţia turcă a procedat marţi la zeci de arestări în mediile de extremă stânga în legătură cu manifestaţiile antiguvernamentale care afectează Turcia de la sfârşitul lunii mai, au afirmat surse concordante.

La Istanbul, poliţia a arestat din propriile locuinţe aproximativ 90 de membri ai Partidului Socialist al Oprimaţilor (ESP), o mică formaţiune activă A Turkish riot policeman uses tear gas as a demonstrator holds a banner during a protest against the destruction of trees in a park brought about by a pedestrian project, in Taksim Square in central Istanbulîn timpul manifestaţiilor, a anunţat pentru AFP Baroul din Istanbul.

Poliţia a încercuit, de asemenea, sediile cotidianului Atilim şi agenţiei de presă Etkin, apropiate acestui partid, au transmis posturile de televiziune NTV şi CNN-Türk.

Deputatul Sirri Sürreya Önder a confirmat pe Twitter arestarea, la care a asistat, a vicepreşedintelui ESP, Alp Altinörs, ridicat de la domiciliul său.

NTV menţionează, de asemenea, reţinerea a 30 de persoane la Ankara, a altor 13 la Eskisehir (nord-vest) şi operaţiuni ale poliţiei în alte 18 provincii.

Poliţia turcă a arestat deja aproape 600 de persoane, duminică, la Istanbul şi Ankara, în timpul manifestaţiilor antiguvernamentale, potrivit barourilor din cele două oraşe.

Poliţia poate menţine un suspect în custodie timp de patru zile, potrivit legii turce, înainte de a-l prezenta în faţa unui procuror care să decidă o eventuală inculpare, plasare în arest preventiv sau punere în libertate.

Pe de altă parte, Ministerul turc de Justiţie a început să lucreze asupra unui proiect de reglementare a criminalităţii pe Internet, cu scopul de a reduce rolul unor reţele de socializare în propagarea îndemnurilor de a participa la manifestaţii împotriva premierului Recep Tayyip Erdogan, a informat marţi cotidianul Hürriyet Daily News, citând o sursă ministerială.

“Noi evaluăm aplicaţiile din străinătate privind această chestiune”, a anunţat această sursă, citată de cotidian.

Aproximativ 25 de persoane au fost arestate la începutul lunii mai, la Izmir (vest), pentru că au postat pe Twitter “informaţii false sau defăimătoare” despre manifestaţii, după care au fost eliberate.

Recep Tayyip Erdogan: “Complotul” din Turcia a fost “dejucat”

“Complotul” urzit împotriva Guvernului islamo-conservator de către manifestanţii care protestează de două săptămâni a fost “dejucat” graţie mobilizării susţinătorilor săi, a declarat marţi premierul turc Recep Tayyip Erdogan.

“Poporul a făcut să eşueze această intrigă reunindu-se cu miile” în timpul mitingurilor organizate de Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) aflat la putere, la sfârşitul săptămânii trecute la Ankara şi Istanbul, a declarat Erdogan, în cadrul discursului său săptămânal susţinut în faţa deputaţilor AKP din Parlament.

Turkey-Protests-Erdogan-VERT_full_600“Poporul şi Guvernul Partidului pentru Justiţie şi Dezvoltare au dejucat acest complot”, a continuat el, insistând că aceste reuniuni constituie “adevărata imagine” a Turciei şi nu cea a manifestaţiilor, organizate în opinia lui de “trădători şi complicii lor din străinătate”.

“Acest complot a fost dejucat, acest scenariu a fost aruncat la gunoi înaininte de a fi pus în aplicare”, a dezvăluit şeful Guvernului turc.

Erdogan a apărat din nou forţele de poliţie, foarte criticate pentru brutalitatea faţă de manifestanţi, apreciind că “au trecut testul democraţiei”.

“Vom aduce întăriri poliţiei. Vom creşte capacităţile de intervenţie”, a declarat el.

AKP, a precizat el, a prevăzut să organizeze noi reuniuni gigantice începând de vineri în alte trei oraşe din Turcia, plasate sub semnul apărării regimului.

Premierul Turciei, Recep Tayyip Erdogan s-a dezlănțuit din nou împotriva Parlamentului European după noul val de critici venit din Europa cu privire la modul în care liderul AKP a administrat cele trei săptămâni de proteste. Erdogan califică PE drept anti-democratic și spune că nu recunoaște organismul numit Uniunea Europeană, scrie cotidianul turc Today’s Zaman.

Nu-s în toate mințile. Nu au simțul fidelității. Aveți măcar dreptul de a lua o asemenea decizie?, a ținut Erdogan un discurs în Istanbul, pe fondul unei rezoluții adoptate săptămâna trecută de PE, ce condamnă represiunea forțelor guvernamentale împotriva protestatarilor din Turcia.

Erdogan a reiterat că europarlamentarii au duble-standarde în ceea ce privește Turcia și alte țări europene, precum Marea Britanie sau Franța. “Sunteți anti-democratici… Nu recunosc un astfel de Parlament European. (Pentru noi) nu reprezintă decât un nume. Trebuie să aveți puțină coloană vertebrală”.

Săptămâna trecută el spus că nu recunoaște rezoluția adoptată de PE cu majoritate de voturi.

Reacția lui Erdogan vine după ce mai mulți lideri ai PE, precum Hannes Swoboda sau Sir Graham Watson, și cancelarul Angela Merkel au criticat vehement măsurile luate de Guvern împotriva manifestanților din Ankara, Istanbul și celelalte mari orașe din Turcia.

Piaţa Taksim din Istanbul a revenit miercuri la normal după mai mult de două săptămâni de manifestaţii antiguvernamentale, în timp ce incidente au fost semnalate în cursul nopţii de marţi spre miercuri la Ankara şi Eskisehir (centru).

Numeroşi turişti şi riverani au reluat în posesie piaţa Taksim, centrul frondei împotriva premierului Recep Tayyip Erdogan, încă supravegheată de poliţişti, mobilizaţi în număr mare dar din ce în ce mai discreţi, au constatat jurnaliştii AFP.

Lansată luni în piaţa Taksim, moda “oamenilor statui” a avut succes în toată ţara. Zeci de persoane au adoptat această nouă formă de protest paşnic turkey-protest-tease.photoblog600la Istanbul, Ankara, Adana (sud) sau Izmir (vest).

Singurele incidente din cursul nopţii au fost cele semnalate la Ankara şi Eskisehir (centru), unde poliţia a intervenit pentru a dispersa câteva sute de manifestanţi cu gaze lacrimogene şi tunuri de apă, potrivit presei turce.

În cadrul discursului său săptămânal, în faţa deputaţilor din cadrul partidului său, şeful Guvernului s-a bucurat marţi că a pus capăt contestaţiei. “Democraţia noastră a fost din supusă unui test şi a ieşit victorioasă”, a declarat el.

Autorităţile turce au recurs la sute de arestări de la evacuarea, sâmbătă, în forţă a parcului Gezi, a cărui distrugere anunţată a dat startul mişcării de contestare la 31 mai. Aproximativ 600 de persoane au fost arestate duminică, potrivit barourilor din Ankara şi Istanbul, iar mai multe zeci luni. Manifestaţiile împotriva Guvernului Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP, provenit din rândul mişcării islamiste), aflat la putere din 2002, au provocat moartea a patru persoane şi rănirea altor peste 7.800, potrivit ultimului bilanţ al sindicatului medicilor turci.

Protestele împotriva Guvernului Erdogan ar putea fi rezultatul „muncii” Open Society Foundations, patronată de miliardarul american George Soros • Izbucnirea protestelor de la Istanbul coincide cu anunțul Turciei privind reducerea la zero a datoriilor față de FMI

De aproape două săptămâni, toate privirile sunt ațintite spre manifestațiile de amploare care au cuprins Turcia, proteste pornite de la o scânteie – intenția de a demola Parcul Gezi din Istanbul – și transformate într-o mișcare de contestare a premierului Recep Tayyip Erdogan, fără precedent în acest stat laic. Turcii care au ieșit în stradă sau cei care radiografiază situația politică dau vina pe încercările tot mai evidente ale prim-ministrului de a islamiza societatea. Și pe derapajele lui autoritariste. Există și voci care spun că în spatele protestelor soldate cu trei morți, peste 4.000 de răniți și alte câteva mii de oameni arestați, se află o agendă secretă a Occidentului de a destabiliza Turcia.Primăvara turcească”, așa cum a denumit-o presa, l-ar putea avea ca păpușar-șef pe maestrul „revoluțiilor portocalii”, miliardarul George Soros, a cărui fundație este tot mai vocală în Turcia. Alte teorii conspiraționiste leagă izbucnirea revoltelor de un anunț recent al Guvernului Erdogan. După 50 de ani, Turcia a intrat în clubul țărilor care nu mai au datorii la Fondul Monetar Internațional.

De la salvarea unui parc din Istanbul, condamnat să ajungă teren pentru mall, în Turcia ultimelor zile s-a ajuns la acțiuni de protest explozive îndreptate împotriva Guvernului Erdogan. Mii și mii de oameni au ieșit în stradă, zi de zi, pentru a cere demisia premierului, acuzat de derapaje autoritare și de ignorarea statului laic, fondat de Atatürk. După Istanbul, „Primăvara turcească” s-a extins la Ankara, Izmir, Edirne și în alte orașe. De fiecare dată, forțele de ordine au răspuns la adresa protestatarilor cu tot arsenalul din dotare: gaze lacrimogene, gloanțe de cauciuc, tunuri cu apă, lovituri de baston.

Complot din exterior

Tabloul ultimelor zile, în care s-au înregistrat noi și noi ciocniri între poliție și manifestanți, arată astfel: trei morți, cel puțin 4.300 de răniți și mii de oameni arestați. Revenit în țară după un turneu în Magreb, șeful Guvernului de la Ankara și-a reluat retorica ofensivă, calificându-i pe protestatari drept „jefuitori” şi „extremişti”, şi a denunţat un complot „organizat atât în interiorul, cât şi în exteriorul ţării”. După ce a făcut aceste afirmații, premierul Erdogan a fost comparat cu președintele sirian Bashar al-Assad. Pe care l-a numit „dictator” și pe care nu l-a susținut nicio clipă în momentul în care acesta acuza „puteri străine” că ar fi implicate în rebeliunea din Siria. O serie de grupări de extremă stânga, care au manifestat în ultimele zile la Istanbul, i-au reproșat lui Erdogan că s-a dat de partea Occidentului, participând la agresiunea Siriei, stat vecin și, tradițional, prieten.

Bine ați venit în Turcia!

Este binecunoscut că Turcia și-a pus la dispoziție teritoriul, serviciilor de informații occidentale, pentru antrenarea rebelilor sirieni, care vor să dărâme regimul Bashar al-Assad. Doar că, alături de ele au pătruns și agenții provocatoare sau ONG-uri specializate în lovituri de stat. Cea mai cunoscută este Open Society Foundations, a magnatului american George Soros, care s-a dovedit vârful de lance în destabilizarea Europei de Est și a spațiului ex-sovietic, pregătind așa-numitele „revoluții portocalii” în Ucraina și Georgia. Și care acum este bine înfiptă în Turcia.

Strategiile fundației Soros

Proiectele și programele fundației Soros pentru Turcia au vizat o parte dintre nemulțumirile pe care turcii le strigă acum în stradă. În plus, Open Society Foundations a pledat pentru extinderea drepturilor femeilor în Turcia, uitând, probabil, că această țară a fost printre primele care le-a dat drept de vot, încă din 1923. Iar Guvernul Erdogan nu a încercat nicio secundă să le limiteze drepturile. Singura tentativă de acest gen poate fi considerată interzicerea pastilei de a doua zi. Fundația a vorbit despre planurile premierului de „islamizare forțată” în momentul în care Erdogan a decis să limiteze vânzările de alcool.

Erdogan a scăpat țara de tutela FMI

Adepții teoriei conspirațiilor au lansat teza potrivit căreia în spatele demonstrațiilor de la Istanbul se află interese financiare majore, în contextul în care reformele lui Erdogan realizate în ultimii 11 ani au redus dependența țării de capitalul străin. Exact cu două săptămâni înainte de izbucnirea protestelor, Turcia, a 17-a economie a lumii, anunța, prin vocea lui Erdogan, că nu mai are nicio datorie față de FMI. Banca Centrală a Turciei a plătit ultima parte a datoriei sale către Fondul Monetar, virând instituției financiare internaționale o tranșă în valoare de 317 milioane de euro. Începând din 1958, Turcia s-a îndatorat în mai multe reprize de la FMI. În 2008, Turcia a finalizat ultimul său acord stand-by semnat cu FMI în 2005, iar în 2010, după doi ani de negocieri cu instituţia financiară internaţională, a refuzat ajutorul Fondului.

Model de reușită

Analiștii politici susțin că manifestaţiile din Turcia sunt urmărite cu atenţie în lumea arabă, producând îngrijorări în rândul liderilor islamişti, care prezintă de mai mult timp Turcia ca un model de reuşită a islamului politic. Analistul politic tunisian Sami Brahem crede că există tentative de a exporta ceea ce se petrece în Turcia spre Tunisia. „Va fi dificil să se facă o mişcare de protest de amploare, dar (situaţia din Turcia) poate constitui o susţinere morală pentru toţi laicii faţă de Guvernele islamiste”.

Unii consideră că manifestaţiile din Turcia reflectă o nemulţumire regională faţă de islamul politic, însă Erdogan a fost ales de trei ori, cu o creştere constantă a numărului de voturi în favoarea sa. La peste doi ani de la revolte, Egiptul şi Tunisia traversează o criză economică şi, în opinia unor specialişti, economia, mai mult decât ideologia, va provoca noi acţiuni de protest.

Demonstratia de forta din weekend a prim-ministrului turc Recep Erdogan, asupra protestatarilor din Istanbul, a subliniat paralele dintre recentele evenimente din Turcia si “golaniadele” din Romania, din anul 1990.

Paralela dintre cele doua proteste este facuta de Bloomberg.

primavara-turceasca-conceputa-in-laboratoarele-soros-95371-6Astfel, studentii care si-au mutat corturile in Piata Universitatii din Bucuresti, in anul 1990, au cerut Guvernului sa demisioneze. Protestatarii din Turcia, pe care politia i-a izgonit din Piata Taksim si Parcul Gezi, pe 15 iunie, nu au inceput in acelasi fel, insa de asemenea au cerut demisia lui Erdogan.

De asemenea, a existat o traiectorie similara a celor doua evenimente. Protagonistii din Romania au devenit tot mai inversunati, pe masura ce protestele au continuat. Presedintele Ion Iliescu a numit studentii “golani”. In acelasi fel in care protestatarii turci au acceptat eticheta pusa de Erdogan de “jefuitori”, studentii romani au acceptat-o pe cea de “golani”, ca insigna de onoare.

“Golanii” cantau in fiecare noapte: “Mai bine haimana decat tradator/ Mai bine huligan decat dictator/ Mai bine golan decat activist/ Mai bine mort, decat comunist“.

Bloomberg continua si noteaza ca presa straina a empatizat cu protestatarii din Piata Universitatii, ceea ce a determinat Guvernul sa faca acuzatii de conspiratie, despre cine ii intarata pe studenti si le organizeaza protestele. Erdogan si oficialii guvernamentali l-au depasit pe Iliescu, la acest capitol. Premierul turc a acuzat deja institutiile financiare internationale de complot in legatura cu protestele din Piata Taksim. Duminica, a venit randul presei internationale, care l-a acuzat de conducerea “operatiunilor” din Turcia.

Cum s-au terminat protestele din Romania: Iliescu a adus minerii

turkish chemicals3_thumb[2]Protestele din Romania s-au incheiat brutal, cand Iliescu a adus cu autobuzele mii de mineri in Capitala, pentru a elibera piata. Minerii au atacat pana in zorii zilei, scurt si sangeros. Portestatarii au fost apoi bagati in dube si arestati, iar unii dintre ei au murit.

Erdogan nu va avea nevoie sa foloseasca minerii pentru a-si rezolva problema – are politia. Prim-ministrul turc ar putea face, insa, aceleasi greseli ca Iliescu. Imaginea minerilor brutalizand studentii a zguduit permanent imaginea lui Iliescu si a guvernului sau, in ochii lumii exterioare. Protestele din Piata Universitatii au ajutat si la maturizarea partidelor de opozitie ale Romaniei, sase ani mai tarziu Iliescu pierzand alegerile.

Erdogan este un politician mai capabil decat Iliescu, iar sistemul politic al Turciei este mai puternic decat era Romania in anul 1990. Cu toate acestea, premierul turc ar trebui sa se gandeasca la costurile zdrobirii oponentilor sai.

democratia cf erdogan


Categorii

1. DIVERSE, Revolte populare, revolutii, Turcia

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

10 Commentarii la “TURCIA: PROTESTE SOCIALE SAU “COMPLOT” MARCA SOROS? Protestatarii turci atacati cu SUBSTANTE CHIMICE. ARESTARI MASIVE in randul opozantilor politici

  1. Pingback: FIERBE LUMEA. Protestele si represiunile brutale continua in Turcia. Erdogan arata cu degetul la DUSMANII INTERNATIONALI [video]/ Brazilia scufundata in ANARHIE din cauza… CUPEI MONDIALE LA FOTBAL/ Proteste zilnice in BULGARIA - Recomandari
  2. Pingback: SIRIA – EVOLUTII AMENINTATOARE: Turcia inchide coridorul de ARME NATO pentru REBELII anti-Assad, Rusia se retrage din TARTUS si vizeaza mutarea in CIPRU - Recomandari
  3. Pingback: (video): GAZELE DE SIST POT SA DECLANSEZE “REVOLUTIA” LA CARE VISEAZA UNII? GRAV: Rugaciunea “TATAL NOSTRU” huiduita de o parte din manifestantii “ecologisti” din Bucuresti. CIOCNIRI GRATUITE CU JANDARMII, OBSCENITATI,
  4. Pingback: (video): GAZELE DE SIST POT SA DECLANSEZE “REVOLUTIA” LA CARE VISEAZA UNII? GRAV: Rugaciunea “TATAL NOSTRU” huiduita de o parte din manifestantii “ecologisti” din Bucuresti. CIOCNIRI GRATUITE CU JANDARMII, OBSCENITATI,
  5. Pingback: PROTESTE VIOLENTE la Hamburg/ Istanbul: gaze lacrimogene si tunuri cu apa folosite impotriva MANIFESTANTILOR ANTI-ERDOGAN - Recomandari
  6. Pingback: TURCIA LUI ERDOGAN SE CUTREMURA. Posibile explicatii ale scandalului de coruptie din guvernul islamist - Recomandari
  7. Pingback: TURCIA: Erdogan denunta o “TENTATIVA DE ASASINAT”, Armata contesta condamnarile din dosarul ERGENEKON - Recomandari
  8. Pingback: ERDOGAN rezista scandalurilor recente si CASTIGA ALEGERILE LOCALE. Prima reactie fata de opozantii sai politici: “A VENIT TIMPUL SA-I ELIMINAM”/ Inregistrare cu oficiali turci care au PLANIFICAT un ATAC pentru a PROVOCA RAZBOIUL cu SIRIA - Rec
  9. Pingback: Represiune dura a protestatarilor anti-Erdogan la Istanbul [VIDEO] - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare