STEVE JOBS SE DROGA CU LSD. “Marele geniu” si idol al omenirii – folosit post-mortem pentru legalizarea drogurilor?

24-10-2011 3 minute Sublinieri

Cartea biografică a lui Steve Jobs, lansată astăzi, dezvăluie detalii uimitoare despre el, despre familie, despre relaţiile cu oameni celebri şi despre stilul său de viaţă. „Drogurile m-au ajutat să văd ceea ce este important: realizarea de lucruri măreţe şi nu de bani“, spune cofondatorul Apple în cartea sa biografică, „Steve Jobs“.

Declaraţia-şoc, dezvăluită chiar de cel care i-a scris biografia, este însoţită de alte detalii uimitoare din viaţa lui Steve Jobs ce fac referire la relaţiile sale cu preşedinţii Barack Obama şi Bill Clinton, dar şi cu şeful Microsoft, Bill Gates. Primele capitole din cartea care va fi lansată oficial astăzi au fost deja dezvăluite de Associated Press.

Scriitorul Walter Isaacson a redactat cartea în urma a peste 40 de interviuri cu Jobs, dar şi în urma a zeci de discuţii cu prietenii şi familia omului de afaceri. Potrivit acestuia, Steve Jobs a avut o viaţă controversată: la 13 ani a renunţat la religie, la 15 ani a fumat prima dată marijuana, iar la liceu consuma deja LSD.

Walter Isaacson spune că Jobs credea că sunt 50% şanse ca Dumnezeu să existe, iar boala a făcut budistul din el să se gândească mai mult la această posibilitate.

Steve Jobs a murit pe 5 octombrie, la vârsta de 56 de ani, după aproape opt ani de când a fost diagnosticat cu cancer la pancreas. El a ţinut să lase în urmă o carte biografică, tocmai pentru a le explica celor patru copii ai săi de ce nu a putut fi uneori lângă ei.

Şi-a întâlnit tatăl accidental

După moartea lui Steve Jobs, fanii Apple şi-au exprimat regretul că acesta nu şi-a cunoscut tatăl biologic. În realitate însă, Jobs şi-a întâlnit tatăl de mai multe ori accidental. Astfel, Jobs a luat masa de mai multe ori în restaurantul din Silicon Valley deţinut de sirianul John Jandali, fără să ştie că acesta este chiar tatăl său.

Câţiva ani mai târziu, Jobs a luat legătura cu sora sa după ce a făcut mai multe investigaţii despre familia lui biologică. Totuşi, atunci când sora lui, Mona, s-a întâlnit cu Jandali, Jobs a insistat să nu-i spună despre existenţa lui. Un lucru uimitor a fost însă ceea ce i-a spus Jandali fiicei sale. „Mi-aş fi dorit să mă fi întâlnit când eram proprietarul unui restaurant mare. Toată lumea venea în restaurantul meu. Chiar şi Steve Jobs”, i-a spus Jandali, care la întâlnirea cu Mona mai deţinea doar o mică cafenea.

Regretul vieţii sale

Cel mai mare regret al cofondatorului Apple este însă faptul că nu s-a tratat la timp de cancer. Vreme de mai bine de nouă luni de când a fost diagnosticat cu cancer la pancreas, în 2003, cofondatorul Apple a refuzat intervenţia chirurgicală care, cu siguranţă, i-ar fi prelungit viaţa. El a încercat mai multe terapii alternative – acupunctură, diete cu sucuri de fructe – , care însă nu au dat rezultate.

Cu câteva zile înainte să moară, Jobs a recunoscut că regretă faptul că a amânat operaţia. Scriitorul care a pus pe hârtie biografia lui Jobs a de­clarat că l-a întrebat de ce nu a acceptat la acea vreme o operaţie. „Mi-a spus: «Nu am vrut să fie deschis corpul meu. Nu voiam să fiu violat în acest fel».”

Sfaturi pentru preşedinţi

Scriitorul american a dezvăluit şi faptul că Jobs s-a oferit să-i creeze preşedintelui american Barack Obama afişe publicitare pentru campania din 2012. Întâlnirea dintre cei doi nu a fost însă un lucru simplu. Jobs a refuzat de mai multe ori, în 2010, să se întâlnească cu Obama, spunând că va face acest lucru abia atunci când preşedintele îl va ruga personal.

Cartea mai dezvăluie faptul că, în 1998, fostul preşedinte american Bill Clinton a avut o discuţie telefonică privată cu Steve Jobs în timpul căreia l-a întrebat cum să gestioneze scandalul sexual cu Monica Lewinsky în care a fost implicat, spune biograful cofondatorului Apple. „Nu ştiu ce ai făcut, dar dacă ai făcut-o, trebuie să spui ţării”, l-a sfă­tuit şeful Apple.

Despre Google

Jobs a susţinut că va profita de utimele momente ale vieţii sale pentru a distruge sistemul Android lansat de Google, care ar fi copiat tehnologia folosită de iPhone. Jobs, care a demisionat de la conducerea Apple cu şase săptămâni înainte de moartea sa, a declarat că a pornit un adevărat război împotriva Google, dând în judecată companiile care folosesc pe telefoanele şi pe tabletele lor sisteme Android.

„Îmi voi folosi ultimele minute dacă va fi nevoie şi voi cheltui fiecare cent din cele 40 de miliarde de dolari ale Apple pentru a îndrepta acest rău. Voi distruge Android”,a spus Jobs.

“L-am întrebat de ce a refuzat să fie operat mai devreme. Mi-a spus: «Nu am vrut să fie deschis corpul meu. Nu voiam să fiu violat în acest fel».”

Walter Isaacson

scriitor

De la „iSteve” la „Steve Jobs”

Cartea biografică a lui Steve Jobs trebuia să apară iniţial în martie 2012, însă termenul a fost devansat odată cu moartea lui pentru 24 octombrie. Şi titlul cărţii a suferit modificări în ultimele luni. În prima formă, cartea ar fi trebuit să se numească „iSteve”,însă Editura Simon & Schuster a decis schimbarea titlului în „Steve Jobs”. Volumul a fost disponibil pe bază de precomandă încă de acum câteva luni. La două zile după moartea lui Jobs, biografia sa devenise cea mai populară carte pe Amazon.com. Volumul a putut fi comandat la preţul de 17,88 dolari (13 euro).

Declaraţiile lui Steve Jobs

Despre Bill Gates:

” Bill este lipsit de imaginaţie şi nu a inventat niciodată nimic, tocmai de aceea cred că acum este mai ataşat de filantropie decât de tehnologie”.

Depre tatăl său biologic:

” Când mi-am căutat mama, am făcut acelaşi lucru şi în cazul tatălui biologic. Aşa am aflat câte ceva despre el şi nu mi-a plăcut ceea ce am aflat.”

Sfaturi pentru Bill Clinton:

” Nu ştiu ce ai făcut (în relaţia cu Lewinsky – n.r.), dar dacă ai făcut-o, trebuie să spui ţării.”

Ce i-a spus lui Barack Obama:

“Sunteţi pornit să nu aveţi decât un mandat. Administraţia ar trebui să aibă o atitudine mai deschisă faţă de mediul de afaceri.”



Categorii

1. DIVERSE

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la “STEVE JOBS SE DROGA CU LSD. “Marele geniu” si idol al omenirii – folosit post-mortem pentru legalizarea drogurilor?

  1. Ma bucur ca scrieti pe acest subiect, caci ma framanta o intrebare. Cred ca am gresit criticand mesajul aparent profund, dar scartaind pe la incheieturi, al lui Steve Jobs de la Stanford, intr-o discutie cu un prieten chiar in ziua in care Jobs a murit – cred ca ar fi fost cuminte sa aleg alt moment. Dar, pe fond, considerati ca e de dorit combaterea deschisa a mesajelor date de diversi guru mondiali adulati de o multime de oameni, sau ar fi de preferat evitarea unor astfel de discutii in contradictoriu (chiar purtate pe un ton echilibrat)?

  2. Asadar, channelling pentru a obtine performante in industria IT… interesant

  3. Mi se pare ca fraza: “Drogurile m-au ajutat să văd ceea ce este important: realizarea de lucruri măreţe şi nu de bani” nu este intocmai exacta. Din ce stiu eu, Steve Jobs se refera la LSD, nu la “droguri” in general.

  4. @ m.g.:

    Si LSD nu e drog? Noi cum am pus titlul?

  5. Nu la titlu m-am referit. Da, desigur ca si LSD-ul este tot un drog. Dar totusi, diferit de alte droguri, omul nu era chiar un “junky”. A nu se intalege ca il simpatizez, sau ca il consider vreun mare geniu, vizionar, etc.

    Ascultand discursul pe care l-a tinut la Standford in 2005 pot spune ca am gasit si cateva lucruri interesante. Erau insa foarte amestecate cu lucruri mai putin frumoase, si incadrate intr-un mod de a privi lucrurile, lumea si viata, cu care eu unul nu sunt deloc de acord.

  6. “You have to trust in something – your gut, destiny, life, karma, whatever. This approach has never let me down, and it has made all the difference in my life.”

    “Remembering that you are going to die is the best way I know to avoid the trap of thinking you have something to lose. You are already naked. There is no reason not to follow your heart.”

    “Remembering that I’ll be dead soon is the most important tool I’ve ever encountered to help me make the big choices in life. Because almost everything – all external expectations, all pride, all fear of embarrassment or failure – these things just fall away in the face of death, leaving only what is truly important.”

    Steve Jobs

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare