10 MINCIUNI DESPRE CNP SI RECENSAMANT – articolul saptamanii!

24-10-2011 2 minute Sublinieri

Iată de ce nu trebuie să răspundem deloc la un recensământ care cere obligatoriu CNP-ul .

Simpla solicitare a CNP-ului la recensământul din 2011 putea fi tratată simplu, cu refuz. Însă ghemul de minciuni, prostii și ilegalități din jurul întregii povești sugerează că e mai bine să nu le spunem recenzorilor nimic. CNP este destul de ușor de reconstituit ulterior și reatașat la informațiile furnizate. Nu e clar la ce vor folosi informațiile – presupusa fraudare a alegerilor e doar una dintre sutele de posibilități – dar e limpede că eforturile sunt prea mari pentru un scop aparent trivial.

Culmea absurdului a fost atinsă când “Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal” a anunțat că își suspendă activitatea de relații cu publicul exact pe perioada recensământului, “deoarece se efectueaza mutarea la noul sediu alocat”.

Cum să închizi instituția când se întâmplă cea mai amplă colectare de date personale de la înființare până acum? Fie securiștii de acolo ar trebui dați afară până la ultimul pentru incompetență totală, fie e o încercare penibilă de-a opri efectele legii care le dă cetățenilor dreptul de-a cere eliminarea CNP.

În oricare situație, nici unul dintre argumentele pentru colectare nu ține apa:

1. “Prin lege, informațiile sunt confidențiale și vor fi folosite doar în scopuri statistice” (Sloganul recensământului)

Cât timp formularea “prin derogare de la legea X” este uzuală în ordonanțele guvernului iar serviciile de informații interne funcționează după proceduri secrete și clandestine, afirmația este egală cu zero.

2. “CNP este necesar pentru a stabili data și locul nașterii” (Vergil Voineagu, președinte INS)

Datele sunt deja cerute separat, iar anul nașterii ar trebui să fie suficient pentru scopuri statistice.

3. “În registrele oficiale, numărul CNP-urilor active este mai mare decât populaţia efectivă a României. Aşa se face că la vot apar pe liste şi persoane decedate în urmă cu 15 ani, care nu au fost şterse de la Evidenţa Populaţiei. Este singura ocazie de a pune ordine în aceste registre” (Vladimir Alexandrescu, director de comunicare la INS).

Declarația asta este în mod fățiș contrară celei cum că datele vor fi folosite în scopuri exclusiv statistice. Iar scopul tot nu va putea fi atins, pentru că lipsa unui CNP nu spune dacă persoana a murit acum 15 ani sau n-a fost găsită.

4. Doar așa se pot evita înregistrările duble” (cei doi de mai sus, în diverse contexte)

Șansele ca o persoană să fie înregistrată de două ori sunt muuuuuuuuuult mai mici decât șansele ca altele să refuze cu totul din cauza cererii CNP.

5. Scopul RPL este acela de a se obţine informaţii despre numărul populaţiei, distribuţia sa teritorială şi structura demo-socio-economică a acesteia, elemente absolut necesare în sistemul statistic al ORICĂRUI STAT (o compunere penibilă publicată de INS)

Statul are suficiente metode de-a colecta informațiile. Dacă totuși a fost atât de incompetent să nu le folosească și a ajuns tot la mila cetățenilor, ar fi util ca măcar să nu-i sperie cu cereri năstrușnice.

6. “Este păcat de banii plătiți tot de noi” (contribuabil frustrat)

Dimpotrivă, dacă un demers major al birocraților eșuează, arătându-le că e cazul să arate mai mult bun simț și să respecte contribuabilii, abia atunci sunt niște bani cheltuiți cu folos.

7. “Se mai cere CNP și în țările X și Y” (maimuțele de serviciu)

Atunci INS să facă recensământ acolo. În majoritatea nu se cere, și chiar dacă s-ar cere ăsta nu-i un motiv să facem la fel.

8. “CNP-ul este extrem de usor de aflat” (DC++ kids)

Da, dar nu însoțit de un dosar cu informații personale.

9. “Informațiile există deja pe la diverse instituții” (resemnații)

Foarte bine, să le ia de acolo dacă sunt în stare.

10. “Dacă nu ai nimic de ascuns, nu trebuie să te temi” (diverși imbecili)

Poate am, poate n-am, dar asta nu-i treaba ta, imbecilule!


Categorii

Articolele saptamanii, Era Big Brother

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

16 Commentarii la “10 MINCIUNI DESPRE CNP SI RECENSAMANT – articolul saptamanii!

 1. Scurt si la obiect! Super articol!

 2. ce contine CNP-ul:

  1) cifra genului / secol: 1/2 = masculin/feminin secolul 20; 3/4 = masculin feminin secolul 19; 5/6 = masculin feminin secolul 21
  2,3) cifra anului (ultimele doua cifre ale anului nasterii)
  4,5) cifra lunii nasterii (de la 01 la 12)
  6,7) cifra datei nasterii (de la 01 la 31)
  8,9) cifra judetului unde locuia individul cand i s-a alocat CNP (de la 01 la 46, unde 41-46 sunt sectoarele Bucurestiului)
  10,11,12) numarul de ordine din registrul primariei la inregistrarea CNP
  13) un numar de control calculat dupa un algoritm care tine cont de toate celelalte numere anterioare

  Dupa cum se vede, din datele personale se poate reface doar o parte din CNP, numarul de ordine si ultima cifra de control nu se pot reface decat daca se iau la mana catastifele de prin primarii.

 3. @Magda:
  Poate fi folositor articolul, ca studiu de uzura a caracterului unui individ ajuns sa jigneasca semeni care nu i-au facut niciun rau.

  Poti sa ai si pe mama dreptatii de partea ta, si IQ mai ridicat decat tot neamul lui Einstein, daca ii vezi pe ceilalti ca imbecili, si-i categorisesti ca atare cu-nversunare “ridicandu-te” astfel cu cateva clase peste ei, e inutil.

  Intotdeauna, cand caut o lamurire pe internet, prefer sa nu ma bucur cand in pagina respectiva ploua cu injurii, invective (ca sa nu zic si altele).

 4. Apoi invectivele din articol cred ca sunt mai mult o modalitate de a-si varsa naduful. Nu par a fi la adresa unor persoane anume.
  Cat sunt eu de impotriva acestor invective, de data asta mi-au priit!
  Sa ma ierte Dumnezeu!

 5. Statul dispune de o serie de metode de a colecta aceste informatii dar recensamantul este o actiune care se desfasoara periodic inca din perioada interbelica, ca sa nu mai zicem ca in Transilvanie inca din secolul al XIII. Sa stiti ca si in acele perioade intrebarile vizau o serie de informatii personale cum ar fi: limba vorbita in casa, numarul de vite detinute de fiecare familie. In plus toate intrebarile sensibile, comparativ cu Europa, la acest recensmant intrebarile sensibile s-au scos. De ce sa platim o amenda cand suntem si asa saraci?

 6. @George,

  Lasa, ca si tu zilele astea spuneai ca ii vei arunca recenzorului un pahar cu apa in fata.
  http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2011/10/21/recensamant-cum-am-fost-mintiti-despre-amenzi-si-obligativitatea-cnp-ului-si-alte-perdele-de-fum/#comment-40762

  Asa cum tu te poti descarca la nervi, asa si altii au dreptul sa isi verse naduful, cu atat mai mult cu cat “imbecilii” pot fi chiar imbecili (fara a-i jigni, e o realitate), faptele si atitudinile unui om il introduc intr-o categorie sau alta.

  Asa ca, sa nu fim ipocriti. Nu trebuie sa iti faca cineva rau ca sa iti vina sa il jignesti. E suficient sa te enerveze. Cum te va enerva pe tine citind ce am scris. 🙂

  P.S. Mi-a placut comentariul tau cu paharul…

 7. P.P.S. Sa vedem partea buna a lucrurilor, faptul ca autorul spune lucrurilor pe nume. In rest, nimeni nu e perfect.

 8. @Istoricul:

  Recensamantul este o operatiune mult mai veche decat sec. XIII. Uneori a fost detestat de Insusi Dumnezeu, cum arata recensamantul facut de Regele David Israelului.

  Dar problema nu e doar faptul ca exista informatii “personale” – nu asta e ideea, ca totul e personal, nimic impresonal, in aceste informatii, adica orice este recenzat apartine unor persoane.

  Problema esentiala aici era de ANONIMITATE. Informatiile preluate prin recensamant trebuie sa aiba rol pur statistic. Asta inseamna ca nu intereseaza IDENTITATEA celor recenzati si, prin urmare, nu sunt necesare informatiile legate de nume si CNP.

  Prin urmare, problema majora a actualului recensamant este faptul ca nu prezinta nici intentie si nici garantie ca informatiile sunt doar statistice, de vreme ce ele nu sunt anonime.

 9. http://www.recensamantromania.ro/presa/comunicate-de-presa/

  A SE VEDEA COMUNICATUL DON 24.10.2011

  Declaraţie de presă din data de 24.10.2011

  În legătură cu Baza legală şi motivarea colectării în cadrul capitolului de identificare a codului numeric personal Institutul Naţional de Statistică (INS) îşi menţine declaraţia din data de 21 octombrie 2011 şi adaugă următoarele precizări:
  Colectarea codului numeric personal în procesul de recenzare este stipulată prin Legea 170/2011 privind aprobarea OUG nr. 34/2011 pentru modificarea şi completarea OG 36/2007 privind efectuarea Recensământului Populaţiei şi al Locuinţelor din România în anul 2011.
  Astfel, articolul 2, alin. (1) “Persoanele [ ….] sunt obligate să furnizeze, pe propria răspundere, persoanelor care efectuează înregistrarea în formularele de recensământ datele şi informaţiile prevăzute în programul de recensământ.
  (2) Nerespectarea prevederilor alin.(1) atrage răspunderea contravenţională a celor vinovaţi.”

  Articolul 12 din OUG 34/2011 precizează:
  “În vederea asigurării exhaustivităţii înregistrării persoanelor şi a calităţii datelor, la recensământ sunt prelucrate codul numeric personal, precum şi etnia, religia şi limba maternă, cu respectarea prevederilor Legii nr. 677/2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date, cu modificările şi completările ulterioare”.

  Articolul 2, alin. (2) din H.G. 1502/2009 privind organizarea şi desfăşurarea recensământului populaţiei şi al locuinţelor din România în anul 2011 prevede că „Pentru înregistrarea corectă a datelor de identificare a persoanelor, acestea vor prezenta, după caz, pentru cetăţenii români actul de identitate, certificatul de naştere în cazul minorilor, iar pentru persoanele de altă cetăţenie ori fără cetăţenie documente de trecere a frontierei sau documente eliberate de autorităţile române care atestă dreptul de şedere pe teritoriul României”.

  Referitor la răspunderea contravenţională, articolul 21, alin. (1), lit. b din H.G. 1502/2009, cu modificările şi completările ulterioare, stipulează că „refuzul furnizării personalului de recensământ a informaţiilor prevăzute în programul de înregistrare sau furnizarea de date eronate sau incomplete” constituie contravenţie.
  Conform art.18 din H.G. 922/2011, contravenţiile prevăzute la articolul 21, alin. (1), lit. b din H.G. 1502/2009, „se sancţionează cu amendă de la 1.500 lei la 4.500 lei”,

  Menţionăm că programul de înregistrare a fost aprobat în cadrul şedinţei Comisiei Centrale pentru Recensământul Populaţiei şi al Locuinţelor, din data de 30.06.2011.

  Subiectele cuprinse în formularele de recensământ sunt obligatorii, mai puţin cele opţionale, respectiv: etnia, apartenenţa religioasă, limba maternă, precum şi cele legate de dizabilităţi – ultima secţiune din formularul P.

  În procesul de prelucrare al datelor, informaţiile sunt ulterior anonimizate, numele şi prenumele persoanelor NU sunt înscrise în baza de date, iar recenzorii sunt obligaţi să păstreze confidenţialitatea datelor. Amenzile pe care le riscă recenzorii dacă încalcă această confidenţialitate sunt între 2000 – 5000 lei, cu posibilitatea agravantă în cazul în care nerespectarea confidenţialităţii are aspecte penale.
  Mai mult, în procesul de prelucrare informaţiile vor fi utilizate numai în cadrul sistemului informatic statistic naţional (în interiorul reţelei VPN criptat). În baza de date ORACLE pe serverul INS nu există niciun fel de corespondenţă CNP – Nume şi prenume. La un an după încheierea prelucrării, formularele cu datele individuale vor fi distruse fizic, conform normelor şi procedurilor legale.

  Conform art. 13 din H.G 922/2011, alin. (1), „după terminarea prelucrării şi validării datelor, toate chestionarele care conţin date cu caracter personal sunt predate operatorilor economici specializaţi, în condiţii care să asigure confidenţialitatea datelor, pentru distrugere.”

  Totodată, conform art. 5 din H.G. 922/2011, „declaraţiile populaţiei înregistrate la recensământ NU pot fi utilizate în alte scopuri decât cele statistice şi nici pentru stabilirea unor drepturi sau obligaţii”. Aşadar, informaţiile furnizate de populaţie vor fi utilizate exclusiv în scop statistic, ele nu vor fi comunicate altor instituţii şi nu vor putea fi folosite, în nicio situaţie, de alte instituţii (în scopuri de impozitare/taxare fiscală, de îngrădire sau limitare a unor drepturi, de pierdere a cetăţeniei etc.)

  DE CE COLECTĂM CNP-UL?
  Colectarea CNP-ului prin formularele de recensământ asigură:
  determinarea populaţiei stabile a României;
  determinarea migraţiei internaţionale ca element important al estimărilor inter-cenzitare a populaţiei României (regulamentul CE nr. 862/2007 al Parlamentului European şi al Consiliului privind statisticile comunitare din domeniul migraţiei);
  crearea premiselor necesare introducerii/adaptării şi generalizării registrelor statistice în consonanţă cu practica statelor membre ale UE;
  măsură de asigurare a exhaustivităţii datelor înregistrate şi de verificare a calităţii datelor, astfel încât să se evite omisiunile sau dubla înregistrare;
  facilitatea prelucrării datelor.

  Nicio persoană nu este abilitată pe perioada desfăşurării Recensământului populaţiei şi locuinţelor să exprime interpretări cu privire la procedurile de recenzare care exced textul Declaraţiilor de presă.

  Secretariatul Tehnic Central al Comisiei Centrale pentru Recensământul Populaţiei şi al Locuinţelor 2011.

  http://www.puterea.ro/articol/amenda_de_4_500_lei_daca_nu_dai_cnp_ul

  CNP-ul a (RE)devenit obligatoriu

  După ce cu o zi înainte anunţaseră că nu este obligatoriu completarea Codului Numeric Personal, Institutul Naţional de Statistică a precizat că aceia care refuză acest lucru riscă amenzi de până la 4.500 de lei. Recenzorii se vor întoarce şi la cei la care au fost deja pentru completarea spaţiului gol.

  În cele patru zile ale recensământului, aproape 8 milioane de locuitori le-au deschis uşacelor 120.000 de recenzori. Dintre aceştia, mulţi au refuzat să ofere şi CNP-ul, astfel că vor fi vizitaţi din nou. “Legea spune că e obligatoriu. Cei care refuză, riscă amenzi între 1.500 şi 4.500 de lei. Vom acţiona cu discernământ. Recenzorii vor reveni, iar dacă refuzi o dată, a doua oară sau a treia oară, atunci vei fi amendat. Trebuie să respectăm legea”, a spus Vladimir Alexandrescu, directorul de comunicare al INS.

  Greu de găsit. Partea 1

  Doamna Elena lucrează la o bancă din Capitală şi spune că a acceptat postul de recenzor pentru cele două săptămâni nu doar datorită banilor. “Mai rămân cu vreo 400 de lei, dar am zis să le dau o mână de ajutor oamenilor”, motivează ea înainte de a-şi începe periplul la blocul unde a fost repartizată. Joi şi vineri nu a apucat să completeze prea multe formulare, deoarece toţi erau la serviciu. “M-am bazat mai mult pe weekend, dar şi aşa dau destul de greu de oameni. Mulţi sunt plecaţi. Noroc că am lăsat numărul de telefon la vecini”, afirmă femeia, care e fericită că nu a întâmpinat nici un fel de problemă până acum. Toţi au completat formularele şi chiar au prezentat buletinele pentru CNP, de altfel marea controversă a întregului recensământ. Programul său în această perioadă începe doar seara. “Noroc că stau aici, aproape, altfel mi-ar fi fost greu. E deja ora 22.30 şi eu încă nu am ajuns acasă. Asta e, sper să termin repede. Numai în seara asta am completat vreo 20 de formulare. Lumea a răspuns la toate întrebările”, afirmă doamna Elena. Toţi au invitat-o în casă, iar persoanele în vârstă, singure, chiar au început să-i povestească problemele bătrâneţii. Speră ca în maximum trei zile să termine, astfel că până la 31 octombrie să nu mai aibă probleme. Are de recenzat aproape 80 de familii, iar în primele patru zile, jumătate dintre acestea au completat formularele. Deşi în cazul său nu este valabil, mulţi dintre colegii doamnei Elena vor fi nevoiţi să bată din nou drumul la cei care nu au oferit şi CNP-ul.

  Drumuri lungi la sate

  Mai greu este pentru recenzorii din mediu rural. Benone a primit trei cătune din comuna Logreşti, judeţul Gorj. Doar pe drum trebuie să facă jumătate de oră, numai că locuitorii sunt mai mereu plecaţi. I-au trebuit trei zile să înregistreze aproximativ 15 familii, însă speră ca până la final să descurce toate iţele. “Trebuie notate şi locuinţele în formulare, numai că multe sunt deja părăsite. Oamenii au plecat la oraş, au şi uitat de ele”, afirmă recenzorul.

  http://www.puterea.ro/articol/primele_amenzi_pentru_refuzarea_recenzorilor

  Primăria din Voluntari a aplicat primele sancţiuni unor cetăţeni din cartierul Pipera care au refuzat să primească recenzorii şi să răspundă la chestionare. Autorităţile au precizat că în cazul în care şi alte persoane se vor opune prevederilor legale administraţia va continua aplicarea legii. Recensământul se desfăşoară, la nivel naţional, până pe 31 octombrie. Cetăţenii români vor trebui să răspundă la cele 80 de întrebări ale chestionarelor Recensământului Populaţiei şi al Locuinţelor 2011, trei seturi de întrebări fiind obligatorii. Potrivit reglementărilor în vigoare, refuzul de a participa la recensământ se sancţionează cu amendă cuprinsă între 1.500 şi 4.500 de lei.

 10. IN-CRE-DI-BIL!!!

 11. Pingback: DECLARAREA CNP-ULUI A REDEVENIT OBLIGATORIE? Incredibilele suceli ale INS!
 12. eu tot nu inteleg ce e agitatia asta impotriva recensamantului, ne pot face lucruri mai ingrozitoare de atat. ce-mi pot face daca le dau cnp-ul? daca nu-l dau credeti ca nu-l pot afla? mai risc si o amenda pentru asta.
  libertatea mea deja e ingradita, e scris ca va fi rau si voi fi sclav, daca fac parte din crestinii de pe urma. daca vor veni sa ma omoare, sa ma ingradeasca, sa ma bage la inchisoare, sa … orice, nu-mi pasa.
  stiu ca toate trebuie sa se intample si daca nu le dau cnp-ul nu ma va salva de ceea ce va sa vina.

  chiar daca vin sa-mi bage cip-ul, daca mi-l baga cu forta nu-i lepadare, cu atat mai putin ca le dau cnp-ul

  nu inteleg de ce se face atat caz, drepturile noastre sunt oricum terfelite si sunt sigur ca nu mai putem face nimic , dar ma mir ca nu sunteti si voi constienti de faptul acesta… nu puteti face nimic si chiar daca puteti va fi doar pentru o perioada de timp extrem de scurta.

  nu zic sa va blazati, zic doar sa va puneti nadejdea in ajutorul Domnului, eu unul asta fac, pentru ca ascunzandu-ma in spatele monitorului si vociferand ca imi iau astia cnp-ul nu va ajuta la nimic

  le voi da cnp-ul alaturi de informatiile optionale CRESTIN ORTODOX si ROMAN.

  daca gresesc va rog sa ma corectati si ajutati-ma sa va inteleg punctul de vedere.

  Doamne ajuta!

 13. @un amarat:

  Ca de la amarat la amarat… 🙂 : Oare cate tastaturi trebuie sa chinuim ca sa se inteleaga, totusi, noima unei atitudini rezonabile pe acest subiect? 🙂

  Discutia despre CNP si recensamant nu are o legatura cu pecetea sau lepadarea sau orice semnificatie teologica de acest gen.

  Are legatura cu un mod arbitrar de a trata o populatie, cu o agenda de control si supraveghere precum si cu Molohul Malthusian European. Acestea sunt teme tratate constant pe pagina noastra de stiri, deci e firesc sa le tratam si in momentul in care se transforma in actiuni concrete, care ne vizeaza direct. Da, nu isi inchipuie nimeni de aici, cred, ca poate sa deturneze mersul catre robie, insa asta nu inseamna deloc pasivitate sau resemnare in sens lumesc; mai adecvata este o reactie vie, rezonabila, de bun simt – nici un activism gen “societatea civila”, dar nici o letargie care nu mai gaseste motivatie in a se impotrivi fata de nimic, oricata de abuziv ar fi acest “nimic”.

 14. @admin

  sunt la fel de constient ca si voi ca suntem tratati ca niste animale de catre cei de la putere chiar din tara noastra care dupa cum vedem sunt la randul lor tratati ca niste animale de catre cei mai mari ca ei (ex basescu de care nu se apropie nimeni cand sunt intlanirile intre presedinti)
  am si mentionat ca nu zic sa ne blazam, dar nici sa ne incrancenam in a ne omora neuronii din cauze de genul asteia pentru ca oricum nu avem ce face
  si am mai observat o tehnica diabolica prin care ni se ia ceva iar cand protestam ni se ia si altceva, iar cand ni se da inapoi al doilea lucru luat ne multumim ca nu ni l-au luat si astfel au castigat
  sau alta tehnica este ca din start sa ne anunte ca ne vor lua doua lucruri si apoi sa ne spuna ca de fapt ne iau doar unu si astfel ne simtim mai bine ca ne iau doar un lucru.

  sa nu credeti ca sunt blazat, sau ca nu-mi pasa ca ma eticheteaza ca pe animalele de la zoo, dar dupa cum spuneam nu cred ca putem rezolva ceva si chiar daca am putea va fi pentru o perioada de timp prea scurta.

  “Molohul Malthusian European” este pus in miscare si va fi sfaramat doar de Mantuitorul nostru IIsus Hristos, pana atunci… amaratii cu amaratii vorbesc discutii

  nu tin la anonimitate, mi-as da si aici numele real dar nu conteaza, sunt un sterss, un nimeni, un amarat deci nu prea am de ce sa-mi fac griji.

 15. Pingback: Recensamant ilegal? INS NU AR AVEA VOIE sa ceara o parte din INFORMATIILE DIN CHESTIONARE
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare