CREDINTA SI BOLILE PSIHICE: Pacientii care cred in Dumnezeu au mai multe sanse de vindecare (STUDIU HARVARD)

30-04-2013 1 minut Sublinieri

Pacienţii care cred în Dumnezeu răspund mai bine la tratamentele psihiatrice pe termen scurt, conform unui nou studiu coordonat de David Rosmarin, profesor de psihiatrie la Harvard Medical School din Boston, informează LiveScience.com.

“Am descoperit că pacienţii mai credincioşi aveau rezultate mai bune în urma tratamentelor, simţindu-se mai bine cu propria persoană şi suferind mai puţin de depresii şi stări de anxietate”, a precizat Rosmarin pentru LiveScience.

În cadrul studiului au fost monitorizaţi 159 de pacienţi din cadrul programului Behavioral Health Partial Hospital desfăşurat la spitalul McLean din Belmont, Massachusetts. Aceşti pacienţi primeau tratament pentru diferite afecţiuni de ordin psihiatric, printre care şi depresia şi anxietatea, iar durata medie în care au participat la acest program a fost de 2 săptămâni.

Rezultatele acestui studiu nu pot demonstra însă explicit o relaţie de cauză – efect între credinţă şi eficienţa tratamentelor psihiatrice, ci mai degrabă o tendinţă, conform autorilor.

Participanţii la studiu au fost rugaţi să-şi cuantifice credinţa în Dumnezeu şi aşteptările pe care le au cu privire la eficienţa tratamentului primit pe o scară cu 5 grade. La începutul şi la încheierea programului, cercetătorii au evaluat starea de bine a fiecărui pacient – stare definită prin nivelurile înregistrate de depresie, anxietate şi tendinţe autodistructive.

Concluzia este că pacienţii care au susţinut că au mai mult decât “o mică” credinţă în Dumnezeu aveau o şansă de două ori mai mare de a răspunde pozitiv la tratamentul administrat, conform lui Rosmarin.

“Încrederea în Dumnezeu poate facilita încrederea în tratament. Pacienţii care aveau mai multă credinţă într-o forţă superioară, aveau şi mai multă credinţă în efectele tratamentului. Ei au fost de la început optimişti cu privire la tratament şi au crezut că îi va ajuta”, a subliniat Rosmarin.

Deşi noul studiu nu s-a axat în mod specific asupra legăturilor dintre tipul credinţelor de ordin spiritual, tipul afecţiunilor psihiatrice şi rezultatele tratamentelor, Rosmarin este convins că în terapie un rol important este jucat de credinţă. Dacă medicii vor înţelege mai bine impactul spiritualităţii asupra diferitelor tratamente, ar putea fi dezvoltate noi tratamente, mai eficiente, care să răspunde nevoilor pacienţilor.

Rezultatele acestui studiu au fost publicate pe larg în ultimul număr al revistei Journal of Affective Disorders. AGERPRES


Categorii

1. DIVERSE, Studii psiho-sociologice

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “CREDINTA SI BOLILE PSIHICE: Pacientii care cred in Dumnezeu au mai multe sanse de vindecare (STUDIU HARVARD)

  1. http://ro.stiri.yahoo.com/ora%C5%9Ful-%C3%AEn-care-hitler-stalin-%C5%9Fi-tito-au-104222011.htm
    acum 100 de ani, in viena locuiau, din intamplarein acelasi timp, stalin, hitler, trotki,tito si freud.
    va spune ceva?

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare