Substante cancerigene in produsele cosmetice. DE CE, PE LANGA MOTIVELE DUHOVNICESTI, SUNT PERICULOASE DIFERITELE “VOPSELURI” SI “LACURI”

27-05-2011 3 minute Sublinieri

Ştii ce conţin vopseaua de păr, lacul de unghii sau alte produse care se folosesc în saloane pentru a te înfrumuseţa? Specialiştii avertizează cu privire la ingredientele care pot cauza cancer sau malformaţii ale copilului la naştere.

Potrivit Institutului American de Cancer, vopseaua de păr conţine peste 5000 de substanţe chimice, unele dintre ele având un potenţial ridicat de a cauza cancer, după cum au arătat studiile realizate pe animale, potrivit eva.ro.

Săptămâna trecută, cercetărorii de la Institutul de Cercetare a Cancerului din California au avertizat Agenţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) cu privire la substanţele chimice care sunt degajate în aer într-un salon de înfrumuseţare, sugerând că există un nivel extrem de ridicat de toluen şi alte substanţe chimice foarte periculoase, ba chiar şi methyl-methacrylate, o substanţă care ar fi interzisă în Statele Unite ale Americii încă din anul 1974.

Cele mai îngrijorătoare ingrediente pe care le găsim în aproape toate produsele pentru unghii şi păr sunt formaldehida, toluenul şi dibutyl-phthalates (DBP) care sunt asociate cu tulburările endocrine, cancer şi malformaţii la naştere. Formaldehida are efecte cancerigene, spun specialiştii.

Tipuri de cancer care se pot dezvolta:

1. Risc de cancer de vezică urinară, în special la persoanele care lucrează în saloanele de înfrumuseţare (Organizaţia Mondială a Sănătăţii, anul 2008)

2. Risc de cancer în sânge, în special la femeile care au folosit vopselele de păr care au fost produse înainte de 1980. Însă, riscul de cancer în sânge nu este foarte ridicat, odată cu scoaterea ingredientelor periculoase, după cum se arată în studiile realizate mai recent.

Deşi la începuturi, lacul de unghii era un produs natural care avea la bază ingrediente precum ceara de albine, albuşul de ou, pigmenţi vegetali, în prezent numeroase organizaţii atrag atenţia cu privire la numeroasele substanţe chimice care există în aceste produse. Printre cele mai folosite ingrediente şi cu riscuri reale pentru sănătate se numără toluenul (cancerigen, distruge sistemul imunitar, afectează sistemul reproducător), formaldehida (cancerigenă, cauzează reacţii alergice serioase, foarte nocivă pentru astmatici), conservanţii, coloranţii, ftalaţii (cancerigeni, risc de malformaţii congenitale) şi parfumurile.

Ingredientele colorante şi decolorante pot provoca alergii şi iritaţii cutanate, crize de astm şi chiar cancer de vezică urinară. În ceea ce priveşte colorarea părului, frumuseţea nu înseamnă întotdeauna sănătate, după cum nici reciproca nu este 100% adevărată.

Cele mai numeroase substanţe toxice se găsesc în vopseaua permanentă, singura care acoperă firele albe. Dintre ingrediente, cel mai alergizant este phenylendiamina (PPD). Ea determină o sensibilizare a pielii, însoţită de senzaţia de mâncărime şi de arsură, iar reacţiile alergice pot evolua, în cazuri rare, spre umflarea feţei şi chiar spre şoc anafilactic.

Alergia la un ingredient din vopsea nu se produce niciodată la primul contact cu el, ci după mai multe episoade de sensibilizare a organismului. Alte substanţe periculoase sunt amoniacul şi hidrogenul peroxid care produc efecte toxice asupra sistemului respirator şi nervos.

Culorile închise conţin plumb

Un studiu realizat de specialiştii Universităţii „South California” din SUA a arătat că femeile care îşi vopsesc părul lunar au un risc de două ori mai mare, după un an, de a se îmbolnăvi de cancer de vezică urinară decât cele care nu folosesc vopsea permanentă.

Potrivit aceluiaşi studiu, profesioniştii din saloanele de coafură au un risc de cinci ori mai mare de a face acest tip de cancer după 10 ani de expunere la vopsea. Se pare că substanţele implicate în apariţia cancerului sunt acetatul de plumb, ingredient activ care se găseşte în produsele cu care se obţin culori închise, dar şi persulfaţii, folosiţi pentru decolorare.

Firul de păr se vopseşte doar o dată

Dincolo de aceste riscuri, vopselele sunt periculoase şi pentru firul de păr, pe care îl degradează şi îl usucă. „Minimalizăm riscurile distrugerii firului de păr folosind foarte rar vopseaua şi niciodată «vopsea peste vopsea», adică aplicând vopsea pe păr nou crescut, care nu a fost niciodata vopsit“, atrage atenţia prof. dr. Anca Zbranca, medic specialist dermatolog la clinica Roderma din Iaşi. Vopselele naturale reprezintă alternativa sănătoasă la cele uzuale.

Gravidele trebuie să evite vopsirea părului în primele trei luni de sarcină.”

dr. Oana Clătici

medic primar dermatolog Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti

Autorităţile franceze sunt pe punctul de a elimina de pe piaţă produsele ce au în compoziţie parabeni. Aproximativ 400 de produse farmaceutice – multe dintre ele folosite frecvent – conţin parabeni, substanţe toxice cu efect cancerigen, demonstrat de studii ştiinţifice. Este motivul principal pentru care Camera Deputaţilor din Parlamentul francez a votat interzicerea lor începând cu 3 mai. Acesta este subiectul unui amplu articol apărut în Le Monde ediţia online de ieri.

Mai mult, Le Monde a întocmit şi o listă cu produse de la paste de dinţi la me­dicamente administrate în chi­mio­terapie ce conţin parabeni.

Pre­zen­ţi în produse cosmetice, alimentare şi în medicamente, parabenii sunt folosiţi pentru a stopa dezvoltarea microorganismelor care ar putea afecta sănătatea omului. De asemenea, parabenii au rolul de a conserva produsul respectiv şi calităţile acestuia.

Deputaţii francezi au adoptat acest document, care prevede inter­zicerea folosirii ftalaţilor, parabenilor şi alchilfenolilor, trei categorii de substanţe care produc tulburări endocrine. Deşi documentul trebuie să treacă şi de Senat, neliniştea s-a răspândit printre producători, care ar fi nevoiţi, în caz de adoptare, să renunţe la aceste substanţe.

Vicent Gazin, responsabil al unităţii toxicologice clinice al Afssaps (Agenţia franceză pentru securitatea medicală a produselor sanitare), citat de Le Monde, estimează la aproximativ 400 de produsele farmaceutice ce conţin parabeni, sub formă de metil sau propil.

Prezenţa parabenilor în foarte multe produse folosite în mod curent nu este un subiect nou. Astfel, o cer­cetătoare de la Universitatea Rea­ding, Philippa Darbre, împreună cu colegii săi au descoperit parabeni în tumori ale sânului, în special sub formă de metil.

Aceasta demonstrează că o parte dintre parabenii din cosmetice, alimente şi produse farmaceutice pot fi absorbiţi şi reţinuţi în ţesuturile corpului nostru, consideră autorii studiului.

Opiniile sunt împărţite: unele studii pun în legătură directă parabenii cu cancerul sau susţin că sunt bine toleraţi şi foarte rar sunt asociaţi cu reacţii alergice; alte studii ajung la concluzia că aceste substanţe sunt la originea unor tulburări minore de tip endocrin.

(…)

Din cu totul alta perspectiva, recomandam si:


Categorii

1. DIVERSE, Razboiul impotriva sanatatii

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la “Substante cancerigene in produsele cosmetice. DE CE, PE LANGA MOTIVELE DUHOVNICESTI, SUNT PERICULOASE DIFERITELE “VOPSELURI” SI “LACURI”

  1. Pingback: DE CE FARDAREA E PACAT? Icoana pe care o stricam prin "infrumusetare"
  2. Cunoscutele si apreciatele creme Gerovital contin parabeni.

  3. Majoritatea cosmeticelor contin parabeni, inclusiv gerovital, corona, vendome. Rujurile cu cat sunt mai rezistente cu atat sunt mai nocive din cauza plumbului. Glossurile stralucitoare, chiar transparente, incolore, au efect de lupa pt soare si predispun la boli ale buzelor datorita amplificarii radiatiei solare. Cine apuca s.o dea in patima cosmeticelor da o groaza de bani intai pe ele, apoi pe creme si tratamente pentru repararea pielii/parului/unghiilor distruse, uscate, arse. Creme care dau dependenta si costa o avere si care contin ele insele conservanti periculosi. In cele din urma se ajunge la dermatologi, urmeaza tratamente medicale serioase. Alti bani, alta distractie pentru industria pharma…

  4. Pingback: Pacatele banale care raman pacate… si in modernitate: TINUTA PROVOCATOARE, MACHIAJUL, IMPODOBIREA… Sminteala femeilor si vina barbatilor - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  5. Pingback: FTALATII din parfumuri dauneaza grav sanatatii - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  6. Pingback: CE PAINE SA (NU) MANCAM?/ Zaharul – un drog la fel de periculos ca tutunul/ COSMETICELE – PLINE DE SUBSTANTE TOXICE CARE DAU REACTII ADVERSE GRAVE - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare