TENTATIVA DE ASASINARE A PATRIARHULUI ILIA AL GEORGIEI, CONFIRMATA OFICIAL

16-02-2017 1 minut Sublinieri

ilia ii georgia

Parchetul georgian a confirmat oficial informația conform căreia a fost o tentativă de asasinare a mai marelui Bisericii Ortodoxe Georgiene, Catholicos-Patriarhul Ilia al II-lea.

După cum s-a dovedit, părintele Gheorghe Mamaladze, directorul gestionarii proprietăților Patriarhiei, intenționa să-l otrăvească cu cianură pe Patriarh. În acest scop, el a luat cu el otrava pentru a ajunge la Berlin, unde Întâistătătorul este în prezent pentru tratament medical.

Preotul a fost arestat la aeroportul din Tbilisi.

Procurorul-șef al Georgiei, Irakli Shotadzé, a declarat la un briefing: “Gheorghe Mamaladze avea relații sistematice cu Catholicos-Patriarhul și anturajul său. S-a stabilit la anchetă că el pregătea uciderea unei persoane și, tocmai în acest scop, a achiziționat o substanță toxică de la un necunoscut“.

S-a comunicat că investigațiile au început după o declarație la Parchet, care a fost semnalată la data de 2 februarie 2017. Un bărbat, al cărui nume nu este cunoscut, a revelat că Părintele Gheorghe a vorbit cu el, în scopul de a-l ajuta să obțină cianură în schimbul unei recompense. Totuși, Mamaladze a reușit să obțină substanța toxică. Otrava a fost găsit asupra lui când a fost cercetat la aeroport. In plus, arme de foc de fabricație artizanală precum și muniție au fost găsite la domiciliul suspectului.

Postul de televiziune “Rustavi-2”, afiliat fostului președinte georgian Saakașvili, a anunțat atacul eșuat împotriva Patriarhului (referindu-se la surse anonime) cu câteva ore înainte ca această informație să fie confirmată de către poliție.

Impresia generală care se desprinde din acest caz este faptul că mulți oameni suspectau în Georgia posibilitatea unui atac împotriva Patriarhului Ilia al II-lea. Pe 8 februarie, de exemplu, analistul politic Archil Gamzdaria a scris pe Facebook că Patriarhul Georgiei Ilia al II-lea este în mod serios amenințat. Autorul nu a dezvăluit sursele sale, dar a spus că, în cazul în care intervenția chirurgicală care ar fi trebui să o sufere Întâistătătorul, ar fi fost programată la Tbilisi (cum era planificat inițial), aceasta ar fi fost pentru el mandatul său pentru moarte.

Dar, în cele din urmă, s-a decis să se facă operația în Germania, deși aceasta n-ar fi garant securitatea Patriarhului. “Cred că au fost frecușuri serioase în acest caz. Este posibil ca autorii să nu fi fost în măsură să-și realizeze planul lor”, a scris Gamzardia, care crede că, conform planului conspiratorilor, Patriarhul nu ar fi trebuit să se întoarcă în viață de la Berlin.

Traducere de Român Ortodox în Franța după Orthodoxie.com, Le catholicos-patriarche Élie II a échappé à une tentative d’empoisonnement


Categorii

1. DIVERSE, Patriarhul Ilia al Georgiei

Etichete (taguri)

, ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “TENTATIVA DE ASASINARE A PATRIARHULUI ILIA AL GEORGIEI, CONFIRMATA OFICIAL

 1. Daca nu a vrut sa fie prieten cu papa, iata ce primeste.
  Probabil il au pe altul pregatit sa semneze documentele din Creta. Mai stii!

 2. @bogdan

  Interesant este ca informatiile despre asasinat au fost transmise, initial, de o televiziune apropiata de Saakasvili, adica de pro-occidentalistul ex-cetatean, ex-presedinte al Georgiei.

 3. @admin
  Interesanta observatia…

 4. http://www.cuvantul-ortodox.ro/2007/08/03/a-fost-omorat-patriarhul-articol-din-ziua-de-azi-3-august/

  Am vazut legatura la blogul fratelui crestin ortodox din Franta. Poate sunt eu cu scenariile…mai ramanea PF Bulgariei, desi el nu are statura duhovniceasca a PF Ilie, un adevarat sfant printre noi. Foarte ingrijorator, pentru cei cu putina credinta ca mine. Slava lui Dumnezeu si Maicutei Domnului pentru toate.

 5. Saakasvili e guvernatorul Odessei. Good morning! Adica se sugereaza ca rusii l-ar vrea prematur in randurile sfintilor, si proucrainienii nu. Poate fi si invers? Toata lumea stie aparent ca pe acolo ca cineva ii poarta PF-ului Ilia al II-lea sambetele, dar nu se caraie nimic despre motive. Poate ca unii vor sa-i spuna organizatorului de la Creta la revedere. Pana la urma si sa stai sub un ecumenist veros vandut CIA-ului si cu principii neortodoxe e sub demnitatea umana a unui ortodox. E asta un mic razboi de independenta al fostelor republici sovietice sau unul de consolidare a uniunii cu schimbarea centrului la Moscova, cum lanseaza unii o stire posibil falsa? Ce rol ar juca Georgia sau ce rol a jucat asta vara? Ce spune Bulgaria? Ma gandesc logic ca rusii, la stadiul actual pe care l-a luat cercetarea stiitifica la ei, nu ar fi apelat la ceva atat de primitiv precum cianura, care insa putea fi pusa lejer in bagaj la altul. Oare era in bagajul de mana, sau ala care trece prin mainile altora? Mai trebuia gasit un nene care sa spuna ca i-a vandut-o. Dar daca cianura nu era pentru patriarh? Daca ortodocsii au ajuns sa se casapeasca intre ei, e foarte grav si se vad roadele acelei aberatii de sinod, in caz ca de la lupte pentru putere pleaca treaba si are vreo legatuar cu ralierile din vara. Sper sa iasa la lumina toate aceste masinatii si mitrele sau caschetele sub care au luat nastere. O sa incepem sa vedem mortile ierarhilor in alta lumina si felul cum aleg unii din ei sa vorbeasca sau sa taca, in functie de stirile care ni se vor livra, pana o sa ne umflam de confuzie.

 6. observatia lui admin e interesanta, si sugerata chiar de articol (e in rosu); fara nici o intentie de a face valuri de prisos aici: n-am putut sa ma impiedic sa ma gindesc la moartea PF Teoctist al nostru, si atunci au fost zvonuri ca s-a vroit un ecumenist in locul lui (care intre timp a devenit mai putin ecumenist), dar poate ca nu-i nici o legatura intre ele… stai si te gindesti, tinind cont de presiunile – cu siguranta foarte mari asupra delegatiei romane – daca nu cumva atitudinea ambigua din Creta n-a fost motivata, in parte, si de frica urmarilor… o parere numai…

 7. http://orthochristian.com/117344.html

  Poate PF Daniel se va inspira din acest model, demografic suntem la pamant, Preafericitul ar da un imbold familiilor sa aiba mai multi copii. Doamne ajuta!

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare