UPDATE: 3 zile de doliu national/ IN AJUN DE HALLOWEEN, la un concert rock cu efecte pirotehnice: TRAGEDIE FARA PRECEDENT, cu ZECI DE MORTI si SUTE DE RANITI dupa un INCENDIU IN CLUBUL “COLECTIV” DIN BUCURESTI! Concertul era sustinut de trupa “GOODBYE TO GRAVITY”

30-10-2015 19 minute Sublinieri

SPITALELE DIN BUCURESTI, DEPASITE DE SITUATIE?

Capitala Romaniei nu pare sa aiba infrastructura necesara pentru a gestiona un astfel de caz. CUM VA FI LA CUTREMUR?!

GTGsursa: romaniatv

sursa: romaniatv

ACTUALIZARE

Violeta Maria Naca este asistentă medicală și are 22 de ani experiență pe Salvare. Aseară a fost într-una din primele două ambulanţe care au ajuns la Club Colectiv. Mărturia ei cutremurătoare a fost consemnată de Ana-Maria Gheorghe, pe blogul ei.

„Ne-am dus senini. Credeam că e un incendiu banal inițial, am fost al doilea echipaj la fața locului. Apoi au venit pompierii agitați. Primele două victime. Totul era ca un coșmar. Mergeau, urlau, se târau. Tineri desfigurați. Urlau mulți. Eram două salvări. Una dintre victime, erau o tânără, rănită grav. Țipa la mine să venim mulți. Mă implora. Spunea că sunt 300 de tineri, arși, călcați în picioare. Am implorat plângând pe cei de la dispecerat că sunt sute de oameni arși. Plângeam. Săreau arși pe mine, urlau. Voiau să intre mulți în ambulanțe. Și nu puteam să plecăm cu fata rănită grav. Nu se dădeau din drum.

Abia atunci s-a dezlănțuit coșmarul. Au venit alți patru grav răniți. Izbeau în mine. În salvare. Le curgea pielea, carnea. Acum plâng. Urlau să îi iau, să nu îi las în urmă. Am implorat dispeceratul să aducă mai multe ambulanțe, că e haos. Să vină poliția. Rupeau jacheta de pe mine.

Apoi, a venit un pompier, avea o tânără de 18 ani, arsă pe 98% din corp, mă implora cu lacrimi de erou: „Ia-o mai repede din brațele mele. Doamne, cât de tânără e! Salveaz-o! Am și eu o fată acasă!”. Mi s-a făcut rău. Veneau mulți, mulți de tot. Erau îndesați în salvări. Civili urlau, tineri răniți trăgeau de doctori, aproape smulgându-le hainele. Implorau să fie ajutați, să fie salvați. Se aruncau în fața ambulanțelor. Dădeau cu pumnii în ambulanțe.

Am urme de piele arsă, pe mine, pe echipament. Pompierul șef plângea în hohote. Era în șoc. Țipa: „De ce, Doamne?”. Tânără arsă nici nu mai avea haine pe ea.  Apoi am intrat urlând la Colțea, cu patru răniți grav. Țipam să vină toți doctorii, că e carnagiu. Toată lumea era în stare de șoc. AM VĂZUT IADUL!

Doi doctori de la echipaje au rămas la fața locului. Erau șase tineri, jos pe borduri, în stop cardiorespirator. Șoferul din echipaj a resuscitat oameni ore în șir până i-a crescut tensiunea și i-a țâșnit sângele pe nas. 

Mai era un copil de doar 16 ani! 16 ani! A plâns echipajul la resuscitarea lui. Nu se îndurau. Apoi l-au adus pe fratele lui, pe brațe, la mine. Era grav, era ars tot. Avea ochii umflați și roșii, plângea. Întreba: „Sunt rău? E grav?”.

Apoi au adus altul. Era 70%. Plângeam. Cădea carnea de pe el. Întreba dacă mai trăiește. Dacă e grav. Era aproape de comă. Îi curgeau lacrimi din ochi, cu sânge. Îmi spunea să îl țin de mână. I-am spus că am un băiat de-o seamă cu el. Mi-a răspuns: „Mami, n-o să mor, nu?”. Încă ieșea fum din el.

La spital părinți pupau ambulanțele, urlau unde le sunt copiii. Le-am spus adevărul. Le-am spus că sunt în stare gravă. Mi-au pupat picioarele la Municipal. Era sinistru. Trăgeau de mine și de colegi, de salvare.”, a scris ea pe blogul personal, modapebune.ro

  • Digi 24:

Incendiu în clubul Colectiv | 27 de persoane au murit, 162 au fost rănite. Doliu naţional timp de trei zile. Declaraţii cutremurătoare

ACTUALIZARE 20.46. Ministrul Sănătății a declarat că 33-35 dintre persoanele rănite sunt în stare critică.

ACTUALIZARE 20.04.  Intervenția echipelor de salvare a fost îngreunată de faptul că un gang strâmt a fost singura cale de acces a echipajelor de salvare în curtea Clubului Colectiv.

ACTUALIZARE 19.36. Mai multe cluburi din Bucureşti vor fi închise în această seară, potrivit anunţurilor făcute pe paginile proprii de Facebook. 

ACTUALIZARE 19.17. Mărturia unui pompier care a participat la stingerea incendiului din clubul Colectiv

ACTUALIZARE 18.28. Clubul Colectiv funcţiona, alături de alte localuri, în fosta clădire a unei celebre fabrici de încălţăminte. Proprietarii plăteau lunar chirie de 3,5 euro pentru fiecare metru pătrat al halei pe care o ocupau. Vorbim despre trei oameni de afaceri care vin din industria organizării de spectacole şi din publicitate.

ACTUALIZARE 18.05. MedLife vine în sprijinul eforturilor depuse de spitalele de urgenţă pentru ajutorarea victimelor incendiului de la clubul Colectiv din Bucureşti şi pune la dispoziţie serviciul de chirurgie plastică din camera de garda a spitalului Life Memorial Hospital, pentru tratamente în regim de ambulatoriu. Victimele care au nevoie de astfel de tratamente se pot prezenţa începând de astăzi la camera de garda a Spitalului Life Memorial Hospital de pe Calea Griviţei nr. 365 sau telefona la numărul de call center 021/9646.

ACTUALIZARE 17.00. Expertiza la faţa locului s-a încheiat.

Găman George, directorul general al Institutului de securitate minieră a declarat, la club Colectiv, că la faţa locului a fost găsit un singur extinctor mic, folosit.

 

[…]

Actualizare 14:00. Balurile bobocilor care urmau să aibă loc în perioada următoare au fost anulate de Inspectoratul Școlar al Municipiului București.

Actualizare 13.20. Premierul Victor Ponta a declarat în ședința de Guvern zilele de 31 octombrie, 1 și 2 noiembrie vor fi declarate zile de doliu național.

ACTUALIZARE 13.15. K. Iohannis, vizibil marcat, la club Colectiv:Am vrut să văd acest loc, este incredibil, un spaţiu total impropriu”

I. Lascăr, şeful Clinicii de Chirurgie de la Floreasca: “Este ca la război, se operează simultan în mai multe săli”

Prof.dr. Ioan Lascar, şeful Clinicii de Chirurgie Plastică de la Spitalul Floreasca, a declarat că nu a mai văzut o astfel de mobilizare pentru o problemă de sănătate decât la Revoluţie. „Este ca la război, se operează simultan în mai multe săli”.

N-am mai văzut o astfel de mobilizare pentru o problemă de sănătate, această colectivizare, decât la Revoluţie, atunci îmi mai amintesc o astfel de mobilizare, cel puţin în acest spital. În decurs de 6-7 ore, toţi cei 13 pacienţi gravi internaţi au fost operaţi datorită mobilizării colectivului. Zeci de chirurgi de aici şi acesta este doar începutul.

Sunt cu toţii tineri. Fără îndoială, orice individ are nevoie şi de şansă şi de ajutor divin, noi facem ce e posibil cu resurse omeneşti.

Ester ca la război, se operează simultan în mai multe săli, acest spital are această rutină, iar oamenii care lucreaza aici se sudează în echipe.

Cel puţin acest spital e în permanenţă cu arma la picior, deci e raţiunea de a exista a unei astfel de instituţii. Evident dimensionarea unei astfel de tragedii nu este previzibilă. S-a reacţionat impecabil, rezultatele sunt pe măsura efortului”.

  • Hotnews: 

Marturii de la incendiul din Colectiv: Toata lumea era disperata, ieseau oameni arsi sau in stare de soc / Una dintre artificii a aprins izolatia audio a salii, probabil din burete

La mai putin de o zi de la producerea tragediei din Clubul Colectiv, soldata cu 27 de morti si aproape 200 de raniti, oamenii care au reusit sa scape teferi povestesc clipele de groaza prin care au trecut in seara respectiva, scrie Medafax.

Jurnalistul Alexandru Matei, de la Ziarul Financiar, este unul dintre cei care s-au aflat, vineri seara, la concertul din Clubul Colectiv in timpul caruia un incendiu devastator a luat viata a 27 de oameni. Jurnalistul povesteste clipele traite, intr-un material pe care il redam integral.”Eram undeva la jumatatea clubului cand de la artificii a luat foc buretele de pe unul dintre stalpii de sustinere din fata scenei. In primele secunde totul parea sub control, unul dintre bodyguarzi venea cu un mic extinctor sa stinga focul.
 
Fara panica, i-am zis celui cu care am venit la concert sa o luam spre iesire pentru orice eventualitate. Asta a fost decizia care cred ca mi-a salvat viata.
 
Intr-un interval de nici 10 secunde, timp in care am parcurs cativa metri, focul a ajuns la tavan, unde s-a extins cu repeziciune. Acesta a fost momentul in care lumea s-a panicat si a inceput sa incerce sa iasa din club.
 
la inceput, una dintre cele 2 usi de la intrare era blocata/inchisa, insa pana am ajuns la iesire a fost deschisa sau sparta.
 
In spatele meu era haos, lumea se impingea, tot ce incercam sa fac era sa imi tin echilibrul si sa nu calc pe oamenii cazuti la pamant din cauza imbulzelii.
 
Am cazut si eu, dar din fericire reusisem sa ies si am cazut in lateral, langa usa, dar am reusit sa ma ridic repede.  La cateva secunde dupa ce am iesit sau chiar cand ieseam, nu imi mai amintesc exact, a iesit un fum negru din club. La cateva minute dupa ce am iesit am incercat sa ma duc spre intrare, sa vad daca pot ajuta, dar a iesit o limba de foc si din nou un fum gros. Primul la fata locului a fost un echipaj de politie, care dupa estimarile mele a ajuns in 15-20 de minute. In scurt timp si pompierii.

Problema echipajelor de interventie cred ca a fost faptul ca pe poarta principala a fabricii nu poate intra o masina de pompieri, a trebuit deschisa o poarta din spate.
 
Dupa venirea pompierilor au inceput sa scoata oamenii care mai erau inca in club, cazuti la pamant, unii traiau, dar aveau arsuri grave. Toata lumea era disperata, era un infern acolo, ieseau oameni arsi sau in stare de soc, care abia mai puteau respira. Erau oameni care strigau “aer, aer”.
 
La 5-10 minute dupa venirea pompierilor am plecat, era un adevarat infern. Cred ca tot ce a luat foc pe tavan a cazut pe oameni. Erau persoane care ieseau cu parul sau hainele in flacari. A fost o chestiune de secunde intre viata si moarte, focul s-a extins in cateva secunde pe tot tavanul.”

“Traiesc o invazie de oameni arsi cerand ajutor. Incendiul, de la 4 artificii”

Intr-un mesaj postat pe blogul personal si intitulat: “Cum m-a ocolit moartea pe 30 octombrie”, Alex Teodorescu, care s-a aflat, vineri noapte, in Clubul Colectiv, in momentul izbucnirii incendiului in care au murit 27 de persoane, scrie ca a vazut oameni plangand in hohote si strigand dupa prieteni sau intrebandu-se de ce nu au venit pompierii nici dupa trecerea a 15 minunte de cand a fost dat telefon pentru interventie.

“Scriu asta pentru ca nu pot dormi, pentru ca in noaptea asta am simtit ca traiesc o invazie de oameni arsi din cap pana in picioare, fara par ramas pe cap, cerand ajutor si apa. Oameni plangand in hohote si strigand “Unde e Alina, unde a ramas Alina?”. Aud si acum in timpan oameni care strigau “Unde sunt pompierii, au trecut 15 minute de cand am dat telefon”. Vad mame plangand si oameni bagati in saci de catre alti oameni cu vesta fosforescenta. Vad cum dupa ani de zile ma inchin si ii multumesc lui Dumnezeu ca sunt intreg, iar la fiecare final de discutie pe care o am cu cineva zic ‘Doamne fereste”. Daca m-ar intreba cineva cum arata Apocalipsa, as zice ca arata exact ca aceasta noapte… Si plang… Si-mi doresc doar sa stiu ca toti am supravietuit si ca peste 3 luni ne vom intalni toti aceiasi 400 care am fost in noaptea asta acolo si vom ciocni din nou beri in Colectiv razand si aducandu-ne aminte despre o lansare de album… Dar n-o sa se intample asta…”, scrie Alex Teodorescu.

El arata ca nu a scris aceste lucruri pentru a face politica sau pentru a face cuiva reclama sa antireclama, ci pentru ca a trait-o si pentru ca va ramane cu ea toata viata.

“Nu e nimic poetic in asta… E un cosmar care se va tarai dupa noi, dupa fiecare individ care a fost in Colectiv vineri, 30. Tu, cel din afara, s-ar putea sa nu intelegi si sa blamezi in stanga si in dreapta. Vina e ca s-a aprins un artificiu de tort… Tu ai putea sa-ti accepti vina ca ai vrut sa aprinzi un artificiu sau un chibrit? Eu nu… (…) Am fost in Club Colectiv la lansarea albumului nr. 2 semnat Goodbye to gravity pentru ca am vrut sa vad cum arata actul artistic al unei formatii din Romania care ne reprezinta afara. Va asigur ca, desi muzica a fost rock, in public nu a existat niciun om care a avut costum de Halloween pe el, care l-a invocat pe Lucifer sau alte mizerii pe care probabil le veti mai auzi in viitor legat de aceasta lansare…”, scrie Teodorescu, adaugand ca a fost o lansare de album ca oricare alta.

El a precizat ca nu a fost niciun spectacol pirotehnic, ci ca “nu a tras nimeni cu tunul, ci au fost doar 4 artificii de tort, 2 puse in fata scenei, doua pe 2 stalpi de sustinere ai salii.

“Nimic prea spectaculos… La fel de bine putea arde si o sufragerie la aniversarea copilului tau pentru ca in tort i-ai infipt 2 artificii care ard 10-15 secunde. Asta a fost tot spectacolul pirotehnic… Trupa s-a laudat cu show pirotehnic pentru a atrage publicul, declaratia este mult prea pompoasa pentru ceea ce s-a intamplat de fapt..”, a explicat Alex Teodorescu.

El a povestit ca pe la jumatatea programului, aceste artificii s-au aprins si, odata cu ele, una dintre artificii a aprins izolatia audio a salii, probabil din burete, ca nu a explodat nimic, nicio conducta si ca, initial, nu s-a panicat nimeni, iar solistul Andrei Galut si-a pastrat calmul cerand pe un ton foarte calm un extinctor pentru a remedia problema din scurt.

“Nu a venit acel extinctor. Dumnezeu stie daca Colectivul avea extinctor si nu s-a implicat nimeni sa stinga o flacara, sau nu a existat asa ceva in sala vreodata. Ca oricare alt roman care iese din casa, nu ne-am pus niciunul din cei care eram acolo problema “Are Colectivu’ extinctor ca sa nu mor in incendiu? N-are. Ok. Nu merg ca mor.” Cine face asta? Cine se astepta la asta? Probabil ca dupa acest incident: toata lumea, dar pana ieri absolut nimeni…”, a spus martorul la incendiu.

El a mai precizat ca, in opinia sa, cele mai multe localuri, firme, restaurate sau teatre din Romania ori blocuri nu au instalatie anti-incendiu.

“Cate blocuri din Romania au instalatie anti-incendiu functionala pe holuri? Si cred ca simtim cu totii asta… Totul pare ca merge la mica intelegere… Asta e Romania noastra, insa nu despre asta vreau sa vorbesc… Cum puteam muri cu totii in Colectiv, la fel puteam muri si acasa de la un simplu chibrit aprins aiurea…”, se intreaba martorul.

[…]

Potrivit acestuia, majoritatea localurilor din Romania nu au instalatie anti-incendiu pentru ca lumea fumeaza si fumul de tigara declanseaza instalatia, iar patronii “fenteaza” controalele pentru ca daca isi platesc toate impozitele “abia ies pe zero”.

“De ce au murit oamenii astia? De la un artificiu de tort…. Azi noapte unii si-au pierdut viata, altii pielea de pe fata. Eu mi-am pierdut doar geaca. De ce? Pentru ca sunt un om bun…? Pentru ca sunt un om rau…? Dumnezeu sa va tina tari pe voi toti cei care ati trecut sau inca treceti prin tragedia asta! Condoleante familiilor celor decedati… Probabil ca Dumnezeu stie mai bine… “, isi incheie Alex Teodorescu marturia de pe blog.

Cronica unui concert ucigas: o “surpriza” pirotehnica trimite la cimitir 27 de fani rock

O ora si jumatate de concert organizat intr-un club din Bucuresti s-a incheiat vineri seara cu 27 de morti si peste 180 de raniti, dintre care unii in stare grava. Incendiul de la finalul concertului de lansare a noului album al trupei Goodbye to Gravity este, prin numarul de victime, cel mai grav accident de acest fel produs in istoria recenta a Romaniei.

Ora 21.00: Strada Tabacarilor, fosta cladire a fabricii Pionierul. Intr-una din vechile hale e clubul Colectiv; se aduna zeci de fani rock pentru un concert in care trupa Goodbye to Gravity isi lanseaza noul album Mantras of War. Organizatorii anunta “un spectacol inedit”, “un show de lumini customizat”, “efecte pirotehnice și decoruri special create” si “multe alte surprize!” Una din piesele de pe album: The Day We Die (Ziua in care murim). E chiar primul single rock. Nimeni din club nu si-ar fi imaginat ca, pentru 27 de fani, va fi si ultimul…

Ora 22.00-22.30: Concertul se apropie de final. Un fan al trupei, aeon_blank, posteaza pe Instagram o imagine din concert si un comentariu: “Goodbye To Gravity are killing it in Colectiv right now!” Un fel de “Goodbye To Gravity este ucigator, in Colectiv, chiar acum”. La foarte scurt timp, postarea avea sa se transforme intr-o sumbra premonitie. 

Ora 22.30-22.35: Ultima piesa din concert, se lanseaza efectele pirotehnice, artificiile ajung pe decorul usor inflamabil si, fulgerator, distractia de transforma in cosmar. Dintr-un “mic incident”, cum anunta de pe scena unul dintre artisti, clubul e cuprins de valvatai. Focul se extinde foarte rapid iar incaperea se umple de fum inecacios. Arde antifonajul poliuretanic de pe pereti, decorul, iar flacarile se indreapta spre un tavan de care sunt agatate un fel de gratare din lemn. Schela cu echipamente pirotehnice se prabuseste in flacari si prinde sub ea tinerii aflati langa scena. Clubul se transforma intr-o capcana mortala din care zeci de oameni se calca in picioare sa scape cu viata, spre singura iesire disponibila. O alta iesire, blocata, cedeaza sub presiunea multimii. In spatele norocosilor care reusesc sa scape, raman deja primele victime arse, sufocate.  

Ora 22.40: Peste drum de fosta fabrica, un tanar in pantaloni scurti fumeaza in curtea casei. Din cladirea de vis-a-vis vede iesind o multime agitata, oameni dezorientati, cu fete ingrozite, tipand dupa ajutor. Iese din curte si vede venind spre el o fata care cere apa. Are arsuri si tremura convulsiv. Tanarul aduce din casa doua paturi. O alta tanara cere ajutor in engleza si cauta cu privirea pierduta un sprijin de la vecinii iesiti grabnic in strada. Alti tineri din multimea bulucita afara, mai putin afectati, alearga dupa taxiuri sau masini. De la Maternitatea Bucur, sare in ajutor si personalul edical de garda. 

Ora 22.45-23.00: Se aud deja sirenele echipajelor de interventie. Apare o ambulanta, apoi o masina de pompieri, inca patru ambulante, echipaje de politie. Strada Bucur si micul parculet din fata cladirii fostei fabrici se aglomereaza cu primii oameni care au reusit sa scape: arsi pe maini, pe fata, fara haine. Vin tot mai multe ambulante si echipaje SMURD iar locul se transforma in perimetru de urgente.

Paramedicii nu stiu incotro sa se imparta. Alearga printre masinile parcate in jurul parculetului si incearca sa se ocupe de cazurile cele mai grave. Martori din zona, care au intervenit in primele momente, relateaza cum cativa tineri cu arsuri foarte grave si-au dat sufletul pe caldaram, in ciuda eforturilor echipajelor de resuscitare. Altii se chinuie in mainile medicilor.

23.00-23.30: Ambulantele alearga intr-una catre spitalele bucurestene. Televizunile vorbesc de morti si zeci de raniti dar primele cifre sunt nesigure. Se vorbeste despre o posibila explozie, ulterior apar insa informatii mai clare: a fost vorba despre un incendiu violent. Apar primele rude sau prieteni care vor sa afle informatii despre victime. Politia a izolat un perimetru de cateva strazi in jurul cladirii in care s-a produs incendiul. Zona e plina de masini de pompieri, echipaje de politie care dirijeaza ambulante ce vin si pleaca una dupa alta si multi curiosi.

De la intersectia cu podul Marasesti, spre Timpuri Noi, accesul pe Splaiul Unirii e blocat de politisti. Strada e plina de masini de interventie; la fel pe stradutele care duc spre Parcul Bucur. Pompierii sunt inca in interiorul cladirii, afara mai asteapta ambulante SMURD, incep sa apara dubele de la Institutul de Medicina Legala.

23.30-24.00: Telefoanele suna intruna in jurul parcului Bucur oamenii isi cauta prieteni, rude, cunoscuti. Multi dintre cei despre care se stie ca erau la concert nu raspund la apeluri. Cineva intreaba daca se stie ceva despre membrii trupei. “Tot sun la unul dintre ei si nu raspunde”. Alt tanar isi suna prietena de la care nu primeste nici un semn. Agitatia s-a mutat deja catre camerele de garda ale spitalelor unde au fost duse victimele. Oamenii adunati dincolo de benzile intinse de politisti se intreaba cum a fost posibila o asemenea tragedie.

00.00-0.30: Apar primele estimari privind numarul mortilor si ranitilor. Ar fi vorba despre aproape 30 de morti si mai multe zeci de raniti dintre care unii foarte grav. La fata locului lumea suna de pe mobile, cauta pe internet. Pe trotuarul vis-a-vis de cladirea clubului un mic grup se aduna in jurul unui tanar care afiseaza pe ecranul telefonului mobil o lista de nume gasita pe un profil de Facebook. E poza unei hartii scrise de mana pe care sunt insirate nume ale unor presupuse victime ajunse la spital. Unii dintre cei care au reusit sa scape isi suna deja prietenii si povestesc cum au fost la un pas de moarte.

Apar si informatii mai clare despre circumstantele declansarii tragediei. Un martor care locuieste in zona si sustine ca stie hala in care este amenajat clubul se intreaba cum de a fost posibila aprobarea folosirii unei instalatii pirotehnice intr-o incapere inchisa, cu o singura iesire functionala pentru public. 

00.30-01.00 Masinile de interventie ale pompierilor incep sa paraseasca zona, in fata fostei fabrici mai stationeaza cateva ambulante si masini ale politiei. Din curtea cladirii apare un grup de interventie al pompierilor care se aduna la ceea ce, de la distanta, pare un raport la finalizarea actiunii. Martorii care au ajutat in primele momente incep sa povesteasca, mai amanuntit, ce au vazut cand publicul de la concert a navalit afara. “Film de groaza”, “oameni care umblau ca in filmele cu zombie”, “m-am ingrozit cand am vazut oameni arsi, fara par pe cap”, “paramedicii s-au miscat foarte bine”, “nu stiai pe cine si cum sa ajuti mai intai”. 

O doamna in varsta, se apropie de grupul celor care relatau ce vasusera si intreaba daca exista un numar de telefon la care poate afla informatii. “Pe cine cautati, doamna?” “Imi caut fiul, stiu ca a fost la concert si nu reusesc sa dau de el. Stiti cumva de unde pot afla ceva”? 

La capatul zilei cu final tragic raman intrebari la care, parinti, rude, prieteni ale victimelor asteapta raspunsuri.
  • cine poarta responsabilitatea pentru modul in care a fost organizat concertul de la Colectiv?
  • a fost numarul spectatorilor mai mare dacat capacitatea incaperii? Se vorbeste deja ca ar fi participat cateva sute de persoane
  • clubul era un loc obisnuit pentru fanii concertelor rock indoor. Era potrivit pentru organizarea unui concert cu efecte pirotehnice, intr-o incapere inchisa, tapetata practic cu materiale puternic inflamabile?
  • avea clubul toate autorizarile, inclusiv planurile pentru evacuare in caz de incendiu? Daca da, cine si in ce conditii a dat aceste autorizari?
  • de ce exista doar o iesire de evacuare functionala? Daca mai exista o iesire, cum relateaza unii martori, de ce era blocata?
  • cum a functionat sistemul de interventii in situatii de urgenta? Cat de pregatite sunt spitalele pentru cazuri cu numerosi raniti sau raniti grav?
  • ingrijirile medicale pentru arsi si recuperarile sunt printre cele mai costisitoare. De unde se vor recupera cheltuielile? Exista o asigurare de raspundere civila care sa despagubeasca victimele, in acest caz?

Industria spectacolelor indoor primeste o serioasa lovitura dar si o lectie, sumbra, e drept, din care se pot trage invataminte. E de asteptat ca, in perioada urmatoare, autoritatile sa treaca prin sita toate cluburile din Bucuresti unde au loc concerte live. E posibil sa aflam ca si, fara efecte pirotehnice, sunt destule cluburi pentru care planurile de evacuare raman o simpla formalitate. In Centrul vechi, de pilda, sunt locatii aflate in subsoluri unde exista o singura ruta de iesire in caz de urgenta. 

Presa straina scrie deja ca printre victime s-ar afla si straini. Capitala reusise in ultimii ani sa atraga turisti tineri din afara, amatori de distractii cu buget convenabil. Dincolo de preturile atractive, Bucurestiul de noapte lasa si impresia unei destinatii sigure. Or, sa vii la concert intr-o incapere unde apare riscul sa arzi de viu nu e o buna reclama, intr-o lume in care notiunea de siguranta chiar e privita cu seriozitate.

Marturia unei femei care a fost in Clubul Colectiv: Mi-a luat foc parul. Am pus mana sa il sting si m-am ars. Aerul era fierbinte, irespirabil, fumul gros si negru, nu vedeam absolut nimic

Delia, participanta la petrecerea din Clubul Colectiv (pe contul sau de facebook):

“Am fost la Colectiv. Am scapat pentru ca am stat chiar langa usa. Chiar si asa sotul si fiul meu au putut iesi abia dupa 5 minute, acum fiind in spital intoxicati cu fum. Cum s-a intamplat? S-a aprins buretele fonoizolant de pe stalpul din stanga scenei, cel de langa usa, de la focul de artificii. Artificiile nu au fost exagerate, pareau relativ inofensive. Problema a fost ca buretele cu care erau tapetati stalpii si tavanul localului este foarte usor inflamabil. Am vazut cum s-a intamplat totul, stalpul cu pricina fiind la 1 metru, chiar in fata mea. Solistul trupei a avut timp doar sa faca o scurta gluma: ” Asta nu era prevazut in program”. In secunda urmatoare si-a dat seama ca nu e de gluma si a cerut un extinctor, dar era deja prea tarziu.

In 30 de secunde, fara exagerare, focul s-a intins pe intreg tavanul. Lumea s-a imbulzit catre intrare, s-a reactionat relativ repede, dar iesirea era prea ingusta si oamenii s-au panicat. In spatele meu s-au calcat in picioare, catarandu-se unii peste altii pentru a reusi sa iasa. Dupa ce am iesit afara, am auzit o bubuitura infundata si am simtit ca ma loveste o rafala de aer fierbinte in spate. Mi-a luat foc parul. Am pus mana sa il sting si m-am ars. Aerul era fierbinte, irespirabil, fumul gros si negru, nu vedeam absolut nimic. Nu stiam incotro merg. Am intins mana si m-am agatat de geaca cuiva care se afla in fata mea si m-a tarat dupa el. Altfel nu as mai fi putut merge. Eram paralizata din cauza fierbintelii aerului irespirabil, am tras aer in piept si am simtit ca ma arde pana in stomac. Repet, eram deja afara. Nu cred ca a fost o explozie propriu-zisa.

Din ceea ce am vazut ulterior la TV, s-ar fi prabusit tavanul si asta ar fi putut provoca rafala de foc si fum care m-a prins din urma. Apoi am vazut lumina si am simtit aer curat. M-am uitat inapoi si am vazut o mare gramada de oameni prabusiti unii peste altii in usa. Cei care iesisera incercau sa-i traga, dar cei de jos erau prinsi sub greutatea celor de deasupra lor. Cineva striga intruna: “Luati-i mai intai pe cei de deasupra!”, dar panica era prea mare. Multi incercau sa ajute, dar era haotic. Prietenii se cautau intre ei pe dedesubtul mormanului de oameni prin pipait, strigandu-se pe nume, intreband: “Tu esti? Unde esti, ca nu te vad? Asta e mana ta?” etc. Era de cosmar. Nu imi venea sa cred ca asa ceva e posibil. Mi-am dat seama imediat ca cei din partea din spate a barului nu vor mai iesi cu viata de acolo.”

Presa despre tragedia din Clubul Colectiv:Marturia infioratoare a unui supravietuitor al incendiului: “Ma cataram pe cadavre!”; Martor: Erau usile inchise, nu aveam aer. Lumea a intrat in panica, ne-am calcat in picioare”

“Nu aveam aer. Ne-am lasat pe jos. Am un prieten care este ars pe spate, sper sa scape. Mirosea a carne arsa. Ma cataram pe cadavre si incercam sa ies afara”, a declarat un participant la concert pentru Romania TV. Un alt martor a descris cum s-a aprins incendiul. “A fost un foc de artificii si de la scantei a luat foc buretele de pe un stalp si in 30 de secunde s-a intins peste tot focul. Toti ne-am imbulzit catre iesire si a fost haos. Au fost cam 500 de spectatori“, a declarat un alt martor pentru Digi 24, citeaza EVZ.ro.

Martor: Erau usile inchise, nu aveam aer. Lumea a intrat in panica, ne-am calcat in picioare.
Cu aproape o ora inainte de miezul noptii clubul a fost cuprins de flacari din cauza unui foc de artificii. Tavanul a luat foc si peretii antifonati cu burete. Practic oamenii au inceput sa arda de vii. 27 dintre ei nu au avut nicio sansa. Panica a pus stapanire pe cele aproape 200 de persoane care s-au napustit spre iesire. “Erau usile inchise, nu aveam aer. Lumea a intrat in panica, ne-am calcat in picioare”, a povestit un barbat care a reusit sa se salveze, scrie gandul.info.

Raed Arafat: Majoritatea persoanelor nu au avut acte aed asupra lor. Seful SMURD, Raed Arafat, a anuntat ca numarul persoanelor care si-au pierdut viata in explozia din Clubul Colectiv din Capitala a ajuns la 26, majoritatea neavand acte asupra lor, scrie Romania libera.

Potrivit medicului Bogdan Oprita, de la Spitalul Floreasca, intregul personal UPU a venit de acasa. La Floreasca au ajuns 56 de victime.“Acestea au necesitat stabilizare. Doua treimi din cazuri au fost deja rezolvate, din punct de vedere chirurgical. Opt persoane, intubate si ventilate, au fost trimise la alte spitale din Capitala¬, a declarat Oprita. Potrivit lui Raed Arafat, aceeasi mobilizare a fost si la alte spitale: “Am fost la Universitar, si acolo a fost alertat tot personalul. La Spitalul de Arsi au venit si medici din alte spitale sa dea o mana de ajutor. In spitale sunt acum aproximativ 155 de persoane, o parte ar putea sa plece acasa, au leziuni minore. Cei mai multi vor ramane internati”, scrieAdevarul.ro.

Patronul clubului este audiat la politie. Acesta va trebui sa ii lamureasca pe anchetatori cum a fost organizat focul de artificii. Aceasta, in conditiile in care politistii spun ca a fost un incendiu extrem de violent, iar clubul avea o singura iesire, scrie digi24.ro.

incendiu-club-colectiv

sursa poza: Alex Sanda (Facebook)

 

Numărul persoanelor care şi-au pierdut viaţa în explozia din Clubul Colectiv din Capitală a ajuns la 26, majoritatea neavând acte asupra lor, în timp ce răniţi sunt aproape 180, potrivit secretarului de stat Raed Arafat. Ministrul de Interne Gabriel Oprea a anunţat că au fost confirmaţi 26 de morţi, în urma exploziei de la Colectiv, şi că parchetul a început o anchetă. Secretarul de Stat Raed Arafat a declarat că sunt aproape 180 de răniţi în spitale, care au fost transportaţi cu ambulanţele, dar şi care au ajuns prin mijloace proprii. Cei mai mulţi răniţi au fost transportaţi la Spitalul Floreasca (50), Spitalul de Arşi (27), Spitalul Bagdasar (24), Spitalul Universitar (16). Alţi răniţi au ajuns la Spitalul Militar, la Elias, Colţea, Pantelimon, Sf. Ioan, dar şi la Spitalul Judeţean Ilfov. NUMĂR DE URGENŢĂ pentru informaţii: 021.206.92.91

Numărul persoanelor care şi-au pierdut viaţa în explozia din Clubul Colectiv din Capitală a ajuns la 26, majoritatea neavând acte asupra lor, în timp ce răniţi sunt aproape 180, potrivit secretarului de stat Raed Arafat.

UPDATE 12:45Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii: Victimele sunt împărţite între spitalele Floreasca, Universitar, Bagdasar Arseni. Medicii şi asistentele au fost chemaţi de acasă. Ventilatoarele de la spitale care nu aveau pacienţi au fost mutate către spitalele din prima linie.

UPDATE 12:39 Raed Arafat: Planul Roşu e o condiţie când avem accidente cu multiple victime. Sunt foarte multe victime care au ajuns la spital.

UPDATE 12:39 Raed Arafat: Planul Roşu e o condiţie când avem accidente cu multiple victime. Sunt foarte multe victime care au ajuns la spital.

UPDATE 12:37 Raed Arafat: Numărul pentru informare 0212069291, La acest număr se va putea suna pentru informaţii. Majoritatea decedaţilor nu au acte asupra lor.

UPDATE 12:36 Gabriel Oprea: Din păcate 26 de morţi, l-am informat pe dl Preşedinte şi pe premierul POnta”

UPDATE 12:34  „Erau uşile închise, nu aveam aer”, a povestit un supravieţuitor

UPDATE 12:31 Preşedintele Klaus Iohannis declară că este “cutremurat şi profund îndurerat” de tragicul eveniment din Capitală, adăugând că este un moment trist pentru naţiune şi pentru el personal şi că în aceste momente transmite întreaga compasiune familiilor afectate de tragedie.

UPDATE 12:17 Explozia a  fost provocată de artificiile din timpul spectacolului, buretele fonic de pe un stâlp al clădirii aprinzându-se, iar ulterior focul s-a propagat la tavan, a declatat agenţiei MEDIAFAX un martor.

Potrivit celor aflaţi la spectacol, un agent de pază a luat un stingător de incendii, însă nu a apucat să intervină înainte ca focul să ajungă la tavan şi să se extindă cu repeziciune. În momentul când tavanul a luat foc, cele aproximativ 250 de persoane din club au fost cuprinse de panică şi s-au îmbulzit spre ieşire, creând o busculadă, deoarece doar una dintre uşile de la intrare s-a deschis de la începutul incendiului. Ulterior, şi cea de-a doua uşă a fost deschisă, lumea a năvălit afară, dar deja erau pe podea multe persoane care aveau arsuri sau se aflau în stop cardio-respirator.

[…]

sursa imagine: http://www.reportervirtual.ro/ via Facebook

sursa imagine: http://www.reportervirtual.ro/ via Facebook

Clubul Colectiv găzduia, vineri seară, un concert al trupei Goodbye to Gravity, pentru lansarea unui nou album. Explozia de vineri seară din clubul din sectorul 4 al Capitalei, soldată cu zeci de morţi şi răniţi, a fost provocată de artificiile din timpul spectacolului, buretele fonic de pe un stâlp al clădirii aprinzându-se, iar ulterior focul s-a propagat la tavan,

Cum era prezentată lansarea albumului

Goodbye to Gravity a lansat noul album Mantras of War vineri, 30 octombrie, cu un spectacol inedit, la Club Colectiv. Concertul va beneficia de un show de lumini customizat, precum și de efecte pirotehnice și decoruri special create pentru a reda atmosfera SF a artwork-ului. Nu vor lipsi invitați speciali, un after-party de Halloween marca Goodbye to Gravity și multe alte surprize!

Accesul la concert va fi liber, iar CD-ul Mantras of War precum și merch-ul, special creat pentru acest eveniment, vor fi disponibile la prețuri promoționale.

Este o etapă foarte importantă pentru noi”, spune basistul Alex Pascu. “Suntem foarte mândri de acest album, iar lansarea va fi un eveniment cu adevărat special pentru fanii rock din România.”

Cu siguranță va fi un concert unic, cu un setlist extins, ce va cuprinde cele mai bune piese de pe cele două albume ale noastre”, adaugă vocalistul Andrei Găluț.

Mantras of War este al doilea album al bucureștenilor și va fi disponibil prin Universal Music România începând cu 30 octombrie.

Primul single, The Day We Die, poate fi urmărit la linkul de mai jos:

 

club-colectiv

sursa: Facebook

ACTUALIZARE 00.28. Surse medicale spun că numărul persoanelor care au murit în incendiu se apropie de 40. Pe de altă parte, unii dintre cei care au ajuns la spitalul Floreasca cu răni grave sunt străini.

La acest spital au ajuns zeci de răniți. Surse medicale spun că nu mai e loc în saloane și că sunt tărgi inclusiv pe holuri. Sursele mai spun că un centru de primire ar putea fi organizat și în sediul unei bănci din apropiere.

În niciun spital de urgență din Capitală nu mai sunt locuri.

Surse din Ministerul de Interne spun că la nivelul MAI este cod roșu pentru situații de urgență, ceea ce înseamnă că se poate cere sprijin de la orice structură de salvare din țară. 

Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a anunțat că se suplimentează garda în toate spitalele din București.

Ziaristul Costin Stucan de la ProSport a postat pe contul sau de Facebook cateva impresii de la Clubul Control, unde a ajuns la putin timp dupa explozia care a facut 26 de morti (cifra valabila la ora scrierii acestei stiri). Stucan descrie scene apocaliptice.

Am fost acolo, dar n-am fost în stare să scot telefonul din buzunar. Am văzut paramedici făcându-i masaj cardiac cu rândul unui tânăr întins inert pe o targă, în timp ce prietena voia să-l aducă înapoi frecându-i disperată palma. Am văzut alți paramedici, și alții pompând mecanic cu palmele în sternul altor tineri care nu se vedeau. Am văzut băieți arși, tremurând în stare de șoc, fete plângând, asistente fugind dezorientate cu pungile de plasmă. Zeci de salvări, zeci de mașini de pompieri.

N-a fost explozie. Conform celor care apucaseră să iasă, au fost aprinse artificii, iar buretele care antifona peretele clubului a luat foc. O jandarmeriță de 25-26 de ani mărturisea că n-a văzut niciodată așa ceva. Pomenea despre 20 de persoane fără puls.

Probabil așa arată infernul. Plus sunet asurzitor de sirene. Rugați-vă pentru tinerii întinși pe tărgi, în stradă, cu inima oprită. frown emoticon

PS – Nu am fost în club, slavă Domnului. Am mers pentru a înțelege ce a fost acolo

[PS2 – bizar, într-adevăr, afișul concertului la care intrarea a fost gratuită]

gravity

  • Stiripesurse: 

Disperare în Bucureşti. Martor ocular: ‘E un haos total’ / UPDATE: 25 de morți

Bucureştiul e în stare de alertă. Explozia dintr-un club bucureştean a produs zeci de victime. Un martor ocular, aflat în stare de şoc, a povestit totul pentru Digi 24. “Incendiul s-a extins imediat din cauza spaţiului mic. E un haos total aici. Din cauza materialelor inflamabile, totul a luat foc imediat”, a spus Alin Pândaru.

Bărbatul e disperat. “Eram 600 de oameni acolo. E foarte grav ceea ce se întâmplă. Am văzut mulţi morţi, oameni disperaţi, arşi. Am reuşit să scot un prieten de acolo şi am fugit cât am putut de acolo. Majoritatea sunt arşi şi nu pot să respire. Focul s-a extins imediat spre plafon. E disperare totală”, a spus bărbatul.

Primele IMAGINI din clubul GROAZEI: Zeci de morți, sute de răniți / VIDEO

Noaptea de Haloween s-a transformat într-un de groază pentru sute de tineri din București. Zeci de oameni sunt morți, iar cel puțin 80 sunt în stare gravă.

Bucureștiul e în stare de șoc! Raed Arafat: Sunt 18 morți, numărul lor crește! Facem tot ce putem

Explozia dintr-un club bucureștean s-a soldat cu zeci de morți și zeci de răniți grav.

”Sunt multe persoane rănite, persoane decedate, am transport mulți la spital. Încercăm să salvăm cât mai mulți oameni. Nu avem cifre exacte. Sunt 18 morți, până acum.”, a spus Raed Arafat la Antena 3.

Conform unor informații, incendiul ar fi pornit de la un foc de artificii cu ocazia petrecerii de Haloween. Tavanul a luat foc, fiind acoperit cu pânză. Acesta s-a prăbușit peste tinerii din club.

EXPLOZIE într-un club din București / UPDATE 20 morți, zeci de răniți

UPDATE 2: Numărul morților a ajuns la 20.

UPDATE 1: Se pare că ar fi vorba despre 17 morți.

Secretarul de stat Raed Arafat s-a dus în zonă, iar vicepremierul Gabriel Oprea va merge la fața locului.

Un incendiu puternic a izbucnit, vineri seară, într-un club din Capitală. Zeci de ambulanțe și mașini de pompieri au ajuns la fața locului. Martorii spun că incidentul s-a soldat cu zeci de victime. Unele au suferit arsuri, altele sunt intoxicate cu monoxid de carbon.

În club erau câteva sute de persoane, dintre care zeci sunt rănite. Aproximativ 40 au suferit arsuri grave. Printre victime se numără și cântărețul Alex Pascu, băiatul antrenoarei de scrimă, Ana Pascu. Acesta a fost transportat la urgență.

Din primele informații, tragedia a avut loc în urma unei explozii la subsolul clădirii din sectorul 4, din zona Spitalului Bucur.

În clubul respectiv urma să aibă loc un concert al trupei Goodbye To Gravity, iar alături de aceasta urmau să urce pe scenă și artiști români.

ACTUALIZARE. 23.43. Sunt aproximativ 12 ambulanțe, unele au făcut deja câte două drumuri pentru a transporta răniții. Potrivit unui ambulanțier, înăuntru ar fi 17 persoane decedate. Informația nu este însă verificată.


ACTUALIZARE. 23.36 „La fața locului au fost trimise echipaje de stingere și toate resursele disponibile din punct de vedere medical, atât SMURD, cât și Ambulanță”, a spus Adrian Marin, reprezentant ISU București.

ACTUALIZARE. Surse citate de Digi24 spun că pe stațiile ambulanțelor se vorbește de peste 300 de victime.

La Spitalul Universitar, la Unitatea de Primiri Urgențe au început să sosească victimele. Au sosit dela aproximativ 15 răniți. Cei mai mulți au suferit arsuri de până la 70% din suprafața corpului.

Potrivit paginii de Facebook a clubului unde a avut loc explozia, în această seară avea loc un concert prin care o trupă își lansa noul album. Lansarea era însoțită de  de un show de lumini customizat, precum și de efecte pirotehnice”.

La fața locului au ajuns șase autospeciale de pompieri.

club

colective


Categorii

Clubul Colectiv, Dezastre, calamitati, Halloween

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

137 Commentarii la “UPDATE: 3 zile de doliu national/ IN AJUN DE HALLOWEEN, la un concert rock cu efecte pirotehnice: TRAGEDIE FARA PRECEDENT, cu ZECI DE MORTI si SUTE DE RANITI dupa un INCENDIU IN CLUBUL “COLECTIV” DIN BUCURESTI! Concertul era sustinut de trupa “GOODBYE TO GRAVITY”

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 3 / 4 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

  1. Mass media posedată a găsit – din nou – vinovatul: Biserica şi în genere Ortodoxia…

    Dumnezeu nu este răspunzător pentru păcatele nimănui. Fiecare va da socoteală pentru faptele sale. A spus Mântuitorul Hristos aceasta, nu eu.

    Însă omul zilelor noastre, acest “dumnezeu” al secolului XXI, tupeist şi îngâmfat, nu doreşte să vadă realitate, nu doreşte să-şi vadă boala sa şi pustiirea sufletului prin depărtarea şi alungarea harului dumnezeiesc, ci caută mereu vinovaţi în altă parte, atât pentru suferinţele sale cât şi pentru suferinţele altora. De aceea, în majoritatea, cazurilor, cauza suferinţei nu este alta decât, păcatul şi depărtarea omului de Dumnezeu. Restul sunt încercări – ca la Iov – pentru foarte puţini cei bineplăcuţi ai lui Dumnezeu cărora, cunoscându-le Dumnezeu credinţa puternică doreşte să-i învrednicească de cununa nestricăciunii.

    Este înfiorător unde s-a ajuns! Are dreptate Ianolide când spune:

    “Creştinătatea a pierdut din vedere că lui Iisus I S-a dat toată puterea în cer şi pe pământ.
    Criza de putere a creştinătăţii a făcut posibilă strălucirea puterii satanice peste omenire. Satanismul apare în omenire pe linii de forţă succesive, ce şi-au transmis puterea de la una la alta: antropocentrism, umanism, raţionalism, progresism, materialism, şi ateismul ultimului secol, devenit pseudo-religie de stat. Satanismul înca n-a realizat antihristul, dar i-a creat condiţiile apariţiei şi puterii sale.”

  2. @costin,

    Daca nu tragem concluzii nici macar in urma unor evenimente tragice, la ce ne mai foloseste creierul? Suntem persoane dotate cu intelepciune sau suntem niste legume umblatoare? Cum ramane cu indemnul: “sa luam aminte”?

    La ce bun sa stim ca nu au fost coincidente? ce folos sa stim ca au fost programate intentionat sau ca insusi Dumnezeu a planuit astfel? Cu ce te ajuta pe calea mantuirii?

    In afara de faptul ca e bine sa ne ajutam din cand in cand muschiul creierului sa nu se atrofieze :), e bine sa luam aminte ca sa ne pazim pe noi insine, ca Dumnezeu ne da, dar nu ne baga si in sac, si vorba aceea, unde nu-i cap, in general e vai de picioare.

    […]
    La ce ti-ar folosi intelepciunea cunoasterii a ce se afla in spatele unor astfel de evenimente?

    Nu trebuie sa cunosti prea mult detalii, ca sa iti dai seama ca si crestin, ca e bine sa nu participi la acest gen de manifestari. Cunoastem indemul Sfantului Pavel, “feriti-va de orice infatisare a raului”, deci in primul rand ar fi de folos sa evitam sa cochetam cu orice invocare a raului, fie chiar si participand la astfel de spectacole rock (si nu numai), unde semnul coarnelor este des fluturat de catre participanti, sau unde raul este invocat in muzica, afise si alte manifestari. Intelepciunea consta tocmai in evitarea participarii la spectacole care nu au nimic in comun cu duhul crestin, si evitarea de fapt a oricarei infatisari a raului si a oricarui compromis cu raul. Si sa nu uitam sa chemam mai des numele Domnului in rugaciune, pentru a fi feriti de astfel de nenorociri.

    Foarte rar s-au intamplat accidente cu morti in biserica, eu nu cunosc astfel de evenimente, decat in timpul comunismului am auzit, in Rusia, ca s-au rugat niste credinciosi refugiati intr-o biserica incendiata de comunisti, unde li s-au aratat Sfintii Apostoli spunandu-le ca pentru pacatele celor de dinaintea lor, pentru necredinta acelora Dumnezeu a ingaduit aceste sacrificii, iar ei, cei aflati atunci in biserica, or sa moara martirizati. In orice caz, cauzele difera, nu sunt situatii comparabile, si cu totul altfel este sa mori in biserica decat la un spectacol.

  3. Bun, eu admit ca am creierul atrofiat, ca sunt leguma si ca stiu ca nu stiu nimic despre altii, dar stiu despre mine ca sunt vrednic sa fiu ars, chiar si in Biserica.

    Si mai stiu ca toata nadejdea mea nu e in sisteme de siguranta omenesti ci la Dumnezeu. Dar nu nadejde sa ies sanatos ci nadejde sa ies salvat (cu mintea si credinta intreaga) din orice incercare!

    Ai pomenit de tras concluzii dar nu ai mentionat ce anume ai concluzionat!

    Cocluzia mea dupa orice eveniment de asemenea amploare e una singura: Sa bag de seama ca nu-mi sta in putere sa ma pun in siguranta nici acum cand tastez si ca trebuie sa se intample asemenea tragedii pentru a ma opri din aceasta alergatura nebuna in societate pentru a rezona cumva la amintirea mortii care ma paste la colt de strada.

  4. Pingback: “Ce ne facem în cazul unei calamităţi cu 2000 de victime?” DIVERSIUNEA “SPITALE, NU CATEDRALE”, LANSATA PENTRU A ACOPERI URMELE UNEI CRIME SOCIALE | Cuvântul Ortodox
  5. O tâlcuire adâncă a Sfântului Ioan Gură de Aur – din înțelepciunea cea de Sus – privind rostul tuturor întâmplărilor din viață ce ne sunt rânduite numai spre binele nostru sufletesc:

    “Pentru un singur lucru trebuie să fim absolut convinși, și anume că Dumnezeu pe toate ni le trimite spre folosul nostru. Modul în care ni le trimite nu trebuie să căutăm să-l aflăm, fiindcă nu o să-l aflăm, acest lucru întâmplându-se ca să nu ne supăram și să nu ne întristăm. Fiindcă nici nu este cu putință ca pe acestea să le cunoaștem, dar nici vreun interes nu avem să le cunoaștem […]”

    Cine a avut șansa să simtă în mod real miasma morții pe propria-i piele și căruia i s-a subțiat sufletul și i s-a ascuțit astfel înțelegerea înspre cele duhovnicești poate ajunge să înțeleagă în intimitatea inimii această tainică filosofie, cum de pildă mărturie stau cele postate în noaptea tragică de către unul dintre supraviețuitori, domnul Alex Teodorescu: “Văd cum după ani de zile mă închin și îi mulțumesc lui Dumnezeu că sunt întreg[…]. De ce au murit oamenii ăștia? […] Probabil că Dumnezeu știe mai bine…”.

    Cu adevărat este că, prin cele petrecute, “Dumnezeu a cercetat pe [intreg] poporul Sau” (vezi Luca 7, 16).

  6. #H, multumesc pentru acest frumos comentariu; nu stiam de aceste ziceri ale Sf Ioan Gura de Aur!

  7. @costin,

    Ce anume am concluzionat? Faptul ca atunci cand te joci cu focul, risti sa te arzi. Adica mai pe intelesul tau, cand te ocupi cu cele ale diavolului risti sa ti se intample lucruri foarte rele, nu doar in plan sufletesc, ci si in plan cat se poate de fizic, de concret. 🙄

  8. @Costin:

    Mirela ti-a raspuns deja. Sa nu confundam neamestecul in judecata lui Dumnezeu cu refuzul de a gandi.

    Nu a spus nimeni ca ai creierul atrofiat, dar refuzul incapatanat de a gandi atrage consecinte. De exemplu, faptul ca nu ai sesizat nicio coincidenta in desfasurarea evenimentelor, sau ca nu citesti cu atentie mesajele interlocutorilor (raspunsul tau o denota din plin), sau ca pui pe acelasi plan o coperta intocmita de oameni cu o tragedie colectiva, sau ca nu stii ca, dincolo de orice coperti, anul asta a fost unul tragic pentru prea multe fiinte ale acestui Pamant, si ca daca noi suntem bine mersi nu inseamna ca asta e general valabil.

    Nu iscodeste aici nimeni judecatile Domnului si nu comenteaza nimeni aspectele legate de victimele evenimentului (eu de ex. sunt sigura ca multi s-au mantuit, sau ca gesturile ultime – cum ar fi de exemplu cel al solistului care s-a intors sa isi salveze colegii si asa a murit – atarna decisiv in ecuatia mantuirii lor, pt ca asa ne-a invatat pilda talharului de pe cruce).

    Concluzia care se desprinde de aici a spus-o Mirela f clar, si nu e legata de persoane, ci de simboluri. Simbolurile sunt extrem de importante si, exact cum a atras atentia par. Savatie intr-un text mai sus indicat printr-un link, ele desemneaza realitati. Ni se par o joaca dovlecii ranjiti sau coltii de vampir sau cornitele de drac facute din burete. Dar nu sunt. Asa cum Crucea este un simbol-realitate, care ne apara si ne desemneaza drept slujitori ai lui Hristos, asa simbolurile raului produc, la randul lor, efecte – imediate sau nu. Simbolurile sunt porti care ne pun in legatura cu lumea nevazuta. Asta este, mi se pare, importanta invatatura care se desprinde de aici si pe care, ca fiinte inzestrate de Dumnezeu – cu siguranta nu intamplator – cu inima si ratiune, cred ca o putem desprinde fara sa tremuram de frica „cercetarii celor inalte”, ci constienti de riscul de a deveni asemeni acelora care „urechi au sa nu auda si ochi sa nu vada”.

  9. Sunt multe intrebari cu raspuns neclar. Dincolo de titlurile si versurile destul de controversate, o curiozitate: de ce oare si-au intitulat ultima melodie de pe cd “Oda unui sacrificiu’ ?

  10. ”the true cause of gravity is the direct action of God”.

    Isaac Newton’s Natural-Philosophical Methodology Steffen Ducheyne
    194 The latter sentence

    DIRECTA CAUZA A GRAVITATIE ESTE DUMNEZEU
    Goodbye to Gravity=Goodbye to GOD
    Versuri Goodbye to Gravity/ The Day We Die

    Da drumul si roaga-te pentru libertate
    Inca un rand sarind in flacari…
    Pentru ca ziua in care vom cadea va fi ziua mortii noastre,
    Ziua in care murim…

  11. Subscriu la ce a spus Mirela. Din păcate sunt mulţi tineri în ziua de azi care nu mai ştiu nici să se distreze. Există atâtea modalităţi frumoase de a te distra, însă mulţi le preferă pe cele grotesti si teribiliste.

    Aici este dovada clara a faptului ca traim vremurile din urma. Nu mai suntem capabili să distingem binele de rău, adevărul de minciună, frumosul de urât şamd. S-a ajuns în asemenea hal încât să se confunde distracţia cu apostazia.
    Daca vom continua asa, in curand creştinismul va fi inlocuit cu o noua religie, dupa curentele lumii de azi, ca să fie toată lumea mulţumită!

  12. In toata discutia asta am zice sa nu se uite faptul ca nu doar niste tineri oarecare, ci chiar membrii de formatii rock, cum este cazul lui Adrian Rugina, nu au murit asa, simplu, ca au luat foc, ci au murit pentru ca, dupa ce au scapat din incendiu, s-au intors sa salveze vieti. Au murit pentru altii. Si, cu siguranta, au vazut despre ce e vorba, caci nu se puteau intoarce decat daca treceau pe langa mormanul de cadavre de la usa, si nu puteau sa nu vada flacarile, fumul, moartea. Si-au asumat acest risc evanghelic, ca stiau sau nu Evanghelia. Acesta este un fapt. Acesta este un fapt, pe care trebuie sa-l constientizam, fara maniera emotionala in care se discuta in mass-media, fara superficialitatea cu care discutam despre satanismele rockerilor morti vineri. Un fapt care nu transforma victimele sau, cu atat mai putin, tagma rockerilor in eroi, in mod automat, ci care ne arata odata in plus, cat de greu e sa faci judecati …colective cu privire la oameni concreti, in ciuda stilului lor de viata.

  13. Cum, necum, pentru vreo cativa ani mi s-a intersectat viata cu cea a lui Adi Rugina. Si a murit cum a trait. Generos si curajos.
    Pentru unii dintre voi era doar un satanist (si nici macar nu se poate pune astfel problema) care isi merita soarta, dar sa tinem minte: masura cu care judecam, cu ea vom fi judecati. Pentru mine e un erou si sper ca a trecut prin vami zburand. Nu stiu cati dintre cei care clampane aici, ar fi capabili de un astfel de sacrificiu. Un incendiu e cumplit, iar un incendiu intr-o incinta e de doua ori mai cumplit.
    Pentru voi, ei sunt vinovati deoarece nu au cautat credinta. Dar cand cel care iti predica e in acelasi timp cel care te loveste sau te fura, il mai crezi? Iar credinta e un dar. Voi l-ati primit si ce faceti cu el? Ce faceti cu el?

    Tot timpul, altii sunt cei rai. “Tinerii frumosi”… e prima oara cand aud ca frumusetea e un stigmat. Erau copii, parinti, romani, prieteni, fratii si surorile noastre. Nu tu compasiune, nu tu mila, nu tu durere, nu tu nimic. Sau poate or fi, dar nu transpar din unele comentarii. Ba chiar o satisfactie, desi sper sa vad rau, ca “tinerii frumosi” au incasat-o. Deci? Si de la voi trebuie sa invat eu despre credinta? Ce sa invat? Dinte pentru dinte?
    Ale lui Schiributz sunt si barfa, calomnia, slava desarta, grairea in desert, desfranarea, mandria, trufia, avortul si multe altele. Si fiecare se impartaseste din rau cand pacatuieste si da drepturi satanei. Ca nu o face invartind crucea invers ci pacatuind altfel, dar o face. Si cine greseste unei porunci vinovat se face fata de toate.
    “10. Pentru că cine va păzi toată legea, dar va greşi într-o singură poruncă, s-a făcut vinovat faţă de toate poruncile.
    11. Căci Cel ce a zis: “Să nu săvârşeşti adulter”, a zis şi: “Să nu ucizi”. Şi dacă nu săvârşeşti adulter, dar ucizi, te-ai făcut călcător de lege.
    12. Aşa să grăiţi şi aşa să lucraţi, ca unii care veţi fi judecaţi prin legea libertăţii.
    13. Căci judecata este fără milă pentru cel care n-a făcut milă. Şi mila biruieşte în faţa judecăţii.”
    “Dacă cineva socoteşte că e cucernic, dar nu îşi ţine limba în frâu, ci îşi amăgeşte inima, cucernicia acestuia este zadarnică.”
    Cel care stie putin, putin va fi certat iar cel care stie mult, mult va fi certat.
    Of si iar of!
    hateri, nu credinciosi.
    P.S.
    http://ortodox.md/articole/tragedia-celor-116-copii-arsi-de-vii-in-vinerea-mare-a-anului-1930/
    Iar de aici ce judecati ar trebui sa trag?

  14. @ carmen:

    Da, turnura pe care o iau lucrurile si mie imi miroase a ceva gen “Je suis Charlie”. Solidaritate nu doar cu cei in suferinta sau cu cei morti in chinuri, ci solidaritate cu satanismul si cu toate lucrarile si simbolurile lui. Si neaparat “mantre ale razboiului” cu Biserica! Ei, pana aici! Da, e tot mai grav si mai… sufocant ce se intampla.

  15. @enkidu:

    Incepuse interesant comentariul tau, insa l-ai dus intr-o imprecatie aspra impotriva “haterilor” care nu-i departe de ceea ce critica. Nu-i ciudat ca suntem miscati de emotii contradictorii, cum ar fi mila, empatia, dar si furia si orgoliul?

    Altfel mi-e absolut imposibil sa inteleg aceasta ravna dusa la maxim de a lovi in celalalt, chiar si daca greseste. Ceva ne indreptateste aceasta atitudine, si, in acest sens, nu stiu care e diferenta intre cel care priveste rece satanistii morti in club si ala care uraste sincer habotnicii hateri.

  16. Daca s-ar bate in joaca niste copii si unul s-ar rani, nu le spui ca nu trebuie sa se joace asa? Le reprosezi de ce au inceput acel joc periculos.
    Cam asa e si mesajul unor crestini, care nefiind atrasi de acea muzica, le reproseaza de la distanta ce cautau acolo. Am si eu tendinta asta stiind ce cuvinte contine acea muzica si vazand la ce comportament cam tampit si figurant se ajunge, plin de mandria de care noi ne ferim. .
    Si eu as spune mai intai, de ce trebuie sa accepti asemenea mesaje sub forma de muzica, despre moarte, sange, distrugere, etc pentru ca astea sunt cuvintele pe care le-au auzit cei care au venit acolo, la alte formatii asemanatoare.
    Asemenea cuvinte nu le auzi la Tudor Gheorghe si prin aceasta comparatie ne dam seama de diferenta.
    Sa stii @ Costin ca toti crestinii fac ceea ce nimeni nu face, se roaga pentru altii, se gandesc la situatia in care e sufletul lor stiind ca a venit aceasta nenorocire peste ei, neavand timp sa se pregateasca, ba chiar erau intr-o actiune care nu e considerata o fapta buna, ca sa nu zic ca faceau ceva ce se considera rau.
    Crestinii care la inceput reproseaza de ce ai facut asa? mai apoi incep acel proces de parere de rau pentru starea celorlalti, se roaga ei sa fie iertati ceilalti
    SI DOAR RUGACIUNEA UNORA CARE AU O VIATA MAI BUNA ESTE ASCULTATA, deci sansa celor care au murit ESTE TOCMAI IN ACESTI CRESTINI care stiu sa tina cont de celalalt.
    Chiar daca la inceput trancaneau ce cautau aia acolo? mai apoi tot ei se roaga pentru ei. FAC ASTA OARE COLEGII CARE AU REUSIT SA SCAPE DE ACOLO? Fac asta ceilalti rockeri… nici vorba, tot cei care trancaneau ca de ce faci asta, se roaga mai departe si este modul lor de viata sa tina cont de suferinta celuilalt.
    Daca ei se roaga sa fie iertati asta conteaza. Acuma de ce s-or lua unii de cei care incep a reprosa ce cautai acolo? dar continua rugandu-se pentru ei, ceea ce altii nu fac.
    E normal sa zici asa, apoi acei crestini sunt singurii care mai fac ceva pentru sufletul celor care au plecat.
    Da cum ai zis trebuie sa ne para rau pentru cei care au plecat nepregatiti, mai mult decat pt cineva care si-a dedicat viata indeplinirii poruncilor.
    Daca e sa faci ceva pentru acei plecati, doar daca sunt pomeniti, adica li se citeste numele la slujba de duminica. Asta le iarta din pacate. la manastiri se face in fiecare zi aceasta slujba si acolo pot fi date numele celor care au murit saracii. Cata diferenta intre ce stie un crestin si ce fac ceilalti care se implica in activitati care nu au putere sa ispaseasca ceva din faptele lor. Tot crestinii vor face ce trebuie dar aici te lovesti ca de un zid de faptele pe care acei care au murit le-au avut in viata. Ia sa vedem ce au facut ei din ce e considerat bun, fapta buna… si aici e greu sa continui pentru ca s-ar putea sa gasesti doar dorinte de distractie, mandrie, lipsa de interes pentru ceea ce este aratat ca trebuie sa faca un om. Aici e problema, vai de acei care au murit asa cu totul nepregatiti. Ideea ca se bucura cineva e o mare tampenie, lansata de niste ordinari, daca atragi atentia ca nu trebuia sa faci e una si sa te bucuri e o aberatie, dar au inceput deja vremurile de persecutie si de aia se vorbeste asa.
    Cauza acestei situatii sta in liberul arbitru al omului care a vrut sa se joace cu focul. Cine ar fi vrut ca acei tineri sa moara fulgerator, nepregatiti ? Oare nu duhurile rautatii carora li s-a dat prea multa putere combinata cu greseala de a aprinde acele artificii. Li s-a dat putere de a actiona in aceasta lume fizica prin cuvintele invocate, insemnand un fel de chemare a lor . Aflam ca diavolii pretind ca esti al lor si au dreptul sa-ti faca rau, datorita fiecarei vorbe in care au fost pomeniti, ceea ce se face in aceasta “muzica”. Este foarte grava aceasta joaca cu raul si nu stii ce se intampla, dar mai intai e un pacat sa faci asta.
    Repet ceea ce stii si cred ca tii cont, sansa celor care au murit ESTE TOCMAI IN ACESTI CRESTINI care stiu sa tina cont de celalalt.

  17. eh, @admin
    as fi scris mult mai multe, dar cui foloseste?
    si tot pe linia cu haterii.
    sa-l faci pe un om hiena nu e tot o ocara? o imprecatie?
    ajunge zilei rautatea ei.
    “multumesc, Doamne, ca nu sunt ca el”…
    “23. Vai vouă, cărturarilor şi fariseilor făţarnici! Că daţi zeciuială din izmă, din mărar şi din chimen, dar aţi lăsat părţile mai grele ale Legii: judecata, mila şi credinţa; pe acestea trebuia să le faceţi şi pe acelea să nu le lăsaţi
    24. Călăuze oarbe care strecuraţi ţânţarul şi înghiţiţi cămila!”
    http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?cap=23&id=55

  18. @enkidu:

    Nu am facut oamenii hiene, ci am scris despre “hienisme”, adica mai ales despre atitudini, fapte. Acum, fiecare cu cine se identifica, stie el mai bine.

    Fariseul vames este foarte la moda zilele astea. Si agravam lucrurile folosind Evanghelia ca sa dam in capul “haterilor” sau al celor care ne trag de maneca.

    Asta e modul in care dam noi marturie despre victimele tragediei.

  19. „Spusu-mi-au călcătorii de lege deșertăciuni, dar nu sunt ca legea Ta, Doamne” (Psalm 118, 85).

    * * *

    Nădejdea cea tare și dǎtǎtoare de viațǎ pentru familiile îndurerate:
    „Veniți la Mine toți cei osteniți și împovărați și Eu vă voi odihni pe voi.” (Matei 11, 28)

    Mai jos este redat un cuvânt prin care Sf. Tihon din Zadonsk toarnă balsam duhovnicesc peste sufletele sfâșiate de durere și întrebǎri fǎrǎ rǎspuns…

    “Veniți la mine toți cei osteniți și împovărați și Eu vǎ voi odihni pe voi! Luați jugul Meu asupra voastră și vǎ învățați de la Mine că sunt blând și smerit cu inimă, și veți afla odihnă sufletelor voastre.”
    Astfel ne cheamă la sine Hristos, făgăduind preadulce odihnă sufletelor noastre. Ca și cum ne-ar spune: “O, păcătoși sărmani și osteniți de deșertăciunile lumii, destul v-ați obosit împovărându-vǎ cu gânduri, planuri, nǎzuințe și griji și întristări lumești. Nicăieri nu veți găsi adevărată odihnă și fericire afarǎ de Mine. Oriîncotro v-ați întoarce, nicăieri nu veți afla adevărat folos. În afara Mea, pretudindeni vǎ întâmpinǎ nevoia și răul. Bogăția, cinstea, slava și desfătarea lumii acesteia pe care le căutați, mai mult vǎ apasǎ decât vǎ ușurează, mai mult va ostenesc decât va odihnesc.
    Căutați binele? Tot binele este la Mine și de la Mine vine. Căutați fericirea? Nu este nicăieri în afară Mea. Căutați frumusețe? Ce este mai frumos decât Mine și în afară de Mine? Căutați noblețe? Cine este mai nobil decât Fiul lui Dumnezeu? Căutați lucruri înalte? Cine este mai înalt decât Împăratul Cerurilor? Căutați slavă? Cine este mai slăvit decât Mine? Căutați bogăție? La Mine și în mână Mea este toată bogăția cea nestricăcioasă. Căutați înțelepciune? Eu sunt înțelepciunea lui Dumnezeu. Căutați prietenie? Cine este mai plăcut și mai iubitor decât Mine care mi-am pus sufletul pentru toți? Căutați ajutor și ocrotire? Cine vǎ va ajută și vǎ va ocroti, dacă nu Eu? Căutați doctor? Cine vǎ va vindecă dacă nu Eu, doctorul sufletelor și al trupurilor? Căutați desfătare, veselie și bucurie? Cine va vǎ desfăta și vǎ va veseli dacă nu Eu? Căutați tihnă și pace? Eu sunt pacea și odihna sufletului și nicăieri nu le veți găsi decât numai la Mine. Doriți luminǎ? Eu sunt Lumina lumii și oricine îmi urmează Mie nu va umbla întru întuneric. Vreți să veniți la Dumnezeu, nu vreți să vǎ amăgiți și să vǎ rătăciți, nu vreți să muriți, ci să trăiți în veci: Eu sunt Calea, Adevărul și Viață. Nu îndrăzniți să vǎ apropiați de mine? De cine poate fi mai lesne să vǎ apropiați? Pe toți îi chem și îi primesc: veniți la Mine. Vǎ temeți să cereți? Cine a cerut de la Mine cu credințǎ și Eu nu i-am dat? Păcatele vǎ opresc să veniți la Mine? Eu pentru păcătoși mi-am pus sufletul. Mulțimea păcatelor vǎ tulbură? Milostivirea Mea covârșește toate păcatele întregii lumi. Veniți la Mine toți cei osteniți și împovărați și Eu vă voi odihni pe voi!”

    Slavǎ lui Dumnezeu !

  20. Pai unii abia asteapta desfasuratorul vietii lor pentru a detecta cu interes de entomolog duhovnicesc legitati ascunse care au dus la asa o “pedeapsa”.
    Nu merita discutia. Asta se va opri aici. E destul rau.
    http://www.agerpres.ro/social/2015/11/02/alerta-claudiu-petre-si-adrian-rugina-decorati-post-mortem-de-presedintele-iohannis-19-25-47
    Tinerii frumosi..

  21. @enkidu:

    Tin sa reamintesc fratiei tale ca ai folosit expresia “tinerii frumosi” in comentarii din trecut, cu sens peiorativ, fara sa iti faci, pe atunci, atatea scrupule. Deci nu intelegem de ce te superi acum, cand nu s-a folosit intr-un mod excesiv sau peiorativ cu privire la victime.

    Apoi, chiar si cele mai directe comentarii de aici, care au legat cauzal evenimentul tragic de “satanism” si de ce se intampla acolo, nu s-au extins la comentarii negative asupra cazurilor particulare sau asupra vietilor, biografiilor persoanelor implicate. In plus, discutia a fost impartita, cu opinii diferite, nuantate, contardictorii, asa cum se intampla unde sunt niste oameni aflati sub impresia unui eveniment socant.

    In acest context, chiar ai ratat o sansa sa lasi o lumanare aprinsa, virtual, pentru cei pe care pretinzi ca ii cunosteai personal, fara sa mai arunci cu pietre in cei adunati pe aici. E asa greu? E obligatoriu sa ne luam de guler si sa ne cream o atmosfera conflictuala? Trebuie neaparat sa aruncam cu pieile celor arsi in ochii “habotnicilor”?

  22. @enkidu:

    as putea fi de acord in principiu, dar vezi sa nu cazi tu insuti in greseala pe care o reprosezi altora.

    Cine sunt aia care abia asteapta desfasuratorul biografic, ca eu nu i-am vazut?

    Apropo de comentariul unui alt cititor, de la alt topic, care spunea de BOR ca acuza tinerii. Eu nu am vazut nimic de acest gen in discursul BOR si al preotilor. Toti s-au manifestat plini de compasiune si fara a judeca victimele.

    Ba din contra, mi se pare ca am devenit atat de politically correct ca nici nu mai indraznim sa spunem lucrurilor pe nume. Cum pronunti cuvantul „satanism” cum te alegi cu acuzatii de habotnicie.

    Este si asta o extrema, desigur. Si una care are avantajul de a nu extrage nici o invatatura din ce s-a intamplat. Vorbesc acum in numele meu: eu nu sustin ca acel concert a fost satanic in sine. Dar s-a desfasurat intr-un loc in care – spre surpriza mea – am aflat acum 3 ore de la Carmen ca efectiv s-au desfasurat evenimente, da, sataniste, ce ne tot codim atata s-o spunem de teama de a nu fi judecati de sfertodoctii din afara??? Stim cu totii ce inseamna asta. Deci: invocarea lui behemoth, sange, liturghii negre etc etc., Da, sub forma de cantece. Vi se pare putin lucru?? Pt noi, ca si crestini, asta nu inseamna chiar nimic?? E complet lipsit de semnificatie? Hmm… Ciudat.

    Preotii nostri sunt prea delicati si prea tematori ca o sa le sara lumea la gat! Dar tocmai aceasta teama s-ar putea sa faca BOR atat de vulnerabila uneori. Victimele sunt victime si de morti numai de bine (si o spun cu toata sinceritatea: unii au fost eroi, altii erau tineri curati, buni…ce stim noi pana la urma cine si ce erau? E o tragedie si nici un parinte nu ar trebui sa treaca prin asa ceva!). Dar ca sa atragi atentia ca NU E DE GLUMA CU DRACUL, asta mi se pare O DATORIE. Multi dintre oameni nu cred in asa ceva! Li se pare o gluma! se joaca cu focul! A spune : „a, da, chestie de autorizatie/coruptie si atat” mi se pare iresponsabil din partea noastra. Una-i una alta-i alta.

    dar eu vad ca pe aici vin unii care incearca sa le asocieze, astfel incat de indata ce faci legatura cu contextul sumbru in care s-au desfasurat lucrurile sa fii invinovatit de habotnicism si lipsa de mila fata de victime. Iar eu le spun ca asocierea pe care o fac ei e artificiala. Tocmai mila fata de victime si fata de toti tinerii nostri care vrem sa traiasca – pt ca unii dintre noi sunt parinti si inteleg poate mai bine ca altii ce durere trebuie sa fie in inima celor ramasi aici – tocmai mila, zic, asadar, este cea care ar trebui sa ne indemne sa atragem atentia, nu sa intram in randul celor care nu vad din diavol nici macar coada si care au impresia ca viata omului se sfarseste la cimitir.

    In alta (?) ordine de idei: sa fie doar o simpla coincidenta ca unul din patroni este asociat si in alte DOUA (nu unul) cluburio in care au avut loc incidente similare? Unul in Vama Veche si unul in Bucuresti? Incendii pe care politia le-a calificat drept rezultatul unei „maini criminale” care insa a ramas nevazuta pana in ziua de azi. Acolo, din fericire, pompierii au intervenit la timp. A treia oara insa n-a mai mers.

    Nu stiu, nu vreau sa atac pe nimeni, dar aceste lucruri trebuie cercetate. Nu poti fi milos cand e vorba de atata tragedie! „Mila” asta ar putea costa pe altii de acum inainte. Pur si simplu, sunt prea multe, prea multe elemente bizare. Sub pretextul milei trebuie sa devenim orbi si sa nu mai gandim? Sau tocmai mila ar trebui sa ne faca sa ne aparam pe viitor copiii?

  23. Si inca ceva, @enkidu, ca observ ca incepi sa-ti plangi de mila.

    Povestea cu „tinerii frumosi si liberi” cred ca a inceput de la o parodie a lui Badea apropo de alegerile de acum 1 an cand pe fb daca indrazneai sa spui ceva rau de iohannis erai linsat.

    Vorba asta a ramas pe buna dreptate de pomina pt cat de bine pune in evidenta ipocrizia discursului acelor tineri. Vreau sa iti reamintesc ca, pe de-o parte, lacramau unii studentasi de mama focului de fericire ca Romania si-a gasit libertatea („Romania, dragostea mea”, stiu ca am auzit atunci o efuziune de-asta ieftinuta), iar pe de alta parte il rastigneau pe Ponta cu sange si cuie si faceau promisiuni de linsaj cui indraznea sa se ia de noul tatuc. Eu am trecut prin mineriada din 90, si crede-ma, am retrait pe net aceleasi senzatii. O ura masiva, colectiva., din partea unora care se dadeau drept „tineri, frumosi, liberi si neintelesi” de „fosilele comuniste” (in categoria carora intra orice preopinent). EXACT ca minerii care spuneau ca au venit sa planteze pansele in Piata Universitatii.

    Scz pt acest scurs si off topic excurs comemorativ, dar am vrut sa iti amintesc de ce suntem, unii dintre noi, lejer alergici la efuziunile generatiei fb. Sper sa nu aud acum ca am inima impietrita si ca sunt o habotnica.

  24. Poate ca mitul tinerilor frumosi si liberi a fost creat intr-un alt context, insa acum constat cu stupoare ca el se intareste si capata forma, capata contur. Devine precum eroii din desene animate: curat, nobil, gata oricand de jertfa pentru o cauza buna si pentru altii si atat. Fara suflet, fara viata, reflexie palida a creatorului sau adaptat la cerintele publicului.

    Din cenusa zilelelor astea tocmai se naste un nou fel de a gandi si a trai. Ba nu, daca stau si ma gandesc bine, am mai vazut undeva tiparul asta – in retetarul generarii unei noi revolutii. Ne intoarcem cu totul spre valorile morale si atat pare suficient. Viata spirituala, setul de valori pe care il aduce doar Biserica – oglinda in care putem privi si evalua drept si corect ceea ce noi numim valori, lipseste cu desavarsire. Pentru ca astea sunt vremurile si noi trebuie sa ne adaptam lor daca vrem sa ramanem in legea lumii. Unii pe care lumea-i numeste nebuni umbla si vorbesc singuri despre suflet si inviere, despre o imparatie de care nu se stie nimic concret pentru ca nu sunt date palpabile. Sau, cine stie, daca suntem cuminti, vom primi si de-astea.

  25. Pingback: TRAGEDIA “COLECTIV”: Cuvintele de mangaiere si asumare ale mitropolitilor ortodocsi IGNORATE de televiziunile turbate impotriva Bisericii/ “Ucenici vrajitori ai unei noi barbarii…” – GEORGE DAMIAN, PR. SAVATIE BASTOVOI
  26. @ carmen:

    Da, tulburatoare legatura aceasta (mitul tinerilor… si generarea unei noi revolutii, a intoarcerii pe dos a valorilor) si extrem de plauzibila…

  27. Sfântul Ioan Gura de Aur: Creştinul nu este fără mângâiere la moartea celor de aproape ai săi

    […]Fiţi cu luare aminte, fraţilor, pentru ca vorba mea, cea potrivită cu acest timp şi de folos, să nu treacă fără urme! Când cineva suferă de o boală mai grea, atunci mai mult are trebuinţă de doctorie, şi când ochiul suferă o durere mare, atunci i se aplică alifii. Iar dacă cineva în acest moment este sănătos, totuşi să voiască a asculta, căci este de folos pentru viitor a cunoaşte doctoria cea vindecătoare.

    Dimpotrivă, cel al cărui ochi sufletesc este bolnav şi suferă durere prin plângere pentru moartea unui prieten, acela, zic, trebuie să fie cu atâta mai luător aminte, a deschide ochiul său la alifia cea vindecătoare a cuvântului celui Dumnezeiesc. Cine nu face aceasta, durerile lui pururea se vor mări, şi la el se împlineşte cuvântul Sfintei Scripturi: „că întristarea lumii moarte lucrează” (II Cor. 7, 10).

    Sfântul Apostol Pavel, acest dascăl al credincioşilor, acest doctor ales, ne învaţă, că sunt două feluri de întristare. Una este bună, alta rea, una folositoare, alta nefolositoare, una aduce mântuire, alta pieire. El zice anume: „întristarea, care este după Dumnezeu, pocăinţă spre mântuire aduce” (II Cor. 7, 10). Aceasta este întristarea cea bună. După aceea adaugă el: „întristarea lumii moarte aduce”.

    Să socotim acum, fraţilor, dacă întristarea, ce arătăm noi pentru moartea celor de aproape ai noştri, este folositoare sau nefolositoare, mântuitoare sau vătămătoare. Iată trupul unui prieten zace acum fără suflare; zace acolo un om, fără a mai fi om; sunt numai mădularele fără duh. Îl strigă, şi el nu răspunde, i se vorbeşte, şi el nu aude. Zace acolo o figură palidă cu chipul schimbat: este chiar icoana morţii. Vă amintiţi bucuriile ce vă făcea odinioară răposatul; gândiţi la foloasele ce el vi le-a adus sau încă vă aducea; vă amintiţi legăturile voastre prieteneşti; vă aduceţi aminte de graiurile cele plăcute ce le aveaţi cu dânsul şi doriţi să se întoarcă petrecerea cea de mulţi ani pe care ati avut-o cu cel răposat. Toate acestea stârnesc lacrimile voastre, vă pricinuiesc tânguiri şi cufundă tot sufletul vostru întru o adâncă întristare.

    La toate aceste puternice arme ale durerilor, ca cea dintâi apărare, noi punem graiurile acestea: „Tot ce se naşte în lumea aceasta, trebuie să moară”. Aceasta este legea lui Dumnezeu şi hotărârea Sa neschimbată, pe care El a dat-o după păcatul cel dintâi asupra strămoşului neamului omenesc, prin cuvintele: „Pământ eşti şi în pământ te vei întoarce” (Facerea 3, 19).

    Ce este dar de mirare, când un om, care cu această condiţie s-a născut, face împlinirea legii şi hotărârii dumnezeieşti? Ce este de mirare când un născut din părinţi muritori merge pe calea firii sale, de la care nu se poate abate? Ceea ce este vechi nu este ceva neobişnuit; ceea ce se face în toate zilele, nu este ceva neauzit; ceea ce se întâmplă cu toţi, nu este o raritate. Dacă moşii şi strămoşii tăi au mers pe această cale a morţii, dacă încă de la Adam, toţi patriarhii şi proorocii au trebuit să se despartă de lumea aceasta, să înălţăm sufletul nostru dintru adâncul întristării. Acest om şi-a plătit datoria sa şi cum poate cineva să fie trist, când plăteşte datoria, ce avea? Dar aceasta este o datorie, care nu se poate achita cu bani şi de care nu ne poate slobozi nici fapta bună, nici înţelepciunea, şi nici puterea; o datorie, pe care şi împăraţii trebuie să o plătească.

    Fiindcă hotărârea şi legea lui Dumnezeu sunt neschimbate, întristarea noastră este zadarnică; zadarnică şi întrebarea: „Pentru ce a murit acest frate?”. Dimpotrivă, dacă noi socotim condiţia cea obştească pentru toți cei ce vieţuiesc pe pământ, atunci ochiul nostru duhovnicesc, prin aplicarea acestei dintâi doctorii, va simţi uşurinţă.

    Dar tu poate că zici: „Eu ştiu, că moartea este soarta tuturor; eu ştiu că cine moare îşi plăteşte datoria, dar eu îmi aduc aminte de bucuria ce-mi făcea răposatul, de legătura noastră prietenească, de petrecerea noastră cea înviorătoare, şi de aici purced lacrimile mele”. Vezi, tu eşti interesat, socoteşti numai folosul tău propriu, dar trebuie să gândeşti şi la folosul răposatului, şi poate că pentru dânsul moartea era tocmai de folos, precum este scris: „Răpitu-sa, ca să nu schimbe răutatea inima lui. Sufletul lui era plăcut lui Dumnezeu, pentru aceea s-a grăbit a-l scoate din lumea aceasta păcătoasă”(Înţelelepciunea lui Solomon 4, 11, 14).

    Ce trebuie să zic eu despre faptul că pricina întristării se pune în lipsirea pe viitor de petrecerea cea obişnuită? Incă şi timpul vindecă mult aceasta, dar cu cât mai vârtos, pot ajuta mintea şi înţelepciunea! Aici mai ales aduceţi-vă aminte de cuvântul Apostolului: „întristarea lumii lucrează moarte” (II Corinteni 7, 10). Însă pentru ce lucrează ea moarte? Pentru că o astfel de întristare, peste măsură, duce sau la îndoială, sau chiar la hulirea lui Dumnezeu.

    Dar poate îmi va zice cineva: „Cum poţi tu să opreşti de a jeli morţii, când aceasta au făcut-o încă şi Patriarhii, şi acel mare slujitor al lui Dumnezeu, Moise, şi mulţi prooroci şi, înainte de toţi, Iov cel drept, care pentru moartea fiilor săi şi-a rupt haina ?”

    Dar eu te întreb: Când tu îţi măriţi fata ta după un mire, cu care ea se duce într-o ţară depărtată, când ei acolo îi merge bine, tu nu socoteşti ducerea aceea ca ceva rău şi îngrozitor, ci ştirea despre traiul ei bun depărtează supărarea pentru lipsa ei. Nu ar fi, oare, nebunie în cazul de faţă a te jeli şi a te tângui, când nu un om, ci Însuşi Domnul a luat pe fiica ta, sau pe fiul tău la sine întru un loc străin [ție]?

    Dar zici tu: „Cum se poate, ca să nu mă întristez, când eu sunt om?” Eu nu cer aceasta de la tine, ci opreşte covârşirea întristării. Că noi ne întristăm, aceasta are temeiul în firea omenească, dar când facem aceasta peste măsură, pricina este în nebunia noastră, în lipsa de cugetare, şi în moliciune. Jeleşte şi plângi, dar nu cârti; nu fii posomorât şi îndarătnic. Mai vârtos laudă pe Cel ce l-a luat. Cu aceasta, tu cinsteşti pe cel răposat şi trimiţi după dânsul această cinste. Căci dacă cârteşti, jigneşti pe cel mort, mânii pe Dumnezeu, şi te vatămi pe tine însuţi. Iar dimpotrivă, dacă mulţumeşti lui Dumnezeu, atunci cinsteşti pe cel mort, lauzi şi slăveşti pe Cel ce l-a luat şi îți foloseşti ţie însuţi. Plângi, cum a plâns pe Lazăr Hristos, Domnul tău, Care prin aceasta ne-a însemnat măsura, scopul şi marginile întristării, pe nimeni nu trebuie să le depăşească.

    Tu aminteşti de patriarhi si de prooroci, dar adu-ţi aminte că la aceasta tu ai mai puţin drept decât dânşii. Ei cu dreptate se tânguiau, căci Hristos nu venise încă din cer, pentru cǎ El, prin învierea Sa, a secat izvorul lacrimilor pentru cei morţi. Ei se tânguiau cu dreptate, căci atunci nu se ridicase încă osânda morţii deasupra omenirii. Ei se văietau cu dreptate, căci învierea morţilor încă nu se vestise. Toţi sfinţii din Vechiul Testament nădăjduiau întru venirea Domnului, și de aceea tânguiau pe morţi, căci ei nu puteau vedea pe Acela întru Care au nădăjduit.

    Însă, de când Cuvântul trup S-a făcut, şi a locuit între noi, de când Noul Adam a ridicat hotărârea cea rostită asupra lui Adam cel dintâi, a nimicit moartea noastră prin moartea Sa şi a înviat a treia zi din morţi, de atunci moartea nu mai este înfricoşată credincioşilor şi ei nu se mai tem de apusul soarelui vieţii lor, căci răsăritul lor se arată iarăşi întru înălţime. Însuşi Domnul, Care nu poate minţi, zice: „Eu sunt învierea şi viaţa; cel ce crede în Mine, chiar dacǎ va muri, viu va fi. Şi tot cel ce este viu şi crede întru mine, nu va muri în veac. [Crezi tu aceasta?]” (Ioan 11, 25-26).

    Acest glas al lui Dumnezeu, iubiţilor, este lămurit. Cine crede în Hristos şi păzeşte poruncile lui va trăi, deşi a murit. Aceste cuvinte încă şi Sf.Apostol Pavel le-a avut întru sine, le-a ţinut tare, cu toată puterea credinţei şi aşa a învăţat: „Despre cei ce au adormit, nu voim să fiţi în neştiinţă, ca să nu vă întristaţi ca ceilalţi care nu au nădejde” (I Tesaloniceni 4, 13). El numeşte adormiţi pe cei răposaţi, pentru ca prin acest grai să arate siguranţa învierii.

    De fapt, moartea nu este altceva decât un somn lung. Să nu-mi zici mie că cel mort nu poate nici auzi, nici vorbi, nici vedea, nici simţi, căci toate acestea nu le face nici cel ce doarme. Ba încă eu trebuie să vă spun ceva lămurit: la cel ce doarme, doarme întrucâtva și sufletul, dar la cel mort nu este aşa, căci aici sufletul priveghează.

    „Dar, zici tu, cel mort putrezeşte, trece, şi se preface în pulbere şi cenuşă”. Ce se dovedeşte cu aceasta, iubiţilor? Nimic altceva decât că tocmai pentru aceasta cineva trebuie să se bucure de moarte. Când cineva voieşte a reînnoi o casă povârnită şi veche, înainte de toate scoate pe locuitori din ea, o surpă apoi, şi zideşte în locul ei una mai frumoasă. Cei care trebuie să iasă din casǎ nu se întristează pentru aceasta, ci mai vârtos se bucură, căci ei nu se uită la dărâmarea casei ce o au înaintea lor, ci gândesc la zidirea cea nouă, pe care încă nu o văd. Aşa face si Dumnezeu: El desface trupul nostru si porunceşte sufletului ce locuieşte întrânsul să iasă afară, ca dintr-o casă, pentru ca pe aceasta să o rezidească iarăşi mai măreaţă, si apoi să-l facǎ sǎ intre iarăşi în ea cu o mai mare slavă. De aceea, noi să nu ne uităm la sfărâmarea cea de acum, ci la slăvita refacere din viitor.

    Voi mai aduce încă o altă asemănare. Închipuiţi-vă că cineva are o icoană de metal, care s-a ros de rugină şi de timp şi în multe locuri s-a deteriorat. Aşa stricată cum e, o aruncă în topitorie, spre a o topi cu totul, şi prin aceasta o face din nou mai frumoasă. Deci, precum desfacerea icoanei în cuptor nu este nimicirea, ci mai vârtos înnoirea ei, aşa şi moartea trupului nostru nu este o nimicire, ci o înnoire. De acea, când vezi trupul nostru topindu-se ca metalul în cuptor, nu te opri la această privire, ci aşteaptă înnoirea.

    Dar încă nu este de ajuns această asemănare? Topitorul de metal, care topeşte în cuptor un trup de aramă, nu scoate în locul lui unul de aur, viu, ci unul tot de aramă. La Dumnezeu însă aceasta este altminteri, căci El nimiceşte un trup trecător, din pământ, şi-ţi dă în locul lui un trup nemuritor, mai slăvit, ca de aur. Se pune în mormânt un trup muritor şi trecător şi se scoate altul nemuritor şi netrecător.

    Aşadar, uitaţi-vă nu la acela, ai cărui ochi sunt închişi şi care zace fără grai, ci la acela, care iarăşi va învia şi va dobândi o slavă negrăită, înaltă şi vrednică de mirare. Întoarce gândurile tale de la privirea cea de faţă la nădejdea viitorului.

    Când Apostolul Pavel, în cuvintele aduse mai sus, zice: „Nu voi să nu ştiţi, fraţilor, de cei ce au adormit”, adaugă îndată: „ca să nu vă întristaţi ca şi ceilalţi ce n-au nădejde”. Întristează-te, zice el, însă nu ca un necredincios, care nu ştie nimic despre înviere şi se îndoieşte de viaţa cea veșnicǎ.

    Noi ne ruşinăm când adeseori vedem la creştini cele mai puternice izbucniri de o întristare fără de minte. Ce vor zice necredincioşii văzând aceasta? Ei vor zice: „Aceştia, oare, sunt aceia care ştiu a vorbi aşa de frumos despre înviere? Cu adevărat, purtarea lor nu se potriveşte cu vorbele lor. Prin cuvinte, ei grăiesc cu multă înţelepciune despre înviere, iar prin faptă, se arată ca şi cum nu ar crede întru aceea. De ar fi convinşi că este o înviere, ei nu s-ar purta astfel. Dacă ar crede că starea morţilor este mai bună, ei nu s-ar boci”. Acestea şi încă şi mai multe zic cei necredincioşi, când observă la creştini o întristare peste măsură pentru cei morţi. Pentru aceea, să ne măsurăm întru aceasta şi să nu ruşinăm credinţa creştinească despre înviere. Moartea este repaosul şi slobozirea de trudele şi de grijile vieţii.

    Aşadar, când vezi pe unul dintre ai tăi, despărţindu-se de aici, nu trebuie să cârteşti, ci să-ţi frângi inima, să te întorci înlăuntrul tău, să cercetezi conştiinţa ta, şi să gândeşti că şi pe tine, în curând, te aşteaptă aceeaşi soartă. Fii mai înţelept, şi la moartea altuia învaţă-te a tremura pentru tine însuţi; depărtează toată uşurătatea minţii, cercetează faptele tale, îndreaptă toate păcatele tale şi schimbă purtarea ta spre mai bine.

    Gândeşte mai departe, la cine s-a dus răposatul, şi vei afla mângâiere! El s-a dus acolo unde se află Petru şi Pavel şi toată ceata Sfinţilor. Gândeşte cum el va învia, cu ce strălucire şi cu ce slavă! Gândeşte că tu, cu întristarea şi cu bocetul tău, nu vei putea schimba ceea ce s-a făcut, ci numai te vei vătăma pe tine însuţi. Gândeşte cui te vei asemăna prin această întristare peste măsură şi fugi de acea asemănare, căci tu vei fi asemenea cu cei necredincioşi, care nu au nădejde, precum a zis Pavel.

    Dimpotrivă, creştinul, fiindcă crede în înviere, ştie că nu trebuie a se jeli şi a se tângui pentru cei ce au murit întru fapte bune, ci pentru acei ce vieţuiesc întru păcate. Dacă cel lipsit de minte merită lacrimile noastre, cu cât mai vârtos cel lipsit de dreptate şi de nădejdea la Dumnezeu?

    Pentru aceştia, iubiţilor, să ne întristăm, şi o astfel de mâhnire este folositoare; căci mulţi păcătoşi s-au îndreptat prin lacrimile celor apropiați lor. Dimpotrivă, tânguirea pentru cei morţi este nefolositoare. De aceea, noi să nu stricăm rânduiala, ci numai pentru păcate să ne mâhnim, iar toate celelalte să le purtăm cu tărie de suflet, fie sărăcie, sau boală, sau moarte timpurie, fie pagubă, sau pâră, sau orice altă patimă omenească ne-ar lovi. Căci, când noi suntem cu luare-aminte, toate aceste pǎtimiri ne aduc pe atât mai multe cununi de biruinţă.

    Vorba mea se potriveşte şi la cei care, în timpul de faţă, nu suferă şi nu jelesc vreo rudă. Aceștia, atunci când vor veni asupra lor suferințe, să-şi aducă aminte de cele ce s-au zis, şi prin aceasta să poată dobândi mângâiere îndeajuns.

    Ostaşii, când este pace, gândesc la război şi se pregătesc pentru dânsul, pentru ca atunci când acela va izbucni, să fie înarmaţi şi să poată arăta iscusinţele ce le-au câştigat în timpul păcii. Tot aşa, şi noi să gătim în timpul păcii arme şi doctorii, pentru ca atunci când ne vor împresura patimile cele fără de minte, sau întristarea, sau durerea, sau altceva, noi, fiind bine înarmaţi şi apăraţi, să putem respinge din toate părţile năvălirile răutăţii.

    Aşa vom putea săvârşi cu suflet vesel viaţa aceasta de faţă şi ne vom face părtaşi Împărăţiei Cereşti, prin Iisus Hristos, Căruia se cuvine cinstea şi puterea, împreună cu Tatăl şi cu Sfântul Duh, în vecii vecilor! Amin.

    (Sf. Ioan Gurǎ de Aur – Predici la Duminici și Sǎrbǎtori, Ed. Bunavestire, Bacǎu)

  28. Hiliasmul e in atmosfera…

  29. Pingback: TRAGEDIA “COLECTIV”: Rugaciunile si cuvintele de mangaiere si asumare ale ierarhilor ortodocsi IGNORATE de televiziunile turbate impotriva Bisericii/ “Ucenici vrajitori ai unei noi barbarii…” – G. DAMIAN, PR. SAVATIE BA
  30. Nu la hiliasm m-am referit. Ci la o deturnare a constiintei catre legea morala a Vechiului Testament, eludand astfel legea Duhului din Noul Testament, hulind cu buna stiinta (pentru unii doar) Duhul Sfant. Cu o singura diferenta: daca in Vechiul Testament evreii il aveau pe Moise, acum nu mai avem nevoie de nimeni, ascultarea aceasta punandu-se in acord cu propriul eu. In jurul acestui ‘eu’ va gravita probabil si noua religie care se va adapta astfel manusa multora.

    ps: din 26 oct admir in fiece dimineata ceea ce astronomii numesc steaua Bethleemului; s-a spus ca ea va fi vizibila la noi incepand cu 3 nov.

  31. @endiku,

    Pentru unii dintre voi era doar un satanist (si nici macar nu se poate pune astfel problema) care isi merita soarta, dar sa tinem minte: masura cu care judecam, cu ea vom fi judecati.

    Dar cine a spus aici ca acela era un satanist, cu atat mai putin ca isi merita soarta?! Tu chiar citesti ceea ce comentezi, sau doar gandesti in sabloane (dintre cele folosite pe Facebook)?
    Tu insuti judeci pe altii, desi nu cred ca ai inteles ce au vrut sa spuna cei pe care ii comentezi sau nici macar nu ai citit cu atentie ceea ce s-a scris.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare