MASACRUL DE LA COLECTIV sau… De ce “a fost nevoie sa moara oameni”? DEMONSTRATIA facuta de Lumea Justitiei DEMONTEAZA TEZA OFICIALA A DECLANSARII INCENDIULUI PRIN ARTIFICII. Cine a avut interesul DETURNARII si MUSAMALIZARII anchetei, EXCLUZAND DELIBERAT PISTA MAINII CRIMINALE? Cum de supravietuitorii si rudele victimelor NU SUNT DELOC INTERESATE de aflarea adevarului incomod? A FOST O LUCRATURA SINISTRA DUPA RETETA EXTERNA? (si video)

30-10-2018 24 minute Sublinieri

Extrase din emisiunile Subiectiv cu Razvan Dumitrescu – duminica, 21 oct. 2018 (Invitati: Razvan Savaliuc, Cosmina Cerva, Daniel Savu, Cristina Traila) si Descoperiti cu Andreea Sava – 27 octombrie 2018 (Invitati: Alice Draghici, Catalin Harnagea)

***

Lumea Justitiei:

A FOST NEVOIE SA MOARA OAMENI – Testele efectuate de Lumea Justitiei demonstreaza ca incendiul de la Clubul Colectiv nu putea fi declansat de artificiile de scena. Nici macar hartia tinuta la 1 m in jerba de scantei nu s-a aprins. Incendiar: expertiza INEC a admis ca in buretele tip N2138 cu care era antifonat clubul “este posibil sa fi existat si alte substante”. In testul INEC, focul s-a propagat de cinci ori mai incet decat cel din club (Video)

A FOST NEVOIE SA MOARA OAMENI (II) – Uluitor, buretele N2138 de pe stalpii si peretii Clubului Colectiv nu intretine focul! Se descompune! Se topeste ca smoala! Testele filmate ale redactiei Lumea Justitiei demonstreaza ca este imposibil sa faci foc cu buretele din spuma poliuretanica, chiar daca il bagi direct intr-o flacara de 1000 de grade. Este exact cum scrie in fisa tehnica de la dosar: “Prin incalzire nu se topeste, se descompune” (Video)

Mana criminala sau tragic incident creat de o serie de incalcari ale securitatii la incendii? Acestea sunt cele doua curente de opinie care circula in prezent in legatura cu tragedia de la Clubul Colectiv, din noaptea de 30 octombrie 2015, in care au murit arse de vii peste 60 de persoane, intr-un incendiu care s-a propagat fulgerator, in anumite momente cu viteza unei deflagratii, dupa cum au apreciat expertii INEC.

Oricare ar fi ipoteza reala, este cert ca incendiul de la Colectiv a generat miscari de strada ale gruparilor #rezist si ale ONG-urilor finantate din strainatate, la care s-au raliat multi cetateni, si care au dus la demisia premierului Victor Ponta si la caderea Guvernului PSD (inlocuit cu guvernarea Ciolos, “garantata” de fortele de la Bruxelles). Socanta declaratie din noiembrie 2015 a presedintelui Romaniei Klaus Iohanis: A fost nevoie sa moara oameni ca aceasta demisie sa se produca. Daca s-ar fi impus respectarea normelor niciunul nu ar fi trebuit sa moara”alimenteaza si azi teoria unei crime premeditate, care a avut drept scop debarcarea guvernului legitim, prin crearea in randul populatiei a unei emotii puternice, secondate de actiuni de strada, dublate de anchete in forta ale DNA impotriva primarului Sectorului 4 Cristian Popescu, zis Piedone, arestat la cateva zile dupa tragedie.

Lumeajustitiei.ro nu isi propune sa identifice adevaratul vinovat de producerea tragediei de la Colectiv. Mijloacele de ancheta ale unor jurnalisti sunt dramatic reduse fata de posibilitatile de ancheta ale institutiilor statului. Consideram insa ca avem dreptul si obligatia sa transmitem indoielile noastre justificate fata de ancheta oficiala cu privire la cauzele acestei imense tragedii, cu consecinte sociale si politice exceptionale.

Indoielile redactiei noastre fata de retinerile din Rechizitoriul Colectiv

Rechizitoriul din cazul Colectiv (dosar 545/P/2015) intocmit la data de 27 aprilie 2016, de procurorii PICCJ de la Sectia de urmarire penala si criminalistica: Emiliea Gavadia, Mihai Eduard Ilie, Eusebiu Serbanoiu, rechizitoriu verificat de sefa de sectie Camelia Sutiman, are in opinia noastra, neajunsuri majore, in sensul ca:

– nu stabileste natura exacta a buretelui fonoabsorbant cu care era capitonat tavanul, peretii si unii stalpi ai clubului (afirmandu-se pe baza a cateva declaratii subiective de martor, ca ar fi “neignifugat”) fiind insa cert ca acesta a fost burete fonoabsorbant din spuma poliuretanica de tip N2138; de mentionat ca expertiza tehnica judiciara, intocmita de expertul dr. ing. Sorin Paval, a retinut ca: “nu au fost identificate documente de calitate care ar fi trebuit sa fie primite de cumparator astfel incat sa se determine trasabilitatea produselor utilizate… pentru spuma poliuretanica expertiza retine ca producatorul emite o fisa de securitate mai ampla, dar nu defineste: restrictiile de utilizare; recomandarile de utilizare…”;

– nu explica intr-o maniera pertinenta cum a fost posibil ca un burete lipit de tavan in scop de antifonare fonica, gros de circa 6 cm, amplasat la o inaltime de 5,7 m de podea, sa genereze intr-un incendiu care a durat, atentie, doar circa 150 de secunde de la prima flacara si pana s-a autostins din lipsa de oxigen, sa radieze o caldura atat de mare incat corpurile victimelor cazute pe jos sa fie parjolite mai rau decat este parlit un porc in ajunul Craciunului, fara  sa mai ramana nici hainele pe ele;

Dilema este cu atat mai mare cu cat sub buretele lipit pe tavanul de beton, s-a aflat un tavan fals din scanduri de lemn – la 5 m inaltime – care a ramas intreg dupa incendiu (vezi foto alaturat) si care evident ar fi blocat in mare masura radiatia termica produsa de ardere (ar fi actionat ca un scut termic pentru persoanele de dedesubt);

– desi exista opinii ale expertilor INEC ca la Colectiv ar fi putut exista si alte substante inflamabile, neidentificate, care sa fi ajutat arderea buretelui, procurorii nu au insistat si urmarit aceasta pista;

– nu convinge pe nimeni ca un incendiu de 150 de secunde, care jumatate din acest timp nu a fost luat in serios de sutele de persoane aflate in club, care priveau flacarile de pe tavan si nu realizau ca sunt in pericol, a avut la un moment dat forta unei deflagratii, raspandindu-se pe tot tavanul in cateva secunde. Insisi expertii INEC au recunoscut viteza caracteristica unei deflagratii, vizionand filmarile de pe camerele de supraveghere. E greu de acceptat ca un burete de 6 cm grosime, care a ars la 5,7 metri inaltime, dupa un tavan fals de lemn (ramas intreg) care actiona in mare masura ca un scut termic, a generat o radiatie termica atat de rapida si cumplita. Exista declaratii neoficiale ale unor medici care spun ca in viata lor nu au vazut asemenea tip de arsuri: “se desprindea carnea de pe victime;

– nu convinge dincolo de orice indoiala rezonabila ca in privinta cauzei stabilite de procurori (acompaniati de expertii statului de la INEC si INSEMEX Petrosani), cum ca aprinderea buretelui fonoabsorbant de tip piramidal lipit pe un stalp, a fost cauzata de o scanteie (particula incandescenta) sarita dintr-o artificie de scena de tip T1, montata oblic la 3,80 m de stalp (fara sa bata direct in acesta) (vezi foto de mai jos cum arata Clubul Colectiv inainte de tragedie, cu sagetile spre buretele in discutie). Teoria particulei incandescente este sustinuta de anchetatori pe o imagine, in care apare un punct luminos galben, neclar. Dar foarte bine acest punct incandescent putea fi produs si de un alt dispozitiv necunoscut;

– tot rechizitoriul este insailat pe concluziile expertizelor INEC si INSEMEX Petrosani, care sunt institutii de stat si potrivit normelor europene, nu indeplinesc cerinta de experti independenti (UE nu admite ca in procese, statul sa te acuze si tot angajatii statului sa faca expertizele). De neinteles, procurorii au respins cererile acuzatilor de efectuare a unor expertize independente, cu motive incredibile asupra carora vom reveni in editiile urmatoare;

– daca buretele fonoabsorbant era atat de inflamabil cum au pretins anchetatorii, astfel incat in cateva secunde s-a aprins tot tavanul de deasupra scenei cu viteza unei deflagratii, cum se face ca nu a ars tot, ci doar pe zona de deasupra scenei? A fost cumva stropita acea zona in prealabil cu o substanta necunoscuta, de o mana criminala?

– INSEMEX Petrosani a avut protocol incheiat cu SRI, asa cum Lumeajustitiei.ro a publicat deja in urma cu cateva saptamani;

– inexplicabil, probele de aer din incinta Clubului au fost prelevate abia la 10 decembrie 2015 (dupa 5 saptamani de la tragedie), perioada in care daca ar fi existat substante inflamabile extrem de periculoase, puse de o mana criminala, aceste urme s-ar fi putut volatiliza;

– ancheta denota ca nu s-a mers deloc pe pista unei maini criminale, cel putin nu rezulta din rechizitoriu;

Expertiza INEC ridica o indoiala incendiara

Spre deosebire de expertiza INSEMEX Petrosani, care prezinta opinii certe intr-o mare de necunoscute, expertiza Institutului National de Expertize Criminalistice (INEC) din subordinea Ministerului Justitiei este mult mai retinuta si lasa loc de rezerve.

Raportul de Expertiza Criminalistica nr. 35 din 10 martie 2016 al INEC, realizat de expertii criminalisti Grigoras Betiu si Gheorghe Pop, retine aspecte contradictorii. Opinia expertilor este exprimata “sub rezerva unor noi experimente si determinari ce pot fi facute ulterioreste posibil sa fie identificati si alti factori favorizanti ai producerii incendiului”.

Ce este esential in experimentele INEC (care au reprodus la o scala mai mica sala unde a avut loc tragedia de la Colectiv) este: Ca viteza de propagare evenimentul se incadreaza in categoria deflagratiilor”.

Credeti ca un burete fonoabsorbant poate arde fulgerator, in cateva secunde pe zeci de metri patrati ca suprafata? Expertii INEC care au folosit aceleasi materiale au constatat ca in testul lor “viteza de propagare a focului in Clubul Colectiv a fost de 5 ori mai mare decat in cazul simularilor efectuate”.

Concluzia naucitoare din expertiza INEC: Este posibil sa fi existat si o alta substanta (substante) care a contribuit la extinderea rapida a focului… care a avut rolul de accelerator al procesului de ardere (propagare a incendiului) (vezi facsimil)

Testul Redactiei Lumea Justitiei – materialele folosite

Contrariati de cele aflate, si neavand incredere din principiu in expertizele angajatilor statului, redactia noastra si-a propus un test pentru a afla daca buretele fonoabsorbant de tip N2138 din spuma poliruetanica produs de SC Eurofoam SRL Sibiu poate fi aprins de la o artificie de scena (produs pirotehnic) de tip T1, din cele folosite la Clubul Colectiv, in noaptea fatidica. Am procurat la inceputul lunii octombrie 2018 o coala de burete fonoabsorbant de forma piramidala, de 6 cm grosime, prin distribuitorul autorizat GreenVent. Pe factura nu scrie daca buretele este ignifugat sau neignifugat, ci doarCofrag profilat N2138 2000x1000x60”.

Precizam ca nu am gasit alte specificatii despre produs, si in opinia noastra problema “ignifugat” sau “neignifugat” nu are relevanta pentru ca nici in cazul Colectiv (pe actele produselor) nu exista asemenea specificatii despre burete. Dimpotriva, asa cum am aratat, expertiza tehnica judiciara nu a putut identifica trasabilitatea buretelui. Asta ca sa realizati seriozitatea anchetei…

Exista insa fisa tehnica din dosarul Colectiv, care arata ca produsul spuma flexibila poliuretanica N2138 are: “punct de inflamabilitate intre 315 si 370 grade… temperatura de descompunere peste 180 grade… punct de auto-aprindere intre 370 – 427 grade… Materialul este un material combustibil. Atunci cand arde emana caldura intensa si fum dens. Prin incalzire nu se topeste, ci se descompune, proces din care pot rezulta produse de descompunere inflamabile”.

Cu alte cuvine, materialul poate fi inflamabil la temperaturi ridicate, cum de altfel poate arde orice (sticla, metal etc) depinde la ce temperatura este supus materialul.

In testul nostru am incercat sa vedem daca buretele tip N2138 se poate aprinde de la artificiile de scena tip T1 (ES 3402), comercializate de firma bulgareasca Enigma FireWorks Ltd, si care au drept caracteristici principale: fantana de scantei de 3 metri, care dureaza 15 secunde.

In imaginea alaturata aveti cele sase artificii folosite de noi in test…

Precizam ca am folosit, cu asistenta unui pirotehnist, exact aceleasi artificii de scena folosite la spectacolul muzical din noaptea tragediei de la Colectiv – denumite “Volcano Cylindrical Silver H3M” Cod ES 3402 – (vezi foto alaturat cu descrierea din expertiza INSEMEX). Ele sunt fabricate din carton, de forma cilindrica. Inauntru au o compozitie pirotehnica, care poate fi aprinsa, prin fire electrice, cu o baterie, sau cu un dispozitiv special.

Modul in care am organizat testul

Am aranjat o scena (vezi foto de mai jos) intr-o hala la temperatura de 22 grade, cu doi stalpi metalici. Un stalp l-am invelit cu buretele fonoabsorbant piramidal tip N2138, iar pe celalalt stalp am legat artificiile de scena tip T1.

In rechizitoriu se retine ca in varianta reala de la Colectiv, artificiile au fost aprinse si ar fi lovit unul din stalpii clubului, capitonat cu buretele piramidal, de la o distanta de 3.80 m. Desi in rechizitoriu directia artificiei de scena a fost oblica, pe langa stalp, pentru a preveni orice speculatie, in testul nostru am directionat artificiile de scena sa bata direct in burete. In fond, ne-a interesat sa vedem daca se aprinde.

Am realizat sase teste, dupa cum urmeaza:

Testul 1 – produsul pirotehnic a fost aprins la distanta de 3.80 metri, de stalpul cu burete, exact distanta stabilita de procurori dupa masuratorile de la fata locului.

Dupa cum puteti vedea in filmul de mai jos, jerba de scantei nu a ajuns pana la stalp (in specificatii produsul are precizata o fantana de 3 m) si, desi cateva particule au atins buretele, acesta nu s-a aprins

Testul 2 – produsul pirotehnic a fost aprins la distanta de 3 metri de stalpul cu burete.

Se poate vedea din filmul urmator ca nici de data aceasta buretele nu s-a aprins, desi a fost lovit serios de scantei

Testul 3 – produsul pirotehnic a fost aprins la distanta de 2 metri de stalpul cu burete. In acest test am redus dramatic distanta, la doar 2 metri, dar nici de data, desi buretele a stat sub un bombardament intens de scantei, acesta nu s-a aprins.

Testul 4 – produsul pirotehnic a fost aprins la distanta de 1,5 metri de stalpul cu burete.

Am redus distanta la jumatate din raza de actiune a produsului pirotehnic, iar buretele, desi a fost supus unui tir infernal de scantei, acesta nu s-a aprins.

Testul 5 – Am pus o coala A4 de hartie de imprimanta, pana la o distanta de 30 centimetri de gura de ardere a produsului pirotehnic.

Intrucat hartia se aprinde conform masuratorilor stiintifice la 233 de grade celsius, am incercat sa vedem daca o coala de hartie A4 se poate aprinde de la artificia tip T1. Rezultatul testului pe care il puteti viziona mai jos releva ca in cele 15 secunde de jet de scantei ale artificiei, hartia nu s-a aprins decat la final cand am apropiat-o la 30 cm de produsul pirotehnic, in flacara vie pe care acesta o are la gura tevii.

Testul 6 – Am pus o coala A4 de hartie de imprimanta, la o distanta de 90 centimetri de gura de ardere a produsului pirotehnic.

Am repetat primul test, fara sa mai ducem hartia la gura flacarii artificiei, si am incercat sa tinem coala la circa 90 de centimetri distanta. De ce am insistat pe testul cu hartia? Pentru ca daca stiintific, hartia arde la 233 grade celsius, iar potrivit fisei tehnice a buretelui tip N2138 acesta se poate aprinde intre 315 si 370 grade, daca o artificie de scena nu poate aprinde o foaie de hartie de la 1 metru distanta, este evident ca nu va putea aprinde niciodata un burete care potrivit producatorilor are un punct de aprindere mai mare cu peste 100 grade decat hartia. Dupa cum puteti vedea in filmul de mai jos, desi hartia a fost bombardata infernal cu scantei, nu s-a aprins. De asemenea, foarte important, nu am simtit nicio arsura pe mana cu care am tinut hartia, in ambele teste cu coala A4, putand garanta ca intre jumatate de metru si un metru oricine poate baga mana in jerba de artificii fara sa se arda.

Ce parere aveti? In editiile urmatoare vom prezenta alte teste efectuate, cu buretele N2138 pus la propriu in foc. Va asiguram ca veti fi consternati de rezultate.

Lumeajustitiei.ro continua seria de teste pirotehnice, prin care am demonstrat in editia anterioara ca incendiul de la Clubul Colectiv (din noaptea de 30 octombrie 2015, in care au murit peste 60 de persoane) nu putea fi declansat de artificiile de scena folosite in timpul spectacolului. In editia de azi prezentam doua noi teste, care releva un fapt si mai ingrijorator si anume, buretele confectionat din spuma poliuretanica tip N2138 cu care au fost capitonati tavanul si unii stalpi ai Clubului Colectiv, nu vrea sa arda. In fapt se descompune, iar flacara de moment generata de torta folosita, dispare imediat in acest proces de descompunere. Practic, din cele doua teste filmate, pe care le prezentam mai jos, puteti vedea ca buretele de tip N2138 procurat de noi de la acelasi caracteristici si de la acelasi producator – firma Eurofoam SRL Sibiu – se incapataneaza sa ia foc, chiar si expus timp indelungat sub o flacara generata de lumanari pirotehnice care depasesc 1000 de grade!

Fata de rezultatul testelor noastre, revenim cu intrebarea legitima: a fost o mana criminala sau un tragic incident creat de o serie de nerespectari ale securitatii la incendii? In opinia noastra, ancheta procurorilor nu convinge. Oricare ar fi ipoteza reala, este cert ca incendiul de la Colectiv a generat miscari de strada ale gruparilor #rezist si ale ONG-urilor finantate din strainatate, la care s-au raliat multi cetateni, care au generat demisia premierului Victor Ponta si caderea Guvernului PSD (inlocuit cu guvernarea Ciolos, “garantata” de fortele de la Bruxelles). Socanta declaratie din noiembrie 2015 a presedintelui Romaniei Klaus Iohanis: “A fost nevoie sa moara oameni ca aceasta demisie sa se produca. Daca s-ar fi impus respectarea normelor niciunul nu ar fi trebuit sa moara”a amplificat teoria unei crime premeditate, care a avut drept scop debarcarea guvernului legitim, prin crearea in randul populatiei a unei emotii puternice, secondate de actiuni de strada, dublate de anchete in forta ale DNA impotriva primarului Sectorului 4 Cristian Popescu, zis Piedone, arestat la cateva zile dupa tragedie.

Noile teste ale redactiei cu buretele N2138, de 6 cm grosime, expus in foc

Revenind la cel de-al doilea test, cel de expunere a buretelui N2138 direct in flacara vie a unor lumanari pirotehnice, reamintim ca am procurat la inceputul lunii octombrie 2018 o coala de burete fonoabsorbant de forma piramidala, de 6 cm grosime (vezi foto), prin distribuitorul autorizat GreenVent. Pe factura nu scrie daca buretele este ignifugat sau neignifugat, ci doar “Cofrag profilat N2138 2000x1000x60”. Precizam ca nu am gasit alte specificatii despre produs, si in opinia noastra problema “ignifugat” sau “neignifugat” nu are relevanta pentru ca nici in cazul Colectiv (pe actele produselor identificate de anchetatori) nu exista asemenea specificatii despre burete. Dimpotriva, asa cum am aratat, expertiza tehnica judiciara efectuata in cauza de expertul dr. ing. Sorin Paval, nu a putut identifica trasabilitatea buretelui, retinand ca: “nu au fost identificate documente de calitate care ar fi trebuit sa fie primite de cumparator astfel incat sa se determine trasabilitatea produselor utilizate… pentru spuma poliuretanica expertiza retine ca producatorul emite o fisa de securitate mai ampla, dar nu defineste: restrictiile de utilizare; recomandarile de utilizare…”;

E chiar ciudat cum o ancheta atat de importanta, privind un caz cu peste 60 de morti, sa fie atat de superficiala in privinta stabilirii exacte a naturii buretelui fonoabsorbant cu care a fost capitonat tavanul, precum si unii stalpi si pereti ai clubului. Singurul lucru stabilit cu certitudine de anchetatori este ca sala clubului a fost capitonata cu burete fonoabsorbant din spuma poliuretanica de tip N2138 (in diferite forma: piramidal, cofrat, drept).

Procurorii nu au cautat sa depisteze care au fost substantele necunoscute din burete, de care a vorbit expertiza INEC

In editia anterioara am publicat in premiera concluziile socante din Raportul de Expertiza Criminalistica nr. 35 din 10 martie 2016 al INEC, realizat de expertii criminalisti Grigoras Betiu si Gheorghe Pop, care a retinut aspecte contradictorii: sub rezerva unor noi experimente si determinari ce pot fi facute ulterioreste posibil sa fie identificati si alti factori favorizanti ai producerii incendiului” (…) “Ca viteza de propagare evenimentul se incadreaza in categoria deflagratiilor”.

Credeti ca un burete fonoabsorbant poate arde fulgerator, in cateva secunde pe zeci de metri patrati ca suprafata? Expertii INEC care au folosit aceleasi materiale au sustinut ca in testul lor viteza de propagare a focului in Clubul Colectiv a fost de 5 ori mai mare decat in cazul simularilor efectuate”. Concluzia naucitoare a expertilor INEC: “Este posibil sa fi existat si o alta substanta (substante) care a contribuit la extinderea rapida a focului… care a avut rolul de accelerator al procesului de ardere (propagare a incendiului)

Ne intrebam de ce, in aceste conditii, nu s-au facut demersurile necesare pentru a se afla ce substante au existat in buretii folositi pentru capitonarea Clubului Colectiv? Foarte ciudat!

Pentru noi este un mister cum de in testele INEC si INSEMEX Petrosani buretele s-a aprins!!!

O explicatie ar putea rezulta chiar din expertize. Si anume ca expertii au folosit in testele lor bucati de burete luate din club, pe care le-au recuperat si bagat in saci. Cat de corecte pot fi oare teste facute pe bucati prelevate de la locul sinistrului – deci contaminate – in ipoteza ca acolo s-ar fi folosit o substanta ucigatoare?

Iata testele noastre cu expunerea buretelui N2138 direct in foc:

Testul 7 – Am incercat sa aprindem buretele N2138 cu o lumanare pirotehnica, care arde circa 20 de secunde, a carei flacara are cel putin temperatura de 1200 grade Celsius

Rezultatul: dupa cum puteti vedea pe filmarea de mai jos, buretele desi a parut ca arde pe moment, s-a aprins imediat cum am retras torta, materialul fiind dependent de sursa de foc, pentru a face flacara. Adica exact cum scrie la fisa tehnica, si anume ca prin ardere el se descompune. Mai precis, parea ca se topeste, si din el curgea un material lipicios, ca smoala topita. A scos un fum inecacios, iar zonele expuse tortei s-au topit efectiv, lasand gauri mari in material.

Testul 8 – Am incercat sa aprindem buretele N2138 cu o lumanare pirotehnica de si mai lunga durata, a carei flacara are cel putin temperatura de 1200 grade Celsius.

Rezultatul: la fel ca si in test anterior, dupa cum puteti vedea pe filmarea de mai jos, buretele s-a comportat identic, desi a parut ca arde pe moment, s-a stins imediat dupa retragerea tortei, materialul fiind dependent de sursa de foc, pentru a face flacara. Adica exact cum scrie la fisa tehnica, si anume ca prin ardere el se descompune.

Fisa tehnica confirma – chiar daca produsul este unul combustibil, la foc buretele se descompune

Prezentam in continuare specificatiile tehnice si fisa tehnica de securitate a produsului burete fonoabsorbant din spuma flexibila poliuretanica N2138. Din aceste documente aflate la dosar, rezulta:punct de inflamabilitate intre 315 si 370 grade… temperatura de descompunere peste 180 grade… punct de auto-aprindere intre 370 – 427 grade… Materialul este un material combustibil. Atunci cand arde emana caldura intensa si fum dens. Prin incalzire nu se topeste, ci se descompune, proces din care pot rezulta produse de descompunere inflamabile(vezi facsimilele de mai jos)

Ce parere aveti? In editiile urmatoare vom prezenta si testul INSEMEX, cu buretele N2138 pus la propriu in foc, exact ca in conditile din testele noastre. Doar ca rezultatele la ei au fost diferite. Mai sa fie!… Stati pe aproape!

(va urma)

***

EvZ:

Mâna criminală care a provocat moartea a 64 de tineri trebuie să plătească. Adevărul despre Colectiv! Editorial de Mirel Curea

Din reacțiile celor care au citit ultimul meu editorial, acela în care am scris despre tragedia de acum trei ani din Clubul Colectiv, despre marile semne de întrebare cu privire la cauzele care au provocat masacrul, înțeleg așa: nu numai mie mi se pare foarte ciudat faptul că părinții, copiii, rudele, în fine, aparținătorii, cei apropiați victimelor, nu s-au arătat deloc interesați de aflarea întregului adevăr.

Niciunii dintre ei nu par deloc mirați de faptul că, așa cum am mai spus, cei mai pricepuți specialiști ai țării infirmă teza oficială cu privire la tragedia petrecută. Îmi bazez această afirmație pe faptul că, acum mai bine de doi ani și jumătate, după ce am publicat Raportul de expertiză, ca și acum câteva zile, după ce am reluat subiectul, am primit numeroase reacții de la polițiști, pompieri, militari, chimiști, magistrați, avocați, ofițeri de informații și alți profesioniști cu experiență în materie de cercetare a unor cazurilor de acest gen, dar absolut nicio reacție din partea vreunui părinte de victimă.

Să fie limpede, Raportul de expertiză aflat la dosar conține concluziile la care au ajuns două autorități de necontestat în materie: prima, Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă și, a doua, Departamentul de Chimie Organică „Costin Nenițescu”, din cadrul Universității Politehnice București, Facultatea de Chimie Aplicată și Știința Materialelor. Niciunul dintre experimentele științifice efectuate de specialiștii celor două entități de referință nu a reușit reconstituirea inițierii, a declanșării aprinderii, și nu a obținut vitezele de ardere de la Colectiv, ci viteze de cinci ori mai mici. Deci, la Colectiv au existat substanțe neidentificate până în prezent, care au declanșat aprinderea și au accelerat arderea la viteze de deflagrație. Pe de altă parte, în urma niciunuia dintre experimentele efectuate nu s-au obținut aceiași compuși de ardere cu cei care au rezultat în urma evenimentului real. Chiar nu interesează pe nimeni că experții au consemnat în Raportul lor posibilitatea ca în Club să fi existat și o altă substanță, „una sau mai multe”, care să fi realizat declanșarea incendiului și să fi generat o viteză extraordinară de extindere a focului, precum și să producă compușii de ardere rezultați, ceea ce introduce în discuție ipoteza unui mâini criminale?

Drept pentru care, rog pe oricine are vreo legătură cu acest caz, aparținător al unei victime decedate, supraviețuitor, apropiat al unor asemenea persoane, sau orice alt personaj cu cunoștiințe directe în această zonă, să ia legătura cu mine, pe adresa sau la telefoanele redacției, pe mail sau pe facebook, pentru a-mi împărtăși și a face public ceea ce știe și ce crede.

Vreau să se afle tot adevărul! Asta cred că trebuie făcut în memoria victimelor de la Clubul Colectiv!

*

Ipoteza unui atentat la Clubul Colectiv, o pistă pe care toată lumea o evită cu încăpățânare

După trei ani de la tragedia din clubul Colectiv, caz în care ancheta și procesul bat pasul pe loc, este momentul să se afl e tot adevărul! Evenimentul zilei va continua propriile investigații, în memoria victimelor de la Clubul Colectiv!

După ce Parchetul General a extins în iunie ancheta în dosarul Colectiv, investigând modul în care autoritățile au intervenit și au îngrijit victimele imediat după tragedie, acum procurorii au cerut Ministerului Sănătății să declanșeze o investigație la toate spitalele în care au ajuns răniții din clubul bucureștean.

Anchetatorii vor să vadă, potrivit Realitatea TV, dacă medicii au făcut tot ce au putut pentru a le salva viețile victimelor incendiului. În adresa trimisă de Parchetul General către Ministerul Sănătății, procurorii cer ca la nivelul tuturor spitalelor din București, unde au ajuns răniții din Colectiv, să se facă o anchetă administrativă. Concret, procurorii vor să afle dacă s-au respectat procedurile și dacă reprezentanții spitalelor au raportat la Ministerul Sănătății existența unor infecții înainte de tragicul eveniment.

Medicii, noii acari Păun?

Deci, procurorii nu au găsit, pe probe clare, posibilii vinovați de incendiul de la Colectiv, iar acum anunță că vor să facă anchete în spitalele unde au fost duși răniții, să-i cerceteze pe medicii care i-au îngrijit dacă au făcut-o bine? Oare, părinții, rudele victimelor și cei răniți în incendiu nu au nimic de zis?

Mai mult, mai nimeni nu pare interesat să se afle dacă a fost vorba de o mână criminală, așa cum reiese din raportul de expertiză aflat la dosar, precum și din numeroase reacții, primite de Evenimentul zilei, de la polițiști, pompieri, militari, chimiști, magistrați, avocați, ofițeri de informații și alți profesioniști cu experiență în materie de cercetare a unor cazuri de acest gen. Drept urmare, EVZ va lua legătura, în următoarea perioadă, cu toate părțile pentru a scoate la lumină adevărul.

Rechizitoriul din cazul Colectiv, întocmit la 27 aprilie 2016 de procurorii Parchetului de pe lângă ÎCCJ, Secția de urmărire penală și criminalistică, ridică numeroase semne de întrebare, susține și luju. ro: „Nu stabilește natura exactă a buretului fonoabsorbant cu care era capitonat tavanul, pereții și unii stâlpi ai clubului (afirmându-se pe baza a câteva declarații subiective de martor că ar fi „neignifugat”) fiind însă cert că acesta a fost burete fonoabsorbant din spuma poliuretanică de tip N2138”, susțin jurnaliștii. „Ancheta denotă că nu s-a mers deloc pe pista unei mâini criminale, cel puțin nu rezultă din rechizitoriu”, mai arată jurnaliștii de la luju.ro.

Punct și de la capăt

La ședința de fond a dosarului Colectiv, de săptămâna trecută de la Tribunalul București, avocații inculpaților au solicitat la unison, noului judecător Mihai Bălănescu, audierea tuturor martorilor din rechizitoriu, contestând deopotrivă cele trei acte de sesizare întocmite până acum de anchetatorii de la DNA, Parchetul General și Parchetul Militar al Tribunalului București. Apărătorii au susținut că au probe noi, dar și alți martori, care au fost prezenți cu o zi înainte de tragedie la pregătirea sălii, angajați ai clubului Colectiv care au asistat la montarea artificiilor. Practic, atât avocații inculpaților, cât și cei ai victimelor au contestat toată expertiza realizată până acum și au cerut readministrarea probelor, suplimentarea acestora cu noi înscrisuri, dar și audierea firmelor care au comercializat produsele pirotehnice, cereri cu care au fost de acord și procurorii.

Judecătorul Mihai Bălănescu, care a preluat soluționarea dosarului Colectiv după pensionarea primului magistrat, Valeriu Terceanu, a admis, în principiu, audierea persoanelor care au participat sau au asistat la montarea artificiilor înainte de concertul trupei Goodbye to Gravity. Este vorba despre cei doi artificieri, Viorel Zaharia și Marian Moise, precum și de un angajat al clubului, Viorel Stanciu, un debarasator care a prevăzut dezastrul, dar a fost ignorat. Acesta din urmă le-a relatat procurorilor, la urmărirea penală, că i-a prevenit atât pe cei care montau artificiile, cât și pe patroni că materialele s-ar putea aprinde.

„Serviciile au scăpat-o rău de data asta”

Elena Matei, în vârstă de 59 de ani, mama lui Dan Alexandru, tânăr care și-a pierdut viața în incendiu, a declarat pentru EVZ: „Serviciile au scăpat-o rău de data asta și nu s-au așteptat. Au fost tineri care au primit mesaje în care erau avertizați să plece sau să nu se ducă acolo, mesaje care ulterior au dispărut. Soțul meu tremură acasă când eu deschid gura prin fața tribunalelor, dar scenariul se adeverește. Nu avea cum să ardă atât de repede fără un intensificator. De ce s-a făcut expertiza la Petroșani, și nu de Armată? Cred că peste șapte ani tot aici ne vedem dacă nu mor. Au murit numai copii spumă, elita a ars acolo”.

Piedone acuză: Unele ambulanțe, întoarse din drum!

Fostul primar ar Sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone, a scris pe pagina sa de Facebook un mesaj despre noaptea incendiului de la Colectiv. Piedone vorbește în mesajul său, intitulat „Declarație pe propria răspundere”, despre noaptea incendiului de la Colectiv, despre faptul că autoritățile au refuzat serviciul de ambulanțe private care „au fost întoarse din drum” și a lansat un atac la adresa mai multor politicieni, în frunte cu președintele Klaus Iohannis.

„E doar o bucată dintr-o altă viață, tot a noastră…iar viața a ajuns să fie o declarație pe propria răspundere, dar cine ar putea, pe propria răspundere, să vorbească despre ceea ce s-a întâmplat cu adevărat în noaptea de 30 octombrie 2015?

Poate un fost primar, care la câteva minute de la producerea tragediei s-a aflat acolo, căutând să ajute, să colaboreze cu celelalte instituții ale Statului, dar care a fost blocat în demersul său fiindcă orgoliile celor care le conduceau la vremea respectivă și care sunt și astăzi în prim-planul vieții publice au fost mai puternice pentru aceștia decât dorința de a salva vieți!?

Am solicitat sprijin și am recomandat să se accepte sprijn de oriunde acesta putea fi acordat, însă, factorii de răspundere din autoritatea centrală (și se știu ei care sunt) au considerat, spre exemplu, că un organism precum Crucea Galbenă și societăți care au serviciu de ambulanțe private au fost întoarse din drum fără a fi lăsate să acorde primul ajutor, ar putea să strice imaginea instituțiilor cu atribuții ale Statului, care ar fi putut părea neputincioase. Și neputincioase au fost. În primele minute vitale mulți răniți au fost transportați cu taxiuri și mașini personale , ale oamenilor de bine ce au dat o mână de ajutor în acele momente.

Am pierdut din atenție scenariul fabricat

Plângându-ne durerea și căutând să găsim răspunsul pentru cele întâmplate, am lăsat ca niște șerpi deghizați în exponenți ai instituțiilor statului să rămână la fel de încolăciți în sistem, otravind spațiul public cu teorii și ipoteze menite să le salveze lor pielea. Într-o suferință publică uriașă, am pierdut din atenție scenariul fabricat de cei ce nici astăzi nu s-au vindecat de boala de a arăta cu degetul. Pe de altă parte, am auzit și eu, cu urechea unuia care a trăit pe viu această operație socio-morală pe cord, teorii și ipoteze care ar înfricoșa pe oricine are frica lui Dumnezeu. Oare cum e cu putință ca uzând de poziții înalte din angrenajul puterii, unii să fi uitat să fie oameni, sacrificând vieți cu bună știință? Oare ce a mai ars în acea noapte?

În mod cert, nu conștiința pe care oameni de stat și de guvern nu au avut-o vreodată. În încercarea de a-și salva imaginea și funcția, și-au pierdut aspectul uman si au ajuns neoameni. Cu toate acestea, nu au abandonat reduta. Îi mai vedem și astăzi, prin platourile de televiziune, dând sfaturi și dânduși cu părerea, pozând în implicați și empatici față de durerea celor care și-au pierdut la Colectiv tot ce aveau mai scump pe lume, lumina ochilor, copiii lor. Pentru acești oameni, viața nu mai merge înainte. Colectiv nu a fost și nu trebuie să rămână doar un incendiu într-un club. A făcut cineva în tot acest timp tot posibilul pentru ca astfel de tragedii să nu se repete? Nu! Nu! Nu!”, a scris Piedone pe Facebook.

Colonelul Radu, șocat că ieșirea secundară era legată cu lanțuri

Prim-adjunctul Inspectorului general al IGSU, colonelul Cristian Radu, spunea recent pe Digi 24: „Acolo a fost întradevăr un infern. În haosul creat în eveniment, în îmbulzeala creată era un telefon mobil cu o poză, o poză a unui telefon mobil și pe el scria MAMI! Acea imagine pe care nu poți să o uiți! Aspectul care pe mine m-a șocat, a fost cea de a doua ieșire, ieșirea adicentă care exista în acel club, era legată cu lanțuri.

Conștientizând tragedia acelor oameni care încercau să iasă printr-un spațiu îngust și care nu au mai reușit să o facă. Victimele nu au fost afectate de incendiul propriu-zis, ci de substanțele extrem de toxice care din păcate au cauzat leziuni grave ale căilor respiratorii și arsuri pe suprafețe mari ale corpului de la acele picături, incandescente cu temperaturi extrem de mari, de sute de grade celsius care au intrat în contact direct cu pielea”.

280 de cluburi nu au nici azi autorizație pentru securitate la incendiu

La ora actuală, potrivit unei statistici a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, 280 de cluburi din România nu au autorizație pentru securitate la incendiu, din totalul de 1.200 de câte funcționează la nivel național. Situația este de tot râsul în condițiile în care autoritățile au aplicat în ultimii trei ani amenzi totalizând peste 70 de milioane de lei.

Dar problema siguranței contra focului tot nu a fost rezolvată. IGSU a întreprins peste 32.000 de controale în ultimii trei ani. Și nu numai în cluburi, ci și în mari magazine, în săli de spectacole, în hoteluri. Peste tot au fost găsite anomalii cu privire la securitatea la incendiu. De aici și cele 22.607 amenzi aplicate.

Cele mai grave deficiențe constatate au fost legate de instalațiile electrice improvizate, căile de evacuare neiluminate, lipsa hidranților, lipsa întreținerii mijloacelor tehnice pentru stingerea incendiilor.

117 obiective au fost închise

A fost aplicată și măsura închiderii acelor spații cu deficiențe foarte grave în securitatea la incendiu. Mai precis, 117 obiective, majoritatea cluburi și magazine. O parte dintre acestea, 67 la număr, au fost redeschise, după completa reamenajare. Specialiștii în prevenire recurg la implementarea măsurii complementare de oprire a funcționării atunci când, pe timpul verificărilor, constată depășirea numărului de utilizatori cu peste 10%, desființarea sau blocarea căilor de evacuare ori desființarea instalațiilor speciale de stingere, detectare, semnalizare și avertizare.

În condițiile modificării cadrului legislativ privind obținerea avizelor și autorizațiilor de securitate la incendiu, în perioada 2016-2018, s-au înregistrat în fiecare an creșteri ale solicitărilor în procente de până la 130% față de anul 2015”, se arată în comunicatul IGSU.

Prin obținerea autorizației de securitate la incendiu se certifică îndeplinirea cerinței fundamentale – securitate la incendiu – existența căilor de evacuare, a instalațiilor speciale de stingere, detectare, semnalizare sau desfumare, a celor de iluminat și a mijloacelor de apărare împotriva incendiilor.

În ceea ce privește construcțiile care funcționează fără autorizație de securitate la incendiu, IGSU și structurile subordonate reiterează necesitatea intrării în legalitate a acestor categorii de construcții și derulează permanent întâlniri cu reprezentanții autorităților publice locale.

Niciuna din cele trei secții de mari arși din țară nu este funcțională

Deputatul liberal de Timiș Pavel Popescu i-a cerut demisia ministrului Sănătății, Sorina Pintea, întrucât, susține acesta, la trei ani de la tragedia de la Colectiv niciuna din cele trei secții de mari arși din țară nu este funcțională, pentru nu au fost finalizate licitațiile pentru achiziționarea aparaturii.

Deputatul a explicat că Ministerul Sănătății a luat decizia de a se construi trei secții de mari arși în țară, deși România ar avea nevoie doar de una, dar care să fie funcțională. „O secție a fost dotată cu cabluri, o alta cu monitoare și alta cu paturi. E imposibil ca un ministru al Sănătății să declare că lucrurile se mișcă (…) În România nu există un pat de mari arși. Astăzi, marii arși din România sunt transferați prin bunăvoința unor voluntari”, a spus deputatul Pavel Popescu.

64 de morți și 186 de răniți

Incendiul din 30 octombrie 2015 a izbucnit în timpul unui concert susținut în clubul Colectiv de trupa rock bucureșteană Goodbye to Gravity, care își lansa albumul „Mantras of War”. Solistul Andrei Găluț este singurul membru al trupei care a supraviețuit tragediei. În urma incendiului și-au pierdut viața 64 de persoane, între care 27 în noaptea tragediei și 37 ulterior, în spitale din București și din străinătate.

***

Albert Toma:

Nu știu alții cum sunt, dar pe mine mă apucă pandaliile de la câtă ipocrizie și spirit de turmă văd la poporul român și la puținii politicieni de la care mai am ceva speranțe. De la „organele de anchetă” și de la televiziuni, chiar nu am nici un fel de așteptări, dimpotrivă, îmi provoacă atât de multă repulsie și neîncredere, că nu prea pot să iau nimic în serios de la ei, mai ascult sau mai citesc câte ceva, doar de amuzament amar.

Fraților, pe 30 0ctombrie se împlinesc trei ani de când niște ființe umane, niște oameni, români ca și noi, au fost arși de vii, pe rugul ordonat de un piroman antiromân dement și criminal, pentru că așa a considerat el că trebuie schimbat guvernul. Aproape toată lumea știe adevărul și aproape toată lumea se ferește să-l spună public. Realizați că n-am progresat deloc, față de acum treizeci de ani? Din moment ce nimeni nu are curaj să spună public adevărul, înseamnă că am rămas încremeniți în ”89, sau ne-am întors în anii ”50. Faptul că avem „libertatea” de a ieși din pușcăria numită România, pentru a ne înrola sclavi pe plantațiile din pușcăria numită Europa, nu înseamnă libertate. De ce nu avem curaj? Simplu, toată lumea știe că n-am ieșit nici o secundă de sub puterea și controlul securității ceaușiste. Ok, s-au schimbat, acum sunt copiii lor, mâine vor fi nepoții lor, cei care călăresc și sfâșie România, cu binecuvântarea „partenerilor” și „aliaților” externi, în beneficiul cărora lucrează. Eu cred că în țara asta, în 29 de ani de „democrație”, s-au săvârșit mai multe distrugeri și nedreptăți decât în patruzeci și ceva de ani de comunism. Cum să nu-ți vină rău când vezi cum mare parte din generația de „tineri frumoși și liberi” care adoră să-și piardă vremea prin piețe, chiar dacă-i frig și le curg mucii în gură, dar au șansa să lingă (…) fleșcăite ale mafioților care-i manipulează. De asta e greu să spui adevărul, tefeliștii nu-l suportă, îl urăsc mai mult decât urăsc strigoii lumina.

Nu mai avem nici un drept să ne lamentăm și să ne văicărim. Toate abuzurile pe care le tolerăm, indiferent de unde vin, din sistemul de justiție, din sistemul de sănătate, de oriunde ar fi, sunt posibile datorită nouă. Pentru că ne comportăm și gândim ca niște oi, suntem tratați precum OILE, de către lupii care cică ne asigură securitatea. Somnul națiunii se transformă încet, încet, în somnul rațiunii. Și monștrii ce stau să se nască, ne vor distruge fără milă!

***

Gelu Vișan:

Crima

La patru zile după Crima din Colectiv, pe baza informațiilor pe care le primisem, îl acuzam public pe Klauss Iohannis de Crimă pentru uciderea unor tineri nevinovați.

De atunci, au apărut dovezi privind Crima de la Colectiv. Paradoxal totuși, nimeni nu vrea să afle adevărul.

Ceea ce a apărut sau s-a aflat între timp, lăsând la o parte că îmi mențin în totalitate ce scriam atunci, arată că Iohannis nu a acționat de unul singur în această crimă cu premeditare. El doar a dat ordinul și a coordonat acțiunea, mâna criminală fiind a unora din Serviciile Secrete sau așa zis Secrete Românești. Să fiu foarte clar:

Ca și în cazul Protocoalelor, a multiplelor ticăloșii ale unora care lucrează în Servicii, NU acuz vreun Serviciu Secret în Integralitatea lui, nici măcar o parte din Servicii. La Crima Colectiv au participat criminali din interiorul Serviciilor, fără a fi o acțiune a Serviciilor. Pentru a fi și mai clar, nu este vorba doar de un Serviciu, ci de oameni din interiorul a cel puțin trei Servicii.

Ulterior, am căzut cu toții într-o capcană: luați de vâltoarea politică, nu am văzut că Iohannis face “curățenie”, adică scapă de actorii implicați în Crima Colectiv. Ceea ce s-a întâmplat după Colectiv, a fost cea mai amplă Operațiune de Ștergerea a Urmelor din istoria recentă a României, de la ignorarea elementelor anchetei, la interzicerea autopsiei tinerilor decedați în spitalele specializate din afara țării, pentru a nu se identifica substanțele cu care au fost Arși, până la neutralizarea actorilor implicați.

Ar trebui să apun ceva: Trebuie remarcat efortul uriaș al medicilor români, de la toate Spitalele, inclusiv de la Spitalul de Arși, Spitalul Universitar, Floreasca, și de la toate Spitalele care au primit răniți. Chiar unii dintre acești medici cu care am vorbit au cerut din prima clipă ca o parte din pacienți să fie transportați în afara țării pentru a se evita suprainfectarea rănilor provocate de arsuri, dar au fost refuzați.

Fără a-i cere acordul, vreau să spun că l-am sunat într-una dintre diminețile acelea pe Bogdan Chireac, care la rândul lui vorbise cu mulți medici, și am sunat împreună pe toți potențialii comunicatori, pentru a crea presiune mediatică privind transportul imediat răniților. In douăzeci și patru de ore pleca primul transport…Pentru unii dintre ei, din păcate, s-a dovedit a fi prea târziu.

A fost unul dintre rarele momente in care m-am bucurat cu toată ființa mea că am avut posibilitatea de a vorbi public despre ceea ce se întâmplă și, lăsând la o parte micile diferențe de opinie, am rămas impresionat de curajul și implicarea lui Bogdan, asta arătând că în spatele calmului analistului se află un suflet de aur.

Acum, din păcate, am o veste foarte proastă:

Adevărul NU se va afla, pentru că este foarte bine ascuns, iar implicațiile politice sunt imense. Nimeni nu vrea sâ investigheze cu adevărat ce s-antâmplat la Colectiv, cei îndrituți să facă lucrul acesta, în primul rând Parchetul General, făcând totul pentru a mușamaliza dovezile și pentru a tergiversa și deturna ancheta.

Aveți una dintre Explicațiile pentru care Nazistul îl vrea în continuare pe Coafat în fruntea Parchetului General, pentru a îngropa definitiv Cazul Colectiv.

O să fiți aburiți în continuare cu tot felul de explicații, dar mai ales Nazistul va pune un cearșaf gros peste Adevăr.

In final, pentru a le da un pic de emoții celor care au regizat “Colectivul”, îi întreb pur și simplu: “Ce se mai aude în cazul morții Polițistului “Gigină”? Ce legătură a fost între această nenorocire și “neutralizarea” ministrului de interne Gabriel Oprea? Ce aflase Ministrul de Interne și trebuia desființat? Sau mai bine zis, ce știa?

Grele întrebări, vă spun eu…

***

Dan Diaconu/ Trenduri Economice: Dilema Colectiv şi noua lume

Încă din momentul în care incendiul de la Colectiv a scos primele cadavre în stradă am spus că e o făcătură ocultă. Era o lucrătură cât se poate de limpede, cu o reţetă atent studiată.

Incendii în cluburi s-au petrecut cam peste tot în lume. Ba un dement pune benzină şi blochează ieşirea (New York, 1990), ba altul îşi aprinde ţigara cu un ziar pe care-l aruncă, în flăcări, sub propria-i canapea (Fuxin, 1994), etc. Există însă un incendiu tras la indigo cu cel de la Colectiv. La Station Warwick din Rhode Island, în 2003, artificiile au aprins spuma inflamabilă din interiorul clubului provocând moartea a 100 de persoane şi rănirea altor 200. E o reţetă identică celei de la Colectiv.

Nebunia care-a urmat tragediei de la noi a fost una care-a devoalat cât se poate de limpede scopul incendiului: răfuiala politică. Ponta trebuia să plece pentru a face loc „Guvernului meu”, având ca scopuri precise reîntronizarea lui Koveşi, aducerea uneltei Lazăr la Parchetul General (ambele acţiuni în aprilie 2016). Dar nu numai asta. S-a profitat de tragedie pentru a se desfiinţa secţiile de arşi din ţară, pentru blocarea oricăror iniţiative în domeniul sănătăţii şi, eventual, transferul bolnavilor la spitale externe unde preţurile erau de până la zece ori mai mari. S-a blocat accesul la fondurile europene, s-a întârziat nejustificat acordarea subvenţiilor în agricultură, s-au introdus ordonanţe care au dus la înfiinţarea echipelor mixte procuror-securist s.a.m.d. Să nu uităm că tot atunci guvernul lui Bubico-Cioloş a înaintat celebra „Lege Offshore” care permitea exploatarea hidrocarburilor din Marea Neagră aproape gratuit. Într-o perioadă record, România s-a transformat într-un stat mega-securist, în care adversarii politici erau eliminaţi în execuţii sumare, unde „completele morţii” asigurau condamnarea pe repede-înainte a nefericitului. O dictatură în toată regula susţinută de „partenerii euro-atlantici”.

Nu-ţi trebuie multă minte ca să înţelegi că lucrurile care s-au petrecut la Colectiv put urât de tot. Anchetatorii n-au făcut altceva decât să evite firul principal. Astfel în loc să se cerceteze corect cauzele, au mers pe calea „prescrisă” care a dus la picajul unor victime colaterale intens mediatizate, gen Piedone. Lumea Justiţiei a găsit o coincidenţă dubioasă. Anchetatorul de la Colectiv este acelaşi care-a anchetat şi evenimentele de la restaurantul Beirut din Constanţa. Acolo, trei fete au fost omorâte într-un incendiu cu cântec. Procurorul, bazându-se, ca şi în cazul Colectiv, pe expertiza INSEMEX (instituţie semnatară a unui protocol cu SRI) conchide că fetele au murit în urma incendiului, fără să explice cum nişte dansatoare profesioniste având vârste cam de 20 de ani (deci extrem de capabile din punct de vedere al formei fizice) n-au schiţat niciun gest pentru a ieşi din camera despre care se spune că era deschisă. Mai mult, nu s-a dat atenţie faptului că una dintre fete avea gâtul rupt, iar alta fusese clar lovită cu obiecte contondente.

În cazul Colectiv expertiza INSEMEX ne spune că atât buretele cu care a fost insonorizat spaţiul, cât şi adezivul folosit pentru lipire ar fi fost inflamabile. Cei de la Lumea Justiţiei au refăcut în mod independent expertiza. Au constatat că buretele acela pur şi simplu nu ia foc (de la flacăra unei torţe, nu de la o scânteie a unei artificii) şi că adezivul (nemţesc!) nu este inflamabil. Asta conform fişei de produs şi a testelor.

Este cât se poate de clar că s-a dorit o anchetă superficială în care să se găsească acari Păun şi care să se stingă discret, odată cu trecerea timpului. În fapt nu se doreşte decât o muşamalizare a faptului că la Colectiv a avut loc o operaţiune teroristă, executată după o reţetă luată de la manual.

Aşa cum #rezist-ul românesc e o copie a #resist SUA, aşa cum aprinderea telefoanelor la manifestaţia de protest e o copie a acţiunii similare petrecută în Ucraina la lovitura de stat care a spulberat de la putere regimul democratic ales al lui Viktor Ianucovici, tot la fel şi incendiul de la Colectiv e un eveniment „de manual”. O tragedie deturnată apoi politic pentru instaurarea unui guvern marionetă.

Ceea ce-a făcut acel guvern marionetă ştim bine. Ceea ce trebuie însă să înţelegem e că modalitatea de acţiune din timpul acelor evenimente va deveni un mod standard de operare în perioada care urmează. Aşa cum media a scos miile de îndobitociţi după incendiu pentru a protesta absolut aberant împotriva corupţiei, la fel îndobitociţii au fost ţinuţi în case pentru a boicota referendumul pentru familie. La fel cum s-au luat deciziile antinaţionale pe şest, la fel se iau şi-acum şi la fel se vor lua de-acum înainte.

Dacă aţi vrut o ţară ca afară, o aveţi. La fel de „ocultă”, la fel de tiranică, abuzivă şi la fel de vândută. Răul care trebuia făcut s-a făcut. Chiar dacă voi, cei care citiţi aceste rânduri, faceţi parte dintre cei care mai sunt capabili să înţeleagă ceea ce li se petrece, dintre cei care încă mai pot face un raţionament logic, înţelegeţi că sunteţi o minoritate. O minoritate care se va subţia din ce în ce mai mult în cele ce urmează. Malaxorul „Noii Lumi” a fost pus în funcţiune, iar vouă vi s-a rezervat doar rolul de victime colaterale. Din păcate asta e realitatea.

 

Legaturi:

“Acolo s-a dat foc. Se stia, ma! Păi dacă i-a făcut ca la rotisor…” Ipoteza PROVOCARII INTENTIONATE A INCENDIULUI DE LA COLECTIV “da foc” spatiului public dupa scurgerea suspecta a unor INTERCEPTARI. “Schimbarea de paradigma” de dupa 30 octombrie s-a realizat dupa O REGIE SI UN SCENARIU PRESTABILITE SI URMATE “PAS CU PAS” DE IOHANNIS? (VIDEO)

DIN CE CAUZA AU MURIT VICTIMELE CARNAGIULUI DIN CLUB? Expertii medicali vorbesc despre un tip de patologie NEMAIINTALNITA pana acum si de o BIZARA COMBINATIE DE OTRAVURI INHALATE/ Scenariile premeditarii incendiului din Colectiv – doar Teoria Conspiratiei?/ CARE SUNT SECRETELE MURDARE DIN SPATELE CLUBURILOR?

MASACRUL DE LA COLECTIV, manipularea generalizata si TACEREA SUSPECTA A PRESEI “SISTEMULUI”. Radu Moraru: DE CE NIMENI NU MAI INVESTIGHEAZA IPOTEZA PLAUZIBILA A ATENTATULUI? “Suntem mintiti la fel ca in 1989, la Revolutie!”/ DEMONTAREA CATORVA DINTRE MINCIUNILE ANTI-BOR la “Realitatea spirituala” (video)

Fostul ministru de interne DORU VIOREL URSU crede ca a fost o MANA CRIMINALA in incendiul de la COLECTIV: “La modul de propagare a focului si a gazelor toxice, PARE UN ACT VOIT si nu un act intamplator” (VIDEO)

INCENDIUL DE LA “COLECTIV”: Ipoteza cutremuratoare a unei CRIME CU PREMEDITARE, cu scopul destabilizarii si destructurarii Romaniei este imbratisata de tot mai multe voci. PROF. FLORIAN COLCEAG: “Daca vor sa ne infranga, e suficient sa creeze o miscare exploziva, ca in Ucraina sau ca in Grecia, dupa care ne infrang financiar”

“A trebuit să moară oameni pentru…” a avea un premier numit de UE?/ VREMEA “OAMENILOR GRI”. Ion Cristoiu despre SUSPICIUNILE DE MUSAMALIZARE SECURISTICA A ANCHETEI IN CAZUL “COLECTIV” si despre GUVERNUL “BINOMULUI” D.N.A.-S.R.I. Incendiul de la Bucuresti – copia fidela a incendiului din clubul american din 2003?

SATANISM SI TERORISM ASUMAT, IN ŞOCANTA INDIFERENŢĂ A “OPINIEI PUBLICE” – Liderul trupei de black-metal WATAIN, care a concertat si in clubul Colectiv: “Istoria muzicii metal este plină de CLADIRI MARI CARE SUNT INCENDIATE, IAR OAMENII ISI PIERD VIATA”. Coincidente?!

“THE STATION” – Documentar despre INCENDIUL de la clubul american din Rhode Island (2003). B1TV: “Scenariul din Colectiv este parcă COPIAT LA INDIGO dupa incendiul aproape identic petrecut acum 12 ani… La noi rămân nenumărate semne de întrebare şi suspiciuni”

DAN PURIC la România TV despre #COLECTIV si INSTRUMENTALIZAREA TRAGEDIEI: “Intuiesc o MÂNĂ CRIMINALĂ în acest accident. Ţara trebuie DEVASTATĂ de PRĂDĂTORII din jurul nostru. România va rămâne la mâna OCULTEI internaţionale și a derbedeilor” (VIDEO)

DAN PURIC la “Jocuri de Putere” despre sensul Bisericii in destinul României si NOUA REEDUCARE din zilele noastre: “SUNTEM SLUGI, UN PENITENCIAR SI O COLONIE CONDUSA DIN AFARA” Despre incendiul de la COLECTIV: “O MÂNĂ CRIMINALĂ ca să se schimbe un Guvern” (VIDEO, Realitatea TV)

BILANTUL LUI IOHANNIS la 1 an de mandat, intre mesajul sau din Parlament sub semnul SLOGANULUI DIVERSIONIST “CORUPTIA UCIDE”, dar cu ocultarea propriei FRAUDE dovedite in dobandirea uneia dintre case, si VOCILE DURE ALE CRITICILOR sai, printre care LIVIU ANTONESEI (video). Votarea Bugetului si revenirea la era PARTIDULUI UNIC: “Mi se pare inacceptabil cum s-a profitat de tragedia Colectiv”

SINISTRELE MANIPULARI ALE “CRIMELOR” COLECTIV IMPUTATE SISTEMULUI SANITAR ROMANESC. “Se pregătesc baieții de privatizare și nu știu cum? Știm noi. Pas cu pas”/ ODIOASA DISCRIMINARE intre PACIENTII “PRIVILEGIATI” de la Club si PACIENTII SARACI, care nu conteaza pentru nimeni: “De ce un om ars acum trei luni n-ar avea și el dreptul să fie tratat în străinătate, iar cei de la Colectiv au?”

TORPILAREA COMPLETA A ROMÂNIEI – Cum se distruge “stiintific” o tara, care sunt MIZELE RESETARII si cum se ajunge ca principalii conducatori sa fie etnici franco-germani? GUVERNUL “TEHNOCRAT” IOHANNIS-CIOLOŞ si TRIUMFUL LUI BASESCU. Cele mai bune analize si opinii despre IMPLICATIILE NATIONALE si GEOPOLITICE ale “operatiunii Colectiv”. Pentru ce inca o FALSA “revolutie” insangerata?

EMBLEMATIC: Ce s-a ales din CURAJUL “FORTEI REFORMATOARE” A “TINERILOR FRUMOSI” din generatia Facebook care au participat la “REVOLUTIA #COLECTIV”, scosi in STRADA ca sa ne aduca plocon “guvernul tehnocrat” UE-FMI-SOROS: “Nu riscăm să ieşim în presă. Ni se spune să stăm în banca noastră. SĂ RĂMÂNEM FĂRĂ JOBURI?!”

GENERATIA “FACEBOOK”, MASA DE MANEVRA A CELEI MAI ABJECTE MANIPULARI: “DNA-ul, care numai o instituție românească nu e, curăță locul de cățeii noștri, PENTRU A FACE LOC DULĂILOR LOR. Dar tu nu te-ai prins… Nu va mai fi nicio corupţie. PENTRU CĂ NICI ŢARĂ NU VA MAI FI”/ Activistii GAY au instigat inspre razboiul cu Biserica?

PARTIDUL #COLECTIV SI “REVOLUTIA” NEOLIBERALA catarata fara scrupule pe cadavrele celor arsi. ACELEASI ONG-uri, aceiasi “experti”, aceeasi “societate civila” se pune pe valul protestelor pentru ACEEASI AGENDA: mai multa putere REPUBLICII PROCURORILOR, mai mult PROFIT IN DAUNA SARACIMII si… MAI PUTINA DEMOCRATIE

MEGA-DIVERSIUNEA “REVOLUTIEI #COLECTIV”: România intra in ERA PROTECTORATULUI OFICIALIZAT? Fostul comisar european DACIAN CIOLOŞ, dat “pe surse” drept potentialul PREMIER al GUVERNULUI TEHNOCRAT. O “solutie prietenoasa cu pietele”, care va duce la “reformele structurale” dorite de FMI… INCLUSIV DESFIINTAREA DE SPITALE? Hai cu “vrem spitale…”, tineri frumosi si destepti!

Manufacturarea tragediei de la COLECTIV: VICTIME MERITUOASE, VICTIME NEGLIJATE SI UITATE. Despre dubla masura si un nou tip de cenzura: TIRANIA “CORECTITUDINII EMOTIONALE”

MOLOHUL SI JERTFELE UMANE DE LA COLECTIV. “A lovit diavolul cu copita in România si acum isi aduna slugile”/ PREOTII SI TINERII sau… Cu durere si cu dragoste despre LIBERTATE, MANIPULARE, PACATE, ROCKERI, CLUBURI, SPITALE si BISERICI

“Mai bine satanisti”?! TRAGEDIA CARE INRAIESTE SI INVRAJBESTE. Durerea com-patimitoare deturnata in focul dracesc al RAZBUNARII. Ce duhuri stau in spatele SCUIPARII PREOTIMII si LEPADARII BISERICII?/ Parintele Savatie propune o strategie de recuperare duhovniceasca a locului “blestemat”: TRANSFORMAREA CLUBULUI IN PARACLIS


Categorii

Articolele saptamanii, Clubul Colectiv, Razboiul impotriva Romaniei, Tradatori si lichele, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

10 Commentarii la “MASACRUL DE LA COLECTIV sau… De ce “a fost nevoie sa moara oameni”? DEMONSTRATIA facuta de Lumea Justitiei DEMONTEAZA TEZA OFICIALA A DECLANSARII INCENDIULUI PRIN ARTIFICII. Cine a avut interesul DETURNARII si MUSAMALIZARII anchetei, EXCLUZAND DELIBERAT PISTA MAINII CRIMINALE? Cum de supravietuitorii si rudele victimelor NU SUNT DELOC INTERESATE de aflarea adevarului incomod? A FOST O LUCRATURA SINISTRA DUPA RETETA EXTERNA? (si video)

 1. Klaus Iohanis: “A fost nevoie sa moara oameni ca aceasta demisie sa se produca.”
  Ponta a sugerat ca si Dragnea era fericit ca-si da demisia, desi el nu avea nimic deaface cu Colectiv si nici nu era in tara cand a avut loc incendiul.
  Marian Nazat: “lupta anticorupție, un slogan al societății multilateral globalizate, a făcut posibilă apariția unor monștri pe care destui se prefac că nu-i observă”
  Indobitocirea românilor „A început cu sloganul ăla tâmpit de la PRO TV: Te uiți și câștigi! Stratul gros al populației îl reprezintă masa amorfă și inertă a obidiților, adică Las Fierbinți”
  https://www.activenews.ro/stiri-social/Unul-dintre-cei-mai-mari-avocati-spune-ca-indobitocirea-romanilor-%E2%80%9EA-inceput-cu-sloganul-ala-tampit-de-la-PRO-TV-Te-uiti-si-castigi-Stratul-gros-al-populatiei-il-reprezinta-masa-amorfa-si-inerta-a-obiditilor-adica-Las-Fierbinti-143675

 2. @nimeni
  Îndobitocirea românilor ÎN MASĂ a început într-adevăr cu PRO-TV (eu i-am zis tot timpul pro(s)tv, adică cel care vrea să te prostească).
  Pentru că îndobitocirea românilor a început concomitent cu renunţarea la dreaptacredinţă și refugierea în masonerie a cărturarilor, boierilor (1848, 1859, 1863 – secularizarea averilor mănăstirești, etc.). Apoi după marea Unire, a urmat Concordatul cu Vaticanul (1927) altă mare lepădare de dreaptacredinţă. De jos a venit reacţia poporului, prin preotul Iosif Trifa (Oastea Domnului) și Căpitanul Corneliu Zelea Codreanu (Mișcarea Legionară). Paradoxal, politicienii vremii, dar și mai marii Sfântului Sinod (cu unele excepţii notabile de altfel), n-au înţeles că Duhul Sfânt suflă unde voiește și au reacţionat cu totul nepotrivit, astfel încât Domnul a îngăduit să trecem prin iadul comunist. Deci îndobitocirea ÎN MASĂ sub comunism a atins noi culmi. Care culmi au atins un apogeu tocmai în decembrie ’89 !!!
  De atunci, îndobitocirea poporului ÎN MASĂ a beneficiat de uriașul aport al televizorului. Atâta timp cât nu vom putea înţelege care ne este dușmanul și cum lucrează el, îndobitocirea va fi din ce în ce mai mare. Demonii nu au voie să intre în oameni, dar au voie să intre în porci (dobitoace), sesiza frumos cineva într-un articol postat de fraţii admini aici pe site… De la aceste lucruri ar trebui, după umila mea părere, să plece orice cuvânt de învăţătură (de la faptul că UE, Occidentul, doresc să ne îndobitocească, pentru a ne putea supune) rostit de preot în Biserică. Mulţi dintre preoţi o fac, după cum vedem și aici pe site, dar dacă mulţi dintre oamenii simpli nu urmăresc site-urile ortodoxe pe internet (și sunt și o mulţime de site-uri capcană pe net), preotul poate limpezi el lucrurile, făcând legătura dintre faptele relatate în pericopele evanghelice din vremea Mântuitorului și faptele care se petrec în zilele noastre.
  “Omul fiind în cinste n-a priceput, alăturatu-s-a dobitoacelor celor fără de minte și s-a asemănat lor.” Acest verset este mai actual ca oricând. De aceea copiii învaţă că se trag din maimuţă, iar preotul la ora de religie trebuie să le explice pentru care motiv li se predă în școală evoluţionismul :pentru că statul român, în frunte cu UE, se maimuţăresc că ne vor binele, în timp ce vor doar ca să ne îndobitocească, să ne facă porci, așa încât demonii să poată intra în noi și să ne arunce apoi “de pe ţărm în mare”(în iad). Să nu fie !!! Iertare și Doamne ajută tuturor !!!

 3. După părerea mea prin tragedia de la Colectiv, cei care au pus-o la cale, au urmărit să adâncească spaima și frica în oameni…De aceea cred că dintre cei implicaţi direct, nimeni nu are curajul să mărturisească. Vă daţi seama, că nu există nici o televiziune, cotidian, ziar, revistă care să îndrăznească să publice sau să spună ceva, fără ca cei care au pus-o la cale să nu le pună pumnul în gură… Doar la Bunul Dumnezeu este nădejdea.
  Doamne ajută tuturor !!!

 4. @Romil

  Asa este, dar multi prefera comoditatea vietii de dobitoc hranit cu paine si circ, care nu are habar ca va ajunge la abator. Noroc ca prostia nu doare, ca altfel multi s-ar zbate in chinuri greu de suportat.

  Europarlamentarul român Laurențiu Rebega a declarat la Vălenii de Munte că Europa a devenit “un abator de oameni”.
  ”adunarea de astăzi este un răspuns la aceste provocări. Sunt provocări ale câinilor războiului împotriva păcii! Sunt provocări ale haosului contra ordinii! Sunt provocări ale unui sistem global lacom și feroce împotriva tradițiilor, împotriva credinței și valorilor, împotriva umanității!”
  ”Moneda euro este emisă de o entitate care nu se subordonează nici unui popor, banii sunt din ce în ce mai mult pe carduri emise de bănci private care dispun cum vor de sume uriașe, dobânzi pozitive la depozite nu mai există (la sumele de pe carduri în nici un caz!), iar în cazul extrem toți acești bani ai oamenilor pot să dispară peste noapte în găurile negre ale mega-eschrocheriilor bancherilor”.
  https://www.stiripesurse.ro/afirma-ii-ocante-europa-un-abator-de-oameni_1146029.html

 5. Parintii si rudele celor decedati au fost “prelucrati” de servicii sa nu scoata o vorba.
  …….
  O substanta care arde cu 2-3,5 m/sec provoaca deflagratie. Ard si vaporii aflati chiar la distanta de sursa de foc. Astfel de substante se produc si in Romania(Oltchim, de ex) si nu este nevoie sa fie aduse de americani sau de rusi. Cladirea are birouri deasupra clubului Colectiv.
  Are si tevi care strapung planseul si care sunt folosite si pentru cablurile electrice. Un lichid toxic se putea turna si prin aceste orificii mici in buretele de pe plafon. Diavolul are multa imaginatie. Asa de multa incat le-a spus procurorilor ca a fost un accident neplacut si atat.
  …….
  Ma intreb totusi cum poti fi “construit” sufleteste ca sa asculti asemenea productii artistice ca acelea prezentate in aceea seara la Colectiv?!

 6. @miriam
  “Parintii si rudele celor decedati au fost “prelucrati” de servicii sa nu scoata o vorba.”

  Imi vine greu sa cred ca asta. Pai ar fi fost explozii nucleare in capetele alora care ar fi indraznit sa faca astfel de “prelucrari”!

 7. @nimeni,
  Pe ce lume traiesti?? Asta fac securistii de cand au aparut pe lume ! Sunt experti in amenintari, nu numai in manipulari ! Pe sleau spus, au amenintat cu moartea rudele celor decedati, fara nici un fel de scrupule, stiind ca au toata situatia sub control si nicio institutie a statului nu va actiona pentru drepturile victimelor. Treziti-va ! Indivizii astia nu se dau in laturi de la nimic ! Sunt indraciti 100% ! Numai cu rugaciune si post pot fi combatuti ! Si nu mai fii asa de “credul” !!

 8. Cei care au ordonat aceasta jertfa ritualica draceasca sunt o secta care se inchina si slujesc dusmanului lui Isus. Aceasta secta este alcatuita din creaturi care iubesc raul, care il promoveaza la nivel mondial prin metode la care nici nu va ganditi, care au dezvoltat mijloace psihologice elaborate, bine disimulate sub aspectul banalului cotidian. Astea sunt vestile rele. Vestea buna e ca timpul lor se apropie de sfarsit si ei stiu asta. O forta mai mare decat a lor ii opreste de la dezlantuirea unui carnagiu mondial (nu intamplator incendiul a avut loc in clubul COLECTIV). Mesajul este ascuns la vedere. Luptati impotriva lor refuzand nu doar sa faceti rau celorlalti ci alungand si orice urma a vreunui gand rau din voi. Nu este usor, dar dusmanii omului (draci si oameni indraciti) nu se vor da in laturi de la nimic pentru a instaura domnia raului in toata lumea (aceasta insemnand si slujirea lui totala, cu trup si suflet). Odata intrat raul in inima si mintea unui om acesta va actiona ca rugina care roade din interior fierul lucios la exterior.
  Cand va va fi greu si va veti simti singuri, chemati-L pe Isus! Va va ajuta si va va intari!

 9. Incendiul din California: zeci de masini arse in intregime, dar copacii din jur sunt nevatamati si nu este nici urma de cenusa de vegetatie arsa pe jos! Ce fel de incendiu arde doar masinile?
  10 noiembrie
  Pearson Road. Post-apocalyptic.
  https://www.facebook.com/tim.oconnell.980/videos/10217870554499309/

 10. Pingback: ...ȘI DACĂ E ADEVĂRAT? De la sârma găsită în colonul Gabrielei Firea și INTOXICAȚIILE SUSPECTE CU MERCUR SAU ARSENIC ale unor foști miniștri până la CAZUL SORIN CRIVĂȚ, ofițerul acoperit mort în închisoare "cu spume la gură" (
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare