MAREA REBELIUNE NEOSECURISTA. “Releele” oengistic-facebook-iste au adus zeci de mii de protestatari pe strazi. RAZBOI CIVIL DECLANSAT PENTRU PASTRAREA PUTERII IN MAINILE BINOMULUI?

23-01-2017 23 minute Sublinieri

iohannis-proteste-amnistie

 • Cotidianul:

Ion Spanu: Ce presupune un mare miting. România, mobilizată prin Facebook, ONG, Internet și postaci

Pînă acum cîţiva ani, mitingurile au fost adevărate barometre politice şi sociale, organizate, în principal, de partide sau sindicate. Existau, în acelaşi timp, mitingurile spontane, mult mai reduse ca număr de participanţi, generate de nemulţumiri punctuale faţă de o decizie politică ori de altă natură.

Un mare miting presupune existenţa unei structuri uriaşe

Dacă aruncăm o privire spre mitingurile adevărate, cele organizate de partide sau sindicate, vom observa că ele au un numitor comun: existenţa unor structuri în teritoriu şi finanţarea proprie. Totul la vedere, căci sînt supuse controlului instituţiilor statului prin lege. Oricînd, partidele sau sindicatele pot aduna cîteva zeci de mii de oameni în Capitală sau pot organiza mitinguri în aproape toate municipiile reşedinţă de judeţ.

Nu este însă un lucru uşor să aduni, de pildă, 50.000 de oameni din toată ţara, căci o asemenea deplasare presupune o medie de 1.000 de oameni din fiecare judeţ şi închirierea unui număr de 25 de autobuze în fiecare capitală judeţeană! E de ajuns să ne imaginăm acest convoi de aproximativ 1.000 de autobuze care pleacă din fiecare colţ al ţării spre Bucureşti, încărcate cu oameni cărora trebuie să le asiguri hrana pentru o zi şi pe care trebuie să-i ai sub control pe întreg traseul, pentru a înţelege că este foarte complicat să organizezi un astfel de miting!

Însă atît partidele mari, cît şi centralele sindicatelor au la dispoziţie structuri în toată ţara, precum şi un număr corespunzător de membri foarte bine organizaţi, cu organisme de conducere în filiale, aşa încît periodic pot să se mobilizeze într-o acţiune care să arate forţa de care dispun. Şi pentru acestea însă este din ce în ce mai greu să apeleze la acţiuni de acest fel, căci vremea marilor mitinguri a trecut odată cu depărtarea în timp de Revoluţia din 1989, cînd, în primii ani, populaţia simţea nevoia să protesteze după decenii întregi în care a fost obligată să tacă în vremea comunismului!

Primul pas spre mitingurile de tip ONG: apelul intelectualilor

Încet-încet, pasiunea oamenilor de a participa la astfel de mitinguri uriaşe s-a cam stins odată cu acapararea ideii de „societate civilă“ de către intelectualii din jurul Grupului de Dialog Social (GDS), în care figurează nume cunoscute, precum Gabriel Liiceanu, Andrei Pleşu, Andrei Cornea, Horia Roman Patapievici şi mulţi alţii, a căror notorietate a fost speculată de părintele ONG-urilor din întreaga lume, care este miliardarul american George Soros!

Nu întîmplător, chiar GDS a fost înfiinţat imediat după Revoluţie chiar de către George Soros, prezent la Bucureşti la inaugurarea sediului.

Acţiunile care au impus GDS ca lider al „societăţii civile“ s-au derulat sub un nume necunoscut tinerilor de atunci: APEL. Cei mai în vîrstă îşi aduc însă aminte că această metodă este una din vremea stalinismului, lansată în România de Paul Cornea, nimeni altul decît tatăl lui Andrei Cornea de la GDS! Cine are curiozitatea să frunzărească imensa colecţie a ziarului „Scînteia“ va descoperi nenumărate astfel de „Apeluri“ mobilizatoare pentru susţinerea comunismului sau împotriva chiaburilor. Poate că nu întîmplător, primul manifest de după Revoluţie avea să fie „Apelul către lichele“, semnat de Gabriel Liiceanu, liderul de drept al celor de la GDS!

Metoda era una foarte simplă: se lansa „Apelul“ pentru o cauză prin cîteva semnături de notorietate, apoi venea valul de susţinători care contrasemnau, după care, uneori, se anunţa un miting. Ne amintim, de pildă, mitingul intitulat „Mărţişor pentru Monica“, organizat pe 27 februarie 2007 pentru susţinerea Monicăi Macovei, împotriva căreia trecuse o moţiune simplă ce-i anunţa iminenta demisie din funcţia de ministru al Justiţiei. Sau mitingul pentru apărarea reputaţiei lui Andrei Pleşu, din 16 martie 2014, după aşa-zisul „linşaj mediatic“ la care fusese supus de Antena 3, intitulat chiar „Apel al intelectualilor români împotriva linșajului mediatic practicat de Mihai Gâdea“.

La aceste mitinguri generate de „Apelurile“ GDS participau însă prea puţini oameni şi, în scurt timp, ele au intrat în derizoriu prin supraexpunerea aceloraşi nume, astfel încît „regizorii“ manipulării au trecut la o nouă etapă: folosirea puzderiei de ONG-uri înfiinţate şi finanţate pe banii aceluiaşi sponsor – George Soros.

Reţeaua ONG-urilor a fost preluată de „Sistem“

Noi, cei de la Cotidianul, am fost între primii care au sesizat de la început această nouă strategie a Sistemului, devoalînd acea reţea de agenţi de influenţă care a fost dezvoltată pe structura ICR condus de H.-R. Patapievici (şi el este membru de vază al GDS), coordonată direct de Ministerul Afacerilor Externe! Arhiva ziarului nostru pune la dispoziţia oricui seria de dezvăluiri apărute în timpul scurtului mandat al lui Andrei Marga la conducerea ICR, acesta fiind dat afară tocmai pentru că ne-a furnizat oficial date despre acea adevărată reţea internaţională construită de Sistem pe filiera ICR-MAE, care era în pericol de a fi destructurată în urma dezvăluirilor noastre.

Începînd cu anul 2010, reţeaua de ONG-uri a cunoscut o creştere vertiginoasă. Astfel, potrivit datelor statistice de pe site-ul Ministerului Justiţiei, în anul 2014 existau aproape 100.000 de asociaţii şi fundaţii înregistrate, mai exact, 81.050 asociaţii şi 18.685 fundaţii, cu peste 40% mai multe decât la finele lui 2010! Liviu Florea, redactor-șef AlTreileaSector, a făcut o analiză a acestei situaţii, din care vom extrage opiniile unor specialişti. Cristina Barna, cea care a întocmit „Atlasul Economiei Sociale“, ediţia 2014, a încercat să explice creşterea aceasta: „Una dintre explicaţii ar putea fi că multe dintre întreprinderile sociale care au apărut în ultimii doi ani s-au înfiinţat ca asociaţii. O altă explicaţie ar fi fondurile europene, care au putut fi accesate de către asociaţii sau fundaţii“, dar face şi o precizare extrem de interesantă: „În niciun caz nu m-aş îngrijora că avem o rată prea mare de înregistrare (de ONG-uri noi – n.n.), mai ales că rata de activitate a organizaţiilor existente este destul de scăzută“! Şi, într-adevăr, din „Atlasul Economiei Sociale“ (2014) aflăm că în 2010, de pildă, erau 63.855 de asociaţii şi fundaţii cuprinse în Registrul Naţional ONG, doar 26.322 (41,2%) dintre ele fiind active.

Aşadar, o reţea de 100.000 de asociaţii şi fundaţii reprezintă pentru orice „Sistem“ o provocare uriaşă, mai ales că finanţările externe înlătură ideea folosirii banilor publici, chiar dacă aceste finanţări aduc cu sine şi interese ce ar putea fi în opoziţie cu cele ale statului! Dar tocmai această posibilitate de risc este şi motivul care ar putea fi invocat de Sistem pentru a-şi vîrî coada în activitatea acestor ONG-uri: să le aibă sub control pentru a împiedica ciocnirea intereselor naţionale cu interesele străine.

Aşa se face că, mai ales în ultimii ani, activitatea multora dintre aceste ONG-uri aparent paşnice a devenit una protestatară, coordonată din umbră de specialişti în dezinformare şi folosită la nevoie pentru acţiuni politice sau economice de anvergură. Este însă cît se poate de clar că, în afara celor pe care îi numim generic „SISTEM“, nici o altă structură nu ar putea să coordoneze activitatea unui număr de 100.000 de ONG-uri, în care activează peste 300.000 de oameni!

Din acest motiv, la mitingurile de amploare regăsim între organizatori aceleaşi ONG-uri, în diverse combinaţii. De pildă, la mitingul legat de exploatarea aurului de la Roşia Montană găsim ca lideri FDSC, Asociația Pro Democrația, Expert Forum, WWF Romania, Active Watch, Asociația Miliția Spirituală, ARC, APADOR-CH, SAR, Freedom House, Institutul pentru Politici Publice, Asociația „Salvați Bucureștiul“, Centrul pentru Jurnalism Independent, toate finanţate de George Soros, deşi miliardarul american era acţionar la Gold Corporation, societate comercială împotriva căreia era organizat protestul public! Aşa cum am mai spus, cînd am aflat şi noi că Gold Corporation va acţiona statul român la instanţele internaţionale, ne-am dat seama care era esenţa jocului dublu făcut de Soros. Cineva a cîştigat însă mulţi bani din acest joc dublu, lucru care se poate vedea din poziţiile oficiale exprimate fie de fostul preşedinte Traian Băsescu, fie de fostul premier Victor Ponta sau de soţia lui Crin Antonescu, europarlamentarul Adina Vălean.

De la susţinerea lui Traian Băsescu la Colectiv, pentru susţinerea „Guvernului meu“

Acum cîţiva ani, cînd ONG-urile păreau a fi încă „civile“, cel puţin se ştia ce jocuri fac şi pe cine susţin. Astfel, folosirea lor de către Traian Băsescu venea, într-un anume fel, firesc, ştiindu-se orientarea politică a liderilor oengişti. Prezenţa acestor ONG-uri în timpul referendumului din 2012 pentru susţinerea suspendatului Traian Băsescu nu era deloc surprinzătoare, căci în timpul mandatelor acestuia ca preşedinte i-au fost mereu alături.

N-a şocat pe nimeni nici susţinerea de către ONG-uri a lui Klaus Iohannis la alegerile din 2014, cînd au reuşit performanţa spectaculoasă de a crea o emoţie populară atît de puternică în jurul cozilor de la ambasade, încît au întors rezultatul primului tur, cînd Iohannis se afla cu 10 procente în urma lui Victor Ponta.

Totul s-a schimbat radical odată cu fenomenul „Colectiv“, cînd aceleaşi ONG-uri au devenit „armele civile“ ale acelui Sistem coordonat de SRI şi DNA, pus aparent în slujba visului noului preşedinte, denumit „Guvernul meu“! Spunem aparent, căci, în realitate, Binomul SRI – DNA avea propriul plan, acela de a dobîndi puterea pentru sine după ce a scăpat de biciuşca lui Traian Băsescu, cel care l-a ţinut oarecum sub control, cel puţin pînă în ultimele zile ale celui de-al doilea mandat al său! O forţă precum cele 100.000 de ONG-uri poate face şi din cel mai puternic politician un prizonier lesne de controlat!

La mitingul de după „Colectiv“ am observat cu toţii că a existat o altă organizare a ONG-urilor, un plan de acţiune detaliat, cu manifestaţii ce urmau să se desfăşoare în mai multe oraşe din ţară şi din străinătate. Din recentele dezvăluiri ale lui Sebastian Ghiţă am aflat că premierul de atunci, Victor Ponta, a fost ameninţat direct de către Florian Coldea, directorul adjunct al SRI, că, dacă nu-şi va da demisia, zecile de mii de oameni din stradă vor intra în Guvern şi-l vor alunga cu forţa! Aşa se explică şi demisia surprinzătoare a lui Victor Ponta, deşi acel miting nu era nici măcar cel mai puternic organizat împotriva vreunui guvern.

Este şi greu de înţeles cum a reuşit în aceste împrejurări ca un cartel de ONG-uri aproape necunoscut, cum era „Iniţiativa România“, să genereze o emoţie atît de mare, încît să dărîme guvernul. Se ştia pînă atunci de existenţa „Iniţiativei România“ doar în grupul restrîns al Monicăi Macovei de la M10 şi, dintr-o dată, deşi s-a constituit oficial chiar în acele zile, acest ONG a devenit suportul prezidenţial pentru înlăturarea unui guvern!

Faptul că imediat după instaurarea guvernului Cioloş s-a înfiinţat un Minister pentru Consultare Publică și Dialog Civic, condus de Victoria-Violeta Alexandru, care urma să se ocupe tocmai de ONG-uri (sesizaţi contradicţia de termeni între ONG – organizaţie nonguvernamentală şi minister, adică parte a guvernului), demonstrează că s-a trecut atunci de la etapa înregimentării civile a ONG-urilor, sub coordonarea aşa-zisei „elite intelectuale“, la etapa conducerii din umbră a acestora de către Sistem, chiar de structurile militare de forţă ale statului, cum este SRI!

O asemenea organizare paramilitară s-a derulat şi în SUA, imediat după victoria lui Donald Trump, cînd au fost organizate mitinguri importante la doar cîteva zile după alegerile în care zeci de milioane de americani votaseră pentru unul sau altul dintre candidaţi. Cu toate acestea, cîteva mii de mitingişti, coordonaţi de ONG-urile lui George Soros, au reuşit să creeze o atmosferă ostilă noului preşedinte ales al SUA. Acolo însă reţeaua de ONG-uri a rămas „civilă“.

Specificul românesc al acestei strategii în care sînt folosite ONG-urile este determinat de prezenţa vizibilă, deşi s-a dorit discretă, a serviciilor secrete în spatele acţiunilor publice ale acestor asociaţii!

De aceea, întrebarea Alinei Mungiu-Pippidi: „Cine i-a chemat pe oameni în stradă?“ este cît se poate de legitimă, mai ales că vine de la cea care, altădată, ar fi putut să-şi dea singură răspunsul. Dacă vrem să nu ne trezim în faţa unei situaţii incontrolabile, este nevoie ca Parlamentul să voteze urgent o lege prin care toate ONG-urile să-şi declare public fiecare finanţare sau sponsorizare, aşa încît activităţile acestei puzderii de asociaţii şi fundaţii să aibă un control al adevăratei societăţi civile, care este chiar societatea, prin intermediul instituţiilor statului!

Demisia lui Florian Coldea lasă un gol care ar trebui acoperit de o lege care să împiedice transformarea reţelei de ONG-uri într-o reţea de agenţi de influenţă, dirijată din umbră de profesionişti în arta dezinformării şi manipulării.

Eu mă duc la orice miting din Bucureşti! Foto Lucian Alecu

Alina Mungiu-Pippidi: „Releele puternice nu aparțin societății civile“

Alina Mungiu-Pippidi: „El (Florian Coldea – n.r.) sigur a început ca un instrument, dar am impresia că acum, la sfârșit, profitând de vidul de putere după ce-a plecat Băsescu, era mult mai mult decât un instrument. Pe de altă parte, judecând după viteza cu care s-au mișcat lucrurile după căderea lui, eu n-aș zice că s-a desființat Direcția Operațiuni Speciale. M-am întrebat, de exemplu – sunt sigură că oamenii care au ieșit la demonstrație sunt oameni de bună-credință, de exemplu, în seara asta, dar aș vrea și eu să știu cine i-a chemat, că sunt chemați…

Moderator: S-au chemat pe Facebook.

Alina Mungiu-Pippidi: Ei, nu e chiar așa, știți, că noi facem demonstrații de la Roșia Montană încoace. Și ca să ajungă viteza cu care s-a ajuns la 10.000 de oameni pe acest eveniment, nu e o viteză spontană. E o viteză care se obține dacă sunt câteva relee mai puternice pe Facebook care te ajută. Și releele alea nu prea aparțin societății civile, să știți.

Moderator: Cum funcționează releele astea?

Alina Mungiu-Pippidi: Noi am avut câteva demonstrații spontane, pentru justiție. Aceste demonstrații spontane pentru justiție, pe care le-am pregătit și ne-am chinuit și-am scos lumea, au fost în general destul de mici. Lumea iese când se întâmplă o mare catastrofă, ca la Colectiv, atunci e mai ușor să iasă lumea, că-i o tragedie. Dar altfel, când le spui oamenilor… Câți dintre oamenii care se află acum în stradă vă închipuiți dumneavoastră că știu ce cuprinde aceste lege a grațierii? Habar n-au. Acum, dacă ei au ieșit vrând să salveze patria chiar dacă nu știu, foarte bine au făcut. Bravo lor! Dar haideți să vedem mâine-poimâine câte amenzi se iau pentru această demonstrație de astăzi. Eu vă spun că noi suntem umpluți de amenzi de la Jandarmerie, la instigarea… SRI face pozele și nu-știu-ce de ani de zile. Eu am un fel de serviciu de avocați care-i apără pe studenți în instanță și le plătește amenzile, pentru că îi cunosc pe organizatorii acestor demonstrații de la Roșia Montană încoace.”

Mirela Zivari, psiholog

„Ideea mea e că protestul de ieri reprezintă frustrarea rezultatelor din 11 decembrie. Reacționăm ca mămăliga. Vechiul nostru păcat… prea târziu.“

Cristian Hrițuc, sociolog

„În primul rând, trebuie spus că nu se poate face mobilizare nici în online, nici în oflline, dacă nu există mediul propice, contextul. Dacă nu există o «emoție» puternică, nu se poate face nicio mobilizare. Se poate observa deja și din studiul Facebook-ului românesc că toate marile manifestații au fost reușite când a existat fondul necesar, când a existat emoția. Un fenomen de acest gen nu pleacă neapărat dintr-un singur punct. Există mai multe faze ale mobilizării. Întâi apare problema, dezbaterea problemei, și apoi acțiunea.

Oamenii reacționează natural, mai ales atunci când li se îngrădește un drept, asta s-a văzut la alegerile prezidențiale trecute, sau când există o spaimă de genul «amnistiem corupții». Influencerii contează foarte mult în creșterea emoției și în diseminarea mesajului datorită faptului că au o credibilitate mai mare și un număr mai mare de followeri.

În FB se creează foarte ușor efectul bulgărelui de zăpadă. Important este ca generatorii mesajelor să fie credibili.

Facebook este o mare rețea. Interconectarea oamenilor din medii diverse permite ca mesajul să se ducă în absolut toate zonele într-un timp foarte scurt. Presa online și influencerii pot ajuta la transmiterea și validarea mesajelor din online. Emoția propagată în online se duce și în oflline, la cei care nu au conturi de FB, și, astfel, se ajunge la crearea unei mase critice și a unei presiuni publice foarte mari, cu efecte. Aici vă dau exemplul ministrului Rus, care a fost demis în câteva ore, sau, cel mai cunoscut exemplu, protestele de la Colectiv.

Ion Spanu: Reacţii la prima vedere. Incendiul de la Clubul „Bamboo” este cumva parte a Operaţiunii „Colectiv 2”?

Exact acum 10 zile, „Cotidianul” publica editorialul „Se pregăteşte Operaţiunea “Colectiv 2” pentru un nou “Guvern al Meu”?”, în care atrăgeam atenţia asupra mobilizării pe Facebook în vederea unui miting ciudat împotriva Avocatului Poporului, la care erau aşteptate 130.000 de persoane! Noaptea trecută, Clubul „Bamboo” a ars din temelii, peste 40 de victime ajungînd la spital!

Oricît am fi de scorţoşi la minte, nu putem ignora o serie de coincidenţe care trezesc serioase suspiciuni. Înainte de analiza acestor coincidenţe, cu scuzele de rigoare, să revedem ce scriam acum 10 zile în Editorialul din „Cotidianul” (http://www.cotidianul.ro/se-pregateste-operatiunea-colectiv-2-pentru-un-nou-guvern-al-meu-294344/):

Ştirea că miercuri sînt aşteptaţi 130.000 de oameni pentru a protesta împotriva Avocatului Poporului, mai exact faţă de decizia acestuia de a sesiza CCR în legătură cu neconstituţionalitatea Legii 90/2001, este îngrijorătoare. Nu pentru că ar crede cineva că vom vedea acest număr de persoane în Piaţa Universităţii, ci pentru că această campanie de pe Facebook este identică cu aceea de după „Colectiv”, din noiembrie 2015, în urma căreia a căzut guvernul Ponta.Ne aducem aminte că preşedintele Klaus Iohannis vorbea în acea vreme din ce în ce mai des despre nevoia unui „Guvern al Meu”, iar mitingul din seara de 3 noiembrie 2015 i-a oferit ocazia să instaleze guvernul Cioloş. Toate aceste coincidenţe ne determină să ne întrebăm dacă nu cumva mitingul de miercuri este doar primul pas dintr-o serie de acţiuni de protest care să fie folosite în interes politic de aceleaşi forţe care au pus la cale şi mitingul din noiembrie 2015. Personajele care stau în spatele organizării acestui miting par să fie aceleaşi!

Nu sînt nici Tata Omidu şi nici vreun alt ghicitor în foc, ci doar un jurnalist care pune cap la cap nişte informaţii publice, analizînd similitudini şi coincidenţe care nu par a fi întîmplătoare. Lucruri pe care vă propun să le trecem în revistă împreună.

1. Ca şi în toamna anului 2015, asistăm acum la o atmosferă tensionată între Preşedintele României şi Guvernul PSD. Atunci, Klaus Iohannis afirma peste tot că-şi doreşte un „Guvern al Meu”, deşi Parlamentul avea o majoritate PSD-ALDE care susţinea Guvernul Ponta. Acum, avem un Guvern PSD-ALDE, a cărui învestire Klaus Iohannis a încercat din răsputeri s-o împiedice. Avem chiar mărturisirea lui Tăriceanu, care a spus că însuşi Preşedintele i-a cerut să nu intre în alianţă cu PSD, ci să se alăture PNL şi USR pentru a face un alt „Guvern al Meu”!

2. În 3 noiembrie 2015, un miting de 30.000 de participanţi a dus la căderea Guvernului Ponta. Acum 10 zile, adică pe 11 ianuarie 2017, a fost organizat un miting la care erau aşteptaţi 130.000 de participanţi, cei care semnaseră deja o petiţie pentru demiterea Avocatului Poporului pentru că a sesizat CCR în legătură cu neconstituţionalitatea Legii 90/2001, cunoscută acum ca „legea Dragnea”.

3. La fel ca în noiembrie 2015, şi la acest miting din 11 ianuarie 2017 mobilizarea participanţilor s-a făcut pe Facebook, cu implicarea mai multor ONG-uri din reţeaua Soros.

4. Nu s-a reuşit în 11 ianuarie decît un protest de vreo 1.000 de persoane, însă mobilizarea pe Facebook a continuat, astfel încît în 18 ianuarie a fost organizat un alt miting la care au participat vreo 4.000 de persoane. Motivul invocat acum a fost „Legea amnistiei”, care acum se află abia în faza consultărilor publice. Potrivit Hotnews, s-au scandat lozinci de genul „Fără amnistie, vă vrem la puşcărie”, „Voi furaţi, voi amnistiaţi”, dar şi altele, cu trimitere concretă: „PSD, ciuma roşie”, „Dragnea, nu uita, România nu-i a ta!”. Nu trebuie omis faptul că, doar cu o zi înainte, Klaus Iohannis s-a dus la Guvern pentru a împiedica emiterea unei Ordonanţe privind graţierea şi amnistia, care, în realitate, nu era pe ordinea de zi!

5. Pe 19 ianuarie 2017, deci numai cu o zi înainte de incendiul de la „Bamboo”, au fost organizate tot printr-o mobilizare pe Facebook noi proteste în Bucureşti, Sibiu, Braşov, Cluj, Iaşi şi Craiova.

6. Tot pe 19 ianuarie 2017, Pro TV anunţa: „Noi proteste faţă de proiectele de ordonanţe de urgenţă privind graţierea şi Codul penal, promovate de Ministerul Justiţiei, sunt anunţate pe Facebook, pentru duminică, la ora 17.00, în Bucureşti şi mai multe oraşe din ţară, dar şi la Copenhaga. Proteste similare sunt anunţate pentru duminică, 22 ianuarie, la ora 17.00 şi în Piteşti, Piatra Neamţ, Baia Mare, Suceava, Satu Mare, Brasov şi Iaşi, potrivit News.ro. Şi la Copenhaga este anunţat protest duminică, în faţa Ambasadei României.

Scenariul protestelor de acum este identic cu cel anunţat după incendiul de la „Colectiv” (http://www.cotidianul.ro/pe-net-exista-din-prima-zi-un-desfasurator-al-protestelor-pana-in-decembrie-271258/), în care erau anunţate mitingurile! Iată cum urmau atunci, în noiembrie 2015, să se organizeze aceste mitinguri:

Multora n-o să le vină să creadă, însă chiar pe pagina de Facebook citată de ProTV, există un desfăşurător al mitingurilor de protest programate acum pînă pe 1 februarie! Iată şi acest desfăşurător:

Ca poză de profil pe această pagină este chiar versul melodiei celor de la „Goodbye to Gravity”, trupa care a concertat în Clubul „Colectiv”, sub care citim „18 Ianuarie 1 Februarie. 18 Ianuarie la 18:00, până la 1 Februarie la 0:00”. Mai mult, chiar, se scrie că site-ul este „Organizat de Corupţia ucide”, celebrul slogan al preşedintelui Iohannis după tragedia de la „Colectiv”:

7. La începutul manifestărilor de acum împotriva Guvernului PSD, pînă şi Alina Mungiu Pippidi, şefa informală a ONG-urilor finanţate de George Soros, se întreba într-o emisiune TV: „Cine i-a chemat pe oameni în stradă?” O analiză a noilor „şefi” ai ONG-urilor puteţi citi în ediţia print a ziarului nostru din 20 ianuarie 2017. Este însă cît se poate de evident faptul că nu sîntem în faţa unor proteste spontane din partea „tinerilor frumoşi şi liberi”, ci în faţa unei organizări paramilitare, care urmează un scenariu bine pus la punct, chiar mai bine decît ca în noiembrie 2015!

8. Ceea ce lipsea acum pentru ca efectul să fie similar cu cel al protestelor din noiembrie 2015 era O EMOŢIE PUTERNICĂ în rîndul populaţiei. În 2015 a apărut incendiul de la „Colectiv”, iar acum apare incendiul de la „Bamboo”! Atunci au fost 64 de morţi, acum au fost 40 de victime spitalizate. Din fericire, la „Bamboo” n-a murit nimeni, deşi clubul este mult mai mare şi găzduia nu număr uriaş de oameni. Numai faptul că evacuarea celor din interior s-a putut face mai repede a făcut ca acum să nu înregistrăm o tragedie de proporţii şi mai mari! Totuşi, declaraţiile martorilor descriu scene apocaliptice şi la „Bamboo”, cu oameni care au sărit de la etaj pentru a se salva sau cu cei care s-au aruncat în lac pentru a scăpa de flăcări! Culmea este că, din primele mărturii, rezultă că şi la „Bamboo” incendiul ar fi fost declanşat tot de nişte artificii!

Acestea sînt doar cîteva dintre coincidenţele pe care le semnalăm între episoadele „Colectiv” şi „Bamboo”, fără a avea vreo dovadă concretă despre vreo mînă criminală care să fi generat cele două drame. Totuşi, semnele de întrebare care au rămas nelămurite după „Colectiv” sînt „reîncălzite” acum, după incendiul de la „Bamboo”.

Sînt prea multe întrebări, prea multe coincidenţe şi prea multe interese obscure pe care nimeni nu le vrea descifrate pînă la capăt.

P.S. În urmă cu puţin timp, Cătălin Botezatu a făcut la „România TV” o declaraţie şocantă care confirmă bănuielile noastre: „Focul a pornit – ca să fie clar, că sunt atâtea speculații, privesc la televizor și mă minunez – din stânga barului, unde este intrarea într-un alt club, într-un ballroom. În acea zonă nu intra nimeni.Nu au fost depozitate în acea zonă băuturi, cum s-a mai spus. E un hol frumos. Doar cineva care știe poate intra. Și noi vrem să știm sursa incendiului. Este posibil să fi fost pus cu intenție, dar nu vrem să acuzăm pe nimeni”. Ca şi la „Colectiv”, există bănuiala unei mîini criminale şi la „Bamboo”!

Presupusul agent al protestelor. Cine e Florin Bădiță de la ”Corupția ucide”

Protestele din ultimele zile au scos în stradă mulți oameni îngrijorați pe bună dreptate de posibilitatea amnistierii unor cazuri celebre de corupție, ca și multe persoane din USR și ONG-uri. Ele au fost promovate de Hotnews și Moise Guran, ca și de mai multe televiziuni, deci nu e de mirare că circa 3000 de persoane s-au strîns în București, mai ales că ministrul Justiției întîi a spus că nu avea de gînd să dea ordonanțe, pe urmă a spus că nu le retrage.

A existat o întrebare a mai multor organizatori tradiționali de manifestații (comunicată de Alina Mungiu-Pippidi într-o emisiune la B1TV în care a luat de altfel partea manifestanților, atrăgînd insultele unui politician ALDE, Catalin Beciu, față de viteza cu care eventul inițial a crescut de pe o comunitate Facebook obscură, Corupția ucide, unde a ajuns la 10 000 în numai cîteva ore și a îndemnat ca organizatorii să se identifice.

De atunci, au apărut mai multe explicații alternative (organizatorii ar fi folosit un event vechi, care avea deja multe mii strînse), teorii ale conspirației și zvonuri. Și pe comunitate a apărut numele lui Florin Bădiță, care a organizat evenimentul cu scoaterea pantalonilor în metrou, dar și manifestațiile din a treia zi de după Colectiv care, ca și la cele de săptămîna precedentă sau la cel din vară despre Gabriel Oprea, au în comun faptul că nu s-au dat amenzi protestatarilor.

E o întrebare de ce doar anumite manifestanții nu mai iau amenzi, chiar cele împotriva PSD cu PSD la guvernare, cînd sub Dacian Cioloș, care era un democrat (de exemplu la demiterea lui Vlad Alexandrescu sau la priveghiul pentru Colectiv), ca și sub Victor Ponta sau Emil Boc curgea cu ele.

Florin Bădiță nu are alt trecut civic decît organizarea de events pe diferite cauze de genul celei cu panatlonii și a intrat în atenția presei cînd s-a întîlnit cu un reporter de la Adevărul la un training organizat de el contra manipulării online în anul 2014. Același reporter l-a descris apoi ca pe scînteia manifestațiilor de la Colectiv care au dus la căderea lui Victor Ponta. http://adevarul.ro/news/eveniment/special-adevArul-omul-anului-e-strada-1_5681661837115986c6e73c18/index.html

El se bucură de reputația unui IT-ist, dar conform profilului său pe Linkedin nu este IT-ist, pentru că a urmat doar cursuri de psihologie la universitatea Titu Maiorescu. El își mai trece în CV studii la ”universitățile” Cros (http://cros.ro/universitate/) și Draper (http://www.draperuniversity.com/), care nu sunt de fapt universități, sau măcar școli, ci niște traininguri fără nici o acreditare academică, în domeniul startupurilor IT și new media.

Florin nu are o slujbă clară, și singurul proiect ca și asociere de lungă durată pare a fi cu Ministerul Justiției din România, unde are un proiect de analiză de date.

Data Analyst
Ministry of Justice of Romania
September 2014 – Present (2 years 5 months) Bucharest, Romania
Cercetarea de fata doreste sa analizeze cresterea eficientei justitei intre 2000-2014, sa analizeze tipul de dosare per instanta, topul institutiilor care au fost actionate sau au actionat in instanta, valoarea despagubirilor oferite per obiect si diferentele in timp, analizand cele 100.000.000 de dosare existente in perioada 2000-2014

Propunem spre analiza 10 statistici diferite despre sistemul judiciar din Romania

– Analizarea efectului modficarii codului de procedura penala si civila, in anul 2010, timpul de propagare per instanta ( corelare cu datele de la CSM privind trainingurile oferite, pentru a observa eficienta lor )

– Analizarea si crearea unui top general la nivelul tuturor instantelor despre top 100 cele mai multe procese, ca obiect al procesului, in perioada 2000-2014, precum si analiza individuala, pe an

– Realizarea unui sistem de extragere automata a sumei de bani pe care paratul sau reclamantul a trebuit sa o plateasca, realizand apoi o statistica generala la nivel de instanta, per an , pe tip de proces

– Realizarea unui index national de masurare a corectudini datelor introduse de grefieri din Romania

– Realizarea unui set de recomandari pentru modificarea sistemului ECRIS IV, pentru a reduce numarul de erori survenite in procesul de introducere a datelor
( De exemplu numai la curtea de apel Bucuresti exista 109 moduri diferite de a scrie o intrare )

– Realizarea unei statistici de masurare a timpului mediu de solutionare a dosarelor, impartita pe obiectul dosarului, precum si evolutia in timp, colaborata cu numarul de judecatori per complet.

– Analiza unor legi date si timpul de propagare in instanta. Ex Angajarea raspunderii conform art.138 din Legea 85/2006, (OUG nr.24/2008) , LEGEA NR. 43/2003 , Legea 341/2004, Legea nr.221/2009

– Statistica top procese intr-o zi, per instanta/an precum si per instanta / total”

(Profilul întreg poate fi vizualizat la https://www.linkedin.com/in/baditaflorin, accesat ultima dată pe data de 22 ianuarie 2017.). Nu exista nici o coroborare de la Ministerul Justiției.

Cîți alți hispsteri care au însă acces la date din Ministerul Justiției sunt analiști de date fără studii în date și au stabilit conexiuni strategice cu ONG-uri ca RISE, Expert Forum ş.a.m.d.?

Ministru de Interne: Serviciul secret Doi și-un sfert, implicat în proteste

Ministrul de Interne, Carmen Dan, ar fi spus că Serviciul secret ”Doi și-un sfert” a fost implicat în acțiunea de duminică seara, iar președintele PSD, Liviu Dragnea, a cerut SRI să spună dacă a jucat vreun rol în protestele din această seară.

Totul s-a întâmplat la o reuniune de urgență a liderilor coaliției de guvernare care a avut loc duminică seară, potrivit Antena 3.

La aceeași reuniune, președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a solicitat președintelui Comisiei de control SRI din Parlament un răspuns oficial, pentru a afla dacă a fost implicat în acțiunea din această seară.

Astfel, în prima zi lucrătoare după mini-vacanță ar urma să fie chemaţi la ordine oamenii din Serviciu pentru lămuriri privind o eventuală implicare în mobilizarea protestelor din țară.

După protestele din Capitală şi participarea preşedintelui Klaus Iohannis la manifestaţie, Dragnea l-a acuzat că ” s-a situat în afara legii” şi că “a vizat avantaje politice”. “E un început de lovitură de stat”, a susţinut liderul PSD.

“Îi asigur pe români că nu-i voi mai permite președintelui Iohannis să răstoarne ordinea constituțională, să uzurpe calități oficiale intrând abuziv în ședințele de guvern sau să incite la dezordine socială și violență”, a dat asigurări Dragnea.

“Influenţa” serviciului asupra protestelor, la Comisia de control al SRI

Comisia de control al SRI intenţionează să discute miercuri, în cadrul audierii directorului SRI, Eduard Hellvig, şi despre „influenţa” Serviciului asupra protestelor care au avut loc duminică seară în întreaga ţară, deoarece această chestiune priveşte şi „siguranţa naţională”, au declarat, luni, surse din Comisie pentru News.ro.

Membrii Comisiei de control al SRI vor adăuga la ordinea de zi şi „subiectul mai larg al evenimentelor” care au avut loc duminică seara în întreaga ţară, arată sursa citată.

Reprezentanţii SRI vor fi întrebaţi, în cadrul audierii de miercuri din Comisie, despre „influenţa lor asupra situaţiei generale a ţării”. „Priveşte şi siguranţa naţională”, arată news.ro.

Eduard Hellvig a fost invitat, miercuri, la comisie, pe tema scandalului în care a fost implicat Florian Coldea.

Într-un comunicat de presă transmis duminică seară, SRI a respins, “orice încercare de a implica instituţia în dispute politice, organizare de proteste sau alte acţiuni care nu ţin de misiunile asumate potrivit cadrului legal”.

Cornel Nistorescu: Iohannis schimbă rolul

Preşedintele iese din banalitatea navetei la Sibiu şi urcă în ring. Este îngrozit de ipoteza că Liviu Dragnea scapă de condamnarea cu suspendare. Asta înseamnă că scapă şi de condamnarea cu executare care îl paşte din următorul dosar. Dacă îl scapă pe Dragnea pe portiţa amnistiei, scapă PSD-ul din clenci. Şi e pierdut. PSD-ul îl poate suspenda. Îi poate închide uşa la serviciile secrete. Cel puţin la SRI şi SPP. Apoi poate castra DNA. Asta îl îngrozeşte şi îl scoate din amorţeala sa de provincial captivat cît de bătălia politică şi nu ştiu cît de mersul acasă, la nevastă.

Decizia lui Klaus Iohannis de a se arunca în vîltoarea unei confruntări s-ar putea să-i folosească. În egală măsură, s-ar putea să-i fie fatală. A folosit mai multe mijloace şi atribuţii ale funcţiei pentru a se pune de partea tinerilor protestatari. După toate informaţiile pe care le deţinem la această oră, protestele sunt opera unei diversiuni. Serviciile secrete prin ONG-uri şi băieţi stimulaţi au amplificat semnalul, exact cum au făcut-o săptămîna trecută sau la alegerile prezidenţiale din 2014. Pe un asemenea val s-au raliat protestului şi organizaţiile profesionale ale magistraţilor. Şi Berbeceanu, care se face că n-a înţeles despre ce este vorba. Şi Realitatea TV, plus Ziare.com şi HotNews. Pe toţi îi sperie adoptarea ordonanţelor. În acelaşi timp, primim la redacţie o scrisoare a unui fost consilier al Ambasadei SUA la Bucureşti. O publicăm integral în ziarul tipărit de luni dimineaţa. Kiki Skagen Munshi susţine că amnistia trebuie adoptată imediat şi că ”DNA este sortit eşecului”.

Cine să mai înţeleagă această nebunie în care preşedintele Iohannis este agentul de amplificare al protestelor. Din punctul de vedere al Constituţiei patinează rău. Nu prea este constituţional. E mai degrabă personal. Din punctul de vedere al bunului-simţ, mai că ar trece. Din punctul de vedere al adoptării unor ordonanţe de urgenţă, Iohannis încinge proteste.

Din punctul de vedere al unui marş fără aprobare de la Primăria Capitalei, avem de-a face cu un protest ilegal. Ce-ar fi fost ca jandarmii să-l oprească sau să-l fugărească pe preşedinte? Din punctul de vedere al unor observatori, avem de-a face cu o lovitură de stat. Preşedintele vrea să răstoarne Guvernul ca să scape de un adversar incomod.

Din punctul meu de vedere, toate fac parte dintr-o aiureală. Pur şi simplu nu pot împărtăşi comportamentul părţilor. Mai ales al preşedintelui. Şi nici măsurile diferite pentru Cioloş şi pentru Grindeanu.

Oricum am întoarce-o, România are de pierdut! Preşedintele nu înţelege şi nici nu-i pasă. ”Altfel de politică” înseamnă de azi protest cu preşedintele împotriva Guvernului şi a Parlamentului. Sunt bune numai legile care îi convin.

Criza SRI-Coldea și cea privitoare la grațiere și codurile penale sunt legate intim între ele. Prima, așa cum am văzut, a ridicat puțin vălul de pe stilul operațiunilor SRI și amestecul serviciului în afacerile politice interne, nu foarte mult, dar suficient pentru a arunca o umbră de îndoială asupra caracterului lor legal. Or, dacă sistemul de supraveghere creat de SRI și DNA cu susținere politică americană va fi procedat ilegal în anumite cazuri, va fi depășit, altfel spus, limita competențelor definite prin lege, atunci și condamnările de corupție, în anumite cazuri, ar putea fi la rândul lor contestate cel puțin din punct de vedere formal. Iar pe fondul contestației, grațierea ar părea o formă de reparație justificată.

Din păcate, în toți anii din urmă a lipsit ambianța de siguranță politică care să permită o analiză obiectivă a acestor proceduri, totul fiind prins într-un discurs polemic violent, încât nu ne rămâne decât să formulăm o îndoială de principiu asupra tuturor afirmațiilor de până acum. S-au spus multe lucruri pe un ton de lamentație ipocrită pe care nu le vom prealua, dar vom invoca totuși un exemplu care să justifice circumspecția aceasta metodică. E vorba de cazul militantului PNL, Ludovic Orban, trimis în judecată ca urmare a unui denunț cel putin nemotivat dacă judecăm după înregristrările pe care tot procurorii în mod ilicit le fac publice. Și, desigur, nu putem ignora faptele care apasă, indirect, asupra dispozitivului de urmărire judiciară. Un procuror șef care a plagiat în teza sa de doctorat și un general SRI care pleacă în concediu cu nevasta în insule exotice pe banii altora (și pe banii proprii ar fi fost suspect, căci bugetul la vedere nu ar permite) nu mai reprezintă garanții sigure de integritate procedurală.

În paranteză fie spus, puterea adevărată pretinde o anumită asceză, reținere, sacrificiu personal, fără de care nu poate fi întreținută deplina legitimitate morală. Or, dacă legitimitatea pare alterată cât de puțin, se prăbușește odată cu ea și puterea. Degeaba se justifică generalul Florian Coldea prin gesticulații solemne și epistole aulice, e ceva obiectiv aici, chiar dacă pare nedrept. Traian Băsescu s-a prăbușit dramatic de pe soclul legitimității sale, Coldea a căzut și vor urma fatalmente toți ceilalți care nu au avut fibra morală suficient de rezistentă.

Admitem că e ceva care nu mai ține numai de forța fiecăruia în parte, ci și de ambianța democratică a epocii noastre în care reușita personală nu mai poate fi desprinsă de exuberanța consumului și de bogăția afișată. Cine  ar dori cu adevărat să fie ca președintele José Mujica? Nimeni și poate Mujica însuși se hrănea din vanitatea sărăciei expuse cu ostentație, ceea nu i-ar mai permite să revendice o veritabilă asceză. De aceea, probabil, cei mai ”virtuoși” lideri politici și șefi de servicii secrete se găsesc în țările bogate, acelea care își permit să ofere gratificații generoase în cadrul legii. Și poate și de aceea România pare atât de coruptă, căci, dacă s-ar inversa condițiile de viață, s-ar putea să avem mari surprize în democrațiile ”virtuoase”.

Îndoiala care s-a iscat în privința oamenilor de la vârful mecanismului judiciar a amplificat contestațiile. Iar tentativele de a-i salva, cu totul spectaculoase și în cele din urmă ridicole, nu au făcut decât să confirme bănuielile și să ridice contestațiile la pătrat. Mai sunt și aceia care continuă să-i apere cu un soi de încredere ”religioasă”, ceea ce explică în parte și dramatismul tonului în recentele luări de poziție. Dar ambianța aceasta de război civil care ne înconjoară de câteva zile nu ar putea fi cu adevărat explicată decât prin voința ”mecanismului judiciar” de a-și păstra redutele cucerite. Ca să nu piardă teren, este necesar ca legea grațierii să nu treacă, să fie, într-un fel sau altul, stopată. Eliberarea fie și a unui singur politician dintre cei condamnați în ultimul ani pentru acte de corupție i-ar diminua capacitatea de a influența cursul politicii interne.

O veche militantă pentru libertățile civile, care în mod cert nu este ”aliniată”, spunea la un post de televiziune că manifestațiile surprinzător de ample și de prompte din seara de miercuri vor fi fost organizate de un serviciu secret. Nu sinceritatea participanților ar fi de pus la îndoială, spunea ea, ci capacitatea de mobilizare a societății civile, care nu ar fi reușit să adune atâția oameni într-un timp atât de scurt. Mulți au râs de extravangața acestei ipoteze, dar faptul însuși că a putut fi formulată public e semnificativ, căci ne arată cât de gravă este situația și cât de mult s-au extins suspiciunile. Ele au depășit cu mult aliniamentele partizane, ceea ce explică și rezultatul de la ultimile alegeri, inclusiv absenteismul masiv.

Ambianța devine tot mai tulbure și mai încărcată de  contradicții. E decepționant bunăoară că manifestantii care protestează în piețele publice declară că nu vor cu niciun chip ”să fie conduși de hoții lui Dragnea”, dar, deși nu o spun, lasă să se înțeleagă că s-ar mulțumi să fie conduși de un general Coldea. Asta sugerează, în mod regretabil, că exigența privitoare la  integritate e doar un subterfugiu și că, în loc să asistăm la o regenerare etică a vieții publice, ne vom scufunda tot mai mult în cinism.

Manifestația din seara de duminică a avut un succes atât de mare deoarece organizatorii ei au reușit să prezinte acțiunea guvernului ca pe o abolire a legii penale. Cu alte cuvinte, ca pe ceva de o gravitate fără precedent, care ar destrăma întreaga ordine existentă. Clemența în sine, chiar extinsă nemăsurat, nu poate provoca o revoltă, e nevoie ca urmările ei să pară teribile și intolerabile. Or, ideea că ordonanța guvernului PSD ar desființa ideea însăși de pedeapsă și că de aici înainte totul ar decurge într-o totală impunitate a fost receptată cu oroare în anumite straturi ale societății românești.

Nici după incendiul din clubul Colectiv nu au fost atâția oameni în stradă, ceea ce sugerează că, de data aceasta, au fost încorporate motivații mai largi decât cele de ordin etic. Nu compasiunea și indignarea (ca în toamna lui 2015), ci mai curând îngrijorarea pentru propria condiție socială și economică. Dacă imaginea care a stat la temeiul mobilizării a fost instituirea impunității totale și destrămarea consecutivă a ordinii existente, atunci tinerii mai bine ancorați în realitatea economiei liberale au fost primii care s-au simțit amenințați de perspectiva unei răsturnări de paradigmă economică. Guvernul PSD a început, de altfel, prin a mări pensiile și salariile în sectorul public, provocând o îngrijorare legată de deficite și de riscurile schimbării modelului fiscal. Bănuim de aceea că, în chimia explozivă a demonstrațiilor, perpectiva impozitării progresive și spectrul unor forme de protecționism economic au contat mai mult decât eticismul afișat la vedere.

Chiar dacă pare, în prima instanță, fără temei, există o legătură și cu demonstrațiile din SUA împotriva noului președinte Donald Trump, pe care o sugerează cel puțin stilistica lozincilor scandate: ”Hei, hei, hei, ciuma ro-și-e!”, formulă construită după tiparul protestelor americane și fără legătură cu cultura protestelor anti FSN din anii 90. În esență, tinerii (în termeni relativi) care își pun speranțe practice sau măcar teoretice în continuarea deschiderilor liberale vor fi identificat simbolic PSD cu Donald Trump, văzând în noua guvernare o formă de regresiune la economia pauperă a părinților cu rădăcini rurale și cultură conservatoare. Nu contează cât este de legitimă această asimilare, cât posibilitatea ei conjuncturală. Avem privilegiul de a asista pe viu la o formă de sincronism (în sensul mimetismului de care vorbea E. Lovinescu), una care se racordează prompt, deocamdată, la nivelul formelor.

Mișcările colective sunt guvernate de reprezentări simbolice și nu de concepte. ”Ciuma” (roșie) este o molimă care nu doar ucide în masă, dar care mai ales destramă toate legăturile sociale în care îți poți investi speranțele. Ipoteza noastra este că am asistat nu atât la un protest civic cu temă justițară, ci la unul politic, o reacție întârziată la victoria PSD în alegeri. Am spune că bucureștenii anti-PSD au, cum zice francezul, l’esprit de l’escalier. Dreapta liberală se revoltă împotriva unui guvern de stânga, de teamă ca rosturile sale vor fi bulversate. Un indiciu este și reacția fostului premier Dacian Cioloș: ”Oamenii care au ieșit în stradă în această seară nu au fost aduși cu autocarele, nu au fost cumpărați cu promisiuni și iluzii. Există mijloace de transport mult mai încăpătoare și resorturi mult mai puternice: se numesc idealuri. Sunt individuale, dar se trezesc colectiv.” Lăsând deoparte lirismul tonului, fostul premier critică programul electoral al PSD, raliindu-se politic cu mare întârziere.

Un cititor ne făcea deunăzi reproșuri pentru că nu am dat suficientă atenție unei sensibilități politice particulare atunci când căutam să explicăm cauza protestelor recente: Mai exact – spune interlocutorul nostru –, e o diferență între generații legată de ce a trăit fiecare. Noi, cei ce ieșim în stradă, avem oroare de orice e PSD. Pur și simplu, când îi știm la conducerea țării ni se ridică părul pe spate. E o senzație ca aceea în care vezi ceva prăvălindu-se peste tine și reacționezi instinctual – sau te ferești plecând în altă țară (așa cum au făcut majoritatea dintre noi)”(Claudiu Tamaș). Nu se putea da o explicație mai bună, căci, în realitate, exact asta spuneam și noi, că nu atât aspiratia etică animă protestele, ci un sentiment politic formulat ca mai sus și care, la rigoare, poate chiar ignora eticul.

Cât privește problema strictă a codurilor judiciare și a grațierii, am putea spune că ea a reprezentat o bună ocazie pentru protestele anti-PSD. Ordonanțele incriminate conțin o părtinire de grup evidentă și marea slăbiciune a Guvernului este că nu reușește să prezinte public această partinire ca ceva legitim, recurgând la subterfugii legale. Nimeni nu a rezumat însă mai clar problema decât fostul președinte Traian Băsescu care, așezat în tribună, a dobândit obiectivitatea care lipsește protagoniștilor: ”Guvernul și Parlamentul au responsabilitatea constituțională a politicii penale, în timp ce magistrații au obligația implementării acestei politici. În același timp, magistrații au dreptate atunci când susțin că proiectele Guvernului sunt prost făcute și, mai ales, făcute cu dedicație. Cert este că, și la unii, și la alții, se văd aproape transparent interesele. Magistrații vor să-i țină în lesă pe politicieni arătându-le cătușele și porțile închisorilor cu ani grei de pușcărie, în timp ce politicienii vor să-și scoată din pușcării o anume clientelă politică” (facebook).

O imagine cinică, evident, dar una realistă, pe măsura cinismului care animă politica românească.

Anghel Buturuga:

Asta cu lovitura de stat…

Nu seamana cu ce a fost in 2012, nici n-are prea mult de-a face cu mineriadele. Are legatura cu un proces mult mai apropiat cronologic de noi – criza politica din Polonia.

Acolo guvernul conservator condus, de fapt, de Kaczynski (care controleaza lucrurile fara a fi premier, cum e si in cazul lui Dragnea) a zburatacit din institutiile cheie oamenii binomului lor care aveau acelasi tip de legatura cu CIA ca al nostru.

De curand, guvernul conservator s-a confruntat cu demonstratii, proteste si alte tatici de combat para-politic si para-civic, soldate cu ocuparea Parlamentului, caracterizate de putere drept tentativa de lovitura de stat.

De fapt, miza e aceeasi: structurile statului ascuns/profund se lupta la baioneta, folosind toate tacticile loviturior de stat cunoscute, de la Trotki la Malaparte si Gene Sharp, pentru a-si pastra pozitiile de putere. Nu care cumva…

Vom asista din nou la ”salvarea” democratiei si a ”statului de drept” de popor? OPINII DESPRE (R)EVOLUTIILE PRO-SISTEM DIN SUA SI ROMÂNIA

DEZVALUIRE DE MAXIMA GRAVITATE: Consiliul Suprem de Aparare a Tarii “legalizase”, sub Traian Basescu, REINFIINTAREA DE FACTO A SECURITATII SI INSTITUIREA “BINOMULUI SRI-DNA”! “Justitia – camp tactic pentru servicii” – prin DECIZII SECRETE ILEGALE care sfideaza chiar STATUL DE DREPT si ORDINEA CONSTITUTIONALA!/ Sebastian Ghita: KOVESI SI COLDEA SUNT OFITERI AI UNUI SERVICIU SECRET STRAIN/ Dezvaluirile transfugului Ghita si SERVITUTEA VOLUNTARA

DEEP STATE SAU STATUL PROFUND – NOUA ORDINE A PUTERII IN SOCIETATILE “DEMOCRATICE”. O explicatie pentru conflictele acerbe din SUA, dar si din România. CE ESTE SI IN CE CONSTA, DE FAPT, ”SISTEMUL”?

LA UMBRA ”BINOMULUI”. Seria de dezvaluiri ale fugitivului ”whistleblower” SEBASTIAN GHITA confirma CAPTURAREA JUSTITIEI DE UN SISTEM MAFIOT SRI-DNA/ Iohannis, noul Basescu al sistemului binomist

***

Aviz naivilor cu privire la MITUL SPONTANEITATII protestarii populare. Srdja Popovic, liderul revolutiei anti-Milosevici: REVOLUTIA SPONTANA DE SUCCES ESTE O MINCIUNA. NU EXISTA ASA CEVA (video, conferintele TED)

CUM SA PORNESTI O REVOLUTIE (video). Film documentar subtitrat in romana despre TACTICILE REVOLUTIILOR MODERNE

***

“A trebuit să moară oameni pentru…” a avea un premier numit de UE?/ VREMEA “OAMENILOR GRI”. Ion Cristoiu despre SUSPICIUNILE DE MUSAMALIZARE SECURISTICA A ANCHETEI IN CAZUL “COLECTIV” si despre GUVERNUL “BINOMULUI” D.N.A.-S.R.I. Incendiul de la Bucuresti – copia fidela a incendiului din clubul american din 2003?

***

CRIZA POLITICA PUTERNICA IN POLONIA. Ministrul de interne al guvernului conservator acuza o TENTATIVA DE LOVITURA DE STAT (Video)


Categorii

1. ȘTIRI, Articolele saptamanii, Clubul Colectiv, Justitie, PROTESTE ROMANIA 2012, Razboiul impotriva Romaniei, Servicii secrete

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

40 Commentarii la “MAREA REBELIUNE NEOSECURISTA. “Releele” oengistic-facebook-iste au adus zeci de mii de protestatari pe strazi. RAZBOI CIVIL DECLANSAT PENTRU PASTRAREA PUTERII IN MAINILE BINOMULUI?

 1. De pe Cotidianul :

  Moesia @ Moesia
  +27
  Care ordonante , biet strain de adevar – DAN ? Acelea bagate repede pe registratura la cancelaria premierului in ziua cand Iohannis a descalecat neconstitutional la Guvern ? Adica Iordache , care a facut jocul lui Iohannis, le-a dat drumul acelor acte fara ca presedintele partidului sa stie sau sa fie in tara, pe de o parte, si tocmai atunci cand alde Iohannis aranjase sa fie si ceva pancarte si miting chiar in seara aceea, plus penibilitatea cu descalecareea la guvern unde – iata – Grindeanu nu cazuse in capcana lui Iordache si nu le bagase pe ordinea de zi. . Dar daca tu esti de la SRI stii mult mai bine cum s-a procedat. Acele ordonante sunt supuse acum dezbaterii publice . De unde ai tras tu concluzia ca sunt impuse? Daca or sa fie impuse prin votul Parlamentului nu ai decat sa urli la stele. Este un vot democratic. Dar pana una alta, se vede cum sunteti mobilizati… securitatea sa traiasca, asa-i?

  Gogulea
  +40
  Mutul Piroman e constient de faptul ca poate infunda puscaria cand nu va mai fi la Cotroceni. Pentru asta si pentru avantajele functiei prezidentiale, de care a profitat din plin impreuna cu nevasta, e in stare sa declanseze un razboi civil, numai ca pierde din vedere faptul ca Guvernul si Parlamentul au punctat substantial prin invitarea lui Dragnea, respectiv Grideanu, la investirea lui Trump.

  Plugarul
  +31
  Ce să înţeleagă johanis ….. , despre pierderile Romăniei ….. ? Johanis , se înţelege cu mucea de la galeria Rapidului , cu muzicantul ombladon , cu ong-iştii de la Cluj , checheriţă , uţă şi dănileţ , şi cu , ţineţi-vă bine ….. : cucuşor dan , clotilda , seidler , barna , ciceală , chichirău , băzgan , năsui , pîrţoacă , presadă , ceapă , răpcău , bulbuc , borţoi , paşol , postică , dîrcă , dîrnu , bîscă , bulfon , zavaliche , ţăcălău , zvăncă , pîrghie , dolînga , pacioga , alexandrescu , …. , de pln-ul perdant condus de femelele cabaline …..trucan , hildegard brandl , asina gorghiu …..

  calin
  +33
  Neamtul nu se dezminte. Copie fidela a madamei de la Berlin. Astia cand se hotaresc sa distruga ceva, apai nu se lasa pana nu gata tot. Ca drept dovada astia au incercat sa buseasca lumea de doua ori pana acum. Madama incearca si a treia oara. Neamtul nostru face si el ce stie dar, la un nivel mai mic. Pai ce, e de colea sa busesti o tara? Imi pare rau de Basescu, a fost mic copil pe langa neamt!!!

  Cha
  +36
  ARTICOLUL 96 Punerea sub acuzare Preşedintele României (1) Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, cu votul a cel puţin două treimi din numărul deputaţilor şi senatorilor, pot hotărî punerea sub acuzare a Preşedintelui României pentru înaltă trădare. (2) Propunerea de punere sub acuzare poate fi iniţiată de majoritatea deputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinţă Preşedintelui României pentru a putea da explicaţii cu privire la faptele ce i se impută. (3) De la data punerii sub acuzare şi până la data demiterii Preşedintele este suspendat de drept. (4) Competenţa de judecată aparţine înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Preşedintele este demis de drept la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare.

  Radu Humor
  +49
  Se zice că nişte protestatari ar fi ridicat o pancartă cu : ” Afară, afară, cu javrele din Ţară !”, dar a fost imediat confiscată pe motiv să nu-l sperie cumva pe Klemm !

  Olga
  +58
  Păi, astăzi fiind duminică, nenea Iohannis nu trebuia să fie prezent în Sibiu pentru a merge la biserică cu tanti Carmen ? Nu a mers deoarece trebuia să rămână în București pentru a se pregăti să iasă pe strasse, mai spre seară, și să incite la ură și violență. Vai omule vai, îți cauți demiterea cu lumânarea.

  Klaus Iohanes – preşedinte de popor
  +35
  … pe bivolii români o să-i înham la plug . să-mi tragă carul de stăpân .

  DUDU2
  +41
  Apreciez acest articol d-le Nistorescu, chiar daca trebuie sa va amintesc , conform promisiunii, ca pe 11.12.2016 nu ati fost la vot. Insirui niste subpuncte si apoi conchidem: 1. Aici, cheia sol este Dragnea. El a fost anchetat si condamnat aiurea pt. o actiune specifica si legala si democratica a uni lider politic: chemarea oamenilor la vot intr-un referendum impotriva tradatorului Basecsu. Dragnea trebuie gratiat. Protestatarii de azi, in mod normal, nu au participat la acel referendum al Romanilor. 2. Conditiile de detentie din inchisorile patriei nu depasesc Evul mediu, ceea ce ne atrage amenzi uriase de la CEDO, la care protestatarii de azi nu prea contribuie. 3. Justitia ce se infaptuieste in Romania este profund defectuoasa, este faptuita de persoane recomandate NU de competentza ci de dubioasa sustinere si are aspecte clare de Politie politica sau abuz sistematic (ceea ce CEDO confirma). 4. Amnistia/gratierea nu este o anomalie, ea se face functie de dicitate (Obama a gratiat vreo 7-8 sute de condamnati iar la noi, ultima a fost acum 15 ani) si tine cont , ca si in cazul de fata, de gravitate faptei si pericolul social, nefavorizand infractiuni de violenta, crima, viol, droguri etc. 5. Nu prea sunt , pe moment, fonduri “spontane” pt. construit puscarii (si nu acesta e idealul unei tari civilizate), mai ales ca situatia trebuie rezolvata rapid pt a nu mai fi amendati ca tara , dar daca protestatarii vor, propun ca fondurile sa se obtina din reducerea bugetelor DNA si SRI. Vor? Am un mesaj pentru Iohanis si protestatarii care nu inteleg democratia: NEMERNICILOR (inclusiv d-ta, Iohanis, un presedinte pustiu), daca vreti democratie, respectati votul MAJORITATII caci maine, cand (poate) veti fi majoritari, nici noi nu vom respecta votul vostru si vom iesi in strada.

  Radu Humor @ Magda Teodorescu
  +28
  Am impresia că oamenii din stradă sunt mai mult conştienţi că trebuie să mănânce şi gura lor ceva, decât că vor neaparat domnia legii ! Cît despre preţ, se zice că Soroş plăteşte cu 200 de dolari participarea la un astfel de miting ! Până la urmă, la Mineriadă au murit vreo cinci oameni şi au fost răniţi vreo câteva sute ! La Johanniadă n-a murit (încă!) mimeni , iar de rănit, în afară de jandarmul băgat în spital, nu ştiu sp mai fi fost cuneva. E drept că nici Democraţia şi Statul de drept nu se simt prea bine, dar asta e o altă poveste ! Nu e prima dată, când li se întâmplă, dar sper să fie ultima. Cel puţin cu actualul preşedinte ! P.S. Dacă “oamenii conştienţi”luptă, şi încă pe două fronturi, pentru domnia legii (rule of law), ar fi trebuit să nu primească în mijlocul lor ( de fapt chiar în frunte !) un penal dovedit ce se sustrage de la aplicarea legii, folosindu-se de funcţia pe care o deţine, deşi nu există român care să nu ştie asta ! Sau, dacă sunt atât de corecţi politic, de ce n-au trecut şi pe la Ambasada Americană să-i zică de la obraz lui Klemm că trebuie să respecte decizia şefului suprem şi să-şi facă bagajele, că altfel pune într-o lumină proastă întreaga Americă !

 2. Stai linistit, ca nu mai voteaza nimeni un strain la carma tarii, decat daca a dovedit in vreun fel evident care este patriot si poate fi documentat acest lucru. La servicii sper sa se intample acelasi lucru, daca se dovedeste cumva ca si acolo scartaie ceva. Sper ca nu. Asa cum sa-l caute neamtul pe neamt de legaturi cu nemtii, nu mai zic de simpatii care greu se detecteaza?

  In SUA, CIA a pierdut masiv teren, cand de-alde Trump & Co au vazut ca, in timp ce ei fac bani seriosi, tara se transforma intr-o sleahta de descreierati, care mai vor si sa dea tonul in lume. Asa ca au pus mana pe popriile portofele, au cotizatde la ei, si si-au luat tara inapoi. CIA care a avut trupele ei speciale loiale sorosiste si pe la noi, precum in toata Europa, gaseste ca e necesar sa le scoata la inaintare, ca prea il simpatizeaza pe Trump “comunistii” astia PSD-isti. Eu n-am votata cu PSD, dar mi se pare normal ca ar trebui sa avem rabdare cu guvernul actual, nu sa ne aruncam dinnou intr-o interminabila perioada de formare a unei echipe. Mai e si spaima asta ca daca au fost incoltiti oamenii lor, ai CIA-ului, sau ai cui or fi, se va afla exact ce au facut ei de la inscaunarea lui Basescu incoace. Ca nu sunt numai politicienii pe care au pus ei ochiul, ci sunt si simpli cetateni, pentru filarea carora a fost nevoie de echipamente si joburi. Eu credeam totusi ca mai are o urma de patriotism Coldea si il banuiam mai degraba pe Basescu ca ar fi un tartor atat de mare, dar vad ca el era mai mult de decor si la americani le placea genul lui melodramatic si l-au mai mangaiat pe cap. Cam toata lumea a capusat poporul asta. Ma intreb cand o sa se mai nasca niste romani cinstiti care pot accede in functii inainte sa fie sufocati de pomanagii astia care-si infometeaza propriul popor, sustinand insa ca-l apara? Ne-au aparat de bani si joburi decente, ca nu cumva sa putem trai macar normal.

 3. @Ileana

  “Ma intreb cand o sa se mai nasca niste romani cinstiti care pot accede in functii inainte sa fie sufocati de pomanagii astia care-si infometeaza propriul popor, sustinand insa ca-l apara? ”

  Sunt in vremurile din urma draga…

 4. Partea proasta este ca o buna parte dintre politicienii nostri sunt persoane santajabile motiv pentru care, indiferent de cine e la guvernare, bugetul pentru Servicii creste de la an la an, chiar si in perioade de criza economica: “Guvernul PSD-ALDE vrea sa mareasca bugetul SRI fata de 2016”

  SRI-ul inca detine puterea suprema in aceasta tara. Restul e can-can politic si lupte intre clanuri (partide) pentru ciolan.

 5. Scopul zgomotoaselor diversiuni (cocoțate pe un val „emo” provocat deliberat prin show-uri și tragedii cu artificii) este impunerea unor alți conducători (înlocuirea celor legal și legitim aleși deja) prin metoda organizării de proteste și mitinguri spontane (!!!), unde huiduielile și insultele în cor sunt dirijate perfect ca-ntr-o regie de galerie de fotbal, deturnându-se atenția de la probleme grave reale de corupție la nivel înalt și instituțional (din societate, dar și, atenție!, din Biserică). Deci, rezultatul alegerii legitimate de majoritatea populară este înlocuit cu cel al impunerii (numirii) abuzive exercitate de un sistem de putere ocult și dictatorial.

  Trebuie să observăm ceva important în blogosfera „ortodoxă”: escrocul saccsiv (dovedit și cu alte ocazii) s-a demascat singur în ultima vreme nu doar ca un hulitor și instigator la dezbinare față de Biserica Ortodoxă Română (care i-a născut în Duh strămoșii), ci și ca un agent al sistemului securist și mafiot care-l manevrează. Tot timpul el critică păpușarii de departe, dar el este păpușa (informatorul și executantul ordinelor) sistemului antihristic național. De unde vedem asta? Din faptul că nu a publicat nici un articol referitor la escrocii (șefii lui operativi pesemne) Florian Coldea și Laura Kovesi (măcar că, de 3 săptămâni încoace, informații grele despre ei a dezvăluit chiar Băsescu, nu doar „inculpatul” Ghiță)… Apoi, el aplică în mai toate postările lui „metoda felinarului”, nu doar încolonându-i pe credulii lui fideli în „gașca ortodocșilor adevărați din rezistență”, ci căutând să-i identifice pe cei „antisistem” ca să aibă ce raporta superiorilor lui… Nu mai vorbim de profiturile uriașe de care se bucură din escrocarea credulilor care ajung să-i umple conturile cu bani (nu doar cel PayPal) și camerele cu calculatoare… Păcat că oamenii nu se trezesc, ci intră în dansul lui manipulator și devin la rândul lor agenți patogeni pentru comunitatea creștină, virusați de mândria, isteria și nepriceperea unei „mărturisiri” care nu este cea din Duhul și Adevărul lui Hristos.

 6. @ Ioan:

  Nu, totusi concluzia asta simplificatoare nu prea mai rezista daca ne uitam chiar atent la ce se intampla in zilele noastre… Nu prea mai vedem deloc can-can si nici simple lupte pentru ciolan, catusi de putin… E cam pe viata si pe moarte, pe totul sau nimic, pe supravietuirea sau distrugerea finala a acestei tari, cu tot cu sufletul ei. Despre bugete: Dragnea tocmai a anuntat ca e impotriva respectivelor alocari facute in lipsa lui, desi trasase clar directiva reducerilor catre SRI, DNA et co. In plus, a reafirmat categoric dorinta de a face referendumul pentru familie.

 7. Sper ca nu par anti-germana. Ma refer doar ca nu pot fi de acord cu actuala viziune politica sau sociala a lor. In rest, am reusit sa vad si partea buna a acestui popor si sper sa ramana asa per ansamblu.

  „Repartizarea prosperității mondiale va fi decisă în viitor într-un mod agresiv de Statele Unite în favoarea lor – dacă nu rezistăm și nu devenim și mai buni, și mai curajoși, și mai harnici, și mai inovativi, și mai liberi, și mai deschiși, și mai homosexuali, și mai multiculturali.”

  Spune redactorul sef al revistei Die Welt.

  http://www.evz.ro/die-welt-in-fata-lui-trump-trebuie-sa-fim-si-mai-homosexuali.html

  Pe de o parte vorbeste despre homosexualitatae ca despre un act volitiv, desi s-au chinuit sa-l explice ca pe o trasatura innascuta, dar descrie de fapt tactica folosita pana acum. Asa se contracareaza crestinismul, prin fabricarea de homosexuali pe banda rulanta. Bun, deci n-au fost multiculturali cand au venit “tiganii” de polonezi, romani sau albanezi, au dat foc la cateva businessuri ale italienilor, veniti de multa vreme la ei, au dat foc la Rostock parca la blocurile unde locuiau imigrantii turci si au aplaudat frenetic unii, dar sunt mai homosexuali si mai multiculturali venind in intampinarea refugiatilor musulmani, se pare de elita, decat restul lumii. Pe cine prostesc ei? De cata homosexualitate au nevoie islamicii astia din Siria, Afganistan, Pakistan, Irak si de unde or mai fi? De fapt e o tactica de a incercui crestinii. Se asmut asupra lor homosexualii si musulmanii. Asta in propria tara, dar modelul poate fi exportat.

 8. @admin2 (#7): n-as pune mare pret pe spusele lui Dragnea, a mai avut el o vorba despre refugiati cand s-a intors din Ungaria, dupa ce-a dat nas in nas cu ei si cu naravurile lor si pe urma, la scurt timp, si-a schimbat parerea. Uite insa ce spune Tapalaga: http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-21552803-iohannis-joaca-totul-carte-riscurile-avantajele-referendumului-care-replica-psd.htm

 9. referendum pe tema gratierii? Hmm.. Nu am tema facuta la mine, dar sincer nu cred ca se poate. Asta nu mi pare a fi tema posibila de referendum.

 10. (scz, comentariul era raspuns la postarea lui Carmen)

 11. @admini:

  Astept cu infrigurare un topic despre ‘referendumul privind lupta impotriva coruptiei’ (sic!). Observ ca se aprind spiritele pe fb si mi se pare un subiect mult prea comic ca sa il ratam!

 12. Da, admin. Este o lupta pe viata si pe moarte! Care nu se da doar la noi in tara! Se da si in SUA, se da si in Franta, s-a dat si in UK (Brexit) si continua sa se dea, se va da si in Germania si in alte tari.

  Este lupta dintre doua tipuri de elite. Si diferenta dintre cele doua elite o face nivelul implicarii in cea mai distructiva si globala agenda pe care a avut-o omenirea in toata istoria ei. Prima “elita” este total angajata in ducerea pina la capat a “agendei globale” – adica distrugerea totala a structurilor lumii vechi – si este f. aproape de scop. sau era ( sa speram)

  A doua elita este cea care mai mult a facut pace cu dracul crezind ca va trece puntea, care nu a avut de la inceput viziunea completa a agendei demente, care a sperat poate ca lucrurile nu vor merge spre scopul final, care mai o urma de constiinta umana si de bun-simt, si ale caror interese nu au coincis exact cu cele ale celeilalte elite si, deci, au avut de pierdut – asta se vede foarte bine la scara mica si rizibila a tarii noastre – perdantii au fost businessmanii romani – asa de carton cum sint ei, asa corupti cum sint ei – dar caderea lor a reprezentat un mare semnal de alarma pentru aceasta elita: faptul ca au intrat intr-un joc in care a te face frate cu dracul nu -ti mai foloseste la nimic pur si simplu pentru ca te-ai nascut roman si faci afaceri in romania (zic, de exemplu). Adica au inteles si ei, in sfarsit (pentru ca lacomia le-a intunecat inteligenta) ca nu mai este vorba de o smenareala romaneasca din care se pot strecura cel mult cu renuntarea la a mai fi parlamentar dar tot bogat. Ci se soldeaza cu extinctia lor financiara si chiar fizica.

  Asa ca elita nr.2 s-a decis in multe tari sa reactioneze. SI sa profita de acea majoritate muta care a fost calcata in picioare multe decenii si care nu s-a lasat spalata pe creier cu lozinci si demonstratii pseudo-stiintifice despre cum raul este bine, binele este rau, putinul este mult, si multul putin.

  Ce va mai fi……vom vedea

  Eu cred ca prima miscare ar trebui sa fie indreptata nu impotriva lui Soros pe care, pina la urma, poti sa-l dai afara din tara cu ONG-urile lui cu tot. Ci spre TAIEREA FONDURILOR SRI – starvarea acestui monstru mostenit dinainte de 89, care a fost adapat de diverse guverne. Un monstru care are in compozitia lui multi, prea multi trantori, buni de nimic si la nimic care sint foarte bine platiti ca sa-si distruga proprii concetateni. Si sint multi foarte multi!!!. Si de cea mai joasa speta Aceste lepre nenorocite pot fi insa usor reduse la tacere daca sint infometate de bani! Imi cer scuze pentru limbaj dar am o mare, mare problema cu acest sistem si cei care lucreaza pentru el.

  Si chiar ma ingrijoreaza ca acestor paraziti li se preconizeaza a li se da 1, 9 miliarde de lei, adica in jur de 200 de milioane de euro!!!!

 13. Si inca ceva apropo de demonstratii.
  La cit de multi securisti si mini-securisti avem noi in tara (f. probabil de ordinul sutelor de mii), nici nu mai este necesar acum de crearea cine stie carei “emotii” pentru scoaterea la aer liber a unor amariti care vad viata prin prisma unui ecran tamp. Se da ordin pe unitate si ei s-au strins – masa critica. Si daca e nevoie mai raliaza si cativa tineri frumosi, liberi si zombificati.

 14. @emanuel

  stiu, stiu ca s a lamurit in creierasul presedintelui ca referendum cu gratierea nu merge, vorbeam de altceva, infinit mai amuzant: mai nou vrea sa intrebe poporul daca e de acord cu lupta impotriva coruptiei! O idee efectiv retarda, nu o pot califica altfel, cu toata stradania de a mentine un limbaj moderat. Pai 1) coruptia e infractiune si, deci, obliga #organelestatuluidedrept oricum la combaterea ei, asa ca intrebarea nu are rost, #luptaimpotrivacoruptiri deja e prevazuta legal; 2) (corolar al primei) cum ar fi ca poporul sa spuna: “nu, nu suntem de acord!” :))))))

  Mai rau: asta cu coruptia a fost prima idee, “la cald”, dupa ce gratierea a picat. Acum am inteles ca reflecteaza inca asupra temei referendumului – cu alte cuvinte, ‘am chef sa fac un referendum, hai sa gasim acum si tema!’, cand lucrurile stau de fapt invers: mai intai se iveste imperios tema care reclama, apoi, referendumul.

  Acum cat se poate – dar cat se poate! – de serios: combinatia asta de retard si chef de putere a presedintelui mi se pare ceva nespus de periculos, dement de periculos daca stai sa te gandesti mai bine. Omul nu pricepe exigentele functiei pe care o ocupa si faptul ca functia ii depaseste persoana. Esenta democratiei scapa in asa masura personalitatii sale avide de autoritate incat nici macar nu intelege sa se prefaca, nu stie nici cum si nu pricepe nici de ce e nevoie, cel putin, sa simuleze recursul la niste valori democratice. Cu adevarat somnul natiunii noastre a permis nasterea unui monstru la acest nivel de conducere…

  @petra: ca de obicei, ai punctat miezul problemei. Cat de dura e confruntarea confirma si comentariul Ellainei. Ma asteptam ca alegerea lui Trump sa mai puna botnita hamaielii agresive a “dreptei” (au reusit sa terfeleasca si semnificatia acestei notiuni). Dar iata ca nu. Domle, elitele ca elitele, dar felul in care ‘elita1’ cum ii zici tu a reusit sa netezeasca pana la disparitia capacitatii de a asculta si a logicii elementare creierele unor mase importante de oameni, ei bine, asta pe mine nu conteneste sa ma uimeasca si sa ma sperie. E suficient sa ii asculti cum ‘combat’ si ramai traznit de repetitivitatea mecanica a ideilor, de opacitatea la dezbatere si de ignorarea ingenua a propriilor contradictii! Si am vazut ca nu doar in Romania se intampla asta; si pe site urile americane observ aceeasi groaza consternata a celor care inca mai gandesc in fata monumentalei obnubilari mentale a taberei adverse! E un fenomen mondial aceasta zombificare, nicidecum local, si nu doar noi observam asta. Ceea ce chiar imi demonstreaza, daca mai era nevoie?, ca ceva profund dracesc e la mijloc. Asta nu mai e politica, e vanare de suflete.

 15. Pingback: Prizonierii statului profund? IOHANNIS SI REFERENDUMUL PENTRU BINOMUL SRI-DNA. Consultarea populara privind “gratierea” si “amnistria”, un bluf transformat in instrument de recredibilizare a “LUPTA ANTICORUPTIE”. Totoda
 16. Pingback: Prizonierii statului profund? IOHANNIS SI REFERENDUMUL PENTRU BINOMUL SRI-DNA. Consultarea populara privind “gratierea” si “amnistia”, un bluf transformat in instrument de recredibilizare a “LUPTA ANTICORUPTIE”. Totodat
 17. Pingback: Prizonierii statului profund? IOHANNIS SI REFERENDUMUL PENTRU BINOMUL SRI-DNA. Consultarea populara privind “gratierea” si “amnistia”, un bluf transformat in instrument de recredibilizare a “LUPTEI ANTICORUPTIE”. Totoda
 18. Aparent, revolta unei parti din populatie este legitima. Dragnea este corupt, santajabil, dar nici presedintele nu-i mai breaz! Ce sa mai spunem de m-me DNA! Se cunosc aceste lucruri. Daca lupta anti-coruptie si pentru independenta justitiei ar fi reala, s-ar merge pina la radacina raului, Basescu si binomul creat de el. Ce cauta SRI in justitie si in politica?
  Revoltatii nu stiu ce cer si daca le spui care e miza adevarata a luptei cu coruptia, sar ca muscati de sarpe si te trateaza de conspirationist, PSD-ist, ciumat, hot si alte asemenea. Ce inseamna o tara cu mai multe puscarii, cind scoli si spitale stau sa se darime? Ce inseamna o tara unde delatiunea, denuntul vor deveni o “obligatie a cetateanului cinstit”? Turnatoria institutionalizata isi face loc cu coatele in fata, impreuna cu un aparat necrutator de supraveghere a intregii suflari din tara asta. Guvernul ar trebui sa se grabeasca, dar nu cu legea gratierii (ea se poate face caz cu caz) ci, asa cum spune si petra, cu legi care sa taie imixtiunea securistilor pe toate palierele.

 19. Ma bucur de comentariul Petrei (#13), de limpezimea cu care se refera la incaierarea a doua elite. La noi e mai “perplexant” (iertati-ma ca nu gasesc cuvinte), fiindca la noi a fost posibil de-a lungul timpului si securistul de omenie, si masonul de omenie si tot felul de omenii.
  Culmea e, citind stirile noastre, ca-i vezi in stare de orice in incaierarea lor, chiar si de a spune adevaruri si de a da solutii. Fara intentia de a le duce la capat, ma tem. Dar Dumnezeu lucreaza.

  Partea cu lupta anticoruptie ca problema de siguranta (nationala) este cu bataie lunga. Nu bat.
  Apropo de turnatoria institutionalizata, si in alte tari se legifereaza in zilele noastre delatiunea ca forma de civism (pâra anonimă, invidia anonima, furia anonima, ce-o fi, numai sa arate a samanta pentru investigatii). Ne putem inchipui unde merg lucrurile astea, am avut un demo de la totalitarismul de stanga.

  Iertati-ma, zic si eu o vorba pe care au mai zis-o altii: sa nu ne inchipuim ca PSD-ul e vreo solutie, ci doar un oarecare ragaz. Pacat ca se incaiera chiar oameni din biserica inchipuindu-si altfel.
  Un singur lucru as mai adauga. O parere. Se spune ca nu e padure fara uscaturi si bine se spune. Sa ne inchipuim cum sunt padurile, toate, in plina arsita: cu din ce in ce mai multe uscaturi. Sa nu deznadajduim uitandu-ne la cate uscaturi aveam noi inainte si cate acum, cat de uscati (sufleteste) erau romanii acum 10/30/70 de ani fata de cum suntem acum. E in firea timpurilor. Eu, pana acum, nici din citite, nici pe traite, n-am cunoscut popor mai talentat la trait decat romanii. Cu o mai mare vocatie a bucuriei (intamplator, si ce nume de capitala avem). Nu e un merit al nostru, nu spune neaparat cat Il iubim noi pe Dumnezeu, ci cata dragoste si mila a avut El cu noi pana acum. Doamne ajuta!

  @ emanuel (#5)
  Frate, mi-a mers la suflet, multumesc! Fara iluzii, fara virgule.
  Bucurie!

 20. @Daciana, @o

  tema propusa pt referendum – lupta impotriva coruptiei – bate mai departe numai daca noi permitem asta. Daca ne permitem de a da sensuri unui nonsens, el le va si capata, profitand cui l a propus. Repet, in conditiile in care coruptia e infractiune – asadar o fapta a carei gravitate pericliteaza ordinea sociala – statul, ca garant al ordinii sociale are obligatia sa lupte impotriva coruptiei. ‘Capcana’ ar putea sta in adaugarea termenului ‘continuarea (luptei….)”, ceea ce ar sugera supravietuirea binomului. Numai ca si asa e prea putin, sunt multiple parghii de contracarare (de ex, adoptarea legii privibd raspunderea magistratilor sau reformularea “serviciilor” etc). Referendumul, indiferent de solutie, nu exclude aceste parghii. Iar daca ele nu vor fi activate, si cu si fara referendum va fi totuna. Oricum, eu pun ramasag ca cei care au votat psd nu se vor prezenta. Iar daca ei isi imagineaza ca referendumul va putea fi un nou “colectiv” cred ca se inseala amarnic: intre timp Klemm nu mai face legea in Ro, si alt suflu bate dinspre Washington.

  @o: psd nu e solutia, dar victoria psd spune suficient despre starea nationala de spirit fata de regimul “securistocratic” instalat la Bucuresti.

 21. @Doroteea: nu referendumul mi-a atras atentia si nici eventuala suspendare a lui Iohannis, ci varianta punerii lui sub acuzare pt. inalta tradare (la sfatul consilierilor israelieni ai lui Dragnea) de care vorbeste Tapalaga. Ca Dragnea doreste puterea integral, se vede cu ochiul liber. Faptul ca sunt puse toate tunurile acum pe sri, nu ma linisteste deloc. Din contra, mi-aduce aminte de optiunea pro-europeana alui Iohannis si de o alta echipa cu legaturi trainice in Israel. S-ar putea ca lucrurrile sa fie mult mai complicate decat ne inchipuim noi acum. Cert e insa un lucru: mai inainte de a-si atinge scopurile, sfaturile primite de Dragnea ridica pe multi impotriva lui. Si s-ar putea sa nu fie tocmai spre binele lui.

 22. @ doroteea

  Iti multumesc, Doroteea. Nu stiu, cred ca bate mai departe cu viteza pe care noi i-o permitem. Noi, doar cu mila lui Dumnezeu si rugaciune continua.
  Dar logica Anticoruptiei ca problema de siguranta (nationala) este geniala. Nu in sensul bun.

  Cu ochii la chipul parintelui Arsenie Papacioc zic: Bucurie!

 23. @o

  🙂 Doamne ajuta, draga frate/sora! Fie ca bucuria sa intre si sa nu paraseasca inimile noastre! Minunata urare, multumesc!

  (ei, nu e chiar asa geniala..astea-s genul de chestii care se regleaza din condei sau adaugand la ele si altceva, real, folosind o alta parghie; e un truc, adevarat, dar nu unul chiar asa sclipitor, pt ca Iohannis nu e chiar singur pe tarla. Mai rau e cu cei santajabili din tabara adversa – Dragnea probabil unul din ei. Vorba ta: rugaciunea noastra si mila lui Dumnezeu le vor rezolva pe toate pana la urma, cu conditia sa nu ne dezbinam in sufletele noastre)

 24. http://www.b1.ro/stiri/eveniment/firea-ar-pregati-amenzi-usturatoare-pentru-protestatarii-care-si-au-luat-copiii-la-marsul-anti-gratiere-174946.html
  N-ar fi de mirare, deoarece Primaria a transformat-o intr-o veritabila fortareata ce tine piept cu brio propriului finantator, contribuabilul.

 25. @carmen:

  Inteleg ca esti indignata, dar nu inteleg si de ce, ca nu rezulta din postarea ta. Ce anume gasesti ilegal sau imoral in masura lui Firea? E un act responsabil dupa parerea ta sa iti iei copiii la un miting (intre altele si neautorizat)?

 26. @Doroteea: indignata nu sunt, doar surprinsa, in mod continuu si nu tocmai placut de initiativele pe care le are. “Surse din Primăria Capitalei susțin că amendarea se va face prin poliția locală, folosindu-se informațiile publice de pe rețelele de socializare…” ???

 27. Pingback: Reteta mexicana. ANTICORUPTIA INSPIRATA DE CIA, MENITA “NEUTRALIZARII GERMENILOR NATIONALISTI”?/ “SOCIETATEA DESCHISA” a lui SOROS vrea sa inchida TELEVIZIUNI/ IOHANNIS – ALIATUL SERVICIILOR SECRETE. Cum a impanzit SRI mass-m
 28. Stau,ma uit la televizor si ma inchin .Cum este la romani ” ori cu gardul in cap ori cu capul in gard ” .Sunt unul care am participat cinstit,curat la Revolutia din 1989.Va spun pe cuvantul meu de onoare ca nu ma asteptam ca dupa 26 de ani romanii sa se lase prostiti in asa hal ! Sa zicem ca protestatarii au dreptate dar pentru numele lui Dumnezeu,niciodata din 1989 ,un guvern nu a oferit oamenilor atatea mariri de salarii,pensii,reduceri de taxe si impozite ! Nu ! nu e bine ! mai bine cu salarii si pensii mici dar traiasca Johanes,Basescu si altii ca ei ! Mai bine mizerie si saracie dar jos ” Conruptia ” ! Noi nu gandim ! Noi suntem alaturi de DNA ! Vom dispare ca natie deoarece numarul analfabetilor este prea mare ! Un analfabet da cu bata,injura,se lasa usor manipulat,invata sa actioneze la stimulii exteriori ! ajunge mai ales sa faca fapte reprobabile pe care apoi peste ani le regreta cand va fi prea tarziu ! Dar cu ce suntem de vina,Noi ceilalti care nu suntem deacord cu ei ,sa fim tarati in Prostia lor care ne va costa scump pe toti ! Romania a ajuns poligonul experimentelor de tot soiul ! Traiasca manipularea maselor ! Sa iesim pentru ca sa protestam impotriva celor care ne taie pensiile si salariile nu suntem in stare ,nu-I asa ? Pacat !

 29. Stai linistit, frate, ca nu se va intampla nimic, te asigur. Cu majoritate confortabila in parlament, o putere masiv legitimata popular si un chef nebun de revansa (si, nu in ultimul rand, o strada perfect opaca la dialog, fara temele facute si lipsita de contrapropuneri), nu vad niciun motiv ca guvernul sa cedeze. Din contra: au toate, dar toate motivele sa NU o faca. Daca la asta mai adaugam si oportunitatea perfecta de neutralizare a dna-ului, deznodamantul e clar.

  In rest, iti inteleg frustrarea: nu stiu ce scamatorie draceasca au facut, dar parca i-au hipnotizat pe toti…

 30. @Doroteea:
  ma ierti ca ma bag, dar sa vezi cu e cu scamatoria:
  scolareste: :))
  A) mai intai se fac site-uri pentru petitii online. Scopul nu este petitia ci adunarea de adrese. Nu orice fel de adrese, ci adrese ale unor oameni cu un anumit tipar psihologic.
  B) se creeaza un valul de isterie sau de interes pe social media, unde intra in joc tocmai cei care au timp sa o faca si, ai ghicit, cu un anumit profil psihologic.
  C) dai mesaje tuturor acestor oameni care s-au unit in spatiul virtual in forma de gramada sau multime si le spui ca pot fi o forta, asa ca sa iasa din casa.

  Am studiat de ani acest fenomen, in particular. Pot sa spun linistit: cu cat vezi mai multi la un loc cu atat sunt de fapt mai putini. Cu cat sunt mai vehementi, cu atat sunt mai putini. Adica cam cati vezi, cam atatia sunt, restul milioanelor stau linistiti acasa. Sentimentul slabiciunii ii face sa se adune si frustrarile ii fac sa fie vehementi. Dar frustrarile lor tin numai de ei. Insa nu se impiedica sa le arunce in carca guvernului, parlamentului etc. Nu stii ca intotdeauna altul e de vina? Uita-te la ei, nici unul nu facut cel mai mic abuz in serviciu, niciodata. Unii dintre ei nici nu au asa ceva, de fapt. Adica serviciu.

 31. … dar in acelasi timp mi-e tare teama ca se va profita de aceste tulburari pentru altceva. In special vad ca marile manifestatii se anunta in Ardeal si Banat.
  Este o tema importanta in teoria jocurilor sa ajungi in situatia win-win. Asta se intampla la noi. Tii in sah oamenii politici care pot decide in favoarea tarii cu legi facute cu dedicatia spre arestare, iar cand acestia vor sa iasa din sah, lovesti final in partea pe care o tinteai mai dinainte. Cred ca de data asta se va intampla. Acum nu mai scapam, vom avea tulburari cu final “neasteptat”.

 32. @TitusL

  Nu cred ca se va ajunge acolo si nu cred ca asta mai e miza acum, pt ca s-au schimbat mult datele politice odata cu alegerea lui Trump. Miza acum este revansa psd, anvergura planurilor ocultei cred ca s-a diminuat volens-nolens, iar raportul de forte s-a reechilibrat neasteptat punandu-i in off-side pe cei care credeau ca de unde sunt nu-i mai scoate nimeni, si care s-au pomenit brusc redusi la dimensiunile obisnuite de unde se umflasera ca niste elefanti.

  Stiu ca vanzoleala asta indispune, si e firesc, dar eu una nu mai am sentimentul ala de tragedie si neputinta care plutea in aer de cativa ani incoace. Masa de manevra nu o vad frustrata, ea e utopica si aiurita, ca sub efectul unui euforic. Cei din spatele ei insa clar, si nu doar frustrati: sunt p-a-n-i-c-a-t-i, draga Titus, asculta-ma pe mine…

 33. Pingback: “Ultima găină din aprozarul Europei”/ REVOLUTIA SECURITATII IMPOTRIVA PARTIDULUI. Poporul manifestant nu vrea democratie, vrea puscarii/ Mizerabila impostura a presedintelui “JOSMAINILEDEPEDNA”/ “Adio, România! Ne vedem î
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Stirile zilei

Carti

Documentare