UPDATE: 3 zile de doliu national/ IN AJUN DE HALLOWEEN, la un concert rock cu efecte pirotehnice: TRAGEDIE FARA PRECEDENT, cu ZECI DE MORTI si SUTE DE RANITI dupa un INCENDIU IN CLUBUL “COLECTIV” DIN BUCURESTI! Concertul era sustinut de trupa “GOODBYE TO GRAVITY”
SPITALELE DIN BUCURESTI, DEPASITE DE SITUATIE?
Capitala Romaniei nu pare sa aiba infrastructura necesara pentru a gestiona un astfel de caz. CUM VA FI LA CUTREMUR?!
sursa: romaniatv
ACTUALIZARE
Violeta Maria Naca este asistentă medicală și are 22 de ani experiență pe Salvare. Aseară a fost într-una din primele două ambulanţe care au ajuns la Club Colectiv. Mărturia ei cutremurătoare a fost consemnată de Ana-Maria Gheorghe, pe blogul ei.
„Ne-am dus senini. Credeam că e un incendiu banal inițial, am fost al doilea echipaj la fața locului. Apoi au venit pompierii agitați. Primele două victime. Totul era ca un coșmar. Mergeau, urlau, se târau. Tineri desfigurați. Urlau mulți. Eram două salvări. Una dintre victime, erau o tânără, rănită grav. Țipa la mine să venim mulți. Mă implora. Spunea că sunt 300 de tineri, arși, călcați în picioare. Am implorat plângând pe cei de la dispecerat că sunt sute de oameni arși. Plângeam. Săreau arși pe mine, urlau. Voiau să intre mulți în ambulanțe. Și nu puteam să plecăm cu fata rănită grav. Nu se dădeau din drum.
Abia atunci s-a dezlănțuit coșmarul. Au venit alți patru grav răniți. Izbeau în mine. În salvare. Le curgea pielea, carnea. Acum plâng. Urlau să îi iau, să nu îi las în urmă. Am implorat dispeceratul să aducă mai multe ambulanțe, că e haos. Să vină poliția. Rupeau jacheta de pe mine.
Apoi, a venit un pompier, avea o tânără de 18 ani, arsă pe 98% din corp, mă implora cu lacrimi de erou: „Ia-o mai repede din brațele mele. Doamne, cât de tânără e! Salveaz-o! Am și eu o fată acasă!”. Mi s-a făcut rău. Veneau mulți, mulți de tot. Erau îndesați în salvări. Civili urlau, tineri răniți trăgeau de doctori, aproape smulgându-le hainele. Implorau să fie ajutați, să fie salvați. Se aruncau în fața ambulanțelor. Dădeau cu pumnii în ambulanțe.
Am urme de piele arsă, pe mine, pe echipament. Pompierul șef plângea în hohote. Era în șoc. Țipa: „De ce, Doamne?”. Tânără arsă nici nu mai avea haine pe ea. Apoi am intrat urlând la Colțea, cu patru răniți grav. Țipam să vină toți doctorii, că e carnagiu. Toată lumea era în stare de șoc. AM VĂZUT IADUL!
Doi doctori de la echipaje au rămas la fața locului. Erau șase tineri, jos pe borduri, în stop cardiorespirator. Șoferul din echipaj a resuscitat oameni ore în șir până i-a crescut tensiunea și i-a țâșnit sângele pe nas.
Mai era un copil de doar 16 ani! 16 ani! A plâns echipajul la resuscitarea lui. Nu se îndurau. Apoi l-au adus pe fratele lui, pe brațe, la mine. Era grav, era ars tot. Avea ochii umflați și roșii, plângea. Întreba: „Sunt rău? E grav?”.
Apoi au adus altul. Era 70%. Plângeam. Cădea carnea de pe el. Întreba dacă mai trăiește. Dacă e grav. Era aproape de comă. Îi curgeau lacrimi din ochi, cu sânge. Îmi spunea să îl țin de mână. I-am spus că am un băiat de-o seamă cu el. Mi-a răspuns: „Mami, n-o să mor, nu?”. Încă ieșea fum din el.
La spital părinți pupau ambulanțele, urlau unde le sunt copiii. Le-am spus adevărul. Le-am spus că sunt în stare gravă. Mi-au pupat picioarele la Municipal. Era sinistru. Trăgeau de mine și de colegi, de salvare.”, a scris ea pe blogul personal, modapebune.ro
- Digi 24:
ACTUALIZARE 20.46. Ministrul Sănătății a declarat că 33-35 dintre persoanele rănite sunt în stare critică.
ACTUALIZARE 20.04. Intervenția echipelor de salvare a fost îngreunată de faptul că un gang strâmt a fost singura cale de acces a echipajelor de salvare în curtea Clubului Colectiv.
ACTUALIZARE 19.36. Mai multe cluburi din Bucureşti vor fi închise în această seară, potrivit anunţurilor făcute pe paginile proprii de Facebook.
ACTUALIZARE 19.17. Mărturia unui pompier care a participat la stingerea incendiului din clubul Colectiv
ACTUALIZARE 18.28. Clubul Colectiv funcţiona, alături de alte localuri, în fosta clădire a unei celebre fabrici de încălţăminte. Proprietarii plăteau lunar chirie de 3,5 euro pentru fiecare metru pătrat al halei pe care o ocupau. Vorbim despre trei oameni de afaceri care vin din industria organizării de spectacole şi din publicitate.
ACTUALIZARE 18.05. MedLife vine în sprijinul eforturilor depuse de spitalele de urgenţă pentru ajutorarea victimelor incendiului de la clubul Colectiv din Bucureşti şi pune la dispoziţie serviciul de chirurgie plastică din camera de garda a spitalului Life Memorial Hospital, pentru tratamente în regim de ambulatoriu. Victimele care au nevoie de astfel de tratamente se pot prezenţa începând de astăzi la camera de garda a Spitalului Life Memorial Hospital de pe Calea Griviţei nr. 365 sau telefona la numărul de call center 021/9646.
ACTUALIZARE 17.00. Expertiza la faţa locului s-a încheiat.
Găman George, directorul general al Institutului de securitate minieră a declarat, la club Colectiv, că la faţa locului a fost găsit un singur extinctor mic, folosit.
[…]
Actualizare 14:00. Balurile bobocilor care urmau să aibă loc în perioada următoare au fost anulate de Inspectoratul Școlar al Municipiului București.
Actualizare 13.20. Premierul Victor Ponta a declarat în ședința de Guvern că zilele de 31 octombrie, 1 și 2 noiembrie vor fi declarate zile de doliu național.
ACTUALIZARE 13.15. K. Iohannis, vizibil marcat, la club Colectiv: “Am vrut să văd acest loc, este incredibil, un spaţiu total impropriu”
Prof.dr. Ioan Lascar, şeful Clinicii de Chirurgie Plastică de la Spitalul Floreasca, a declarat că nu a mai văzut o astfel de mobilizare pentru o problemă de sănătate decât la Revoluţie. „Este ca la război, se operează simultan în mai multe săli”.
„N-am mai văzut o astfel de mobilizare pentru o problemă de sănătate, această colectivizare, decât la Revoluţie, atunci îmi mai amintesc o astfel de mobilizare, cel puţin în acest spital. În decurs de 6-7 ore, toţi cei 13 pacienţi gravi internaţi au fost operaţi datorită mobilizării colectivului. Zeci de chirurgi de aici şi acesta este doar începutul.
Sunt cu toţii tineri. Fără îndoială, orice individ are nevoie şi de şansă şi de ajutor divin, noi facem ce e posibil cu resurse omeneşti.
Ester ca la război, se operează simultan în mai multe săli, acest spital are această rutină, iar oamenii care lucreaza aici se sudează în echipe.
Cel puţin acest spital e în permanenţă cu arma la picior, deci e raţiunea de a exista a unei astfel de instituţii. Evident dimensionarea unei astfel de tragedii nu este previzibilă. S-a reacţionat impecabil, rezultatele sunt pe măsura efortului”.
- Hotnews:
La mai putin de o zi de la producerea tragediei din Clubul Colectiv, soldata cu 27 de morti si aproape 200 de raniti, oamenii care au reusit sa scape teferi povestesc clipele de groaza prin care au trecut in seara respectiva, scrie Medafax.
Jurnalistul Alexandru Matei, de la Ziarul Financiar, este unul dintre cei care s-au aflat, vineri seara, la concertul din Clubul Colectiv in timpul caruia un incendiu devastator a luat viata a 27 de oameni. Jurnalistul povesteste clipele traite, intr-un material pe care il redam integral.”Eram undeva la jumatatea clubului cand de la artificii a luat foc buretele de pe unul dintre stalpii de sustinere din fata scenei. In primele secunde totul parea sub control, unul dintre bodyguarzi venea cu un mic extinctor sa stinga focul.
Fara panica, i-am zis celui cu care am venit la concert sa o luam spre iesire pentru orice eventualitate. Asta a fost decizia care cred ca mi-a salvat viata.
Intr-un interval de nici 10 secunde, timp in care am parcurs cativa metri, focul a ajuns la tavan, unde s-a extins cu repeziciune. Acesta a fost momentul in care lumea s-a panicat si a inceput sa incerce sa iasa din club.
la inceput, una dintre cele 2 usi de la intrare era blocata/inchisa, insa pana am ajuns la iesire a fost deschisa sau sparta.
In spatele meu era haos, lumea se impingea, tot ce incercam sa fac era sa imi tin echilibrul si sa nu calc pe oamenii cazuti la pamant din cauza imbulzelii.
Am cazut si eu, dar din fericire reusisem sa ies si am cazut in lateral, langa usa, dar am reusit sa ma ridic repede. La cateva secunde dupa ce am iesit sau chiar cand ieseam, nu imi mai amintesc exact, a iesit un fum negru din club. La cateva minute dupa ce am iesit am incercat sa ma duc spre intrare, sa vad daca pot ajuta, dar a iesit o limba de foc si din nou un fum gros. Primul la fata locului a fost un echipaj de politie, care dupa estimarile mele a ajuns in 15-20 de minute. In scurt timp si pompierii.
Problema echipajelor de interventie cred ca a fost faptul ca pe poarta principala a fabricii nu poate intra o masina de pompieri, a trebuit deschisa o poarta din spate.
Dupa venirea pompierilor au inceput sa scoata oamenii care mai erau inca in club, cazuti la pamant, unii traiau, dar aveau arsuri grave. Toata lumea era disperata, era un infern acolo, ieseau oameni arsi sau in stare de soc, care abia mai puteau respira. Erau oameni care strigau “aer, aer”.
La 5-10 minute dupa venirea pompierilor am plecat, era un adevarat infern. Cred ca tot ce a luat foc pe tavan a cazut pe oameni. Erau persoane care ieseau cu parul sau hainele in flacari. A fost o chestiune de secunde intre viata si moarte, focul s-a extins in cateva secunde pe tot tavanul.”“Traiesc o invazie de oameni arsi cerand ajutor. Incendiul, de la 4 artificii”
Intr-un mesaj postat pe blogul personal si intitulat: “Cum m-a ocolit moartea pe 30 octombrie”, Alex Teodorescu, care s-a aflat, vineri noapte, in Clubul Colectiv, in momentul izbucnirii incendiului in care au murit 27 de persoane, scrie ca a vazut oameni plangand in hohote si strigand dupa prieteni sau intrebandu-se de ce nu au venit pompierii nici dupa trecerea a 15 minunte de cand a fost dat telefon pentru interventie.
“Scriu asta pentru ca nu pot dormi, pentru ca in noaptea asta am simtit ca traiesc o invazie de oameni arsi din cap pana in picioare, fara par ramas pe cap, cerand ajutor si apa. Oameni plangand in hohote si strigand “Unde e Alina, unde a ramas Alina?”. Aud si acum in timpan oameni care strigau “Unde sunt pompierii, au trecut 15 minute de cand am dat telefon”. Vad mame plangand si oameni bagati in saci de catre alti oameni cu vesta fosforescenta. Vad cum dupa ani de zile ma inchin si ii multumesc lui Dumnezeu ca sunt intreg, iar la fiecare final de discutie pe care o am cu cineva zic ‘Doamne fereste”. Daca m-ar intreba cineva cum arata Apocalipsa, as zice ca arata exact ca aceasta noapte… Si plang… Si-mi doresc doar sa stiu ca toti am supravietuit si ca peste 3 luni ne vom intalni toti aceiasi 400 care am fost in noaptea asta acolo si vom ciocni din nou beri in Colectiv razand si aducandu-ne aminte despre o lansare de album… Dar n-o sa se intample asta…”, scrie Alex Teodorescu.
El arata ca nu a scris aceste lucruri pentru a face politica sau pentru a face cuiva reclama sa antireclama, ci pentru ca a trait-o si pentru ca va ramane cu ea toata viata.
“Nu e nimic poetic in asta… E un cosmar care se va tarai dupa noi, dupa fiecare individ care a fost in Colectiv vineri, 30. Tu, cel din afara, s-ar putea sa nu intelegi si sa blamezi in stanga si in dreapta. Vina e ca s-a aprins un artificiu de tort… Tu ai putea sa-ti accepti vina ca ai vrut sa aprinzi un artificiu sau un chibrit? Eu nu… (…) Am fost in Club Colectiv la lansarea albumului nr. 2 semnat Goodbye to gravity pentru ca am vrut sa vad cum arata actul artistic al unei formatii din Romania care ne reprezinta afara. Va asigur ca, desi muzica a fost rock, in public nu a existat niciun om care a avut costum de Halloween pe el, care l-a invocat pe Lucifer sau alte mizerii pe care probabil le veti mai auzi in viitor legat de aceasta lansare…”, scrie Teodorescu, adaugand ca a fost o lansare de album ca oricare alta.
El a precizat ca nu a fost niciun spectacol pirotehnic, ci ca “nu a tras nimeni cu tunul, ci au fost doar 4 artificii de tort, 2 puse in fata scenei, doua pe 2 stalpi de sustinere ai salii.“Nimic prea spectaculos… La fel de bine putea arde si o sufragerie la aniversarea copilului tau pentru ca in tort i-ai infipt 2 artificii care ard 10-15 secunde. Asta a fost tot spectacolul pirotehnic… Trupa s-a laudat cu show pirotehnic pentru a atrage publicul, declaratia este mult prea pompoasa pentru ceea ce s-a intamplat de fapt..”, a explicat Alex Teodorescu.
El a povestit ca pe la jumatatea programului, aceste artificii s-au aprins si, odata cu ele, una dintre artificii a aprins izolatia audio a salii, probabil din burete, ca nu a explodat nimic, nicio conducta si ca, initial, nu s-a panicat nimeni, iar solistul Andrei Galut si-a pastrat calmul cerand pe un ton foarte calm un extinctor pentru a remedia problema din scurt.
“Nu a venit acel extinctor. Dumnezeu stie daca Colectivul avea extinctor si nu s-a implicat nimeni sa stinga o flacara, sau nu a existat asa ceva in sala vreodata. Ca oricare alt roman care iese din casa, nu ne-am pus niciunul din cei care eram acolo problema “Are Colectivu’ extinctor ca sa nu mor in incendiu? N-are. Ok. Nu merg ca mor.” Cine face asta? Cine se astepta la asta? Probabil ca dupa acest incident: toata lumea, dar pana ieri absolut nimeni…”, a spus martorul la incendiu.
El a mai precizat ca, in opinia sa, cele mai multe localuri, firme, restaurate sau teatre din Romania ori blocuri nu au instalatie anti-incendiu.
“Cate blocuri din Romania au instalatie anti-incendiu functionala pe holuri? Si cred ca simtim cu totii asta… Totul pare ca merge la mica intelegere… Asta e Romania noastra, insa nu despre asta vreau sa vorbesc… Cum puteam muri cu totii in Colectiv, la fel puteam muri si acasa de la un simplu chibrit aprins aiurea…”, se intreaba martorul.
[…]
Potrivit acestuia, majoritatea localurilor din Romania nu au instalatie anti-incendiu pentru ca lumea fumeaza si fumul de tigara declanseaza instalatia, iar patronii “fenteaza” controalele pentru ca daca isi platesc toate impozitele “abia ies pe zero”.
“De ce au murit oamenii astia? De la un artificiu de tort…. Azi noapte unii si-au pierdut viata, altii pielea de pe fata. Eu mi-am pierdut doar geaca. De ce? Pentru ca sunt un om bun…? Pentru ca sunt un om rau…? Dumnezeu sa va tina tari pe voi toti cei care ati trecut sau inca treceti prin tragedia asta! Condoleante familiilor celor decedati… Probabil ca Dumnezeu stie mai bine… “, isi incheie Alex Teodorescu marturia de pe blog.
Cronica unui concert ucigas: o “surpriza” pirotehnica trimite la cimitir 27 de fani rock
O ora si jumatate de concert organizat intr-un club din Bucuresti s-a incheiat vineri seara cu 27 de morti si peste 180 de raniti, dintre care unii in stare grava. Incendiul de la finalul concertului de lansare a noului album al trupei Goodbye to Gravity este, prin numarul de victime, cel mai grav accident de acest fel produs in istoria recenta a Romaniei.
Ora 21.00: Strada Tabacarilor, fosta cladire a fabricii Pionierul. Intr-una din vechile hale e clubul Colectiv; se aduna zeci de fani rock pentru un concert in care trupa Goodbye to Gravity isi lanseaza noul album Mantras of War. Organizatorii anunta “un spectacol inedit”, “un show de lumini customizat”, “efecte pirotehnice și decoruri special create” si “multe alte surprize!” Una din piesele de pe album: The Day We Die (Ziua in care murim). E chiar primul single rock. Nimeni din club nu si-ar fi imaginat ca, pentru 27 de fani, va fi si ultimul…
Ora 22.00-22.30: Concertul se apropie de final. Un fan al trupei, aeon_blank, posteaza pe Instagram o imagine din concert si un comentariu: “Goodbye To Gravity are killing it in Colectiv right now!” Un fel de “Goodbye To Gravity este ucigator, in Colectiv, chiar acum”. La foarte scurt timp, postarea avea sa se transforme intr-o sumbra premonitie.
Ora 22.30-22.35: Ultima piesa din concert, se lanseaza efectele pirotehnice, artificiile ajung pe decorul usor inflamabil si, fulgerator, distractia de transforma in cosmar. Dintr-un “mic incident”, cum anunta de pe scena unul dintre artisti, clubul e cuprins de valvatai. Focul se extinde foarte rapid iar incaperea se umple de fum inecacios. Arde antifonajul poliuretanic de pe pereti, decorul, iar flacarile se indreapta spre un tavan de care sunt agatate un fel de gratare din lemn. Schela cu echipamente pirotehnice se prabuseste in flacari si prinde sub ea tinerii aflati langa scena. Clubul se transforma intr-o capcana mortala din care zeci de oameni se calca in picioare sa scape cu viata, spre singura iesire disponibila. O alta iesire, blocata, cedeaza sub presiunea multimii. In spatele norocosilor care reusesc sa scape, raman deja primele victime arse, sufocate.
Ora 22.40: Peste drum de fosta fabrica, un tanar in pantaloni scurti fumeaza in curtea casei. Din cladirea de vis-a-vis vede iesind o multime agitata, oameni dezorientati, cu fete ingrozite, tipand dupa ajutor. Iese din curte si vede venind spre el o fata care cere apa. Are arsuri si tremura convulsiv. Tanarul aduce din casa doua paturi. O alta tanara cere ajutor in engleza si cauta cu privirea pierduta un sprijin de la vecinii iesiti grabnic in strada. Alti tineri din multimea bulucita afara, mai putin afectati, alearga dupa taxiuri sau masini. De la Maternitatea Bucur, sare in ajutor si personalul edical de garda.
Ora 22.45-23.00: Se aud deja sirenele echipajelor de interventie. Apare o ambulanta, apoi o masina de pompieri, inca patru ambulante, echipaje de politie. Strada Bucur si micul parculet din fata cladirii fostei fabrici se aglomereaza cu primii oameni care au reusit sa scape: arsi pe maini, pe fata, fara haine. Vin tot mai multe ambulante si echipaje SMURD iar locul se transforma in perimetru de urgente.
Paramedicii nu stiu incotro sa se imparta. Alearga printre masinile parcate in jurul parculetului si incearca sa se ocupe de cazurile cele mai grave. Martori din zona, care au intervenit in primele momente, relateaza cum cativa tineri cu arsuri foarte grave si-au dat sufletul pe caldaram, in ciuda eforturilor echipajelor de resuscitare. Altii se chinuie in mainile medicilor.
23.00-23.30: Ambulantele alearga intr-una catre spitalele bucurestene. Televizunile vorbesc de morti si zeci de raniti dar primele cifre sunt nesigure. Se vorbeste despre o posibila explozie, ulterior apar insa informatii mai clare: a fost vorba despre un incendiu violent. Apar primele rude sau prieteni care vor sa afle informatii despre victime. Politia a izolat un perimetru de cateva strazi in jurul cladirii in care s-a produs incendiul. Zona e plina de masini de pompieri, echipaje de politie care dirijeaza ambulante ce vin si pleaca una dupa alta si multi curiosi.
De la intersectia cu podul Marasesti, spre Timpuri Noi, accesul pe Splaiul Unirii e blocat de politisti. Strada e plina de masini de interventie; la fel pe stradutele care duc spre Parcul Bucur. Pompierii sunt inca in interiorul cladirii, afara mai asteapta ambulante SMURD, incep sa apara dubele de la Institutul de Medicina Legala.
23.30-24.00: Telefoanele suna intruna in jurul parcului Bucur oamenii isi cauta prieteni, rude, cunoscuti. Multi dintre cei despre care se stie ca erau la concert nu raspund la apeluri. Cineva intreaba daca se stie ceva despre membrii trupei. “Tot sun la unul dintre ei si nu raspunde”. Alt tanar isi suna prietena de la care nu primeste nici un semn. Agitatia s-a mutat deja catre camerele de garda ale spitalelor unde au fost duse victimele. Oamenii adunati dincolo de benzile intinse de politisti se intreaba cum a fost posibila o asemenea tragedie.
00.00-0.30: Apar primele estimari privind numarul mortilor si ranitilor. Ar fi vorba despre aproape 30 de morti si mai multe zeci de raniti dintre care unii foarte grav. La fata locului lumea suna de pe mobile, cauta pe internet. Pe trotuarul vis-a-vis de cladirea clubului un mic grup se aduna in jurul unui tanar care afiseaza pe ecranul telefonului mobil o lista de nume gasita pe un profil de Facebook. E poza unei hartii scrise de mana pe care sunt insirate nume ale unor presupuse victime ajunse la spital. Unii dintre cei care au reusit sa scape isi suna deja prietenii si povestesc cum au fost la un pas de moarte.
Apar si informatii mai clare despre circumstantele declansarii tragediei. Un martor care locuieste in zona si sustine ca stie hala in care este amenajat clubul se intreaba cum de a fost posibila aprobarea folosirii unei instalatii pirotehnice intr-o incapere inchisa, cu o singura iesire functionala pentru public.
00.30-01.00 Masinile de interventie ale pompierilor incep sa paraseasca zona, in fata fostei fabrici mai stationeaza cateva ambulante si masini ale politiei. Din curtea cladirii apare un grup de interventie al pompierilor care se aduna la ceea ce, de la distanta, pare un raport la finalizarea actiunii. Martorii care au ajutat in primele momente incep sa povesteasca, mai amanuntit, ce au vazut cand publicul de la concert a navalit afara. “Film de groaza”, “oameni care umblau ca in filmele cu zombie”, “m-am ingrozit cand am vazut oameni arsi, fara par pe cap”, “paramedicii s-au miscat foarte bine”, “nu stiai pe cine si cum sa ajuti mai intai”.
O doamna in varsta, se apropie de grupul celor care relatau ce vasusera si intreaba daca exista un numar de telefon la care poate afla informatii. “Pe cine cautati, doamna?” “Imi caut fiul, stiu ca a fost la concert si nu reusesc sa dau de el. Stiti cumva de unde pot afla ceva”?
La capatul zilei cu final tragic raman intrebari la care, parinti, rude, prieteni ale victimelor asteapta raspunsuri.
- cine poarta responsabilitatea pentru modul in care a fost organizat concertul de la Colectiv?
- a fost numarul spectatorilor mai mare dacat capacitatea incaperii? Se vorbeste deja ca ar fi participat cateva sute de persoane
- clubul era un loc obisnuit pentru fanii concertelor rock indoor. Era potrivit pentru organizarea unui concert cu efecte pirotehnice, intr-o incapere inchisa, tapetata practic cu materiale puternic inflamabile?
- avea clubul toate autorizarile, inclusiv planurile pentru evacuare in caz de incendiu? Daca da, cine si in ce conditii a dat aceste autorizari?
- de ce exista doar o iesire de evacuare functionala? Daca mai exista o iesire, cum relateaza unii martori, de ce era blocata?
- cum a functionat sistemul de interventii in situatii de urgenta? Cat de pregatite sunt spitalele pentru cazuri cu numerosi raniti sau raniti grav?
- ingrijirile medicale pentru arsi si recuperarile sunt printre cele mai costisitoare. De unde se vor recupera cheltuielile? Exista o asigurare de raspundere civila care sa despagubeasca victimele, in acest caz?
Industria spectacolelor indoor primeste o serioasa lovitura dar si o lectie, sumbra, e drept, din care se pot trage invataminte. E de asteptat ca, in perioada urmatoare, autoritatile sa treaca prin sita toate cluburile din Bucuresti unde au loc concerte live. E posibil sa aflam ca si, fara efecte pirotehnice, sunt destule cluburi pentru care planurile de evacuare raman o simpla formalitate. In Centrul vechi, de pilda, sunt locatii aflate in subsoluri unde exista o singura ruta de iesire in caz de urgenta.
Presa straina scrie deja ca printre victime s-ar afla si straini. Capitala reusise in ultimii ani sa atraga turisti tineri din afara, amatori de distractii cu buget convenabil. Dincolo de preturile atractive, Bucurestiul de noapte lasa si impresia unei destinatii sigure. Or, sa vii la concert intr-o incapere unde apare riscul sa arzi de viu nu e o buna reclama, intr-o lume in care notiunea de siguranta chiar e privita cu seriozitate.
Delia, participanta la petrecerea din Clubul Colectiv (pe contul sau de facebook):
“Am fost la Colectiv. Am scapat pentru ca am stat chiar langa usa. Chiar si asa sotul si fiul meu au putut iesi abia dupa 5 minute, acum fiind in spital intoxicati cu fum. Cum s-a intamplat? S-a aprins buretele fonoizolant de pe stalpul din stanga scenei, cel de langa usa, de la focul de artificii. Artificiile nu au fost exagerate, pareau relativ inofensive. Problema a fost ca buretele cu care erau tapetati stalpii si tavanul localului este foarte usor inflamabil. Am vazut cum s-a intamplat totul, stalpul cu pricina fiind la 1 metru, chiar in fata mea. Solistul trupei a avut timp doar sa faca o scurta gluma: ” Asta nu era prevazut in program”. In secunda urmatoare si-a dat seama ca nu e de gluma si a cerut un extinctor, dar era deja prea tarziu.
In 30 de secunde, fara exagerare, focul s-a intins pe intreg tavanul. Lumea s-a imbulzit catre intrare, s-a reactionat relativ repede, dar iesirea era prea ingusta si oamenii s-au panicat. In spatele meu s-au calcat in picioare, catarandu-se unii peste altii pentru a reusi sa iasa. Dupa ce am iesit afara, am auzit o bubuitura infundata si am simtit ca ma loveste o rafala de aer fierbinte in spate. Mi-a luat foc parul. Am pus mana sa il sting si m-am ars. Aerul era fierbinte, irespirabil, fumul gros si negru, nu vedeam absolut nimic. Nu stiam incotro merg. Am intins mana si m-am agatat de geaca cuiva care se afla in fata mea si m-a tarat dupa el. Altfel nu as mai fi putut merge. Eram paralizata din cauza fierbintelii aerului irespirabil, am tras aer in piept si am simtit ca ma arde pana in stomac. Repet, eram deja afara. Nu cred ca a fost o explozie propriu-zisa.
Din ceea ce am vazut ulterior la TV, s-ar fi prabusit tavanul si asta ar fi putut provoca rafala de foc si fum care m-a prins din urma. Apoi am vazut lumina si am simtit aer curat. M-am uitat inapoi si am vazut o mare gramada de oameni prabusiti unii peste altii in usa. Cei care iesisera incercau sa-i traga, dar cei de jos erau prinsi sub greutatea celor de deasupra lor. Cineva striga intruna: “Luati-i mai intai pe cei de deasupra!”, dar panica era prea mare. Multi incercau sa ajute, dar era haotic. Prietenii se cautau intre ei pe dedesubtul mormanului de oameni prin pipait, strigandu-se pe nume, intreband: “Tu esti? Unde esti, ca nu te vad? Asta e mana ta?” etc. Era de cosmar. Nu imi venea sa cred ca asa ceva e posibil. Mi-am dat seama imediat ca cei din partea din spate a barului nu vor mai iesi cu viata de acolo.”
“Nu aveam aer. Ne-am lasat pe jos. Am un prieten care este ars pe spate, sper sa scape. Mirosea a carne arsa. Ma cataram pe cadavre si incercam sa ies afara”, a declarat un participant la concert pentru Romania TV. Un alt martor a descris cum s-a aprins incendiul. “A fost un foc de artificii si de la scantei a luat foc buretele de pe un stalp si in 30 de secunde s-a intins peste tot focul. Toti ne-am imbulzit catre iesire si a fost haos. Au fost cam 500 de spectatori“, a declarat un alt martor pentru Digi 24, citeaza EVZ.ro.
Martor: Erau usile inchise, nu aveam aer. Lumea a intrat in panica, ne-am calcat in picioare. Cu aproape o ora inainte de miezul noptii clubul a fost cuprins de flacari din cauza unui foc de artificii. Tavanul a luat foc si peretii antifonati cu burete. Practic oamenii au inceput sa arda de vii. 27 dintre ei nu au avut nicio sansa. Panica a pus stapanire pe cele aproape 200 de persoane care s-au napustit spre iesire. “Erau usile inchise, nu aveam aer. Lumea a intrat in panica, ne-am calcat in picioare”, a povestit un barbat care a reusit sa se salveze, scrie gandul.info.Raed Arafat: Majoritatea persoanelor nu au avut acte aed asupra lor. Seful SMURD, Raed Arafat, a anuntat ca numarul persoanelor care si-au pierdut viata in explozia din Clubul Colectiv din Capitala a ajuns la 26, majoritatea neavand acte asupra lor, scrie Romania libera.
Potrivit medicului Bogdan Oprita, de la Spitalul Floreasca, intregul personal UPU a venit de acasa. La Floreasca au ajuns 56 de victime.“Acestea au necesitat stabilizare. Doua treimi din cazuri au fost deja rezolvate, din punct de vedere chirurgical. Opt persoane, intubate si ventilate, au fost trimise la alte spitale din Capitala¬, a declarat Oprita. Potrivit lui Raed Arafat, aceeasi mobilizare a fost si la alte spitale: “Am fost la Universitar, si acolo a fost alertat tot personalul. La Spitalul de Arsi au venit si medici din alte spitale sa dea o mana de ajutor. In spitale sunt acum aproximativ 155 de persoane, o parte ar putea sa plece acasa, au leziuni minore. Cei mai multi vor ramane internati”, scrieAdevarul.ro.
Patronul clubului este audiat la politie. Acesta va trebui sa ii lamureasca pe anchetatori cum a fost organizat focul de artificii. Aceasta, in conditiile in care politistii spun ca a fost un incendiu extrem de violent, iar clubul avea o singura iesire, scrie digi24.ro.
Numărul persoanelor care şi-au pierdut viaţa în explozia din Clubul Colectiv din Capitală a ajuns la 26, majoritatea neavând acte asupra lor, în timp ce răniţi sunt aproape 180, potrivit secretarului de stat Raed Arafat. Ministrul de Interne Gabriel Oprea a anunţat că au fost confirmaţi 26 de morţi, în urma exploziei de la Colectiv, şi că parchetul a început o anchetă. Secretarul de Stat Raed Arafat a declarat că sunt aproape 180 de răniţi în spitale, care au fost transportaţi cu ambulanţele, dar şi care au ajuns prin mijloace proprii. Cei mai mulţi răniţi au fost transportaţi la Spitalul Floreasca (50), Spitalul de Arşi (27), Spitalul Bagdasar (24), Spitalul Universitar (16). Alţi răniţi au ajuns la Spitalul Militar, la Elias, Colţea, Pantelimon, Sf. Ioan, dar şi la Spitalul Judeţean Ilfov. NUMĂR DE URGENŢĂ pentru informaţii: 021.206.92.91
Numărul persoanelor care şi-au pierdut viaţa în explozia din Clubul Colectiv din Capitală a ajuns la 26, majoritatea neavând acte asupra lor, în timp ce răniţi sunt aproape 180, potrivit secretarului de stat Raed Arafat.
UPDATE 12:45Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii: Victimele sunt împărţite între spitalele Floreasca, Universitar, Bagdasar Arseni. Medicii şi asistentele au fost chemaţi de acasă. Ventilatoarele de la spitale care nu aveau pacienţi au fost mutate către spitalele din prima linie.
UPDATE 12:39 Raed Arafat: Planul Roşu e o condiţie când avem accidente cu multiple victime. Sunt foarte multe victime care au ajuns la spital.
UPDATE 12:39 Raed Arafat: Planul Roşu e o condiţie când avem accidente cu multiple victime. Sunt foarte multe victime care au ajuns la spital.
UPDATE 12:37 Raed Arafat: Numărul pentru informare 0212069291, La acest număr se va putea suna pentru informaţii. Majoritatea decedaţilor nu au acte asupra lor.
UPDATE 12:36 Gabriel Oprea: Din păcate 26 de morţi, l-am informat pe dl Preşedinte şi pe premierul POnta”
UPDATE 12:34 „Erau uşile închise, nu aveam aer”, a povestit un supravieţuitor
UPDATE 12:31 Preşedintele Klaus Iohannis declară că este “cutremurat şi profund îndurerat” de tragicul eveniment din Capitală, adăugând că este un moment trist pentru naţiune şi pentru el personal şi că în aceste momente transmite întreaga compasiune familiilor afectate de tragedie.
UPDATE 12:17 Explozia a fost provocată de artificiile din timpul spectacolului, buretele fonic de pe un stâlp al clădirii aprinzându-se, iar ulterior focul s-a propagat la tavan, a declatat agenţiei MEDIAFAX un martor.
Potrivit celor aflaţi la spectacol, un agent de pază a luat un stingător de incendii, însă nu a apucat să intervină înainte ca focul să ajungă la tavan şi să se extindă cu repeziciune. În momentul când tavanul a luat foc, cele aproximativ 250 de persoane din club au fost cuprinse de panică şi s-au îmbulzit spre ieşire, creând o busculadă, deoarece doar una dintre uşile de la intrare s-a deschis de la începutul incendiului. Ulterior, şi cea de-a doua uşă a fost deschisă, lumea a năvălit afară, dar deja erau pe podea multe persoane care aveau arsuri sau se aflau în stop cardio-respirator.
[…]
Clubul Colectiv găzduia, vineri seară, un concert al trupei Goodbye to Gravity, pentru lansarea unui nou album. Explozia de vineri seară din clubul din sectorul 4 al Capitalei, soldată cu zeci de morţi şi răniţi, a fost provocată de artificiile din timpul spectacolului, buretele fonic de pe un stâlp al clădirii aprinzându-se, iar ulterior focul s-a propagat la tavan,
Cum era prezentată lansarea albumului
Goodbye to Gravity a lansat noul album Mantras of War vineri, 30 octombrie, cu un spectacol inedit, la Club Colectiv. Concertul va beneficia de un show de lumini customizat, precum și de efecte pirotehnice și decoruri special create pentru a reda atmosfera SF a artwork-ului. Nu vor lipsi invitați speciali, un after-party de Halloween marca Goodbye to Gravity și multe alte surprize!
Accesul la concert va fi liber, iar CD-ul Mantras of War precum și merch-ul, special creat pentru acest eveniment, vor fi disponibile la prețuri promoționale.
“Este o etapă foarte importantă pentru noi”, spune basistul Alex Pascu. “Suntem foarte mândri de acest album, iar lansarea va fi un eveniment cu adevărat special pentru fanii rock din România.”
“Cu siguranță va fi un concert unic, cu un setlist extins, ce va cuprinde cele mai bune piese de pe cele două albume ale noastre”, adaugă vocalistul Andrei Găluț.Mantras of War este al doilea album al bucureștenilor și va fi disponibil prin Universal Music România începând cu 30 octombrie.
Primul single, The Day We Die, poate fi urmărit la linkul de mai jos:
- Digi24: Incendiu într-un club din Capitală. 26 de persoane au murit. Număr de urgență pentru informații
ACTUALIZARE 00.28. Surse medicale spun că numărul persoanelor care au murit în incendiu se apropie de 40. Pe de altă parte, unii dintre cei care au ajuns la spitalul Floreasca cu răni grave sunt străini.
La acest spital au ajuns zeci de răniți. Surse medicale spun că nu mai e loc în saloane și că sunt tărgi inclusiv pe holuri. Sursele mai spun că un centru de primire ar putea fi organizat și în sediul unei bănci din apropiere.
În niciun spital de urgență din Capitală nu mai sunt locuri.
Surse din Ministerul de Interne spun că la nivelul MAI este cod roșu pentru situații de urgență, ceea ce înseamnă că se poate cere sprijin de la orice structură de salvare din țară.
Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a anunțat că se suplimentează garda în toate spitalele din București.
Ziaristul Costin Stucan de la ProSport a postat pe contul sau de Facebook cateva impresii de la Clubul Control, unde a ajuns la putin timp dupa explozia care a facut 26 de morti (cifra valabila la ora scrierii acestei stiri). Stucan descrie scene apocaliptice.
Am fost acolo, dar n-am fost în stare să scot telefonul din buzunar. Am văzut paramedici făcându-i masaj cardiac cu rândul unui tânăr întins inert pe o targă, în timp ce prietena voia să-l aducă înapoi frecându-i disperată palma. Am văzut alți paramedici, și alții pompând mecanic cu palmele în sternul altor tineri care nu se vedeau. Am văzut băieți arși, tremurând în stare de șoc, fete plângând, asistente fugind dezorientate cu pungile de plasmă. Zeci de salvări, zeci de mașini de pompieri.
N-a fost explozie. Conform celor care apucaseră să iasă, au fost aprinse artificii, iar buretele care antifona peretele clubului a luat foc. O jandarmeriță de 25-26 de ani mărturisea că n-a văzut niciodată așa ceva. Pomenea despre 20 de persoane fără puls.
Probabil așa arată infernul. Plus sunet asurzitor de sirene. Rugați-vă pentru tinerii întinși pe tărgi, în stradă, cu inima oprită. frown emoticon
PS – Nu am fost în club, slavă Domnului. Am mers pentru a înțelege ce a fost acolo
[PS2 – bizar, într-adevăr, afișul concertului la care intrarea a fost gratuită]
- Stiripesurse:
Disperare în Bucureşti. Martor ocular: ‘E un haos total’ / UPDATE: 25 de morți
Bucureştiul e în stare de alertă. Explozia dintr-un club bucureştean a produs zeci de victime. Un martor ocular, aflat în stare de şoc, a povestit totul pentru Digi 24. “Incendiul s-a extins imediat din cauza spaţiului mic. E un haos total aici. Din cauza materialelor inflamabile, totul a luat foc imediat”, a spus Alin Pândaru.
Bărbatul e disperat. “Eram 600 de oameni acolo. E foarte grav ceea ce se întâmplă. Am văzut mulţi morţi, oameni disperaţi, arşi. Am reuşit să scot un prieten de acolo şi am fugit cât am putut de acolo. Majoritatea sunt arşi şi nu pot să respire. Focul s-a extins imediat spre plafon. E disperare totală”, a spus bărbatul.
Primele IMAGINI din clubul GROAZEI: Zeci de morți, sute de răniți / VIDEO
Noaptea de Haloween s-a transformat într-un de groază pentru sute de tineri din București. Zeci de oameni sunt morți, iar cel puțin 80 sunt în stare gravă.
Bucureștiul e în stare de șoc! Raed Arafat: Sunt 18 morți, numărul lor crește! Facem tot ce putem
Explozia dintr-un club bucureștean s-a soldat cu zeci de morți și zeci de răniți grav.
”Sunt multe persoane rănite, persoane decedate, am transport mulți la spital. Încercăm să salvăm cât mai mulți oameni. Nu avem cifre exacte. Sunt 18 morți, până acum.”, a spus Raed Arafat la Antena 3.
Conform unor informații, incendiul ar fi pornit de la un foc de artificii cu ocazia petrecerii de Haloween. Tavanul a luat foc, fiind acoperit cu pânză. Acesta s-a prăbușit peste tinerii din club.
EXPLOZIE într-un club din București / UPDATE 20 morți, zeci de răniți
UPDATE 2: Numărul morților a ajuns la 20.
UPDATE 1: Se pare că ar fi vorba despre 17 morți.
Secretarul de stat Raed Arafat s-a dus în zonă, iar vicepremierul Gabriel Oprea va merge la fața locului.
Un incendiu puternic a izbucnit, vineri seară, într-un club din Capitală. Zeci de ambulanțe și mașini de pompieri au ajuns la fața locului. Martorii spun că incidentul s-a soldat cu zeci de victime. Unele au suferit arsuri, altele sunt intoxicate cu monoxid de carbon.
În club erau câteva sute de persoane, dintre care zeci sunt rănite. Aproximativ 40 au suferit arsuri grave. Printre victime se numără și cântărețul Alex Pascu, băiatul antrenoarei de scrimă, Ana Pascu. Acesta a fost transportat la urgență.
Din primele informații, tragedia a avut loc în urma unei explozii la subsolul clădirii din sectorul 4, din zona Spitalului Bucur.
În clubul respectiv urma să aibă loc un concert al trupei Goodbye To Gravity, iar alături de aceasta urmau să urce pe scenă și artiști români.
ACTUALIZARE. 23.43. Sunt aproximativ 12 ambulanțe, unele au făcut deja câte două drumuri pentru a transporta răniții. Potrivit unui ambulanțier, înăuntru ar fi 17 persoane decedate. Informația nu este însă verificată.
ACTUALIZARE. 23.36 „La fața locului au fost trimise echipaje de stingere și toate resursele disponibile din punct de vedere medical, atât SMURD, cât și Ambulanță”, a spus Adrian Marin, reprezentant ISU București.
ACTUALIZARE. Surse citate de Digi24 spun că pe stațiile ambulanțelor se vorbește de peste 300 de victime.
La Spitalul Universitar, la Unitatea de Primiri Urgențe au început să sosească victimele. Au sosit dela aproximativ 15 răniți. Cei mai mulți au suferit arsuri de până la 70% din suprafața corpului.
Potrivit paginii de Facebook a clubului unde a avut loc explozia, în această seară avea loc un concert prin care o trupă își lansa noul album. Lansarea era însoțită de „de un show de lumini customizat, precum și de efecte pirotehnice”.
La fața locului au ajuns șase autospeciale de pompieri.
@ Mirela:
Da, si cu toate astea, ce sa vezi, tot noi suntem haterii si noi suntem fariseii. Iar satanismul, cica, este un pacat cu nimic mai mare decat pacatele noastre obisnuite. Mda.
@admin2:
Ideea cu satanismul este ca e extins superficial asupra tuturor “rockerilor” si a muzicii respective sau a stilului de viata (consum), lucru oarecum lesne de inteles pentru cei care nu au idee despre mediu si despre muzica asta, despre motivatiile cu care cineva a devenit asa ceva. Mai ales la noi, totusi, dar si in sine, satanismul pe bune, luat in serios, care devine reper in viata si afecteaza comportamente, este mai mult marginal. Daca e cineva rocker, sau a fost, crede-ma ca in viata sa asa-zisul “satanism” de la muzica ascultata este foarte jos in lista celor ce trebuie indreptate. Mai ales ca e mai degraba un simptom, nu o cauza a vietii sale dezordonate. Si aici gasesc defectul tuturor abordarilor, fie ele si mai nuantate, care fac legatura intre Halloween, satanism, tragedii. Si de aici provine galagia asta care acopera orice sansa de a discuta ceva mai profund pe marginea a aceea ce a fost, o galagie totusi previzibila, si tocmai de aceea existand nevoia unei raportari care sa scape din dihotomia asta falsa, perpetuata de unii deiberat, intre rock ingeresc – rock satanicesc, intre satanismul a dus la incendiu si ura sincera si din toti bojocii a habotnicilor si “haterilor”.
@ admin:
… sau poate ca totusi acela se insala si ramane in inselare, din pacate, pana nu intelege raul continut in asa ceva si cata vreme continua sa-l bagatelizeze si sa-l reduca la gravitatea unor pacate “banale”, comune. Desigur, nu vorbim aici despre satanismul ca religie neagra practicata si ca filosofie (sau teologie pe dos) asumata explicit. Insa tot despre satanism este vorba, chiar si cand coboram cateva grade pe scala si cand oamenii respectivi au, desigur, credinte amestecate si, fara indoiala, raul pe care il gazduiesc in ei coexista cu multe calitati sufletesti indiscutabile. De asta nu OMUL este de judecat, insa duhurile care stau in spatele “muzicii” si “stilului de viata” al rockului de acest fel trebuie numite pe numele lor, fara ascunzisuri si retusuri.
@admin2:
Nu e vorba de pacate banale, comune, ci de importanta lor. Si iar, nu e vorba de satanismul practicat la modul propriu, ci chiar si de o atitudine care ia asta mai in serios si mai asumat. Chiar si asta se intalneste mai marginal, nu exista in masa, in medie. In ce priveste pacatele si inselarea, sunt cumva de asteptat: sunt franghii si parghii ale omului vechi care pot exista in continuare, asa cum oricarui convertit ii e greu sa duca o viata deplina in Hristos. De regula, insa, rockerii “mediocri” parasesc muzicile respective si stilul de viata de la sine, tocmai ca o consecinta a indepartarii cauzelor profunde si reale care le determinasera viata de pana atunci. Discutia pare sterila, insa daca incepi sa-l iei pe unul din asta cu satanismele atunci l-ai pierdut. Si convingerea mea este ca se poate discuta despre lucrurile astea mai putin labil decat o facem acum: infierand satanismul si unde nu e sau aduland rockul si noii sau martiri.
PS: o categorie aparte este alcatuita, intr-adevar, de cei care nu vad nicio incompatibilitate intre rock si crestinism, intre cei care refuza obstinat sa inteleaga ca stilul asta de viata nu e neutru, ci are pretentii spirituale si, prin urmare, consecinte spirituale, precum si de cei care practica rock dur si excursii la Athos. Aici avem o problema reala…
Motivatiile nu sunt prea profunde. Unora pur si simplu le place muzica (mai ales in cazul unor stiluri de rock unde se poate asculta si muzica nu doar ragete), insa in mare parte este teribilism. Si eu am mers o vreme la concerte rock in adolescenta, pana m-am maturizat. Referitor la satanismul extins superficial asupra rockerilor… Exista un satanism real, practicat cu buna stiinta, si exista elemente preluate din el, de multe ori din nestiinta sau teribilism. Semnul coarnelor este facut de aproape toti rockerii, un fel de salut care ii uneste si cu care se identifica (asa cum crestinii se recunosc, printre altele, prin semnul crucii pe care o fac cand trec pe langa o biserica), iar acest exprima pe incornoratul – pe care in acest mod rockerii il sustin, chiar daca unii dintre ei nu constieaza aceasta, este o declaratie de adeziune la satan si lucrurile sale. Deci mai toti rockerii folsesc acest simbol satanist. Chiar si numai pt. acest fapt un crestin ar trebui sa refuze sa participe la un concert rock, pentru a nu se identifica cu cei care folosesc acel semn de adorarea a lui satan.
In alta ordine de idei, pe mine ma intristeaza sa vad ca nu poti sa exprimi o opinie critica (inca pe un site ortodox), la modul obiectiv, fara infierbantare, fara a judeca persoane, ci doar de a atrage atentia asupra unor riscuri la care unii se expun sau se pot expune, fara a fi jignit si acuzat de unii ca ai satisfactii bolnave si te bucuri de raul altora, judecandu-i, sau sa fii acuzat ca iti lipseste mila (de parca a sustine, a mangaia pe cineva in smintelile lui, inseamna a avea mila), sau ca esti calauza oarba si fariseu si ca tot tu esti cel rau. Dar a-i jigni pe ceilalti frati (inca sub te miri ce motiv) si a-i judeca, o fi in duhul crestinesc al iubirii de aproapele? Unii relativizeaza indemnuri ale Evangheliei (precum cele al Apostolului Pavel “feriti-va de orice infatisare a raului”), opunandu-le unor fapte de eroism, de parca jertfa si faptele bune ale unor semeni ar anula vreodata alte adevaruri si porunci evanghelice. Cei care s-au jertfit pentru aproapele, aceia se vor mantui. Asta nu inseamna ca altii sa nu indrazneasca sa “clampane” despre anumite lucruri care trebuie evitate, cu atat mai putin cand e vorba de invocarea celui rau sub tot felul de forme. Una-i una, alta-i alta. Se pare insa ca diavolul exploateaza emotiile oamenilor si le transforma in ura de aproapele. Izbeste asemanarea cu discursurile haterilor ateisti.
http://www.kishiniov.eu/ro/generatia-sub-30-marea-speranta-desarta/
@Mirela:
Da, riscam sa despicam firul in 4, insa chiar nu ai cum sa spui de profunzimea motivatiilor ca exista sau nu. Uneori, chiar pe baza acestor motivatii poti deturna in sensul bun si corect un astfel de tanar. Intr-adevar, aici IPS Ioan poate a spus ceva real: inainte sa apara diversionistii de profesie, cei care alimenteaza anticrestinismul, care indreptatesc tinerii in aceste “stiluri de viata”, suntem siguri ca Biserica a fost langa ei, sa le arate care este “ultima revolta adevarata?” Am cam uitat de asumarea aia adevarata a propriei vini, colective, ne aducem aminte de ea doar cand nu suntem asaltati de provocari. Televiziunile, intr-adevar, manipuleaza acum luand de guler pe patriarh si “preotii” pentru ca nu sunt la “locul” tragediei (ca doar locul conteaza, nu oamenii). Dar, nu cumva acest asalt este ingaduit pentru ca realmente nu au fost preotii unde trebuia pana acum? Ca nu a fost patriarhul unde trebuia pana acum, in toti acesti ani? Nu este si asta o judecata a noastra, a Bisericii, a scaderilor noastre? Si nu o spun pentru a amuti glasurile noastre, ci pentru a constientiza starea noastra.
Apropo, ati uitat brusc de lucrarea parintilor de Platina si de parcursul biografic al parintelui Serafim Rose? De modul in care, in viata sa, sunt prezentate episoadele sale ante-crestine, adica drept cautari fara tinta, dar CAUTARI, reale? Deci problema nu este atat ca ala e rocker sau ala e nu stiu cum, ci daca in atitudinea lor, daca e sincera, MERG PANA LA CAPAT. Ca daca ar merge, ar ajunge la Biserica.
Altfel, de acord cu observatiile din al doilea paragraf al comentariului.
Cum sa fie, mai, motivatii profunde, cand majoritatea adera la rock la varsta adolescentei? Atunci nu poate fi vorba decat de teribilism, de dorinta de a fi altfel, cel mult o revolta impotriva celorlalti, fie ca e vorba de atitudine, fie de muzica pe care o asculta. Cat priveste Serafim Rose si alti sfinti care au trecut inainte prin diverse cautari, esti de acord cu mine ca nu putem ridica la rang de virtute unele caderi sau alegeri nefericite doar pt. ca si unii sfinti au trecut prin asta. Mai toti adolescentii trec prin cautari. Aici nu se judeca insa oamenii, sau eu n-am facut asta, ci s-a evidentiat ispita folosirii acelui semn si a altor simboluri ale muzicii rock, care in plan nevazut semnifica a te afierosi lui satan folosind, acceptand simbolurile sale. Cine atrage atentia unui rocker in aceste privinte, trebuie sa o faca cu mult tact, pt. a nu-i indeparta de crestinism, a nu-i face sa te urasca, problema e ca majoritatea lor au alergie la orice fel de atentionare si deseori se grabesc sa arunce cu piatra habotniciei in tine.
Si da, pot fi rockeri care sa se dedice (ulterior) lui Hristos si care sa se sfinteasca mai ceva decat cei care nu au parasit calea crestina de la nastere (desi eu nu la asta ma refeream).
@Mirela:
Poate termenul de motivatii nu a fost cel mai potrivit. Nevoi sufletesti neconstientizate, daca vrei.
Bineinteles ca nu ridicam la rang de virtute cautarile sale. Alta era ideea, in fine, daca nu se intelege asta e.
Mirela, se pare ca ei cred ca semnul ala reprezinta semnul iubirii !
Da, oricat ar parea de ciudat, tin minte ca am vazut asta undeva, era un spectacol american si toate vip-urile invitate faceau acest semn si ziceau „love”. Bineinteles ca nu e un simbol general acceptat ca atare, parerile sunt impartite. Si bineinteles ca semnificatia e clara. Ce vreau sa zic e ca sunt multi naivi care il arata pe dracul si il numesc „iubire”… Nici nu stii: sa razi, sa plangi..??
@Doroteea,
Ca de obicei, punct ochit, punct lovit! 🙂
@admin,
Inteleg.
“Cireasa de pe tort”
http://www.cotidianul.ro/papa-francisc-lanseaza-pe-27-noiembrie-2015-albumul-cu-muzica-rock-wake-up-270754/
Vedeti si voi ce inapoiati ie ortodocsii?
http://www.enational.ro/showbizmonden/monden/istoria-numelui-%E2%80%9Egoodbye-to-gravity%E2%80%9D-506320.html/#ixzz3qWzJOf5c