Tulburari in Orientul Mijlociu: conflict grav intre Israel si Hamas, proteste reprimate violent in Siria si Egipt

9-04-2011 3 minute Sublinieri

Confruntarea armată din aceste zile dintre Israel şi Hamas, cea mai gravă din 2009, a costat viaţa a 17 palestinieni din Fâşia Gaza. Aceste confruntări au început joi şi ele continuau sâmbătă, cu noi lansări de proiectile palestiniene şi raiduri aeriene israeliene.Guvernul Hamas, la putere în Fâşia Gaza, a decretat sâmbătă ‘stare de urgenţă’ pentru serviciile de securitate, chemate să lucreze 24 de ore din 24, în contextul confruntărilor cu armata israeliană, a indicat un purtător de cuvânt, informează Agerpres.

‘Ministerul de Interne a decretat stare de urgenţă. Toate forţele de securitate trebuie să lucreze 24 de ore din 24, ca şi serviciile de apărare civilă şi serviciile medicale, pentru a proteja şi salva locuitorii de ocupantul sionist’, a declarat Ihab al-Ghoussein, purtător de cuvânt al ministerului menţionat.

Confruntarea armată din aceste zile dintre Israel şi Hamas, cea mai gravă din 2009, a costat viaţa a 17 palestinieni din Fâşia Gaza. Aceste confruntări au început joi şi ele continuau sâmbătă, cu noi lansări de proiectile palestiniene şi raiduri aeriene israeliene.

‘Grupările palestiniene (din Gaza) s-au angajat să respecte armistiţiul şi să facă să înceteze tirurile de rachetă, dar agresorul sionist a făcut să eşueze totul, atacând şi ucigând civili, femei, copii şi persoane în vârstă’, a adăugat Ihab al-Ghoussein. El a acuzat armata israeliană de a fi tras asupra echipelor de salvare şi a ambulanţelor ‘obuze cu fosfor a căror utilizare este interzisă de dreptul internaţional.

Şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, a cerut sâmbătă Siriei să implementeze imediat reforme “substanţiale”, declaraţie făcută înaintea unei reuniuni a miniştrilor de externe din UE, care vor discuta despre reprimarea protestelor din această ţară. “Condamn ferm continuarea violenţelor în Siria în contextul protestelor care cer libertate şi democraţie. Cer în cei mai fermi termeni autorităţilor siriene să înceteze imediat violenţa”, a spus ea, potrivit dpa.

“Trebuie implementate acum reforme politice care să garanteze libera exprimare, drepturile fundamentale şi statul de drept”, a spus Ashton. Vineri, cel puţin 27 de persoane au fost ucise în urma acţiunii forţelor de ordine, dar Damascul acuză sabotori susţinuţi de “partide străine“. Situaţia din Siria va fi discutată la reununea miniştrilor de externe, marţi. Un diplomat european a declarat că răspunsul Damascului este considerat inadecvat.

  • Antena3:

Protestele violente anti-putere din Siria se intensifică: peste 100 de morţi

Protestele violente anti-putere din Siria se intensifică. Oamenii spun că forţele loiale preşedintelui Bashar al Assad trag în manifestanţi, iar organizaţiile pentru drepturile omului vorbesc de peste 100 de morţi de la începutul protestelor. Pe internet au apărut mai multe filme care arată intensitatea confruntărilor între manifestanţii sirieni anti-putere şi poliţie.

22 de morţi, în urma manifestaţiilor în trei oraşe siriene

Douăzeci şi doi de oameni au murit vineri în trei oraşe siriene, în timpul manifestaţiilor ostile regimului, a anunţat Ammar Qurabi, preşedintele Organizaţiei naţionale a drepturilor omului, titrează AFP. “Avem lista nominală cu 17 manifestanţi ucişi la Deraa şi am fost informaţi despre moartea a doi manifestanţi la Homs (160 de kilometri nord de Damasc) şi a altor trei la Harasta”, o localitate situată la 12 kilometri nord de Damasc, a declarat Qurabi.

Autorităţile au anunţat un bilanţ precedent de 13 persoane la Deraa, la 100 de kilometri sud de Damasc, centrul mişcării de contestare a regimului. “Am constatat folosirea intensă a gloanţelor reale, a gazelor lacrimogene şi a unui alt gaz care provoacă leşinuri”, a afirmat el. “Membri ai serviciilor de securitate îmbrăcaţi în civili au deschis focul pentru a dispersa manifestanţii, după rugăciune”, declarase anterior un militant pentru drepturile omului din Deraa. Siria este, de la jumătatea lui martie, teatrul unei mişcări de contestare fără precedent a regimului lui Bashar al-Assad.

Doua persoane au fost ucise in noaptea de vineri spre sambata in Cairo, dupa ce militarii au incercat sa disperseze o manifestare care cerea plecarea sefului armatei, la doua luni de la caderea lui Hosni Mubarak, care a incredintat conducerea tarii fortelor militare, anunta AFP, care citeaza surse medicale.

Un oficial al armatei a declarat nu poate nici sa confirme, dar nici sa infirme decesele, adaugand ca a fost deschisa o ancheta. Daca decesele se confirma, acestea ar fi primele de la caderea lui Mubarak, in 11 februarie. Cel putin 18 persoane au fost ranite in aceste incidente care au avut loc in emblematica piata Tahrir, in centrul capitalei, au afirmat sursele medicale, care nu au precizat daca ranile au fost provocate de gloante.

“Nu am utilizat munitie de razboi”, a sustinut un oficial al armatei, care a preferat sa-si pastreze anonimatul. Aproximativ 200 de manifestanti ocupau in continuare centrul pietei, in dupa-amiaza de sambata. In zori, politia militara a tras in aer rafale de arma automata, au spus mai multi martori, in timp ce agentia oficiala Mena vorbea de o interventie a fortelor ministerului de Interne. Un autobuz militar si unul civil au fost incendiate in piata Tahrir, in timp ce un camion al armatei partial calcinat se afla in apropiere.

Aceste violente vin in contextul recentei cresteri a tensiunilor legate de rolul armatei, insarcinata sa conduca tara de la plecarea lui Mubarak. Manifestantii au afirmat ca doresc sa ramana in Tahrir atat timp cat maresalul Hussein Tantaui, care conduce Consiliul suprem al fortelor armate, isi pastreaza functia. Consiliul, format din 20 de generali, a fost insarcinat de Mubarak sa conduca tara, iar maresalul Tantaui, 75 de ani, a fost timp de 20 de ani ministrul Apararii in regimul fostului presedinte.

Ciocnirile au loc dupa o mare manifestatie de protest organizata vineri in piata Tahrir, cand zeci de mii de persoane au cerut judecarea lui Mubarak. In ciuda unei interdictii exprese din partea conducerii aramtei, sapte ofiteri in uniforma au luat cuvantul de la tribuna pentru a sustine protestatarii si o epurare a armatei. Armata a promis sa redea puterea civililor spre sfarsitul anului, dupa organizarea de alegeri legislative si prezidentiale.


Categorii

1. DIVERSE, Al treilea razboi mondial, Alerte, Israel

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “Tulburari in Orientul Mijlociu: conflict grav intre Israel si Hamas, proteste reprimate violent in Siria si Egipt

  1. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Liderii Israelului agita in continare spectrul scenariului iranian: PRIMAVARA ARABA AR PUTEA DEVENI IARNA IRANIANA
  2. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Un atasat militar al Israelului, expulzat din Rusia/ SUA A IMPUS SANCTIUNI SIRIEI/ Isi vor declara palestinienii independenta in mod unilateral fata de Israel? (Stiri si evolutii internationale)
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare