UDMR propune AUTONOMIA TINUTULUI SECUIESC pe modelul Tirolului de Sud. Radicalii maghiari saluta initiativa…

21-11-2013 1 minut Sublinieri

udmr

Secretarul general al UDMR, Kovacs Peter, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că proiectul de autonomie al UDMR privind Ţinutul Secuiesc se bazează pe modelul Tirolului de Sud, precizând că, în ianuarie, va avea loc o consultare publică pe marginea acestui document.

Secretarul general al UDMR, Kovacs Peter, a precizat că proiectul de autonomie al UDMR privind Ţinutul Secuiesc va fi finalizat în decembrie, iar în ianuarie va fi supus consultării publice.

“Proiectul UDMR de autonomie a Ţinutului Secuiesc are la bază modelul care funcţionează foarte bine în Tirolul de Sud şi încercăm să găsim o variantă care poate fi aplicată şi în România. Vom finaliza proiectul în decembrie, iar în ianuarie 2014 vom avea o consultare publică, să vedem care este părerea bisericilor tradiţionale maghiare, a organizaţiilor civice, a membrilor comunităţii maghiare. Proiectul va fi tradus şi în limba română, iar în luna februarie intenţionăm să îl înaintăm Parlamentului”, a spus Kovacs.

Tot miercuri, într-o conferinţă de presă, la Târgu Mureş, preşedintele Partidului Civic Maghiar, Biro Zsolt, a declarat că formaţiunea sa salută faptul că “UDMR în sfârşit s-a decis să facă un proiect de autonomie pe tema autonomiei teritoriale a Ţinutului Secuiesc“, însă nu e de acord cu faptul că, până acum, proiectul este “ţinut în mare secret”.

“După cum au anunţat dânşii la mijlocul lunii decembrie o să aflăm ce şi cum gândesc dânşii despre această autonomie şi despre acest proiect, dar odată ce a ajuns la dezbaterea publică cred că ar trebui să fie cât mai aproape de o variantă de consens pentru a putea fi susţinut de toate formaţiunile politice şi civile maghiare din România”, a spus Biro.

Acesta a adăugat că el crede că proiectul va trebui să ţină seama de “problemele învăţământului şi culturii, care trebuie să facă parte şi din proiectul de autonomie personală sau culturală”, plus aspecte legate de sănătate, probleme sociale, impozite, taxe locale, buget local, agricultură, protecţie a mediului, fond forestier şi minerit.

Toate sunt nişte avuţii ale Ţinutului Secuiesc, ale oamenilor de aici, indiferent de naţionalitate. Şi dacă vorbim despre autonomie teritorială, atunci trebuie să fie o autonomie economică şi sper că acel proiect de care vom afla în decembrie o să ţină cont de aceste lucruri. După opinia PCM, autonomia este obiectivul nostru, nu numai că este la modă, dar este un drept al nostru, un lucru oportun, convenabil şi chiar modern”, a spus Biro, care a adăugat că, după “marşul secuilor” din 27 octombrie, se pare că reprezentanţii UDMR s-au pus pe treabă.

Acesta a adăugat că i-a scris personal preşedintelui UDMR Kelemen Hunor, considerând că proiectul respectiv va trebui să fie “un proiect de consens”, sprijinit de toate formaţiunile politicile maghiare, susţinând că e nevoie de dialog în acest sens.


Categorii

1. DIVERSE, Destramare teritoriala? (Regionalizare, autonomie)

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

7 Commentarii la “UDMR propune AUTONOMIA TINUTULUI SECUIESC pe modelul Tirolului de Sud. Radicalii maghiari saluta initiativa…

  1. NICIODATA! MARS SPRE UNGARIA..IN APLAUZE NATIONALE!

  2. Sunt obligati sa propuna alte si alte modele si variante…face parte din fisa postului. SI multe din propuneri sunt doar provocari..la dialog. (cu alti actori si alt decor, povestea dureaza din 1918…cu accente acute in 1940_1958, retragerea armatei rosii din Romania).

  3. Pingback: Scanteia ”secuiasca”? Mii de autonomisti maghiari, alaturi de formatiunile fasciste JOBBIK si Garda Maghiara, au manifestat neautorizat la TARGU MURES [video] MINISTRUL KORODI: SUNTEM PRO-AUTONOMIE - Recomandari
  4. Pingback: PROVOCATORII EXTREMISTI DIN UNGARIA SI AGENTII ANTI-ROMANI. De ce a comparat LASZLO TOKES Tinutul Secuiesc cu Crimeea? [VIDEO]. Riscul tulburarilor etnice intr-un context international inflamat/ RETROCEDARILE DIN TRANSILVANIA sau un altfel de SEGREGARE ET
  5. Pingback: Dinu C. Giurescu despre slugarnicia politicii externe romanesti: “DACA MERGEM TOT ASA, IN 20 NU VA MAI EXISTA STAT ROMAN CU AUTORITATE”/ Dan Dungaciu despre UNGARIA – AGENTUL DESTABILIZATOR REGIONAL SI RELATIA SPECIALA CU RUSIA [video] -
  6. Pingback: UDMR – proiect de lege AUTONOMIST privind TINUTUL SECUIESC in colaborare cu RADICALII de la PCM - Recomandari
  7. Pingback: CAMPANIA UDMR PENTRU EUROPARLAMENTARE – CU ACCENTE ANTI-ROMANESTI. UDMR isi lanseaza euro-candidatii cu apeluri la AUTONOMIA TERITORIALA, militand pentru relatii “MAGHIARO-MAGHIARE”. Analiza: de ce exemplul TIROLULUI DE SUS nu e aplicabi
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare