UDMR PREGATESTE UN PROIECT DE LEGE PRIVIND AUTONOMIA TERITORIALA

29-10-2013 4 minute Sublinieri

marsecui

Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) pregăteşte un proiect de lege al autonomiei teritoriale, a anunţat luni, vicepreşedintele politic al formaţiunii, Laszlo Borbely, informează Agerpres.

Afirmaţiile liderului UDMR au fost făcute luni, la RFI, în contextul marşului pentru autonomie teritorială care a avut loc duminică, în judeţul Covasna, şi despre care spune că a făcut să fie simţită ‘solidaritatea în cadrul comunităţii maghiare’.

‘În momentul de faţă noi lucrăm la un proiect de lege al autonomiei teritoriale, care va fi finalizat în două luni de zile, vom discuta şi cu ceilalţi, cei care evident sunt lângă noi, dar contează ca punctul nostru de vedere să fie clarificat şi atunci vom detalia toate elementele. Sunt în Tirolul de Sud, în alte zone, în Finlanda, exemple pozitive şi pot fi preluate, dar depinde de voinţa politică a majorităţii, este clar’, a mai declarat Laszlo Borbely.

El a criticat faptul că legea minorităţilor naţionale este blocată de şapte ani în Parlament.

‘Comunitatea maghiară e hotărâtă să demonstreze că aceste drepturi nu sunt împotriva altora, nu sunt împotriva majorităţii, că avem nevoie de mai multă autonomie. Vă spun numai un singur exemplu: acea lege a minorităţilor naţionale, care vorbeşte şi de autonomia culturală, e de şapte ani în Parlamentul României şi toate minorităţile o susţin, nu numai minoritatea maghiară. Vrem să avem un răspuns. De ce nu se doreşte de exemplu ca această lege să fie trecută de Parlament?’, a subliniat liderul UDMR.

El a făcut referire şi la dorinţa de formare a unei regiuni de dezvoltare din cele trei judeţe în care predomină populaţia maghiară.

‘În mai puţin de patru săptămâni am strâns în jur de 180 de mii de semnături pentru acel referendum privind regiunile de dezvoltare, deci să avem o regiune de dezvoltare formată din cele trei judeţe în secuime şi trei judeţe în vestul României. E mult şi înseamnă că oamenii când văd că e o cauză bună, că e o cauză care demonstrează puterea unei comunităţi, atunci sunt lângă noi’, a explicat vicepreşedintele politic al UDMR.

Potrivit acestuia, mesajul UDMR este acela că nu se poate să nu se ţină cont de opţiunile unei comunităţi de peste 1,3 milioane de locuitori din România.

‘Mesajul nostru este: nu puteţi să nu ţineţi cont de opţiunile unei comunităţi de peste 1,3 milioane de locuitori în România. Când vor putea fi decise toate aceste lucruri şi în Parlament, vom vedea, dar noi suntem optimişti’, conchide liderul UDMR.

 • Mediafax:

Nemeth: Guvernul ungar susţine secuii şi toţi membrii comunităţii maghiare din străinătate

Guvernul ungar susţine secuii şi toţi membrii comunităţii maghiare din străinătate, iar “marele marş al secuilor” din weekend a subliniat faptul important al existenţei Ţinutului Secuiesc şi secuilor, a declarat luni un oficial din cadrul Ministerului ungar de Externe.

Aceste declaraţii au fost făcute de către secretarul de stat Zsolt Nemeth pentru postul postul de radio Kossuth, precizează agenţia.

Dezbateri din punct de vedere istoric, cultural şi sociologic au avut în centru problema realităţii existenţei Ţinutului Secuiesc, a spus Nemeth. Acţiunea “neobişnuită şi extraordinară” prin care aproximativ 12.000 de persoane au format un lanţ uman de 53 de kilometri în cadrul demonstraţiei de duminică a fost un răspuns “palpabil” la această problemă a apreciat el.

Secuii au organizat “marele marş” cerând ca Ţinutul Secuiesc să fie definit ca regiune independentă de dezvoltare şi totodată ca regiune administrativă publică autonomă, iar acest dialog este necesar să înceapă între Guvernul român şi reprezentanţii etnicilor maghiari din Transilvania, a subliniat oficialul ungar.

El a adăugat că, în opinia sa, este necesar ca Guvernul român să nu se aştepte ca maghiarii transilvăneni să “renunţe la aceste obiective”.

Sarcina Guvernului ungar este, potrivit lui Nemeth, să asigure secuii, dar şi pe maghiarii transilvăneni şi pe etnicii maghiari din străinătate de susţinerea sa.

Totodată este necesar să se spună clar că, deşi Guvernul român are dreptul să decidă în privinţa regiunilor sale administrative, trebuie să fie respectată convenţia Consiliului Europei privind minorităţile naţionale, care restricţionează modificarea regiunilor administrative publice ce nu ţine cont de proporţia minorităţilor etnice trăind într-o ţară, a subliniat Zsolt Nemeth.

Forumul Românilor despre marşul secuilor: Românii nu vor accepta constituirea unei enclave etnice

Forumul Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş susţine că “românii nu vor accepta niciodată constituirea unei enclave etnice” şi că organizatorii “Marelui marş al secuilor” nu ar trebui să se aştepte la simpatia românilor faţă de “încercarea de demonstraţie de forţă politică ostilă faţă de ţară”.

Conducerea Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM) afirmă, într-un comunicat de presă transmis luni, referitor la “Marele marş al secuilor” care a avut loc, duminică, în Covasna, că românii din cele trei judeţe, reprezentând aproape 40 la sută din totalul populaţiei acestora, “nu doresc refacerea formulei staliniste de tristă amintire, a Regiunii Autonome Maghiare, transmite corespondentul MEDIAFAX.

“Din toate apelurile făcute de organizatorii «marşului secuiesc», precum şi din discursurile rostite cu această ocazie, reiese clar excluderea oricărui element românesc de la acest eveniment, inclusiv a simbolurilor României, fiind etalate doar drapeluri secuieşti şi ungureşti, aşadar mesajul a fost clar: adversarul nu este doar cel declarat deschis: «puterea politică română», ci tot ceea ce este românesc. În aceste condiţii, organizatorii să nu se aştepte la simpatia românilor şi a opiniei publice oneste internaţionale faţă de această încercare de demonstraţie de forţă politică ostilă faţă de ţara şi naţiunea ai cărei cetăţeni sunt”, se precizează în comunicat.

Comitetul Director al FCRCHM le reaminteşte organizatorilor marşului că, la toate dezbaterile publice organizate în acest an pe tema regionalizării şi a reorganizării administrativ-teritoriale a României, varianta înfiinţării unei regiuni formate din actualele judeţe Covasna, Harghita şi Mureş nu a fost susţinută de niciun partid politic ori formaţiune civică românească şi nici de către mediului academic românesc.

“Din discursul şi atitudinea organizatorilor marşului reiese clar şi scopul autonomiei: purificarea etnică de români a zonei sau, mai precis, legalizarea şi definitivarea purificării etnice”, susţine conducerea Forumului, adăugând că afirmarea unei etnii se face prin cultură şi civilizaţie, nu prin “demonstraţii de forţă împotriva altor etnii”.

“Românii nu vor accepta niciodată constituirea unei enclave etnice în inima României!”, se precizează în comunicatul citat.

FCRCHM consideră îngrijorător faptul că manifestările “aşa-zis civice, dar în realitate politice, antistatale, se fac deja deschis, sub coordonarea Budapestei” şi cu participarea membrilor unor mişcări extremiste, în condiţiile în care UDMR s-a aflat atâţia ani la guvernare.

Potrivit sursei citate, “regretabilă şi îngrijorătoare” este şi situarea printre principalii “promotori şi incitatori” ai participanţilor la marş a clericilor bisericilor istorice maghiare, care îndeamnă enoriaşii la astfel de manifestări “politice ostile”.

“Prin numărul participanţilor (care a fost mult sub aşteptările organizatorilor, circa 15.000, faţă de 100.000 declaraţi de aceştia), prin coloratura politică a organizatorilor (parteneriatul nefiresc dintre CNS, UDMR, PCM , PPMT), prin conţinutul şi mesajul discursurilor prezentate, întrega manifestare are un evident carater electoral pentru viitoarele alegeri din Ungaria şi cele din România, fiind departe de interesele şi problemele reale ale comunităţii maghiare din România”, se arată în comunicat.

“Marele marş al secuilor” s-a desfăşurat, duminică, între localităţile Chichiş şi Breţcu din judeţul Covasna, iar potrivit Prefecturii, Poliţiei, Jandarmeriei şi ISU Covasna, la manifestare au participat aproximativ 15.000 de persoane. Organizatorii manifestării au susţinut, însă, că au fost prezente peste 100.000 de persoane.

Participanţii la “Marele marş al secuilor” au format un lanţ viu pe o distanţă de 54 de kilometri, între localităţile Chichiş, aflată la graniţa cu judeţul Braşov, şi Breţcu, la ieşirea către Bacău, iar la intersecţia de la Reci preşedintele CNS, Izsák Balázs, a citit o proclamaţie prin care maghiarii solicită autoguvernarea Ţinutului Secuiesc.

Participanţii au avut pancarte în limbile română şi engleză, cu inscripţii precum “Vrem autonomie, nu independenţă”, “Ţinutul Secuiesc, cealaltă faţă a României”, “România este şi ţara noastră”, “Autonomia nu înseamnă independenţă, înseamnă eficienţă”.


Categorii

1. DIVERSE, Destramare teritoriala? (Regionalizare, autonomie)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la “UDMR PREGATESTE UN PROIECT DE LEGE PRIVIND AUTONOMIA TERITORIALA

 1. “Guvernul ungar susţine secuii şi toţi membrii comunităţii maghiare din străinătate, iar “marele marş al secuilor” din weekend a subliniat faptul important al existenţei Ţinutului Secuiesc şi secuilor, a declarat luni un oficial din cadrul Ministerului ungar de Externe.
  Aceste declaraţii au fost făcute de către secretarul de stat Zsolt Nemeth pentru postul postul de radio Kossuth”
  Daca romanii si statul Romania nu pot opri aceste declaratii si nu pot interzice “marele marş al secuilor”, atunci este absolut necesar sa nu se admita nici o discutie legala pe tema autonomiei maghiarilor (sa nu se faca greseala de dupa primul razboi mondial cind statul Romania a acceptat negocieri cu optantii maghiari). Cine vrea autonomie in interiorul statului Romania are o singura optiune: sa cucereasca autonomia prin forta, chiar si armata. Iar statul Romania sa nu repete greseala din 1940: oricit de putine sanse ar avea in a-si apara suveranitatea si integritatea teritoriala sa o faca cu orice mijloace inclusiv si mai ales lupta armata.
  Capitan in rezerva Nicolaie Remus Maries.

 2. Pingback: MARELE MARS AL SECUILOR: finantat de Guvernul Ungariei. “Singurul lucru clar este ca ei doresc sa-si traiasca viata lor fara romani” - Recomandari
 3. Minoritatea sa se supuna majoritatii, daca nu sa plece in pusta ungara.
  Sunt pe teritoriul Romaniei, au suficiente drepturi, mult mai multe decat romanii din Ungaria.
  Politicienii nostri nici nu ar trebui sa stea la discutii pe aceasta tema!

 4. Pingback: UDMR propune AUTONOMIA TINUTULUI SECUIESC pe modelul Tirolului de Sud. Radicalii maghiari saluta initiativa… - Recomandari
 5. Pingback: UDMR – proiect de lege AUTONOMIST privind TINUTUL SECUIESC in colaborare cu RADICALII de la PCM - Recomandari
 6. Pingback: CAMPANIA UDMR PENTRU EUROPARLAMENTARE – CU ACCENTE ANTI-ROMANESTI. UDMR isi lanseaza euro-candidatii cu apeluri la AUTONOMIA TERITORIALA, militand pentru relatii “MAGHIARO-MAGHIARE”. Analiza: de ce exemplul TIROLULUI DE SUD nu e aplicabi
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare