Un PREOT ORTODOX din Ucraina ar fi fost IMPUSCAT MORTAL si o MAICA a fost UCISA prin tortura la Kiev (VIDEO)

31-07-2015 2 minute Sublinieri

În mass-media rusă, dar şi în cea ucraineană au apărut zilele acestea o serie de informaţii privind uciderea la Kiev a unui preot şi a unei maici din cadrul Bisericii Ortodoxe Ucrainene subordonate canonic Patriarhiei Ruse.

Preotul Roman Nikolaev a fost împuşcat duminică dimineaţa de indivizi necunoscuţi, în timp ce ieşea din locuinţa sa din Kiev spre a merge la Biserica “Sfânta Tatiana”, unde era paroh. El a fost transportat la spital, unde a murit miercuri în urma rănilor suferite. Preotul Roman Nikolaev avea 40 de ani şi era hirotonit de doi ani.

Tot miercuri, la Kiev a fost găsită moartă, având mâinile legate şi prezentând semne de tortură, maica Alevtina de la mănăstirea kieveană Florovksy. Ea plecase la locuinţa sa din oraş întrucât urma să meargă la spital pentru o intervenţie chirurgicală.

Reprezentanţii Patriarhiei Ruse au condamnat aceste violenţe, sperând că autorităţile ucrainene nu vor lăsa astfel de fapte nepedepsite.

“Uciderea unui preot a fost considerată, din cele mai vechi timpuri, cel mai josnic act de care cineva este capabil, întrucât unui cleric nu-i este permis să poarte arme pentru a se apăra. Preoţii nu participă la luptele politice şi nici nu iau parte la vrajbele fratricide. De aceea violenţa împotriva unui preot este violenţă împotriva cuiva lipsit de apărare”, a declarat şeful Departamentului Sinodal de Informare din cadrul Bisericii Ruse, potrivit site-ului Patriarhiei de la Moscova.

Autorităţile de la Kiev au deschis anchete pentru elucidarea acestor cazuri, conform segodnia.ua.

De la începutul conflictului în Ucraina, în aprilie 2014, Rusia a reclamat o serie de atacuri împotriva bisericilor şi preoţilor ortodocşi din Ucraina care ţin de Patriarhia Moscovei, acuzând în acelaşi timp autorităţile ucrainene că trec sub tăcere astfel de acte.

Ortodoxismul este majoritar în Ucraina, dar credincioşii săi sunt divizaţi între Patriarhia Moscovei, cea de la Kiev, care revendică mai multe milioane de credincioşi, şi o mică biserică autocefală, cele două din urmă nefiind recunoscute de nicio Biserică Ortodoxă canonică.

“A fi creștin înseamnă să fii gata în orice zi a fi răstignit alături de Răstignitul nostru Iisus Hristos”, spunea Sfântul Efrem Sirul, la început de secol IV, în Madrașe. Afirmația teologului poet sirian o înțelegem cu toții, în dimensiunea sa istorică. În copilăria lui, Sfântul Efrem văzuse cu ochii săi persecuțiile creștine de la Edessa și Emesa, poate și în Imperiul Roman de Răsărit, acolo unde au mai existat creștini martirizați, chiar și după edictul de la Milan din anul 313, în timpul împăratului Iulian Apostatul.

Istoria mântuirii a mai cunoscut fenomene martirice în care creștinii și-au vărsat sângele pentru credință. Practic, fenomenul martiric nu a încetat vreodată, fiind o Liturghie sângeroasă continuă, o taină a religiei iubirii, în care a-ți pune viața jertfă pentru comunitate este actul suprem, chip al marii jertfe de pe Golgota Ierusalimului.

De cel puțin trei ani, vorbim și relatăm fapte cutremurătoare despre frații creștini din Siria, Egipt, Irak și Liban. Execuții publice, răstigniri, creștini purtați în cuști de fier, creștini executați la marginea mării, femei creștine răpite, violate și apoi puse la vânzare pe internet, episcopi și preoți uciși sau răpiți… pe scurt, o Biserică răstignită.

Dar pe noi, creștinii Europei, parcă nu ne mai impresionează nimic. Nimic nu ne mai face se ne frângem genunchii la rugăciune:„Toate se întâmplă acolo, departe, în țările arabe”, spunem. Dar, când fenomenul martiric se mută foarte aproape de noi, la doar câteva sute de kilometri, ar trebui, poate, să medităm mai mult la soarta noastră de creștini.

La sfârșit de iulie 2015, la Kiev, sângele clericilor ortodocși continuă să curgă… Știri fugitive, acoperite de bombe mediatice, au prezentat uciderea preotului ortodox Roman Nikolayev. „Uciderea unui preot, din timpuri străvechi, a fost considerată ca fiind cel mai josnic act de care cineva poate fi capabil, întrucat unui cleric nu-i este permis să poarte arme pentru a se apăra. Preoții nici nu participă la luptele politice, nici nu iau parte la certuri fratricide. Din acest motiv, violența împotriva unui preot este violență împotriva cuiva lipsit de apărare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Bisericii Ruse, Șeful Departamentului Sinodal de Informare, Vladimir Legoyda.

Roman Nikolayev era hirotonit de doar doi ani. Avea familie și copii. Duminică, pe 26 iulie 2015, ieșea pe ușă spre Sfânta Liturghie, ca să se împărtășească cu Trupul Răstignit și Sângele vărsat pe Cruce al Mântuitorului Iisus Hristos… Nu a mai ajuns la biserică, a fost găsit împușcat la ușa apartamentului.

Cazul părintelui nu este singular. Sursele rusești de știri ecleziale scriau, pe 29 iulie 2015, despre o maică care a fost găsită moartă în chilia sa. Monahia Alevtina, din mănăstirea kieveană Florovsky, a fost găsită decedată de către surorile mănăstirii, conform Interfax-Religion. Avea semne de ștrangulare, raportul oficial vorbind despre „crimă cu premeditare”.

Cu siguranță, mai sunt și alte cazuri. Un lucru este cert, vorbim despre un continuu fenomen martiric, despre o Liturghie tainică și sângeroasă, completare la Liturghia Euharistică „nesângeiată” – așa cum o numea Mitropolitul Dosoftei în Dumnezeiasca Liturghie, tipărită la  Iași, în anul 1679.


Categorii

1. DIVERSE, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului, Ucraina, Video

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “Un PREOT ORTODOX din Ucraina ar fi fost IMPUSCAT MORTAL si o MAICA a fost UCISA prin tortura la Kiev (VIDEO)

  1. Asta e ura impotriva Moscovei ajunsa la extrem. Este extrem de grav daca s-a ajuns la acest stadiu, in care sunt ucisi preoti si monahii sau monahi ortodocsi (doar pt. ca fac parte din Biserica Ucrainei, cea oficiala inca, caci apartine de Moscova). In acest caz se impune ca Biserica Ucrainei sa devina autocefala, sa iasa din subordoninea Moscovei, mai ales acum, ca cele doua tari se afla in razboi. Nu stiu ce mai asteapta Patriarhia Ucrainei… sa fie bombardat sediul Sfantului Sinod?! Iar Patrhiarhia Moscovei sa mai renunte la orgolii si la dorinta de a controla pe altii. E suficient un Putin.

  2. @Mirela
    Actualul asa zis patriarh schismatic Filaret a candidat la alegerile pentru postul de patriarh la un moment dat. Nefiind ales, a tras de partea sa o parte a Bisericii Ucrainiene, care a iesit de sub ascultarea Patriarhiei Ruse si asa s-a ajuns la aceasta schisma care pana la urma a asfaltat sau a intarit si ea drumul catre un posibil conflict intre fratii ortodocsi. Am fost in pelerinaj in Ucraina si am cunoscut un parinte care a participat fizic la apararea unui episcop local, nu stiu daca nu chiar P.S. Onufrie, atunci cand schismaticii au incercat sa ocupe sediul episcopiei. S-au dat lupte corp la corp pentru ocuparea din partea schimaticilor, respectiv pastrarea cladirilor apartinand Bisericii de catre cei fideli Patriarhie Ruse. Parintele pe care l-am cunoscut mai avea trei sau patru frati preoti si tatal lor era tot preot. Cert e ca a fost crunt atunci cand s-a intamplat schisma in Biserica lor. S-a mizat probabil si pe viziunile politice diferite ale ucrainienilor ortodocsi, pentru ca altfel nu vad cum ar fi putut sa aiba loc aceasta schisma. In pelerinaj vizitam unele manastiri sau biserici iar altele nu pentru ca erau “ale lui Filaret”, care a vrut neaparat sa ajunga patriarh. Intotdeauna orgoliile unora aflati la putere au facut ravagii in jurul lor. Asta este varianta celor fideli Patriarhiei Ruse, singura care mi-a ajuns mie la cunostinta.

  3. Este grav ca un preot ortodox si o maicuta ortodoxa au fost ucisi astfel.Si mie mi se pare ca cel care a comis fapta este de alta religie.Pacat ca in Ucraina o tara ortodocsa se intampla asa ceva.Doamne feresete.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare