Ungaria mentine INTERDICTIA VANZARII TERENULUI AGRICOL catre straini

1-01-2014 58 secunde Sublinieri

Intrată în vigoare pe 15 decembrie anul acesta, legea care interzice vânzarea de teren agricol către străini își va vedea efectele începând din mai 2014. Actul Terenurilor interzice tranzacțiile imobiliare cu pământuri ce au o suprafață de peste un hectar.

Dacă, inițial, în România, actul ce se dorea să limiteze vânzarea terenurilor către străini viza ogoarele de peste 100 de hectare, această limită a fost aspru criticată și, ulterior, s-a renunțat la ea. În Ungaria, suprafața-plafon este de doar un hectar și, la fel ca și în primele discuții de la noi, se aplică persoanelor fizice din țările membre UE, dar și din Ungaria. Astfel, vânzarea pământurilor devine, practic, imposibilă.

Cei care vor putea însă să cumpere pământ vor fi cei care dovedesc că au studii în agricultură sau silvicultură, sau care pot dovedi că au avut activități agricole în ultimii trei ani pe teritoriul maghiar. Și cei care dețin peste 25% din cooperative agricole înscrise în Ungaria pot să își cumpere în nume propriu ogoare în țara vecină.

Primele reacții au apărut din partea reprezentanților celor 200 de fermieri austrieci cu investiții în Ungaria. Însuși ministrul agriculturii din Austria, Andra Rupprechter,a reclamat că agricultorii străini vor avea impedimente în a lucra pământul din Ungaria.

Rupprechter a solicitat ministrului agriculturii din Ungaria, Sandor Fazekas, o întrevedere urgentă pe această temă, întâlnire ce ar putea fi programnată în zilele următoare, potrivit portalului politics.hu.


Categorii

1. DIVERSE, Ungaria, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “Ungaria mentine INTERDICTIA VANZARII TERENULUI AGRICOL catre straini

  1. aviz amatorilor vanzatori de terenuri agricole, nu faceti asta fratilor caci veti ajunge muritori de foame si voi si copii vostri

  2. Mihai, terenurile agricole s-au cam vândut deja, e doar o formalitate. La noi trebuie să curgă sânge de-acum pentru a le redobândi.

  3. http://www1.agerpres.ro/externe/2014/01/04/slovacia-cumpararea-de-terenuri-agricole-de-catre-straini-va-fi-mai-complicata-de-la-1-mai-2014-19-47-59

    Slovacia: Cumpărarea de terenuri agricole de către străini va fi mai complicată de la 1 mai 2014

    Ministerul slovac al Agriculturii și Dezvoltării Rurale dorește o înăsprire a regulilor privind cumpărarea de pământ de către străini înainte de 1 mai 2014, când va expira actualul moratoriu asupra achizițiilor de terenuri agricole, relatează sâmbătă agenția TASR.

    ”Cetățenii acelor țări unde slovacii nu pot cumpăra pământ nu vor avea nici ei posibilitatea să achiziționeze terenuri agricole în Slovacia. Sunt țări cu care noi avem o problemă majoră în această privință, precum Albania, Macedonia și Rusia”, a declarat ministrul slovac al agriculturii, Lubomir Jahnatek.

    Preconizatul amendament la legea privind protecția terenurilor agricole va complica, potrivit declarațiilor ministrului Jahnatek, achizițiile de terenuri agricole în Slovacia de către persoane altele decât cele care sunt deja implicat de mult timp în sectorul slovac al agriculturii.

    ”În nici un caz nu vom interzice cumpărarea de pământ de către investitori străini, ci vom face aceasta cel puțin mai complicată. Există țări în Uniunea Europeană care pot interzice cumpărarea de pământ, precum Ungaria, de exemplu. Ungaria a definit pământul agricol drept moștenire națională încă din timpul procesului de aderare la Uniunea Europeană, care îi permite să aplice diferite mecanisme pentru protecția sa”, a spus Jahnatek.

    Slovacia, în cursul procesului de aderare la UE, a definit însă terenul agricol drept marfă. ”Când pământul este definit drept marfă, atunci el trebuie subordonat regulilor Organizației Mondiale a Comerțului /OMC/”, a adăugat Jahnatek.

    ”Pe de altă parte, nu dorim să restricționăm sau să complicăm achizițiile de terenuri atunci când cumpărătorul cultivă pământul. Totuși, în cazul în care pământul va fi achiziționat de persoane care nu-l cultivă, atunci vom face mai complicată achiziționarea lui”, a conchis Jahnatek, potrivit TASR. AGERPRES/(AS — editor: Angela Sârbu)

    La noi cred că terenul agricol a fost calificat în timpul negocierilor ca fiind o categorie de reziduri..

  4. Pingback: UNGARIA VREA PAMANTUL ROMANIEI. Guvernul de la Budapesta pregateste o strategie pentru ACHIZITONAREA TERENURILOR AGRICOLE, PADURILOR SI APELOR MINERALE din Romania in conditiile lipsei TOTALE DE RESTRICTII din legislatia nationala - Recomandari
  5. Pingback: Guvernul Orban se ia de gat cu BANCILE STRAINE/ Seful Parlamentului Ungariei despre MARSUL SPRE AUTONOMIE AL TINUTULUI SECUIESC - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare