UNGARIA VREA PAMANTUL ROMANIEI. Guvernul de la Budapesta are o strategie de ACHIZITIONARE A TERENURILOR AGRICOLE, PADURILOR SI APELOR MINERALE din Romania in conditiile lipsei TOTALE DE RESTRICTII din legislatia nationala

6-01-2014 2 minute Sublinieri

1220799844investitii_terenuri_agricole

De la 1 ianuarie 2014, statul român a eliminat restricţiile impuse cetăţenilor străini care vor să cumpere terenuri agricole, inclusiv obligaţia de a avea experienţă în agricultură. Eliminarea restricţiilor i-a făcut pe oficialii din Guvernul de la Budapesta să creeze o strategie prin care Ungaria să poată achiziţiona teren agricol şi pădure în România.

”Avem un program în acest sens, care în esenţă presupune că, dacă cineva vrea să îşi vândă pământul, atunci poate încheia un contract cu statul ungar, în urma căruia să primească rentă viageră. Mai mult, dacă doreşte, el poate rămâne titularul pământului pe perioada vieţii. Evident că se pune întrebarea ce va face statul ungar cu o bucată de pământ de la marginea unui sat secuiesc? În principiu îl poate da unui tânăr fără pământ, dar dornic să îl prelucreze”, susţine Szabo Jozsef Andor, ataşatul pe probleme de agricultură din cadrul Ambasadei Ungariei de la Bucureşti, citat de portalul szekelyhon. 

Viitor în agricultură

Diplomatul maghiar nu crede că statul vecin va fi asaltat de oferte din România. “Este posibil ca satele din Transilvania să fie sărace şi cu o populaţie îmbătrânită, dar convingerea noastră este că ei ţin la pământurile lor. Aceasta este o trăsătură istorică a omului din Ardeal, dar în special a celui din Ţinutul Secuiesc. Ungurul nu se desparte cu plăcere de pământul său. Apoi se amplifică procesul de migrare de la oraş la sate, un proces natural şi în România. Cine nu are un domiciliu stabil şi un loc de muncă la oraş, acela va migra la rădăcinile sale săteşti, având fantezia unui viitor în agricultură”, mai spune Szabo Jozsef Andor.

Procedură simplă

Paşii de a vinde terenul statului ungar sunt foarte simpli. “După ce sistemul va deveni funcţional, doritorul nu are altceva de făcut decât să caute cea mai apropiată reprezentanţă a noastră. Un reprezentant de-al nostru se va deplasa la faţa locului şi va evalua pământul. În funcţie de asta, îi vom face o ofertă. Dacă nu va fi mulţumit, atunci poate încerca pe piaţa liberă. Dacă va accepta, atunci, cum am amintit, va beneficia de renta viageră, pământul şi dreptul de folosinţă urmând să rămână pe numele lui până la sfârşitul vieţii”.

Fond forestier şi ape minerale

Ungaria are deja strategii şi pentru fondul forestier şi de ape minerale din România. Singura diferenţă este că aceste strategii nu au fost gândite la Budapesta, ci au fost elaborate chiar de autorităţile locale din Ţinutul Secuiesc. Văzând cu ce rapiditate dispare fondul forestier, ei au apelat la statul ungar pentru ajutor. Multe primării dispun de propriile păduri, sunt incapabile să le managerieze, dar nici nu vor să le vândă. Vreau să amintesc aici şi de apele minerale, o oportunitate nouă de care încă foarte puţini ştiu. Nu mă refer la râuri şi lacuri, ci la izvoarele de ape minerale mai mult sau mai puţin exploatate. Este inadmisibil ca o apă minerală renumită precum Biborţeni să intre în faliment, când apele minerale îşi trăiesc perioada de renaştere în toată Europa”, mai spune diplomatul maghiar.

Război diplomatic?

El consideră că nu există nici un motiv pentru o “reacţie isterică a naţionalismului românesc”. “Nu ne temem că ar putea apărea un război diplomatic, deoarece noi sprijinim doar drepturi fundamentale din cadrul Uniunii Europene. Acestea au fost acceptate de ambele ţări, atât România, cât şi Ungaria, cu amendamentul că legea agrară din România este construită pe modelul din Ungaria. Dacă statul român poate proteja terenurile şi ţăranii activi, atunci e foarte bine. Dar dacă nu este capabilă să ofere nimic pentru anumite terenuri, atunci piaţa e liberă şi poate cumpăra oricine, nu trebuie neapărat să fie maghiar, poate să fie danez sau francez”, a încheiat reprezentantul Ambasadei Ungariei de la Bucureşti.

Vedeti si:


Categorii

1. DIVERSE, Agricultura/ Satul romanesc, Destramare teritoriala? (Regionalizare, autonomie), Razboiul impotriva Romaniei, Ungaria, Vanzarea pamanturilor

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

22 Commentarii la “UNGARIA VREA PAMANTUL ROMANIEI. Guvernul de la Budapesta are o strategie de ACHIZITIONARE A TERENURILOR AGRICOLE, PADURILOR SI APELOR MINERALE din Romania in conditiile lipsei TOTALE DE RESTRICTII din legislatia nationala

  1. Ce sa le reprosezi ungurilor?

    Ca-si doresc Ardealul? Nu e nimic de reprosat,Ardealul are atatea de oferit iar ungurii il cunosc atat de bine.

    Ce sa le reprosezi romanilor?
    Multe,in primul rand ca au permis vanzarea la liber a pamanturilor,ceea ce Ungaria n-a permis.

    Am fost recent prin Cluj,mai toate cladirile istorice,reprezentative,nu mai apartin autoritatilor sau unor entitati romanesti,au fost revendicate sau sunt in curs de revendicare.

  2. Subventii de la UE prin APIA in loc de “renta viajera” insotita de deposedare de proprietate!

    O idee care sa contracareze aceasta tactica lipsita de orice scrupul a ungurilor este aceea de a obtine subventile de la APIA, care sunt deja o renta viajera cum zice nesimtitul de ambasador. Cu alte cuvinte haideti oameni buni sa ne interesam si sa-i informam si pe ceilalti frati ai nostri cu mai mici posibilitati de informare, ca defapt tot proprietarul de pamant in Romania (si in EU) are deja o “renta viajera” de 150-250 euro/ha in fiecare an. Nu cred ca ungurii vor da mai mult pentru ca nu au de unde. Ungurii in “generozitatea” lor ipocrita nu fac decat sa devina intermediari inutili si care nu imbunatatesc cu nimic veniturile proprietarilor. In realitate este un mecanism de deposedare de proprietate prin inselarea persoanelor mai putin informate.

  3. E dureros de real, dar , dupa cateva mii de ani de istorie , asa am ajuns. Ungaria face foarte bine ce face, si poate ca intr-un fel ne ajuta si pe noi pe termen lung (prea suntem mamaligi la cheremul unor contzopisti cu blazon UE). Asertiunea oficialului ungar are si ea o limita : banii, ca nu curge lapte si miere nici la Buda. Le sta doar mai bine decat noua tichia de margaritar..

    PS: informatia asta se cunoaste de la revolutie incoace. Asta era si politica de aparare (initiala), de unde si marii “latifundiari” , dintre care cel putin unul cu stea in fruncte bate astazi celulele si pana mai ieri campii.

  4. Pai, cine a curvit cu udemereu’ vreme de 24 de ani ?
    Cine i-a pupat in… fata, numai sa poata face guvernele pe care le voiau ei??!!
    Tradarea si a facut cuib de vultur in varful palatului parlamentului si prin luminatoarele salilor de sedinte se scurg mereu doze de 30 de arginti.
    De cate ori au ajuns ardeleni la guvern, li s-a bagat pe gat udemereu’ de catre bucuresteni.
    Au tradat tara cei ai caror mosi si-au varsat sangele in Ardeal in 916-919 si mai apoi in 944 !!!
    Acum ungurii fac legea in Ardeal si chiar in Romania, iar celor din bucuresti nu le pasa catusi de putin de Ardeal.
    Se rasucesc in mormant muntenii Mircea, Vlad si Constantin ;olteanul Mihai,moldoveanul Stefan si ardelenii Iancu, vazand ce urmasi au pe cheiurile Dambovitei!!!!!

  5. 1. x

    chiar crezi ca tot ce zboara, se mananca?
    in spatele scenei sta UE si Vatican.
    guvernele ungariei si Romaniei sunt niste marionete care isi joaca rolurile.
    mai rau e ca ai “nostri” joaca roluri jalnice de tradatori.

  6. Legat de subiect, mereu imi amintesc de profetia redata aici pe site si care “sta a se-mplini”:

    “La vremea cea din urma, pamanturile nu-si vor mai da roada lor, padurile vor fi taiate, iazurile vor fi secate, oamenii vor vinde mosiile fara de rusine, uitand ca stramosii lor le-au pastrat cu sabia.”(…)

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2011/08/30/profetia-pustnicilor-nemteni-transmisa-sfantului-varlaam-mitropolitul-moldovei-30-august-despre-vremurile-din-urma-si-caderea-crestineasca-a-moldovei-vor-pune-biruri-si-pe-aerul-lasat-de-dumneze/

  7. http://www.ziuanews.ro/stiri/traian-basescu-respinge-legea-privind-cumpararea-terenurilor-de-catre-straini-111430

    De fapt, respingerea nu contine niciun motiv pe fondul chestiunii, ba chiar cere clarificarea faptului ca… efectiv nu va exista nicio diferenta intre romani si straini la achizitionarea terenurilor.

  8. Pingback: GUVERNUL ORBAN se ia de gat cu BANCILE STRAINE/ Seful Parlamentului Ungariei despre MARSUL SPRE AUTONOMIE AL TINUTULUI SECUIESC - Recomandari
  9. Dragilor Parintilor Preoti, incepeti dumneavoastra si indemnati pe toti romanii să se roage și pentru țara noastră, să se milostivească Dumnezeu spre noi, acesta este singura scăpare.

  10. Pingback: CEL MAI GRAV: ROMANIA ISI PIERDE PAMANTUL, UNGARIA SE PREGATESTE SA IL IA IN STAPANIRE. IN ARDEAL NE REINTOARCEM IN TRECUT: SLUGI IN PROPRIA TARA. Ilie Serbanescu despre cea mai antinationala lege: VANZAREA TERENURILOR AGRICOLE [video] - Recomandari
  11. UNGARIA VREA PAMANTUL ROMANIEI, si nu numai…

    Cum sa vinzi pamantul romanesc cu moastele sfintilor tai?
    De ce Biserica, ca si institutie, nu se implica acum?
    Este timpul sa-si spuna cuvantul, mai ales ca odata cu vinderea pamanturilor noastre nu vor veni ORTODOCSI si nici nu vor merge pe Cuvantul orthodox. Ne vor cerne! Sa tineti minte asta!

    cu respect si dragoste de Hristos si Biserica Sa,
    Cristina Balcu
    Bucuresti
    Romania

  12. DIN PUNCTUL MEU DE VEDERE TREBUIE SA IESIM DIN UE !
    CAT MAI REPEDE !

    PS: Lucrurile astea se stiu de mai mult timp. Chiar T. Bakonscky a cerut o amanare.
    NIMENI NU ARE NICI O REACTIE ?

  13. Iesirea din UE se face fara Transilvania.

    PS: De ce un reprezentat oficial ungur a pus ‘gaz pe foc’ ? (Adica NU puteau sa cumpere linistiti pamanturile alea, cum o si fac de ceva vreme, cu perfecta discretie ? De ce trebuia batuta toaca ?)

  14. @c2:

    Pentru ca tot ce fac ei e la vedere, pentru ca e an electoral si trebuie sa demonstreze ca au strategii si obiective (concrete, nu generaliste sau provizorii), pentru ca trebuie sa arate celorlalti ca ei sunt deja o putere regionala.

  15. ‘pentru ca trebuie sa arate celorlalti ca ei sunt deja o putere regionala’.

    Corecta observatia. Si sunt ? Si ‘ceilalti’, accepta Ungaria ca putere regionala ?

    Bine, sunt atatea si atatea alte intrebari, caci stim prea bine cum au
    sfarsit-o si alte asemenea puteri balcanice cu liderii lor regionali. Om trai si om vedea.

  16. Pingback: Familia ortodoxa: NOI DAM PAMANT!/ Cum au procedat ALTE TARI?/ Ilie Sarbu critica “ABORDARILE PANICARDE” si “TABLOIDE” pe tema VANZARII TERENURILOR AGRICOLE/ Planul ORBAN si teza falsa a “prafului electoral” - Recomanda
  17. Pingback: Ilie Serbanescu despre “DRAMATICA EXPROPIERE A SARACILOR DE LA PERIFERIE”. Semnificatia liberalizarii vanzarii de terenuri agricole: “SFARSITUL TARII”, “DEFINITIVA RUPERE DE GLIE A ROMANULUI” - Recomandari
  18. Pingback: Coruptie a la Harvard: UNIVERSITATEA AMERICANA – CEL MAI MARE PROPRIETAR DE PADURI DIN ROMANIA. Dupa un scandal de coruptie, isi vinde in regim de urgenta posesiunile - Recomandari
  19. Pingback: The Guardian despre ANTIPATIA guvernantilor fata de TARANUL ROMAN. O bariera in calea CAPITALISMULUI NEOLIBERAL si a “INVESTITORILOR STRAINI” - Recomandari
  20. Pingback: “ROMÂNIA SUB ASEDIU” – disparitia Romaniei prin VANZAREA PAMANTURILOR si PADURILOR (reportaj video “In Premiera”): “E un mare pericol! Ne pierdem incet teritoriul tarii! Noi nu realizam acum ce facem!”; “Vo
  21. Pingback: MARELE JAF AL RETROCEDARILOR ABUZIVE si al DISTRUGERII PADURILOR ROMÂNIEI prin mecanisme institutionale (VIDEO, “Jocuri de putere”): “Este un atac sistematic, concentrat si dirijat pe toate resursele României” - Recomandari
  22. Pingback: MAREA BRITANIE SE “BALCANIZEAZA”? Scotia – aproape de INDEPENDENTA/ Autonomia TINUTULUI SECUIESC incalca flagrant CONSTITUTIA ROMANIEI. Proiectul UDMR – TEXTUL INTEGRAL - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare