ZILELE NEGRE ALE UCRAINEI (documentar fotografic)

7-05-2015 2 minute Sublinieri
melinkov-ukraine-8

Sursa: http://valerymelnikov.com/index.php?/albums/black-days-of-ukraine/

Fotograful rus Valery Melnikov a realizat una din cele mai impresionante serii de fotografii despre războiul civil din Ucraina de Sud-Est. Proiectul său „Black Days of Ukraine” („Zilele Negre ale Ucrainei” – trad.) a ajuns în finala celei mai mari competiţii de fotografie din lume, Sony World Photo Awards (SWPA). Premiul cel mare, L’Iris D’Or, i-a revenit americanului John Moore de la Getty, dar mulţi fotografi cu care am discutat la SWPA consideră că seria lui Melnikov este mai valoroasă. Am avut ocazia să văd imaginile din proiect, care arată coşmarul prin care trec civilii din regiunile separatiste, expuse la Somerset House din Londra, apoi i-am luat lui Melnikov un interviu în care vorbeşte despre munca sa şi proiectele pe care le pregăteşte.

Valery Melnikov, câştigător a numeroase premii, lucrează ca fotograf pentru agenţia de ştiri rusă News Agency Rossiya Segodnya (fosta RIA Novosti). El a colaborat cu agenţia AFP în perioada 2009-2010, iar în trecut a lucrat în mai multe zone de conflict, printre care Mali (2013), Siria (2012), Osetia de Sud (2008), Liban (2006), dar a fost pe teren şi în timpul luărilor de ostatici de către terorişti în Beslan (2004) şi Stavropol (2001).

Ca jurnalist, el spune că încearcă să nu aibă simpatii pentru niciuna dintre părţile implicate în conflict, dar ca fiinţă umană nu poate să nu-i pară rău de viaţa grea pe care o au civilii din sud-estul Ucrainei.

Seria ta, „Black Days of Ukraine”, realizată în Donbas, scoate în evidenţă problemele civililor din zona afectată de conflict. Care este opinia ta, ca cetăţean rus, în legătură cu acest conflict? Cui aparţin regiunile disputate?

Ca jurnalist nu am simpatii pentru niciuna din părţile implicate în conflict. Totuşi, ca fiinţă umană îmi pare sincer rău de civilii care au o viaţă grea de când a început războiul în Donbas. Potrivit guvernului ucrainean, regiunea Lugansk aparţine Ucrainei, dar pentru oamenii de acolo, care au participat la un referendum în noiembrie 2014, este o republică independentă. Eu am acoperit doar regiunea Lugansk.

Ai avut probleme cu autorităţile din Rusia după ce ai publicat această serie?

Nu, nu am avut niciun fel de problemă.

Ai simţit vreodată nevoia să te auto-cenzurezi ca fotograf, din motive politice sau altele?

Pot spune că uneori nu folosesc sau arăt anumite imagini pe care le-am făcut din principii etice, de exemplu [nu arăt] cadavre mutilate ş.a. m. d.

Cum e să lucrezi ca fotograf/reporter în zona de conflict din Ucraina?

Am ajuns în Lugansk la începutul verii lui 2014 şi atunci încă era un oraş paşnic, dar exista în aer senzaţia dezastrului iminent. Conflictul dintre rebeli şi autorităţile oficiale ucrainene a escaladat gradual în război. Regiunea de sud-est a Ucrainei a fost cuprinsă de ostilităţi. Vara a devenit cea mai sângeroasă perioadă pentru oraşul strategic Lugansk. Munca jurnaliştilor în zonele de conflict este întotdeauna conectată la un nivel de risc crescut. Dar acest pericol nu este mai mare decât cel la care sunt expuşi localnicii. La sfârşit tu poţi părăsi zona de conflict, dar de cele mai multe ori localnicii nu fac acest lucru. Oamenii din Lugansk sunt deschişi şi prietenoşi. Sunt înţelegători cu jurnaliştii care acoperă războiul. Este mai greu să stabileşti contacte printre oamenii care au arme în mâini.

Care este cel mai important şi imediat lucru pe care şi-l doresc acum oamenii din regiune?

Din nou, pot descrie doar situaţia din regiunea Lugansk, deoarece acolo am stat mare parte din timp (aproximativ două luni). La începutul conflictului, majoritatea cetăţenilor au susţinut independenţa regiunii. O parte dintre oameni s-a opus şi a părăsit zona. În acest moment principala problemă a oamenilor nu mai este statutul regiunii, ci luptele.

Care sunt proiectele pe care le pregăteşti?

Plănuiesc să continui lucrul la proiectele dedicate impactului umanitar al conflictului din sud-estul Ucrainei. Sper să pot vizita Donbass din nou.

Pe site-ul Sony World Photography Awards găsiţi selecţia de 10 imagini cu care fotograful rus a participat la competiţie. Tot pe site găsiţi seria „Ebola Crisis Overwhelms Liberian Capital” („Epidemia de Ebola copleşeşte capitala liberiană – trad.), pentru care fotograful John Moore a câştigat L’Iris D’Or.

melinkov-ukraine-9

http://valerymelnikov.com/index.php?/albums/black-days-of-ukraine/

melinkov-ukraine-7

http://valerymelnikov.com/index.php?/albums/black-days-of-ukraine/

melinkov-ukraine-6

http://valerymelnikov.com/index.php?/albums/black-days-of-ukraine/

melinkov-ukraine-5

http://valerymelnikov.com/index.php?/albums/black-days-of-ukraine/

melinkov-ukraine-4

http://valerymelnikov.com/index.php?/albums/black-days-of-ukraine/

melinkov-ukraine-3

http://valerymelnikov.com/index.php?/albums/black-days-of-ukraine/

melinkov-ukraine-2

http://valerymelnikov.com/index.php?/albums/black-days-of-ukraine/

melinkov-ukraine-1

http://valerymelnikov.com/index.php?/albums/black-days-of-ukraine/


Categorii

1. DIVERSE, Suferinta de langa noi, Ucraina

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

1 Commentariu la “ZILELE NEGRE ALE UCRAINEI (documentar fotografic)

  1. La fel ca si in cazul propagandei cu terorismul, ma gandesc ca si conflictele astea din Ucraina si Siria ar putea fi o strategie prin care SUA si Rusia reusesc sa-si vanda marfa (tancuri, avioanele de lupta, armament etc). Vorba capitalistului: “Create the problem, sell the solution”.

    Turcia: Instruirea rebelilor sirieni va începe din 9 mai
    http://www.activistpost.com/2015/05/reports-suggest-that-turkey-gccarab.html

    NATO Puppets Plan to Invade Syria … Soon
    http://www.activistpost.com/2015/05/reports-suggest-that-turkey-gccarab.html

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare