ZIUA A DOUA A DOLIULUI. Numarul victimelor incendiului din clubul COLECTIV poate fi mult mai mare: 80-90 DE RANITI IN STARE CRITICA. Vremea compasiunii prin RUGACIUNE si a intrebarilor fundamentale

1-11-2015 7 minute Sublinieri

“Decât să se caute cu obstinație vinovați și răzbunare, rugați-vă pentru cei în suferință și pentru sufletele celor plecați violent din această viață în noaptea fatidică”

incendiu-colectiv

Suferinţa are o faţă, durerea are un nume. Ionuţ, Alexandra, Matei, Bogdan, Teodora, Flavia, Tudor sunt câteva dintre numele celor peste 100 de tineri care se luptă pentru viaţa lor pe un pat de spital. Privindu-i în ochi în fotografiile de pe Facebook creierul îţi refuză asocierea cu imaginile cu salvatorii cărând tărgi cu corpuri inerte învelite în staniol. Acum, în numele lor pe reţelele de socializare, părinţii şi prietenii cer ajutorul pentru cea mai mare luptă. Cea pentru viaţă.

Gândul a identificat, din listele cu nume de la spitalele unde au ajuns răniţii în incendiul din Colectiv pe unii dintre tinerii către care merg gândurile românilor în aceste zile, îndemnându-vă, totodată, să săriţi în ajutorul lor. Părinţii şi prietenii fac apel pe Facebook ca oamenii să doneze sânge pentru victimele incendiului din Colectiv. Centrele de colectare sunt deschise şi astăzi, cei care vor să ajute putând merge la centrul din strada Constantin Caracaş, numărul 28, centrul de la Spitalul Militar şi centrul de la Spitalul Universitar.

Va scriu în numele lui Bogdan, pentru ca din păcate el o vreme nu poate fi activ pe fb. Va roagă sa faceţi un efort şi sa donaţi sânge pentru el. Viata lui depinde de acest ajutor. Mulţumesc, Tatăl lui Bogdan”. Bogdan este un tânăr de 22 de ani, care în noaptea de vineri se afla în Club Colectiv, iar acum se zbate între viaţă şi moarte pe un pat de spital la „Bagdasar Arseni”.

Fratele meu este in stare grava la spitalul municipal in urma incendiului din club Colectiv. Va rog din suflet pe cei care puteti dona sange sa donati maine la centrul de donare si transfuzii pentru Tudor Golu. Multumesc!”, scrie pe Facebook sora lui Tudor Golu, internat la Universitar.

Pentru el se roagă şi fosta sa profesoară, care are trei elevi între victimele de la Colectiv. „Curaj si putere celor internati in spitale in stare grava, printre care 3 dragi fosti elevi de ai mei: Radu Damian, Cristina Tartau, Tudor Golu. God bless them all!”, scrie Irina Crivat pe Facebook.

Din suflet va rog fiti alături de fiica mea Alexis Matache rugati-va pentru ea sa se facă bine”, scrie pe Facebook şi mama Alexandrei Matache o tânără de 26 de ani ajunsă la spital după incendiul din Colectiv.

Astfel de mesaje curg pe paginile de Facebook ale celor care nu au avut şansa să iasă la timp din Clubul Colectiv atunci când s-a dezlănţuit infernul.

Gândul vi-i prezintă mai jos pe câţiva dintre răniţii, idenficaţi pe platforma de socializare. Sunt tineri, frumoşi şi au nevoie de ajutor.

Ionuţ Sălăjan, 41 de ani. Mesajul scris pe Facebook de sotia sa, Alina: „Ionut a avut ghinionul sa fie printre victimele tragediei din club. A fost operat, are arsuri pe fata, mâini si torace…l-am vazut, si înainte de operaţie si după. Înainte era negru nici nu l-am recunoscut. După operaţie am reuşit sa intru la reanimare si să-l vad. Nu pot sa va spun cum arata…era conştient, am vorbit cu el dar e pe morfina ca are dureri. Doamne ce am văzut acolo. E tragic. Va rog sa va rugaţi lui Dumnezeu pt toţi sa supravieţuiască

Alexandra Matache, 26 de ani. Mama Alexandrei scrie pe Facebook: „Din suflet va rog fiti alături de fiica mea Alexis Matache rugati-va pentru ea sa se facă bine” „Prietena noastra Alexis Matache are mare mare nevoie de sange (grupa 01) !! Daca mergeti sa donati, va rog din suflet sa lasati numele ei – Alexandra Matache (internata la Bagdasar – Arseni)”, face un apel un prieten al tinerei.

Golu Tudor, chitarist. Sora sa a postat următorul mesaj pe Facebook: „Fratele meu este in stare grava la spitalul municipal in urma incendiului din club Colectiv. Va rog din suflet pe cei care puteti dona sange sa donati maine la centrul de donare si transfuzii pentru Tudor Golu. Multumesc!

Istrate Claudiu Bogdan, 22 de ani. Tatal său scrie pe Facebook cerând oamenilor să doneze sânge: „Dragi prieteni, Va scriu în numele lui Bogdan, pentru ca din păcate el o vreme nu poate fi activ pe fb. Va roagă sa faceţi un efort şi sa donaţi sânge pentru el. Viata lui depinde de acest ajutor. Mulţumesc, Tatăl lui Bogdan”.

Şi mama sa face un apel disperat pentru ajutor: „Dragi prieteni, Bogdan are MARE nevoie de sange! Starea lui este grava… prognosticul medicilor e rezervat. Urmeaza zile critice pentru el… Va rog sa fiti alaturi de el la greu! IMPORTANT! Puteti dona orice grupa, specificand ca este pentru Claudiu Bogdan Istrate, internat la Spitalul Bagdasar Arseni.Va suntem recunoscatori pentru ajutor.

Teodora Maftei, fotojurnalist. Costin Stucan, redactor şef la Prosport: „Jurnalistul sportiv Teodora Maftei este internată la terapie intensivă cu arsuri severe, întinse pe o suprafaţa mare din corp. Starea ei este gravă, însă e stabilă, iar doctorii o ţin sub sedative pentru durerile atroce. Pentru Teo, un fotograf pasionat şi talentat care se afla în prima linie în club, lângă scenă, pentru a prinde emoţia unui concert rock, durerile şi lupta nu sunt noi. E o veterană. “Uneori e nevoie să mori puţin ca să simţi cu adevărat că trăieşti”, mărturisea ea în urmă cu câţiva ani pentru Perfecte.ro. Nu e un citat de genul celor care-ţi umplu dimineaţa contul de Facebook. Teo a suferit şapte intervenţii chirugicale, dintre care trei pe creier, pentru ameliorarea simptomelor unui sindrom care încearcă să alieneze o tânără trecută de 30 de ani

Între 80 şi 90 dintre victimele spitalizate ale incendiului din clubul Colectiv din Capitală sunt în stare gravă sau critică, potrivit ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu. […]

  • Libertatea: Un copil cu HANDICAP a supraviețuit în urma tragediei de la Colectiv

Micuțul care suferea de dizabilități se afla în club în momentul izbucnirii incendiului, însă acesta a reușit să scape.

Copilul se afla la primul concert din viața lui, acesta suferind de handicap și având mama bolnavă de cancer. Se pare că nu putea sta în picioare de unul singur, aflându-se, cel mai probabil, într-un scaun cu rotile.

În momentul de față, acesta se află în spital, dar este conștient: “Nu mergea în picioare. E bolnav. Era în club, dar n-am reuşit să iau legătura cu el. E la spital acum. Doamna doctor mi-a spus să mai aşteptăm. Mi-a spus că e bine şi că e conştient”, a declarat o persoană din familia sa. […]

Cei mai mulţi au murit intoxicaţi, nu arşi

Medicii care efectuează autopsiile susţin că majoritatea tinerilor au murit ucişi de aerul inhalat. Mulţi dintre ei aveau ochii arşi şi corneea distrusă. Leziunile de la nivelul feţei au îngreunat, de altfel, identificarea decedaţilor.

Asta, şi faptul că o mare parte nu aveau la ei acte de identitate. “Majoritatea au murit instantaneu. Odată cu începutul incendiului, au ars şi materialele din jur, mesele, scaunele şi acea tapiţerie care antifona şi care conţine cianuri şi substanţe toxice. Pe lângă monoxidul de carbon, arderea capitonajului, care conţine derivaţi toxici şi chimicale, a dus la otrăvirea aerului cu cianuri”, susţin surse din cadrul IML.

Cauzele morţii au fost arsurile de laringe, de faringe, trahee şi bronhii, dar şi inhalarea de fum şi intoxicaţia cu gaze toxice şi monoxid de carbon, susţin surse de asemenea, câteva persoane cu leziuni mecanice, de pe urma căderilor, lovirilor sau a strivirii.

Printre cei decedaţi se numără Vlad Ţelea şi Mihai Alexandru, chitariştii trupei care concerta pe scena clubului, Goodbye to Gravity. Solistul formaţiei, Andrei Găluţ, e în stare gravă – în comă, cu arsuri pe 45% din suprafaţa corpului -, la fel basistul, Alex Pascu, fiul Anei Pascu, fostă scrimeră dublă laureată cu bronz în anii ’70, acum vicepreşedintă a Federaţiei Internaţionale de Scrimă şi preşedintă de onoare a Federaţiei Române de Scrimă.

Medicii de la Spitalul Floreasca, unde sunt internaţi, sunt rezervaţi în privinţa şanselor lor de supravieţuire. Adrian Despot, de la Viţa de Vie, despre care a umblat la un moment dat zvonul că ar fi fost rănit grav, a fost, de fapt, rănit uşor. Wilmark şi Oana Tache, alte vedete care s-au aflat la locul tragediei, sunt nevătămaţi.

Urmează operaţii complicate şi riscante

Turul de forţă început vineri seară de medicii din spitalele bucureştene, odată cu decretarea codului roşu, se va transforma într-un test de anduranţă în zilele următoare, când răniţii aflaţi în spitalele de urgenţă vor fi supuşi unor intervenţii chirurgicale necesare, dar riscante şi complicate. Unii, cei în stare gravă, nu se ştie dacă vor supravieţui.

Secretarul de stat Raed Arafat a făcut apel la toţi românii să doneze sânge, fiindcă vor fi necesare transfuzii în cazul tuturor celor operaţi. Sunt apţi să doneze cei care au între 18 şi 65 de ani, peste 50 kg, sunt sănătoşi clinic şi nu au avut în copilărie boli precum hepatita, nu au consumat grăsimi în ultimele 24 de ore şi nici alcool în ultimele 48. Gravidele şi lăuzele nu au voie să doneze sânge.

Situatia unui numar de sapte pacienti este dramatica. Sunt in ventilatie mecanica. Au suferit afectari de diferite grade ale cailor respiratorii. Suprafata arsa a corpului este de minimul 30 la suta, ceea ce face ingrijirea lor o problema delicata“, a spus directorul medical al spitalului, Mircea Gorgan, intr-o conferinta.

El a adaugat ca acesti pacienti pot fi tratati in conditii optime, in sali de operatie dedicate, intrucat cel mai mare risc la care sunt expusi este contaminarea externa, potrivit Mediafax.

Spitalele Capitalei aveau, duminica la pranz, internati 140 de raniti in incendiul de la clubul Colectiv si doar o singura victima neidentificata, la Spitalul de Arsi, potrivit datelor Ministerului Sanatatii.

Astfel, la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti (SUUB) sunt 24 de pacienti, la Floreasca- 15, La Spitalul de Arsi – 27, la Bagdasar Arseni – 22, la Spitalul de Copii “Grigore Alexandrescu” -cinci, Spitalul “Sf Ioan” -opt, Spitalul Elias – 15, Spitalul Militar – 11, Spitalul “Sf. Pantelimon” – cinci, Spitalul Gerota -trei si la Spitalul SRI – cinci.

Potrivit ministrului Sanatatii, 80 – 90 de pacienti sunt in stare critica si foarte grava.

Sute de persoane s-au rugat, duminică, la Brâul Maicii Domnului, adus din Grecia la Muzeul Mitropoliei Clujului, iar în timpul slujbei de Liturghie din Catedrală Mitropolitană a fost înălțată o rugăciune pentru cei afectați de incendiul din București.

“Este o mare binecuvântare prezența Brâului Maicii Domnului la Cluj-Napoca, mai ales că în țară este creată suferința aceasta grozavă de tragedia ce s-a întâmplat la clubul Colectiv din București. Și Maica Domnului, Maica tuturor creștinilor, aduce mângâiere și celor sănătoși, și celor bolnavi’, a declarat mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuț.

Brâul Maicii Domnului a fost adus la Cluj sâmbătă seară de la Mănăstirea Kato Xenia din Grecia, iar duminică dimineață racla de argint în care e brâul a fost purtată într-o scurtă procesiune prin zona Muzeului Mitropoliei.

Tradiția spune că brâul a fost țesut de Maica Domnului din păr de cămilă.

Cu multă tristeţe am aflat de tragedia provocată de un incendiu la Clubul Colectiv din București în noaptea de 30 spre 31 octombrie 2015, în urma căruia și-au pierdut viața 27 de persoane, peste 160 au fost rănite, dintre care 146 au fost internate în 12 spitale din capitală.

În aceste momente de mare durere pentru familiile, rudele, prietenii şi cunoscuţii celor decedaţi sau aflaţi în spitale, adresăm acestora cuvânt părintesc de compasiune şi de alinare sufletească.

Suntem alături de cei aflaţi în suferință pe patul de spital și ne rugăm lui Dumnezeu pentru alinarea durerilor și vindecarea lor.

De asemenea, ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos, Cel răstignit şi înviat, să odihnească în pacea şi iubirea Sa sufletele celor decedaţi din cauza incendiului şi să-i întărească sufleteşte pe cei îndoliaţi.

Parohiile din Bucureşti cărora aparţin tinerii decedaţi sau cei afectaţi de arsuri sunt solicitate să ajute spiritual şi material familiile îndoliate şi familiile celor aflaţi în spitale. Reînnoim apelul nostru pentru donare de sânge spre salvarea vieţii celor din spitale.

Să unim rugăciunea cu fapta milostivă pentru toţi cei aflaţi în suferinţă!

† DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMÂNE

  • Iulian Capsali (Facebook): 

Ziua a doua

Astăzi cred că nu a fost biserică de mir sau mănăstire care să nu-i fi pomenit pe tinerii care suferă prin spitale și pe cei care au murit. S-au primit mesaje chiar de la familii și prieteni.

Cei mai mari ai mei au chemat în vizită acasă un coleg care avea invitație la concertul din clubul Colectiv. Până spre dimineață și-a făcut cruci și i-a mulțumit Domnului că a scăpat.

Până la urmă, pentru că secularizarea nu este atât de agresivă în societate, românul tot la Biserică își găsește alinarea în nenorociri. Pentru că moartea nu o poate explica nimeni. Și decât să se caute cu obstinație vinovați și răzbunarea acestui accident catastrofal, rugați-vă pentru cei în suferință și pentru sufletele celor plecați violent din această viață în noaptea fatidică.

O maică din obștea mănăstirii unde mă aflu spunea că Dumnezeu i-a vrut mântuiți că i-a trecut printr-o moarte atât de cumplită.

Biserica ortodoxă vede în toate o pronie mântuitoare. Aceasta este și lumina care încălzește sufletele celor care ajung din necredință la credință.

Nu uitați însă că lucrarea Domnului transcende mintea noastră, care își are limite majore, paradoxal, cu cât se depărtează de Altar.

Iar Taina se lasă greu descifrată.

Doamne miluiește!

Memento mori

Pentru că sunt plecat cu cei mai mici dintre copii și cu soția la o mănăstire, profitând de vremea superbă și de infestarea școlilor cu Halloween, aflu de la cei mari care au rămas acasă de tragedia din această noapte dintr-un club bucureștean.

Peste 25 de morți, peste 150 de răniți, unii foarte grav. Prietenii mei medici chirurgi au fost chemați de acasă ca să intervină.

O tragedie într-o noapte care a fost ruptă de rostul ei și lipită strâmb în acest proces de repăgânizare a lumii.

Sigur că este timpul urgenței, a acțiunii, însă toți creștinii știu că trebuie căutat, în fiecare clipă, sensul „întâmplării“, tâlcul ei, ascuns acum de sirenele ambulanțelor și de valurile de informații.

Până la urmă, nici o știință nu poate da răspuns la moarte așa cum îl dă Hristos, cel care a murit și a Înviat a treia zi, născând Raiul și despicând Iadul, de unde-i scoate, așa cum vedem în icoane, pe protopărinții Adam și Eva.

Astfel de tragedii ne readuc în față întrebările fundamentale asupra rostului nostru pe acest pământ.

Dumnezeu să-i odihnească pe tinerii care au pierit în foc și să-i întărească pe părinți, frați și prieteni.

Sute de bucuresteni au aprins candele, sambata 31 Octombrie 2015, la intrarea in Club Colectiv din Capitala. 27 de tineri au decedat vineri noapte in incendiul ce a izbucnit in timpul unui concert de muzica heavy metal, la care participau peste 300 de spectatori. Andreea Alexandru/Mediafax Foto

Sute de bucuresteni au aprins candele, sambata 31 Octombrie 2015, la intrarea in Club Colectiv din Capitala. Andreea Alexandru/Mediafax Foto


Categorii

1. DIVERSE, Clubul Colectiv, Dezastre, calamitati, Iulian Capsali, Patriarhul Daniel, Suferinta de langa noi

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

11 Commentarii la “ZIUA A DOUA A DOLIULUI. Numarul victimelor incendiului din clubul COLECTIV poate fi mult mai mare: 80-90 DE RANITI IN STARE CRITICA. Vremea compasiunii prin RUGACIUNE si a intrebarilor fundamentale

  1. Din tot sirul de oameni cel mai tare ieseau in evidenta doi care carau dupa ei un panou cu “Vrem spitale nu catedrale” …

  2. Fratilor haideti sa ne rugam pentru aceste suflete!

  3. http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Stiri/Eroii+de+la+clubul+Colectiv+Au+murit+pentru+ca+altii+sa+traiasca

    Un concert rock eveniment. Una dintre trupele românești în vogă în străinătate și mai puțin cunoscute în România. Un nou album. Au fost motive suficiente pentru ca toţi iubitorii rockului să se adune la clubul Colectiv. Printre ei s-a numărat şi muzicianul Adrian Rugină. Avea 38 de ani. A făcut parte din mai multe formaţii. Una dintre ele: trupa Bucium. Colegii săi au rămas înmărmuriţi când au aflat că a murit.

    Alexandra Nicolae , prietena lui Adrian: „L-am cunoscut în iarna anul 2005 când împreună cu o prietenă am decis să facem parte din proiectul Bucium, el era deja toboşarul acestei formaţii şi am fost împreună la prima repetiţie. S-a legat apoi o prietenie extraordinară. Din prima clipă am simţit că suntem pe aceeaşi lungime de undă”.

    Martorii au povestit că l-au văzut pe Adrian Rugină în timp ce îi ajuta pe alţi oameni să iasă din Club. Era o singură uşă şi aproape 500 de oameni care fugeau din calea flăcărilor. Unii oameni erau cazuti la pământ, dar Adrian nu s-a gândit doar la el, ci s-a oprit să-i ridice. La un moment dat, fumul gros şi toxic l-a răpus.

    Alexandra Nicolae, prietenă a lui Adrian: „El era cu soţia lui la concert. Eu n-am apucat să ajung pentru că eram prea obosită. Nici n-am ştiut că Adi este acolo. Am văzut pe internet, după aceea. Nu-mi venea să cred că tocmai el…Nu puteam să-mi explic cum tocmai el nu a reuşit să iasă de acolo. Apoi, am citit că a intrat să ajute atâţia oameni, şi atunci mi-am dat seama de ce s-a întâmplat, ce s-a întâmplat”.

    Prietenii lui Adrian sunt marcați de tragedie. Alexandra Nicolae: „Era o persoană foarte jovială, cred că avea atât de multe idei. Era unul dintre puţinii oameni pe care i-am întâlnit şi care aveau idei cu adevărat practice, idei în toate domeniile, de afaceri, de management, idei care pot fi puse cu adevărat în practică”.

    Cazul lui Adrian nu este unic. Fotograful Claudiu Petre a făcut la fel. Cristi Dorombach, prietenul lui Claudiu Petre: „Claudiu a încercat şi a reuşit să salveze alte persoane care erau acolo în club, dar el nu a mai reuşit. Eu nu am fost acolo, dar ştiu că prietenii noştri au văzut cum el a fost resuscitat şi salvat de către salvatori şi urcat într-o ambulanţă şi transportat spre ceva”.

    Alin Pandaru, prietenul lui Claudiu: „Claudiu era în interior, l-am văzut abia după ce l-au scos pompierii care au intrat cu măşti de gaze şi l-au scos afară. Ultima oară îl văzusem fix cu două minute înainte să se întâmple tragedia. M-am dus, l-am salutat şi m-am întos la locul meu, care, din fericire, era mai spre ieşire”.

    Claudiu era pasionat de meseria lui. Prietenii spun că era bucuros să participe la lansarea noului album al formaţiei Goodbye to Gravity.

    Cristi Dorombach: „Chiar îşi dăduse check-in și își arătase bucuria că este acolo şi că poate să le facă poze trupei care tocmai îşi lansa albumul. Era un fel de exclusivitate pentru el. Exclusivitate pe care a plătit-o cu viața”.

    Martorii spun că datorită celor doi cel puţin zece tineri au supraviețuit. Nu sunt însă singurii care și-au pierdut viața pentru ca alții să traiască.

  4. L-am cunoscut pe Adrian Rugina cu mai multi ani in urma, pe vremea cand mergeam si eu pe la diverse concerte.. Era un tip foarte fain iar acum dupa ce am aflat cauza mortii, faptul ca s-a intors in club pentru a salva alte vieti, imi dau seama ce inima mare avea. Dumnezeu sa-l ierte!

  5. Pingback: TRAGEDIA “COLECTIV”: Cuvintele de mangaiere si asumare ale mitropolitilor ortodocsi IGNORATE de televiziunile turbate impotriva Bisericii/ “Ucenici vrajitori ai unei noi barbarii…” – GEORGE DAMIAN, PR. SAVATIE BASTOVOI
  6. Pingback: TRAGEDIA “COLECTIV”: Rugaciunile si cuvintele de mangaiere si asumare ale ierarhilor ortodocsi IGNORATE de televiziunile turbate impotriva Bisericii/ “Ucenici vrajitori ai unei noi barbarii…” – G. DAMIAN, PR. SAVATIE BA
  7. Pingback: Manufacturarea tragediei de la COLECTIV: VICTIME MERITUOASE, VICTIME NEGLIJATE SI UITATE. Despre dubla masura si un nou tip de cenzura: TIRANIA “CORECTITUDINII EMOTIONALE” | Cuvântul Ortodox
  8. Pingback: “REVOLUTIA” ANTI-SISTEM A… SISTEMULUI (ABIA) A INCEPUT, exploatand socio-politic cu maximum cinism nenorocirea de la Colectiv. VICTOR PONTA SILIT SA DEMISIONEZE: “Nu mă bat cu oamenii” | Cuvântul Ortodox
  9. Pingback: “Mai bine satanisti”?! TRAGEDIA CARE INRAIESTE SI INVRAJBESTE. Durerea com-patimitoare deturnata in focul dracesc al RAZBUNARII. Ce duhuri stau in spatele SCUIPARII PREOTIMII si LEPADARII BISERICII?/ Parintele Savatie propune o strategie de re
  10. Pingback: SCRISOAREA – AVERTISMENT A PARINTILOR ATHONITI AI SCHITULUI PRODROMU catre poporul român dreptcredincios “INTR-UN MOMENT DE RASCRUCE, poate cu mult mai grav decat la anul 1990″. PERICOLUL este cel al “instituirii unei NOI ORDINI A
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare