“Va veni o zi cand inima ta va canta rugaciunea”

25-02-2009 Sublinieri

 MARTURII TULBURATOARE DESPRE HARISMA INAINTE-VEDERII SI DESPRE MINUNILE SAVARSITE DE FERICITUL VALERIU GAFENCU, MARTURISITORUL

bucarest-chiesa-ortodossa-santa-trinita-ospedale-gr-alexandrescu.jpg

 Va veni o zi când inima ta va cânta rugăciunea

„Bolnav de TBC, pe la începutul lunii mai 1951, – povesteşte Octavian Anastasescu – am ajuns la Târgu-Ocna. In cele trei luni şi jumătate cât am stat în această închisoare l-am cunoscut pe Valeriu Gafencu. Fusesem prevenit de ceilalţi că este un sfânt în viată. Lucrul acesta l-am simţit şi il mărturisesc şi eu. Din mai multele întâmplari deosebite trăite în preajma lui, o să mă opresc doar la câteva.

In discuţiile pe care le-am purtat, mi-a vorbit adesea şi m-a îndemnat să spun rugăciunea Lui Iisus. M-a sfătuit să fac această rugăciune folosind o anumită tehnică; cu mâna pe puls, fiecare bătaie trebuia însoţită cu un cuvânt al rugăciunii. Ma străduiam şi eu să spun rugăciunea în timpul in care stăteam întins pe pat şi nu aveam altă ocupaţie. Când ne întâlneam, Valeriu mă întreba despre rugăciune. Ii spuneam că mă silesc, dar cu toata străduinţa mea nu am ajuns să spun rugăciunea aşi cum trebuie, adică cu inima.

– Fii atent, mi-a spus el, va veni un moment in viaţa ta, când fără să provoci inima, ea va cânta singură rugăciunea şi tu o vei auzi.

Aceste cuvinte ale lui, pe care nu le-am prea luat în seamă, au fost o adevărată profeţie. După eliberarea din închisoare mi s-a stabilit domiciliu obligatoriu. Nu aveam voie să ies din perimetrul stabilit de Securitate. Intr-o zi nu am mai ţinut cont de această interdicţie şi m-am dus să vizitez un prieten. Când m-am întors acasă,  am găsit-o pe mama îngrijorată. Securitatea mă căutase şi cum nu m-au găsit, l-au luat pe tata lăsând vorbă să mă prezint a doua zi la ei. A doua zi m-am dus la securitate. M-au băgat într-un fost garaj, transformat într-un fel de sală de şedinţe. Apare o haită de vreo   5-6 securişti, se aşază şi încep intrebările de rutină. In timp ce le răspundeam, s-a petrecut un lucru deosebit. Parcă am fost învăluit intr-un fel de sferă luminoasă. Am simţit un parfum ceresc, ceva ce nu se poate descrie în cuvinte. In timpul  acesta  îmi  auzeam inima cântând rugăciunea: «Doamne, Iisuse  Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine păcătosul». Mă simţeam foarte uşor, ca şi cum legile gravitaţiei fuseseră suspendate. Securiştii nu-şi dădeau seama ce se petrecea cu mine şi continuau să-mi pună intrebări. Interesant e faptul că auzeam că mi se pun intrebări, dar nu înţelegeam ce mi se spune. De asemenea îmi auzeam vocea răspunzându-le, fără să stiu ce spun. Starea aceasta deosebită a durat trei, poate chiar patru ore.  La un moment dat, unul dintre ei a spus:

– Să lăsăm asta!

In   momentul   acela   starea   a   dispărut   şi lucrurile au reintrat în normal. Securiştii au plecat. La anchetarea mea asistase şi un plutonier însărcinat cu paza. Rămaşi singuri, pe când ieşeam din cameră mi-a spus:

– Şefule, dacă în România ar exista numai o mie de inşi ca dumneata, praful s-ar alege de Securitate!

Ce întrebări au putut să-mi pună? Ce am răspuns eu? Nu ştiu. Mi-am amintit cum Hristos spunea apostolilor să nu se îngrijoreze când vor fi duşi la regi şi împăraţi pentru că li se va da cuvânt căruia nimeni nu va putea să-i stea împotrivă. Mi-am amintit de asemenea că Valeriu îmi proorocise despre momentul acesta atunci când mi-a spus ca îmi voi auzi inima cântând rugăciunea lui Iisus.

Despre darul înainte-vederii pe care îl avea îmi dădusem seama şi din alte situaţii. Odată, de Inviere, eram la el în cameră. El stătea întins pe pat, iar eu priveam şirul de lumini al credincioşilor care coborau cu lumânările aprinse de la schitul de pe Măgura. Din patul său, Valeriu nu avea cum să vada acest spectacol şi eu îi povesteam ce văd. La un moment dat m-am oprit. Atunci, privind în ochii mei, a început să-mi descrie el în continuare ceea ce vedeam.

– Ia uite, acum au ajuns la o serpentină, acum fac un ocol.

Stând în pat şi uitându-se la mine, îmi descria cu exactitate tabloul acesta al creştinilor care se întorceau cu lumânările aprinse de la schit. Lucrul acesta m-a impresionat deosebit. Dar nu a fost numai asta.

Intr-o zi i-am povestit ceea ce visasem cu o noapte înainte. Visul acesta era o repetare a unuia mai vechi, de înainte de arestare. Cu o noapte înainte de a fi arestat m-am visat într-o biserică. Am petrecut mai mult timp uitându-mă la picturile de pe pereţi. Am încercat apoi să ies din biserică. Am dat ocol bisericii pe dinăuntru, căutând să ies, dar nu am găsit nici o uşă. Tot încercând să ies fără succes, m-am trezit. Dimineaţa i-am povestit mamei visul.

– Asta-i închisoare, mamă! spune ea.

In noaptea următoare, pe la miezul nopţii, am fost arestat. La Târgu-Ocna visul s-a repetat. Se facea că eram în aceeaşi biserică, i-am recunoscut picturile. Încercam iarăşi să ies din biserică. De data asta  am reuşit. Nu ştiam cum să înţeleg visul. Semne de eliberare nu se întrezăreau deloc, ba, mai mult, îmi ajunsese la urechi un zvon că în zilele următoare urma să fiu mutat cu cei care veniseră de la Piteşti şi care încercau să înceapă reeducarea aici, in Târgu-Ocna. Perspectiva aceasta mă îngrozea pur si simplu. Mă gândeam chiar la sinucidere. Ingrijorat, i-am povestit lui Valeriu visul şi i-am vorbit de temerile mele legate de posibilitatea de a fi mutat în cameră cu reeducaţii.

– Nu-ţi fie teamă, frate Octaviane! Mâine vei fi eliberat.

Am rămas siderat. M-am uitat la el, crezând că delirează din cauza temperaturii. Nu aveam nici un semn care să mă facă să sper că voi fi eliberat

– Nu te mira, mâine vei fi eliberat! a repetat el.

Chiar aşa s-a întâmplat. A doua zi a intrat în cameră un căpitan de Securitate şi a întrebat:

– Care eşti, bă, Anastasescu? Fă-ţi bagajul!

M-au dus la Bacău, de unde în aceeaşi zi, aşa după cum mi-a spus Valeriu, am fost eliberat”[1].


[1]Mărturie dată de Octavian Anastasescu monahului Moise în februarie 2006

(din: Sfantul inchisorilor. Marturii despre Valeriu Gafencu, adunate si adnotate de monahul Moise“, Editura Reintregirea, Alba Iulia, 2007).


Categorii

Biserica rastignita, Cum ne iubeste Dumnezeul nostru, Marturisitorii si Sfintii inchisorilor, Sfantul Valeriu Gafencu

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

22 Commentarii la ““Va veni o zi cand inima ta va canta rugaciunea”

 1. Sfinte Mucenice Valeriu Marturisitorule, roaga-te lui Hristos pentru noi pacatosii! Amin.

 2. Si ne invata si pe noi sa ne rugam!Amin!

 3. Nou cuvant al PR IUSTIN: Tacerea noastra inseamna sclavie si ingroparea ortodoxiei!

  Dubla victorie in senat si in guvern: In senat au retrimis legea pasapoartelor la comisii unde vor fi invitati si din partea BOR si guvernul da inapoi cu ascultarea telefoanelor si internetului.

  Daca si Sf Sinod ia atitudine, cu ajutorul lui Dumnezeu ar anula aceste legi!

 4. Despre permisul auto ce trebuie să ştim?

 5. “Azi ai murit in temnita uitat…..
  Mormant esti azi, de altii lepadat
  Valeriu, sfant din vremuri de departe
  Traiesti mereu de dincolo de moarte.
  ………
  Ramai cu noi cand oameni ne ataca
  Ramai cu noi pentru o cale dreapta
  Crestini biruitori cu Dumnezeu
  Vom sterge azi gandirea de ateu.”

  In aceste vremuri grele pentru crestinism, exemplul atat de recent al jertfei lui Valeriu Gafencu revine ca o solutie salvatoare.
  In temnita, acolo unde orgoliul si orice incercare de rezistenta umana nu mai reprezenta nici o salvare, rugaciunea si trairea de sfant a lui Valeriu Gafencu a biruit intunericul.
  Asa sa ne ajute si noua Dumnezeu!

 6. Pentru rugaciunile Sfantului Mucenic Valeriu, Doamne Iisuse Hristoase Fiul Lui Dumnezeu milueste-ma pe mine pacatosul si pe toata lumea Ta amin

 7. Sfintilor mucenici, Valeriu,ieroschimonah Daniil, preot Ilarion si toti cei omorati in inchisorile comuniste, miluiti-ne cu rugaciunile voastre,caci dusmanii lui HRISTOS DUMNEZEU vor sa faca temnita din tot pamantul.

 8. Inregistrarea de ieri a emisiunilor de la Antena3 si B1TV-Nasul la http://apologeticum.wordpress.com/

  Mai e un articol cu statul care ne minte fara rusine despre permise ca nu ar avea chip tot acolo.

  Incet, incet ies la iveala pt tot romanul toate mizeriile pe care ni le pregateste statul roman. Dupa 50 de ani de comunism cu eliminarea elitelor neamului si transformarea Romaniei in republica bananiera prin vanzarea pe nimic a bogatiilor tarii dupa ’90(chiar ieri vorbeau in parlament sa concesioneze Delta Dunarii !!!) mai au o singura problema sa ne puna cipuri!
  Se rasucesc marii nostri inaintasi in mormant sa vada ce ajunge de bietul roman.

  Doamne ajuta-ne sa iesim din necaz ca la Tine e nadejdea noastra!

 9. MATCA

  Masura Binelui, s-o stie, cine

  Poate? Tu, Doamne, esti intregul Bine –

  Caci Duh fiind, la Tine, totul vine,

  Precum la matca, roiul de albine –

  Aceasta carne care vrea, in sine

  Dorintele, ca praful pe ruine –

  Cat de departe este ea, de Tine,

  Si cate cere-n jitnitele-i pline –

  Pe cand doar Duhul Tau, lumini senine

  Aprinde-n candela mijind din fiecare,

  Cu noi compui intregul Lumii Bine,

  Cum raurile toate curg in mare –

  Masura Binelui, s-o stie, cine

  Poate? Tu, Doamne, esti intregul Bine –

  Caci Duh fiind, la Tine, totul vine,

  Precum la matca, roiul de albine –

  26 februarie 2009

 10. Sfântul Sinod solicită alternativa la paşapoartele biometrice : http://www.ortodoxmedia.com/stire.php?n_id=359

 11. Pingback: Război întru Cuvânt » DUMINICA SFINTILOR ROMANI. Ucenicii sfinti ai Sfantului Inchisorilor, Valeriu Gafencu
 12. Pingback: Război întru Cuvânt » Tulburatoarea minune a unui sfant rastignit al Aiudului: Cuviosul Daniil (Sandu Tudor)
 13. Pingback: Război întru Cuvânt » AVERTISMENTUL PROFETIC AL SFANTULUI INCHISORILOR, VALERIU GAFENCU: “Ateismul va fi invins, dar sa fiti atenti cu ce va fi inlocuit!”
 14. Pingback: Război întru Cuvânt » SFANTUL MARTURISITOR VALERIU GAFENCU sau EVANGHELIA SCRISA IN DUH SI IN CARNE PANA LA ULTIMA SLOVA
 15. Pingback: Război întru Cuvânt » Picaturi sfinte din potirul lacrimilor Mult-patimitorului Valeriu, cununa noilor mucenici
 16. Pingback: Război întru Cuvânt » SFATURILE SFANTULUI VALERIU GAFENCU CATRE SURORILE SALE DESPRE CUMINTENIE, NATURALETE, SIMPLITATE
 17. Pingback: Război întru Cuvânt » 90 de ani de la nasterea SFANTULUI INCHISORILOR. Fericitul Martir VALERIU GAFENCU – mai aproape de noi ca oricand, prin cuvantul si exemplul sau profetic
 18. Pingback: Război întru Cuvânt » TESTAMENTUL SFANTULUI MARTIR VALERIU, OMUL IN CARE VIA HRISTOS: Paziti neschimbat Adevarul, dar sa ocoliti fanatismul! Duceti Duhul mai departe!
 19. Pingback: Sf. Valeriu Gafencu: "SUNTEM CRESTINI NUMAI CU NUMELE..." Ce inseamna sa fim crestini, cum putem realiza curatirea launtrica si nasterea din nou?
 20. Pingback: VALERIU GAFENCU, SFANTUL INCHISORILOR -
 21. Pingback: IOAN IANOLIDE DESPRE SFANTUL VALERIU GAFENCU SI NASTEREA DIN NOU IN TEMNITA | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate