UN OM IN FATA APOSTAZIEI CONTEMPORANE: Arhiepiscopul Averchie

13-04-2007 Sublinieri

vladika-averky.jpg

Astazi, 13 aprilie, s-au implinit 31 de ani de la mutarea la Domnul a dreptului Arhiepiscop Averchie Taushev, un adevarat glas profetic al Ortodoxiei veacului al XX-lea si ierarhul despre care s-a spus ca, alaturi de Sf. Ioan Maximovici, l-a influentat cel mai mult si cu care semana cel mai mult Cuviosul Seraphim Rose, el insusi unul din sfintii cei mai importanti ai vremurilor noastre. Vladicai Averchie, un ravnitor si un patimitor ca nimeni altul astazi pentru Hristos si pentru Biserica ii este dedicat un capitol din cartea “Viata si opera parintelui Serafim Rose“, capitol intitulat “Un proroc al ortodoxiei patimitoare“.


Sa reflectam cu sinceritate si seriozitate la cele pe care le vom citi si mai ales sa … facem roditoare cuvintele sale stropite cu lacrimi!

  • “Parintele Gherman isi mai aducea aminte cum Arhiepiscopul Averchie, cautand cu disperare sa impartaseasca savoarea nelumeasca a crestinismului acelor ortodocsi care isi pierdeau ‘sarea’, plangea cu zdrobire de inima cand isi tinea predicile“.
  • “Termenul de <ortodox> nu mai are inteles astazi.Astazi, sub masca exterioara a ortodoxiei se ascunde neortodoxia. Trebuie sa nascocim o alta denumire pentru ceea ce numim ortodoxie, asa cum odinioara a fost nevoie de a de nascoci termenul de <ortodox>. Si nu-i usor deloc” (Arhiep. Averchie).
  • “Arhiepiscopul Averchie era un păstor crestin adevarat. El nu spunea ‘fa asta, nu fa aia’, ci iti oferea ‘cadrul general’ – filosofia de viata ortodoxa in deplinatatea ei, cu ajutorul careia aveai putinta de a intelege de ce trebuie sa faci un lucru si nu altul” (Parintele Gherman despre Vladica Averchie).
  • Perspectiva Arhiepiscopului Averchie asupra lumii contemporane era lucida, precisa si intru totul inspirata din Sfanta Scriptura si din Sfintii Parinti ai Bisericii; el invata ca traim in epoca apostaziei, a caderii de la crestinismul autentic, o vreme cand ‘taina nedreptatii’ a intrat in cel de pe urma stadiu de pregatire pentru ‘omul pacatului’, Antihrist” (Parintele Seraphim).
  • Sarcina de temelie a slujitorilor viitorului Antihrist este aceea de a nimici lumea veche cu fostele ei concepte si ‘prejudecati’, ca sa construiasca in locul ei o lume noua, pregatita sa-l primeasca pe ‘noul ei proprietar’ care va lua locul lui Hristos pentru oameni si le va da pe pamant ceea ce Hristos nu le-a dat” (Arhiep. Averchie).
  • “La fel ca Sf. Ioan din Kronstadt, pe care il indragea in mod deosebit, arhiepiscopul Averchie gasea ca lucrul cel mai greu de indurat ca păstor ortodox este sa fii martor la aparentul triumf al raului in lume. El a vazut cum crestinii de toate denominatiunile ‘tin pasul cu vremea’, colaborand inconstient cu slujitorii viitorului Antihrist, prin propovaduirea hiliastelor idei umaniste ale ‘progresului mondial’ si ale fericirii pamantesti – idei ce par a fi motivate de ‘iubirea crestina’, insa care in realitate sunt profund straine de adevaratul crestinism. Purtarea propriei cruci este calea fireasca a fiecarui crestin autentic’, afirma Arhiepiscopul Averchie. ‘Fara ea nu exista crestinism'”. Arhiepiscopul Averchie suferea mai cu seama cand vedea intai-statatori ortodocsi cautand sa tina pasul cu tendintele acestea apostate, de dragul progresului ‘ecumenic’, contribuind astfel la ‘noul crestinism’ al lui Antihrist – un ‘crestinism fara cruce (autorul cartii, Ierom. Damaschin despre Vladica Averchie).
  • “Arhiepiscopul vorbea despre moartea duhovniceasca care se strecoara in noi ori de cate ori incepem sa vedem Biserica in primul rand ca organizatie pamanteasca, ca si despre politici de partid ce patrund in viata bisericeasca sub masca ‘corectitudinii’ indreptatite. ‘Adevarata Ortodoxie’, scria el, ‘este straina de orice formalism mort. In ea nu exista nici un fel de adeziune oarba la ‘litera legii’, căci ea este duh si viata (In. 6, 63). Acolo unde, privit dintr-o perspectiva exterioara si pur formala, totul pare corect si strict legal, nu inseamna ca asa este si in realitate” (idem).

arhiep-averchie.jpg

Cititi si:


Categorii

Din "Viata si lucrarile parintelui Serafim Rose", Hrana duhului / PREDICI SI CUVINTE DE FOLOS, IPS Averchie Tausev, Profetii si marturii pentru vremurile de pe urma, Vremurile in care traim

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

23 Commentarii la “UN OM IN FATA APOSTAZIEI CONTEMPORANE: Arhiepiscopul Averchie

  1. MORTII VII

    Mor in fiecare zi cate putin daca Adevaratului
    OM, IISUS HRISTOS, nu ma inchin…
    Rugaciunea de n-o am neincetat in mine
    Totul este zadarnic, totul e-n ruine…
    Iubirii Sfinte de nu-i doresc prezenta sunt ca si
    Iuda, folosind reverenta.

    Viii morti se plimba peste tot, si sunt veseli au
    Inimi strapunse de mandrie, egoism in care
    Iubirea nu-si poate gasi loc…

    Doamne, Te rugam, miluieste-ne!

  2. Pingback: Război întru Cuvânt » SALVAREA ORTODOCSILOR DE ASTAZI (I)
  3. Pingback: Război întru Cuvânt » Crucea lui Hristos impotriva neo-crestinilor iubitori ai lumii de aici
  4. Pingback: Război întru Cuvânt » SFANTUL SERAFIM ROSE SI PRIVIREA ATINTITA SPRE PATRIA CEREASCA
  5. Pingback: Război întru Cuvânt » SALVAREA ORTODOCSILOR DE ASTAZI (III)
  6. Pingback: Război întru Cuvânt » IPS Averchie, mentorul Cuviosului Seraphim Rose despre MAREA APOSTAZIE
  7. Pingback: Război întru Cuvânt » Sa ne temem de fatarnicie!
  8. Pingback: Război întru Cuvânt » IPS AVERCHIE TAUSEV: TREI NIVELURI ALE APOSTAZIEI
  9. Pingback: Război întru Cuvânt » DESPRE EPOCA LUI ANTIHRIST SI REVENIREA PROROCULUI ILIE, CA „AL DOILEA INAINTEMERGATOR AL VENIRII LUI HRISTOS”
  10. Pingback: Război întru Cuvânt » Din “Viata si lucrarile Parintelui Serafim Rose”: TOATA NADEJDEA LA HRISTOS!
  11. Pingback: Război întru Cuvânt » Parintele Justin: SFATURI PENTRU PRIGOANA
  12. Pingback: Despre epoca Antihristului si revenirea Prorocului Ilie, ca „al doilea inaintemergator al venirii lui Hristos” « Blog Ortodox
  13. Pingback: Război întru Cuvânt » CUVIOSUL SERAFIM ROSE - “UN OM AL INIMII” - 27 ani de la plecarea sa in patria cereasca
  14. Pingback: Război întru Cuvânt » CALEA IMPARATEASCA: ADEVARATA ORTODOXIE INTR-UN VEAC AL APOSTAZIEI - de Parintele Serafim Rose
  15. Pingback: Război întru Cuvânt » ADEVARATA SI FALSA ASCULTARE DUHOVNICEASCA (I) Care este criteriul?
  16. Pingback: Război întru Cuvânt » VLADICA AVERCHIE TAUSHEV (34 de ani de la adormire) DESPRE CUM POT APOSTAZIA INSISI CEI CARE SE CRED LUPTATORI PENTRU “ORTODOXIA ADEVARATA”. BIRUINTA CEREASCA
  17. Pingback: Război întru Cuvânt » Din cuvintele prorocesti ale Cuvioasei schimonahii Macaria: “CURAND TOATE VOR VENI UNA DUPA ALTA. DOMNUL STIE CUM SA-I ASCUNDA PE AI SAI”.
  18. Pingback: Război întru Cuvânt » SFANTUL MAXIM MARTURISITORUL sau ce inseamna cu adevarat sa marturisesti credinta
  19. Pingback: Război întru Cuvânt » Sa recitim impreuna (V): VLADICA AVERCHIE TAUSEV (35 de ani de la adormire) DESPRE O FORMA DE APOSTAZIE FOARTE ACTUALA, dar ignorata atunci cand ne centram doar pe corectitudinea formala. CE CAUTA INTRIGILE IN BISERICA?
  20. Pingback: Război întru Cuvânt » 14 IUNIE – SFANTUL IUSTIN POPOVICI: “In istoria neamului omenesc au existat trei caderi principale: cea a lui Adam, cea a lui Iuda si cea a papei”
  21. Pingback: MINUNATA FRATIE A PARINTILOR SERAFIM ROSE SI GHERMAN. Ce putere are ravna sincera si curata pentru Ortodoxie si ce inseamna fratietatea adevarata in Duh...
  22. Pingback: PARINTELE DIONISIE IGNAT DESPRE VREMURILE DIN URMA SI ANTIHRIST (III): “Sa facem rabdare si sa ne pregatim, mai cu seama noi, poporul român!” -
  23. Pingback: Parintele Serafim Rose despre “reformismul” liturgic al pr. Al. Schmemann si TEOLOGIA ACADEMICA INFLUENTATA DE MODA APUSEANA SI DE DUHUL LUMESC -
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate