SUFERINTELE UNUI SFANT

12-07-2008 Sublinieri

Cuv. Paisie Aghioritul:

Ma doare de doua ori. O data ca prevad o situatie si strig ca sa prevenim un rau ce e pe cale sa se produca si o data ca nu se da importanta – poate nu din dispret – si se face raul, iar abia dupa aceea vin (oamenii) ca sa ii ajut. Acum inteleg cat au suferit proorocii. Cei mai mari mucenici au fost proorocii. Mucenici mai mari decat toti mucenicii, cu toate ca n-au murit toti cu moarte muceniceasca. Pentru ca mucenicii sufereau pentru putin, in timp ce proorocii vedeau o situatie si sufereau mereu. Au strigat, au strigat, iar ceilalti erau indiferenti. Iar cand a venit vremea si i-a ajuns mania lui Dumnezeu din pricina nepasarii lor, erau chinuiti si aceia (proorocii) impreuna cu ei. Cel putin atunci la atat ajungea mintea oamenilor: lasau pe Dumnezeu si se inchinau idolilor. Astazi, pe cat inteleg, exista o idolatrie mai mare. N-am constientizat ca diavolul a hotarat sa distruga fapturile lui Dumnezeu. Este hotarat sa lucreze astfel ca sa distruga lumea“.

(Din: “Cu durere si cu dragoste pentru omul contemporan)

24.jpg


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Cuviosul Paisie Aghioritul, Vremurile in care traim

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

16 Commentarii la “SUFERINTELE UNUI SFANT

  1. Pingback: Război întru Cuvânt » MINUNILE CUVIOSULUI PAISIE AGHIORITUL (14 ani de la mutarea la Cer)
  2. Cit este de adevarat si se intimpla si astazi la fel,am ramas uimita de indiferenta
    unora chiar din cei care sunt ortodocsi activi,sa raspunda ca are grija Dumnezeu si ca nu este treaba noastra,ca suntem prea mici ca sa ne spunem parerea si ca nu ar trebui sa ne intereseze,sa ne vedem de pacatele noastre.Deci concluzia este ca suntem foarte putini care realizeaza ce se intimpla acum si cit de grav este.

  3. Cata dragoste! Citind acest cuvant m-am gandit si la parintele Sofronie,la marturiile lui legate de rugaciunea pentru intreaga lume. Si la durerea pe care o descrie parintele, durerea pentru suferintele si pacatele intregii lumi.
    Iubirea aceasta este covarsitoare.
    Spune Parintele Staniloe despre sfinti(acelasi lucru il putem spune si depre parintele Paisie):
    “pentru fiecare el(sfantul) devine un apropiat, cel care te intelege cel mai bine,, cel care te face sa te simti in tihna alaturi de el si, in acelasi timp, te face sa te simti stanjenit facandu-te sa-ti vezi propriile insuficiente morale si pacate pecare eviti sa le pivesti. el te copleseste prin maretia simpla a curatiei sale si prin caldura bunatatii si atentiei lui… In acelasi timp, sfantul ia partea la durerile celorlalti pana la lacrimi. Sfantul este inradacinat in statornicia iubirii si a suferintei Dumnezeului intrupat, pentru ca aceasta iubire iradiaza din Dumnezeu Cel care S-a intrupat si a patimit pentru oameni. el se odihneste in vesnicia puterii si bunatatii lui Dumnezeu devenite in Hristos accesibile oamenilor..caci el este in intregime marcat de prezenta lui Dumnezeu. Ramanerea sa in iubirea vesnica de Dumnezeu si de oameni nu exclude participarea lui la durerile oamenilor si la aspiratiile lor bune, asa cum Hristos nu inceteaza sa fie pentru ei in stare de jertfa si nici ingerii nu inceteaza sa le ofere neincetat slujirea lor. caci ramanerea in iubirea compatimitoare si miloasa este a insasi o vesnicie, o vesnicie vie.
    Sfantul a triumfat asupra timpului fiind puternic ancorat in timp. el a atins astfel cea mai mare asemanare cu Hristos Care, desi in ceruri, este in acelasi timp cu noi cu cea mai mare eficienta. Sfantul il poarta pe Hristos in el cu puterea nebiruita a iubirii sale pentru mantuirea oamenilor.”
    (Pr.Dumitru Staniloae, Rugaciunea lui Iisus si experienta Duhului Sfant, ed.Deisis, Sibiu,2003)
    Mi-a placut acest cuvant despre sfinti al Parintelui Staniloae si, citind marturiile despre parintele Paisie, la acest cuvant m-a gandit.

  4. Pingback: Război întru Cuvânt » Cuviosul Paisie Aghioritul: PREZENTA CRESTINILOR ESTE MARTURISIRE DE CREDINTA
  5. Multumes frate Admin pentru raspuns ,il voi da si eu celor care vor sa asculte.Doamne ajuta!

  6. Mulţi sfinţi ar fi dorit să trăiască în vremea noastră, ca să se nevoiască”, grăit-ai, Părinte, luminat fiind de Duhul Sfânt. Că ne-ai vestit nouă, celor întunecaţi, că vremurile sunt spre plinire şi că cei ce acum se luptă cu vitejie ca să-şi câştige mântuirea, au plată de mucenic. Pentru aceasta, Îi mulţumim lui Dumnezeu, Cel ce cu milă şi-a cercetat poporul, trimiţând pe Sfântul Său spre luminarea noastră, şi Îi cântăm Preabunului Stăpân, în glas de bucurie, cântarea: Aliluia!

    Acest Condac se zice de trei ori.

    Apoi această

    Rugăciune către Cuviosul Părintele nostru Paisie Aghioritul

    Iubite Părinte Paisie, tu, care ai urcat pe treptele sfinţeniei şi ai ajuns desăvârşit în virtute, şi pentru aceasta ai câştigat îndrăzneală deplină către Milostivul Dumnezeu, roagă-L pe Acela Căruia I-ai slujit neîncetat în viaţă, să nu ne piardă pentru păcatele noastre cele multe, ci să ne întoarcă la pocăinţa cea binecuvântată.
    Tu, care cât ai fost pe pământ ai tămăduit cu atâta dragoste neputinţele noastre nenumărate, boli trupeşti şi sufleteşti, cu mult mai mult poţi acum să ne ajuţi şi să ne izbăveşti de toate greutăţile. Deci miluieşte-ne, Părinte, pentru dragostea ta cea nemăsurată, pentru bunătatea ta cea dumnezeiască, şi nu ne lăsa pe noi, cei plini de atâtea păcate.
    Tu, care nu ai obosit a ne povăţui spre mântuire şi a ne purta neputinţele câtă vreme ai fost aici cu noi, înţelepţeşte-ne şi acum ca să putem birui ispitele pe care vicleanul diavol le ţese neîncetat în jurul nostru, şi cu care vrea să ne piardă sufletele pentru veşnicie. Luminează-ne ca să putem cunoaşte voia lui Dumnezeu pentru noi, şi roagă-te Stăpânului ca să ne dea putere să o împlinim cu mulţumire.
    Tu, care ne-ai fost o pildă nesmintită de vitejie şi de jertfire de sine, întăreşte-ne şi pe noi ca să putem să-ţi urmăm în virtute, pentru a câştiga cununa cea nepieritoare, de care şi tu te-ai învrednicit cu prisosinţă.

    Aşa, Părinte, nu ne lepăda pe noi, cei ce neîncetat Îl mâniem pe Îndelung-răbdătorul nostru Dumnezeu, ci stai cu îndrăzneală înaintea tronului Aceluia, mijlocind pentru noi cu lacrimi, ca Dumnezeu să ne dea, pentru tine, scumpa mântuire. Şi astfel, mulţumindu-ţi din adâncul inimii pentru toate câte le-ai făcut pentru noi, şi încă le mai faci, să-I mulţumim şi Dumnezeului nostru preabun, cel închinat în Sfânta Treime, Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.

  7. As vre sa precizez in legatura cu cuvantul pe care l-am scris despre iubirea sfintilor. Nu vreau a se intelege un indemn pentru iubire, in ceea ce priveste “legaturile Bisericii cu ereticii”, adica o falsa iubire. Acea iubire care te face sa renunti la adevarurile de credinta. Cred ca sfintii au iubit umanitatea intreaga, dau s-au luptat neobosit sa denunte erezia si sa ne intareasca pe calea cea dreapta.

  8. Ar fi potrivit sa mai readuceti in prim plan din vedenile Parintelui Filoteu Zervacos. Se potrivesc bine Patriarhul era in vedenie mort sau adormit.

  9. Pingback: Război întru Cuvânt » PARINTELE NICOLAE STEINHARDT - 20 DE ANI DE LA PLECAREA LA HRISTOS. “Jurnalul fericirii” in actualitate
  10. Pingback: Război întru Cuvânt » POMENIREA PARINTELUI NICOLAE STEINHARDT. “Daca va voi spune, nu veti crede!”
  11. Pingback: Război întru Cuvânt » DULCEATA SI DURERE DUHOVNICEASCA DE LA AVVA SELAFIIL SIBERIANUL (II): “Domnul nu impinge cu umarul in usa, dragul bunelului…”
  12. Pingback: Război întru Cuvânt » Cuviosul Sofronie despre DALTONISMUL DUHOVNICESC si despre PURTAREA USURATICA SI OBRAZNICA a oamenilor fata de slujitorii Bisericii
  13. Pingback: Război întru Cuvânt » Arhimandritul Simeon Kraiopoulos despre FORTAREATA EULUI BOLNAV sau despre INCAPATANAREA DE A NE APARA DE DUMNEZEU SI A NE REFUZA IZBAVIREA
  14. Pingback: Război întru Cuvânt » “Lu­minatorul trupului este ochiul…” PARINTELE MIRON MIHAILESCU despre porunca de a vedea lumea prin ochii lui Dumnezeu si despre DUREREA IROSIRII
  15. Pingback: NERECUNOSTINTA SI OPORTUNISM. Cat iubim si cat ne amagim cu inchipuiri? PANA CAND NE VA MAI RABDA DUMNEZEU?
  16. Pingback: Vindecarea fiului lunatec. “O, neam necredincios si indaratnic, pana cand voi fi cu voi…?” MUSTRAREA DURERII LUI DUMNEZEU si CONDITIA CRESTINULUI IN LUME -
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate