PARINTELE ATANASIE STEFANESCU: “Totul incepe de la marturisire… Nu rezista decat cei care cred nelimitat!”

2-03-2010 Sublinieri

“De multe ori o rană gravă / E mai uşor de suportat/ Decât o vorbă plină de otravă/Care ucide în noi un gând curat. Doar aripile îngerilor buni/Pot fi aşa de albe şi uşoare/ Ca mâna-ntinsă în semn de împăcare/ Ce domoleşte în noi adânci furtuni”.

(Parintele Atanasie, pentru: Biserica din casa)

“Cei mai mulţi oameni cred că cred… De unde ştiu asta? De la mine… (râde…) Şi eu am fost ani la rândul în poziţia asta… DAR, când vine o adiere mai puternică, se clatină…

Chiar la închisoare, să ştiţi că am stat cu oameni care aveau două doctorate, şi spuneau: ”Fac asta că e frumos, şi nu fac asta că nu e frumos”. Etica lor, aparent frumoasă! DAR, când au venit încercari grele, … au făcut ce nu era frumos… Şi nu au rezistat decât cei care au crezut!… şi nici aceia toţi!!! Cei care au crezut nelimitat! ad absurdum!! Să te vezi condamnat pe nedrept…, bătut, înfrigurat, înfometat, denigrat, umilit în toate felurile…! şi totuşi să crezi… Asta e credinţa nelimitată!… De aceea, vroiam sa vă spun, fenomenul acesta al credinţei are o forţă extraordinară!… Noi nu practicăm…, n-o trăim…, dar are o forţă extraordinară! Poate învia şi morţii!!!…

Totul începe de la mărturisire, spovedanie, cum se spune în popor. Confiere! Ca să clădeşti, trebuie aşternut curat, temelie solidă. Nu poţi porni altfel! Confiere faţă de duhovnic, care are puterea de a lega şi de a dezlega greşelile şi păcatele oamenilor… Şi, când ai conştiinţa că ai aşternutul curat, atunci poţi să clădeşti”.

Va invitam sa cititi mai departe pe blogul surorii Diana, la:

*

Extrase biografice:

(surse: Constantin Mihai, revista “Rost” si volumul “Fericiti cei prigoniti – martiri ai temnitelor romanesti“)

A executat 21 de ani de temnita, fiind eliberat din Zarca Aiudului printre ultimii. A trecut cu demnitate prin inchisorile de la Chisinau, Aiud si Canal, neadmitand niciun compromis.

Impreuna cu parintele Gheorghe Calciu si parintele Amfilohie, la Man.Diaconesti

La Aiud a stat un an in celula cu doctorul Uta si cu Costica Dumitrescu (pr. Marcu de la Sihastria), timp in care au citit impreuna Sfanta Scriptura, s-au rugat si au slujit, dupa puteri, aproapelui. Alexandru Stefanescu a fost mana dreapta a doctorului Uta in tratarea detinutilor bolnavi, dar mai ales facand educatie de cea mai inalta tinuta tinerilor si copiilor”.

“În 1948, este eliberat, prin rejudecarea procesului. După eliberare, revine la Aiud şi se ocupă de memoriile Generalului Petrovicescu. Ajută, totodată, şi familia Coco Dumitrescu, tatăl lui Radu Gyr, soţia şi fiica lui. Rearestat în 1952 şi dus la Canal, lucrează pe şantier cu inginerul Nicola, şeful lui din judeţ. A trecut prin şase lagăre. La Poarta Albă, participă la greva-cursă întinsă de securişti pentru a-i selecţiona pe cei în stare de acţiune şi este condamnat din nou la 20 de ani muncă silnică. În 1956, ia parte la Aiud, la celebra grevă a legionarilor. În momentul reînceperii reeducării din Aiud, este trimis din nou la Zarcă. În 1964, este eliberat cu ultimul lot. Împreună cu inginerul Nicola începe să organizeze o reţea de rezistenţă în judeţul Romanaţi, numai cu cei din închisori. Până în 1989 mai este arestat de două ori şi eliberat“.

“Asa i-a ramas amintirea, vie precum viu este si el: un batranel firav, sprijinindu-se demn in baston, ridicandu-se in picioare ori de cate ori vorbea despre neam si credinta, indragostit de flori si de poezia lui Radu Gyr [de la a carui nastere se implinesc chiar astazi 105 ani, n.n.], inconjurat mereu de copii si cautat de pelerini, care simteau toti ca-si gasesc un loc in inima lui mare. Pe 29 februarie 2008 parintele Atanasie a plecat la Domnul, dar n-a murit, caci “mor numai acei care nu cred”.

Cand epidemia de tifos exantematic a cuprins inchisoarea Aiudului, facand victime atat printre detinuti, cat si printre cei din administratie, doctorul Uta a primit incuviintarea subdirectorului de a efectua deparazitarea completa a cladirilor. Echipe de cate trei-patru detinuti, coordonate de catre doctorul Uta, au pornit la lucru. Nu insa fara incidente…

“Un gardian obtuz la minte incerca sa-i opreasca sa intre pe etajul lui. Sandu Stefanescu, bun colaborator al doctorului Uta la toate actiunile sanitare, care dispunea de o prezenta de spirit deosebita, de un curaj rar intalnit si o agilitate exceptionala, intr-o fractiune de secunda l-a imobilizat pe gardian, l-a dezarmat si l-a incuiat intr-o celula. Apoi l-a adus pe doctorul Uta si pe un alt gardian si i-a spus:

– Dumneata nu vezi cum mor oamenii? Vrei sa duci acasa paduchii infestati de tifos? Iti poti imbolnavi nevasta si copiii si veti muri cu totii. Ar trebui sa-i sarutati mainile doctorului Uta, nu sa-l opriti sa va vindece!

Militianul si-a cerut iertare. Sandu i-a intins pistolul, centura si cheile si a dat mana cu el:

– Acum, iarta-ma si dumneata pe mine, dar vezi ca nu pentru mine am procedat asa, ci pentru tine!’

(Virgil Maxim, Imn pentru crucea purtata)

***

Va mai recomandam in mod deosebit:


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Biserica rastignita, Dumitru Uta, Marturisitorii si Sfintii inchisorilor, Parintele Atanasie Stefanescu, VIDEO, Virgil Maxim

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

20 Commentarii la “PARINTELE ATANASIE STEFANESCU: “Totul incepe de la marturisire… Nu rezista decat cei care cred nelimitat!”

  1. l-am cunoscut pe pr. Atanasie(Sandu Stefanescu) oltean din Corabia , jud. Olt . Un om mic de statura , dar cu un suflet mare .

  2. cand ma intalnea imi spunea mai judecatorule… ..atunci zambeam si nu stiam de ce zice asa . Acum , dupa ceva timp , mi-am dat seama cata dreptate aveau vorbele sale . DOMNUL sa-l odihneasca in pace !

  3. Ne paşte riscul de-a face
    Teologia meserie,
    Profesie şi carieră,
    Profit şi ideologie.

    Să facem tainele divine,
    Scop şi mijloc de stăpînire,
    De’acumulare a puterii
    Lipsţi de har şi de iubire.

    Să ne’înăltăm de dragul slavei
    Şi al prestigiului lumesc,
    Pe înălţimi , numai cu mintea
    Făra suport duhovnicesc.

    S’argumentăm uşor cu vorbe
    Un studiu sec, o teorie
    Fără trăirea sa prfofundă
    În cruce prin duhovnicie

    Şi să jonglăm cu măestrie
    Şi speculaţii în Iisus,
    Doar filozofic şi politic
    Cum se mai practică’n ascuns.

    Cu sufletul fără de viaţa
    Smerită şi duhovnicească
    Să cutezăm să ducem lumea
    Către sfinţenia cerească.

    Şi să vorbim cu arogaţă
    De cele ce nu le-am trăit,
    Din dorul slavei şi-l puteriii
    Şi al iubitului profit.

    Că nicăieri nu e mai lesne
    De-a rătăci şi de-a ne’nşela
    Dar şi de-a ne ascunde scopul
    Din dorul de a profita.

    Mulţi au fost râvnitorii mâmdri
    Care-au căzut în erezie,
    Mulţi fac politică subtilă
    Bazată pe duhovnicie.

    Mulţi speculează ,,ştiinţific”
    Chiar calea sfinţilor părinţi
    Dar faptele ne-arată tainic
    Cât sunt de sinceri şi smeriţi.

    Că astăzi mulţi sunt vorbitorii
    Care vorbesc foarte de sus
    Despre adâncul filozofic
    A vieţii sfinte în Iisus.

    Dar traiu’adesea ne arată
    Un om comun, foarte lumesc
    Bazat profund pe raţiune
    Şi-un duh mărunt cu trai trupesc.

    Mulţi ne vorbesc cele înalte
    Ce le cunosc din teorie
    Şi deşi-s bune şi curate
    Nu prea le au în vieţuire

    Mulţi par duhovniceşti în vorbe
    Şi chiar în trai , dar în ascuns
    Sorb slava cea deşart’a lumii
    Şi-şi fac un scop din Iisus.

    Iar aceşti lupi în piei de oaie
    Trag conştient în erzie
    Aduc lumescul în bisericii
    Cu tact şi’ascunsă viclenie.

    Dar faptele vorbesc în toate
    Şi-arată cât sunt de smeriţi
    Cât sunt de sinceri şi pe unde-s
    În calea sfinţilor părinţi,

    Ce trai, ce muzică preferă
    Ce libertăţi au îndrăgit
    Şi prin ce fapte ne arată
    Că sunt cu sufletul smerit.

    Iată dovadă de credinţă
    De trai şi scop duhovnicesc
    Şi iată cum în urma noastă
    Pe faţă faptle vorbesc.

    Acest părinte nu prin vorbe
    Descrie ceia ce-a iubit
    Ci crucea ce-a purtat-n lume
    Şi duhul său profund smerit.

  4. L-am cunoscut pe Parintele Atanasie,un suflet mare , un roman adevarat.Ma bucur mult ca nu e uitat si va multumesc pt tot ce am putut sa recitesc despre dansul. DUMNEZEU SA VA BINECUVINTEZE!

  5. fratilor,sunt un incepator in ale ortodoxie,desi botezat ortodox,ajutati-ma va rog cu un raspuns;imi caut de ceva vreme duhovnic(celelalte marturisiri facandu-le foarte rar si la diferiti preoti),m-am rugat la Dumnezeu sa-mi pot gasi duhovnic,am crezut si cred ca l-am gasit, dar acum aflu dintr-o sursa ca ar avea legatura cu ”oastea Domnului” si nu stiu ce sa mai cred.Stiu ca parerile sunt impartite,dar acum ma urmareste indoiala…..
    post cu folos…….!

  6. Bunul Dumnezeu sa ii odihneasca cu sfintii Sai (pe pr Marcu si Atanasie), ca multi a mai dat neamul acesta Romanesc…cred ca atunci cand ne vom prezenta la judecata ei vor fi cei care ne vor judeca prin viata lor – pilda de sfintenie.

  7. @ cristian gheorghe:

    Pai nu va luati numai dupa “surse”. Verificati doar daca invata drept, ortodox sau nu.

  8. ” Să te vezi condamnat pe nedrept…, bătut, înfrigurat, înfometat, denigrat, umilit în toate felurile…! şi totuşi să crezi… Asta e credinţa nelimitată!… ”
    Mult adevar in aceste cuvinte dar daca ar fi adaugat “…sa ierti si sa te rogi pentru iertarea lor ” cred ca ar fi fost complet . Iertare pentru completare , nu sunt in masura sa-mi dau cu parerea si cu siguranta Parintele s-a gandit mult si la acestea dar sunt multi care nici nu iarta , nici nu uita .

    Doamne , ajuta-ne !

  9. Ideea de “a ierta si a uita” m-a preocupat si pe mine mult timp…adica cum sa uiti trecutul cand poate relele si umilintele prin care am trecut, ne-au apropiat pe unii mai mult de Dumnezeu, pe altii i-au facut mai umani si mai receptivi la suferinta altora iar pe unii chiar i-au adus la credinta…
    Episcopul Kallistos spune ca a ierta nu inseama a si uita, ba dimpotriva inseamna a-ti aduce aminte, insa nu cu ura fata de cel ce ti-a gresit ci cu multumire catre Domnul ca ceva ce ne-a imbogatit sufleteste.

  10. Pingback: Război întru Cuvânt » DUMINICA SFINTILOR ROMANI. File de sfintenie romaneasca ne(re)cunoscuta (II): DUMITRU UŢĂ, MARIN NAIDIM, TRAIAN TRIFAN
  11. pentru Cristian Gheorghe citeste Acatistele:Sf.Nicolae si Ac.Sf Nectarie,eu am reusit sa gasesc asa.Doamne ajuta!

  12. A trecut la Domnul in 29 februarie 2008, de ziua Sfinţilor Cuvioşi Ioan Casian Românul şi Gherman din Dobrogea lasand un gol in randul reperelor morale ale naţiunii române.

    Sunt 4 ani azi.

    Sa-l odihneasca Dumnezeu cu dreptii.

  13. accesand linkul * Cum l-am cunoscut pe Părintele Atanasie Ştefănescu, postat in textul articolului, am ajuns pe un blog unde am citit ceva care m-a cutremurat si m-a pus pe ganduri.
    Anticristii si-au modernizat armele si fac mucenici si in ziua de azi. Mucenici tineri ai zilelor noastre:
    http://bisericadincasa.blogspot.com/2009/09/mucenicia-maicii-heruvima.html

    Dumnezeu sa o odihneasca cu Sfintii Sai pe Maica Heruvima pentru taria ei de a nu ceda railor!

  14. Pingback: Marturii despre un alt sfant al inchisorilor politice: DOCTORUL DUMITRU UTA, medicul jertfelnic si bland “cu inima in care incapea toata lumea” -
  15. Pingback: Câteva din cuvintelele Părintelui Atanasie | Blogul omului frumos
  16. Pingback: PARINTELE ATANASIE STEFANESCU – 5 ani de la mutarea la viata nestricacioasa. DESPRE OAMENI SI FAPTE DIN VATRA AIUDULUI. “Din mocirla inchisorii au rasarit crinii sufletului” -
  17. ‘nu au rezistat cei care au crezut, ci ei care au crezut nelimitat, ad absurdum’…

    Parintele Atanasie, ca si Parintele Calciu, poarta pe chip veselia permanenta si de nezdruncinat a unor copii. Niste copii, insa, intelepti si cunoscatori ai raului pana in cele mai infernale adancuri ale lui. Si totusi, s-au ridicat si nu s-au lasat intinati cu nimic.

    Cum o fi asta, sa cunosti raul – si nca bine!- si totusi sa il privesti cu ochi de copil, fara judecata, fara suparare, fara teama si vesnic bucuros?? Este un tip de sfintenie senina, pe care nu toti sfintii parinti o au, unii sunt mai gravi, mai seriosi.

  18. Pingback: MONAHUL ATANASIE, “Nea Sandu” Stefanescu – o FLACARA PE CALEA GOLGOTEI -
  19. Pingback: PREDICI AUDIO la Vindecarea lunaticului despre FELURILE DE NECREDINTA ASCUNSE SUB CHIPUL CREDINTEI si despre lucrarea ascunsa a vrajmasului prin superstitii, horoscoape, prin increderea noastra in semne exterioare facile -
  20. Pingback: MARIN RĂDUCĂ, marele și smeritul mărturisitor isihast cu două decenii de temniță grea (†11 octombrie 2021) – MĂRTURII EXCEPȚIONALE în interviurile pentru PS Macarie (VIDEO) și pentru “Familia ortodoxă”: “Întăreşte-
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate