Siguranta de a fi IN MAINILE DOMNULUI, cu nadejdea de a ne improspata mereu puterile SUB ACOPERAMANTUL ARIPILOR DRAGOSTEI SALE: “Daca ti se pare ca nimeni nu mai are nevoie de tine, sa stii ca in ochii Lui ai ramas de mare pret”

13-05-2014 Sublinieri

Proud and Free Bald Eagle

Aripile noastre

Isi vor improspata puterea, ca vulturii se vor intraripa (Isaia 40, 31)

Exista o legenda plina de poezie despre cum au fost create pasarile. Micile creaturi fusesera impodobite cu un penaj frumos, inzestrate cu o voce minunata, si umpleau vazduhul cu sunete armonioase, dar – vai! – nu se puteau avanta in vazduh fiindca nu aveau aripi. Atunci Domnul le-a facut aripi, pe care, aratandu-le, le-a spus: „Va dau aceasta povara; luati-o si purtati-o“. Pasarile se uitau cu uimire si spaima la acea povara necunoscuta, apoi, ascultatoare, au luat-o in cioc, si-au pus-o pe spate si li s-a parut foarte greu de purtat. Dar cu timpul s-au obisnuit cu aripile si, pe masura ce le purtau, ele s-au facut una cu trupul lor, si pasarile s-au invatat sa le foloseasca. Desfacandu-si-le s-au avantat sus de tot deasupra pamantului. Povara care le starnise uimirea le-a dat posibilitatea sa zboare, devenind pentru ele o noua obisnuinta.

Aceasta legenda are doua intelesuri. Noi toti suntem asemenea unor pasari fara aripi, iar incercarile si obligatiie pe care ni le trimite Domnul trebuie sa ne invete sa ne ridicam deasupra a tot ce este pamantesc. Ne consideram grijile ca niste poveri greu de dus, dar, dandu-ne seama ca Domnul ni le trimite ca sa invatam ceva de la ele, sa ne ridicam mai sus, sa le primim fara murmur. Fiindca, atunci cand se prefac in aripi, ne pot ridica pana la cer, iar fara ele poate ca am ramane lipiti de acest jalnic pamant. Şi tot ele, inaltandu-ne sufleteste, se prefac intr-o binecuvantare. Daca ne ferim de la indeplinirea unei datorii, daca incercam sa scapam de sarcina care ni s-a dat de purtat, pierdem posibilitatea de a ne dezvolta sufleteste. Sa ne purtam sarcinile fara sovaire, cu speranta in Dumnezeu, si sa nu uitam ca El vrea sa ni le prefaca in aripi. Aripi care ne vor purta tot mai sus, pana cand ne vom urca acolo unde „pana si vrabia si-a aflat o casa si turtureaua cuib unde-si va pune puii: in chiar altarele Tale, Doamne al puterilor, Imparatul meu si Dumnezeul meu” (Psalmi 83, 3).

Sa nu uitam ca in timpul zborului prin aceasta viata pamanteasca, aripile pe care ni le-a dat Dumnezeu, de multe ori plapande, Acoperamantul-Maicii-Domnului-fresca-Manastirea-Govoraau nevoie de protectie, de intarire si mai ales de curatire de colbul de pe pamant care le ingreuneaza. Aici ne vine in ajutor dragostea lui Dumnezeu, desfasurata asemenea unor aripi largi asupra noastra, bieti calatori pe acest pamant. Sa alergam iara si iara sub acoperamantul Celui preainalt, ca sa ne intareasca pentru noi zboruri si, desfasurandu-ne aripile, sa nu uitam ca nu putem zbura cu ele decat cu ajutorul lui Dumnezeu.

***

Domnul lucreaza asupra ta

Vasul… s-a stricat (Ieremia 18,3)

Iubite frate, iubita sora, asa sa fie oare? Sa se fi spart vasul, sa nu mai poata fi folosit? Nu, Olarul nu-l va arunca! Insusi faptul ca a continuat sa tina vasul in mainile Sale trebuie sa ne linisteasca. In neputinta noastra, in durerea noastra, in necunoscutul care ne inconjoara, ramanem, totusi, in mainile Lui, ale Celui care nu poate gresi.

Oricare altul ar fi aruncat un vas spart, caruia nu i se mai putea gasi nicio intrebuintare, dar Olarul n-ar face asa ceva. El a hotarat de mai inainte o destinatie si vasului spart, destinatia aceasta fiind iubirea si milostivirea pe care trebu­ie sa si le dobandeasca. “Supune-te Domnului si roaga-L” (Psalmi 36, 7).

vasul olaruluiDaca ti se pare ca nimeni nu mai are nevoie de tine, sa stii ca in ochii Lui ai ramas de mare pret, “fost-ai cumparat cu pret scump”. De aceea si lucreaza Domnul asupra ta neincetat. Te ia de mana ca sa te duca pe caile Sale, te curateste, te pune la incercare, te desavarseste.

Acum nu-I putem cunoaste intentiile si scopul in ceea ce ne priveste, dar „vasul pe care-L facea El, cu mainile Lui, s-a stricat, astfel ca din el a facut un alt vas, asa cum i-a pla­cut lui sa-l faca” (Ieremia 18, 4).

Avea nevoie de acel vas stricat ca sa-i gaseasca intrebuintare. Il va umple cu slava Sa pentru viata cea trecatoare si pentru viata vesnica. Dumnezeiescul sau chip se va reflecta in acest vas in veci. Nu-i asa ca sunt minunate caile Sale?

Sa ne plecam la picioarele Sale, raniti, zdrobiti, rugandu-L sa se implineasca voia Sa cu noi, oricare ar fi aceea, in mainile Sale vom fi intotdeauna in siguranta. Sa se zbu­ciume imprejurul nostru valurile vietii, sa turbeze furtuna si vifornitele… Acum si de-a pururi sa ne intareasca Domnul, Cel ce apara adevarul si pazeste pacea, ca in tine, Doamne, am nadajduit” (Isaia 26, 3).

***

Rasplata suprema

Iata rasplata Lui si-o are cu El si lucrul Sau Ii sta inainte (Isaia 40, 10)

christ-enthroned-orthodox-witnessAsa i s-a intamplat si lui Ioan Limpede-vazatorul, in Apocalipsa sa, cand a auzit glasul Domnului: Iata, Eu vin curand, si plata Mea este cu Mine, pentru ca fiecaruia sa-i dau dupa cum ii este fapta (Apocalipsa 22, 12).

Aceasta promisiune a Domnului da raspuns celor pe care ii duce in eroare existenta in lume a acelor nedreptati apa­rente, care lasa de atatea ori impresia triumfului raului asu­pra binelui. Dar noi stim ce vrea Domnul: „Iata, rasplata Lui si-o are cu El”, si cunoastem o alta fagaduinta, si mai incurajatoare. Ramane pe seama Domnului sa dea fiecaruia dupa merit.

Uneori ajungem sa ne pregustam rasplata inca de aici, de pe pamant. Daca am reusi sa patrundem in cele mai as­cunse cute ale constiintei apropiatilor nostri, ne-am convin­ge ca, intr-adevar, Domnul da fiecaruia dupa faptele sale. In clipele cand s-ar parea ca ne incredintam fara grija „desfa­tarii pacatului(Evrei 11, 25), ni se isca in adancul inimii un alean apasator si nelamurit, care pare sa prevesteasca pedeapsa lui Dumnezeu pentru ceea ce am savarsit. Este Domnul, Cel ce Se apropie, „si lucrul Sau Ii sta inainte”.

Şi aici, pe pamant, Domnul ne da uneori sa pregustam fericirea vesnica, fara sa ne ceara nimic in schimb, dupa cum, tot in dar – nu pentru meritele noastre —, ne duce in Imparatia cerurilor.

A sluji Domnului atrage dupa sine rasplata, fiindca slujindu-I, Il aflam pe Dumnezeu. Fie ca spusele acelui tata din Evanghelie, adresate fiului sau mai mare, sa ne dea de gan­dit mai mult decat i-a dat aceluia: Fiule, tu-ntotdeauna esti cu mine si toate ale mele ale tale sunt” (Luca 15, 31). Era o rasplata importanta. Ce putea fi mai important decat supre­ma fericire de a fi mereu cu Domnul?

Apostolul Pavel spune: “Domnul da celor ce Il cauta”. Da, Domnul Se da pe Sine celor ce Il afla. “Rasplata Lui si-o are in El”, fiindca El este suprema noastra rasplata.

(din: “Fiecare zi, un dar al lui Dumnezeu – 366 Cuvinte de folos pentru toate zilele anului, Editura Sophia, 2008)

HristosDandPaineaSiVinul

Legaturi:


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Cum ne iubeste Dumnezeul nostru

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

15 Commentarii la “Siguranta de a fi IN MAINILE DOMNULUI, cu nadejdea de a ne improspata mereu puterile SUB ACOPERAMANTUL ARIPILOR DRAGOSTEI SALE: “Daca ti se pare ca nimeni nu mai are nevoie de tine, sa stii ca in ochii Lui ai ramas de mare pret”

 1. A large section of the mighty West Antarctica ice sheet has begun falling apart and its continued melting now appears to be unstoppable, two groups of scientists reported on Monday. If the findings hold up, they suggest that the melting could destabilize neighboring parts of the ice sheet and a rise in sea level of 10 feet or more may be unavoidable in coming centuries.

  Global warming caused by the human-driven release of greenhouse gases has helped to destabilize the ice sheet, though other factors may also be involved, the scientists said.

  The rise of the sea is likely to continue to be relatively slow for the rest of the 21st century, the scientists added, but in the more distant future it may accelerate markedly, potentially throwing society into crisis.

  “This is really happening,” Thomas P. Wagner, who runs NASA’s programs on polar ice and helped oversee some of the research, said in an interview. “There’s nothing to stop it now. But you are still limited by the physics of how fast the ice can flow.”

  http://www.nytimes.com/2014/05/13/science/earth/collapse-of-parts-of-west-antarctica-ice-sheet-has-begun-scientists-say.html?_r=4

  A Texas company has been caught using fracking-like blasting methods to drill for oil near the Everglades, raising alarms from state officials and inflaming a long-simmering controversy over energy exploration in the midst of a cherished ecosystem.

  U.S. Sen. Bill Nelson urged federal officials to investigate. The state fined the company and demanded a temporary halt to five new exploratory wells.

  And the fracking-like episode drew widespread attention to an emerging oil rush at the western edge of the Everglades, rousing opposition from environmentalists across the state who worry about the impact on water quality and wildlife.

  “This is our watershed,” said Vickie Machado, of Fort Lauderdale, a Florida organizer for Food & Water Watch. “They are using millions of gallons of clean water, mixing it with chemicals with known carcinogens, and pumping it underground to break up the protected rock formations out there. The potential is pretty scary.”

  State officials last month cited the Dan A. Hughes Co., of Beeville, Texas, for using an “enhanced extraction procedure” in December akin to fracking without a permit in defiance of a cease-and-desist order to stop the practice. The Department of Environmental Protection said the enhanced procedure, which some call fracking, “had not previously been used in Florida.”

  Fracking, short for hydraulic fracturing, blasts open rock formations through high-pressure injections of chemicals and water while filling fissures with sand to hold them open, drawing out trapped oil or natural gas. Environmentalists scorn the practice and some communities are considering banning it, largely because it produces large amounts of toxic wastewater.

  http://articles.sun-sentinel.com/2014-05-10/news/fl-fracking-everglades-20140510-12_1_high-pressure-injection-fracking-everglades

 2. “Cel ce apara adevarul si pazeste pacea, ca in tine, Doamne, am nadajduit” (Isaia 26, 3). Frumos articol!

 3. Hristos a inviat!

  Daca doriti pana pe 15 mai 2014 sa sustineti un frate de al nostru care din Vaslui-ul VICTORIEI lui Stefan cel Mare si Sfant incearca sa faca ceva pentru viitorul tinerilor nostri va rog votati-l daca va place proiectul lui Andrei Coman.
  P.s. Frate admin daca poti sa-l faci vizibil nu ezita sa ne ajutam!

  http://www.taraluiandrei.ro/idei-din-tla/proiect-stefan-cel-mare-bike-id-1263-cmsid-65

 4. Pingback: STEAUA MAGILOR si STEAUA NOASTRA -
 5. Pingback: CU CE GANDURI SA PORNIM IN ANUL CEL NOU? -
 6. Pingback: “Chiar dacă se dezlănţuie marea, chiar dacă se ridică necazurile din toate părţile, nu le da nici o atenţie, PRIVEŞTE SPRE HRISTOS!” | Cuvântul Ortodox
 7. Pingback: “Niciodata sa nu-ti pierzi nadejdea mantuirii, ci sa strigi catre Dumnezeu si sa plangi. DUMNEZEU NICIODATA NU TRECE CU VEDEREA UN SUFLET CARE VREA SA SE MANTUIASCA SI SA SE POCAIASCA, ORICAT DE MULT S-AR RANI IN LUPTA!” | Cuvântul Ortodox
 8. Pingback: “Intru necaz M’ai chemat si te-am izbavit, te-am auzit in mijlocul furtunii si te-am cercat la apa certarii”. CRUCEA DURERII si LARGIREA INIMII | Cuvântul Ortodox
 9. Pingback: CU BINECUVANTAREA STARETULUI EFREM DIN ARIZONA la inceputul anului nou bisericesc: “AVETI RABDARE, FIII MEI! NU VA PIERDETI CURAJUL IN LUPTA!” | Cuvântul Ortodox
 10. Pingback: Din SCRISORILE SFANTULUI NECTARIE catre ucenicele sale monahii – pilde de IUBIRE SI GRIJA PARINTEASCA PLINA DE DISCERNAMANT: “Cu trupuri bolnavicioase nu se poate ajunge la sporire duhovniceasca pentru cei care nu s-au desavarsit. Voi AVETI NE
 11. Pingback: SUB ACOPERAMANTUL ARIPILOR TALE… – Predici (si audio) la Duminica dupa Nasterea Domnului. Fuga din fata prigoanei lui Irod. DUREROASA INGADUINTA A LUI DUMNEZEU SI CONSECINTELE ALEGERILOR NOASTRE RAZVRATITE | Cuvântul Ortodox
 12. Pingback: VINO, DOAMNE IISUSE! “Nu te teme! Eu sunt Dumnezeul tău şi te ţin de mână şi te întăresc…” | Cuvântul Ortodox
 13. Pingback: IESIREA DIN INTRISTARE PRIN RUGACIUNE si CONVERTIREA DURERII IN BUCURIE DARUITA: “Sa nu pierdem atatea prilejuri neprevazute care apar in viata noastra, inchizandu-ne in melancolie” | Cuvântul Ortodox
 14. Pingback: IESIREA DIN INTRISTARE PRIN RUGACIUNE si CONVERTIREA DURERII IN BUCURIE DARUITA: “Sa nu pierdem atatea prilejuri neprevazute care apar in viata noastra, inchizandu-ne in melancolie”/ OMUL LIBER si OMUL INTERESAT | Cuvântul Ortodox
 15. Pingback: ÎNCREDINȚAREA LUI TOMA – Predica Parintelui Hrisostom de la Putna (AUDIO + TEXT): “Noi nu Îl credem pe Dumnezeu şi nu ne încredem în El! V-aţi pus în palma lui Hristos! De ce nu staţi cuminţi acolo? De ce vă agitaţi? Sunteţi în p
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate