“ASTA-I VREMEA FAPTUIRII…” – Predici ale parintilor Gh. Calciu si Amfilohie la Duminica bogatului nemilostiv

1-11-2009 Sublinieri

Poor Man & Lazarus

“Lazăr n-a făcut nici un bine, pentru că n-a putut să facă bine. El doar a stat cu umilinţă la poarta bogatului rugând pe Dumnezeu şi acceptând toată suferinţa sa fără să cârtească. Bogatul n-a făcut nici un rău, dar nici bine n-a făcut. El mânca şi se veselea, dar din fărâmăturile de la masă lui nu dădea săracului Lazăr.

A nu face bine este un păcat. Linia aceasta care desparte binele de rău este aşa de subţire ca un fir de aţă invizibil. Trebuie să fii foarte atent. Degeaba spui: eu nu fac rău, dar nu fac nici bine; nu mă interesează ce face altul, îmi văd de treaba mea, sunt cinstit, merg bine, am bani la bancă, mi-am cumpărat case… Dar n-ai făcut nici un bine, nu te-a mişcat suferinţa celuilalt. Nu te-a mişcat să dai în dar lui Dumnezeu, nu te-a mişcat să legi rana celui căzut, nu te-a mişcat să cercetezi pe cel de la spital sau pe cineva bolnav în casă. N-ai zis nimănui: eşti un om bătrân, hai să te duc eu la spital sau la doctor! Ai stat, ai trecut ca un lemn prin toată lumea aceasta, o viaţă întreagă şi tu crezi că firul acesta, subţire ca o zare, te-a despărţit pe tine de cel rău. Şi nu este adevărat. Toată această viaţă a ta ai fost de partea cealaltă a firului care separă binele de rău.

Pentru că spun Sfinţii Părinţi aşa: răul nu are fiinţă, el este numai înlocuirea binelui, căci acolo unde binele nu se face se instalează răul. Dacă n-ai făcut bine, atunci ai făcut rău, să ştii, pentru că trăim într-o lume nebună, de suferinţă, de războaie, de dureri, de crime, de sărăcie.

Foarte bogată este America şi noi suntem oarecum bogaţi. Dar sunt şi mulţi săraci, vedeţi câtă lume săracă este? Nicăieri nu am văzut aşa mulţi cerşetori cum vedeţi în America. Am fost în Europa, am colindat, dar n-am văzut atâţia cerşetori, homless sau nebuni care să umble pe străzi, să doarmă iarna, să îngheţe şi să moară chiar pe străzi. Pentru că există în America ceva care ţine de bogat, de omul căruia i-a rodit ţarina. Toată ţarina Americii noastre este foarte roditoare, mă refer nu numai la pământ, mă refer la mintea americană; creierele pe care le aduc din alte părţi sunt foarte roditoare, fac tot felul de lucruri, dar toate le fac pentru viaţa aceasta. Nu se gândesc la Dumnezeu. Omul de rând se gândeşte, dar cei de sus nu se gândesc la Dumnezeu, pentru că sunt copleşiţi de mulţimea roadelor. Îşi fac hambare tot mai largi, miliardele cresc parcă ar creşte în copaci, cheltuielile cresc… dar lipseşte ceva. Lipseşte ceea ce a spus Mântuitorul: că nu au adunat întru Hristos. Cine nu adună în Hristos, risipeşte.

Mai bine să fii sărac, dar să aduni întru Hristos, decât să fii bogat şi să intri în infern, fără nici un fel de ajutor. Pentru că numai faptele bune te însoţesc dincolo, în lumea cealaltă. Faptele bune, pe care le-ai făcut ori nu, te judecă pe tine. N-ai să poţi să te judeci acolo, n-ai să poţi să zici: Doamne, stai că mai este unul mai rău decât mine, sau altul a făcut altceva mai rău. Pentru că în faţa lui Dumnezeu nu eşti decât tu singur. Nu mai există alt preot Gheorghe, numai eu sunt. Adică Dumnezeu nu mă judecă în comparaţie cu altul, pentru că fiecare răspunde pentru faptele lui şi nu răspunde altul pentru fapta mea.

Nici averea nu te aruncă in iad, nici sărăcia nu te aruncă in rai, ci modul în care le administrezi, modul în care le pui în raport cu Dumnezeu şi cu semenii tai”.

(din: Parintele Gheorghe Calciu, Cuvinte vii. “A sluji lui Hristos inseamna suferinta”, Editura Bonifaciu, 2009)

***

Predica parintelui Amfilohie Branza de la Manastirea Diaconesti la Duminica bogatului nemilostiv si a saracului Lazar
Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Bogatul nemilostiv si saracul Lazar, Parintele Amfilohie/ Manastirea Diaconesti, Parintele Gheorghe Calciu, Talcuiri ale textelor scripturistice

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

26 Commentarii la ““ASTA-I VREMEA FAPTUIRII…” – Predici ale parintilor Gh. Calciu si Amfilohie la Duminica bogatului nemilostiv

 1. Cutemurătoare predica Părintelui Amfilohie, o conştiinţă clară şi intransigentă. Să-l ţină Dumnezeu, ca să trezească mai mulţi din putrezirea morală şi duhovniceasca leşinare în care trăiesc. Să tragă la el pentru credinţă şi pentru neam pe cei ce mai au inimă într-înşii!

 2. Doamne ajuta!

  tin minte ca ati mai dezbatut undeva, candva subiectul “cine se poate pomeni la Sf Liturghie si cine nu?” dar nu mai gasesc articolul….de fapt erau niste comentarii care aveau ca tema aceasta problema.
  ma puteti ajuta? atunci nu am retinut cine se poate pomeni si cine nu…sau daca este vreo regula.

  multumesc

 3. Multumim Parintelui Amfilohie si celor ce i se alatura! Mi-e teama Parinte pentru copiii nostri de vremurile ce o sa vina peste noi.DOAMNE AJUTA SI NE IARTA!

 4. Minunata, puternica si ziditoare ca intotdeauna este predica parintelui Amfilohie. Dumnezeu sa va binecuvanteze si pe voi si pe cei care au inregistrat-o.

 5. Nu mai stim comentariile, dar este vorba, in esenta despre cei de alte credinte, de cei care fac practici oculte, vrajitoresti, yoga, etc., de cei care traiesc necununati sau in pacate foarte mari, iar la morti si pe pe cei care s-au sinucis fara sa aiba tulburari psihice. Dar mai sigur este sa-l intrebi direct pe parintele tau, mai ales in legatura cu eventuale cazuri concrete, persoane din familie, etc.

 6. multumesc admin!

 7. …cum se zice, “Sa izgonim demonul muteniei din inimile noastre!” Sa devenim buni lucratori ai viei lui Dumnezeu,marturisindu-ne taria credintei prin fapte bune.
  “Nu este trecut care sa-l putem aduce inapoi de dorul sau.Exista doar un INCEPUT VESNIC(inceput nou) care acum se creeaza si cladeste in afara binelui pe masura ce trecutul se retrage”…
  Dumnezeule Cel Bun si Milostiv,ajuta-ne,pe toti cei care Te cinstim si te iubim,
  SA PUNEM INCEPUT BUN vietuirii noastre inaintea Ta,spre mantuire.Sa ajungem la viata cea vesnica,slavind Imparatia Ta cea preacurata.Ca a Ta este stapanirea,Imparatia,Puterea si Slava,a Tatalui si a Fiului si a Sfantului Duh,acum si pururea si in vecii vecilor.Amin!

 8. Doamne ajuta!

  Doresc sa aflu si eu raspunsul la o intrebare care ma macina ce ceva vreme:
  EXISTA MANTUIRE FARA SPOVEDANIE?
  M-am gandit la acest lucru plecand de la faptul ca in decursul istoriei crestinesti au existat numerosi pusnici,care traiau izolat de lume(in pustiu,in pesteri,prin munti,etc) si care cred ca nu se spovedeau,dar care duceau o viata crestineasca,cu post, multa rugaciune si o traire duhovniceasca sporita.Poate ei se spovedeau DIRECT la bunul Dumnezeu,poate se spovedeau in fata icoanelor,dar ce “garantie” sau confirmare aveau ei ca pacatele le-au fost iertate.Totusi duhovnicul prin rugaciunea de dezlegare pe care este “imputernicit”sa o faca ne mai da o speranta ca pacatele marturisite pot fi iertate.Prin Moliftele pe care duhovnicul le face inainte de sfanta spovedanie avem nadejdia de iertare a pacatelor marturisite.
  Avand raspunsul la aceasta intrebare putem merge mai departe cu discutia si ajungem la Sfanta Impartasanie care nu o putem primii fara a fi spovediti.Deci pusnici ne erau impartasiti?Sau exista totusi cineva care periodic ii spovedea si impartasea.Dar cine era acest “Cineva”?:un preot duhovnic?(care ar fi fost in masura),un inger trimis de Dunmezeu?,un simplu ucenic(dar avea puterea sa dezlege pacatele?).Poate acesti pusnici erau pe o treapta duhovniceasca foarte ridicata si nu mai aveau nevoie de spovedanie si impartasanie,dar doar IISUS HRISTOS a fost fara de pacat.
  Un lucru este cert acesti pusnici,majoritatea sfinti au ajuns in imparatia cerurilor,in Rai,dar CUM???,fara sfanta Spovedanie si sfanta Importasanie,care pentru noi mirenii este o OBLIGATIE duhovniceasca.Am citit un articol in care scria ca un preot duhovnic poate sa dea sfanta impartasanie pentru tot restul vietii.Dar eu spun ca noi facem pacate nenumarate in fiecare clipa si ele trebuiesc marturisite,trebuie sa primim canoane pentru aceste pacate,si numai dupa aceea daca suntem vrednici putem primii sfanta impartasanie.Deci nu cred ca se poate sa primim Sfanta Impartasanie pentru tot restul vietii(poate numai daca suntem pe patul de moarte).

  Doresc sa intru discutie despre acest subiect cu preoti,duhovnici,teologi,etc poate este cineva in masura sa ma lamureasca.
  Adresa mea de mail:iordanmihai@gmail.com

 9. @Iordan: Tot din vietile pustnicilor stim ca, oricat de aspra era retragerea lor in pustie, Dumnezeu randuia ca inaintea mortii sa se spovedeasca si sa se impartaseasca. A se vedea cazul Sfintei Maria Egipteanca, al Cuvioasei Teodora de la Sihla (daca nu gresim) si alte cazuri.

  Spovedania si impartasirea, taine si cai de indumnezeire, au fost posibile, prin randuiala lui Dumnezeu, pana si in infernul inchisorilor comuniste.

  Noi nu suntem nici pustnici si nici in inchisorile comuniste, asadar sa “profitam” cat putem de posibilitatea de a ne marturisi curat si sincer si de a lua, desi cu nevrednicie, dar cu intentie buna, Sfintele si Preacuratele Taine ale lui Hristos.

 10. Pingback: PARINTELE AMFILOHIE BRANZA (Manastirea Diaconesti). INTERVIU EXCLUSIV DESPRE LUMEA DE AZI SI PRIORITATILE DIN VIATA DUHOVNICEASCA (audio)
 11. Pingback: PARINTELE AMFILOHIE DE LA DIACONESTI: Ce inseamna si cum se dobandesc curajul NE-LUMESC si demnitatea CRESTINA?
 12. Pingback: PARINTELE AMFILOHIE: CUM PUTEM GUSTA BUCURIA UNICA A NASTERII DOMNULUI? -
 13. Pingback: PARINTELE AMFILOHIE DESPRE JERTFA SFINTILOR INCHISORILOR SI INTOARCEREA LA HRISTOS (video). Azi la Libraria Sophia, despre pocainta! -
 14. Pingback: PARINTELE AMFILOHIE la Sophia (audio si text): “Tara are nevoie de oameni care sa se pocaiasca cu adevarat. POCAINTA ESTE DE TEMUT DEMONILOR!” -
 15. Pingback: CINE MAI IUBESTE SIMPLITATEA SI NATURALETEA? Cugetari actuale la bogatul nemilostiv si saracul Lazar -
 16. Pingback: Alte predici care merita ascultate la BOGATUL NEMILOSTIV SI SARACUL LAZAR – Parintele Sofian Boghiu si Parintele Hrisostom (Putna). Pe unde suntem noi? -
 17. Pingback: Predica audio la DUMINICA BOGATULUI NEMILOSTIV a Arhim. Hrisostom Radasanu: PRETENTII SI SIMPLITATE -
 18. Pingback: BOGATUL NEMILOSTIV SI SARACUL LAZAR. Predica PS Sebastian, Episcopul Slatinei, DESPRE RAI SI IAD -
 19. Pingback: “Crestinul ortodox in fata crizei economice”: PILDA UNUI CONDUCATOR IMPREUNA-PATIMITOR CU POPORUL SAU. Cum sa ne raportam la criza? (I) -
 20. Pingback: INSELACIUNEA BOGATIEI CONSUMISTE SI BINELE DIN RAUL CRIZEI ECONOMICE. Cum sa ne raportam la criza? (II) Saracie si cugetare duhovniceasca -
 21. Pingback: ZIUA CAND SE TERMINA PIESA DE TEATRU, SE ARUNCA MASTILE SI SE ARATA ADEVARUL DESPRE FIECARE: “Nu‑mi judeca dupa cele dinafara ale omului, ci dupa cele dinauntru…”. CINE ESTE OM si cine lup, leu sau naparca? -
 22. Pingback: “LAZARII VEACULUI ACESTUIA” si IADUL CONSTIINTEI. Predici audio ale Pr. Ciprian Negreanu la PILDA BOGATULUI NEMILOSTIV SI A SARACULUI LAZAR | Cuvântul Ortodox
 23. Pingback: AICI NE ALEGEM SINGURI RAIUL SAU IADUL, A TREIA CALE NU EXISTA – Predica despre Rai si iad a Sfantului Iustin Popovici, plus alte talcuiri si predici video la PILDA BOGATULUI NEMILOSTIV si A SARACULUI LAZAR | Cuvântul Ortodox
 24. Pingback: “NU SUNTEM NOI CA BOGATUL DIN EVANGHELIE? Vine clipa cand se trage cortina. Iar noi ne-am crezut stapani pe tot ce ne-a dat Dumnezeu, am uitat ca suntem doar administratori”. MANTUIREA SUFLETELOR, IADUL si POCAINTA: “Va veni intr-o zi. V
 25. Pingback: “NESIMȚIREA şi IGNORAREA DURERILOR APROAPELUI fac sufletul să se ÎMPIETREASCĂ într-o minciună, precum a fost cea a bogatului”. CHEMAREA DE A FI ATENTI SI SENSIBILI LA VOIA LUI DUMNEZEU SI LA NEVOILE CELORLALTI (Cuvant audio + text la Du
 26. Pingback: “NESIMȚIREA şi IGNORAREA DURERILOR APROAPELUI fac sufletul să se ÎMPIETREASCĂ într-o minciună, precum a fost cea a bogatului”. CHEMAREA DE A FI ATENTI SI SENSIBILI LA VOIA LUI DUMNEZEU SI LA NEVOILE CELORLALTI | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate