CÂND DUHUL SE STINGE şi sporim doar în cunoaşterea raţională, lumească… “UNDE SĂ AFLĂM HARUL ÎN VREMURILE NOASTRE COMODE? Harul iubeşte truda jertfei, pe când epoca noastră iubeşte confortul”
Bucuria vine din inimă, iar cunoaşterea din creier. Duhul care se stinge, atunci când trupul înfloreşte. Cunoaşterea dărâmă, iubirea zideşte
Trăim în epoca în care cunoaşterea este desacralizată, iar harul este nesocotit. Am devenit înapoiaţi mintal. Cunoaşterea raţională sporeşte, iar inimile au slăbit din lipsa harului dumnezeiesc. Am dat valoare cunoaşterii raţionale, care nu ne poate salva de niciun „tsunami” duhovnicesc sau natural si n-am căutat harul, care ne păzeşte de orice fel de nenorocire.
Insă unde să aflăm harul în vremurile noastre comode? Harul iubeşte truda jertfei, pe când epoca noastră iubeşte confortul. Astăzi nu mai avem prilejuri de a trudi. Pe toate le găsim uşor şi astfel lipsesc condiţiile de dobândire a harului dumnezeiesc. Toţi Sfintii l-au dobândit prin mari osteneli.
„Comoditatea vieţii ne-a făcut viaţa grea“, obişnuia să spună părintele Paisie. Ne-au aruncat praf în ochi. Ne-au despărţit de har. Ne-au legat de cele pământeşti, provocându-ne supărări, melancolii, probleme psihologice. Astăzi suntem legaţi de aparate, de maşini, de toate comodităţile. Odinioară omul avea mai puţine dependenţe. Era mai liber şi, de aceea, mai puternic. Aceste dependenţe îl înăbuşă pe om.
Atunci când harul lipseşte, creşte constrângerea. Toţi suntem constrânşi şi-L constrângem pe Dumnezeu şi pe oameni. Ne vătămăm în strădania noastră de a ne atinge scopurile. Chiar şi prin cuvântul nostru duhovnicesc, în esenţă, îl constrângem politicos pe semenul nostru. Un cuvânt care ascunde tulburare, supărare, amărăciune, oricât de bun ar fi, îl tulbură pe semenul nostru şi este mai bine să nu fie rostit. Din păcate, înotăm în spiritul pe care l-au sacralizat cunoaşterea universitară şi încercările omeneşti de a găsi o rezolvare directă a problemelor. Insă, pe când cunoaşterea te poate duce până la lună, harul dumnezeiesc te face atoatevăzător, îti deschide orizonturile.
Cunoştinţele lumii nu te pot face văzător cu duhul. Te vei zdrobi în uraganele vieţii. E nevoie de iluminarea inimii pentru a scăpa. Inţelepciune şi duh profetic. Insă acestea vin în inimile sănătoase si îndumnezeite. Dacă duhul se stinge, toată cunoaşterea lumii nu numai că nu este folositoare, ci poate chiar sa distrugă, să orbească. Să ducă la o altă Hiroshima sa te facă să-l răstigneşti pe cel drept. Apostolul Pavel vorbeşte despre înţelepciunea dumnezeiască, despre înţelepciunea celor desăvârşiţi, pe care o compara cu înţelepciunea lumii:
Până când vom lucra pentru trup? Apostolul Pavel iarăşi spune: „Duhul să nu-l stingeţi. Prorociile să nu le dispreţuiţi“ (I Tesaloniceni 5, 19-20). Insuşi Domnul ne atrage atenţia să avem grijă de inima noastră mai mult decât orice: „Luaţi seama la voi înşivă, să nu se îngreuieze inimile voastre de mâncare şi de băutură şi de grijile vieţii” (Luca 21, 34). Dacă inimile noastre se îngreuiază, ce să facem cu toate palatele de pe pământ? Dispare şi bucuria, dispar şi clipele frumoase ale vieţii. Atunci cu dreptate ne plângem: „Cu amar mâncăm pâinea noastră”.
Scriind despre înţelepciunea pământească şi cerească, Apostolul Iacov spune într-o epistolă:
3-12-2008
Legaturi:
- ARMELE SI PUTERILE SFINTILOR – “EROII DUHULUI”: “Dacă eşti doar puternic, eşti în primejdie să tai capete fără discernământ şi să-i răneşti pe ceilalţi. Ai nevoie de Crucea Iubirii şi a Răbdării, dar şi de Sabia Duhului… Trebuie să fii foarte puternic – cu harul Sfantului Duh – pentru a rămâne până la sfârşit bun”
- “Este epoca vieţii ticăloase… Popoarele nu se pocăiesc. Noi cărbuni aprinşi sunt pregătiţi pentru omenirea care are inima împietrită…”/ PACAT, IMPATIMIRE sau MENTALITATE STRICATA: pentru ce ne mustra mai mult Dumnezeu?
- ODINIOARA SI ASTAZI… “Singurul duh care domneste astazi este acela al unei vitrine impodobite, dar false, artificiale”
- Cuv. Paisie Aghioritul: SIMPLIFICATI-VA VIATA!
- Să ne întoarcem la VIAȚĂ, să ne (re)venim în FIRE… “Dumnezeu este mult prea important ca să ne mulţumim cu ceva mai puţin decât El”
- Fericitul Seraphim Rose despre ORTODOXIA MILEI SI A DURERII INIMII si “SUPER-ORTODOXIA” INIMILOR RECI
- SIMPLITATEA CARE NE MANTUIESTE. Fericitul Parinte Serafim Rose despre necesitatea de A NE INMUIA INIMILE, A NU NE INCREDE IN MINTEA NOASTRA si a nu ramane la nivelul corectitudinii rationale: “Atitudinea CRITICISTĂ este un lucru foarte negativ şi nu vă va duce nicăieri. Ba, în cele din urmă, s-ar putea să vă ducă chiar ÎN AFARA BISERICII”. Importanta enorma a RABDARII DUHOVNICESTI
- “Oamenii care au pierdut experierea Harului dumnezeiesc tind sa ideologizeze invatatura Mantuitorului. Daca credinta este abordata doar LA NIVELUL MINTII, atunci omul o traieste ca pe o IDEOLOGIE RELIGIOASA”
- Teologul Jean-Claude Larchet despre pericolele antihristice ale SPIRITUALITATII SI TEOLOGIEI FARA HRISTOS, FARA SFINTII PARINTI SI FARA VIATA
- SFINTII PARINTI vs. “INTELEPCIUNEA ACESTEI LUMI” si EREZIILE APUSENE: “Invatatura Sfintilor Parinti este INVATATURA SFANTULUI DUH! Va rog: tineti-va de aceasta invatatura! Trebuie sa aducem si trupul, si mintea, si inima sub carmuirea Duhului”
- “INCA MULTE AM A VA SPUNE, DAR NU LE PUTETI PURTA ACUM…” Parintele Simeon Kraiopoulos despre asumarea reala a conditiei de UCENIC in relatie cu Dumnezeu pentru a putea intelege si primi LUMINAREA DUHULUI ADEVARULUI
- Iara si iara… PERFUZII VITALE PENTRU INCERCARILE VREMURILOR
- “Cine n-a vazut pe Dumnezeu in viata asta nu-L va vedea nici in cealalta!” (VIDEO)
- Parintele Rafail Noica despre “PARTEA CEA BUNA” A CELOR CE PAZESC CUVANTUL intr-o “epoca in care partea cea buna se tot smulge de la noi”
- Ce avem noi de facut astazi pentru a ne mantui si PENTRU A NE PREGATI DE INCERCARILE CARE VOR VENI?
- HARUL DUHULUI SFANT – SINGURA ARMA A CREDINCIOSILOR in fata lui Antihrist si a inaintemergatorilor lui
- CE NE VA SALVA DE VALURILE URGIEI care va urma?
2 Commentarii la “CÂND DUHUL SE STINGE şi sporim doar în cunoaşterea raţională, lumească… “UNDE SĂ AFLĂM HARUL ÎN VREMURILE NOASTRE COMODE? Harul iubeşte truda jertfei, pe când epoca noastră iubeşte confortul””