PS MACARIE – MESAJ IMPORTANT DESPRE PILDA SFINȚILOR TREI IERARHI: “Ei nu au căutat să se acomodeze lumii și puterii imperiale, ci au căutat să modeleze lumea și imperiul după Evanghelie. Nu s-au sfiit, nu s-au intimidat să mărturisească Adevărul până la sfârșit fără niciun compromis” (VIDEO, TEXT)

31-01-2021 Sublinieri

Episcopul Macarie: „De ce oare îi iubim pe Sfinții Trei Ierarhi?”

Cuvânt la Liturghia hramului parohiei ortodoxe române „Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigorie și Ioan” din Uppsala, Regatul Suediei, sâmbătă, 30 ianuarie 2021:

„Preacucernici părinți slujitori, iubiți frați și surori împreună rugători,

Dau slavă Preamilostivului Dumnezeu că m-a învrednicit să revin în mijlocul frățiilor voastre, aici, la Uppsala, pentru a săvârși Liturghia de hram în cinstea Sfinților Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei, Grigorie Teologul, Arhiepiscopul Constantinopolului și Ioan Gură de Aur (Hrisostom), Arhiepiscopul Constantinopolului, pe care noi, creștinii, îi prăznuim în această zi pretutindeni.

Sfinții Trei Ierarhi ne ajută să dăm o bună și dreaptă mărturie. Ni se spune în sinaxar că în secolul al XI-lea, în timpul împăratului bizantin Alexie Comnenul, s-a iscat o mare dezbinare în Biserică. Unii creștini care se numeau vasilieni, îi dădeau întâietate Sfântului Vasile cel Mare pentru lucrarea sa filantropică și misionară. Alții care se numeau gregorieni, spuneau că Sfântul Grigorie Teologul este mai mare decât ceilalți ierarhi, deoarece a ajuns pe înălțimile teologhisirii, fiind supranumit ”Teologul”, iar unii dintre creștini se numeau ioaniți, cinstindu-l în mod deosebit pe Sfântul Ioan Gură de Aur sau Hrisostom pentru darul elocinței.

În această vreme de mare încercare, de dezbinare în Biserică, ni se spune în Sinaxar că Sfinții Trei Ierarhi s-au arătat în vedenie Sfântului Ioan Mavropie, mitropolit al cetății Evhaitelor în Pont, sărbătorit în calendar la 5 octombrie. Cei Trei Ierarhi s-au arătat mai întâi separat, apoi împreună și i-au spus Sfântului Ioan al Evhaitelor:

”După cum vezi, noi la Dumnezeu una suntem și nicio vrajbă nu este între noi.Fiecare din noi, la timpul său, îndemnați de Duhul Sfânt, am scris învățături pentru mântuirea oamenilor. Cum ne-a insuflat Duhul Sfânt, așa am învățat. Nu este între noi unul întâi, altul al doilea sau altul al treilea. De chemi pe unul, vin și ceilalți doi. Drept aceea, poruncește celor ce se învrăjbesc să nu se mai certe pentru noi. Că nevoința noastră, cât am fost în viață și după moarte, a fost să împăcăm pe oameni și să aducem în lume pace și unire. Împreunează-ne, dar, făcându-ne praznic la câte trei într-o singură zi, alcătuiește o slujbă în care pune imnele închinate fiecăruia dintre noi, după arta și știința pe care ți le-a dat Dumnezeu, și fă-o cunoscută creștinilor, poruncindu-le să o cinstească în fiecare an. Dacă ei ne cinstesc astfel, ca fiind unul în fața lui Dumnezeu și în Dumnezeu, noi le făgăduim că vom mijloci pentru mântuirea lor prin rugăciunea noastră comună”.

La aceste cuvinte, sfinții ierarhi au fost înălțați la cer într-o lumină nemaivăzută, adresându-se unul altuia pe nume.

În urma acestei vedenii, Sfinții Părinții ai Bisericii au ales cea de-a 30 zi din ianuarie pentru a pecetlui această lună cu prăznuirea acestor trei mari stâlpi de rugăciune ai Bisericii, deoarece în cursul acestei luni, la 1 ianuarie, îl prăznuim pe Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, la 25 ianuarie este cinstit Sfântul Ierarh Grigorie Teologul, iar la 27 ianuarie se face pomenirea Aducerii Moaștelor Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur în cetatea Constantinopolului. Așadar, toți trei laolaltă sunt prăznuiți în această zi dându-ne și nouă pildă de unitate și împreună-lucrare în Biserică.

Da, preaiubiții mei, fiindcă Sfinții Trei Ierarhi ne arată cum pot oamenii mari să strălucească împreună, nu în rivalitate. Competiția și rivalitatea nu-și au locul în Biserică. Este tragic atunci când strălucirea unuia se pare că umbrește strălucirea altuia.Strălucirea ta îmi dă și mie mai multă strălucire în Hristos și în Biserică. Aceasta este pilda vie a vieții Sfinților Trei Ierarhi, prăznuiți laolaltă astăzi, ca să lucrăm împreună și să cultivăm dragostea și prietenia în Hristos.

icoana de Ioan Popa, Biserica româneasca Sfinții Trei Ierarhi, La Courneuve – Paris

De ce oare îi iubim pe Sfinții Trei Ierarhi? Îi iubim, pentru că ei au fost asemenea Apostolilor. Au schimbat lumea după Evanghelie și nu Evanghelia după lume. Ei nu au căutat să se acomodeze lumii și puterii imperiale, ci au căutat să modeleze lumea și imperiul după Evanghelie. Sub persecuții, Sfinții Trei Ierarhi au stat tari și neclintiți ca o stâncă. Victime ale intrigilor, ei au continuat să slujească, să iubească și să dea mărturie. Singuri în mijlocul ereziilor, aceștia au luptat și au mărturisit până când adevărul a biruit minciuna.

Să ne gândim la faptul, că, Sfântul Grigorie Teologul, când a ajuns în cetatea Constantinopolului împânzită de arieni, a găsit doar câteva zeci de ortodocși. Cu aceștia, a amenajat o biserică la periferia orașului Constantinopol, în casa unei rudenii, pe care au numit-o ”Biserica Învierii”, iar la plecarea Sfântului Grigorie Teologul din Constantinopol toată, aproape toată cetatea era ortodoxă, nu au mai rămas decât puțini arieni, puțini eretici.

Iată, Sfinții Trei Ierarhi nu s-au sfiit, nu s-au intimidat să mărturisească Adevărul până la sfârșit fără niciun compromis. Amenințați, au răspuns cu un curaj care a dezarmat răutatea persecutorilor. Nu au făcut din Biserică o anexă a puterii lumești, a puterii imperiale, ci au slujit Biserica, l-au slujit pe Hristos, i-au slujit pe păstoriți cu toată ființa lor.S-au dăruit integral Mântuitorului Iisus Hristos și tuturor celorlalți, ca pe toți aceștia să-i dobândească pentru mântuire.

De aceea îi iubim atât de mult pe Sfinții Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, pe această „treime pământească”, pe această troiță de arhierei, cum am cântat astăzi  și în această cântare bisericească populară și în imnele prăznuirii.

Cei Trei Ierarhi, deși au trăit separat, au fost uniți în Duhul Sfânt, îndemnându-ne și pe noi să aducem slavă și laudă Preasfintei și de viață făcătoarei Treimi, Dumnezeului  Unic, slăvit în Trei Persoane, Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt. Așadar, împreună cu Sfinții Trei Ierarhi să ne rugăm și să mărturisim laolaltă:

Nădejdea noastră este Tatăl, scăparea noastră este Fiul, acoperământul nostru este Duhul Sfânt, Treime Sfântă, slavă Ție.

Amin!”

icoana de Elena Murariu, 2020

Legaturi:

CUVANTUL PARINTELUI EPISCOP MACARIE la sarbatoarea SFINTILOR TREI IERARHI despre LIMITELE SI SCOPUL FOLOSIRII NOILOR TEHNOLOGII PENTRU MISIUNE, despre FILANTROPIA IDEOLOGIZATA si TEOLOGIA (NE)DESPARTITA DE VIATA DUHOVNICEASCA: “Pentru noi comunicarea nu are nici un sens daca nu se finalizeaza in comuniune” (AUDIO, TEXT)

PREDICI VIDEO ARHIEREȘTI (Preasfințiții DAMASCHIN SI BENEDICT) la SFINȚII TREI IERARHI – Chipul treimic al UNITĂȚII și al APĂRĂRII CREDINȚEI: “N-au tăcut, nu s-au dat în lături, când au văzut pericolul au tras semnal de alarmă”. “NU CUMVA NOI, PRIN VIAȚA NOASTRĂ, ÎL FACEM DE RÂS PE DUMNEZEU?”

SFINTIII TREI IERARHI IN VIATA NOASTRA – “Hai sa ii bucuram pe Sfintii Trei Ierarhi, nu fiind doar iubitori, ci si implinitori ai cuvintelor lor!”. Predici video ale PS DAMASCHIN DORNEANUL si PS IGNATIE

“NU ESTE UN RAU MAI MARE CA CEARTA, LUPTA SI DEZBINAREA IN BISERICA. Nu este un rau mai mare ca taierea in mai multe bucati a hainei Bisericii. Nu ne sunt oare de ajuns celelalte erezii, de ne mai imbucatatim si noi pe noi insine?” – SFINTII TREI IERARHI – APOSTOLII IMPACARII SI UNITATII

Sfintii Trei Mari Dascali ai lumii si Ierarhi: Vasile, Grigorie si Ioan: Taina prieteniei sau ZIDUL INTARIT AL UNIMII IN HRISTOS versus “taina dezbinarii”

Sfintii Trei Ierarhi si PRIETENIA DUHOVNICEASCA

SFINTII TREI IERARHI, INVATATORII ADEVARATEI TEOLOGII: “Sa invatam cu totii sa iubim si ne aparam Biserica. S-o protejam de atacurile celor ce voiesc s-o distruga!”

CUVINTE DE INVATATURA SI DE TAMADUIRE SUFLETEASCA la sarbatoarea SFINTILOR TREI IERARHI de la IPS Teofan, Arhim. Nichifor Horia si pr. Constantin Sturzu (VIDEO, AUDIO): “Sa nu facem cluburi exclusiviste si zazanie in Biserica”

SFINTII TREI IERARHI. Predica Parintelui Sofian. Cum sa le vorbim altora despre Dumnezeu?

Parintele Arsenie Boca despre CUM ARATA UN EPISCOP ADEVARAT

SFINTII TREI IERARHI – puterea cuvantului din scrierile lor, GRIJA PENTRU EDUCAREA COPIILOR SI FORMAREA TINERILOR: “O viata stricata devine piedica in calea intelegerii adevarurilor inalte ale credintei noastre”

SFINTII TREI IERARHI ca modele de slujire

SFINTII TREI IERARHI, MODELELE NOASTRE DE LUPTATORI

Predici audio ale Pr. Ciprian Negreanu la sarbatoarea SFINTILOR TREI IERARHI. Cuvinte ale marilor luminatori ai lumii, Ioan, Grigorie si Vasile, despre RASPUNDEREA PREOTIEI si IMPARTASIREA INFRICOSATA CU HRISTOS

Pr. Mihai-Andrei Aldea: DE UNDE INCEPE SI CUM SE FACE LUCRAREA DE PROPOVADUIRE (MARTURISIRE)? Cum putem sa-i iubim pe cei aflati in rataciri si pacate grele? Cum poti sa cazi din Adevar chiar fara sa stii?

 

***

BUNĂTATEA – VIRTUTEA UITATĂ A CREȘTINILOR (conferința video de la Iași a PS MACARIE, Episcopul Europei de Nord). RĂCIREA IUBIRII ÎN VREMEA “VIRTUȚILOR” INDIVIDUALISMULUI: eficiența, competiția, realizarea de sine, succesul…. SACRIFICAREA APROAPELUI PE ALTARUL IDOLILOR LUMEȘTI

“SĂ LUCRĂM LA DRAGOSTEA DINTRE NOI!”- Preasfințitul MACARIE al Europei de Nord: “Gândim și ne comportăm ca omul postmodern egocentric. Ca și cum am fi PE CONT PROPRIU. FIECARE CU TREABA LUI. Chiar și atunci când suntem în biserică, uităm faptul că suntem mădulare ale Trupului lui Hristos…. NU NE MAI SUSȚINEM, SUNTEM VICTIME UȘOARE PENTRU DIAVOL”

“Tu cu mine esti!” – DEZBINAREA, NEIUBIREA, INDIFERENTA, SUCCESUL DE-UNUL-SINGUR, ILUZIA UNUI “ALT BINE” vs. DARUL DRAGOSTEI si al UNIMII IN BISERICA – TRUPUL LUI HRISTOS. Predica Parintelui Dosoftei de la Putna la Duminica a VII-a dupa Pasti (audio, text)

VESTIREA PATIMILOR DOMNULUI si CEARTA APOSTOLILOR. Intre lupta salbatica pentru intaietate care striveste pe cei slabi si puterea dragostei smerite

EVANGHELIA PARASITA: “Nu stiti ce cereti… INTRE VOI NU TREBUIE SA FIE ASA”. Despre intaietate, ierarhii, competitie, interese vs. slujirea smerita si supusa

CEARTA CRESTINULUI CU LUMEA: Incorporand lumea sau intrupand Evanghelia?

CREȘTINUL ȘI BISERICA ÎN LUME ȘI ÎN FAȚA PUTERII LUMEȘTI


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Marturisirea Bisericii, PS Macarie, Sfintii Trei Ierarhi, VIDEO

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

1 Commentariu la “PS MACARIE – MESAJ IMPORTANT DESPRE PILDA SFINȚILOR TREI IERARHI: “Ei nu au căutat să se acomodeze lumii și puterii imperiale, ci au căutat să modeleze lumea și imperiul după Evanghelie. Nu s-au sfiit, nu s-au intimidat să mărturisească Adevărul până la sfârșit fără niciun compromis” (VIDEO, TEXT)

  1. Pingback: NU VĂ TEMEȚI! “Să nu ne lăsăm amăgiți, nici intimidați! Să nu facem compromis cu minciuna și viclenia care se înstăpânesc peste lume. SĂ NU SPUNEM RĂULUI BINE ȘI BINELUI RĂU. Să strângem rândurile și să ne ținem aproape de Hri
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate