HRISTOS A INVIAT!

3-04-2010 Sublinieri

INVIEREA DOMNULUI SI MANTUITORULUI NOSTRU IISUS HRISTOS

anastasis.jpg

***

***

Imnul Invierii de Valeriu Gafencu

Noaptea învierii de Nichifor Crainic

Alte resurse:

***

lrg-5499-icoane_invierea_domnuluichristosanastasis00_medium_.jpg

Evanghelia despre biruinta asupra mortii – Sfantul Nicolae Velimirovici

Cei înghetati se strâng în jurul focului, cei flamânzi se strâng în jurul mesei; cei care au rabdat suferinta mare în noaptea cea lunga se bucura la venirea zorilor; cei sleiti de lupte aprige se veselesc la venirea biruintei neasteptate. O, Doamne, prin Învierea Ta, Tu Te-ai facut toate lucrurile pentru toti oamenii!

O, Preabogatule Împarate, cu un dar, Tu ai umplut toate mâinile noastre întinse catre cer! Bucurati-va, o, tu, cerule si, o, tu, pamântule, bucurati-va! Bucura-te, o, tu, cerule, precum se bucura mama care îsi hraneste copiii cei flamânzi; bucura-te, o, tu, pamântule, precum se bucura copiii la primirea hranei din mâinile mamei lor!

Biruinta lui Hristos este singura biruinta întru care se poate bucura întreaga lume, chiar de la începuturi pâna la sfârsit. Oricare alta biruinta de pe pamânt a deosebit si înca îi deosebeste pe oameni, unii de altii. Atunci când un împarat pamântesc câstiga o victorie asupra altui împarat, unul dintre ei se bucura, iar celalalt se plânge. Atunci când omul iese biruitor asupra vecinului sau, sub un acoperis este cântare, iar sub celalalt este plângere. Nici o izbânda de bucurie de pe pamânt nu este lipsita de otrava rautatii: biruitorul obisnuit, de pe pamînt, se bucura atât prin râsul sau, cât si prin lacrimile dusmanului sau biruit. El nici nu vede cum loveste raul prin mijlocirea bucuriei.

Când Tamberlan l-a biruit pe sultanul Baiazid, biruitorul l-a pus pe biruit într-o cusca de fier în fata careia a mâncat un ospat al biruintei. Rautatea lui i-a fost întreaga sa bucurie; ticalosia lui a fost hrana veseliei lui.

O, fratii mei, ce scurta bucurie este rautatea! O, raul este hrana prea otravitoare pentru veselie! Cînd regele Stefan Dusan l-a biruit pe regele bulgar, el nu a intrat în pamântul bulgar, nici nu a luat poporul bulgar ca prizonier, ci, cu durere adânca, a plecat la o mânastire ca sa posteasca si sa se roage. Acest biruitor a fost mai nobil decât cel dintâi. Dar aceasta biruinta, ca fiecare biruinta, nu era lipsita de taisul pregatit pentru cel care a biruit. Dar chiar si cea mai înflacarata istorie a lumii este ca un soare, ale carui raze sunt pe jumatate luminoase, pe jumatate întunecate.

Numai biruinta lui Hristos este ca soarele care revarsa raze stralucitoare peste toti cei care se afla sub el. Numai biruinta lui Hristos umple toate sufletele oamenilor cu bucurie de neînvins. Numai aceasta singura este fara de rautate sau pizma.

Vei spune ca aceasta este o biruinta plina de taine? Este; dar în acelasi timp este descoperita si întregii omeniri, celor vii si celor morti.

Vei spune ca aceasta este o biruinta plina de dar? Este, si mai mult decât atât. Nu este mama mai plina de dar când, nu o data sau de doua ori îsi izbaveste copiii de serpi, dar pentru a-i izbavi pe ei pentru todeauna, aceasta merge cu curaj chiar la cuibul serpilor si îi arde în întregime?

Vei spune ca aceasta este o biruinta tamaduitoare? Este, tamaduitoare si mântuitoare pentru vecii vecilor. Aceasta biruinta aleasa mântuieste oamenii de rau si îi face fara de pacat si fara de moarte. Nemurirea fara lipsirea de pacat ar însemna doar largirea puterii raului, si a rautatii si a pizmei, dar nemuriea dimpreuna cu lipsa de pacat aduce bucuria fara de margini si îi face pe oameni fratii îngerilor minunati ai lui Dumnezeu.

lrg-5501-icoane_invierea_domnului00005_.jpg

Cine nu s-ar bucura întru biruinta Domnului nostru Iisus Hristos? El nu a fost biruitor pentru El, ci pentru noi. Biruinta Lui nu L-a facut pe El mai mare sau mai viu, sau mai bogat, ci pe noi ne-a facut astfel. Biruinta Lui nu este egoism, ci dragoste, nu este însfacare, ci daruire.

Cuceritorii pamântesti iau biruinta asupra lor; Hristos este singurul Cuceritor care o aduce. Nici macar un singur cuceritor pamântesc, împarat sau capetenie, nu doreste ca biruinta lui sa-i fie luata si data altcuiva; numai Domnul Cel Înviat daruieste biruinta Lui cu amândoua mâinile, fiecaruia dintre noi si nu este suparat, ci mai mult Se bucura atunci când noi, prin biruinta Lui, ne facem biruitori – cu alte cuvinte: mai mari, mai vii si mai bogati decât am fost.

Biruintele pamîntesti arata mai bine când sunt privite de departe, dar sunt mai urâte si mai respingatoare când sunt privite de aproape; în vreme ce, în ceea ce priveste biruinta lui Hristos, nu se poate spune de unde arata mai bine, de departe sau de aproape. Privind aceasta biruinta de departe, ne minunam de aceasta, ca fiind fara de asemanare în stralucirea, curatia si harul ei mântuitor. Privind aceasta biruinta de aproape, ne minunam de aceasta, pentru ca sunt învinsi vrajmasii cumpliti si pentru ca au fost sloboziti robi fara de numar ai lor.

Astazi este ziua cea mai presus dintre toate zilele anului, închinata sarbatoririi acestei biruinte a lui Hristos si de aceea se cade sa privim aceasta biruinta de aproape, atât pentru mai buna noastra cunoastere, cât si pentru mai marea noastra bucurie.

Atunci sa ne apropiem de Domnul nostru înviat si biruitor si sa ne întrebam:

Mai întâi: asupra cui a fost biruitor Hristos prin Învierea Sa ?

În al doilea rând: pe cine a slobozit Hristos prin biruinta Sa ?

I

Prin Învierea Sa, Domnul a biruit pe cei doi dintre cei mai aprigi vrajmasi ai vietii si ai cinstei omenesti: moartea si pacatul. Acesti doi vrajmasi ai oamenilor s-au nascut atunci când primul om s-a despartit de Dumnezeu, calcând peste poruncile despre ascultare, fata de Facatorul sau. În Rai, Omul nu a cunoscut nici moartea nici pacatul, nici frica nici rusinea. Pentru ca, despartindu-se de Dumnezeul Cel viu, omul nu a putut cunoaste nimic despre moarte si traind în ascultare desavârsita fata de Dumnezeu, el nu putut cunoaste nimic despre pacat.

Acolo unde nu se cunoaste moartea nu exista frica; si acolo unde nu se cunoaste pacatul, nu s-a nascut nici rusinea din pacat. De îndata ce omul a pacatuit împotriva ascultarii mântuitoare fata de Dumnezeu, atât frica, cât si rusinea, au venit împreuna cu pacatul: omul s-a simtit la o departare nemarginita fata de Dumnezeu, si a simtit dinainte secerea mortii asupra lui. De aceea, atunci când Dumnezeu l-a chemat pe Adam si a întrebat: “Adame, unde esti?“, el a spus: “Am auzit glasul Tau în rai si m-am temut caci sunt gol, si m-am ascuns” (Facerea 3:9-10).

Pâna atunci, glasul lui Dumnezeu îl încurajase, îl bucurase si îl însufletise pe Adam, dar atunci, când se savârsise pacatul, acelasi glas aducea slabiciune, groaza, moarte. Pâna atunci Adam se stia învesmântat în acoperamântul fara de moarte al îngerilor, dar atunci el s-a stiut stricat de pacat, jefuit, pângarit si coborât pâna la treapta animalelor si coborât pâna la masura unui pitic.

Asadar, fratii mei, vedeti cât de îngrozitor este cel mai mic pacat al neascultarii fata de Dumnezeu. Capatând frica fata de Dumnezeu, Adam s-a ascuns printre pomii raiului – ca o pisica de casa care, atunci când se salbaticeste, o porneste pe dealuri si începe sa se ascunda de stapânul ei si de mâna care a hranit-o!

Adam a început sa caute ocrotire în afara Ocrotitorului sau, de la animalele lipsite de judecata, pe care le stapânise pe deplin pâna atunci. Un pacat a atras cu viteza luminii fulgerului pe cel de al doilea, pe al treilea, al sutalea, al miilea, pâna când omul s-a facut în cele din urma ca animalul între animale si ca pamântul între cele pamântesti, atât în trup cât si în suflet. Calea pacatoasa pe care a pornit-o Adam l-a dus catre pamânt si în pamânt. Si astfel Dumnezeu a spus: “Pamânt esti si în pamânt te vei întoarce” (Facerea 3:19), aratând nu numai judecata lui Dumnezeu ci si o socotinta mai mare asupra celor pamântesti si a risipirii omului, care, odata început, a crescut grabnic.

Urmasii lui Adam, neam dupa neam, s-au legat din ce în ce mai mult de pamânt si s-au tot farâmitat, si s-au împrastiat, pacatuind cu rusine si murind cu frica si groaza. Oamenii se ascundeau de Dumnezeu printre pomi, pietre, aur si tarâna; dar, cu cât se ascundeau mai mult, cu atât se lepadau mai mult de adevaratul Dumnezeu si cu atât L-au uitat mai mult.

Natura, care se întindea odinioara la picioarele oamenilor, treptat a crescut pâna deasupra capului lor, astfel ca în cele din urma, aceasta a ascuns cu totul fata lui Dumnezeu de la ei si a luat locul Lui. Si omul a început sa-si faca un dumnezeu din natura: ascultând de ea, purtându-se potrivit cu ea, rugându-se ei si aducându-i jertfe. Dar închinarea la natura nu a fost în stare sa o izbaveasca nici pe aceasta nici pe om de la moarte si stricaciune.

Calea cumplita pe care o urma omenirea era calea pacatului; si aceasta cale pierzatoare ducea neînduplecat catre cetatea cea una întunecata si numai una: cetatea mortii. Împaratii pamântului au cârmuit oamenii; pacatul si moartea au cârmuit atât oamenii cât si împaratii. Cu cât calea ducea mai departe, cu atât sporea greutatea pacatului, precum bulgarul de zapada care se rostogoleste la vale. Omenirea ajunsese în adâncurile deznadejdii când a aparut Biruitorul cel ceresc ca sa-i mântuiasca.

Biruitorul era Domnul Iisus Hristos. Vesnic fara de pacat si vesnic fara de moarte, El a trecut prin mormintele oamenilor, presarând florile nemuririi odata cu venirea Lui. Suflarea Lui a spulberat duhoarea pacatului si mortii au înviat la cuvântul Lui.

Dar El, din iubirea Sa pentru oameni, a luat muntele de pacate asupra Lui, în acelasi chip în care, din iubirea Sa pentru oameni, S-a îmbracat în vesmânt de om, muritor. Dar pacatul omenesc era atât de greu si de cumplit ca, sub povara lui, Fiul lui Dumnezeu a pogorât în mormânt. Însutit fie binecuvântat acel mormânt din care a tâsnit râu întreg de nemurire pentru întreaga omenire!

Biruitorul a pogorât dincolo de morminte, pâna în iad, unde a rasturnat tronul lui Satan si a stricat pamântul roditor al tuturor uneltirilor împotriva oamenilor. Din adâncimea mormântului, Biruitorul S-a înaltat în cerurile cele mai înalte, deschizând o cale noua – catre cetatea vietii. El a stricat iadul întru toata taria Lui si, întru taria Lui, a slavit trupul Sau si S-a înaltat din mormânt – întru puterea Lui, care este nedespartita de aceea a Tatalui si a Duhului Sfânt.

Blând ca un miel, bunul Domn Iisus a mers la suferinta si la moarte, si puternic fiind ca Dumnezeu, El a rabdat suferinta si a biruit moartea. Învierea Sa este adevarata si este în acelasi timp proorocirea si chipul învierii noastre – “caci trâmbita va suna si mortii vor învia nestricaciosi” (I Corinteni 15:52).

Unii se vor întreba: cum se poate spune ca Domnul Cel înviat a biruit moartea, când oamenii înca mor? Cei care vin în aceasta lume prin pântecele mamei lor o vor parasi prin moarte si mormânt. Aceasta este regula.

Numai ca, pentru noi, cei care murim întru Hristos, moartea nu mai este o prapastie adânca întunecata, ci nasterea la viata noua si întoarcere în patria noastra.

Pentru noi mormântul nu mai este un întuneric vesnic, ci poarta la care ne asteapta îngerii minunati ai lui Dumnezeu.

Pentru toti cei care sunt îndestulati de dragoste pentru Preafrumosul si Iubitorul Domn Iisus Hristos, mormântul s-a facut doar ultima împiedicare pâna a ajunge înaintea fetei Lui – si aceasta împiedicare este neputincioasa, ca pânza de paianjen. Si astfel slavitul Apostol Pavel striga: “Pentru mine viata este Hristos si moartea, un câstig” (Filipeni 1:21).

Cum sa nu fi biruit Domnul moartea, când moartea nu se face vazuta înaintea Lui? Mormântul nu mai este o prapastie adânca, pentru ca El a umplut-o cu Sine; nici mormântul nu mai este întuneric pentru ca El l-a luminat; nici frica si groaza nu mai este pentru ca El arata începutul, nu sfârsitul; nici nu este patria noastra vesnica, ci numai usa catre patrie.

Deosebirea dintre moartea dinainte de Învierea lui Hristos si de dupa, este ca si deosebirea dintre un incendiu foarte întins si flacara unei lumânari. Biruinta lui Hristos este esentiala, si de aceea, prin El, “moartea a fost înghitita de biruinta” (I Corinteni 15:54).

Altii se vor întreba: cum se poate spune ca Domnul Cel Înviat a biruit pacatul, când oamenii înca pacatuiesc? Domnul a biruit pacatul cu adevarat. El a biruit pacatul prin zamislirea si nasterea Sa fara de pacat; apoi prin viata curata si fara de pacat de pe pamânt; apoi prin suferinta Sa pe Cruce, El fiind Cel Drept; si în cele din urma El a încununat aceasta biruinta prin Învierea Sa cea slavita. El S-a facut leacul, leacul potrivit si de netagaduit, împotriva pacatului.

Cel care este lovit de pacat numai de Hristos poate fi tamaduit.

Cel care nu doreste sa cada în pacat, numai cu ajutorul lui Hristos poate schimba aceasta dorire în realitate. Când oamenii au descoperit vindecarea variolei, ei au spus: am biruit aceasta boala! Ei au spus acelasi lucru când au descoperit vindecarea pentru amigdalita, durere de dinti, guta si alte boli asemanatoare: le-am biruit! Atunci, descoperirea vindecarii unei boli înseamna biruirea ei.

Hristos este pe departe Cel mai mare Doctor din istoria omenirii, pentru ca El a adus oamenilor vindecarea pentru boala care se afla dincolo de toate bolile – pentru pacat, din care s-au nascut toate celelalte boli si toate celelalte suferinte ale omului, atât trupesti cât si sufletesti. Acest leac este El Însusi, Domnul Cel înviat si viu. El este singurul Leac bine lucrator împotriva pacatului.

Daca oamenii, chiar si astazi, pacatuiesc, si pacatuind ajung la pieire, aceasta nu înseamna ca Hristos nu a biruit pacatul, ci numai faptul ca acei oameni nu au luat acel leac, unul si numai unul, împotriva bolii lor aducatoare de moarte; aceasta înseamna, fie ca nu Îl cunosc destul pe Hristos ca leac, ori, daca Îl cunosc pe Domnul, ei nu iau folos de la El, dintr-o pricina sau alta.

Dar istoria arata, prin mii si mii de glasuri, ca cei care folosesc acest leac pentru sufletele lor si îl iau în trupurile lor, se tamaduiesc si se fac întregi. Cunoscând slabiciunea fiintei noastre, Domnul nostru Iisus Hristos a pregatit leacul pentru cei credinciosi, ca acestia sa Îl ia ca hrana si bautura sub chipul vazut al pâinii si al vinului. Aceasta a facut Iubitorul de oameni din dragostea Lui nemasurata pentru oameni, pur si simplu pentru a le usura apropierea de leacul de viata datator împotriva pacatului si a stricaciunii aduse de pacat.

“Cel ce manânca trupul Meu si bea sângele Meu ramâne întru Mine si Eu întru el … si va trai prin Mine.” (Ioan 6:56-57). Cei care pacatuiesc hranesc pacatul si viata care se afla în ei se pierde prin pacat. Totusi, cei care se hranesc cu Domnul Cel viu, se hranesc cu viata si viata din ei sporeste tot mai mult si moartea se împutineaza. Si cu cât viata sporeste, cu atât pacatul se micsoreaza. Dulceata neroada si întunecata a pacatului se înlocuieste în ei cu dulceata plina de bucurie si de viata datatoare a Biruitorului Hristos.

Binecuvântati sunt cei care au încercat si au simtit aceasta taina în viata lor. Ei se pot numi fii ai luminii si copii ai harului. Când vor trece din viata aceasta, ei vor parasi spitalul fara sa mai fie bolnavi, ci oameni sanatosi.

invierea-essex.JPG

II

Ne întrebam acum: pe cine a slobozit Domnul Cel înviat prin biruinta Lui asupra pacatului si a mortii? Oamenii unui singur popor sau ai unui neam? Oamenii unei clase sau pozitii sociale? Nu; în nici un chip. O asemenea slobozire ar fi, în esenta, biruinta rautacioasa a cuceritorilor pamântesti.

Domnul nu Se numeste “Iubitorul iudeilor” sau “Iubitorul grecilor” sau “Iubitorul saracilor” sau “Iubitorul aristocratilor” ci “Iubitorul oamenilor”. El a pregatit biruinta Sa pentru toti oamenii, fara nici un fel de deosebire între oameni, pe care numai ei singuri le nascocesc si le socotesc. El a dobândit biruinta pentru totdeauna si pentru ajutorul tuturor oamenilor ziditi si le-a daruit-o tuturor. Celor care primesc aceasta biruinta si aceasta se face si biruinta lor, El le-a fagaduit viata vesnica si salasluirea dimpreuna cu El în Împaratia cea cereasca. El nu sileste pe nimeni sa primeasca aceasta biruinta, cu toate ca are un pret atât de scump, ci lasa oamenilor libertatea de a alege daca o primesc sau nu. Asa cum omul în Rai a ales în chip liber caderea, moartea si pacatul din mâinile lui Satan, tot la fel omul este liber si acum sa aleaga viata si mântuirea din mâinile Domnului Celui Biruitor.

Biruinta lui Hristos este un balsam, balsam de viata datator, pentru toti oamenii, toti cei care au capatat lepra din pacat si din moarte.

Acest balsam îi face pe bolnavi sanatosi si pe cei sanatosi si mai sanatosi.

Acest balsam înviaza mortii si da mai mare tarie vietii celor ce sunt în viata.

Acest balsam întelepteste omul, îl înnobileaza si îl îndumnezeieste; îi sporeste puterea însutit, înmiit si îi înalta cinstirea cu mult deasupra întregii celeilalte naturi, în starea ei de slabiciune, pâna la stralucirea si frumusetea îngerilor si arhanghelilor lui Dumnezeu .

O, balsam preafrumos si datator de viata! Ce mâna nu te-ar lua pe tine? Ce inima nu te-ar pune pe ranile ei? Care gura nu ti-ar cânta cântari de lauda? Care pana nu ar scrie minunile pe care tu le-ai lucrat? Care abac nu ar socoti toate vindecarile pe care tu le-ai facut celor bolnavi si învierile din morti savârsite de tine pâna acum? Care lacrimi nu ar curge spre recunostinta fata de tine?

Atunci, veniti toti fratii mei, care va temeti de moarte. Veniti mai aproape de Hristos Cel Înviat si Cel care Înviaza, si El va va slobozi pe voi din moarte si din frica de moarte.

Veniti, toti cei care traiti sub rusinea pacatelor voastre savârsite în chip deschis sau în ascuns. Apropiati-va de Izvorul de apa vie, care va spala si va curateste si care poate sa faca din vasul cel mai murdar vasul mai alb decât zapada.

Veniti, toti cei care cautati sanatatea, puterea, frumusetea si bucuria. Iata, Hristos Cel înviat este Izvorul tuturor acestora. El va asteapta cu mila si cu dragoste aprinsa, voind ca nici unul sa nu se piarda.

Închinati-va înaintea Lui, în trup si în suflet. Uniti-va cu El cu toata mintea si cu gândurile voastre. Îmbratisati-L din toata inima voastra. Nu aduceti slava înrobitorului, ci Eliberatorului; nu va uniti cu pierzatorul ci cu Mântuitorul; nu îmbratisati pe cel strain ci pe Rudenia voastra cea mai apropiata si pe Prietenul vostru cel mai drag.

Domnul cel Înviat este Minunea minunilor, dar în timp ce este Minunea minunilor, El este de aceeasi fire ca si voi – de fire omeneasca adevarata, firea cea dintâi, asa cum era a lui Adam în Rai. Firea omeneasca adevarata nu a fost zidita pentru a fi înrobita firii lipsite de judecata, care o înconjoara, ci ca sa stapâneasca firea prin puterea ei. Adevarata fire a omului nu sta nici în nevrednicie, nici în boala, nici în moarte si nici în pacatosenie, ci în slava si sanatate, nepacatosenie si viata vesnica.

Domnul Cel Înviat a sfâsiat catapeteasma care despartea Dumnezeirea de omenirea cea adevarata si ne-a aratat în El maretia si frumusetea si a unuia si a celuilalt. Nici un om nu poate sa cunoasca pe Dumnezeu adevarat decât numai prin Domnul nostru Iisus Hristos Cel Înviat; si nimeni nu poate sa cunoasca omul adevarat decât numai prin El.

Hristos a înviat, fratii mei!

Prin Învierea Lui, Hristos a biruit pacatul si moartea, a stricat împaratia întunericului lui Satan, a slobozit pe oamenii cei înrobiti si a rupt pecetea asupra celor mai mari taine ale lui Dumnezeu si ale omului. Slava si lauda sa Îi aducem Lui, dimpreuna cu Tatal si cu Duhul Sfânt – Treimea cea deofiinta si nedespartita, acum si pururea si-n vecii vecilor. Amin”.

(din: “Predici”, Sfantul Nicoale Velimirovici)

lrg-5517-icoane_invierea_domnuluigracianita__mironositele_la_mormant_.jpg

***

Parintele Arsenie Muscalu, “Viata in Biserica”:

(…) Domnul Cel inviat S-a facut pentru firea cea cazuta, supusa mortii si stricaciunii si lipsita de bogatia launtrica a Harului dumnezeiesc, S-a facut “incepatura celor adormiti, intai nascut din morti, nimicind durerile mortii si cale facand oricarui trup la Invierea cea din morti. De acum, firea cea cazuta a praznuit omorarea mortii, sfaramarea iadului, inceputul altei vieti, vesnice“, ridicand cu bucurie glas de chemare si zicand: Veniti sa bem bautura noua, nu din piatra seaca facuta cu minuni, ci din izvorul nestricaciunii, cel izvorat din mormantul lui Hristos intru care ne intarim“. Viata cea noua, vesnica, si bautura cea noua a Harului, apa vie, saltatoare, ca avutie launtrica a omului, sunt darurile lui Hristos, facute firii celei cazute in Duhul Sfant. Prin Hristos, in Duhul Sfant, s-a facut iarasi inima omului salas lui Dumnezeu si s-a zidit Biserica cea adevarata. Ca lucrurile stau intr-adevar asa, aceasta ne-o adevereste Insusi Domnul, caci El, inainte de patima Sa, fiind in Ierusalim la sarbatoarea corturilor, a strigat: “Cel ce crede in Mine, rauri de apa vie vor curge din pantecele lui, dinlauntrul lui“, iar Sfanta Scriptura ne lamureste ca aceasta a zis-o despre Duhul pe care aveau sa-l primeasca cei ce cred in El: “Pentru ca Duhul inca nu fusese dat, pentru ca Iisus inca nu Se preaslavise“. Dar si mai limpede vorbeste despre acestea Domnul in cuvantarea de despartire, cand, dorind sa mangaie pe ucenicii Sai si sa-i asigure ca, desi va patimi, va muri, va invia si Se va inalta la Tatal nu-i va lasa orfani. Dorind sa-i asigure de aceasta le-a spus ca le va trimite de la Tatal un alt Mangaietor ca sa fie cu ei in veci, pe Duhul Adevarului, pe care, a zis Domnul ucenicilor, “voi Il cunoasteti, caci cu voi petrece si in voi va fi“.

Sa nu se nasca aici o nedumerire, pentru ca Scriptura a zis mai intai ca Duhul nu fusese dat mai inainte sa Se preaslaveasca prin Inviere si prin Inaltarea Sa la cer, iar apoi tot Scriptura a zis ca Domnul le-a spus ucenicilor ca ei deja cunosc pe Duhul, caci cu ei petrece. Afirmatiile Scripturii sunt in deplina armonie. Cand Domnul, vorbindu-le ucenicilor despre Duhul, le-a zis: “Voi Il cunoasteti caci cu voi petrece” spunea acestea inainte de patima Sa. Le-a spus cuvintele acestea in acelasi sens in care i-a spus lui Filip care-i ceruse sa le arate pe Tatal si caruia stim ca i-a raspuns: “Atata vreme fiind cu Mine, oare nu M-ai cunoscut, Filipe? Oare tu nu crezi ca Eu sunt intru Tatal si Tatal este intru Mine si cine M-a vazut pe Mine a vazut pe Tatal?” In acelasi sensa spus Domnul acum, ca “Cine M-a cunoscut pe Mine a cunoscut pe Duhul si cine petrece impreuna cu Mine, petrece impreuna cu Duhul“, aratand Domnul astfel ca El este de aceeasi fire cu Tatal si cu Duhul si ca nedespartita este Treimea Cea de o fiinta. Unde este Fiul, acolo este si Tatal si acolo este si Duhul Sfant.

Dar in momentul in care Domnul le vorbea ucenicilor si le spunea lucrurile acestea, Duhul, ca posesie personala a omului, ca avutie proprie, launtrica, a Sa, inca nu fusese dat. Si de aceea Domnul, atunci cand a zis despre Duhul “cu voi petrece“, a folosit prezentul, iar cand a zis “intru voi“, adica inlauntrul vostru, “va fi” a folosit viitorul, referindu-se tainic la Ziua Cincizecimii.

Dupa ce Iisus S-a preaslavit prin Inviere si prin Inaltarea la cer, Duhul S-a dat de la Tatal prin Fiul, revarsandu-Se in chip vazut in Ziua Cincizecimii ca sa Se salasluiasca iarasi inauntrul inimii omului ca inainte de cadere. De aceea zicem noi ca in Ziua Cincizecimii s-a intemeiat Biserica Crestina. “Unde este Biserica, acolo e si Duhul Sfant si unde este Duhul Sfant, acolo este Biserica si tot Harul“. Asa spune Sfantul Irineu. (…)”

***

ingerii-si-mironositele-la-mormantul-gol.JPG

Sf. Ioan Maximovici:

Corul Athos – Cantarile Invierii

Psalmodia – Cantarile Invierii

Nectarie Protopsaltul – Concert de Pasti

Stavropoleos – Vecernia Invierii

Manastirea Putna – Slujba Invierii

Man. Sihastria, Psaltirion si Man. Crasna – Canonul Invierii

  • Anghelos – Invierea Ta, Hristoase.mp3
  • Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

  • Anghelos – Hristos a Inviat!.mp3
  • Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

  • Anghelos – Ziua Invierii.mp3
  • Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

  • Anghelos – Ingerul a strigat.mp3
  • Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

  • Anghelos – Cu Trupul adormind.mp3
  • Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

  • Anghelos – Laudati pe Domnul.mp3
  • Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

  • Anghelos – Veniti de la Mormant, Mironosite….mp3
  • Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

  • Anghelos – Ziua Invierii si sa ne luminam cu praznuirea.mp3
  • Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

  • Madrigal – Intro Pace in biserici….mp3
  • Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

  • Madrigal- Cu Trupul adormind….mp3
  • Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

phf14.jpg


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Duminici si Sarbatori - Noime vii pentru viata noastra, Hrana duhului / PREDICI SI CUVINTE DE FOLOS, Invierea Domnului (Sfintele Pasti), Sfantul Nicolae Velimirovici, Talcuiri ale textelor scripturistice

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

41 Commentarii la “HRISTOS A INVIAT!

<< Pagina 1 / 2 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

  1. HRISTOS A INVIAT!
    ADEVARAT A INVIAT!

    Imn al Invierii
    Valeriu Gafencu

    Va cheama Domnul slavei la lumina,
    Va cheama mucenicii-n vesnicii,
    Fortificati biserica crestina
    Cu pietre vii zidite-n temelii.

    Sa creasca-n inimile voastre
    Un om nascut din nou armonios,
    Pe sufletele voastre sa se-mplante
    Pecetea Domnului Iisus Hristos.

    Un clopot tainic miezul noptii bate
    Si Iisus coboara pe pamant;
    Din piepturile noastre-nsangerate
    Rasuna Imnul Invierii sfant.

    Veniti crestini, luati lumina
    Cu sufletul smerit, purificat;
    Veniti flamanzi, gustati din cina,
    E nunta Fiului de Imparat.

  2. Hristos a Inviat !
    Bucurie Sfanta si Mantuire tuturor !

  3. Adevarat a inviat!

  4. Hristos a inviat!Slava Lui Dumnezeu pentru toate!Va multumesc pentru acest site folositor sufletului.

  5. Adevarat a inviat !

  6. Multumesc Apologeticum!
    Asemeni si voua: aceeasi urare!
    Sunteti oricum! cel de-al doilea site dupa acesta pe care-l citesc si caut sa nu scap nici-un articol!

  7. Adevarat a Înviat !

    Multumim tuturor pentru Lumina daruita in domniile voastre de Cel Vesnic, ca sa ne aduceti la indemana lucruri minunate. Sa va pomeneasca Domnul in Imparatia sa!

    Am gasit minunata aceea icoana de la inceput: Anstasis.
    Se pare ca face parte dintr-o icoana mai mare sau fresca. As vrea sa va rog, daca se poate sa postati si icoana intreaga. Am trimis-o si eu mai departe, profesorului meu de pictura, aici in strainatate unde locuiesc, si e prima data cand imi cere detalii despre o icoana sau fresca pe care i-o prezint.
    Prin frumusetea desosebita, luminozitatea, compozitia, probabil la atras, mai mult decat alte dati.
    Va multumesc

    Hristos a înviat!

  8. Adevarat a inviat Domnul!

  9. HRISTOS A INVIAT !
    Va doresc multa sanatate, intelepciune si dobandirea Duhului Sfant tuturor celor de aici si de pretutindenea!
    As mai dori de asemenea – daca se poate – sa incercam sa facem distinctie intre PASTI si PASTE (daca se poate din partea cuiva cu cunostinte teologice).
    P.S. Duhovnicul meu a spus ca este corect PASTI si nu PASTE.
    Doamne ajuta-ne !

  10. Pingback: Război întru Cuvânt » ASTEPTAND DUHUL… CUM SA NE PREGATIM DE CINCIZECIME?
  11. Hristos a inviat!

  12. Hristos a Inviat! pace si bucurie sfanta tuturor
    http://vimeo.com/10662755

  13. Hristos a înviat.

    Bucuria sfintei în vieri să vă umple inima şi sufletul tuturor.M

  14. Adevarat a Inviat!

    “Cand ruga Invierii o Asculti
    O clipa cu viata te socoti,
    Prilej de rugaciune pentru multi
    Prilej de bucurie pentru toti!

    Si suflet de Lumina spre Viata de-ai luat
    Rostesti in Adevar: HRISTOS A INVIAT!”

    Bucurie Sfanta tuturor celor de acasa.

  15. În haosul morţii
    În groaznicul iad
    Un fulger anunţă:
    HRISTOS A’NVIAT.

    Se clatină Iadul
    Căci ,,vaiul’’ s-a dus
    Că’n hrubele morţii
    Pătrunde Iisus.

    În haosul veşnic
    Pătrunde lumină
    Hristos, Împăratul
    Cu mila-i divină.

    Pământul tresaltă
    Şi cerurile cântă.
    E noaptea’nvierii
    E noaptea cea sfântă.

    Lumina-i purtată
    În mâini şi în cânt,
    Iubirea-n miresmesme
    Şi-n dorul de sfânt.

    Natura învie.
    Azi totu-i curat
    Şi-n toate răsună,
    HRISTOS A’NVIAT.

    E ziua’nvierii
    Ce Rai… Ce frumos
    E’n taina iubirii
    Trăite’n Hristos,

    Când viaţa-i lumină,
    Când duhu-i curat,
    Şi inima cântă,
    HRISTOS A’NVIAT.

  16. Adevarat a inviat!

  17. Va multumesc , Irina , Ellaina , Adriana …
    “E ziua-nvierii
    Ce Rai…Ce frumos
    E’n taina iubirii
    Traite’n Hristos…”
    Multumesc , Nicolae Mirean !
    Iisuse Cel Rastignit si Inviat , fii cu noi, mereu !!!

  18. Îngerul către Fecioară ..
    Un înger plin de strălucire,
    Din înălţimi uşor coboară
    Şi strigă-n vers duios şi dulce
    Cu bucurie spre Fecioară.

    -Trimisu-ma la tine Domnul,
    Să î-ţi vestesc cu-adevărat,
    O, Maică mult îndurerată,
    Că Fiul Tău a înviat.

    S-a consumat întreg calvarul,
    Dar vestea sfânt-a învierii
    V-a îmbrăţişa întreg pămîntul,
    În bucuriile iertării.

    Fecioară sfântă şi curată
    Şi scump odor al omenirii,
    Î-ţi aduc vestea bucuriei
    Şi bucuria mântuirii.

    Că Fiul tău ucis pe cruce
    Şi de trei zile îngropat,
    A biriut puterea morţii
    Şi din mormânt a înviat.

    În bucurie cerul cântă
    Şi tot pământul e’n lumină.
    Primeşte vestea învierii
    Şi bucuria ei divină.

    Căci de acum întreg cuprinsul,
    Se v-a înbrăca în Duhul sfânt
    Prin mila Domnului şi-n slavă ,
    Prin învierea-I din mormânt.

    Va coborâ har şi iertare
    Prin Fiul Tău peste popor,
    Milostivire şi iertare
    Şi darul cel mântuitor.

    Binevestirea Sa în lume,
    În trup uman s-a încheiat,
    Fiul Tău Maică a durerii,
    E viu. Hristos a înviat.

    Tot ce a fost chin şi durere,
    V-a fi supremă fericire.
    Prin înviere şi credinţă,
    Hristos aduce mântuire.

  19. E noaptea învierii

    E noaptea învierii
    E marea biruinţă
    E maximul iubirii
    Trăite prin credinţă.

    Au dispărut din inimi
    Cătuşele pirzării
    Şi îngrozirea morţii.
    E noaptea învierii .

    Şi grozăviia morţii
    Şi frica au plecat
    Şi-n suflet e lumină.
    Hristos a înviat .

    E cântec, fericire
    Şi slavă pe pământ,
    Hristos a învins moartea
    Şi iese din mormânt.

    Se minunează cerul
    Şi’n cor îngerii cântă.
    Lumina–i orbitoare.
    E noaptea cea mai sfântă.

    E pace şi lumină
    Şi iadul e prădat
    Şi moartea e învinsă.
    Hristos a înviat.

    E fericire-n inimi
    Şi-o mare de lumină
    Şi inima tresaltă
    În dragostea divină.

    Trăim o fericire
    Ce nu-i de pe pământ
    Şi mintea nu o poate
    Descrie prin cuvânt.

    Iubirea e imensă
    Când cerul ne-a iertat
    Când Dumnezeu şi omul,
    Hristos,a înviat.

    Azi chinul şi osânda
    Şi moartea s-au sfârşit.
    Acum prin înviere,
    Hristos ne-a izbăvit

    E noaptea mântuirii
    Din moarte şi păcat.
    S-a spart noaptea pierzării.
    Hristos a înviat.

    Azi mila şi iertarea
    Şi tot ce e frumos
    Coboară de la ceruri,
    Prin slava lui Hristos.

    Tot omul cîntă slavă
    Cu suflet luminat
    Şi Univers răsună,
    Hristos a înviat.

  20. Hristos a inviat!

    Sa ne bucuram si sa ne veselim, ca Hristos S-a sculat, Veselia cea vesnica!

  21. Hristos a inviat!

    Fragment din predica:
    De asupra clipei amare din istorie pe care o traversam acum este clipa vesniciei care sta. Sufletul pe care ni l-a dat Dumnezeu este vesnic si Invierea Domnului e darul pentru fiecare suflet si nadejdea in Imparatie trebuie sa fie deasupra incercarilor pe care ni le pune in fata istoria.

    Sa nu uitam ca in orice incercare totul este trecator, mai putin lumea vesniciei in care il vedem astazi pe Domnul biruitor invingand pentru noi moartea si pe toti vrajmasii nostri. Iadul intunecat a fost biruit de Lumina.
    Oricat de greu ar fi un moment in viata sa nu uitam ca Dumnezeu este deasupra tuturor incercarilor cu noi pana la sfarsitul veacului si ne-a dat viata vesnica in dar, iar intr-o clipa poate preface tot raul in bine.
    Cum s-a intamplat in inchisorile comuniste cand oamenii -o parte- au plecat cu lumina din viata asta, iar altii i-a lasat Dumnezeu ca modele pentru noi pana in ziua de astazi.

  22. “Aprindeti lumanari la porti,
    Hristos a inviat din morti.
    In aer si pe munti si mari
    Sa arda sfinte lumanari.

    Fa,Doamne,niste mari minuni:
    Din razleti sa ne aduni.
    Cum curge Prut spre Dunare,
    Asa-n Hristos aduna-ne.
    Hristos a inviat!
    Adevarat c-a inviat,
    Adevarat c-a inviat,
    Adevarat!…”
    (“Asa Hristos sa ne adune”,Grigore Vieru)

    Vai dar ce surpriza,Doamne..;) Adevarat a inviat! Apologeticum

  23. Si fratele Gheorghita Vela si familia lui le doreste cititorilor si fratilor forumisti de pe forumul acestui site, precum si administratorilor siteului acestuia ca INVIEREA lui Hristos sa le bucure REAL sufletele (caci unii oameni nu stiu sarmanii si nici nu simt si nu pricep si nu experiaza ce dulce si cat de mangaietoare este “trairea” acestei Sarbatori a Invierii…a celei mai mari Sarbatori a Crestinismului si a Ortodoxiei, pentru sufletele lor) si Hristos Domnul sa-i ajute sa ajunga in timp sa simta si sa traiasca si sa experieze cat mai adanc si cat mai deplin INVIEREA LAUNTRICA a tuturor puterilor launtrice ale sufletelor lor, care se RIDICA rand pe rand si an dupa an, din “mormantul” firii celei vechi…! Amin!

    Hristos a Inviat!

  24. Adevarat a inviat!

    Aceasta este ziua pe care a făcut-o Domnul, să ne bucurăm şi să ne veselim întru ea.
    Hristos sa va aseze tuturor in inimi bucuria neclintita a Invierii Sale!
    Hristos a inviat!

  25. Hristos a inviat!

  26. BUCURIA MAICII DOMNULUI DE SFANTA INVIERE

    Bucura-te,Preacurata,
    Care ieri te-ai tanguit,
    Iata,Fiul tau cu slava
    Din mormant a rasarit

    Toata firea praznuieste
    Invierea lui Hristos,
    Toate se imbraca astazi
    Cu vesmant pre luminos!

    Ingerii si pamantenii
    Canta azi acelasi grai,
    Iar Adam si cu talharul
    Azi se veselesc in rai.

    Nu mai este astazi paza
    In Edenul cel ceresc,
    Usa sta mereu deschisa
    Pentru neamul crestinesc.

    Nu se mai socoate Crucea
    Ca organ chinuitor;
    Ea ramane Steagul Slavei,
    Semnul cel biruitor!

    Bautura cea amara
    De Hristos s-a indulcit
    Si imparatia mortii
    Pe vecie s-a zdrobit!

    Tu fiind mai inainte:
    Maica Sintelor dureri,
    Astazi esti:a SLAVEI MAICA
    Si a Sfintei Invieri!

    (Sfantul Ioan Iacob Romanul-Hozevitul)

    Acum,cand toate s-au umplut de lumina,si cerul,si pamantul,si cele de dedesubt,va doresc la intreaga familie”Razboi intru cuvant”,sa petreceti Sfintele Sarbatori ale Invierii Mantuitorului Iisus Hristos cu bucurie duhovniceasca intru lumina cea neanserata si fericirea cea vesnica!

    HRISTOS A INVIAT!

  27. HRISTOS A INVIAT !

  28. HRISTOS A INVIAT !

    PACE SI BUCURIE TUTUROR !

    Fr. N.Calu

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate