INCEPUTUL ANULUI NOU BISERICESC – 1 septembrie

1-09-2012 Sublinieri

Va mai recomandam pentru azi:

***
 

Gânduri la început de an – 1 septembrie

Istoria lumii a început cu o sărbătoare. Dumnezeu a făcut lumina și apoi lumea, iar îngerii se bucurau slăvindu-L pe Dumnezeu… […].

Din veșnicia plinătății Sale, Dumnezeu Se revarsă în timp, în creația Sa, ca și pe ea, prin Biserica zidită ca o recapitulare a creației, să o umple de viața Sa veșnică. Zilele (etapele, veacurile – cum le numește Sfântul Maxim Mărturisitorul) creației și toate cele cuprinse în ele au ca și izvor, dar și ca țintă, pe Hristos – Logosul divin. El este Alfa și Omega, Începutul și Sfârșitul cel nesfârșit al creației și al timpului. Iar descoperirea lui Iisus Hristos ca și Creator și Mântuitor al lumii pune și începutul anului bisericesc, al timpului liturgic.

Ca să facă o distincţie tranşantă între kronos (timp liniar) şi kairos (timp favorabil), Biserica, deşi se foloseşte de calendarul astronomic civil, a ales ca anul liturgic eclesial să nu înceapă la 1 ianuarie, ci la 1 septembrie, pentru că, după tradiţia moştenită din Legea Veche, în aceasta zi (care era şi începutul anului civil la evrei) s-a început creaţia lumii şi tot în aceasta zi şi-a început Mântuitorul Hristos activitatea Sa publică, atunci când a citit în sinagogă cuvintele proorocului Isaia (cap. LXI, 1-2):

Duhul Domnului peste Mine, pentru ca M-a uns ca sa binevestesc săracilor…, să vestesc anul milei Domnului (Luca IV, 18-19).

Începutul Anului Nou bisericesc a fost instituit de către Sfinţii Părinţi la Sinodul I de la Niceea, când s-a rânduit să se sărbătorească data de 1 septembrie ca un început al mântuirii creştinilor, în amintirea intrării lui Hristos în mijlocul adunării evreilor vestind tuturor ”anul bineplăcut Domnului”.

*

Rugăciune la început de an

Stăpâne Doamne, Dumnezeul nostru, Izvorul vieții și al nemuririi, Făcătorul a toată făptura văzută și nevăzută, Care ai pus vremile și anii întru a Ta stăpânire și îndreptezi toate cu iconomia Ta cea cerească și întru tot bună, mulțumim Ție pentru îndurările minunate pe care le-ai făcut asupra noastră în toată vremea trecută a vieții noastre și Te rugăm, întru tot Îndurate Doamne: binecuvintează cununa anului ce a sosit cu bunătatea Ta și păzește pe binecredincioșii creștini români de pretutindeni, pe păstorii și învățătorii noștri; înmulțește zilele vieții noastre întru sănătate deplină sufletească și trupească și ne dăruiește sporire în toate faptele cele bune. Dăruiește de sus bunătățile Tale întregului Tău popor: sănătate și mântuire și întru toate bună sporire. Sfântă Biserica Ta, țara noastră cu toate orașele și satele, izbăvește-le de toată reaua întâmplare, dăruindu-ne tuturor pace fără de tulburare. Răzvrătirile eresurilor strică-le cu puterea Ta, iar pe noi întărește-ne, Doamne, întru iubirea Cea către Tine și întreolaltă, ca să ne învrednicim cu inimă curată totdeauna a aduce mulțumire Ție, Părintelui Celui fără de început și Unuia Născut Fiului Tău și Preasfântului și bunului și de viață făcătorului Tău Duh, Dumnezeului Celui slăvit întru o ființă, și a cânta preasfântului Tău nume: Slavă Ție, Dumnezeului și Binefăcătorului nostru, în vecii vecilor! Amin.

*

Dorințele mele la început de an sunt următoarele:

– să fie pace și unitate în Biserica lui Hristos, iar dreptmăritorii creștini de pretutindeni să se întărească în harul lui Dumnezeu, în sfințenie, în iubire, în smerenie, în cunoașterea lui Dumnezeu cea adevărată și sfântă;

– să fie pace și bunăvoire în România, să trăim și noi, românii, în cinste, în demnitate și fidelitate față de Dumnezeu și față de strămoșii și martirii noștri creștini;

– să sporim cu toții pe calea mântuirii, ajutându-ne unii pe alții și sprijinindu-ne cu răbdare și iertare, cu înțelegere și înțelepciune;

– să rabd, așa cum nu am răbdat până acum, încercările cu nădejde în mila lui Dumnezeu;

– să mă pocăiesc de câte ori greșesc, să nu rămân împietrit în vreo răutate față de cineva și să cer iertare și împăcare;

– să mă ierte toți care nu m-au iertat în anul și în timpul trecut.

Dumnezeu să ne lumineze și să ne ocrotească pe toți pe calea mântuirii întru câți ani ne sunt de folos!

Parintele Mihail Stanciu 


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Inceputul anului bisericesc, Parintele Mihail Stanciu

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

15 Commentarii la “INCEPUTUL ANULUI NOU BISERICESC – 1 septembrie

 1. Minunat articolul Parintelui Mihail, de folos si de luat aminte.
  Pentru mine care nu sint acasa, inseamna o adevarata incarcare duhovniceasca.
  Invat sa fiu rabdatoare, intelegatoare, inteleapta si iertatoare.
  Doamne ajuta.

 2. La multi ani binecuvantati, cu spor duhovnicesc, in dragoste si discernamant, incununate de rabdarea cea sfanta, va doresc dragi frati ai nostri!

  Urmaritori ai sfintilor sa fiti, inmultitori de talanti si “nebuni” intru Hristos!

  Dumnezeu sa ne ajute!

 3. Este foarte frumoasa icoana cu Iisus Pantocrator. Cine a pictato si in ce biserica se afla? Multumesc.

 4. Pingback: Sinaxa - Creștin Ortodox
 5. Domnul Hristos sa implineasca toate aceste dorinte ale Parintelui Mihail!

  Iar peste dumnevoastra sa fie Duhul Domnului ca sa binevestiti “saracilor”. Acelasi Duh Sfant sa va mangaie in intristari, sa va intareasca in ispite si sa va veseleasca cu bucurie sfanta!

 6. Ce cuvinte frumoase catre bunul nostrul tata ceresc,asa sa ne ajute Dumnezeu. Va multumesc pentru rugaciune cu cuvinte foarte frumoase.

 7. @ Vasile:

  Nu stim, din pacate.

  @ Sim, cititor:

  Va multumim din suflet! Asa sa fie si pentru fratiile voastre!

 8. Maica Domnului să-l ocrotească pe Părintele Mihail toată viaţa, să-l ţină departe de lupii în haine de oaie, de oamenii nerecunoscători, limitaţi şi invidioşi şi să-l însoţească de-a lungul unui an plin de binecuvântări, de pace şi bucurii!

 9. Prof.Dan R.,

  Amin!!!

 10. Dumnezeu sa ne ajute!

 11. Pingback: LA INCEPUT DE NOU AN BISERICESC… Cu Domnul inainte, pe drumul Crucii, inarmati si imbarbatati cu arma rugaciunii si a bunei-voiri -
 12. Pingback: La inceputul noului an bisericesc, CUVINTE VII SI TARI DE LA UN SFANT IN VIATA, PARINTELE EFREM DIN ARIZONA (mai 2014) : Cum sunt Raiul si Iadul? Ce sa facem ca sa ne mantuim astazi Despre SODOMIE si RAZBOIUL NUCLEAR: “Razboiul va incepe din cauza p
 13. Pingback: CU BINECUVANTAREA STARETULUI EFREM DIN ARIZONA la inceputul anului nou bisericesc: “AVETI RABDARE, FIII MEI! NU VA PIERDETI CURAJUL IN LUPTA!” | Cuvântul Ortodox
 14. MULTA SANATATA O DATA CU INCEPUTUL ANULUI BISERICESC.SA PRIVIM CU INCREDERE INTELEPCIUNE CACI BUNUL DUMNEZEU NU NE VA LASA SA CADEM IN MANA VRAJMASULUI.FACAND RUGACIUNE SI METANI VAJMASUL NU SE VA APROPIEA DE NOI DOAMNE AJUTANE SAINTRAM IN ANUL BISERICESC CU BUCURIE SI INTELEPIUNE AMIN..

 15. Anul de foc…

  Domnul si Maica Domnului sa ne mantuiasca!

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate