MAICUTA NOASTRA DUPA DUH, MAICA VIETII – cuvinte alese inchinate celei mai sfinte dintre sfinti de SFANTUL SILUAN ATHONITUL

14-08-2007 Sublinieri

“Ah, daca am sti cum iubeste Preasfanta pe toti cei ce pazesc poruncile lui Hristos si cat ii este de mila si se intristeaza pentru cei ce nu se indreapta. Am simtit acest lucru pe mine insumi”

Sa recitim impreuna aceste cuvinte minunate si pline de har despre… cea mai plina de har fiica a oamenilor, scrise cu lacrimi de recunostinta si cu dragoste fierbinte de catre Sfantul Siluan Athonitul pentru Imparateasa si Maica Vietii noastre, darul lui Dumnezeu catre noi:

“Cand sufletul e in iubirea lui Dumnezeu, cat de bune, cat de placute si vesele sunt atunci toate. Dar, chiar si in iubirea lui Dumnezeu sunt intristari si, cu cat e mai mare iubirea, cu atat mai mari sunt si intristarile.

Maica Domnului n-a pacatuit niciodata, nici macar cu un singur gand, nici n-a pierdut vreodata harul, dar si in ea au fost mari intristari; iar cand statea langa cruce, atunci intristarea ei a fost nemasurata ca oceanul si chinurile sufletului ei au fost neasemanat mai mari decat chinurile lui Adam la izgonirea din rai, pentru ca si iubirea ei era neasemanat mai mare decat iubirea Lui Adam in rai. Si daca a ramas in viata, e numai pentru ca a intarit-o puterea Domnului, fiindca Domnul a vrut ca ea sa vada Invierea Lui si, dupa Inaltarea Lui, sa ramana pe pamant spre mangaiere si bucurie apostolilor si noului popor crestin.

Noi nu ajungem la deplinatatea iubirii Maicii Domnului si de aceea nu putem intelege pe deplin intristarea ei. Iubirea ei era desavarsita. Ea iubea nemasurat de mult pe Dumnezeul si Fiul ei, dar iubea cu o mare iubire si norodul. Si ce n-a trait ea atunci cand oamenii pe care-i iubea atat de mult si a caror mantuire o dorea pana la capat, au rastignit pe Fiul ei preaiubit? Nu putem pricepe aceasta, pentru ca in noi iubirea de Dumnezeu si de oameni e mica.

Asa cum iubirea Maicii Domnului e nemasurata si neinteleasa, asa si intristarea ei e nemasurata si neinteleasa pentru noi.

O, Fecioara Preacurata, Maica lui Dumnezeu, spune-ne noua, copiilor tai, cum iubeai pe Fiul si Dumnezeul tau cand traiai pe pamant? Cum se veselea duhul tau de Dumnezeu, Mantuitorul tau [Lc 1, 47]? Cum priveai fata Lui preafrumoasa cu gandul ca El este Cel pe Caruia Ii slujesc cu frica si dragoste toate puterile ceresti? Spune-ne, ce simtea sufletul tau cand tineai in bratele tale Pruncul minunat? Cum L-ai crescut? Care au fost durerile sufletului tau cand, impreuna cu Iosif, L-ai cautat vreme de trei zile in Ierusalim? Ce chinuri ai trait atunci cand Domnul a fost dat spre rastignire si a murit pe cruce? Spune-ne, care a fost bucuria ta la Inviere si cum tanjea sufletul tau dupa Inaltarea Domnului? Sufletele noastre sunt atrase sa cunoasca viata ta impreuna cu Domnul pe pamant, dar tu n-ai vrut sa asterni aceasta in scris si ai invaluit in tacere taina ta.

Multe minuni si mile am vazut de la Domnul si de la Maica Domnului si nu pot sa dau nimic in schimb pentru aceasta iubire.

Ce as putea da Preasfintei noastre Stapane pentru ca nu s-a scarbit de mine in pacat, ci m-a cercetat si luminat cu milostivire? N-am vazut-o, dar Duhul Sfant mi-a dat sa o cunosc din cuvantul ei cel plin de har, si mintea mea se bucura si sufletul meu este atras spre ea cu atata iubire, ca si numai chemarea numelui ei e dulce inimii.

927791.jpeg

Intr-o zi, pe cand eram un tanar frate sub ascultare, ma rugam inaintea icoanei Maicii Domnului si rugaciunea lui Iisus a intrat in inima mea si a inceput sa se rosteasca de la sine. Intr-o zi ascultam in biserica o citire din prorocul Isaia, iar la cuvintele: “Spalati-va si va veti curati” (Is 1, 16), mi-a venit gandul: “Poate ca Maica Domnului a pacatuit vreodata, chiar si numai cu gandul“. Si, lucru uimitor, in inima mea, deodata cu rugaciunea, un glas mi-a spus lamurit “Maica Domnului n-a pacatuit niciodata, nici macar cu gandul“. Astfel, Duhul Sfant a dat marturie in inima mea curatia ei. Dar in timpul vietii ei pamantesti si in ea a fost o oarecare nedeplinatate si unele greseli, dar fara de pacat. Se vede aceasta din Evanghelie atunci cand, intorcandu-se de la Ierusalim, nu stia unde era Fiul ei si L-a cautat impreuna cu Iosif vreme de trei zile [Lc 2, 44-46).

Sufletul meu se infricoseaza si se cutremura cand se gandeste la slava Maicii lui Dumnezeu. Mintea mea este slaba si inima mea e saraca si neputincioasa, dar sufletul meu se bucura si e atras sa scrie despre ea macar un cuvant. Sufletul meu se inspaimanta de o asemenea indrazneala, dar iubirea ma impinge sa nu ascund recunostinta mea fata de milostivirea ei.

Maica Domnului nu si-a asternut in scris gandurile, nici iubirea ei pentru Dumnezeul si Fiul ei, nici durerile sufletului ei in vremea rastignirii, pentru ca nu le-am fi putut nicicum intelege, caci iubirea Ei pentru Dumnezeu e mai puternica si mai arzatoare decat iubirea serafimilor si a heruvimilor, si toate puterile ceresti ale ingerilor si arhanghelilor sunt mute de uimire in fata ei.

Chiar daca viata Maicii Domnului e ca invaluita intr-o tacere sfanta, Bisericii noastre Ortodoxe Domnul i-a dat sa cunoasca ca iubirea ei imbratiseaza intreaga lume si ca, in Duhul Sfant, ea vede toate noroadele de pe pamant si, asemenea Fiului ei, ii este mila de toti si miluieste pe toti.

Ah, daca am sti cum iubeste Preasfanta pe toti cei ce pazesc poruncile lui Hristos si cat ii este de mila si se intristeaza pentru cei ce nu se indreapta. Am simtit acest lucru pe mine insumi. Nu mint, spun adevarul inaintea fetei lui Dumnezeu, pe Care sufletul meu Il cunoaste: cu duhul am cunoscut-o pe Preacurata Fecioara. N-am vazut-o, dar Duhul Sfant mi-a dat sa o cunosc pe ea si iubirea ei pentru noi. Daca n-ar fi fost milostivirea ei, as fi pierit de mult, dar ea a vrut sa ma cerceteze si sa ma lumineze sa nu mai pacatuiesc. Ea mi-a spus: “Nu-i frumos pentru Mine sa ma uit la tine sa vad ce faci!” Cuvintele ei erau placute, linistite si blande, si ele au lucrat asupra sufletului meu. Au trecut de atunci mai mult de patruzeci de ani, dar sufletul meu n-a putut uita aceste cuvinte dulci si nu stiu ce i-as putea da in schimb eu, pacatosul, pentru dragostea ei fata de mine, necuratul, si cum voi multumi bunei si milostivei Maici a Domnului.

Cu adevarat, ea este Ocrotitoarea noastra la Dumnezeu si chiar si numai numele ei bucura sufletul. Or, tot cerul si tot pamantul se bucura de iubirea ei. Lucru minunat si neinteles. Ea viaza in ceruri si vede neincetat slava lui Dumnezeu, dar nu ne uita nici pe noi, sarmanii, si acopera cu milostivirea ei tot pamantul si toate noroadele.

Si pe aceasta Preacurata Maica a Sa Domnul ne-a dat-o noua. Ea este bucuria si nadejdea noastra. Ea este Maica noastra dupa duh si, ca om, e aproape de noi dupa fire si tot sufletul crestinesc e atras spre ea cu iubire”.

(Cuviosul Siluan Athonitul, “Intre iadul deznadejdii si iadul smereniei”, Editura Deisis)

11.jpg


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Adormirea Maicii Domnului, Cum ne iubeste Dumnezeul nostru, Hrana duhului / PREDICI SI CUVINTE DE FOLOS, Maica Domnului, Sfantul Siluan Athonitul

Etichete (taguri)

, ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

56 Commentarii la “MAICUTA NOASTRA DUPA DUH, MAICA VIETII – cuvinte alese inchinate celei mai sfinte dintre sfinti de SFANTUL SILUAN ATHONITUL

<< Pagina 1 / 2 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

 1. BINECUVÂNTARE ŢIE, CEA MAI SFÂNTĂ ÎNTRE FEMEI!

  Binecuvântare Ţie,
  Cea mai Sfântă-tre femei,
  Ţie-mi plec cu bucurie
  Ochii şi genunchii mei.

  Tu ai fost aleasă
  Cerului Mireasă,
  Duhului Altar
  Şi iubirii Har.

  Te cinsteşte fericită
  Inima, cântând pios
  Ţie, UNA-nvrednicită
  A fi MAICA lui HRISTOS.

  Faţa Ta străluce unic
  De smerenie şi har,
  Tu i-ai fost Dumnezeirii
  Leagăn, lacrimă şi-altar.

  Tot ce-a fost mai sfânt pe lume
  Pân-la Tine-ai întrecut
  Şi-ntre toţi cei mai din urmă,
  Seamăn încă n-ai avut.

  Dumnezeu putea alege
  Şi alt drum spre ce-a voit,
  Dar Tu, Vas curta şi unic,
  I-ai fost cel mai fericit.

  În toţi Sfinţii a fost vreo pată
  Osândită-n vreun cuvânt,
  Dar în tine, PREACURATĂ,
  Numai Rod din Duhul Sfânt…

  Amin!

 2. MAICA DOMNULUI IISUS HRISTOS

  MAICA DOMNULUI IISUS
  Crin al Cerului de Sus,
  Rai al Sfintei Curăţii
  BINECUVÂNTATĂ FII!

  MAICA DOMNULUI HRISTOS,
  Dar al gândului duios,
  Floarea Zărilor Cereşti,
  BINECUVÂNTATĂ EŞTI!

  MAICA MARII ÎNDURĂRI
  Chip al Sfintei Ascultări,
  Taina Sfintei Profeţii,
  BINCUVÂNTATĂ FII!

  MAICA DOMNULUI HRISTOS,
  Rod al Duhului Frumos,
  Mila inimii-omeneşti
  BINECUVÂNTATĂ EŞTI!

  MAICA DOMNULUI IISUS,
  Rugătoarea nostră Sus,
  TE CINSTIM SUPUŞII FII,
  BINECUVÂNTATĂ FII!

  AMIN!

  SLĂVIT SĂ FIE DOMNUL!

 3. BINECUVÂNTĂM IUBIREA…

  Binecuvântăm iubirea ca pe darul cel mai Sfânt
  Şi, căutând cine-a avut-o mai înalt pe acest pământ,
  O găsim numai în Tine, strălucind cel mai frumos,
  Fericită şi Curată, MAICA DOMNULUI HRISTOS.

  Binecuvântăm răbdarea şi smerenia mereu,
  Şi, căutăm cine le are mai profund spre Dumnzeu,
  Dar nu le găsim la nimeni dintre câţi pe lume sunt
  Cum le-ai avut TU, Fecioară, MAICA DOMNULUI PREA SFÂNT.

  Binecuvântăm Frumseţea inimii cu nobil simţ
  Şi-o căutăm pe lumea asta la toţi cei ce-i ştim mai Sfinţi,
  Dar nu mai găsim la nimeni, din tot neamul omenesc,
  Cum a fost în al tău suflet, MAICA MIRELUI CERESC.

  BICECUVÂNTĂM PE TATĂL şi PE FIUL Cel Slăvit,
  Şi Pe DUHUL SFÂNT, că astfel Te-a Nălţat ŞI Te-a Sfinţit…
  Şi-Nchinându-ne naintea Tainicului Plan Divin,
  TE CINSTIM, PREAFERICITĂ, MAICA LUI HRISTOS! AMIN!

 4. Maicuta Domnului sa ne ocrotesca pe noi pe toti si sa ne duca in Imparatia Iubirii, Imparatia lui Hristos! Amin!

 5. Draga frate,
  Multumim pt eforturile pe care le depui….Sa stii ca am vazut ca site-ul asta e unul dintre cele putine care pot fii numite super bune. Nu pt ca sunt carcotasa, ci pt ca nu pot fii satisfacuta de format sau informatie…..Imi place f mult stilul de dactilografiere adoptat de tine (BRAVO)…si faptul ca esti pus la punct cu informatiile.
  Spor in toate!

 6. Ce cuvinte extraordinare cele spuse de Sfantul Siluan! Puteau veni numai dintr-o inima care intr-adevar o cunoaste pe Imparateasa Imparateselor, Imparateasa rugaciunii, rugaciunea intrupata, care i-a si dat darul rugaciunii lui Hristos. Fericiti si preafericiti suntem noi ca o avem pe ea ca mijlocitoare si Mama!
  Slava Tie Hristoase, pentru acest mare Dar al Tau, daruit lumii intregi!

 7. fgoarte frumoase poeziile ,sint compuse de domnia voastra?

 8. Pingback: Război întru Cuvânt » Parintele Arsenie: “Maica Domnului e suparata pe aceia care nu-i cer nimic”
 9. Este foarte frumos acest site iar poeziile sunt superbe, extraordinare multa sanatate la toti si Dumnezeu si Maica Domnului sa fie cu noi cu toti
  AMIN

 10. Pingback: Război întru Cuvânt » “INTRU ADORMIRE LUMEA NU AI PARASIT…”
 11. Icoana

  O, dureros de frumoasă icoană
  A Maicii Domnului meu!
  Peste sufletul meu chinuit
  Pacea din tine coboară.
  O, dureros de frumoasă icoană,
  Adu-mi mângâiere, căci sunt istovit
  Şi drumul mi-e greu!
  O, dureros de frumoasă icoană
  A Maicii Domnului meu!
  Am greşit…

 12. Mica rugaciune catre Maica Domnului:

  MAICUTA NOASTRA DRAGA SI BUNA, TE RUGAM SA NE IERTI DACA AM RASTIGNIT PE FIUL TAU CU PACATELE SI CU PATIMILE NOASTRE ! AJUTA-NE TU CA SA NU-L MAI RASTIGNIM ! AMIN !

  mircea pacatosul

 13. Pingback: Război întru Cuvânt » DIN PATERICUL MAICII DOMNULUI (2) PENTRU PRAZNICUL NASTERII PREACURATEI MAICII LUI DUMNEZEU
 14. Pingback: Război întru Cuvânt » Sfantul Siluan Athonitul - Copilaria si anii tineretii. “ROAGA-TE CA LUMEA SA NU MA TINA!”
 15. Pingback: Război întru Cuvânt » Cuviosul Arsenie Papacioc, nascut acum 96 de ani in lumina Adormirii Nascatoarei de Dumnezeu, despre iubirea Preacuratei pentru noi: “O, FERICITA INCREDERE! O, SCAPARE SIGURA! MAICA LUI DUMNEZEU ESTE MAICA MEA. SA NE A
 16. Pingback: Război întru Cuvânt » IZVORUL TAMADUIRII. Cuvant praznical al Parintelui Sofian Boghiu. MAICA DOMNULUI – maica noastra si vindecarea celor neputinciosi
 17. Pingback: Război întru Cuvânt » SFANTUL SILUAN – CUVINTE ALESE, CUVINTE ESENTIALE PENTRU MANTUIREA NOASTRA
 18. Pingback: Război întru Cuvânt » ADORMIREA MAICII DOMNULUI. Imnul Sfantului Maxim Marturisitorul inchinat Preamaritei Stapanei noastre
 19. Pingback: Război întru Cuvânt » Cuvant intru lauda Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu
 20. Pingback: Război întru Cuvânt » Maica Domnului – Bucuria lui Dumnezeu si nadejdea noastra
 21. Pingback: SA ALERGAM LA MAICA DOMNULUI!
 22. Pingback: Praznicul Adormirii Maicii Domnului « Tie, Doamne!
 23. Pingback: ADORMIREA MAICII DOMNULUI. Predici ale Sfantului Teofan Zavoratul
 24. Pingback: Predici la Adormirea Maicii Domnului » Alex Rădescu Blog
 25. Pingback: NASTEREA MAICII DOMNULUI. Predica Parintelui Sofian Boghiu: „Astazi este inceputul mantuirii noastre”.
 26. Pingback: MINUNILE MAICII DOMNULUI (extrase)
 27. Pingback: Scrisorile unui mare sfant, dinainte de plecarea sa la cer: SF. SILUAN ATHONITUL
 28. Pingback: Egumenul Efrem de la Vatopedi: MINUNILE MARILOR DUHOVNICI, SFINTI CONTEMPORANI (2002, Facultatea de Teologie + Biserica Rusa, Bucuresti – VIDEO) -
 29. Pingback: 3 august – PATRU ANI DE LA MUTAREA LA DOMNUL A PARINTELUI MACARIE DE LA MAN. PASAREA. Despre Maica Domnului (VIDEO) si despre canonul pentru avort. “Romanii nostri vor incepe, incet-incet, sa se cearna” -
 30. Pingback: ADORMIREA MAICII DOMNULUI -
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Articole Recomandate

Carti recomandate