MESAJ DE IMBARBATARE DUHOVNICEASCA LA INCEPUTUL LUI 2011 DE LA IPS TEOFAN PENTRU “O ROMANIE CARE PARE CA SE SCUFUNDA”

19-01-2011 Sublinieri

[Mentionam ca am inlocuit fotografia anterioara, gasita pe Internet, despre care nu am stiut ca, in forma originala, este protejata de drepturi de autor, si care apartinea fotografului George Vintila. Ii cerem si aici cuvenitele scuze, multumindu-i pentru semnalare si pentru ingaduinta si rugam ca si cei care au mai preluat fotografia de la noi, cu sau fara citarea sursei, sa faca necesarele indreptari]

Au trecut, cu mila lui Dumnezeu, două săptămâni din noul an. După schimbarea ritmului vieţii timp de câteva săptămâni pentru unii sau doar de câteva zile pentru alţii, s-a reintrat din plin în obişnuitul situaţiei.

Ne-am reîntors la muncă poate ceva mai odihniţi, poate întrucâtva motivaţi mai puternic pentru a îndeplini ceea ce avem de făcut.

Da, ne-am întors la ceea ce avem de făcut. Ce avem însă de făcut în sensul esenţial al cuvântului?

Să depăşim criza, spun unii. Să ne păstrăm locul de muncă, răspund alţii. Bugetarii speră la salarii ceva mai mari, cel puţin la nivelul celor din iunie trecut. Profesorii analizează noua Lege a educaţiei, sperând în ceva mai bun unii dintre ei, alţii contestându-o ca pe o cedare în faţa aliaţilor de guvernare. Iarna grea de până acum câteva zile a bucurat pe unii, i-a îngrijorat pe mulţi cu gândul la factura pe care o au de plătit la electricitate sau gaz. Politicienii se zbat pentru admiterea în spaţiul Schengen, fac şi desfac alianţe, se pregătesc pentru noi confruntări electorale. În Consiliile Judeţene şi Primării se împart bugetele supravieţuirii. Apar meserii noi, de tipul “prezicătorilor”, pentru a mai obţine ceva bani la buget sau, mai bine zis, de a dovedi, cu ştiinţă sau nu, nivelul la care a ajuns pravoslavnicul neam românesc.

În puţine cuvinte, în această zonă se îndreaptă preocuparea majorităţii românilor la anul 2011 de la Naşterea lui Hristos. Numai că, la o primă vedere, Hristos e greu de găsit în ambianţa descrisă.

În pofida acestei prime analize concluzionată în constatarea că Hristos nu-Şi găseşte locul, El este pretutindeni pentru cei ce au simţire duhovnicească să-L sesizeze. Pustnicul din mănăstire sau sfântul preot dintr-o parohie necunoscută, bătrânul îngenuncheat la rugăciune sau mama cu pruncul în braţe, dascălul, care, în pofida unui salariu imposibil, se prezintă la catedră, întreprinzătorul care depăşeşte obstacole de netrecut şi menţine locurile de muncă, basarabenii care se trezesc în număr tot mai mare din somnul siberian sunt cei prin care Hristos Se arată şi oferă nădejde de salvare într-o Românie care pare că se scufundă.

Da, există o Românie adâncă, reală, adevărată, concretizată în “cei 7.000 de bărbaţi care nu şi-au plecat genunchii înaintea lui Baal (III Regi 19, 18) din vremurile grele de acum. Chiar dacă în jurul nostru aflăm sărăcie, corupţie, avorturi şi divorţuri, disperare şi sinucideri, există totuşi o Românie creştină, singura reală şi care constituie plămada întregii frământături.

La început de an 2011 constatăm că în noi şi în jurul nostru se află atâta “oştire” care ne împresoară şi ne doreşte răul. Ne plângem, cădem în deznădejde şi strigăm, precum altădată slujitorul lui Elisei proorocul: Vai, stăpânul meu! Ce să facem?”. Ne este de trebuinţă curajul, voinţa, credinţa de a auzi glasul proorocului: “Nu te teme, pentru că cei ce sunt cu noi sunt mai numeroşi decât cei ce sunt cu ei”. Şi slujitorul “a văzut că tot muntele era plin de cai şi care de foc împrejurul lui Elisei” (IV Regi 6, 15-17).

Da! Răul este mare; urâţenia este multă; necredinţa, erezia şi superstiţia se răspândesc; confuzia câştigă spaţii noi de manifestare; păcatele contra firii, desfrânarea, avortul şi divorţurile macină familia, iar exemplele pot continua arătând cât de mulţi sunt duşmanii unei Românii creştine.

Cu toate acestea, “cei ce sunt cu noi sunt mai numeroşi decât cei ce sunt cu ei”. Maica Domnului, îngerii şi sfinţii, Sfintele Liturghii şi cele 7.000 de suflete care n-au îngenuncheat înaintea lui Baal constituie focul dimprejurul României care arde toată necurăţia.

“Sus să avem inimile!”

“Să mulţumim Domnului!”

17 ian. 2011

† Teofan,

Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei

Legaturi:


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Cum ne iubeste Dumnezeul nostru, Cuvantul ierarhilor, IPS Teofan, Pastorale, Vremurile in care traim

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

37 Commentarii la “MESAJ DE IMBARBATARE DUHOVNICEASCA LA INCEPUTUL LUI 2011 DE LA IPS TEOFAN PENTRU “O ROMANIE CARE PARE CA SE SCUFUNDA”

<< Pagina 1 / 2 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

 1. Iata ca avem si noi ierarhi care marturisesc Adevarul.
  Desi intr-un alt registru si pe o alta tonalitate, marturisirea IPS Teofan este deopotriva de puternica si de frumoasa ca a ierarhilor greci despre care s-a vorbit zilele acestea.
  Domnul sa-l ocroteasca !

 2. Suntem în zvârcolirile începtului de an asemenea Martei care nu ştie pe ce să mai pună mână. Îngrijorată şi preocupată, nu zic nu, dar în fapt un singur lucru trebui şi e de real folos. Să împrumutăm ceva din preocupările Mariei către partea cea bună şi să nu ne bătem prea tare capul cu celelalte..

 3. Acesta este chipul Romaniei de azi,asa cum il prezinta IPS Teofan in acest mesaj de imbarbatare.Fostul Mitropolit al Olteniei cunoaste bine hidosenia raului ascuns in cei “cu stiinta”,de pe vremea cand era la Craiova.
  Intrebarea mea la cele spuse ar fi: mai pot fi gasiti oare in Romania de azi “7000 de barbati care nu si-au plecat genunchii inaintea lui Baal” ?

 4. “Cu toate acestea, “cei ce sunt cu noi sunt mai numeroşi decât cei ce sunt cu ei”. (Da! Intotdeauna au fost/sunt/vor fi MAI NUMEROSI cei ce sunt cu noi(cei ceresti – nevazuti – fata de cei lumesti VAZUTI, mici/putini fata de cei ceresti);

  -iar, spre deosebire ‘de cei ce sunt cu ei’ (antihristi – unii de-alungul istoriei, inainte-mergatorii lui ori duhurile rautatilor de sub Cer care, incep sa se manifeste vizibil/perceptibil de-adreptul…sau nevazut prin demonizarea tot mai accentuata a lumii) vor fi infranti – la sfarsit – chiar daca se vor unii si pregatii pentru batalia finala! Au o nerabdare si-o iutime pe masura scurtimii timpului prevazut, instiintat…. d-aia si lovesc uneori frontal sau parsiv, din spate!

  -din lipsa vederii duhovnicesti – fiindca NU ne-am invrednicit a ajunge la ea, vedem/percepem MAI MULT lumeste, duhovniceste…doar prin ‘ghicitura’ si simtamint – la un moment dat; chezasia credinciosiei si neindoielii prin NADEJDE ramane in picioare – de-aici, pentru cei putin numeric (lumeste), asemeni vremurilor lui Ilie Tezviteanul, DEVIN suficienti – pentru scurt timp – precum buturuga mica, sa nu se rastoare carul mare; cei care nu au ingenunchiat si nu vor ingenunchia…devin ” FOCUL DIMPREJURUL ROMANIEI, CARE ARDE TOATA NEUCURATIA” (a mea, a aluia/aleia, altora, unora…prin rugaciune particulara si/ori generala…foarte frumos spus si incurajator pentru turma mica care va ramane pana la sfarsit, cu Hristos!

 5. Exista cei 7000 de barbati si poate chiar mai multi de atat…doar ca inca nu a sosit ceasul ca toti acesti “7000” inca asteapta si toate sub mila si dragostea lui Dumnezeu…
  Avem ierarhi, avem inca duhovnici, avem inca batrani imbunatatiti, ne avem inca pe noi toti cei care credem in inimile noastre ca Ortodoxia nu moare indiferent in ce loc de pe acest pamant ne-am afla…Sa ne rugam la Bunul Dumnezeu sa fim aproape de cei “7000” de barbati atunci cand lupta va incepe si mai fatis de cat este acum…

 6. Da, sunt mai mulți de 7000 de oameni cuminți, care stau ascunși nu numai de ochii internetului și ai mass-mediei, ci și de ochii slujitorilor lui Dumnezeu (cum era și Ilie). Adică Dumnezeu își acoperă oamenii Lui chiar față de un Sfânt Prooroc, văzător de Dumnezeu, cum era Ilie, atenție! Cum ar trebui să ne smerim noi, care nu ne vedem bine păcatele, darămite să-L vedem pe Dumnezeu… Iar acești sfinți ascunși ai lui Dumnezeu bine ar fi ca să stea cât mai ascunși acum, să se roage cu inima blândă și smerită, pentru lume, nu să iasă la iscodirile unor falși îndrumători virtuali (mai mult populari pe net decât înaintea lui Hristos, mai mult plini de isterie decât de isihie) care au misiunea de a deforma credința și a compromite orice autoritate duhovnicească. Duhul Sfânt vine și-i umple de har și de putere pe cei smeriți, pocăiți (în sensul curat), drept-înțelegători și drept-slăvitori ai lui Hristos. Deci, noi să ne păstrăm în Biserică, având nădejdea că Dumnezeu este Cel ce luptă pentru cei ce-L cinstesc și I se închină în Duh și în Adevăr și El apără Biserica Sa până la sfârșitul veacurilor.

 7. Cu smerenie si respect profund,sarutam mina dreapta,IPS Parinte Mitroppolit Teofan!De cind asteptam aceste cuvinte marturisitoare si incurajatoare si de la Sfintia Voastra!Sa va binecuvinteze Dumnezeu si sa va ocrotesca cu bucurie duhovniceasca!Sa ne pastoriti spre mintuire!Sint deosebit de bucuroasa ca ne-ati spus asa de frumos si adevarat ceea ce voiam sa auzim.Avem nevoie ca pastorii nostri sa fie linga si cu noi.
  Sint intru-totul de acord cu ceea ce spuneti despre popor si despre Romania.Da,sigur vor fi cei ,,7000” de sfinti marturisitori.Dar si noi,cei mai putin vrednici,sa nu-i lasam singuri-sa-i meritam.
  Va multumim.Rugaciunea smerita este mama noastra.
  Doamne ajuta.

 8. In ceea ce priveste cand nervozarea, cand plangerea lesioasa a “ips” Gherghel asemeni celui caruia nu-i ies zarurile castigatoare 6:6, sa se observe pe sine cum se incovriga insusi intr-un alt 6 permitandu-si sa impunga si sa arate cu degetul pe blandul dar hotaratul IPS Teofan!

  Intrigat si frustrat, il sfatuim sa i-a octave cu NUMAI cu fratii sai intru credinta; avand pe portativul ecumenismului ‘cheia’ papala, aceasta nu se potriveste USII ortodocse fiindca portativul nostru este al Sf.Parinti, al canoanelor; CHEIA este dreapta credinta, USA este Hristos iar mijlocitoare Maica Domnului care n-a fost/nu este produsul imaculatei conceptii cum cred catolicii; la voi (greco-catolici) chiar daca se ‘canta’ aparent ortodox si credeti ca sunteti adidoma noua, il recunoasteti Cap al ‘bisericii’ voastre pe Papa care, ar fi justificat sa fie cel ce pretinde a fi…daca Hristos n-ar mai exista! Grea e logica asta simpla lumeasca; din pacate, nu justifica orbirea duhovniceasca…

 9. cum de reusiti sa aveti mereu dreapta socotinta?

 10. Parintele Mihail !

  Unde este….este !!!! …subscriu !

  Doamne ! iarta-ne…si..ajuta-ne…

  Sa avem inima buna ! si… Dreapta Credinta !

 11. Cu vrednicie şi cu dreptate este a ne închina Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh, Terimei celei de o fiinţă şi nedespărţite.
  Dar dreptate este oare încălcarea celor hotărâte de sfinţii părinţi – şi legiferate sinodal – în privinţa rugăciunii în comun cu cei …. de alte confesiuni ? . Cât or fi de sincere aceste rugăciuni, că mie î-mi par doar simple manevre politico – clericale atât ca manifestare cât şi ca discurs. Dar înfăptirea rămâne .Martoră. Acuza cineva { î-ntr-un comentariu}, de fundamentalism, gestul IPS Teofan. Vorbesc de un credicios catolic, care în postarea ce prezenta regretele exprimate de conducătorul său religios, cerea împlinirea poruncilor şi trăirea în Adevăr a Cuvântului lui Dumnezeu. Ori tocmai acest lucru l-a făcut IPS-sa, respectând şi împlinind cele hotrâte de sfinţii părinţi în sinoadele a totată lumea. Unitetea care ne-o cere Dumnezeu se referă tocmai la comuniunea, la unitatea în Duh şi-n Adevăr cu Toţi sfinţii şi fiii bisericii noatre de la începuturi şi până astăzi, nicidecum la ceia ce se speculează astăzi. Această unitate comandată politic o cere un alt dumnezeu. Iată cum împlinirea celor hotărâte de sfânta noastă biserică prin sfinţii ei aduce nemulţumire între ,,iubitorii de Dumnezeu şi de porunci’’ din alte confesiuni şi poate şi nişte consecinţe în viitor.
  Mulţumim lui Dumnezeu şi IPS Teofan pentru bucuria ce ne-o aduce supunerea şi ascultarea de sfnta biserică cea sobornicească şi apostolească, păzind şi împlinind cele hotărâte în sinoade prin Duhul Sfânt.

 12. Ei vedeti voi fratilor ca ierarh fiind totusi cunoaste bine framantarile zilnice ale bietului popor, si ne incurajeaza. Sa-l tina Domnul sanatos si sa-l pazeasca de toate relele.

  Vazand insirate toate nevoile, problemele si framantarile ma gandeam ca nevolnici cum suntem parca ne taram pe branci prin mijlocul mortii rapusi fiind de grozave griji…dar ia uitati ce zice psalmistul “Că de voi şi umbla în mijlocul morţii, nu mă voi teme de rele; că Tu cu mine eşti.”
  Asta e speranta noastra, caldura binefecatoare a nadejdii in Domnul.

  @Comsuta Radu
  Citind mesajul m-a dus gandul tot la Marta si Maria…poate ca multi suntem mai mult ca Marta, dar si Marta la un moment dat tot spre Domnul si-a intors rugamintea si Domnul i-a raspuns, macar exemplul ei sa-l luam ca sa ajungem la Maria si partea ei cea buna.

 13. !

  Adevarul e ca…mie mi-a placut IPS TEOFAN din prima zi !…in care l-am vazut – ziua intronarii sale ca Mitropolit ! Nu a avut un discurs prea “pretios”…ba… chiar s-a si balbait de cateva ori…de emotie…dar ! emana parca…multa sfintenie…traire…( cunoaste-ti expresia : “cuvinte putine…dar…simtite ! “)

  A doua zi !…spre seara,trebaluiam prin casa…si…dintr-o data !…parca… “ceva”…m-a indemnat sa ma duc iute la Mitropolie..Era aproape de inchidere…si, cand am intrat…erau vreo 10-15 persoane ~ mireni….Printre acestia…un “parinte” imbracat simplu…in haina neagra de calugar….Am observat ca…acele persoane s-au indreptat spre El…sa le binecuvanteze…Atunci…l-am recunoscut ! M-am indreptat si eu spre El…m-am aplecat…si mi-a pus ambele maini pe cap…intr-o sfanta binecuvantare !…si a spus : “Dumnezeu sa te ierte si sa te binecuvanteze”….Am simtit ceva…parca pluteam…continuam sa ma uit la El……si nu-mi venea sa cred ! Se misca atat de firesc…parea un simplu calugar nestiut…din nu stiu ce manastire….

  De atunci…am participat la multe din slujbele pe care le oficia ( ma anunta cineva unde tine…)Pot sa va spun ca…ceea ce simteam la acele slujbe…( sa ma ierte multi preoti…! ) nu am simtit decat la…3~4 preoti…( unul este parintele Iustin Parvu…parintele Constantin S… )… Dupa slujba ~ liturghie…mi se parea ca plutesc si…parca il vazusem…simtisem aievea…pe Hristos…!!! Repet : eram fascinata de acea smerenie…”necontrafacuta”…fara miscari si trairi “studiate”…atata naturalete…atat de mult firesc…parea…coborat din cer…iesit din carti…Cred ca au fost printre putinele slujbe…in care mi-au curs lacrimile aproape in continuu….Obisnuiam sa spun prietenilor : “Oare e…posibil…sa fie…atat de… Adevarat ? Doamne ! Parca…mi-e frica….sa nu fie o inselare…”…

  Ma gandeam chiar…sa-i scriu o scrisoare ( asumandu-mi interpretarile de rigoare…:)))) ) in care sa-i spun toate astea…si apoi sa inchei… : “…daca…sunteti…intr-adevar “asa”…atat de…”adevarat” !…va rog din suflet !!! fac orice ! indeplinesc orice canon de va fi nevoie…va cad in genunchi…numai…nu va schimbati ! Va rog din suflet ! si ma rog si eu la Dumnezeu sa va dea putere ! sa aveti vointa si sa luptati …sa rezistati tentatiilor…ispitelor…si sa ramaneti ASA ! Va rog ! ”
  Nu i-am mai scris…Mi-a fost teama ca…insasi aceasta scrisoare sincera…sa nu para…sa nu fie…o ispitire…Si.. mi-am zis ca, Dumnezeu oricum stie ce si cum gandesc…si poate…ii va “transmite”…gandurile mele….

  Apoi…mi s-a strans inima cand am auzit ca…a dat un raspuns cam evaziv ~ in coada de peste ( gen Solomon…) in privinta cip-urilor…si…ca…a avut intentia de a propune pe “cineva”…la rangul de episcop…
  Ceea ce “s-a intamplat” insa la…Hramul Sfintei Cuvioase Paraschiva…nu mi se pare elocvent…atat timp cat am auzit cu urechile mele…in discursul acelui inalt prelat grec : ” …la fel ca si atunci…SI ASTAZI ( ! )…in vremea Sfantului Maxim Marturisitorul sunt ….” …( nu pot reda exact…dar intelesul era clar…! )

  Acum…m-a impresionat puternic…”mesajul” Sau…!!!

  Imi reprosez ca n-am mai fost de ceva vreme la slujbele IPS Teofan…dar mi-am propus ferm ! sa reiau…sa ma duc !

  Doamne ! iarta-ne…si…ajuta-ne…

  Sa avem inima buna ! si…Dreapta Credinta !

 14. Multumesc pentru cuvant,Parinte Mihail !
  Fie dupa cum zice Cuviosia Voastra, si prin rugaciunile lor acesti alesi sa-L induplece pe Domnul Dumnezeu sa-i trezeasca pe multi altii si sa crute Romania de prapadul ce va sa fie.

 15. Parinte Mihail, multumim foarte mult!

 16. “Caci tot ce-i romanesc nu piere…”
  Lupta se ascute,pana si acest site seamana cu un tabloid si asta nu din cauza administratorilor,ci a evenimentelor ce se succed cu repeziciune.Mie mi se pare ca timpul trece cu repeziciune si e prima data cand am aceasta senzatie.
  Vazand comentariile de mai sus nu poti sa nu simti o bucurie,lumea freamata.Avem nevoie de oameni providentiali.Dincolo de osanale trebuie sa recunoastem ca cest mesaj seamana oarecum cu cel al Parintelui Iustin din ianuarie 2009.Ascensiunea ierarhica a Inaltului Teofan ne arata ca Dumnezeu are un plan cu acest popor incercat.

 17. @ Cristi G.

  Ne temem ca nu avem cu totii proprietatea unor termeni. Ce intelegi prin “tabloid”? Probabil vrei sa spui ca incercam sa mentinem – pe langa partea duhovniceasca, principala (asa cum trebuie sa fie aceasta dimensiune in viata noastra), dar nu desprinsa de ceea ce traim, nu “evazionista”, ci cautand a oferi raspunsuri la cautarile si framantarile fratilor nostri – si partea de stiri, de conectare la actualitate, insa selectata si tratata prin grila ortodoxa, cu o abordare serioasa, reflexiva, argumentata, cautand a sapa la adancimea chestiunilor, iar nu cu o selectare si tratare a temelor la modul vulgar, senzationalist, de scandal si, pe deasupra, de multe ori si lipsit de elementara buna-credinta. Dar, intr-adevar, in sensul acesta, succeesiunea evenimentelor este coplesitoare, bombardamentul informatiilor relevante este halucinant… Si acesta fiind un semn al vremurilor. Te rugam sa ne ierti ca nu putem accepta eticheta infamanta, din punctul nostru de vedere, de “tabloid”, ci vom ramane in continuare criticii cei mai duri ai acestei modalitati de DENATURARE grava a mesajului si a duhului ortodox, prin coborarea sa la nivelul de “sant”, de “maidan”, atat prin limbaj, cat si prin duhul de tulburare, de instigare permanenta la razvratire, la ura, la scandal, fara respectarea unor minime reguli de onestitate, de decenta si de bun-simt.

 18. Termenul folosit nu e cel mai fericit ales,dar trebuie sa recunoastem ca e greu sa nu te molipsesti traind zi de zi in mijlocul unor oameni cu alte crezuri si dorinte.Remarca ma vizeaza pe mine in primul rand…

 19. Admin !

  “…conectare la actualitate, insa selectata si tratata prin grila ortodoxa, cu o abordare serioasa, reflexiva, argumentata, cautand a sapa la adancimea chestiunilor, iar nu cu o selectare si tratare a temelor la modul vulgar, senzationalist, de scandal si, pe deasupra, de multe ori si lipsit de elementara buna-credinta.”

  …”….ai acestei modalitati de DENATURARE grava a mesajului si a duhului ortodox, prin coborarea sa la nivelul de “sant”, de “maidan”, atat prin limbaj, cat si prin duhul de tulburare, de instigare permanenta la razvratire, la ura, la scandal, fara respectarea unor minime reguli de onestitate, de decenta si de bun-simt.”

  DA ! La modul cel mai obiectiv !!!…~ fara “a tine cu unii sau cu altii”…spun ca..trebuie sa fii aproape lipsit de discernamant…sau cu un nivel foarte scazut al puterii de intelegere….( cu exceptia diversionistilor…adica celor care stiu…inteleg…dar nu sunt de buna-Credinta ) ca sa nu-ti dai seama ce se intampla pe o serie de site-uri ce se vor “crestin-ortodoxe”…Una este informatia – de care toti avem nevoie !…si cu totul altceva este ura…intriga…extremismul…etc…cam tot ce foarte bine ai punctat mai sus !
  Subscriu ! neconditionat…fara sa fiu influentata…manipulata…Tinindu-ma departe de toate “acestea”…delimitandu-ma,adica…prefer sa fiu etichetata ca “eretica”…”ratacita”…etc…
  In fond…fiecare alege dupa cum si cat crede…intelege…simte…

  Iertare !

  Doamne ! iarta-ne…si…ajuta-ne…

  Sa avem inima buna ! si…Dreapta Credinta !

 20. cristi_g !

  Departe de a fi o fana a lui…Marx….nu pot totusi sa ignor un citat al sau :

  ” Nu poti sa traiesti intr-un subsol…si sa nu risti sa ai o constiinta ( n.m. ~ mentalitate ) de…subsol…”

  In fine…se stie ca…numerosi factori…precum mediul…anturajul…instruirea…etc…au avut si au un rol semnificativ… rol in formarea…dezvoltarea personalitatii umane…

  Categoric ! Credinta si Trairea Adevarata ! pot suplini…toate acestea…!

  Doamne ! iarta-ne…si…ajuta-ne…

  Sa avem inima buna ! si…Dreapta Credinta !

 21. cristi_g !

  Da…si mie mi se pare ca “timpul trece cu repeziciune”…tocmai de aceea trebuie sa fim mult mai atenti ! si…sa avem mare grija !

  Doamne ! iarta-ne…si…ajuta-ne…

  Sa avem inima buna ! si…Dreapta Credinta !

 22. !

  Ca sa fiu bine inteleasa !

  Ca si in cazul unor posturi Tv…in care sunt prezentate tot felul de tampenii…aberatii…oribilitati…nu esti obligat sa te uiti…ci poti sa-ti alegi postul care-ti place…

  La fel , si in cazul site-urilor…nu esti obligat sa citesti…sa comentezi…

  DAR ! Ma doare…ca se intampla…!

  Offf ! Iar am facut rabat de la decizia mea…si am vorbit prea mult…dar…tocmai pentru ca ma doare…nu m-am putut stapani…

  Doamne ! iarta-ma…si …ajuta-ma…

  Sa avem inima buna ! si…Dreapta Credinta !

 23. Reformulez :

  Doamne ! iarta-ne…si…ajuta-ne…

 24. Nu vreau sa-i magulesc pe cei care “transpira” pentru intocmirea tematicilor acestui focar de spiritualitate ortodoxa ,dar in termeni informatici de “site”,acesta este cel mai bun si mai serios pe care l-am citit pana acum.
  Chiar asa , el ofera “raspunsuri la cautarile si framantarile fratilor nostri – (dar)si partea de stiri, de conectare la actualitate, insa selectata si tratata prin grila ortodoxa, cu o abordare serioasa, reflexiva, argumentata, cautand a sapa la adancimea chestiunilor, iar nu cu o selectare si tratare a temelor la modul vulgar, senzationalist, de scandal si, pe deasupra, de multe ori si lipsit de elementara buna-credinta”.
  O echipa de exceptie careia sa-i dea Dumnezeu in continuare aceeasi energie si discernamant in abordarea subiectelor sensibile din trecut si a celor de actualitate ale prezentului.
  Doamne ajuta !

 25. “Ca pe o parga a firii,Tie,Saditorului fapturii,
  Biserica noastra drept maritoare Iti aduce pe toti Sfintii care au odraslit din neamul romanesc si toate laturile tarii le-au sfintit prin insutite osteneli si nevointe duhovnicesti si ca pe o cununa cu nestemate impodobita la Tronul Prea Sfintei Treimi ii aseaza,ca sa se roage pururea pentru pacea a toata lumea si pentru mantuirea sufletelor noastre.”
  (Slujba din Duminica Sfintilor Romani)

  Sarut mana,IPS Teofan!
  Sarut mana,P Mihail!
  Iertati-ma!

 26. Subscriu la ce a spus mai sus GeluS…..

  mMltumim din suflet adm-lor site-ului pt ceea ce faceti.Nu am intevenit niciodata cu vreun comentariu si ma iertati ca o fac acum, dar am simtit nevoia sa va multumesc dvs si sa multumesc Lui Dumnezeu ca inca mai avem ierarhi precum IPS Teofan.Vorbele sale ajung acolo unde trebuie, la cei care au urechi de auzit….
  Duhovnicul meu ne raspunde intelept atunci cand se intampla sa ne plangem de preotii, duhovnicii sau ierarhii pe care ii avem:…”pe cei care-i meritam”; daca nu suntem multumiti sa ne rugam la Dumnezeu sa ne dea altii mai buni.
  IPS Teofan este tot timpul in mijlocul multimii, a vizitat toate parohiile…nu pot reda in cuvinte ce a insemnat prezenta sau binecuvantarea Sf Sale la lumina unei singure lumanari la o miezonoptica si utrenie, intr-o manastire…ce imagine cand il vezi noaptea si dimineata rugandu-se in jurul unei manastiri ctitorie a domnitorului Stefan cel Mare….e din alta lume.
  Iertati pt multa vorba…. Doamne ajuta!

 27. Eu sunt prea mic şi neputincios. De aceea am mare nevoie de Sfinţii Părinţi ai Bisericii noastre Ortodoxe. Şi mă rog Bunului Dumnezeu ca in ispitele prin care ei vor trece să-i ajute ca să ne rămână în continuare păstori. Să nu dea prietenia Domnului Nostru Iisus Hristos pe prietenia acestei lumi deşarte. Ierarh al Bisericii Ortodoxe se ajunge prin voia şi îngăduinţa Bunului Dumnezeu nu prin voia oamenilor. Căci chiar şi diavolii sunt obligaţi să se supună voii Dumnezeieşti. IPS Teofan nu datoraţi nimic oamenilor, căci nu ei v-au dăruit din ale lor ci, prin ei, aţi primit de la şi din ale Mântuitorului Iisus Hristos.
  Şi dacă ierarhii de azi ai Bisericii noastre se vor pierde voi spune lor, la fel cum am spus mirenilor “De nimeni nu am a mă teme, caci Tatăl meu este atât de puternic…” şi voi cere luminare şi întărire de la Dumnezeu.
  Bunul Dumnezeu sa-i dea IPS Teofan toate cele de trebuinţă ca să ne fie exemplu demn de urmat pe calea mântuirii. Când păcătoşii acestei lumi ne vor lăuda (occidentul, catolicii, protestanţii, greco-catolicii, hinduşii, mahomedanii etc.)să plângem căci Bunul Dumnezeu Se va scârbi de noi iar când păcătoşii acesti lumi ne vor ocărâ, să ne bucurăm căci Bunul Dumnezeu ne va lua în braţele Sale ca fii ai Săi. Părtăşanie cu satana noi nu vrem.
  Ecumenismul are şi o latură bună. Îi va uni şi vădi pe cei de o credinţă şi se va vedea adunată într-un loc toată urâciunea cestei lumi. Şi atunci alegerea va fi uşoară. Grija noastră a ortodocşilor este să rămânem în afara unirii lor. Cine de la noi vrea să treacă la ei este liber să o facă. Căci în vremurile cele de pe urmă satana trebuie să-şi adune oastea.
  Ecumeniştilor, vedeţi voi oastea lui satan unită pe undeva de vorbiţi de unirea oastei Lui Hristos? Sau pe pământ nu e nimeni înşelat astfel încât să-i slujească lui satan şi de aceea într-un glas şi o voinţă să ne încolonăm toţi locuitorii pământului căci a pierit minciuna şi înşelarea din lume şi toţi suntem ai Lui Hristos?
  Uniţi-vă voi. Iar noi să fim conştienţi căci, odată descoperit, satana va porni la luptă pe faţă împotriva creştinilor adevăraţi. Este bulversant cu câtă uşurinţă s-au înfrăţit şi au acceptat să slujească împreună celelalte confesiuni, hulitorii Dumnezeului Celui Adevărat. Ca nişte fraţi adevăraţi întru nelegiuire care au acelaşi părinte pe care toţi îl iubesc la fel. Oare vaca sau şobolanul hinduşilor, buda chinezilor, alahul mahomedanilor etc. sunt acelaşi stăpân? Da numai că li sa artat rătăciţilor sub diferite forme. dumnezeii lor sunt creaturi. Dumnezeul nostru este Cel ce Este. Singur Dumnezeul nostru are curajul de a se arăta pe Sine aşa cum este pentru că El este Adevărul. Tăria Adevărului este dată de faptul că El este Cel ce Este.
  IPS Teofan vă rugăm ca să vegheaţi ca nu numai să nu primim pecetea antihristului pe mână sau pe frunte ci, în “Legea Darului” nici să nu îndemne ierarh al Bisercii noastre Ortodoxe să primim vreun cip pe orice fel de act personal. Şi pe păstorii ortodocşi care păstoresc cu frică de Dumnezeu turma credincioşilor apăraţi-i căci ei vor mărturisi în faţa Fiului Tatălui pentru voi. Bunul Dumnezeu să vă ajute şi să-I daţi cele de trebuinţă pentru a vă binecuvânta pentru ceea ce veţi face. Amin.

 28. Cred, parinte, ca va numarati intre cei 7000 de barbati care nu si-au plecat genunchii inaintea lui Baal. Avem nevoie calauze in asemenea vremuri.
  Insasi conducerea BOR de la Bucuresti este sub semnul intrebarii in zilele astea. Nu mai zic mai departe, dar preotia de astazi ori e mucenicie ori e dincolo.

 29. Avem catre Domnul!
  Cu vrednicie si cu dreptate este a ne inchina Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, Treimei celei de o fiinta si nedespartite. Amin

 30. Mare mangaiere reprezinta cuvintele IPS Teofan pentru poporul nostru.
  Nu ne mai simtim singuri si ne mai ridica din deznadejde..
  Sa il intareasca Sfanta Treime, sa il pastreze sanatos si drept in toate faptele sale, pentru mantuirea romanilor.
  Doamne ajuta.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate