IPS TEOFAN IMPLINESTE ASTAZI 50 DE ANI. Ii suntem alaturi cu inimile si ii dorim Vladicai ca Domnul sa-i adauge la smerenie si evlavie si ceva mai mult curaj!

19-10-2009 Sublinieri

DSC00069


IPS Teofan – Catisma a treia din PSALTIRE


IPS Teofan – Catisma a patra din PSALTIRE


IPS Teofan – Catisma a sasea din PSALTIRE

3717226661_d3357cb9ca***

“(…) In acelasi timp, in lume exista mult intuneric si din ce in ce mai multa moarte. Da, moartea pune stapanire pe tot mai multe suflete care, desi pretind ca sunt vii, in realitate sunt dominate intru totul de moarte. Atat sufletul uman vazut ca persoana aparte, cat si tendintele generale ale societatii actuale arata, la o analiza onesta, ca spiritul mortii patrunde tot mai adanc si cucereste tot mai multa lume.

Cultura mortii, propagata prin toate mijloacele, cuprinde in capcana ei, in mreaja cantecelor ei inselatoare de sirena, tot mai adanc si tot mai multe suflete. Cuvintele Scripturii se adeveresc a fi actuale mai mult ca oricand. „In noi lucreaza moartea“. „Moartea intra pe ferestrele noastre si da navala in casele noastre, ca sa piarda pe copiii din ulita si pe tinerii din piete“. Exista, parca, o cautare continua a unui duh de moarte fara de care unii nu mai pot concepe viata. „[Ei] aşteaptă moartea […], spune dreptul Iov, si scormonesc dupa ea mai mult ca dupa o comoara”. Iar inteleptul Solomon afirma: „Cei necredinciosi isi atrag moartea cu mainile si cu glasul, se uita la ea ca la o prietena, sunt patimasi dupa ea si au facut legatura cu ea si cu adevarat vrednici sunt sa fie ai ei“.

De ce, oare, atata moarte, stapana asupra atator suflete care au sentimentul a fi vii? Forta pacatului din noi si stradania celor care indeparteaza societatea umana tot mai mult de cuvantul lui Hristos si de Evanghelie poarta raspunderea raspandirii mortii in lume.

Plata pacatului este moartea“.Cel ce pacatuieste […] isi pagubeste viata lui”. Drept urmare, Scriptura continua a grai: „Nu va grabiti moartea prin ratacirile vietii voastre si nu va atrageti pieirea prin fapta mainilor voastre“. Viata in pacat duce la pierderea „frumusetii mintii“, cum zice cantarea Bisericii. „Intunecatu-mi-am frumusetea sufletului cu placerile patimilor si cu totul toata mintea tarana mi-am facut-o […]. Iar acum zac gol“.

Gol este omul pe dinauntru din cauza pacatului. Uscaciunea sufletului, pierderea sensului existentei, confuzia mintii, lipsa oricarui reper de stabilitate si continuitate il conduc pe om intr-o stare de amorteala, de indiferenta, de deruta si, in cele din urma, de deznadejde.

Toate acestea se cuprind in cuvantul „moarte”, moarte cauzata de pacat si de atitudinea celor care, in diferite forme, lupta impotriva vietii. O adevarata cultura a mortii desfasurata cu multa tenacitate impotriva vietii se observa in societatea umana astazi. Nu razboaiele, in sensul clasic al cuvantului, raspandesc moartea astazi. Flagelul nemilos al avorturilor, care face mai multe victime intr-un an decat in toata perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial, este prima si cea mai violenta manifestare a culturii mortii din societatea moderna. Pornografia, prostitutia, incestul si pacatele contra firii constituie lovitura de gratie data familiei, sfinteniei vietii si demnitatii fiintei umane.

Legalizarea acestor practici si plasarea lor in sfera normalitatii se inscriu intr-o conceptie de viata totalmente contrara Evangheliei, traditiei neamului nostru si bunului simt al romanului. Daca la aceasta adaugam diferitele tendinte actuale de impunere a unor sisteme tot mai sofisticate de supraveghere a omului, de ingradire a libertatii si intimitatii lui, tabloul culturii mortii se completeaza spre o neliniste tot mai adanca a oamenilor (…)”.

IPS Teofan 2009 - Tarcuta

“(…) „Popor român, te vindecă Iisus Hristos. Ridică-te şi umblă!“ Resursele adânci ale naţiunii române sunt puternice pentru că izvorăsc dintr-o fidelitate faţă de puterea Evangheliei timp de mai multe veacuri. Din străfunduri ţâşneşte o sevă care dă putere în vremuri de criză, precum cea de astăzi.

Este necesară o reaşezare a valorilor pe scara lor autentică. Este necesar curajul recunoaşterii de către români că răul nu ne vine doar de la o economie precară. Sunt voci care proclamă necesitatea caselor de toleranţă, care subliniază necesitatea recunoaşterii homosexualităţii ca alternativă la viaţa de familie, care pretind celor mai nocive secte onorabilitatea de care se bucură Biserica Ortodoxă şi câte, vai, alte aberaţii. Într-o asemenea situaţie intervine starea de slăbănog a unui popor. „Urâciunea pustiirii“ şi „adâncurile satanei“ sunt întronizate la loc de cinste.

Dintr-o astfel de păgânătate ne vine tot răul, nu doar din lipsa banilor, din cauza moştenirii pre-decembriste. Acestea îşi aduc contribuţia negativă la starea naţiunii. Răul total vine însă din altă parte. Va putea românul începutului de mileniu III creştin să discearnă între bine şi rău? Va fi el în stare să-şi recunoască starea de boală şi, prin aceasta, să reintre în normalitate, să se bucure de sănătate?

Poate vor fi ceva mai mulţi bani pentru cultură, sănătate, învăţământ, asistenţă socială etc. Va fi ceva mai multă credinţă în popor? Va fi ceva mai multă frică de Dumnezeu pentru a fi, drept consecinţă, mai înţelepţi? Dacă da, toate vor fi bine altoite pe adevăr: economia ţării, cultura, sănătatea, învăţământul, asistenţa socială. Ar fi bine atunci să luăm aminte la cuvintele lui Hristos către slăbănog: „Iată, te-ai făcut sănătos. De acum să nu mai greşeşti, ca să nu-ţi fie ceva mai rău!“.

„Cine are urechi de auzit să audă!“

***


(de vazut mai ales de la minutul 8.10)

Spunea acolo Inaltul Teofan despre Sf. Nifon, Patriarhul Constantinopolului:

“… a preferat mai bine sa plece in surghiun decat sa-si calce glasul constiintei, sa nu urmeze calea Evangheliei…”

“… credinta lui, curajul lui de a marturisi chiar cu pretul linistii sale adevarul despre Hristos, despre Biserica si despre familie! Il rog pe Dumnezeu sa ne dea tuturor cele de fata (…) curaj de a marturisi adevarul, de a ne apara valorile tarii, valorile Bisericii, valoarea familiei!”.

Ne rugam din inima si noi, asteptam si nadajduim ca aceste cuvinte rostite sa se adevereasca si sa se implineasca si Inalt Preasfintiei voastre, parinte Teofan!

***

IPS Teofan


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, IPS Teofan, Marturisirea Bisericii, Rugaciunea (Cum sa ne rugam?), Vremurile in care traim

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

26 Commentarii la “IPS TEOFAN IMPLINESTE ASTAZI 50 DE ANI. Ii suntem alaturi cu inimile si ii dorim Vladicai ca Domnul sa-i adauge la smerenie si evlavie si ceva mai mult curaj!

  1. La multi ani!
    Sper sa va ridicati la inaltimea sperantelor noastre. Acum, cind este nevoie de oameni verticali, acum vrem sa ne confirmati sperantele noastre spre o ortodoxie curata.
    La multi ani!

  2. Va rog indrumati-ma de unde pot sa descarc toata Psaltirea citita de PS Teofan???

  3. @ Zoro:

    Urmariti linkul de dupa cele 3 catisme si acolo gasiti – de la Arhiva Ortodoxa.

  4. O rugaciune si un gand bun la ceas aniversar pentru Parintele nostru mitropolit,cu care urmeaza sa ne intalnim in conferinta lunara la parohia Brusturi;noi impliniri si realizari in Via Domnului si multi ani cu sanatate,Inaltpreasfintite Parinte !Corala”Pastorul cel Bun”al protopopiatului Tg.Neamt,pr.dirijor Cezar Barbu

  5. la multi ani! Maica Domnului sa-i lumineze cararile vietii si sa-l ajute in greaua ascultare de mitropolit.

  6. La multi ani
    Sa fiti si in continuare cu frica de Dumnezeu ,sa aparati ortodoxia si pe noi sa ne indrumati pasii spre mantuire.Sa ne traiti intr-u multi ani.

  7. IPS Teofan,enoriasii bisericii “Sf.Alexandru”,din orasul Ungheni Basarabia,in numele carora semneaza parohul,preotul Ioan Va doresc Sa ne traiti intru multi ani fericiti!
    Noi sintem neputinciosi,dar il rugam pe cel care V-a imbracat cu puterea Duhului Sfint in Taina Hirotoniei sa Va trimita sanatate,putere de a duce turma spre patria cereasca si nu in ultimul rind ,mintuire sufleteasca.Cu fiasca dragoste Va sarutam dreapta.

  8. Mare binecuvantare pentru Mitropolia Moldovei, har si ajutor de la Domnul, rod al rugaciunilor Batranilor duhovnicesti, s-au dat prin I. P. S. Teofan! Dumnezeu sa-i sporeasca darurile spre slava numelui Sau si a Sfintei Biserici! Bucurii duhovnicesti!

  9. @ admin
    Nu gasesc catisma 20

  10. V’ascult cu bucurie,
    Când glăsuind frumos,
    Daţi dragostei puterea
    Să curgă în Hristos.

    Când sfânta rugăciune
    O faceţi pentru spor,
    Când cereţi mântuire
    Şi dragoste’n popor.

    Că-i glas din ierarhie,
    Ce cheamă la Hristos,
    Din simţământ lăuntric,
    Rostit foarte frumos.

    Un glas care e sincer
    Şi-i plin de simţăminte,
    Ce vine din adâncuri
    Nu din trufaşa minte.

    Poporul cere tainic
    O sinceră iubire,
    Părinte preasfinţite
    Şi vrea mărturisire.

    Vrea Adevăr lăuntric,
    Vrea dragoste firească
    Vrea sinceră iubire
    Şi jertfă părintească.

    Şi-aveţi – prin Domnul darul-
    Şi inima î-mi spune,
    Că vi s-a dat Moldova,
    ,,De sus’’ prin rugăciune.

    Că postul pentru altul
    Fusese pregătit,
    Dar cerul l-a dat celui
    Pe care l-a dorit.

    În glasul rugăciunii
    Ce-o faceţi spre Iisus,
    E strigătul Moldovei
    -Unit- ce urcă sus.

    Când inima vă cheamă
    La rugă cu durere,
    Vă cheamă glasul rugii
    Din neamul care-o cere.

    Şi ne unim în rugă,
    -Când glasul vi-i pătruns
    De dragostea divină-
    Şi plângem în Iisus.

    Să nu lăsaţi poporul
    Lipsit de mângâiere,
    De dragostea pe care
    Fără de glas v-o cere.

    Mulţi vă iubesc şi sincer,
    Asteaptă’acel răspuns,
    Ce tainic şi lăuntric
    Vorbeşte în Iisus.

    Mulţi vă susţin cu ruga,
    Şi’aşteaptă în tăcere,
    Mai multă’ncurajare
    Nădejde şi putere.

    Azi la frumoasa vârstă,
    Cu drag şi cu iubire,
    Vă dorim sincer Raiul
    Succese şi sporire.

  11. La multi si luminosi ani!Da este un Ierarh ,,vertical ” si la propriu si la figurat .L-am cunoscut la Sf.Manastire Tismana emana o pace ,o liniste si o blandete pe care nu am mai simtit-o in preajma altui Ierarh.Domnul sa-l ocroteasca!

  12. Mare binecuvantare pentru moldoveni si mare pierdere pentru olteni, care inca nu l-au uitat pe IPS Teofan. Un ierarh intr-adevar iubit de popor. La multi ani!

  13. La mulţi ani cu întârziere!…Dar să ştiţi Înal Preasfinţite că atunci când am avut nevoie de dumneavoastră nu ne-aţi ajutat, cu toate că am terminat o facultate de teologie…acum sunt un simplu casnic…
    Semnat : un creştin dezamăgit de IPS Teofan
    P.S. : Cine citeşte acest comment să nu mă judece, pentru că nu-i doresc să treacă prin ce am trecut eu în ultimul an.

  14. Pentru @Cineva
    Frate, imi pare rau de suferintle tale. Dar ca sa fi legitim intr-o asemenea postare trebuie spuse mai multe, si, mai ales, partea cealalta trebuie sa aiba dreptul sa se apere.
    Nici eu nu am 100% satisfactie pentru conduita IPS in cazul Corneanu, dar am decis ca e mai intelept sa astept urmatoarele luari de pozitie inainte de a formula o concluzie.
    Sper sa nu te superi ca am cerut putin echilibru. Doamne ajuta!

  15. @ Miron Stelian Daniel
    Admir frumuseţea răspunsului d- voastră. Regret durerea ce a luat glas mai sus şi-i sunt alături cu sufletul şi cu recomandarea de a privi în noi înşine la răspunsul -uneori nedorit, pe care însuşi Dumnezeu ni-l dă după rânduiala sa- poate are ceva mai bun, la care se cere pegătire prin răbdare şi nevoinţă.
    Corneanu este un nume care şi el spune ceva şi Corneliu,deasemeni- când posesorul nu are curăţia şi râvna lui Corneliu sutaşul- dăruite sincer ortodoxiei sfinţilor părinţi şi implicit lui Hristos.

  16. La multi si binecuvinta ti ani!!

  17. La multi ani sa ne traiti IPS Voastra!

  18. La multi si buni ani in Adevarata Credinta sa ne pastoriti si de vicleni sa ne paziti! Marturisiti impotriva ecumenismului! Fiti drept si vrednic cum va stim,in sanatate deplina mult timp sa biruiti dusmanii Trupului Mantuitorului Hristos ce vor sa necinsteasca “legal” Ortodoxia.Aveti putere si Acoperirea Domnului,VORBITI! Doamne ajuta,sa ne traiti!Cu metanie,evlavie multa si credinta dreapta,sarut dreapta IPS Voastre.

  19. LA MULI SI BINECUVANTATI ANI!PT INAL PREA SFINTIA VOASTRA” DE MULT IMI DOREAM SA VA TRANSMIT CATEVA CUVINTE,NE ESTE DOR DE I.P.S VOASTRA NE LIPSITI FOARTE MULT OLTENILOR,N-AM SA UIT NICIODATA BINECUVANTAREA PE CARE AM PRIMIT-O LA SF.MANASTIRE LOGRESTI, DE LA I.P.S VOASTRA.IMI DORESC DIN TOT SUFLETUL SA VIN LA SF CUV.PARASCHEVA CU TOATE FETITELE,SI DACA VA FI VOIA DOMNULUI POATE V-OM PRIMI DIN NOU BINECUVANTARE DE LA I.P.S VOASTRA.

  20. Pingback: Război întru Cuvânt » IPS TEOFAN marturisind despre necesitatea apararii credintei si de catre mireni
  21. Pingback: Parintele Petroniu Tanase (Prodromu) catre IPS Teofan: “ARHIEREUL SA FIE DARZ!” « Prietenii Sfântului Munte Athos
  22. Pingback: Război întru Cuvânt » MESAJ DE IMBARBATARE DUHOVNICEASCA LA INCEPUTUL LUI 2011 DE LA IPS TEOFAN PENTRU “O ROMANIE CARE PARE CA SE SCUFUNDA”
  23. Pingback: Război întru Cuvânt » DE CE ERA TRIST IISUS? DE CE AR FI TRIST SI ASTAZI? CUM A FOST INTELES MESAJUL LUI? – Predica puternica a IPS Teofan in Duminica Floriilor (video, 2011)
  24. Pingback: IPS TEOFAN - 3 ani de slujire ca Mitropolit al Moldovei si Bucovinei. Intru multi ani!
  25. Pingback: IPS TEOFAN LA PETRU-VODA, DE HRAM, ALATURI DE PARINTELE IUSTIN (Sfintii Arhangheli, 2011). Predica Mitropolitului Moldovei: INGERII IN VIATA NOASTRA (audio si text) - Recomandari
  26. Pingback: IPS TEOFAN LA PETRU-VODA, DE HRAM, ALATURI DE PARINTELE IUSTIN (Sfintii Arhangheli, 2011). Predica Mitropolitului Moldovei: INGERII IN VIATA NOASTRA (audio si text) | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate