NOII MUCENICI DE LA OPTINA, MARTURISITORII INVIERII: tinerii monahi Vasile, Trofim si Terapont, ucisi in 1993, in ziua de Inviere

27-04-2011 Sublinieri

18 aprilie 1993: Sangele Mucenicilor de la Optina

“In anul 1993, in noaptea de Pasti, manastirea Optina Ii aducea lui Hristos cativa parinti, ucisi de un satanist. Acesti noi sfinti mucenici puteau fi fratii nostri, prietenii nostri, cunoscutii nostri.”

In ziua de 16 [18 aprilie este data corecta, n.n.] aprilie 1993, in dimineata Invierii Domnului, dupa Sfanta Liturghie, calugarii Trofim si Terapont au primit binecuvantare sa traga clopotele. Curtea era deja pustie, aproape toti pelerinii plecasera. Acesta a fost momentul in care ucigasul, un satanist, i-a injunghiat pe la spate pe cei doi monahi. In acele momente, ieromonahul Vasile se indrepta catre portile care deschid drumul catre schitul Optina, ca sa spovedeasca. Probabil, auzind ca bataile clopotului s-au interupt brusc, s-a indreptat catre clopotnita si, la scurta vreme, a fost de asemenea injunghiat pe la spate. Ucigasul a fugit apoi, aruncand mantaua soldateasca cu acte straine si cutitul facut cu mana sa, lung de 60 cm si pe care gravase numerele 666 si inscriptia “satana”. Cei trei calugari fusesera ucisi doar pentru faptul ca alesesera sa Il slujeasca pe Hristos, pe cale monahala!

Monahul care ne-a deschis capela care acum acopera cele trei cruci ale mucenicilor optineni ne-a spus cu emotie ca, desi manastirea Optina a dat cerului si ortodoxiei pe marii stareti (Ambrozie, Lev, Moise, Anatolie, Varsanufie…), acolo se considera totusi ca cea mai valoroasa ofranda inchinata Domnului Hristos sunt cei trei tineri calugari, ucisi in dimineata de Pasti a anului 1993. Trei – cei mai buni – alesi de Domnul sa urce catre El in ziua Invierii! Aceasta arata ca jertfa lui Hristos este la fel de actuala si astazi, ca este singura cale spre mantuire. Nu toti suntem chemati la mucenicia sangeroasa, dar toti suntem chemati la mucenicia nesangeroasa, care are loc prin purtarea crucii pe care Dumnezeu ne-a trimis-o spre mantuire“.

Socul si apoi jalea monahilor si a vietuitorilor manastirii Optina, la aflarea uciderii celor trei confrati ai lor a fost de nedescris, dar slujbele trebuiau sa continue. Ieromonahul M spune: “dupa slujba am plecat la manastire. Atunci am vazut acel cutit infricosator. Fratii ucisi erau acoperiti cu o stofa neagra. Stiam ca cei ce zaceau acolo erau mucenici, insa atunci eram in stare de groaza“.

In ziua inmormantarii a inceput dintr-o data sa ninga – si-a amintit unul dintre prietenii mireni ai parintelui Vasile. Ningea cu fulgi mari, plini de apa… Iar in biserica mirenii si calugarii isi luau ramas bun de la cei ucisi, o adiere calda si placuta se simtea de la tamaie si de la ceara lumanarilor. La prohodire, au venit la Optina sute de oameni, printre care multi cu copii… Cand sicriele au fost scoase din biserica, ninsoarea s-a oprit, cerul s-a limpezit si a iesit soarele. Inmormantarea s-a savarsit dupa randuiala pascala. Tocmai de aceea sicriele au fost captusite cu material rosu. Clopotele au rasunat, vestind bucuria Invierii… Egumenul M a spus: Am pierdut oameni, dar am dobandit ingeri in Cer; am pierdut calugari, am pierdut parinti slujitori, insa am dobandit noi mucenici in Cer. Rugaciunile lor vor acoperi neamul nostru, vor acoperi Biserica noastra, vor acoperi tot poporul lui Dumnezeu, care tinde spre curatia vietii si sfinteniei“.

Igor Ivanovici Rosliakov (Ieromonahul Vasile) s-a nascut pe 23 decembrie 1960, intr-o familie simpla din Moscova, iar in timpul studentiei sale la Facultatea de Jurnalistica din Moscova a devenit membru al echipei nationale de polo a Rusiei. Era un copil, apoi un tanar independent, cu un caracter ferm si echilibrat, tacut si foarte credincios, cu mare inclinare catre scriere, fiind mai apoi solicitat sa se angajeze ca jurnalist la un cotidian moscovit. A ales insa calea monahala. Jurnalul sau, cu insemnari de o adanca traire duhovnicesca, ne arata in acelasi timp in ce mod un semen de langa noi poate gasi si azi Calea Mantuirii.

 

Foarte importante sunt ultimele doua insemnari din Jurnalul Parintelui Vasile:

Prima insemnare:

Doamne, Tu mi-ai daruit iubire si m-ai schimbat intru totul, iar eu acum nu mai pot face altceva decat numai sa merg la chinuri spre mantuirea aproapelui meu. Suspin, plang, ma ingrozesc si nu pot face altceva, caci iubirea Ta ma calauzeste si nu voiesc sa ma despart de ea, pentru ca in ea imi gasesc nadejdea mantuirii si nu deznadajduiesc pana in sfarsit, vazand-o pe ea in mine“.

De altfel, cu o luna inainte de Pasti, Parintele Vasile a mers la Moscova, a slujit parastas la mormantul tatalui sau si a desfintat contul de la cec in care mama sa continua sa depuna bani pentru el, muncind ca garderobiera la cei saptezeci de ani ai sai. A inchis contul si a dat banii mamei, spunandu-i ca nu-i trebuie acesti bani. Tot inainte de marea sarbatoare a Invierii Domnului, toti cei trei calugari, ierom. Vasile, Trofim si Terapont, si-au dat lucurile dragi fratilor din manastire, cu bucurie, spre marea mirare a acestora (crucifix, icoane, carti…), cea ce ulterior a facut dovada faptului ca fiecare dintre cei trei stia si isi acceptase deja jertfa mantuirii sale.

A doua insemnare:

Prin Duhul Sfant Il cunoastem noi pe Dumnezeu. El este noul organ, necunoscut noua, dat noua de Domnul pentru cunoasterea iubirii si a bunatatii Lui. Este cumva ochiul cel nou, urechea cea noua pentru vederea celor nevazute si pentru auzirea celor neauzite. Este ca si cum ti s-ar da aripi si ti s-ar spune: acum poti zbura prin tot universal. Duhul Sfant reprezinta aripile sufletului“.

Dupa moartea Parintelui Vasile, in chilia lui s-a gasit pe masa Apostolul, cu semnul de carte in locul in care citise ultima data:

ca eu de acum ma jertfesc si vremea despartirii mele s-a apropiat. Lupta cea buna m-am luptat, calatoria am savarsit, credinta am pazit. De acum mi s-a gatit cunuma dreptatii, pe care Domnul imi va da-o in ziua aceea, El, Dreptul judecator…” (Timotei, IV, 6-8)

Avea 33 de ani si era monah de doar trei ani, tuns in monahism la 23 august 1990…

Ieromonahul Vasile s-a nascut in 1960, calugarul Trofim in 1954, calugarul Terapont in 1955. Fiecare dintre ei ne putea fi coleg de scoala, vecin, cunostinta… Noi suntem aici in lumea acesta, de 15 ani ei stau langa Domnul si se roaga fierbinte pentru noi, cei de acum, a caror viata simpla si grea o cunosc foarte bine. Parintele care ne-a vorbit acolo, in capela celor trei mucenici de la Optina, ne-a indemnat: “scrieti biletele cu necazurile si dorintele [cererile, n.n.]voastre, pe care sa le lasati la crucile lor. Nu conteaza limba in care scrieti. Nu le citeste nimeni. Rugile voastre vor fi ascultate si se implinesc”. De fiecare data spun pelerinilor toate acestea, lumea scrie, se roaga si pleaca. (…)

 

Anul trecut, in 2007, am ajuns la manastirea Optina in 17 aprilie, fara sa stim ca in 16, cu doar o zi inainte, fusese marea sarbatoare a celor trei mucenici – pentru care acum Biserica Rusa pregateste dosarele de canonizare, minunile lor fiind binecunoscute in intreaga Rusie. Ne-a intampinat acolo maica Vasilia, o moldoveanca tanara si micuta, care tare s-a bucurat afland ca suntem romani si care ne-a spus ca si-a luat numele de calugarie de la Ieromonahul Vasile. Desi nu este declarat inca sfant, toata republica Moldova asa il considera!

Maica Vasilia are duhovnic la Manastirea Optina, pe unul dintre prietenii ieromonahului Vasile si mi-a aratat, cu mare emotie, ce are ea mai de pret: o bucata mica de fasa impregnata cu sangele ieromonahului Vasile, in dimineata de Pasti 1993, sfinte moaste, chiar daca inca cei trei se odihnesc sub pamant. Sangele mucenicilor de la Optina a ramas cu noi… Sfinti si oameni, oameni si sfinti asa este Rusia!

Si tot maica Vasilia ne-a mai facut o surpriza extraordinara, ne-a prezentat maicii Maria, mama calugarului Terapont, care mai zabovise o zi dupa comemorarea fiului sau, ca mucenic. Am aflat atunci ca si mama Ieromonahului Vasile s-a calugarit dupa moartea fiului sau, luand numele de Vasilia – mama careia fiul i-a dat nume!

Fie ca pentru rugaciunile sfintilor mucenici de la Optina Domnul sa ne inlesneasca Calea spre mantuire!

(Maria Chirculescu, Miriam Turism, in:  Optina 1993, sangele noilor mucenici“, Editura Egumenita)

sursa online: crestinortodox.ro

Legaturi:


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Calugaria / viata monahala, Marturisirea Bisericii, Minuni si convertiri, Mucenici ai vremurilor noastre, Sfintii - prietenii lui Dumnezeu, prietenii nostri, Sfintii de la Optina

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

13 Commentarii la “NOII MUCENICI DE LA OPTINA, MARTURISITORII INVIERII: tinerii monahi Vasile, Trofim si Terapont, ucisi in 1993, in ziua de Inviere

 1. ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! Hristos a inviat!
  Mai jos este un link pentru cei care doresc sa faca un pelerinaj virtual la Manastirea Optina – este un pelerinaj in format 3D, de pe site-ul Manastirii.
  Vizionare placuta si spor la rugaciune!

  http://www.optina.ru/panoramic/monastery/

  Iar aici este Schitul Manastirii Optina- tot in format 3D. (calitatea imaginilor este excelenta la ambele pelerinaje 3D si nu necesita ochelari sau dispozitive speciale pentru vizionare):

  http://www.optina.ru/panoramic/skete/

 2. Hristos a inviat! Am citit si eu aceasta carte ingrozita fiind,de mai multe ori, amintindu-mi despre cuvintele Sf. Mucenic Ioan Vostorgov:”Lui Dumnezeu I se da ca jertfa tot ce este mai bun”,trimitandu-ma de fiecare data cand citesc asemenea carti,cu gandul la Avraam. Acum,vreau sa scriu despre starea sufleteasca a pr.Vasile,inainte de a muri:”Calugarii isi amintesc ca pr.Vasile savarsea intodeauna Sf.Proscomidie cu precizie si taia prescura pt.Agnet cu o miscare rapida si exacta.Insa la acest Paste a incetinit oarecum miscarea…”Ce ai pr.Vasile?”l-au intrebat fratii.”Mi-e atat de greu- a raspuns el-de parca ma otelesc”Dupa ce a savarsit proscomidia,fiind istovit,s-a asezat pe scaun.Si a spus:”Niciodata nu am obosit atat”.La sfarsitul Liturghiei Invierii a iesit sa cante.”Parinte Vasile,sunteti deja obosit-i-a spus dirijorul corului.Odihniti-va.Terminam noi.”Dar eu am ascultare”a raspuns pr.Vasile.Si,ia-ta,glasul lui a inceput sa rasune:”SA INVIE DUMNEZEU SI SA SE RISIPEASCA VRA MASII LUI…” Mai vrau inca una sa mai scriu dar in alt msj.pt.ca nu-mi incape de pe mobil.

 3. Ieromonahul I.,caruia pr.Vasile i-a daruit o cruce pe care el a adus-o de la Ierusalim,a povestit:”In anul 1993,pe 3 august,ci cinci zile inainte de praznicul Scoaterii cinstitului lemn al Crucii celei facatoare de viata a Domnului,pe cruceq pr.Vasile din chilia mea,a iesit foarte mult mir-trei sau patru picaturi pe trupul Domnului,in partea stanga,putin mai jos de coasta.Nu raspandea mireasma,insa picaturile erau foarte mari,ca picaturile de ploaie.Mirul s-a revarsat mai mult de doua saptamani si inca si acum se observa urmele…Aceasta,cred eu ,a fost o minune,prin care Domnul aconfirmat ca l-a luat la sine pe cel drept”. Apoi inca o marturie a unei enoriase ;povesteste ca a luat o pietricica de pe mormantul pr.Vasile si in luna februarie a anului 1997 a vazut ca din pietricica izvora mir cu mireasma.lichidul fiind mai vascos decat apa.Apoi sunt aici scrise mai multe minuni si tot felul de povestioare interesante despre acesti mucenici tineri.Dar nu are rost sa ne miram de tineretea lor caci in Sfanta Scriptura gasim la Intelp.lui Solomon scris:”Batranetile cinstite nu sunt cele aduse de o viata lunga,nici nu le masori dupa nr.anilor.Intelepciunea este la om adevarata caruntete si varsta batranetilor inseamna o viata neantinata”. Vai si amar de caruntetile mele caci am consumat oxigenul celor vrednici de mantuire.

 4. Si pentru ca inca nu m-a cuprins somnul,am mai gasit ceva tare frumos:”Odata,de ziua celor 40 de Mucenici,fratii s-au fotografiat.Ca de obicei pr.Vasile a plecat in fuga spre chilie,de nu-l puteai prinde.Si iata ca toti s-au adunat si pe cand se pregateau sa se aseze in cadru,aud zgomotul cizmelor unui om care fugea -era pr.Vasile,care alerga exclamand:”LUATI-MA SI PE MINE IN CEATA VOASTRA!-CA LA CEI 4O DE MUCENICI.Toti au izbucnit in ras.Asa se si cuvenea”. Noapte buna!

 5. Multumesc fratilor de la Razboi intru cuvant pentru aceste daruri frumoase, perle nepretuite ale ortodoxiei. Slavă lui Dumnezeu şi Maicii Domnului pentru toate.

 6. Minunat este Dumnezeu intru sfintii Sai!

  Nasa fiicei noastre era in 1993 la Optina si ne-a povestit amanuntit despre aceasta intamplare. Viata acestor sfinti parinti este cu adevarat minunata.
  Eu insa as vrea sa subliniez altceva.
  Despre bietul om care a savarsit aceste fapte, “satanist” asa cum a fost el numit in toate scrierile. Aceasta persoana era un localnic, care poate ca era posedat de cel rau si/sau care poate ca avea probleme psihice foarte grave.
  Avem si in Romania binecunoscutul caz de la Petru Voda(cred prin 2002 sau 2003) cand un tanar (fost student la teologie la Iasi) l-a injunghiat pe un parinte care a murit la scurt timp. Si acestui tanar Mihai i s-au adus tot felul de “nume” si acuze, dar nu stiu cati l-au intalnit dupa ce s-au mai linistit apele. Mihai este la un spital inchisoare din Jud Iasi(diagnostic schizofrenie), intr-un loc unde sunt inchisi aprox o suta si ceva de oameni, care intr-un moment de lipsa de har au savarsit o fapta (unii au spart un geam, altii au ucis pana la 5 persoane).
  Mihai regreta fapta pe care a savarsit-o si mi-a spus de nenumarate ori ca nu stie ce s-a intamplat in acele clipe.
  La acest spital inchisoare este un parinte care a construit o biserica si slujeste pe acesti oameni. In anii trecuti am participat la slujbe si va martursesc ca multa durere este in acea padure de la marginea Iasilor. Este greu de inteles prin ce trec acei oameni si cu ce iad se lupta zi de zi.

  Asadar noi sa ne rugam acestor sfinti ai Optinei sa mijloceasca la Domnul pentru noi!
  Dar in acelasi timp sa strigam la Domnul sa miluiasca pe robii Sai care sufera si care savarsesc aceste fapte.
  Iar cuvantul “satanist” poate ca ar putea fi schimbat.

  Hristos a Inviat!

 7. @Sorin-George, multumesc pentru linkuri.

  Desi site-ul e numai in rusa, tot cautand am gasit si acestea:

  Imagini cu cei trei martiri:
  http://www.optina.ru/photogallery/old_photos/vasiliy/
  http://www.optina.ru/photogallery/old_photos/trofim/
  http://www.optina.ru/photogallery/old_photos/ferapont/

  Clipuri video (sunt tinute pe vimeo, mai jos link-urile):
  http://www.optina.ru/videogallery/died1993/

  Folosind google translate, aceste video-uri sunt:

  Video: Brothers, slain on Easter 1993

  1. The monks were sentenced to death (46:09)
  http://vimeo.com/17843989
  http://vimeo.com/17877783

  2. Optinsky Golgotha (32:22)
  http://vimeo.com/14795169

  3. Killed for their faith (25:42)
  http://vimeo.com/14767393

  4. Slides of photographs slain brothers (07:00)
  http://vimeo.com/14264205

 8. @ Diacon Ioan, Adriana, parere:

  Multumim mult de tot pentru completarile foarte folositoare!

  Cu adevarat Hristos a inviat! Cu adevarat mare si minunat este intru sfintii Lui!

 9. Pingback: Război întru Cuvânt » NOUL MUCENIC, PREOTUL IOAN DIN SANTA CRUZ (19 mai), care a fost martirizat in America anului 1985
 10. Pingback: CEI 179 NOI MUCENICI de la Manăstirea Ntaou Penteli praznuiti in Martea Luminata -
 11. Pingback: 26 aprilie – 25 DE ANI de la uciderea de catre Securitate a PREOTULUI MUCENIC DOBRE RIZEA din Braila, martirizat in MIERCUREA PATIMILOR. Apel la recuperarea memoriei martirice tinute sub obrocul TACERII si al FRICII -
 12. Pingback: DIN MINUNILE NOILOR MUCENICI DE LA OPTINA, martirizati in ziua de Pasti, in urma cu 21 de ani -
 13. Pingback: IEROMONAHUL MARTIR VASILE DE LA OPTINA – File din povestea si jurnalul unui tanar din vremea noastra, sportiv de performanta, ajuns CALUGAR IUBITOR DE POCAINTA, TRAITOR VIU AL TAINEI INVIERII si MUCENIC LA 33 DE ANI (I) -
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate