PARINTELE ARSENIE BOCA: “Numai atat bine putem face, cata suferinta putem ridica de pe el”

28-11-2008 Sublinieri

sf-arsenie-boca.jpg

  • Mai tare si mai duios de cum a chemat Iisus pe oameni, nu-i poate chema nimeni de pe lume. Necazurile vietii insa iau pe oameni din alta parte, silindu-i sa-l caute pe Dumnezeu. Necazurile nu sunt fapta lui Dumnezeu, ci urmarea greselilor noastre, urmare pe care ingaduie Dumnezeu s-o gustam spre inteleptirea noastra”.

220px-arsenie_boca1.jpg

  • Nu este alta cale de mantuire, de ispasire a pacatelor, decat calea Crucii. Daca ar fi fost alta, Dumnezeu ne-ar fi aratat-o pe aceea. Prin Cruce, prin suferinta unei rastigniri in viata se intra in Imparatia lui Dumnezeu. Si se intra cu atat mai sigur, cu cat rabdam o rastignire nedreapta. Deci, cel ce vrea sa se mantuiasca n-are pe nimeni de osandit pentru crucea pe care o duce. Cine s-a hotarat cu toata puterea sufletului sau sa vina la Iisus, rastignirea-l asteapta, dar acesta iubeste din tot sufletul pe cei ce-l rastignesc. In necazuri se vede iubirea omului de Dumnezeu si de oameni. In cuptorul suferintelor de tot felul se curateste sufletul omenesc pentru Imparatia lui Dumnezeu. Si suferinta smereste trufia omului si Il face pe Dumnezeu prieten. Asa sa va talcuiti crucea pe care o aveti fiecare de dus! In Cruce Dumnezeu a ascuns o taina: taina mantuirii fiecaruia. Vai de cel ce nu are o cruce de dus: acela n-are prin ce se mantui“.

220px-arsenie_boca1.jpg

  • Toate darurile inchise in destinul nostru sunt ingradite cu suferinte si numai la atatea daruri ajungem, prin cata multime de suferinte putem razbi cu bucurie. Numai atat bine putem face, cata suferinta putem ridica de pe el. Numai atata mangaiere putem aduce printre oameni, cata amaraciune putem sa bem in locul celor ce vrem sa-i mangaiem. Atata stralucire va arata iubirea de Dumnezeu si de oameni in noi, sau atat de puternice vor fi mila si adevarul in noi, cata vapaie de ura infruntam bucurosi pentru Dumnezeu si oameni. Si asa mai departe. E bine de stiut si aceea ca darurile lui Dumnezeu dau o mare putere de a suferi, cu seninatate, orice potrivnicie in calea darului si, rabdandu-le cu liniste, toate piedicile cad pe rand, printr-o nevazuta randuiala dumnezeiasca”.

arsenieboca.jpg

  • Cine se leapada de lume nu mai sta la cumpana intre pretul lumii intregi (de i-ar da-o cineva toata in stapanire pana la sfarsitul veacului), si intre pretul sufletului, curatit si stralucit de slava lui Dumnezeu, in viata de apoi. Fata de slava aceea, ale lumii de aici toate sunt gunoi (Matei 16, 26 ; I Ioan 2, 17). Lepadarea de lume e o convingere pe care poti sa o ai si in mijlocul lumii stand, precum poti sa n-o ai si in mijlocul pustiei petrecand. Dar cei ce se mantuiesc, toti trebuie sa o aiba“.

arsenieboca.jpg

  • Lupta incepatorului este lupta izbavirii de patimi; straja atentiei la portile simturilor, ca sa nu intre pruncii vavilonesti, care facandu-se barbati, ar fi mai greu de scos. Deci, cum arata aceia sa-i si loveasca de Piatra ca sa nu ajunga cu ei la lupta. Navala de ganduri sa nu descurajeze pe incepatori; toata grija sa-i fie, sa nu primeasca gandurile. A nu avea ganduri e tot asa de cu neputinta, ca si a crede ca poti opri vantul. Cu oranduire dumnezeiasca, vin si vremuri fara furtuna.

Incepatorii pot sa vada cum numele Mantuitorului ii izbaveste de asuprirea momelilor vicleanului, ceea ce-i indatoreaza cu o mare smerenie inaintea Lui. Partea incepatorilor este nevointa de a usca izvoarele patimilor din pamantul inimii, precum si grija de a nu sui cu mintea in vazduhul parerii [de sine], caci acolo bat furtuni mari si se rup aripile mintii. Fiindca de multe ori e atrasa mintea dincolo si, furata cum e, usor poate fi muscata de bucuria straina. Sfintii Parinti ne atrag luarea aminte sa ne impotrivim acestei rapiri a mintii, pentru ca dincolo, mari si multe sunt primejdiile, in care incepatorii pot sa-si franga mintea. Incepatorii trebuie sa stea cu mintea de straja la portile sufletului, ca sa nu intre foc strain in cetate.”.

(Din Parintele Arsenie Boca,Fericirea de a cunoaste calea”)

arsenieboca.jpg

  • “(Teza Sf. Maxim Marturisitorul:) “… inainte de-a se ridica omul pe treapta mai inalta a contemplatiei, trebuie sa treaca prin faza implinirii poruncilor, prin faza dobandirii virtutilor, prin faza faptelor. Faza contemplatiei e o faza de pace launtrica. Dar omul nu se poate odihni in fericirea contemplatiei pana nu si-a unificat si consolidat fiinta, ca sa iubeasca numai binele. Iar aceasta nu se poate realiza decat prin actiune prelungita, prin fapte convergente spre bine, prin castigarea deprinderilor neclintite in savarsirea binelui.

Caci simpla gandire la bine si chiar simpla vointa de a face binele, fara trecerea deasa – si aceea o vreme regulata – la facerea binelui, nu numai ca e departe de a realiza aceasta armonie, unitate si siguranta, ci, dimpotriva, trezeste opozitia tendintelor contrare. Un om de teorie se stie ca e un om slab, macinat de contradictii interne, mereu sporite prin reflexiunea care nu trece la fapte. De abia fapta arunca o decizie in cumpana acestor balansari si care, mai ales prin repetare, aduce definitiv castig la cauza tendintelor bune. Nu degeaba virtutea insemneaza etimologic barbatie. Ea a adus o solutie barbateasca a vietii”.

(Parintele Arsenie Boca, in “Cararea Imparatiei, cap. “Lucrarea poruncilor stinge crizele vointei“)

v2t55b.jpg


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Crestinul in lume, Cum ne iubeste Dumnezeul nostru, Parintele Arsenie Boca, Razboiul nevazut

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

23 Commentarii la “PARINTELE ARSENIE BOCA: “Numai atat bine putem face, cata suferinta putem ridica de pe el”

  1. Ce vremuri traim…se succed cu repeziciune tot felul de grozavii asupra noastra , prostind pe unii , revoltand pe altii si , din pacate – lasand indiferenti pe multi…e mare tentatia sa gasim vinovati – fie pe fiecare pentru tot , fie pe “caldicei” , dar vina cea mai mare , deasupra tuturor este a ierarhilor…referindu-ma doar la tara noastra , stim ca de la sinod si patriarh pleaca controlul asupra informatiilor cae ajung in randul maselor istovite ,
    abrutizate , ranite , sensibilizate , inveninate [ depinde de fiecare , cei
    care formeaza vreo 18 000 000 de ortodocsi ]…sa mai zic de mass-media sau de politicul voit amestecat la varfurile BOR ??? …inutil , ca s-a discutat deja pe tema asta …nici nu stiu cate zile , saptamani sunt- de cand tot incerc sa intervin cu
    vreo vorba-doua , ca sa maresc numarul celor care macar se revolta si care mai apara , asa cum poate , ORTODOXIA …citeam fiecare postare si tot ramaneam impietrita …azi , insa , azi [ si inca de ieri ] m-am alaturat multimilor aflate la PRISLOP cu gandul , cu toata inima [ nu si cu fapta , din pacate ]…si incalzita de focul credintei aprins la maomantul Parintelui Arsenie
    Boca – abia acum ingros si eu numarul celor revoltati impotriva
    atator grozavii…si tot de la Prislop , din cuvintele Parintelui
    [ “cuvintele sunt fiinte vii” – zice Parintele Arsenie ] – am inteles
    ca ne trebuie mai multa darzenie de “a suferi cu seninatate orice
    potrivnicie in calea darului si , rabdandu-le cu liniste , toate piedicile cad pe rand , printr-o nevazuta randuiala dumnezeiasca” …

  2. Pingback: Război întru Cuvânt » Scrisoare de povatuire si de mustrare de la parintele Arsenie catre un fiu duhovnicesc
  3. Pingback: Război întru Cuvânt » Parintele Arsenie si rugaciunea pentru pace
  4. Eu cred ca, in zilele noastre fiecare se mai poate salva doar pe sine! Prin luare-aminte – adica trevzie – un autocontrol asupra a ceea ce gandesti, spui, faci…iar ajutorul pentru cei vii si adormiti: Sf.Liturghie, Acatiste, rugaciuni particulare iar, acolo unde nu-i totul pierdut in ciuda CHIPULUI schimonosit din om – exemplul viu al propriei persoane – ce poate molipsii si pe altii dandu-le un imbold pentru schimbare! Sa strigi pe strada sau de pe acoperisuri nu ‘tine’! Va trebui sa strigam – insa – atunci cand vor venii astia cu buletinele electronice si cu cip-uiala! Atunci DA! Atat in nume personal cat si pentru majoritatea, ca sa se stie!

  5. o sinteza a lucrarii parintelui Arsenie poate fi gasita la

    http://www.parintelearsenie.bloggerul.ro/

    sa fie spre folos sufletesc!

  6. Pingback: Război întru Cuvânt » Virgil Maxim despre binecuvantarea suferintei si lupta neincetata cu ispitele
  7. Pingback: Război întru Cuvânt » Crestinul neaparat trebuie sa fie un nevoitor. “De pe Cruce nu te pogori, altii te iau”.
  8. Pingback: Război întru Cuvânt » CUVINTE VII DE LA PARINTELE CALCIU DESPRE SENSUL SUFERINTEI
  9. Pingback: Război întru Cuvânt » Trei cuvinte importante despre lepadarea lumescului si a iubirii de sine
  10. Pingback: Părintele Arsenie Boca despre nevoințele începătorului « Blogul lui Vasile Călin Drăgan
  11. Buna seara

    Am si eu o intrebare: Cartea ,,Cararea Imparatiei” aparuta la diferite edituri, este reproducerea integrala a operei originale a Parintelui? Aici pe site s-a omis (sau nu am eu textul integral) ,,..până nu a biruit în sine contradicţiile, tendinţele rele..,, din fraza ,,Dar omul nu se poate odihni în fericirea contemplaţiei până nu a biruit în sine contradicţiile, tendinţele rele, până nu şi-a unificat şi consolidat fiinţa ca să iubească numai binele,, cap. “Lucrarea poruncilor stinge crizele vointei“.
    In lucrarea ,,Recenzie, Rezumat si Comentar la Cararea Imparatiei,, de Parintele Nicolae Streza, dansul vorbeste la un moment-dat de editura Charisma in legatura cu anumite neconcordante referitoare la textul lucrari – puteti va rog sa imi precizati care ar fi varianta cea mai apropiata de textul original? sau fiecare editura face o talcuire aparte la textul original? nu fac investigatii, doar sunt interesat de textul original al Parintelui

    Multumesc

  12. Nu stim nici noi care este originalul. E posibil si sa fi fost o scapare la transcriere din pasajul respectiv, de la noi.

  13. Pingback: Duminica Sfintei Cruci « Blogul omului frumos
  14. Pingback: Război întru Cuvânt » Duminica slabanogului de la Vitezda. DE CE SUFERINTA? DE CE BOALA? CUM SA IL AJUTAM PE CEL CARE SUFERA? Ne raspunde Parintele Arsenie Muscalu (audio)
  15. Mergem din nou la Aiud si la Prislop la Parintele Arsenie Boca, 26-28 august. Vom vizita si orasele Sibiu, Sighisoara, Tg. Mures si Aiud precum si Manastirea Ramet. Mai multe detalii gasiti aici: http://paginadefolos.blogspot.com/2011/06/pelerinaj-in-transilvania-la-aiud-si.html sau la adresa io_konstant@yahoo.com. Imi puteti da un add pe mess daca doriti sa primiti informatii cu privire la viitoare sau prezente proiecte ale noastre de pelerinaje. Acum la sfarsitul lui iulie mergem si in Maramures-Bucovina 21-24 iulie

  16. Pingback: Război întru Cuvânt » Suferintele copiilor si caile lui Dumnezeu » Război întru Cuvânt
  17. Slava Domnului am ajuns si noi la MANASTIREA PRISLOP,dupa o lunga asteptare a dorintei de a ajunge acolo(pt. ca plecam din Italia.Dam slava Domnului si Sfantului Arsenie ca,am vazut minunile sfantului pe loc:cand am ajuns nu mai puteam parca masina,am zis Sfinte Arsenie ajuta-ma sa parchez.Sfantul m-a ajutat, la mormant, a fost ceva de nedescris cu cuvinte omenesti, lacrimi,flori,binecuvantari, emotii pe care niciodata nu le-am trait; lume care venea si pleca cu sutele.cand am plecat de la manastire ne am urcat in masina, dar masina nu a mai vrut sa plece.Am incercat in toate modurile posibile, eu si alti soferi,mecanici…nimic nu mai intra in viteza. Era in seara de 10 iulie2012 pe la ore 21.Atunci am inteles ca Sfantul Arsenie vrea sa ramanem acolo, si am ramas, amdormit in masina. Sotul dimineta s-a dua la mormant eu am asteptat o masina cu platforma,pt. a duce masina la un servis.Dar cand au venit cei cu platforma-MINUNE, masina mergea perfect. au zis hai sa o ducem totusi la sevis.Cei de acolo au zis:nu are domnle nimic poti sa te duci in Italia si sa te intorcr- nu-i trebuie nimic.Am plecat de acolo dand slava Domnului si Sfantului Arsenie venind in Italia fara nici un fel de probleme.Minunile Sfantului catre familia mea au fost multe.Sfinte parinte Arsenie iti multumesc pt. tot ce-ai facut pt. noi,si te rugam nu ne uita pe noi din cerescurile lacasuri.Amin!

  18. Pingback: Parintele Cleopa (audio) despre DREPTUL IOV. Sfantul Ioan Gura de Aur (II) despre TIRANIA TRISTETII, RABDAREA BOLII si despre PARINTII NEPASATORI LA PACATELE COPIILOR -
  19. Pingback: Mitropolitul Antonie de Suroj despre APARAREA DE SUFERINTA ALTORA: Cum sa ne educam inima pentru a o face VIE? -
  20. Pingback: SFANTUL ISAAC SIRUL despre incercarile duhovnicesti si mangaierile harului. SMERENIA BIRUIESTE DEZNADEJDEA COPLESITOARE: “Lipsa de curaj e maica chinului. Iar rabdarea e maica mangaierii“ -
  21. Pingback: VIRGIL MAXIM – 15 ani de la adormirea intru Domnul. CARE E LUPTA CRESTINULUI? -
  22. Pingback: SA-I ALINAM PE CEI IN SUFERINTA, rugandu-ne pentru ei, ca si pentru cei AFLATI IN IAD: “Mare este milostenia pe care o facem pentru acesti oameni si, daca este posibil, sa varsam in fiecare zi cate o lacrima pentru ei. Nefericirea, chinul, disperare
  23. Pingback: El, Cel ce-i vindeca pe cei cu inima zdrobita… -
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate