POVESTEA PARINTELUI TANASE si cateva dintre povestile tulburatoare ale copiilor de la VALEA PLOPULUI si VALEA SCREZII

23-12-2011 3 minute Sublinieri

  • Gandul:

SALVEAZĂ CRĂCIUNUL. Povestea părintelui Nicolae Tănase, cel care are grijă de sutele de copii din VALEA PLOPULUI şi VALEA SCREZII

În centrul social condus de preotul Nicolae Tănase la Valea Plopului şi la Valea Screzii, trăiesc astăzi 403 suflete – copii abandonaţi, copii fără părinţi pe care nimeni nu-i vrea, copii abia născuţi, mame în dificultate ori bătrâni lăsaţi de oameni fără suflet pe marginea drumului. Odinioară, îi ştia pe toţi pe nume.

“Când erau 328, am cunoscut tot, inclusiv numele. De când am sărit de la 328 la 403, nu mai ştiu această diferenţă, pentru că am fost şi foarte ocupat, şi numărul e foarte mare“, spune preotul, care a înfiinţat în 1994 Asociaţia Pro Vita pentru născuţi şi nenăscuţi.

La început, avea în grijă câteva suflete, însă numărul lor a crescut de la lună la lună.Locul ăsta a crescut de nevoie. Adică, nemaincăpând copiii în sat, la familiile, care îi ţineau sau în casele vechi cumpărate de noi, ne-am instalat pe prundul acesta. Apoi a trebuit să tot continuăm şi am tot construit”, povesteşte preotul.

 

Astfel au apărut 17 case, în cadrul Centrului Social Pro Vita pentru născuţi al Parohiei Valea Plopului şi în cel al Asociaţiei Pro Vita din Valea Screzii, în care locuiesc sute de copii.

Nu fixăm o dată de plecare, dacă faci asta îl arunci în stradă

“Sunt beneficiari de toate vârstele şi stările, fie copii în pântecele mamelor lor, fie bătrâni, fie fete care au părăsit orfelinatul la 18 ani, au venit şi au rămas la noi, fie mame cu probleme diverse, fie persoane fără adăpost. La noi se stă de la minus opt luni la plus 86 de ani. Nu fixăm o dată de plecare, pentru fixând o dată de plecare practic îl dai în stradă”, spune părintele Tănase, care încearcă să le facă un rost, să cumpere pământ şi să-i ajute să îşi facă o casă pe cei care au depăşit vârsta de 18 ani.

Nu-l îndepărtăm nici la 18 ani, nici după aceea, nici după ce se căsătoreşte, pentru că dacă nu avem un comportament de mamă şi de tată nu-i e bine copilului. Dacă se poate, trebuie să avem comportament de părinţi: însoară, mărită, copiii vin în vizită. Însoară, mărită, nasc, părinţii sunt bucuroşi de nepoţi…” , spune părintele Tănase, el însuşi tată a şase copii, din care unul înfiat.

(…)”Cea mai mare nevoie a lor este cea de adaptare… E foarte greu pentru un copil al străzii să se adapteze între aceste dealuri. E greu de înţeles fenomenul, preferă strada decât să rămână aici, fireşte făcând anumite lucruri. Să taie lemne, să facă curăţenie şi, nu mai vorbesc, să meargă la şcoală. Trebuie să înţeleagă unde se află, într-un teritoriu mai puţin agreabil, frumos, dar oarecum sălbatic. Trebuie să înţeleagă că la noi nu se fumează, după aceea nu se înjură şi se imită copiii din sat, adică se merge la aceeaşi şcoală şi la aceeaşi grădiniţă”, spune părintele Tănase, care a turnat deja fundaţia unui after school în tabăra de copii de la Valea Screzii. Cu construcţia este însă mai greu, pentru că banii sunt puţini.

“Suntem zgârciţi la bani. Cu banul poţi cumpăra ciment şi fier beton”

“Suntem ajutaţi de oameni cu mai puţine posibilităţi, care vin la noi cu portbagajul plin, dar şi de oameni cu mai multă dare de mână, care ne dau fie alimente, fie bani. Noi cu banii suntem mai zgârciţi. Cu banul poţi cumpăra ciment şi fier beton şi mai ales teren. Noi încercăm să-i facem fiecărui copil un rost şi să-i cumpărăm teren şi să-i facem temelia la casă. Apoi, noi punem o parte din bani, dar trebuie să pună şi el o parte”, arată preotul care e regula.

SALVEAZĂ CRĂCIUNUL. Cum arată copiii din Valea Screzii prin ochii îngrijitoarei Mioriţa: “Toţi au ceva special. Unul e sclipitor, altul e politicos”

SALVEAZĂ CRĂCIUNUL. Alex, de opt ani: “Mai ţii minte cât de frumoasă era mama? Cât de frumos zâmbea şi cât de frumos râdea?”

SALVEAZĂ CRĂCIUNUL. Andra, fetiţa de 10 ani care nu are cui să-i spună ”mamă”: ”Nu îmi mai amintesc nici măcar cum arăta”

SALVEAZĂ CRĂCIUNUL. Ce ştie un copil de 4 ani despre părinţii lui: „Mami stă în spital ca să n-o mai bată tati”

SALVEAZĂ CRĂCIUNUL. Povestea unui băiat tare. Marinuş, 11 ani: “Cum să aibă bunicul grijă de mine? Aveam eu grijă de el”

SALVEAZĂ CRĂCIUNUL. Lucica, mamă pentru 11 copii: “Când mă vedeau cu vânătăi la ochi spuneam că am căzut. După o vreme au încetat să mă întrebe. Cred că ştiau că îi mint”

SALVEAZĂ CRĂCIUNUL. Mădălina se întreabă uneori de ce i-a pus Dumnezeu un viitor greu în faţă. „Nu mă las până când nu fac un doctorat”

Copiii orfani din Valea Screzii vor avea sabatori mai linistite dupa campania facuta de Stirile ProTV si Gandul.info, care a mobilizat mii de oameni sa ii ajute.

Pe internet s-au strans 110.000 de sustinatori si, concret, 94.000 de euro le salveaza Craciunul.

Intr-un cort al armatei, la zero grade, mai bine de 30 de copii canta colinde si zambesc. Se pregatesc pentru Craciun. Locul in care se tineau repetiile, bucataria, depozitul de alimente, sala calculatoarelor s-au facut scrum saptamana trecuta.

Acum mancare se face afara si este carata la fiecare casa.

Majoritatea celor care traiesc in tabara dintre dealuri sunt copii.

In tabara din Valea Screzii si in mai multe case in Valea Plopului traiesc sute de copii si mame ajunsi la limita disperarii in familiile lor.

Intr-o casa am gasit o tanara de 22 de ani, fugita din calea sotului cu un copil de doar 3 luni.

Zilele trecute, copiii au venit la Bucuresti si au tinut o sala de teatru arhiplina timp de trei ore in picioare.

Pentru ei, Stirile ProTV si Gandul.Info au lansat campania Salveaza Craciunul. S-au adunat bani si materiale de constructie.

Dupa sarbatori, bucataria si tot ce a ars va fi recladit din temelie. Cat s-a strans si cum petrec micutii Craciunul aflati duminica seara in direct din Valea Screzii, la Stirile ProTV.

Legaturi:


Categorii

Apeluri, Documentare/ Reportaje, Modele in societate, Parintele Tanase (Valea Plopului), Suferinta de langa noi, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

21 Commentarii la “POVESTEA PARINTELUI TANASE si cateva dintre povestile tulburatoare ale copiilor de la VALEA PLOPULUI si VALEA SCREZII

  1. CONTURILE CORECTE SI COMPLETE UNDE SE POT FACE DONATII PENTRU ASEZAMANTUL PARINTELUI TANASE:

    RON
    Titular cont Parohia Valea Plopului, judetul Prahova cod fiscal 7250 870
    Nr .cont bancar 2511.A01.0.1184771.0211.ROL.1
    BCR Sucursala Vălenii de Munte
    Cod IBAN RO94 RNCB 0211 0118 4771 0001
    Codul băncii 53940
    Codul Swift RNCBROBU
    Numele băncii Banca Comercială Română
    Adresa băncii Str. Berevoieşti nr. 6 – Vălenii de Munte, Prahova

    EUR
    Titular cont Parohia Valea Plopului, judetul Prahova cod fiscal 7250 870
    Nr .cont bancar 2511.A01.0.1184771.0211.EUR.3
    BCR Sucursala Vălenii de Munte
    Cod IBAN RO40 RNCB 0211 0118 4771 0003
    Codul băncii 53940
    Codul Swift RNCBROBU
    Numele băncii Banca Comercială Română
    Adresa băncii Str. Berevoieşti nr. 6 – Vălenii de Munte, Prahova

    USD
    Titular cont Parohia Valea Plopului, judetul Prahova cod fiscal 7250 870
    Nr .cont bancar 2511.A01.0.1184771.0211.USD.2
    BCR Sucursala Vălenii de Munte
    Cod IBAN RO67 RNCB 0211 0118 4771 0002
    Codul băncii 53940
    Codul Swift RNCBROBU
    Numele băncii Banca Comercială Română
    Adresa băncii Str. Berevoieşti nr. 6 – Vălenii de Munte, Prahova

    CAD
    Titular cont Parohia Valea Plopului, judetul Prahova cod fiscal 7250 870
    Nr .cont bancar 2511.A01.0.1184771.0211.CAD.8
    BCR Sucursala Vălenii de Munte
    Cod IBAN RO02 RNCB 0211 0118 4771 0008
    Codul băncii 53940
    Codul Swift RNCBROBU
    Numele băncii Banca Comercială Română
    Adresa băncii Str. Berevoieşti nr. 6 – Vălenii de Munte, Prahova

    Se poate face mentiunea: suma este destinata copiilor Centrului Social „Pro Vita pentru născuţi şi nenăscuţi” al Parohiei Valea Plopului

  2. merita precizat ca se percepe comision la depunerea banilor in contul bcr.
    am fost foarte surprins de aceasta tinand cont ca este o actiune din motive umanitare.
    am crezut ca este util si pentru altii sa afle cand depun bani in conturile mentionate.

  3. Pingback: CONTURILE COMPLETE SI CORECTE LA CARE SE POT FACE DONATII PENTRU COPIII PARINTELUI TANASE (VALEA PLOPULUI)
  4. Pingback: PARINTELE TANASE DESPRE INCERCARI, PRONIE, MILOSTENIE, BOGATI SI SARACI: “Lipsa de timp este un semn foarte dur al sfarsitului lumii” - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  5. Pingback: “Familia ortodoxa”: INTERVIU CU PARINTELE NICOLAE TANASE DESPRE FEMEIE, SEXUALITATE, CASATORIE, TELEVIZOR… -
  6. Pingback: Parintele Nicolae Tanase: O VIATA IN SLUJBA COPIILOR [VIDEO] - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  7. Pingback: Fotbalistul GEORGE OGARARU si “tabara” de copii de la VALEA SCREZII. “Am simtit ca trebuie sa ne intoarcem acasa. Asa ne-a dictat inima” (VIDEO – ProTV) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  8. Pingback: PS Longhin Jar (Banceni), conferinta de la Constanta: COPIII, CALEA CATRE HRISTOS [video - I]. "Atunci cand alini durerea unui copil orfan, alini durerea lui Hristos. HRISTOS NU ESTE INDIFERENT CA NOI" - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  9. Pingback: PARINTELE EPISCOP LONGHIN JAR (fost Mihail) – INTERVIURI AUDIO cu “tatal” si “mama” orfanilor de la Banceni: COPIII PARASITI, PLANSUL DORULUI PARINTESC SI MINUNILE IUBIRII -
  10. Pingback: PARINTELE NICOLAE TANASE despre MILOSTENIA ADEVARATA/ Pr. Andrei Lorgus: “POCAINTA si AUTO-INVINOVATIREA sunt lucruri complet diferite” - Recomandari
  11. Pingback: “In premiera”: Pierduti in sistem. DRAMA SFASIETOARE A COPIILOR ABANDONATI – MUTILATI PE VIATA DE UN STAT LITERALMENTE CRIMINAL (I) - Recomandari
  12. Pingback: SAVALIADA – proiectul parintelui Mihail Milea de la Buzau sau CURAJUL IUBIRII “NEBUNE” DE DUMNEZEU SI DE APROAPELE. Interviuri si reportaje video, audio - Recomandari
  13. Pingback: MARTURIILE CREDINȚEI LUCRATOARE. Ctitoriile romanesti din Valea Timocului ale parintelui BOJAN ALEXANDROVICI si centrele de recuperare pentru copiii cu nevoi speciale ale parintelui MARIN BICA [VIDEO] - Recomandari
  14. Pingback: Exemplul parintelui Ioan Padurariu din Calarasi. “A-TI FI MILA NU E DE AJUNS, TREBUIE SA ITI FACI MILA CU CEI SARACI” [video] - Recomandari
  15. Pingback: Mai bine mai tarziu… Lucrarea parintelui NICOLAE TANASE, recunoscuta si onorata de PATRIARHUL DANIEL | Cuvântul Ortodox
  16. Pingback: ASEZAMANTUL de COPII de la Manastirea BOGDANA din Radauti – locul unde peste o suta de orfani isi gasesc o autentica “NOUA FAMILIE” (Reportaje TRINITAS si “Romania, te iubesc” – VIDEO) | Cuvântul Ortodox
  17. Pingback: ASEZAMANTUL de COPII de la Manastirea BOGDANA din Radauti – locul unde peste o suta de orfani isi gasesc, prin BISERICA, o autentica “NOUA FAMILIE” (Reportaje TRINITAS si “Romania, te iubesc” – VIDEO) | Cuvântul Ortodox
  18. Pingback: Lucrarea lui Dumnezeu printre “ingeri”, prin alti “ingeri” jertfitori: MAICUTA SERAFIMA, MAMA ORFANELOR DE LA MĂNĂSTIREA MĂRCUŞ: “Nu există milostenie mai mare decât cea făcută orfanilor. Singuri pe lume, ei sunt adev
  19. Pingback: “REPARATORII” DE SUFLETE de la Radauti sau CUM SE FACE SPALAREA PICIOARELOR IN ZILELE NOASTRE pentru copiii si tinerii fara parinti si plini de traume, la ASEZAMANTUL “SFANTUL LEONTIE”: “Nu este usor absolut deloc, dar nu sim
  20. Pingback: TEOLOGIA “LA MODUL CONCRET” in ASEZAMINTELE SOCIALE pentru COPII CU DIZABILITATI “SFANTA ANA” si “SFANTA MARIA” din Alba Iulia/ Scoala duhovniceasca a parintelui FLORIN BOTEZAN. “Să înțelegem ce vremuri trăim,
  21. Pingback: PREOTI CARE SALVEAZA SI CRESC ZECI DE COPII. Parintele NEGREA din Podul Cosnei (VIDEO): “Daca pe preot nu-l doare de suferintele credinciosilor, nu este preot. Sa fii alaturi de cei necajiti!”/ CAMPANIA PARINTELUI TĂMAȘ din Covasna: “U
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare