IPS Stelianos al Australiei in 2007: UNIATIA ESTE O ESCROCHERIE, DIALOGUL CU CATOLICII – UN JOC FARA ROST!

6-09-2009 2 minute Sublinieri

archbishop-stylianos-final.jpg

Timp de 20 de ani în fruntea „Dialogului Teologic” cu romano-catolicii la porunca Patriarhiei Ecumenice,

ARHIEPISCOPUL STELIANOS AL AUSTRALIEI:

„DIALOGUL CU ROMANO-CATOLICII ESTE O BATJOCURĂ!”

“Vaticanul a dat dovadă de o supremă ipocrizie. Uniaţia (greco-catolicismul) este o bătaie de joc, o escrocherie curată. Actualul Papă propovăduieşte miturile medievale ale papalităţii!

„La recentele declaraţii ale Vaticanului [1] , cu totul neaşteptate şi foarte grav jignitoare, atât cele referitoare la ortodocşi, cât şi cele referitoare la ceilalţi creştini ne-romano-catolici, smerenia mea poate că n-ar trebui să răspundă decât printr-o tăcere sugestivă.
Deoarece însă, după 20 de ani de dureroasă preşedenţie a mea în „Dialogul Teologic oficial” dintre ortodocşi şi romano-catolici, am demisionat în mod voluntar, ca să nu mai am nici o legătură cu un astfel de „joc fără rost”, ar trebui ca astăzi, complementar faţă de toate câte s-au publicat până foarte recent, să declar pe scurt doar aceasta: nu-mi imaginam că vor fi îndreptăţite atât de repede şi atât de revelator smeritele mele opinii despre persoana şi despre întreaga operă a cardinalului Josif Ratzinger înainte de înălţarea sa în tronul papal, pe de o parte, şi despre năprasnica sa „transfigurare” imediat după aceasta în cel mai nerezervat propovăduitor al miturilor medievale ale papalităţii.

(…)

„Mă scoate din sărite tactica Mitropolitului Pergamului [3] când îndrăzneşte să spună că este teolog sistematic şi în acelaşi timp să susţină că „uniaţia nu face parte dintre temele Dialogului”. Însă uniaţia este o bătaie de joc, o escrocherie curată, o mască a oamenilor. Şi vine Mitropolitul Pergamului şi-ţi spune ca lucrurile acestea să le rezolve ca probleme practice Bisericile Locale. De unde a scos astea Mitropolitul Pergamului şi cui le spune, analfabeţilor sau nebunilor?” [4].

——————————————————————————————

NOTE:

[1] Arhiepiscopul Stelianos se referă la renumita Enciclică a Vaticanului, dată în 9.07.2007, în care papa a proclamat că singura Biserică adevărată a lui Hristos este cea Romano-Catolică şi că „Bisericile Răsăritene” (adică Ortodoxe – n.tr.) au o lipsă în ceea ce priveşte eclesiologia, deoarece nu recunosc primatul papei, care înseamnă că papa este supra-episcop şi „reprezentant al lui Hristos pe pământ“.

[2] Ziarul «Στύλος Ορθοδοξίας», nr. 82, septembrie 2007, p.25.

[3] Mitropolitul Pergamului, Ioan Zizioulas, este astăzi copreşedintele Dialogului Teologic dintre ortodocşi şi romano-catolici.

[4] Interviu în ziarul “ΤΟ ΒΗΜΑ” , 23.09.2006.

(traducere de ieromonahul Fotie după sursa în limba greacă aflată aici: http://www.egolpio.com/PAPISMOS/stulianos_australia.htm)

 ***

sinedrio-romis-avgoustinou8.jpg

Rugăciune în comun:  Profesorul Catedrei de Dogmatică a Universităţii Aristotelice din Tesalonic cu catolicii la Roma

“A început şi continuă Simpozionul Intercreştin la Roma cu tema „Sfântul Augustin”. Din păcate temerile noastre pentru mişcările ecumeniste în cadrul simpozionului au fost şi sunt justificate până în clipa de faţă în cel mai rău mod.

Reportajul respectiv şi grăitoarea fotografie am preluat-o de pe amen.gr.

Citiţi:

„Misiunea Catedrei de Dogmatică a Universităţii Aristotelice din Tesalonic a ajuns la Roma marţi, 2 septembrie, şi în ziua următoare a fost primită în audienţă de Papa Benedict al XVI-lea al Romei, iar Preşedintele catedrei, domnul Profesor Dimitrios Kaimakis, a avut o convorbire particulară cu el.

Dimineaţă, 3 septembrie, s-a săvârşit „messa” după tipicul roman în biserica Mănăstirii celor Patru Încoronaţi, întâistătător al slujbei fiind arhiepiscopul catolic de Kerkira, D.D. Ioannis Spiteris. Citirea liturgică a Apostolului a făcut-o, onorific, în limba greacă, profesorul de teologie biblică, domnul Milkiade Konstantinos. La sfârşitul slujbei participanţii din Grecia au cântat troparul Sfântului Augustin”.

Mai simplu: tânărul preşedinte al Catedrei de Dogmatică, d. Dimitrios Kaimakis, şi cei împreună cu dânsul s-au supus „sanctităţii” Papei. Iar profesorul Milkiade Konstantinos a participat activ, citind pericopa apostolică în cadrul „liturghiei” catolice pe care a săvârşit-o la Roma „arhiepiscopul” catolic Ioannis Spiteris. Într-adevăr, ceilalţi profesori (între care şi câţiva clerici) au urmărit „liturghia” pe care a săvârşit-o catolicul Spiteris? În altă ordine de idei, simpozioanele acestea au un caracter pur ştiinţific!

05.09.2009

(tradus de ieromonahul Fotie după sursa în limba greacă http://thriskeftika.blogspot.com/2009/09/blog-post_05.html )

0102074962600.jpg


Categorii

Ecumenism, Pagini Ortodoxe, Traduceri

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

15 Commentarii la “IPS Stelianos al Australiei in 2007: UNIATIA ESTE O ESCROCHERIE, DIALOGUL CU CATOLICII – UN JOC FARA ROST!

  1. Pr. Ilie Cleopa: “Noi ortodocsii suntem putini dar suntem Biserica intreaga. Noua nu ne lipseste nimic! Noi n-avem ce imprumuta de la protestanti dar nici de la catolici!”

    Pr. Iustin Parvu: “Ecumenismul nu e nascut din parerile bisericilor, ci din gandirea proprie a unor pastori ce nu au nimic profund crestin si religios in ei ci doar o viata politica”

    Pr. Arsenie Boca: “Ecumenismul? Erezia tuturor ereziilor! Caderea Bisericii prin slujitorii ei. Cozile de topor ale apuslui. Numai putregaiul cade din Biserica Ortodoxa”

    Cuv. Paisie Aghioratul: “Cu durere in suflet marturisesc ca, dintre toti filounionistii (ecumenistii n.e.) pe care i-am cunoscut, nu am vazut pe nici unul sa aiba nu miez, dar nici macar coaja duhovniceasca. Cu toate acestea, stiu sa vorbeasca despre dragoste si unire, desi ei insisi nu sunt uniti cu Dumnezeu, fiindca nu L-au iubit.”

    Sf. Efrem Sirul: “Vai acelora care se intineaza cu blasfemiatorii eretici! Vai acelora care batjocoresc Dumnezeiestile Scripturi! Vai de cei citi murdaresc sfinta credinta cu eresuri sau incheie vreo intelegere cu ereticii!”

  2. mi se face greata.

  3. sa ne rugam bunului Dumnezeu ca mai marii nostri ortodocsi sa vada cursa intinsa de catolici.

  4. Despre ce cursa vorbesti sora Ana Maria?
    Astia fac constient si neconstinsi vinzarea. Mai sus sora Carmen a dat un citat din Cuv. Paisie Aghioritul. Cred ca acolo e cheia.
    Dar de rugat trebuie sa ne rugam, pentru ca cetatea e aproape cucerita, iar nadejdea nu e la oameni.

  5. Este posibil ca multi dintre ortodocsii ce se grabesc la dialog sa fie constienti de acesta escrocherie?Parerea mea este ca nici un ortodox a carui mod de gandire corespunde acestei credinte nu poate fi de acord sa participe la asemenea intalniri sau sa faca parte din comisii de acest gen.Biserica Ortodoxã a fost întemeiatã de Hristos, ea existã de o manierã neîntreruptã de atunci si pânã astãzi, si a pãstrat aceeasi credintã pe tot timpul existentei sale. Ea este adevarata Bisericã a lui Iisus Hristos!Multa credinta si curaj!

  6. ”Ortodoxia în smerenie se păstrează.”(Pr.Rafail Noica)

  7. Aceste dialoguri cu catolicii nu sunt altceva decat o capcana intinsa ortodocsilor: noi, ortodocsii, trebuie sa cedam in privinta dogmelor Ortodoxiei si sa acceptam cele propovaduite de catolici. Si ceea ce uita cel mai adesea ortodocsii care participa la asemenea intalniri cu catolicii e ca Dumnezeu ne-a interzis categoric sa schimbam ceva din cuvantul Sau: “Căci adevărat zic vouă: Înainte de a trece cerul şi pământul, o iotă sau o cirtă din Lege nu va trece, până ce se vor face toate. Deci, cel ce va strica una din aceste porunci, foarte mici, şi va învăţa aşa pe oameni, foarte mic se va chema în împărăţia cerurilor; iar cel ce va face şi va învăţa, acesta mare se va chema în împărăţia cerurilor” (Matei 5: 18-19).
    De cate ori este vorba de dialogul si rugaciunile in comun cu catolicii ni se flutura pe la nas argumentul iubirii crestine si al tolerantei fata de toti si mai ales fata de crestinii din celelalte biserici crestine (ma refer la cele non-ortodoxe). Nu e dovada de iubire sa-l lasi pe fratele tau in inselarea satanei, ci ura de frate este. Daca l-ai iubi pe fratele tau, ai incerca sa-l povatuiesti spre indreptare pentru a intra impreuna in Imparatia Cerurilor. Cei aflati in ratacire nu pot fi ajutati prin dialogurile ecumeniste in cadrul carora ei nu ai dispozitia de a asculta adevarul si considera ca ei trebuie sa ne ofere “adevarul” lor ca sa putem intra in staulul papei. Mandria lor draceasca manifestata prin primatul papal a dus la despartirea bisericilor acum mai bine de o mie de ani si tot aceeasi mandrie ii face sa fie surzi la cuvantul adevarat al Domnului.
    Ortodoxia este pastratoarea nechimbatoare a Adevarului lui Dumnezeu si cea mai buna dovada a lipsei de respect pe care catolicii o manifesta fata de acesta este “inovatia” la cuvantul Domnului precum existenta purgatoriului despre care Domnul nostru Iisus Hristos nu vorbeste nicaieri in Noul Testament. Nu vad cum am putea avea o baza de discutii comuna atata timp cat catolicii rastalmacesc si inoveaza Noul Testament intr-o privinta in care Iisus Hristos a fost extrem de clar si raspicat: “Şi se vor aduna înaintea Lui toate neamurile şi-i va despărţi pe unii de alţii, precum desparte păstorul oile de capre. Şi va pune oile de-a dreapta Sa, iar caprele de-a stânga. Atunci va zice Împăratul celor de-a dreapta Lui: Veniţi, binecuvântaţii Tatălui Meu, moşteniţi împărăţia cea pregătită vouă de la întemeierea lumii… Atunci va zice şi celor de-a stânga: Duceţi-vă de la Mine, blestemaţilor, în focul cel veşnic, care este gătit diavolului şi îngerilor lui” (Matei 25:32-34, 41). Deci nici vorba de purgatoriu. Acesta este doar un exemplu, dar care arata insolenta catolicilor care considera in mandria lor draceasca ca stiu mai bine decat Dumnezeu ce va fi pe lumea cealalta si il corecteaza pe El.
    La Judecata de Apoi, noi, ortodocsii, vom fi trasi la raspundere cu multa asprime de catre Dumnezeu, deoarece, fiind constienti de faptul ca suntem pastratorii Adevarului Sau, nu numai ca nu am facut nimic pentru indreptarea si scaparea din mana satanei a fratilor nostri greu inselati de cel viclean, ci ne-am dat dupa credinta lor cea ratacita. Daca nu vrem sa ne pierdem mantuirea, e timpul sa ne trezim duhovniceste, sa cugetam mai adanc la ce doreste si asteapta Dumnezeu de la fiecare dintre noi si sa actionam in consecinta. Dumnezeu sa aiba mila de noi toti, sa ne lumineze si sa ne dea dreapta socoteala sa putem distinge duhurile si invatatura lor. Amin!

  8. Mult adevar in ce spuneti;dar as avea o intrebare?credeti ca ne asculta pe noi cineva?fie chiar si dintre conducatorii bisericii noastre?;Eu cred ca singra noastra speranta si nadejde,este Maica Domnului; Numai Ea ne poate ajuta si scapa de cei mai rau;Chiar si de “nestiinta”unora dintre conducatorii Bisericii ortodoxe;
    Doamne ajuta!

  9. “Prin tăcere îl trădăm pe Dumnezeu.” (Sf. Grigorie)

  10. Sfantul Ignatie Teoforul spune in acest sens: “Asadar, va rog, nu eu, ci dragostea lui Iisus Hristos: folositi numai hrana crestina! Departati-va de buruiana straina, care este erezia! Ca ereticii, pentru a parea vrednici de crezare, amesteca pe Iisus Hristos cu propriile lor ganduri, intocmai ca cei care dau bauturi otravitoare amestecate cu miere si vin; cel care nu stie, ia cu placere bautura otravitoare si moare din pricina acelei rele dulceti. Feriti-va de unii ca acestia! Si veti reusi, daca nu va mandriti si nu va despartiti de Iisus Hristos Dumnezeu, de episcop si de poruncile Apostolilor”.

  11. tot mai mult imi dau seama ca Ortodoxia nu sta doar in ierarhi,ca tot facem atata valva din cauza caderii lor,ci sta si in sufletele noastre,asa ca fara sa ne smintim,inaintam cu mila Domnului si tinem Ortodoxia

  12. Doar in ortodoxie se sfintesc toate prin prezenta lui Hristos.Sfintim Painea prin prezenta Lui, sfintim toate lucrurile noastre.
    Noua nu ne trebuie un Hristos al discursurilor, un Hristos distant,…nu ne trebuie nici un papa care sa-L inlocuiasca pe Hristos.

  13. Doamne Dumnezeul nostru, fa ca Vita sa aiba cat mai multe mladite roditoare si ocroteste-le de arsita vantului!
    Ocroteste si izbaveste de cel rau pe Pastorii cei buni ai Tai ca sa ne calauzeasca pasii pe calea credintei adevarate in Domnul nostru Iisus Hristos!Amin!

  14. Cel mai bun argument pentru inutilitatea oricarui fel de ecumenism (si nu luat din manualele de dogmatica):
    Un staret de la o manastire athonita, in vizita la catolici, marturisea:
    “I-am vazut goi de harul lui Dumnezeu”.
    Mi se pare suficient

  15. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Rugaciuni in comun si scaune goale la Simpozionul de la Roma
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare