Purtatorul de cuvant al catolicilor din România acuza AGENTIA BASILICA din cauza unei icoane in care Papa este infatisat printre dusmanii BISERICII

10-01-2018 3 minute Sublinieri

Captura Basilica (1/10/2017)

Părintele Patriarh Daniel a accentuat importanţa misiunii Bisericii în interviul oferit recent televiziunii publice (TVR), afirmând că ‘Biserica nu trebuie să se descurajeze în misiunea ei sfântă, indiferent de sondaje’.

Întrebarea jurnalistului Andrei Victor Dochia a vizat încrederea populaţiei în Biserică pe baza ultimelor sondaje de opinie efectuate care indică o scădere accentuată. Potrivit Preafericirii Sale, sondajele ‘nu sunt determinante şi nici normative’ şi aceasta ‘se explică prin responsabilitatea pe care o are Biserica în societate’. Argumentul adus este afirmaţia Mântuitorului Iisus Hristos: «În lume necazuri veţi avea; dar îndrăzniţi. Eu am biruit lumea» (Ioan 16:33).

‘Mântuitorul Iisus Hristos’, a continuat Patriarhul, ‘nu a spus că totul este succes, totul este din treaptă în treaptă. Aceasta s-a dovedit în timp de persecuţie, în timp de suferinţe de tot felul. Ceea ce este important este continuitatea misiunii Bisericii, fiindcă Dumnezeu nu judecă întotdeauna după cifre, cât de multe am realizat, ci cât de fideli am fost’.

În interviul acordat, Părintele Patriarh Daniel a apreciat că menţinerea credinţei este un criteriu la care Biserica se raportează.

‘Uneori construim multe biserici, alteori nu s-au putut construi decât foarte puţine, deloc sau chiar s-au dărmat. Important a fost faptul că s-a menţinut credinţa. Faptul că populaţia a fost credincioasă într-un număr mai mare sau mai mic nu a depins totdeauna de Biserică, ci şi de factori externi pe care nu i-a provocat ea’, a spus Preafericirea Sa.

‘Importantă este fidelitatea’, a explicat Patriarhul care a detaliat: ‘În timp de laudă, critică, prigoană sau libertate trebuie să rămânem statornici în credinţă. Fidelitatea aceasta este necesară şi în familie şi în mănăstire. Dincolo de greutăţi, de ispite, important este să rămânem fideli jurământului sau idealului pe care ni l-am fixat. Noi constatăm că în general oamenii care vin la biserică şi umplu bisericile arată fidelitate’.

Lăcaşurile de cult ortodoxe sunt pline de credincioşi la principalele slujbe religioase. Pe baza acestei constatări, în timpul dialogului purtat cu moderatorul, conducătorul Bisericii Ortodoxe Române a evidenţiat că încă mai este nevoie de noi lăcaşuri de închinăciune.

‘Sondajele sunt pe de o parte un criteriu, nu suntem indiferenţi, dar nici nu ne descurajăm. Pe de altă parte, avem bisericile pline de credincioşi. Când şi bisericile ar fi goale de credincioşi atunci sondajele se pot confirma mai mult. Atâta vreme cât bisericile sunt pline de credincioşi arată că încă mai avem nevoie de biserici la nivelul populaţiei noastre. În Bucureşti sunt puţine biserici în raport cu numărul credincioşilor’.

În continuare, Părintele Patriarh Daniel a explicat că întrucât ‘Biserica este corabia mântuirii’, omul se întâlneşte aici cu Dumnezeu atât în timp senin, cât şi în timp de furtună.

‘Cartea «Constituţiile Apostolice» scrisă la sfârşitul secolul al III-lea şi începutul secolului al IV-lea spune aşa: Biserica trebuie să fie mare şi să aibă formă de corabie, iar turla mare ce are cruce pe ea reprezintă un catarg al corabiei. Această corabie a mântuirii care ne aduce aminte de faptul că Mântuitorul Însuşi predica şi a făcut minuni adesea din corabie pe Marea Galileii ne arată că Biserica trebuie să fie o corabie a mântuirii, spaţiu în care omul se întâlneşte cu Dumnezeu în modul cel mai apropiat, în timp senin şi în timp de furtună’, a adăugat Patriarhul României.

În finalul răspunsului oferit, a fost adus în atenţie cazul Albaniei în care religia a fost interzisă în trecut mai bine de un sfert de secol. Cu toate acestea, Biserica Ortodoxă a Albaniei a renăscut sub conducerea PF Anastasios, semn că ‘importantă este fidelitatea’, potrivit Patriarhului Daniel.

‘Noi nu considerăm că trebuie să ne înfricoşăm atât de mult încât să abandonăm misiunea noastră. Au fost vremuri foarte grele uneori când Biserica a fost interzisă cum a fost de pildă timp de 25 ani în Albania. Primul stat ateu din lume. Totuşi, oamenii se rugau pe ascuns şi, aşa cum mărturisea Arhiepiscopul Anastasios, acum a reînflorit credinţa. Sunt încercări în istorie de creştere a numărului credincioşilor, de diminuare, dar importantă este fidelitatea’, a explicat Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române.

A apărut zilele trecute pe site-ul BOR, basilica.ro, această icoană: Biserica și dușmanii; printre ei, în dreapta jos, și papa  .

O prezint aici zâmbind. Da, au fost perioade în trecut când fiecare confesiune folosea astfel de icoane, fresce sau alte reprezentari pentru a-i “demoniza” pe “ereticii” lor. E valabil și pentru noi catolicii. Dar nu mai “demonizăm” și nu mai “trimitem în infern” nici o confesiune deja de foarte multă vreme. Dimpotrivă. A trecut demult vremea înverșunării reciproce. Cunosc prea mulți preoți și mireni ortodocși cu har și iubire neprefăcută. Așa cum am prieteni și frați adevărați în Domnul în multe alte confesiuni creștine.

Îmi doresc ca nimeni, nici de la catolici și nici din alte confesiuni, să nu mai ascută / ascundă sub sutană sau sub limbă spade pentru “frăgezirea” dușmanilor de alte confesiuni.

Știu că mai există “talibani spirituali” mai ales în online. Dar suntem mult mai mulți cei care ne privim, ne vorbim și ne întâmpinăm cu stimă și iubire neprefăcută.

Cf.  https://goo.gl/zpc7cc

PS Dacă voi simți spade de talibani printre comentatori nu îi voi “trimite în infern”, Doamne ferește, ci doar la plimbare
Mânca-v-ar raiul!

PSS. Nu accept comentarii sau sugestii de la profiluri fake (fără “rădăcini”, prieteni, interacțiune binevoitoare cu alții ori niscaiva prieteni comuni  ). Accept doar comentarii cu identidate asumată și cu bun simț. Restul sunteți minunați

Nota noastra

Si s-a suparat purtatorul de cuvant al catolicilor din Romania pe Basilica. 🙂 Nu-i place icoana care infatiseaza corabia Bisericii. 🙂 Se mira cineva? Poate, doar, pentru ca a tinut sa scrie o postare pe Facebook despre asta.

Totusi, destul de agresiva, in ciuda tonului dulceag, postarea. Pentru ca icoana este deja una clasica, consacrata, ultra-cunoscuta si folosita in Biserica si, cu siguranta, deloc pentru prima oara folosita pe canalele de informare ale Patriarhiei Romane. Ba, daca am lua la puricat simbolistica folosita oficial de Patriarhie, cu siguranta am gasi o sumedenie de imagini, sensuri si reprezentari care lesne ar ”jigni” celelalte confesiuni. Iar reciproca e perfect valabila.

Agresivitatea implicita a postarii consta in prezumtia implicita de la care pleaca: nu alta decat cea a corectitudinii politice. 

Ar trebui, conform acestei prezumtii, ca Agentia Basilica si orice alt canal de comunicare al BOR sa se autocenzureze, inclusiv in ceea ce priveste folosirea simbolisticii din traditia vie, pentru ca nu cumva sa para ca ”demonizeaza” pe cineva. Mai stii, poate maine vreun romanist se va supara ca Diocletian este nedreptatit pentru ca e prezentat drept prigonitor de crestini?!

Ce ne facem, atunci, cu vietile sfintilor, postate zilnic pe Doxologia sau afisate pe Basilica, vieti care cuprind nenumarati sfinti marturisitori ai ortodoxiei in fata tendintelor unioniste cu catolicii sau mucenici martirizati de misiunile latine? Le epuram si pe acelea, ca sa nu ”demonizam” pe nimeni? Ce ne facem cu frescele si icoanele care reprezinta, la urma urmei, istoria bisericii, cu toate sinoadele, ereziarhii, schismele, smintelile? Le razuim de pe pereti, le stergem de pe siteuri? 

Ce ne facem cu articolele din Ziarul Lumina despre Filioque sau cu toate opiniile ortodoxe despre dogmele catolice?

Rescriem istoria, anulam teologia, facem reeducare in biserica?


Categorii

1. DIVERSE, Ecumenism, Opinii, analize, Papa (Papism), Patriarhul Daniel

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “Purtatorul de cuvant al catolicilor din România acuza AGENTIA BASILICA din cauza unei icoane in care Papa este infatisat printre dusmanii BISERICII

  1. Subscriu notei!…
    Reeducarea ia avant sub aripile-i… Ca nu mai au rabdare cu fabricarea prea lenta a noii religii “crestine”…

  2. Din cauza acestei icoane, mi-au inchis contul pe Facebook ! Deci atentie, implicatiile sunt mult mai mari in ideologia corectitudinii politice..

  3. A se retine: romano-catolicii riposteaza argumentelor dogmatice BOR, cu argumente de corectitudine politica.

  4. Kremlinul s-ar fi folosit de preoţi ortodocşi din România pentru a alimenta protestele împotriva fracturării hidraulice. E vorba de mişcarea anti-gaze de şist de acum câţiva ani. Informaţia vine chiar din Congresul american, care a făcut publică una dintre cele mai ample cercetări ale ale sale pe tema războiului de influenţă purtat de Rusia împotriva democraţiilor europene.

    Nu doar în România, dar şi în Bulgaria, Kremlinul s-ar fi folosit de preoţi ortodocşi pentru a alimenta protestele faţă de fracturarea hidraulică, îndreptate împotriva companiei americane Chevron.

    Vârful acestor proteste a fost în 2013, iar mişcarea anti-gaze de şist a avut în centrul ei şi membri ai clerului din Moldova. Ei bine, Moscova şi-a aplicat planul descris prin intermediul Bisericii Ortodoxe Ruse. Asta potrivit unui scenariu, care apare într-un raport al senatorilor democraţi din Statele Unite. Cercetarea vorbeşte, printre altele, despre felul în care Biserica rusă a devenit un instrument al statului şi e folosită pentru promovarea şi legitimarea intereselor Kremlinului. Totul, pentru reafirmarea noii ordini internaţionale dorite de Vladimir Putin.

    https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/evenimente/raport-cum-s-a-folosit-rusia-de-preotii-romani-857930

  5. Purtătorul de cuvânt al aşa-zişilor ,,catolici” s-a supărat absolut degeaba. Singurii care este catolic este noul şi actualul Israel, poporul ortodox! Ei nu catolici. Ei sunt în afara Bisericii lui Hristos, Dumnezeu-Cuvântul, ca de altfel orice nu este credinţa ortodoxă!
    Noi, ,,încăpăţânaţii” adică loiali, tradiţionalişti creştini adică ortodocşi credincioşi dreptslăvitorii am păstrat curată predania, învăţătura şi Sfânta Tradiţie Ortodoxă, aşa cum a fost ea dată de sfinţii apostoli şi de sfinţii părinţi de la cele 7 Sinoade Ecumenice, nu ecumenist-secularist-francmasonice, gen Creta 2016, fără a face nici schimbări, nici scăderi, nici adunări la nivelul dogmei!
    Hristos nu are nevoie de trădători şi falsificatori de credinţă, El are nevoie de mărturisitori care să spună drept, corect, fără teamă următorul adevăr deranjant pentru mulţi – orice nu este ortodox nu este creştin, nu face parte din una sfântă, sobornicească şi apostolească Biserică a lui Hristos! Iar orice nu este creştin este doar o dezinformare gri, o minciună deghizată în pseudo-adevăr, o lucrare a întunericului, adică este lucrarea vrăjmaşului faraon, a diavolului.
    Degeaba ai fapte bune, fără Taina Sfântului Botez, fără Taina Mirungerii, fără Taina Dumnezeieştii Euharistii şi celelalte Sfinte Taine, care există doar în singurul cult creştin şi în singura Biserică, în cultul ortodox, vei merge neîndoielnic la iad! „Amin, amin zic ţie: de nu se naşte cineva din apă şi din Duh, nu poate să intre în mpărăţia lui Dumnezeu.” – Ioan III:5

  6. Icoana este reprezentativa si pentru situatia actuala: Péter Szijjártó, a declarat joi, într-o conferinţă de presă la Târgu Mureş, că, în privinţa înfiinţării Liceului Teologic Romano-Catolic (LTRC) de la Târgu Mureş că, întrucât liderul PSD, Liviu Dragnea, i-a promis că situaţia şcolii se va rezolva, nu are niciun motiv să nu se încreadă în vorbele acestuia.
    https://www.agerpres.ro/politic/2018/03/22/szijj-rt-dragnea-mi-a-promis-ca-situatia-ltrc-se-va-rezolva-nu-avem-motive-sa-nu-ne-incredem-in-vorbele-lui–78282

  7. Tinerii care se vor a fi catolici, cer papei reformarea bisericii pe gustul lor: acceptarea preotiei femeilor, acceptarea zombificarii prin noile tehnologii si coborarea standardelor morale la nivelul la care pot ajunge ei.
    They called for a more transparent and “authentic” church, one with a bigger role for women and more wisdom about the benefits and challenges of technology. They called for more flexibility, too, arguing that “unreachable” moral standards should not be the only way to live an authentically Catholic life.
    “We, the young church, ask that our leaders speak in practical terms about subjects such as homosexuality and gender issues”
    Women cannot serve as priests, which means they’re absent from the church’s upper ranks. Young female Catholics said they feel alienated as a result.
    https://www.washingtonpost.com/news/worldviews/wp/2018/03/25/young-catholics-tell-pope-francis-the-church-is-indifferent-and-judgemental/?utm_term=.5ce264692105

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare