Papa Francisc a semnat un document SINCRETIST cu Marele Imam al Egiptului: Pluralismul religios este voia lui Dumnezeu. Unii teologi catolici califica afirmatia drept EREZIE

6-02-2019 1 minut Sublinieri

Papa Francisc a starnit noi controverse in lumea catolica dupa ce a semnat o declaratie comuna cu Marele Imam al Egiptului care contine o afirmatie sincretista cu privire la existenta religiilor. 

Papa Francisc a semnat “Document on Human Fraternity for World Peace and Living Together,”/ “Documentul asupra fraternitatii umane pentru pace mondiala si convietuire” impreuna cu Ahmad el-Tayeb, Marele Imam al Moscheii al-Azhar din Egipt, in cadrul unei intalniri interreligioase din Abu Dhabi ce a avut loc pe 4 februarie.

Documentul face apel la “toate persoanele care au credinta in Dumnezeu si in fraternitatea umana sa se uneasca si sa lucreze impreuna astfel incat sa fie un exemplu pentru generatiile viitoare de a promova o cultura a respectului reciproc prin constientizarea maretei gratii divine care face ca toate fiinte umane sa fie frati si surori”.

Pasajul care a starnit controversele este urmatorul:

“Libertatea este un drept al fiecarei persoane: fiecare persoana se bucura de libertatea de credinta, de gandire, de exprimare si de actiune. Pluralismul si diversitatea religioasa, de culoare, de sex, rasa si lingvistica sunt voia lui Dumnezeu in intelepciunea Sa, prin care El a creat fiintele umane. Intelepciunea divina este sursa din care dreptul la libertatea de credinta si libertatea de a fi diferit deriva. Prin urmare, faptul ca oamenii sunt fortati sa adere la o anumita religie sau cultura trebuie respins, ca si impunerea unui mod cultural de viata pe care altii nu il accepta.”

Unii clerici catolici au incercat sa explice ca sensul paragrafului nu ar fi o acceptare a pluralitatii daunatoare a falselor religii, ci o constatare a faptului ca pluralitata religiilor ar demonstra o dorinta naturala a oamenilor de a-L cauta pe Dumnezeu. Alti comentatori, insa, au punctat ca afirmatia este falsa si eretica din punct de vedere catolic. “Dumnezeu ingaduie altor religii sa existe; dar ingaduinta nu este acelasi lucru cu a fi voit. Dumnezeu ingaduie, de pilda, ca multi oameni sa fie ucisi – dar asta nu inseamna ca vrea acest lucru.”, a comentat un teolog dominican pentru siteul lifesitenews.com.

Acelasi teolog, care a dorit sa ramana anonim, a aratat ca si sensul cuvantului “credinta” (faith) din document este problematic. Credinta este virtutea de a accede la ceea ce ne-a revelat Dumnezeu prin Vechiul Testament si Apostolii Sai si, mai cu seama, prin Fiul Sau. Alte religii sunt, in acest sens, mai degraba opinii omenesti (beliefs) decat credinta, a aratat sursa citata. Folosirea unui astfel de sens al termenului “credinta” (faith) contravine, astfel, manierei in care termenul a fost definit in documentele doctrinare ale Bisericii Catolice de catre Cardinalul si Papa Emerit Benedict Ratzinger.

Papa Francisc va efectua, la sfarsitul lunii mai, o vizita “apostolica” in România.


Categorii

1. DIVERSE, Ecumenism, Papa (Papism)

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

98 Commentarii la “Papa Francisc a semnat un document SINCRETIST cu Marele Imam al Egiptului: Pluralismul religios este voia lui Dumnezeu. Unii teologi catolici califica afirmatia drept EREZIE

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 3 / 3 >>

  1. @Petru

    Cred ca era vorba de Francisc de Assisi si era fara aoreola. Cine stie. Precis a avut un motiv Parintele Arsenie. A fost rebotezat de catre tatal sau care facea negot in Imperiul Bizantin. Poate era ortodox dupa botez. Informatiile despre el sunt totusi minime. De asemenea viata acestui sfant catolic nu s-a axat pe dogmatica catolica, ba chiar a evitat-o la sange. Nu putem sti. La fel si arianul Ulfila poate ca a fost dreptcredincios inainte sa devina arian. O fi facut vreo fapta buna la viata lui. N-avem informatii destule. In biserica de la Draganescu e si un nene la televizor, sunt o gramada de personaje si imagini. E un intreg discurs. Parintele a fost extrem de prigonit si cumva trebuia sa degajeze toate invataturile (si invatamintele) pe care le-ar fi oferit credinciosilor daca circumstantele ar fi fost mai bune. Prin pictura sa el si-a continuat intr-un mod foarte ingenios activitatea pastorala asdresandu-se si generatiilor de dupa moartea sa. Poate reprezentarea lui Francisc de Assisi si ale arianului Ulfila sunt o invitatie catre cei din tagma lor crestineasca sa se reintoarca in Ortodoxie, pentru ca aici este locul lor. Dar intotdeauna este mai usor sa desfiintezi pe cineva decat sa incerci sa-l intelegi. Nu este insa nici exclus sa se fi inselat, zic eu, care nu ma pricep prea bine la herminii si la ce poti picta in biserici si ce nu.

    Welcome back home, Petru. Hai ca m-ai speriat mortal.

  2. Erminie am vrut sa spun, dar, cum spuneam, am si eu doar o spoiala de cultura bisericeasca.

  3. @ menumorut

    Povestea cu parintele ecumenist, care nu era banatean, e de pe timpul Inaltului Corneanu. Duhul ecumenist in stare pura nu mai e la noi. Dar, daca vrea cineva sa imbine utilitatea unui astfel de studiu teologic cu placutul, poate sa dea o fuga la Istambul. Macar vede si Bosforul.

  4. @ Ileana

    Ca tot ati vorbit de ecumenism si de Istanbul, risc si eu o intrebare: de ce credeti ca acest fenomen sincretist se manifesta doar de sus in jos (de la vladica spre opinca) si nu si invers? Sigur, cand un arhiereu face asa ceva (rugaciune comuna etc.) suporta consecintele, iar sminteala poate fi foarte grava – insa ea e evidenta. Dar credinta (ortodoxa) se poate dilua si ceva mai insidios, de jos in sus: arhitectura bisericeasca, (ne)respectarea ritualurilor majore, comportamentul din timpul slujbelor (de exemplu cu milioane de ”amin”-uri mai degraba neoprotestante), portul clerului, confuzia privitoare la sfinti si multe altele. Toate astea sunt tipice zonelor romanesti ocupate in trecut de austro-ungari. Sa stiti ca raul nu vine mai niciodata de acolo de unde ne asteptam si cum ne asteptam!

  5. Ileana
    Îmi pare rău ca V-am speriat . Sunt aici mereu , ispitele ma trag , dar ma tin cu dinții .

    Uluitor . Am citit atunci ca nu avea aureola . Dar pur si simplu am sărit , nu am realizat . Acuma mai rețin din citirea de atunci ca si Biserica ortodoxa era reprezentata într-un fundal de lumina , iar catedrala calolica fără lumina si mai in spate cumva fata de Biserica ortodoxa . Uneori ți se Închide mintea si nu pricepi atunci .. e nevoie de alți sa te lămurească , ba sa iti dea si cu bata in cap sa te întorci la fasolea românească 🙂

    Ostracizat nu sunt . Era o lume care se prăbușea in jurul meu , iar eu eram in conflict.. ( poate Lucian i ostracizat de la conflictul cu Doroteea , sa interiorizat si nu mai vb multe , doar se plimba si subscrie , subscriu , subscriu , subscriu 🙂 l-am întrebat odată dacă levitează , a dat-o la întors , cred ca a depășit 1 m in aer .. 😉
    Despre Doroteea ce sa mai zic ? Mereu am împuns o pe aici si niciodată nu mia răspuns la măsura mea .. Eu is mai hâtru de fel . Are minte ascuțita , chestii avocățești , dat No este si o măsura in toate . Îmi pare rău , nu cred ca mai revine , as vrea sa revină sa primească premii 😉 . Are un duhovnic , Dumnezeu sa o mantuiasca.

    Monumerut are dreptate . Ar fi util istoria .

    Fetița a venit cu un banc de la școala :
    Tati de ce mai facem școala ?
    La istorie is morți toți .
    La geografie avem google maps .
    La mate avem calculator .
    La romana știm sa virbim .
    La limbi străine avem google translate

    Chiar ați spart un calculator ? 🙂
    Scuze dacă V-am plictisit .
    Cu iertare
    Noapte buna

  6. @menumorut

    Este adevarat, insa tot de sus se combat astfel de tendinte. Sa nu uitam ca ortodocsii din Transilvania isi ingropau mortii fara preot, cand al lor trecea la greco-catolici. La Saliste catolicii le-au dat foc la credinciosi in Biserica. Au murit mucenici. Rezistenta a avut loc si la nivel de opinca. Eu zic ca reprezinta o minune dumnezeiasca faptul ca in afara regatului majoritatea romaneasca este ortodoxa. Cred ca vorbim de doua fenomene diferite. Cel “de jos” tine de un fel de contaminare formala si nu este de esenta, ba chiar reversibil, in functie de talentul si tenacitatea pastorului. Cel “de sus”, mult mai agresiv, tine de agenda ecumenista antihristica, deci n-are rost sa mai detaliez.

  7. @ Ileana

    Asa este, lucrurile sunt destul de complicate, asa ca avem nevoie de discernamant si de trezvie. Si mai ales de ajutorul Domnului.

  8. Diferenta intre Adevar si minciuna…
    Adevarul: in care se afla Parintele Arsenie si pictura in care a asezat cea mai inalta teologie, de putini traita intre oameni.

    Si pomul celalalt, al inselarii si al mortii, care aduce astfel de roade:
    https://www.metmuseum.org/exhibitions/listings/2018/heavenly-bodies
    Cu binecuvantarea liderilor catolici, biensur…

  9. @Petru

    Da, din pacate l-am spart. Teoretic ca sa nu se mai inchine nimeni la un idol, practic din mandrie. Imi pare rau putin si acum. Eram intr-o discutie oarecum similara cu cea de aici, in ceea ce priveste raportul dintre Ortodoxie si catolicism, doar ca Doroteea s-a lasat mult mai greu convinsa, iar eu eram nerabdatoare sa-i prezint viziunea Parintelui Arsenie Papacioc despre Ortodoxie si cineva imi statea impotriva. Atunci, discutand in contradictoriu cu ea, dar dorind sa aduc cat mai multe si mai bune argumente si in acelasi timp sa n-o supar, am facut un adevarat balet al mintii. E de la Domnul ca ti-ai adus aminte de intamplarea asta povestita de mine mai tarziu, pentru ca eu uitasem de cartea Parintelui si mi-ai mai dat inca o data ocazia reflectez la greselile mele si sa invat din ele.

    Pun mai jos link-ul la cartea sa Singur Ortodoxia, in care Parintele surprinde foarte bine diferenta dintre Ortodoxie si catolicism. O poti citi de pe net direct.

    https://www.sfaturiortodoxe.ro/singur-ortodoxia/

  10. @menumorut

    Mi-am recitit comentariile si am observat ca se intelege ca imi fac cruce in fata bisericilor catolice. Am si reanalizat treaba. Obisnuiam sa fac asta din nestiinta inainte sa cunosc diferentele, dar, daca ma gandesc mai bine, mai am vag impulsul asta pe care il reprim, doar cand trec prin fata bisericii catolice din sat de la noi, dar nu pot sa-mi explic de ce. Precizez ca nu-mi fac cruce decat in fata bisericilor ortodoxe si o sa fiu mai atenta la exprimare data viitoare ca sa nu smintesc cumva.

  11. @ Ileana

    In primul rand nu as vrea sa traiti cu impresia ca incerc sa va judec pe dvs. sau pe altcineva dintre ortodocsii din partea aceea a tarii. Dimpotriva, tot respectul pentru rezistenta in fata vicisitudinilor idtorice. Vreau doar sa-mi verific niste ipoteze de lucru in urma unor observatii directe sau indirecte (statistice). Este vorba despre amprenta austro-ungara ramasa si manifesta in Transilvania si Banat, inclusiv pe plan religios. La fel si in Bucovina.
    In al doilea rand, cu privire la ceea ce ”patiti”, ma gandesc ca poate fi vorba fie de o obisnuinta de demult (dupa cum spuneti), dar poate ca e tocmai un indicator al presiunii difuze si anonime (dar evidente) efectuate de societatea locala in care traim. In sensul ca, vrem nu vrem, suntem contaminati de calitatea mediului uman inconjurator in care vietuim – si asta in toate sensurile. Nu mai stiu ce sfant parinte zicea ca daca vrei sa inveti smerenia cel mai usor e sa stai in preajma cuiva smerit, ca te molipsesti sigur!

  12. @Ileana
    @petru
    Uite cum lucrează Bunul Dumnezeu !
    “Mare ești Doamne, minunat și minunate sunt lucrurile Tale” !
    Într-adevăr în cartea vrednicului de pomenire Părinte Arsenie Papacioc “Singur Ortodoxia” este explicat simplu și obiectiv de ce singurul Adevăr este Ortodoxia. Deși am citit-o mai demult, m-am bucurat enorm când am găsit linkul în comentariul Ilenei.

    “E un scop care urmăreşte ceva.
    Uite dovada: Papa a venit în România nu ca să vadă organizaţia Bisericii, bisericile pline şi credinţa statornică, în masă, cum este în România.
    A venit şi a făcut o slujbă catolică-demonstrativ; deci a avut un scop. A avut un scop să se facă o legătură că nu era nici o legătură cu el.”

    Acestea sunt cuvintele Părintelui Arsenie Papacioc, după vizita papei Ioan Paul al II-lea în 1999 în România.
    Nici actualul papă nu vine să dea sau aducă ceva bun românilor (între noi fie vorba, nici nu are de unde să aducă ceva bun românilor, pentru că papalitatea e plină de toate blestemele și anatemele care s-au întors asupra ei, după ce cardinalul Humbert le-a aruncat pe Sfânta Masă PE NEDREPT). Deci…

  13. @Ileana
    @petru
    Uite cum lucrează Bunul Dumnezeu !
    “Mare ești Doamne, minunat și minunate sunt lucrurile Tale” !
    Într-adevăr în cartea vrednicului de pomenire Părinte Arsenie Papacioc “Singur Ortodoxia” este explicat simplu și obiectiv de ce singurul Adevăr este Ortodoxia. Deși am citit-o mai demult, m-am bucurat enorm când am găsit linkul în comentariul Ilenei.

    “E un scop care urmăreşte ceva.
    Uite dovada: Papa a venit în România nu ca să vadă organizaţia Bisericii, bisericile pline şi credinţa statornică, în masă, cum este în România.
    A venit şi a făcut o slujbă catolică-demonstrativ; deci a avut un scop. A avut un scop să se facă o legătură că nu era nici o legătură cu el.”

    Acestea sunt cuvintele Părintelui Arsenie Papacioc, după vizita papei Ioan Paul al II-lea în 1999 în România.
    Nici actualul papă nu vine să dea sau aducă ceva bun românilor (între noi fie vorba, nici nu are de unde să aducă ceva bun românilor, pentru că papalitatea e plină de toate blestemele și anatemele care s-au întors asupra ei, după ce cardinalul Humbert le-a aruncat pe Sfânta Masă PE NEDREPT). Deci, să luăm aminte:

    “Sfinţia voastră, se spune că este biserica văzută, luptătoare şi biserica nevăzută, biruitoare; şi această biserică văzută, vizibilă, se spune despre ea că este divizată, împărţită.
    arhimandrit Arsenie: Biserica propriu-zisă nu-i divizată, oamenii sunt divizaţi, oamenii s-au despărţit. Cînd zici Biserică se înţelege adevăr mîntuitor, de credinţă; nu e glumă.
    Ce se numeşte dogmă? Adevăr de credinţă revelat, cuprins în Scriptură şi în Tradiţie, aprobat şi practicat de Biserică.”
    Așadar, din pricina mândriei, oamenii s-au DIVIZAT, nu Biserica s-a DIVIZAT !
    Foarte important de subliniat acest lucru !!! Prin urmare oamenii plini de mândrie s-au tăiat singuri din Biserica Cea Una, de la Buciumul Viței Iisus Hristos, și-au făcut propriile “biserici” susținând că în “bisericile”lor este Adevărul, ceea ce este cea mai mare minciună, așa încât nici ei nu se mântuiesc nici pe alții nu-i lasă să se mântuiască. Așa că papa este cel mai mare mincinos, întrucât de la papalitate a început răul, iar papalitatea va înlesni instalarea Antihristului uzurpator în vremurile din urmă. Slavă Domnului că ne-a făcut cinstea de a ne naște creștini ortodocși într-o țară predominant ortodoxă !!! Iertare și Doamne ajută tuturor !!!
    P.S. Admin, am rugămintea de a șterge comentariul anterior, pentru că l-am completat cu rândurile de mai sus și se repetă anumite lucruri. Mulțumesc.

  14. Ileana
    Multumesc mult.
    Harul fie cu tine.
    Doamne ajuta

  15. Pingback: Papa Francisc: Biserica trebuie sa invete sa RENUNTE la vechile TRADITII si sa la dorinta de CLARITATE
  16. Pingback: PAPA FRANCISC, MEGASTAR IN ROMÂNIA. Din nou despre MODESTIA... OSTENTATIVA, pe profil antihristic, a "Sfantului Parinte". "MINUNILE" METEOROLOGICE si "PIOSENIA" FATARNICA a ziaristilor globalisti si a activistilor atei care
  17. Pingback: Papa Francisc acuzat de IDOLATRIE de fostul șef al Congregației pentru Doctrina Credinței, cardinalul Gerhard Müller. Sinodul Amazonian este considerat ca „SEMN AL VREMURILOR DE PE URMĂ” de conservatori catolici si prefigurare a „URÂCIUNII PUS
  18. Pingback: Dacă vrei să vezi cum va arăta „biserica” lui Antihrist, aruncă o privire la ÎNTÂLNIREA INTER-RELIGIOASĂ PENTRU PACE de la Roma. De ce „momentul istoric” în care lideri religioși, printre care și Mitropolitul Iosif al BOR, au semnat un A
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare