SPIONAJ BIOMETRIC SI DIGITAL IN ROMANIA/ Cui i-e frica de.. bradul de Craciun?/ ALARMISMUL INCALZIRII GLOBALE/ Ungurii se agita tot mai obraznic pentru autonomie/ PROTESTUL ANTI-BANCI AL LUI CANTONA, UN BLUFF/ Directorul FMI vrea o “solutie globala” la criza europeana: statul supranational?/ TOTI SE LEAPADA DE EURO, NUMAI ROMANIA NU! (Stiri 6-9 decembrie 2010)

9-12-2010 20 minute Sublinieri

Cotidianul britanic “The Guardian” a avut dreptate când, dintre toate solicitările pe care Departamentul de Stat le-a trimis ambasadei americane la Bucureşti (potrivit notei diplomatice publicate de WikiLeaks), a evidenţiat-o în titlu pe cea privind datele biometrice ale actualilor lideri români, ale celor în devenire, precum şi ale consilierilor acestora. Presa noastră a preluat întocmai materialul din “The Guardian”, dar n-a mers mai departe, n-a încercat să-şi explice şi, apoi, să explice şi publicului de ce aceasta pare a fi cea mai neobişnuită “dorinţă” a spionajului american.

Pentru că despre spionaj e vorba, fără niciun dubiu. Şi probabil că, în acea lume secretă, o asemenea cerere nici nu reprezintă ceva ieşit din comun, dovadă fiind că fragmentul cu pricina figurează doar la finalul unui subpunct dintr-un capitol mai amplu al “nevoilor” informative americane. De fapt, aici nu e vorba (doar) despre relaţiile politice sau diplomatice dintre Bucureşti şi Washington, ci despre viitor, despre înţelegerea potenţialelor pericole şi a mijloacelor de influenţă pe care le furnizează noile tehnologii.

Ce înseamnă date biometrice? Pe de o parte, amprentele, imaginea feţei, irisul scanat, forma mâinii şi, la un nivel superior, ADN-ul persoanei, iar, pe de altă parte, mersul, vocea şi ritmul de tastare la computer. Primele ar putea fi considerate informaţii “fixe”, statice, iar celelalte, informaţii “mobile”, comportamentale, care includ o dimensiune temporală.

Fiecare dintre aceste trăsături este unică, irepetabilă şi definitorie pentru o persoană. Împreună, ele constituie nucleul identităţii măsurabile ştiinţific a oricărui om.

Cum pot fi folosite datele biometrice ale conducătorilor (sau ale liderilor în ascensiune) dintr-un stat străin? O separaţie simplă ar fi între obiectivele “benigne” şi cele “maligne”. Din prima categorie ar face parte depistarea stării de sănătate şi a eventualelor vulnerabilităţi medicale sau psihologice, rezultate din studierea interdisciplinară atât a informaţiilor “fixe”, cât şi a celor “mobile”. A doua categorie, care pare a fi mai aproape de interesele unui serviciu de spionaj, este însă mult mai interesantă.

  • Hotnews:

VIDEO Google lanseaza aplicatia Street View si in Romania

Sa ne amintim: Autoritatile elvetiene cheama Google in instanta din cauza fotografiilor din Street View

Un grup de veterani militari a dat în judecată CIA pentru a o determina să facă destăinuiri în legătură cu implantarea în creierele lor a unor dispozitive de control de la distanţă. Este binecunoscut faptul că de prin anii 1950, CIA a început să testeze pe soldaţi unele substanţe ca LSD-ul, dar mai puţin cunoscute sunt acuzaţiile potrivit cărora agenţia a implantat electrozi în oameni.

În cadrul unui proces din anul 2009 (.pdf), CIA era acuzată că intenţionează să proiecteze şi să testeze electrozi septali care să îi permită să controleze comportamentul uman. Dar, deoarece guvernul nu a divulgat riscurile, subiecţii nu au avut posibilitatea să îşi dea consimţământul informat.

Potrivit lui Bruce Pret, reclamant în cadrul procesului, scanările RMN confirmă că CIA i-a introdus un dispozitiv în creier în anul 1966. La un moment dat, lui Bruce i s-a ordonat să inspecteze o clădire cu un gard din lanţ care adăpostea animale de experienţă, inclusiv câini, pisici, cobai şi maimuţe. În urma raportării, pieptul, încheieturile şi gleznele i-au fost legate cu curele de un pat mobil. Bruce îşi revenea din când în când din leşin, pentru scurte momente. În starea aceasta, îşi aminteşte că era acoperit de foarte mult sânge, despre care credea că e al lui, însă nu îi ştia exact sursa. De asemenea, porţiuni din braţe şi spatele mâinii erau albastre. Încheietura mâinii şi gleznele erau pline de vânătăi şi inflamate în locurile în care erau legate de patul mobil. Bruce crede că în acea perioadă i s-a introdus în creier un implant septal.

ACUZAŢII au introdus un fel de implant în sinusul etmoidal drept al lui Bruce, lângă lobul frontal al creierului. Implantul apare pe scanările CT ca un “corp străin” de compoziţie nedeterminată (probabil plastic sau alt material compozit) în etmoidul drept al lui Bruce, fapt confirmat într-un buletin de analize medicale din 30 iunie 2004.

Conform unei cărţi din 1979 scrisă de John Marks, fost ofiţer de informaţii al Departamentului de Stat, CIA în căutarea candidatului manciurian, o însemnare internă din 1961 a unui savant de prim ordin al agenţiei relata că “s-a demonstrat fezabilitatea controlului la distanţă al activităţilor la mai multe specii de animale … Se vor efectua investigaţii speciale şi evaluări în vederea aplicării la om a elementelor selectate din aceste tehnici.”

“CIA a urmărit astfel de experimente, deoarece era convinsă că şi sovieticii fac acelaşi lucru,” a semnalat Jeff Stein de la The Washington Post.

La mijlocul lunii noiembrie, magistratul american, judecătorul James Larson, a decis că CIA trebuie să pună la dispoziţie înregistrări şi mărturii cu privire la experimentele efectuate pe mii de soldaţi între anii 1950-1975. “CIA a afirmat deja că unele documente sunt protejate prin privilegiul secretului de stat, dar Larson a replicat că agenţia trebuie să fie mai specifică,” conform Courthouse News Service.

CIA a insistat că divulgarea este nejustificată în cazul său, pentru că niciodată nu a finanţat sau efectuat cercetări privind drogurile asupra personalului militar. Larson nu a fost convins.

Această instanţă respinge concluzia că CIA nu are neapărat o legătură cu pretenţiile reclamanţilor, şi dispune ca CIA să răspundă în mod serios” cererilor veteranilor, “în special deoarece inculpaţii au prezentat dovezi care par să infirme această concluzie,” a scris el.

Dar Larson a hotărât că CIA nu trebuie să pună la dispoziţie înregistrări despre dispozitivele implantate unor persoane. Gordon P. Erspamer, avocat coordonator pentru veterani, a declarat pentru The Washington Post că va continua să facă demersuri judiciare împotriva CIA în legătură cu implantarea dispozitivelor în creierul clienţilor săi.

“Nu există nicio îndoială că aceste experimente au avut loc, dar inculpaţii spun că s-au folosit cercetători privaţi şi subiecţi recrutaţi din închisori, spitale şi azile, nu din personalul militar activ”, a spus Erspamer. “CIA a declarat că nu are nicio cunoştinţă despre acest subiect.”

Erspamer a remarcat că documentele prezentate în proces descriu “dispozitive electrice implantate în ţesutul cerebral cu electrozi în diferite regiuni, inclusiv în hipocampus, hipotalamus, lobul frontal (prin sept), cortex şi în diverse alte locuri.O mare parte din aceste lucruri s-au făcut la Universitatea Tulane folosindu-se un spital de stat din localitate, şi primind finanţare din partea unei organizaţii paravan, numită Commonwealth Fund, a mai spus el. “Am încercat să obţinem documentele de la Tulane, dar ni s-a spus că au fost distruse în inundaţiile provocate de uragan.”

O stire de ieri de pe Hotnews imi atrage atentia: Hunedoara, judetul-cobai pentru votul informatizat. Se vorbeste de un vot electronic, dar de fapt – cum se precizeaza corect in subtitlu este un program-pilot de identificare electronica a persoanelor cu drept de vot.

Sa intelegem un pic diferentele terminolgice:

a) Votul electronic (e-voting) este un sistem in care mergi in fata unei machini electronice pe care nu o pricepi, apesi pe un buton sau touch-screen unde scrie ca ar fi numele candidatului tau preferat, iar masina iti zice ca a contabilizat votul. Despre problemele majore ridicate de un astfel de sistem explicam in 2007. (Mai prozaic si amuzant – vedeti videoclipul asta pe youtube in care Homer Simpson incearca sa-l voteze pe Obama)

b) Contabilizarea electronica a voturilor (e-counting) este un sistem in care votul este clasic, dar contabilizarea acestora se face cu ajutorul unor calculatoare – vezi problemele intalnite in Scotia

Exista si diverse sisteme intre ele – care se bazeaza pe vot pe hartie, dar cu masuri de incriptare a rezultatelor – vezi un video pe TED pe tema asta. (cititi si comentariile pentru critici)

c) sistemul romanesc nu este nici a, nici b, ci un sistem de verificare electronica a identitatii persoanelor inaintea votului, pentru a evita votul dublu. (…)

Hai sa luam un caz. Tu mergi la vot. Prezinti cartea de identitate unui operator. Baga CNP-ul in calculator si.. surpriza:

Calculatorul zice ca nu ai voie sa votezi !

Se verifica si cu operatorul din call-center, care zice la fel.
Sper ca iti inchipui ca vei fi extrem de frustrat, desi tu nu ai nicio vina.

De ce se poate intampla acest lucru ?

erori in baza de date. In primul rind numai cind aud ca exista o baza de date unica cu toate datele de contact ale tuturor romanilor, inclusiv CNP, care vrea sa fie si folosita intr-un astfel de sistem mi se pare o eroare. Va dati seama ce naspa ar fi ca ea sa fie corupta sau o copie sa ajunga pe torente? Ah, uitasem, deja exista una mai veche – 58 MB, ce se plimba pe net, pe dc, pe torenti, pe site-uri. (Sa ne gindim un pic la Wikileaks, daca toate faxurile alea nu erau intr-o singura baza de date, nu era mai bine pt americani ?).

In al doilea rind nu avem nicio informatie despre cum baza de date este realizata, actualizata si cum informatiile de acolo sunt reale sau nu. Pentru ca nu exista absolut nicio informatie publica despre aceasta baza de date, va rog sa va aruncati o privire in UK, unde baza de date cu donatori de organe a Marii Britanii se pare ca avut citeva cazuri in care au aparut donatori cei ce de fapt nu vrusasera sa fie (sau nu pentru organele corecte).
Evident, o mica eroare.

Sarim peste discutia referitoare la inregistrarea cu î din i si â din a, in care numai eu stiu 2 persoane care aveau numele cu i in buletin si cu a in pasaport, iar atunci cind a pierdut buletinul a trebuit sa dea declaratie la notar ca el este el. (…)

Ceea ce vreau sa subliniez este ca in realitate in Romania nu avem o problema cu votul multiplu (in cazul asta), nici cu presupusele furtisaguri ale medicilor de familie (in cazul cu cardurile electronice de sanatate) si nici macar cu voturile date de colegii parlamentari unii altora (motiv pentru care un deputat propune votul cu amprenta in Parlament).

Problema noastra este ca nu se respecta legea. Iar autoritatile competente nu fac nimic pentru a-i pedepsi pe cei vinovati si a rezolva cauza problemei. Solutia informatica nu poate niciodata duce la rezolvarea acestei cauze.

In schimb, continuam cu emfaza sa investim in sisteme informatice sofisticate si inchise (pentru ca ce stie cetateanul? , el ar trebui sa aiba incredere in softul comandat de o institutie de stat, ce e cu neincrederea asta!!!) pentru a crede ca rezolvam problemele de incalcare evidenta a legii.

Dar la fel ca si blocarea site-urilor de Internet, este fundamental gresit sa crezi ca orice sistem informatic o sa-ti rezolve problemele de fond de nerespectare a legii. Poate sa le ascunda, sa le descurajeze in anumite circumstante, dar in niciun caz sa le rezolve.

Urmăriţi, bani falşi, arme traficate ilegal, documente false, iată câteva informaţii care vor circula în baza de date europeană. România trebuie să probeze că orice alertă, venită din orice colţ al Europei, va ajunge şi în ultimul cătun în care există un post de poliţie. (…) Biroul, inaugurat pe 16 septembrie, stochează informaţii şi realizează schimbul de date între autorităţile române şi sistemul european de urmărire poliţienească transfrontalieră SIS (Sistemul Informatic Schengen). Programul în speţă constituie un element esenţial pentru procesul de aderare a României la Schengen şi o măsură compensatorie la eliminarea controlului la frontieră. Ieri au sosit în România experţi ai Comisiei de evaluare Schengen, într-o ultimă vizită înainte de 27 martie 2010, când România va afla dacă se va număra printre ţările Schengen. Experţii vor face, pe parcursul întregii săptămâni, o evaluare a implementării Sistemului Informatic Schengen în România şi vor vizita Centrul Naţional SIS, din cadrul MAI, Biroul SIRENE, gestionat de Poliţia Română, precum şi mai multe secţii de poliţie şi puncte de frontieră.

Cum se accesează baza de date

Practic, SIS este o bază de date foarte complexă, care conţine peste 32 milioane de înregistrări puse la dispoziţie de cele 25 de state participante la Schengen. Începând cu jumătatea lui septembrie, România a implementat Biroul SIRENE şi, de la 15 noiembrie, sistemul naţional SIS, conectat la sistemul central. Mai exact, statele participante introduc în baza de date informaţii despre persoane care au interdicţie de intrare în spaţiul Schengen, persoane date dispărute, maşini furate, documente de călătorie, bancnote, arme, documente de călătorie în alb. Fiecare stat transmite aceste date – denumite alerte – către Sistemul central SIS, unde sunt stocate, iar o copie a acestor informaţii ajunge la componenta SIS a fiecărui membru Schengen. Accesul la date se face în conformitate cu legislaţia fiecărei ţări şi informaţiile sunt destinate controlului la frontieră, controlului vamal, celor care eliberează vize şi care gestionează şederea cetăţenilor străini pe teritoriul ţării respective. Orice post de poliţie, punct de frontieră sau patrulă dotată cu terminal mobil poate consulta baza de date. Dacă SIS conţine date minime despre persoanele sau bunurile urmărite în cadrul unei proceduri judiciare, Biroul SIRENE oferă informaţii suplimentare care pot conduce, în final, la localizarea acestora. El este operaţional 24 de ore din 24, 7 zile din 7. Procedura Schengen prevede ca fiecare stat membru să asigure, din resurse proprii, înfiinţarea şi întreţinerea componentei naţionale SIS şi conectarea la sistemul central. Directoarea Centrului Naţional SIS, Corina Artopolescu, s-a limitat ieri la un răspuns laconic. S-a limitat la a ne transmite că autorităţile sunt pregătite, dar a refuzat să ofere detalii pe motiv că „sunt nişte noţiuni foarte complexe” şi toată lumea este ocupată cu vizita experţilor europeni. 500.000 de calculatoare se estimează că s-ar putea conecta la baza cu date sensibile a spaţiului Schengen. Există şi controverse, legate de vulnerabilitatea reţelei în faţa unor atacuri informatice cu viruşi puternici.

“Devine un razboi, dar nu e un razboi conventional. E un razboi pentru informatii. Incercam sa mentinem internetul deschis pentru toti, a spus Coldblood.

… si, de fapt, vor ajuta sa fie cat mai “inchis” pentru toti!

  • Gandul:

Răzbunările „hacktiviştilor” vor atrage un echivalent online al „războiului global antiterorist” de Bogdan MUNTEANU

(…) De-abia dacă ar avea la dispoziţie “armele cibernetice” ale unor reţele de crimă organizată, fanii WikiLeaks ar putea face pagube grave, este o altă opinie a celor specializaţi în contracararea atacurilor informatice. Oare se vor “alia” vreodată “cybercriminalii” (cei care fură miliarde de pe carduri sau pătrund în reţele de computere guvernamentale) cu aceşti “activişti”, care susţin că luptă pentru menţinerea “libertăţii pe internet”? Nici nu este nevoie de dovedirea acestei legături. Cum n-a fost nevoie nici a se demonstra că autorii atacurilor de la 11 septembrie 2001 le-au pus la cale din peşterile Afganistanului, pentru a invada această ţară. Sau că Saddam Hussein sprijinea Al-Qaida şi avea arme de distrugere în masă.

Suspiciunile asupra “hacktiviştilor– mai periculoşi decât Julian Assange căci el n-a încălcat decât secretul diplomatic, dar nu a “atacat” pe nimeni, cum sunt atacate site-urile la care internauţii de bună credinţă nu mai au acces – vor fi suficiente pentru declanşarea unui echivalent online al “războiului global antiterorist”.

Ipocriţii apărători ai WikiLeaks, care pretind că sunt în prima linie a unui război de genul “oamenii împotriva guvernului”, nu au atacat niciun guvern, ci s-au grăbit să facă “victime colaterale“. Ei îi lovesc pe suspecţii de “colaboraţionism”, aşa cum fac şi teroriştii islamişti care aruncă în aer civili. Dacă au încetat relaţiile cu WikiLeaks la presiunea Washingtonului, companiile respective pot fi acuzate de “laşitate”, dar nu se fac vinovate de ceva mai grav decât “revoluţia” lui Assange, care vrea să schimbe lumea “în bine”. Cu orice preţ – la fel ca Lenin, Che Guevara, Napoleon Bonaparte sau alţi cinici “eroi”.

MasterCard, „victimă” a fanilor WikiLeaks. Urmează Visa

“Răzbunarea” anunţată de fanii WikiLeaks împotriva companiilor care au încetat legăturile cu fondatorul site-ului, Julian Assange, a continuat cu un atac împotriva MasterCard, după ce, marţi, a fost atacat siteul băncii elveţiene PostFinance, care tocmai închisese un cont al australianului. Pe site-ul grupării, anonops.net, hackerii declară că “luptă pentru libertatea pe internet”, deşi acţiunile îi înscriu în lista celor descrişi de guverne drept “cyberterorişti”. “Primul război informatic a început. Câmpul de bătălie este WikiLeaks”, anunţă cei care au blocat site-ul Postfinance.ch prin atacuri DDos – blocarea distribuită a serviciului. DDos presupune supraîncărcarea unui site cu cereri de acces, care nu mai permit să le răspundă internauţilor de bună credinţă care vor să îl acceseze.

Potrivit Agenţiei France Presse (AFP), inclusiv site-ul MasterCard a fost inaccesibil la un moment dat, în timp ce hackerii se lăudau printr-un mesaj pe Twitter că “grupul care a dezactivat o bancă elveţiană a dezactivat acum şi mastercard.com”. Un purtător de cuvânt al MasterCard a refuzat să confirme dacă problema site-ului au fost provocată de un atac informatic. În cadrul operaţiunii numite de ei “Răzbunarea”, hackerii au atacat în ultimele zile şi site-ul serviciului de plăţi online PayPal (care nu mai intermediază donaţii pentru WikiLeaks) şi o pagină web a procurorului suedez care îl cercetează pe Assange.

WikiLeaks atacă Visa şi MasterCard dezvăluind o telegramă diplomatică transmisă din Rusia

Serverele WikiLeaks, adăpostite într-un buncăr anti-nuclear din Suedia. GALERIE FOTO PLUS VIDEO

***

Antonio Morales, proprietarul unui centru de relaxare si infrumusetare din Southlake, a decorat un brad de Craciun de circa trei metri pe care l-a amplasat in holul filialei locale a Chase Bank, in semn de multumire pentru directoarea de aici, care ii este clienta.

Copacul a ramas aici pana cand directoarea filialei l-a sunat pe Morales pentru a-l ruga sa-si ia bradul inapoi. Ulterior, ea i-a aratat lui Morales un email de la JPMorgan Chase in care se spunea ca bradul trebuie inlaturat deoarece a deranjat unii clienti ai bancii.

Greg Hassell, un purtator de cuvant al JPMorgan Chase, a precizat ca politica bancii nu este una anti-Craciun. “Oamenii le ureaza clientilor Craciun Fericit atunci cand este potrivit”, a spus el.

Pentru a se asigura ca oricine trece pragul unei filiale Chase se simte confortabil, politica bancii este sa fie utilizate doar decoratiuni furnizate de companie.

“Apreciem gestul bine intentionat al dl. Morales. Din pacate, nu putem pastra bradul”, a spus Hassell. JPMorgan Chase doreste sa se asigure ca decoratiunile “sunt reconfortante pentru toata lumea, indiferent de modul in care sarbatoresc sezonul” de sarbatori.

Hassell a precizat ca politica bancii de a furniza decoratiuni pentru filiale are o vechime de cativa ani.

Morales spune insa ca se bucura atat de mult de sarbatorile de iarna incat a decorat pana acum 35 de brazi. “Sunt recunoscut pentru brazii mei de Craciun”, spune el.

Morales i-a facut cadou un brad si proprietarului spatiului care gazduieste salonul Spa, un chirurg plastician.

“Am pus un brad in biroul lui. Nu s-a simtit ofensat, si este evreu”, a comentat Morales.

Nota noastra: Deci tinerii, conform acestui studiu, nu au nevoie de imunizare ca oricum sufera de contra-reactie… iar categoriile pretins vulnerabile, asa cum glasuia propaganda gripei noi, sunt de fapt mult mai rezistente la virusul pandemic. La ce bun vaccinurile experimentale, atunci, intrebam inca odata?

  • Theologhia:

Peste 20.000 de biserici ortodoxe restaurate în Rusia în ultimii 20 de ani

Medvedev a semnat o lege de retrocedare a bunurilor bisericeşti

“Ecumenismul” taximetristilor. Noua gaselnita a sectarilor

  • Hotnews:

Sondaj: Aproape 45% dintre romani considera comunismul “o idee buna, dar prost aplicata

Jumatate dintre adultii din UE sunt obezi sau supraponderali; in randul romanilor, rata obezitatii este de sub 10% – raport

  • Jurnalul national:

Publicitatea şi obezitatea la copii

Frigul măreşte riscul de infarct

(…) In ultima vreme, insa, nici aici nu se prea mai poate respira. Si aici se strecoara, din ce in ce mai des, lehamitea. Si aici se creeaza o spirala vicioasa, descendenta. Si aici calitatea si cantitatea postarilor scade pe masura ce creste procentul comentatorilor mitocani. Ati observat ca in ultima vreme Vox nu se simte prea bine? Ei bine, nu stiu altii cum sunt, dar in cazul meu explicatia – dincolo de unele chestiuni personale – e relativ simpla: o pardalnica de oboseala care imi da din ce in ce mai des tarcoale, un “la ce bun?” care imi intuneca din ce in ce des si din ce in ce mai statornic fiecare pornire de a mai scrie cate ceva. Cate ceva” care nu presupune cu necesitate vreun gand care sa zguduie din temelii, vreo pagina care sa schimbe soarta lumii. Ci doar asa, “cate ceva” care sa mai scoata lumea din amorteala, care sa poata reprezenta pretextul necesar pentru un schimb de opinii – despre una, despre alta. Pretextul normalitatii, in fond.

Uite ca nu se poate. Uite ca mitocania castiga, democratic, razboiul pe toate fronturile. Si pe strada, si la televiziuni si in Parlament. Si pe Vox. Putini, tot mai putin comentatori mai gasesc ragazul sa … comenteze. Multi, din ce in ce mai multi, nu o mai fac decat pentru a mai arunca o grosolanie cu lant, o injuratura strepezita sau o meschinarie umflata. (…)


Autorităţile române, somate de Consiliul Maghiarilor să schimbe data zilei nationale

Tokes: Ziua Naţională a României, zi de doliu pentru maghiari

***


Apelul lansat de fostul star al fotbalului, Eric Cantona, către toţi clienţii instituţiilor bancare, de a-şi goli conturile, în scopul de a pune la pământ sistemul bancar, a rămas fără ecou. S-a ales doar cu câteva zeci de mii de mesaje de simpatie pe Internet.

În plus, deşi a fost aşteptat de ziarişti în faţa intrării agenţiei bancare din nordul Franţei, nici Eric Cantona însuşi nu s-a prezentat pentru a-şi scoate banii.

(…) Fostul fotbalist a devenit “Eric cel Roşu” (culoarea Stângii politice) pentru toţi “bogaţii” din ţara natală, mai ales după ce a anunţat că lucrează la un film în care el va fi un spărgător de bănci. El a promis că, “în faţa ciudatei solidarităţi care ia naştere, da, pe 7 decembrie voi fi la bancă“. Totuşi, “solidaritatea” nu a constat în mai mult de cei 38.000 de internauţi pe o pagină Facebook din Franţa, alţi 9.000 pe o pagină britanică şi încă 31.500 de oameni care au spus că “poate” vor merge la bănci. În schimb, adversitatea faţă de Cantona ia proporţii.

Ministrul Bugetului de la Paris, François Bairon, a numit “tragică” atitudinea lipsită de responsabilitate a fotbalistului. Economiştii au desfiinţat planul său. Analistul economic Nicolas Bairon considera că “nimeni nu îşi va retrage banii, căci mai înainte de a fi un atac asupra sistemului, ar fi un atac împotriva propriilor economii”, relatează Le Monde.

Principalul argument al lui Bairon ar fi acela că, din cele circa 40.000 de unităţi bancare care lucrează cu publicul în Franţa, niciuna nu acceptă retrageri peste 2.000 de euro, dacă nu au fost anunţate în prealabil. Ceea ce nu înseamnă că nu ar fi şi opinii contrare, precum a analistului Marc Fiorentino.

El crede că, “dat fiind climatul actual, o coadă în faţa unei singure bănci este suficientă pentru a declanşa o spirală; ne jucăm cu dinamită”. Zvonurile ar putea atrage prăbuşirea unei instituţii de credit şi Guvernului francez i-ar fi foarte greu să găsească bani pentru despăgubiri. În timp ce totalul depunerilor francezilor este de 270 miliarde euro, fondul de garantare dispune de 1,6 miliarde.

O periculoasă “nuanţare” a protestului

Una dintre cauzele pentru care a eşuat Cantona este faptul că nicio bancă anume nu a fost “ţintită”, astfel încât retragerile concentrate ale clienţilor să aibă un impact major. Însă un nou site – jechangedebanque.org (“Eu îmi schimb banca” – ar putea să clatine serios anumite bănci.

Iniţiat de un eurodeputat ecologist francez, Pascal Canfin, site-ul detaliază cum un client îşi poate schimba banca. Site-ul oferă sugestii de bănci “etice şi responsabile”, ceea ce ar putea fi în dezavantajul băncilor “lipsite de etică”, pe care Canfin le cunoaşte din activitatea sa din comisia de afaceri economice a Parlamentului European.

Şi acest site a fost criticat de Jean-Claude Juncker. “Pentru că iniţiativa îi aparţine unui eurodeputat, le recomand tuturor fotbaliştilor din lume să îşi schimbe parlamentarul european”, a comentat premierul şi ministrul de Finanţe din Luxemburg.

  • Hotnews:

Discutii intre doi economisti sefi ai BNR. Daianu catre Lazea: Draga Valentin, te rog sa citesti mai atent.(..) Teama mea cea mai mare este ca bancile sa devina atat de mari incat Statele sa ajunga prizonierele lor

“Draga Valentin (Lazea- economistul sef al BNR), te rog sa citesti cu atentie studiul. Nu poti sa nu reactionezi cand economia creste peste potential. Dar politica publica nu inseamna doar sa ai un scop, ci si sa reactionezi. Cand in Romania creditul a crescut cu o viteza alarmanta, nimeni nu a facut nimic pentru a stavili aceasta dinamica. Eu eram atunci la o banca comerciala si, venind din BNR, am observat viteza cu care creditul in valuta creste. Acum unii spun ca nu ai ce sa faci, ca asta e piata… Cum sa nu poti sa faci nimic? Puteai sa pui limita la leverage. Cineva a facut-o? Nu! Puteai controla sistemul bancar din umbra. Pentru ca bancile asta au facut. Si-au scos in afara bilanturilor credite, dar nimeni nu s-a gandit sa controleze si acest sistem. Creditul crestea cu viteza, dar nimeni nu s-a gandit sa il franeze”, i-a atras atentia fostul economist sef al BNR Daniel Daianu, actualului economist sef, Valentin Lazea.

Istoria secreta a salvarii zonei euro

Angela Merkel, cancelarul german, a exclus luni seara două dintre ideile in favoarea combaterii crizei datoriilor, noteaza Financial Times in editia sa de marti. Nici varianta “largirii” fondului de salvare al UE, nici emiterea de euro-obligatiuni nu a fost pe placul cancelarului german. Economistii se intreaba in ce masura moneda unica va fi salvata intrucat in ultimele 12 luni, atacurile la adresa stabilitatii financiare a zonei euro au pus sub semnul intrebarii intregul esafodaj. In spatele tuturor acestor aparent banale stiri din media se duc razboaie secrete, se fac aliante, se nasc iluzii dar mai ales, se prabusesc economii. (…)

UE a aprobat imprumutul de 85 miliarde de euro acordat Irlandei

[…] Cum rămâne cu „salvarea” Europei prin centralizare?

După cum am arătat, aşa zisele „pachete de salvare” nu asigură decât perpetuarea sistemului politic şi financiar ineficient şi corupt, care a generat criza economică. În esenţă, ele nu constituie decât un mecanism pan-european de salvare a băncilor pe banii contribuabilului, mărind şi mai mult hazardul moral de pe pieţele financiare şi riscul unor crize viitoare. În plus, această abordare politicianistă pan-europeană a salvării grupurilor financiar-bancare erodează independenţa bugetară şi fiscală a statelor membre. În Statele Unite salvarea bancilor s-a realizat in mod direct atăt de către buget căt şi prin cumpărarea de către Fed a creditelor bancare neperformante. BCE-ul a rămas mai restrictivă în politica sa de acordare de lichidităţi contra unor garanţii dubioase, iar acum împinge statele membre spre bailouturile care-i vor „curăţa” bilanţul. Asistăm de fapt, în paralel cu salvarea băncilor, la introducerea pe „uşa din dos” a unei uniuni monetare bazată pe transferuri fiscale. În viziunea unor analişti, acest lucru ar asigura stabilitatea zonei euro. Într-adevăr, s-ar putea ca zona euro să devină mai stabilă, dar aceasta nu înseamnă că ar deveni mai prosperă. Dimpotrivă! […]

Euro a avut în acest an cea mai slabă evoluţie după 2005, iar tendinţa negativă va continua în 2011, în condiţiile în care criza datoriilor suverane are impact asupra creşterii economice, consideră analişti în pieţe valutare citaţi de Bloomberg. Standard Chartered, care a realizat cele mai exacte estimări de-a lungul a şase trimestre încheiate pe 30 septembrie, anticipează că euro s-ar putea deprecia la sub 1,2 dolari pe unitate, până la jumătatea lui 2011, de la circa 1,33 dolari pe unitate în prezent. (…)

“Problemele din Irlanda, Portugalia, Spania şi alte ţări vor continua. Problema fundamentală este că aceste ţări au datorii, deficite bugetare şi de cont curent mari, nu au monede proprii şi nu pot reduce dobânzile. Singura cale prin care pot ieşi din această situaţie este prin recesiune profundă”, a declarat Callum Henderson, şef al departamentului de cercetare în domeniul valutar al Standard Chartered în Singapore.

Deficitul bugetar al Irlandei va atinge în acest an peste 32% din PIB, iar în Spania de 9,3%. În Portugalia, datoriile totale vor atinge în acest an aproape 83% din PIB, faţă de 76% din PIB în 2009, potrivit datelor Comisiei Europene. În urmă cu numai o lună, euro a atins 1,4282 dolari pe unite, cel mai ridicat nivel din ianuarie, după speculaţii că Rezerva Federală a Statelor Unite va cumpăra titluri ale Trezoreriei, în valoare de 600 miliarde de dolari, pentru susţinerea economiei prin suplimentarea lichidităţilor. Aceste temeri sunt acum depăşite de posibilitatea ca avansul economic din Europa să încetinească anul viitor în urma măsurilor de austeritate pentru reducerea deficitelor bugetare. (…)

Dominique Strauss-Kahn, directorul general al Fondului Monetar International, sustine ca Europa are nevoie o solutie dinamica pentru a rezolva problema datoriei in zona euro, care ar trebui aplicata la nivel global. “Aplicarea acestei solutii de la tara la tara ar fi imperfecta” – a explicat Strauss-Kahn, care s-a declarat increzator ca institutiile europene ar fi capabile sa rezolve aceasta problema. Potrivit France Presse, liderul FMI a facut aceste declaratii la o intalnire cu reprezentantii unei comisii a Parlamentului grec.

Strauss-Kahn a mai spus ca aceasta criza a scos in evidenta un “defect de gestiune” in interiorul zonei euro, iar acest lucru a fost cauzat de absenta unei politici bugetare comune. El a acceptat, totodata, handicapul cu care sunt confruntate politicile in Europa fata de presiunea pietelor, si anume “un timp de luare a deciziilor extrem de lung”.

Totodata, directorul general al FMI a dat si primele asigurari, cu referire la situatia din Germania. “Nu exista riscul de a vedea Germania degajata din zona euro, germanii sunt indiscutabil angajati fata de zona euro” – a adaugat Dominique Strauss-Kahn.

“În prezent, se fac în continuare simţite efectele crizei, iar situaţia Europei rămâne foarte îngrijorătoare, iar viitorul este mai incert ca niciodată “, a afirmat Strauss-Kahn, într-o conferinţă organizată la sediul european al ONU.

Europa este una dintre puţinele regiuni care nu a ieşit din criză şi unde statele se confruntă cu probleme bugetare şi bancare, a menţionat şeful FMI, atrăgând atenţia asupra sistemului de supraveghere financiară învechit.

Ţările din Europa Centrală şi de Est precum Cehia, Polonia sau Ungaria nu mai par dispuse să adopte euro până ce moneda unică europeană nu îşi dovedeşte viabilitatea. Discursul oficialilor de la Bucureşti este total diferit.

Premierul ceh Petr Necas susţine că problemele cu care se confruntă moneda unică europeană pot prelungi existenţa coroanei cehe atâta timp cât acest lucru va fi benefic pentru economie, scrie Bloomberg.

Un mesaj similar a trimis şi guvernatorul băncii centrale poloneze Marek Belka. El crede că adoptarea euro trebuie făcută atunci când Uniunea Europeană îşi va ajusta instituţiile economice şi politice astfel încât să fie capabilă să susţină o monedă unică stabilă.

“Uniunea monetară europeană este un proiect ambiţios, dar neterminat. Ambiţiile politice nu au fost dublate de capacitatea şi dorinţa de a ajusta corespunzător instituţiile. Din această cauză viitorul euro este incert, punându-ne pe noi într-o mare dilemă”, spune Belka.

România face excepţie

În cazul României, în pofida reticenţei arătate în ultima vreme de liderii din regiune, nu există nicio îndoială la nivelul oficialilor că aceasta este singura soluţie pentru progresul ţării.

Aderarea la zona euro va aduce României beneficii sub aspectul stabilităţii preţurilor, dar fără o schimbare a mentalităţii populaţiei spre modelul germano-baltic, va cauza fie o majorare a şomajului, fie deficite externe mari, declara în septembrie economistul-şef al BNR Valentin Lazea.

Dar, deşi România nu se află într-o poziţie confortabilă din perspectiva adoptării euro din cauza creşterii datoriei publice, precum şi a deficitului bugetar şi a riscului de ţară încă ridicate, ţara noastră îşi menţine ţinta de intrare în zona euro la orizontul anului 2015, a afirmat şi Agnes Nagy, membru în Consiliul de Administraţie al BNR. “Aş vrea să prind personal, nu cât sunt guvernator, ci cât sunt pensionar, adoptarea euro”, a spus şi guvernatorul Mugur Isărescu luna trecută.

Dacă nu vrem, nu adoptăm euro

Executivul de la Praga evită să stabilească o ţintă pentru adoptarea euro, premierul Necas argumentând că o asemenea mişcare ar fi o imprudenţă din punct de vedere politic.

Nu ne poate forţa nimeni să adoptăm moneda unică europeană. Zona euro nu mai este ce era în 2003, atunci când am votat referendumul pentru aderarea la UE”, explică şeful executivului de la Praga.

Deşi în 2004, atunci când a aderat la UE, Cehia era optimistă în privinţa adoptării euro, climatul economic tensionat din prezent şi obligativitatea respectării ţintelor macroeconomice necesare ţărilor din zona euro determină executivul ceh să rămână prudent. Susţinerea monedei unice europene este tot mai mică în ţările din Europa Centrală şi de Est, după bailout-urile Irlandei şi Greciei. Un studiu arată că în prezent 70% dintre cehi se opun adoptării monedei unice europene.

Fără coroană, Cehia nu putea ieşi din recesiune

Cehia se recuperează din cea mai severă recesiune a ultimilor 20 de ani, iar revenirea pe linia de plutire depinde în mod covârşitor de exporturi.

Zona euro este principalul partener comercial al Cehiei, iar exporturile totalizează 70% din PIB, fiind impulsionate în mare parte de fabrica de automobile Skoda. Produsul Intern Brut per capita se cifrează la 80% din media zonei euro, însă micşorarea diferenţelor faţă de Europa de Vest se poate face doar cu ajutorul coroanei.

“Este clar că menţinerea coroanei cehe are costuri mai mici decât eventuala adoptare a euro”, spune premierul Necas.

Cehia şi Polonia au deficite prea mari

Ţările din zona euro nu trebuie să depăşească un deficit bugetar de 3% din PIB, însă state precum Cehia sau Polonia sunt în prezent peste această limită.

Cehia previzionează că va avea un deficit de 5,3% în acest an, în timp ce Polonia se aşteaptă să atingă un deficit de 7,9%, mai mult decât dublul limitei maxime cerute de normele zonei euro.

Autorităţile poloneze s-au angajat să adopte moneda unică prin tratatul de aderare la Uniunea Europeană, însă guvernatorul băncii centrale susţine că în prezent un astfel de plan este pur ipotetic. Cu toate că autorităţile de la Varşovia au renunţat la planul de adoptare a euro în 2012, executivul a demarat un plan menit să pregătească legislaţia naţională, sistemul bancar şi pe cel administrativ pentru momentul în care climatul economic va fi propice pentru intrarea în zona euro. Un raport al JP Morgan estimează că Ungaria şi Polonia ar putea adopta moneda unică europeană în 2019, în timp ce România şi Cehia va trebui să aştepte încă un an.

Ar fi o greşeală să adoptăm euro acum

Laurian Lungu, Managing Partner în cadrul Macroanalitica, crede că adoptarea monedei euro de către România în 2015 este un scenariu nerealizabil. “Pentru ca România să adopte moneda euro trebuie să existe voinţă politică din partea Băncii Centrale Europene, din partea Comisiei Europene şi din partea României”, spune Lungu. “În condiţiile economice actuale, România nu poate atinge ţintele macroeconomice necesare pentru adoptarea euro până în 2013. Dacă totuşi România ar adopta euro, ar fi o greşeală. România mai are mult până să rezolve probleme structurale ale economiei”, crede analistul Laurian Lungu. Întrebat dacă Polonia şi Cehia pot adopta euro, Laurian Lungu spune că cele două ţări se descurcă bine şi fără moneda unică europeană. “Nu ar fi foarte greu pentru Polonia şi Cehia să îşi ajusteze economiile pentru a putea adopta euro, este o chestiune de voinţă politică“, crede Lungu.

Aprilie 2009

Dacă în prezent ţările din Est fug de euro, în urmă cu un an şi jumătate, când regiunea trecea printr-o criză economică şi financiară fără precedent după căderea comunismului, politicienii din capitalele Europei Centrale şi de Est suspinau după moneda unică şi după protecţia pe care aceasta o oferea din postura de a doua cea mai importantă monedă la nivel mondial. În aprilie 2009, chiar FMI lansa un raport, extrem de criticat, ce susţinea beneficiile trecerii unilaterale, fără acordul BCE, la euro a flancului estic al UE. Dar în primăvara acestui an criza din Grecia a arătat că apartenenţa la uniunea monetară are efecte devastatoare în cazul în care ţările fac acest pas nepregătite, şi chiar au apărut voci care susţin că ţărilor cu probleme de la periferia Europei (Grecia, Irlanda, Portugalia şi Spania) le-ar fi fost mai bine cu propriile monede decât cu euro.

***

  • DW:

Ameninţarea terorismului poate fi profitabilă…

De când au fost emise alerte teroriste şi în Germania, numărul clienţilor companiei de asigurări Extremus a crescut în mod substanţial.Încă nu a existat niciun caz în care a trebuit să onorăm poliţa de asigurare“, explică Dirk Harbrücker, membru în consiliul de administraţie al companiei Extremus, grăbindu-se să adauge: “din fericire!“. Germania a fost cruţată până acum de atacuri teroriste. Cu toate acestea, firma Extremus are în prezent 1300 de clienţi şi 7000 de obiecte asigurate, printre care două concerne producătoare de automobile, societăţi imobiliare, bănci, firme de asigurări, întreprinderi industriale precum şi aproape toate aeroporturile germane. În cazul unor evenimente de anvergură, ca de pildă campionatul mondial de fotbal din 2006, sunt asigurate şi stadioanele. (…)

În Germania, precizează Harbrücker, regimul de asigurare împotriva terorismului prevede garantarea unei capacităţi de două miliarde de euro din fonduri de capital private, la care se adaugă o garanţie de stat în valoare de opt miliarde de euro, garanţie pentru care firmele de asigurări cotizează la rândul lor.

În contractele de asigurări nu sunt prevăzute însă consecinţele războaielor precum şi contaminarea prin substanţe chimice, biologice sau nucleare, deoarece nimeni nu poate aprecia cu adevărat efectele unor asemenea dezastre. Anul acesta, încasările companiei Extremus se ridică la peste 52 de milioane de euro.

Schimbare majoră de macaz în politica SUA faţă de Orientul Mijlociu

Guvernul american a renunţat la tentativa de a impune, peste capul israelienilor, oprirea tuturor activităţilor de construcţie în toate ţinuturile revendicate de palestinieni. În faţa rezistenţei autorităţilor statului evreu şi a încăpăţânării oficialilor palestinieni, cantonaţi de la venirea la putere a lui Obama în revendicări maximaliste, Washingtonul a sfârşit prin a înţelege că, pe acest drum, nu se pot debloca negocierile directe reamorsate în septembrie cu un tam-tam enorm. După 3 săptămâni, aceste tratative se vedeau din nou îngheţate de refuzul israelienilor de a prelungi un moratoriu unilateral, aflat în funcţiune timp de zece luni, prin care statul evreu se obligase să nu construiască nici o locuinţă nouă în teritoriile revendicate de arabi. Sperând să-i determine să declare un nou moratoriu , americanii le promiseseră, în reacţie, israelienilor, unele cadouri în valoare de aproape 2 miliarde şi jumătate de euro, între care livrarea a 20 de avioane de bombardament ultramoderne, de tip Stealth. Mai nou, americanii au ajuns la concluzia că această tactică nu va aduce roadele scontate. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, P.J.Crowley, a subliniat marţi că un moratoriu de 3 luni nu oferă temeiul necesar elaborării unui tratat. Alte surse au confirmat că diplomaţii americani consideră că strădaniile de a impune oprirea totală a activităţilor de construcţie au eşuat. (…)

Politician olandez: Evreii din Olanda să emigreze în SUA sau Israel

Iranul susţine că i-a arestat pe asasinii unui expert nuclear

  • Ziuaveche:

Contraofensiva europeana fara precendent la Chisinau: Jerzy Buzek, Dirk Schuebel, Stefan Fule, Radek Sikorski si Carl Bildt

Rabinii israelieni cer ca evreii să nu mai vândă proprietăţi ne-evreilor


Categorii

Carduri electronice/ cipuri, Destramare teritoriala? (Regionalizare, autonomie), Era Big Brother, Guvernarea electronica (E-GUVERNARE), Internet, New Media, Noile Tehnologii, Razboiul impotriva sanatatii, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “SPIONAJ BIOMETRIC SI DIGITAL IN ROMANIA/ Cui i-e frica de.. bradul de Craciun?/ ALARMISMUL INCALZIRII GLOBALE/ Ungurii se agita tot mai obraznic pentru autonomie/ PROTESTUL ANTI-BANCI AL LUI CANTONA, UN BLUFF/ Directorul FMI vrea o “solutie globala” la criza europeana: statul supranational?/ TOTI SE LEAPADA DE EURO, NUMAI ROMANIA NU! (Stiri 6-9 decembrie 2010)

  1. Declaratia dnei. Corina Antopolescu cum ca autoritatile sunt pregatite dar nu pot fi date detalii pt ca “sunt niste notiuni foarte complexe” :)…pai da, trebuie sa fii destept precum Garcea ca sa intelegi lucrurile astea!

    Sigur, nu a reusit tentativa cu retragerea economiilor, e posibil sa esueze si “Eu imi schimb banca”…sa nadajduim ca se va inregistra un succes cand toti isi vor retrage datoriile. Este posibil, pt ca nimeni nu s-a gandit sa franeze cresterea vitezei creditului (conform dl.Daniel Daianu).
    Daca nu este clar ce am vrut sa spun, sper ca nu va fi suparare, nu suntem toti Garcea.

    As mai vrea sa adaug ceva, dar imi este frica de… bradul de Craciun.

  2. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Buna credinta a murit! Bogdan Manolea despre sensul guvernarii electronice si disparitia unui principiu fundamental al statului de drept: prezumtia de nevinovatie
  3. Pingback: Razboi întru Cuvânt » TSUNAMI-UL DIGITAL AJUNGE SI IN RUSIA IN 2012, CAND SE PRECONIZEAZA INTRODUCEREA UNUI CARD ELECTRONIC “UNIVERSAL”
  4. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Articolele saptamanii (4): BISNITARII DE DATE PERSONALE. ‘Fapte de vitejie’ din noua epoca de aur a digitalizarii societatii
  5. Pingback: REVOLUTIA GLOBALA? Protestele de pe Wall Street au luat amploare. PE RETELELE SOCIALE SE FACE APEL LA MISCARI STRADALE GLOBALE PE 15 OCTOMBRIE 2011
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare