FMI observa ca preturile la alimente cresc. Dar gura nu-i miroase a usturoi…

4-03-2011 1 minut Sublinieri

Nivelurile actuale ale preţurilor alimentelor s-ar putea menţine mai mult timp, pe fondul incapacităţii agricultorilor a a majora producţia îndeajuns de rapid, astfel încât să facă faţă unei cereri tot mai mari, relatează Bloomerg, citând un comunicat remis de Fondul Monetar Internaţional (FMI). Motivele care au condus la situaţia din prezent sunt multiple şi în strânsă legătură unele cu altele. Concret, în timp ce veniturile în creştere din statele în curs de dezvoltare au încurajat creşterea cererii pentru produse din carne şi lapte, ceea ce a dus la majorarea necesarului de cereale pentru hrănirea animalelor şi de teren pentru păşunat, creşterea cererii pentru biocombustibili şi condiţiile meteo nefavorabile agriculturii au limitat oferta de alimente. “Există riscul ca actuala creştere a preţurilor să persiste mai mult decât în perioada 2007-2008. În actuala ecuaţie sunt implicate mai multe materii prime, ceea ce înseamnă că va fi necesar mai mult timp pentru refacerea stocurilor la niveluri considerate sigure”, a afirmat Luke Mathews, analist la Commonwealth Bank of Australia, citat de Bloomberg.

Porumbul şi grâul la preţuri record

Indicele preţurilor alimentelor la nivel global, calculat de Organizaţia pentru Alimente şi Agricultură a ONU, a urcat la un nivel record în februarie, în condiţiile în care toate componentele referitoare la alimente, cu excepţia celei pentru zahăr, au crescut. FMI averizează că preţurile ridicate vor avea efecte negative mai mari în statele în curs de dezvoltare, unde populaţia alocă o parte mai mare din venitori pentru procurarea alimentelor.

Cotaţiile porumbului au crescut cu 92% anul trecut la bursa de la Chicago. Preţurile grâului au avansat cu 65%, după ce Rusia şi mai multe state est-europene au restricţionat exporturile din cauza secetei care a afectat regiunea. De asemenea, în Asia, inundaţiile au limitat livrările de orez. Stocurile globale pentru toate cerealele se vor reduce cu 13% până la următoarea recoltă, aceasta reprezentând prima scădere de după 2007, potrivit estimării Departamentului pentru Agricultură din SUA.

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Acordul cu FMI, Criza preturilor, criza alimentara

Etichete (taguri)

, ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

1 Commentariu la “FMI observa ca preturile la alimente cresc. Dar gura nu-i miroase a usturoi…

  1. Pingback: Razboi întru Cuvânt » NOUA ORDINE MONDIALA INSEAMNA FOAMETE: ONU, Societe Generale si presa de profil economic umfla sperietoarea foametei ce va sa vina
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare